Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rosja i kraje poradzieckie - Propozycja z Białorusi dla camperowców

KECZER - 2021-02-03, 08:46
Temat postu: Propozycja z Białorusi dla camperowców
Koledzy dzisiaj dostałem taka informację, propozycję od kamperowców z Białorusi, a konkretnie od znanego wielu, Wołodzi Rudego. ( Wołodzia już organizował 2 międzynarodowe zloty dla kamperowców na swoim kempingu.)

Mianowicie rozpoczeli rozmowy i już są pewne ustalenia z administracja kościołów katolickich na Białorusi, aby przy kościołach zorganizować parkingi (z możliwością noclegu) dla kamperów).

Odpowiedzialem SMSem Wołodzi, że jak otworzą granice z powodu pandemii i władze białoruskie polubia Polskę (chodzi o wizy - to mój komentarz) to na pewno będą chętni do odwiedzenia Białorusi.
Sam z przyjaciółmi przejechaliśmy w 5 camperów po Białorusi i potwierdzamy warto. Wtedy w miejscowiści Mir, udało nam się zanocować na kościelnym trawniku przy ścianie kościoła.

Jeżeli pojawią sie nowe informacje będę informował
przecież pandemia kiedyś sie skończy :spoko ,

drwoy - 2021-02-03, 08:47

:) :spoko
koko - 2021-02-03, 09:51

loguje się i pozdrawiam
Banan - 2021-02-03, 10:06

Dzięki Grzesiu za dobre wieści :pifko
Brat - 2021-02-03, 10:10

Biwakowałem przed kościołem w Starych Wasiliszkach .... tam mieliśmy spotkanie z JEDYNYM psem, jakiego widzieliśmy na Białorusi ;)
Pomysł doskonały, bo to sformalizować!
Niech Wołodzia pomyśli o zlocie! :)

Stenia i Jurek - 2021-02-03, 11:30

My również jesteśmy chętni. :spoko
wbobowski - 2021-02-03, 11:56

Nas chęci na ponowne odwiedzenie Białorusi (po zlocie w Mińsku) jeszcze nie opuściły. Czekamy na wieści. :spoko
ZEUS - 2021-02-03, 12:01

Chyba trudno będzie zorganizować zlot z takim rozmachem jak ten z Mińska...🤪
jb - 2021-02-03, 12:08

A ktoś miał problemy z noclegami na Białorusi? Byłem dwa razy, za każdym razem ponad tydzień, nocowałem w różnych miejscach nawet tuż obok koszar milicji w Witebsku i żadnych problemów nie było.
yamah - 2021-02-03, 13:54
Temat postu: Re: Propozycja z Białorusi dla camperowców
KECZER napisał/a:

Jeżeli pojawią sie nowe informacje będę informował
przecież pandemia kiedyś sie skończy :spoko ,

Też się piszemy :ok i na informacje czekamy (końca pandemii) o możliwościach zlotu :spoko :spoko :spoko

GruMar - 2021-02-04, 11:13

Ja też jestem zainteresowany tym wyjazdem czekam tylko na mozliwosci wyjazdu :spoko
Conii - 2021-03-21, 14:00

I ja i :spoko ja! :)
Landser - 2021-03-21, 20:49

Ja z całą moją rodzinką czyli Stonką też pojedziemy.
Po Zlocie w 2017 byłem jeszcze na wyjeździe motocyklowym na Białorusi.
Zakochałem się w tych terenach i ludziach.

wlodo - 2021-03-21, 22:43

Cytat:
Zakochałem się w tych terenach i ludziach.

Landser, Super by było spotkać się z Wami, pozdrawiamy Was i dzieciaki :spoko
Białoruś jest cały czas w naszym sercu, super ją wspominamy, chętnie zawitamy tam powtórnie. Tym bardziej, że wjechaliśmy w miejscowości w których czas stanął wiek temu i poznaliśmy tam PRZYJACIÓŁ!!!

gryz3k - 2021-03-22, 01:25

Byliśmy 2 razy. Nie tylko zabytki ale i relax na jeziorem Narocz. Piękne miejsca.
darek 61 - 2021-03-22, 09:35

Chętnie też bym pojechał gdyby termin przypasował.Indywidualnie raczej bym się obawiał,ale grupowo czemu nie.
gryz3k - 2021-03-22, 14:17

darek 61 napisał/a:
Indywidualnie raczej bym się obawiał,

Jeśli nie jedziesz na demonstracje to Białoruś jest bardzo bezpiecznym i przyjaznym krajem. Obawy jak przed wycieczką do np Słowacji.

Bazyli - 2021-03-22, 15:13

:spoko
SlawekEwa - 2021-03-22, 15:17

Znaczy się żeby mięsa nie jeść czy głupot nie pisać?
Rav - 2021-03-22, 16:47

darek 61 napisał/a:
Indywidualnie raczej bym się obawiał,ale grupowo czemu nie.

Byłem dwukrotnie, z całą rodzinką. W obu przypadkach indywidualnie. Pierwszy raz przy okazji zlotu w Mińsku, więc inne załogi spotykałem (chyba 2 nocki na tym lotnisku), jednakże noclegi gdzie tam wypadły. Wtedy złapaliśmy bakcyla i kolejne wakacje była dogrywka samodzielnie.

Nie masz się czego obawiać. Byleby nie wchodzić na tematy polityczne (nigdy do końca nie wiadomo z kim się rozmawia) - w obecnie napiętej sytuacji można być źle odebranym. Kraj jest bardzo przyjazny, ludzie mili (nie spotkałem się ani razu z jakąś nieuprzejmym zachowaniem). Można by książkę napisać :-)

Gorąco polecam.

KECZER - 2021-04-03, 19:47

Zadam pytanie retoryczne?

Chyba nie będziemy mieli okazji w tym roku odwiedzać naszego sąsiada Białoruś???

Jak tak obserwuję co tam piszą i mówią o nas w oficjalnych mediach - to słabo widzę wizy dla wolnych turystów ( kamperowców).

W każdym bądź razie nasz przyjaciel Włodzia, nie kontynuuje tematu.

sorry że tak mało optymizmu wykazuję ale....... :gwm

Caesar - 2021-04-04, 21:06

Trafi się na nadgorliwca i kłopot gotowy. Niech się tam przejaśni.