Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Motoryzacja - Chrysler Van

Bajaga - 2021-02-07, 21:35
Temat postu: Chrysler Van
Dzieci rosną, pomyślałem o Chryslerze Grand Voyager / Town&Country z fotelami składanymi w podłogę, benzyna. Użytkował ktoś z Was takie auto?
papamila - 2021-02-08, 07:35

4 sztuki, 3,8, 3,3, i 4.0
wszystkie były w gazie.
były to co prawda kilka lat temu
na dziś moge Ci polecic T&C
z pancernym 3,6 pentastar.
a jak byś trafił unoszony dach to pełnia szczęścia.
wersje z chowanymi fotelami maja jeden minus-
tp problem z miejscem na zbiornik LPG.
pod podwoziem jest mało miejsca i zbiornik znacznie zmniejsza prześwit.
Dachy widziałem w Holandi, nowe ok 2,5 tys €, a z drmobilu to od 800€

Bajaga - 2021-02-08, 09:26

papamila napisał/a:

wersje z chowanymi fotelami maja jeden minus-
tp problem z miejscem na zbiornik LPG.
pod podwoziem jest mało miejsca i zbiornik znacznie zmniejsza prześwit.
Dachy widziałem w Holandi, nowe ok 2,5 tys €, a z drmobilu to od 800€

Wolałbym bez lpg, w kurierce on nie będzie jeździł :) Wiem, że to raczej średnio ekonomiczny sprzęt ale myślę, że jadąc spokojnie w trasie te 11-14 l/100 powinno starczyć?
Podnoszony dach byłby świetny ale to jednak duża rzadkość. Z tego co się orientowałem części chyba nie są zbyt drogie ?
Jestem ciekaw jak z korozją bo na początek, by poznać temat, nowy czy prawie nowy nie będzie.

rakro1 - 2021-02-08, 18:31

Miałem dwa z silnikiem3.8 i polecam każdemu. Moje to nie były wersje Town&Country. Cenowo b. korzystne. Jakość wykonania i bezawaryjność na wysokim poziomie. I tanie , oryginalne części zamienne. Duża dynamika jazdy, jak w osobówce. W drugim miałem na stałe wyjęte środkowe fotele i zbiorniki dwa zbiorniki lpg w miejscu na złożone fotele. Wspominam te auta z sentymentem i dziwię się ich niskiej cenie.
papamila - 2021-02-08, 19:45

3,6 jest b. ekonomiczny- 9-11 trasa- fajna skrzynia automatyczna
części wszędzie dostępne, ceny nmormalne

z USA dużo powypadkowych,
występował rownież jako Lancia Voyager

Piasek1 - 2021-02-08, 20:32

Fajne auto, też chorowałem ale budżet mnie wypłoszył za coś co w USA nie było srogo rozwalone.
Ostatecznie trafił się Galaxy: też przepastny autobus.

Socale - 2021-02-08, 21:04

A wspomnę sobie i ja.
Dawno temu dwa, jeden po drugim miałem, pierwszy był najgłośniejszy w kraju :mrgreen:
Drugiego sprowadziłem z USA jako 4 latek cały i zdrowy. Zmieniłem tylko cały przód na europejski, dołożyłem boczne rurki ale wstawiałem LPG ze względu na bardzo małe przebiegi.
3,8l V6 bardzo cichutki silnik - pszczółeczka.
To był Town&Country z niesamowicie prymitywnym czteropędem.
Napęd na tył był "wyciągany" z prawej półosi i wałem przez sprzęgło wiskozowe na tylny most.
2 razy owe wyjście w tej dostawce się rozp...ło
Skrzynia do 4x4 była wówczas nie do zdobycia bo była inna niż FWD, ostatecznie kupiłem trzecią skrzynię FWD i tak go sprzedałem.
Bardzo lubiłem ten samochód do ostatnich 2 miesięcy jego posiadania i gdyby nie robił mi psikusa po psikusie w tak krótkim czasie, kupiłbym kolejnego, już kanciaka jak Rakro1.

Piasek1 - 2021-02-08, 21:19

Nie taniej było podkręcić aparat słuchowy ?
:bajer
Ja pierdykam: toż to szyby z uszczelek chyba wyskakiwały

Milano - 2021-02-11, 22:25

Ja również polecam w/w samochody.Starszym modelem Voyagera z silnikiem 3.8l jeżdziłem przez dobre 6 lat.W tym czasie nie miałem żadnych poważnych problemów.Obecnie już drugi rok jeżdżę nowszym modelem z silnikiem 3.6l import z USA z niewielkim przebiegiem.
Plusem w eksploatacji jest to,że silnik wolnossący bez turbiny.Rozrząd na łańcuchu,a skrzynie biegów bezawaryjne.Voyager z silnikiem3.8l spalanie w mieście około 19l.gazu.Nowszy z silnikiem 3.6l.około 16l.gazu.W drugim zużycie paliwa pewnie niższe dlatego,że w starszym była skrzynia 4 biegowa,a w nowszym 6 biegowa.I w dodatku nowszy waży 250kg.więcej.Z minusów,to słaba blacharka.W starszych modelach,słabe punkty które rdzewieją to progi,tylnie błotniki i pokrywa bagażnika(w nowszych pokrywa już aluminiowa).Auto godne polecenia w szczególności na długie trasy.Zmieniarka płyt dvd i w suficie zamontowane monitory,to dobra rzecz dla podróżujących z małymi dziećmi.Polecam wyłącznie wersję Town & Contry z chowanymi siedzeniami w podłogę.Po złożeniu jest duża przestrzeń,można np.wygodnie spać w dwie osoby.A przy rozłożonych siedzeniach,komfortowo podróżuje 6-7 osób i w głębokim bagażniku pomieścimy jeszcze 5 walizek. :spoko

yamah - 2021-02-12, 06:58
Temat postu: Re: Chrysler Van
Bajaga napisał/a:
Dzieci rosną, pomyślałem o

A zerknij jeszcze na Honde Odyssey :bajer miałem..polecam,silnik 3,5 w V-tec bez turbo,bezproblemowy..mam taki sam w Acura Mdx :-P wdzięczne auta

Piasek1 - 2021-02-12, 09:30

Do zestawu jeszcze Toyoty Sienny brakuje.
Bajaga - 2021-02-12, 10:19

Pewnie Honda i Toyota są bardziej bezawaryjne niż Amerykanin ale ceny/dostępność części oraz elementow blacharskich w razie przycierki to raczej całkiem inna bajka...
Comsio - 2021-02-12, 10:41

Michał a Pacyfika,na Strazackiej koło Polsatu, jest duży wybur, nowszych modeli. :kawka:

Jak cię interesuje, podam numerek do kumpla.

Bajaga - 2021-02-12, 11:55

Pacifica nowa jest ładna ale mało tania i chyba nie da się zrobić z niej takiej ciężarówki (po schowaniu w podłodze siedzeń) jak z Voyagera.
yamah - 2021-02-12, 15:38

Bajaga napisał/a:
Pewnie Honda i Toyota są bardziej bezawaryjne niż Amerykanin ale ceny/dostępność części oraz elementow blacharskich w razie przycierki to raczej całkiem inna bajka...

Odyssey to wersja na USA..a części to najmniejszy problem..max 2 tygodnie i masz w domu pomijając fakt że się nie psuje :ok :diabelski_usmiech ..a na poważnie :-P zamówiłem kiedyś do Acury tulejke rozrusznika tu :
https://www.rockauto.com/ i po 2 tygodniach na miejscu ..przyszło szybciej niż przez serwis a nawet taniej :chytry )

Bajaga - 2021-02-12, 18:31

yamah napisał/a:
pomijając fakt że się nie psuje :ok :diabelski_usmiech ..

Właśnie dziś się mocno zdziwiłem, mój chrześniak ma Toyotę Camry 2.4 benz bez gazu z pewnym przebiegiem 280 tys km i rozpadło mu się właśnie drugie sprzęgło... A auto nie jest katowane. Niby Toyota...

yamah - 2021-02-12, 19:28

Bajaga napisał/a:
A auto nie jest katowane. Niby Toyota...

A to pech :shock: :roll: ..tylko że ja pisze o Honda/Acura które użytkuję (wszystko AT)..a Toyota to myślę że kończy się na LC i 4-Runner (ale to moje zdanie)

Bajaga - 2021-02-17, 16:50

Zamiast Chryslera (kłopoty z rdzą lub poważnymi wypadkami lub jedno i drugie) będzie (no praktycznie jest) Renault Grand Espace 3.5 v6, za to z podnoszonym dachem z namiotem i zlewem :-)
Piasek1 - 2021-02-17, 18:29

Tylko nie każdemu odpowiada ten digital style.
Ale motor dobry, auto z nierdzewki ;)
Tylko nie wiem czy jest w stanie przebić funkcjonalność Town&Country