Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Karmann Colorado - klapa tylna podnoszona

sterciu - 2021-02-01, 08:51
Temat postu: Karmann Colorado - klapa tylna podnoszona
Witajcie... U nas w kamperze brakuje z tyłu takiej otwieranej/zamykanej klapy , klapa jest na allegro dostępna używana ale bez zawiasów, a własciwie całego mechanizmu otwierania. Gdyby była kompletna to bym ta klapę bral bez zastanowienia , niestety jest sama klapa bez tego mechanizmu. Jak myślicie , daloby radę taki mechanizm jakoś gdzieś dorobić w rozsądnych pieniądzach ??

U nas jej brakuje , może dla kogoś kto nie wie , że tam powinna być to nie zwroci na to uwagi , ale mi czegoś brakuje :mrgreen: ale chcialbym to zrobić tak jak bylo mniej więcej w oryginale. Niestety dzięki uprzejmości kolegi który dzwonil bezpośrednio do karmanna w niemczech to nie ma co liczyc na to aby kupic nowy zestaw taki , juz nie produkują... jedyne co to proponowali szukać gdzies u róznych przedstawicieli w europie bo może mają w odmętach magazynów , lezy i się kurzy taki mechanizm...

Ponizej kilka fotek jak ten caly mechanizm otwierania powinien wygladać.

Może ktoś doradzi coś , może juz dorabiał coś nietypowego i wie gdzie ktoś by się podjął czegos takiego aby dorobić... niestety mam tylko fotki , zadnych wymiarów...

darek 61 - 2021-02-01, 09:01

Może jakieś mechanizmy od luków bagażowych w autobusach by się nadały.Dorobienie tego na podstawie zdjęć możliwe, to jednak bardzo pracochłonne,czytaj drogie.
sterciu - 2021-02-01, 09:12

O tym nie pomyślalem aby sprawdzic mechanizmy z luków bagazowych autobusów :)
darek 61 - 2021-02-01, 09:23

Może poprzedni właściciel pojazdu ma to gdzieś wciśnięte,choćby było zepsute do naprawy.
Wieluniak_1 - 2021-02-01, 09:40

mogę popatrzeć jak to wygląda w autobusach i czy nie mam takiego mechanizmu gdzieś (lub podobnego)
sterciu - 2021-02-01, 15:38

darek 61 napisał/a:
Może poprzedni właściciel pojazdu ma to gdzieś wciśnięte,choćby było zepsute do naprawy.

Raczej nie bedzie miał , samochód z niemiec przyjechał juz bez tego...

Wieluniak_1 napisał/a:
mogę popatrzeć jak to wygląda w autobusach i czy nie mam takiego mechanizmu gdzieś (lub podobnego)

Jeżeli masz możliwośc to bylbym wdzięczny , ja nigdzie w necie nie mogę znaleśc zadnych fotek takiego mechanizmu z autobusu...

Klapa w razie co jest na allegro , może nie tania ale jest , tylko co mi z niej jak nie ma mechanizmu zamykania... :roll:
https://allegro.pl/oferta/klapa-tyl-vw-t5-colorado-kamper-karmann-5065728016

Tak to wygląda u nas , zdjęcie ponizej... poprostu czegoś brakuje mi z tylu ;)

LukF - 2021-02-01, 16:19

Oprócz autobusów taki mechanizm jest w kamperach pełna integra do podnoszenia pokrywy silnika. U mnie jest podobny :bigok

A jesteś pewny, że chcesz wiercić dziury w tylnej ścianie swojego kampera bo jakoś te zawiasy musisz przekręcić?
Ciekawe czy dziury u Ciebie były i ktoś je potem usunął czy też tej klapy od nowości nie było?

Socale - 2021-02-01, 18:11

LukF napisał/a:
Oprócz autobusów taki mechanizm jest w kamperach pełna integra
...

Również klapy bakisty w przyczepach były/są podobnie unoszone.

rakro1 - 2021-02-01, 18:51

Gdybyś nie zadenuncjował sam siebie nie wiedzielibyśmy, że brakuje Ci tej klapy. Jaka jej rola i z niej pożytek?? Dodatkowy ciężar i wydatek. Zapisz adres sprzedającego. On jej nigdy nie sprzeda i za jakiś czas odda za grosze. Samo mocowanie faktycznie dałoby się dorobić ..ale po co?
To chyba taka choroba nasza aby udoskonalać, poprawiać.

sterciu - 2021-02-01, 20:13

rakro1 napisał/a:
Jaka jej rola i z niej pożytek??

Jedyny jej aspekt to wizualny , lepiej wygląda , wsumie tak naprawde pożytku niewiele , choc w niektórych wersjach są tam poukrywane dodatkowe wyjścia , na pryśnic zewnętrzny , widziałem podłącznie do grilla gazowego i tym podobne rzeczy. Pozatym lubię miec zwykle wszystko tak jak w oryginale , no lub prawie jak w oryginale :mrgreen:

Cytat:
Dodatkowy ciężar i wydatek.

No i tu jest niezaprzeczalny aspekt aby tego nie montować... waga... lekko sama klapa ze 20 kg waży , do tego mechanizm... To mnie może przekonać aby odpuścic temat klapy...

Cytat:
Zapisz adres sprzedającego. On jej nigdy nie sprzeda i za jakiś czas odda za grosze.

Własnie to zrobiłem , numer zapisany do sprzedającego i zobaczymy z czasem , aczkolwiek widze w archiwum allegro , od 2017 roku wystawia caly czas tą klapę w tej samej cenie , uparty jest :mrgreen:
Cytat:
To chyba taka choroba nasza aby udoskonalać, poprawiać.
No własnie , to jest choroba poprostu :ok

LukF napisał/a:
A jesteś pewny, że chcesz wiercić dziury w tylnej ścianie swojego kampera bo jakoś te zawiasy musisz przekręcić?
Ciekawe czy dziury u Ciebie były i ktoś je potem usunął czy też tej klapy od nowości nie było?

Raczej musiała być , podobno we wszystkich modelach colorado do 2010 roku te klapy byly w standardzie. Tu widac ewidentnie bielszy dół , i na zalamaniu poprzecznym jest odcięcie lakieru , czyli bylo malowane. Jak się dobrze przyglądalem to widać miejsca gdzie są zalaminowane dziury po mechanizmie. Możliwe , że ktoś to zdemontowal aby wlasnie na ładowności zyskać...

Socale napisał/a:
Również klapy bakisty w przyczepach były/są podobnie unoszone.

No wlasnie też szukałem po częsciach do przyczep , tylko w przyczepach wyjdaje mi się to zbyt delikatne , pewnie lżejsze są te klapy...

darek 61 - 2021-02-01, 21:35

sterciu, ja tą klapę też chciałbym mieć.Dwa tysiaki sporo i jaszcze ten mechanizm,ale jak nie kupisz to stale to będzie za tobą chodziło.A co będzie jak ktoś ją podkupi :gwm Dwadzieścia kilo to ona nie ma,obstawiam połowę i to z zawiasami.
SlawekEwa - 2021-02-02, 18:01

sterciu napisał/a:
No i tu jest niezaprzeczalny aspekt aby tego nie montować... waga... lekko sama klapa ze 20 kg waży

zrób ze styropianu :haha:

sterciu - 2021-02-02, 21:53

SlawekEwa napisał/a:
sterciu napisał/a:
No i tu jest niezaprzeczalny aspekt aby tego nie montować... waga... lekko sama klapa ze 20 kg waży

zrób ze styropianu :haha:

a to nie jest głupi pomysł , z jakiegoś styroduru przykładowo i na taśmę dwustronną póżniej przykleić :mrgreen:

Banan - 2021-02-02, 21:55

sterciu napisał/a:
na taśmę dwustronną póżniej przykleić

Prawdziwy fachowiec klei na srebrną :haha:

Socale - 2021-02-02, 22:06

Janusz kiedyś zrobił sobie zderzak w odlewie gipsowym lub podobnej technice.
Zrób sobie formę na wymiar i sam wykonaj sobie klapę z maty szklanej + żywica, sukcesywnie ją dopieścisz w szczegółach zgodnie z technologią stosowaną w Niewiadówkach. Mechanizm unoszenia, w konstrukcji jest bardzo prosty, majsterkowicz zrobi szybko jeśli ma czym myśleć.
Całość szacuję na 400-500zł + lakiernik.
Pomysł z klapą jest bardzo fajny, dodaje prestiżu wizualnego, maskuje najmniej atrakcyjne drzwiczki, no i zawsze jakieś płaskie przedmioty możesz tam wozić.
Jeśli ja miałbym taką klapę sobie zrobić/dorobić, bez wahania wybrzuszyłbym ją o kilka.......naście cm dla pozyskania kubatury na cokolwiek.

darek 61 - 2021-02-02, 22:16

Socale napisał/a:

Wojtek z żywicą należy zaczynać od małych detali, to wcale nie jest taka całkiem prosta robota. Ten element to dwa metry kwadratowe.Narobi się i jak wszystko podliczy to powie.Miało być tanio,wyszło drogo i jeszcze się narobiłem.Jak bym miał takie autko to wydałbym te dwa tysiaki,chyba że chciałby zrobić inną.

sterciu - 2021-02-02, 22:48

Socale napisał/a:
Janusz kiedyś zrobił sobie zderzak w odlewie gipsowym lub podobnej technice.
Zrób sobie formę na wymiar i sam wykonaj sobie klapę z maty szklanej + żywica, sukcesywnie ją dopieścisz w szczegółach zgodnie z technologią stosowaną w Niewiadówkach. Mechanizm unoszenia, w konstrukcji jest bardzo prosty, majsterkowicz zrobi szybko jeśli ma czym myśleć.
Pomysł z klapą jest bardzo fajny, dodaje prestiżu wizualnego, maskuje najmniej atrakcyjne drzwiczki, no i zawsze jakieś płaskie przedmioty możesz tam wozić.
Jeśli ja miałbym taką klapę sobie zrobić/dorobić, bez wahania wybrzuszyłbym ją o kilka.......naście cm dla pozyskania kubatury na cokolwiek.

Akurat zabawy z żywicą i matą szklaną nie są mi obce , wyremontowalem 3 niewiadówki n126n , łącznie z naprawą laminatu więc tutaj bym sobie poradził... tylko czasu na takie zabawy nie mam niestety , bo to jest niestety czasochłonne...

Powloka zewnętrza musiałaby być zrobiona z żelkotu tak jak oryginalnie jest zawsze robione.

Poczekam chyba troche i zobaczę czy ta klapa na allegro wkońcu potanieje... Nie muszę jej odrazu montować juz teraz , a raczej wątpie aby znalazł się na nią klient...

darek 61 napisał/a:
Socale napisał/a:

Wojtek z żywicą należy zaczynać od małych detali, to wcale nie jest taka całkiem prosta robota. Ten element to dwa metry kwadratowe.Narobi się i jak wszystko podliczy to powie.Miało być tanio,wyszło drogo i jeszcze się narobiłem.Jak bym miał takie autko to wydałbym te dwa tysiaki,chyba że chciałby zrobić inną.

Musialbym gdzies w dobrych cenach zdobyc matę szklaną , żywicę i żelkot... kupując przykładowo w Castoramie lub innych marketach gdzie zaopatrywałem się przy remontach niewiadówek to wykonanie takiej klapy wyszłoby ponad 1000zł... Wykonanie kopyta czyli formy jest najbardziej czasochłonne , chyba aż tyle cierpliwości nie mam aby zrobic formę....

zbyszekwoj - 2021-02-03, 16:03

Niemiec wywalił klapę, a inny Polak zabrał klamota i szuka jelenia za 2 tys. Jest tych modeli ze 3 w Polsce , moze się ktos trafi. :diabelski_usmiech
darek 61 - 2021-02-03, 17:37

zbyszekwoj napisał/a:
Niemiec wywalił klapę, a inny Polak zabrał klamota i szuka jelenia za 2 tys. Jest tych modeli ze 3 w Polsce , moze się ktos trafi. :diabelski_usmiech

Jak ktoś potrzebuje to zapłaci,jak nie to nawet za 20% nie kupi.Jest niezniszczalna ,może leżeć.Za te pieniądze nie opłaca się na pewno robić.

sterciu - 2021-02-03, 21:38

zbyszekwoj napisał/a:

Bardzo możliwe ze ta klapa pochodzi z tego auta co kupiłem , tak jak piszesz , niemiec wywalił , polak klapę kupił i szuka jelenia , a auto bez klapy tez trafilo koniec końców do PL :mrgreen: