|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
woda i hydraulika - zbiornik ciśnieniowy wyrównawczy
Halicz - 2021-02-13, 19:45 Temat postu: zbiornik ciśnieniowy wyrównawczy Witam kolegów.
Mam pytanie, czy to normalne i prawidłowe zachowanie zbiorniczka ciśnieniowego (wyrównawczego). Na kopułce tego zbiorniczka jest zawór (typu wentyl samochodowy) - jak naduszam na ten wentylek to leci z niego woda. Jak na moją wiedzę, to powinno tam być powietrze, którego ciśnienie możemy zmieniać (np. dopompować lub upuścić..). Efekt jest taki, że pompka cały czas pompuje wodę, więc coś w tej mojej instalacji nie gra. Sprawdzałem - nigdzie nie widać nieszczelności (nie jest mokro).
Będę wdzięczny za odpowiedź - może czas już na nowy zbiorniczek ciśnieniowy, a może i na nową pompkę?
Halicz
Rav - 2021-02-13, 20:09
Naciskając na "wentylek" odpowietrzyłeś zbiornik. W efekcie już nie ma poduszki powietrznej, która miałaby akumulować ciśnienie. Spróbuj teraz zapowietrzyć zbiorniczek na nowo i powinno znów być ok.
marek230482 - 2021-02-13, 20:17
Jak wyżej. Tego się nie na ciska :D Tak średnio na jeża to powinno tam być polowa powietrza i połowa cieczy.
Banan - 2021-02-13, 20:44
Skoro wentylkiem poleciała woda, to zbiorniczek czasy świetności ma za sobą i czas na nowy.
Pękła membrana i zbiorniczek nie spełnia już swojej roli.
Możesz spróbować podpiąć pompkę do pompowania kół do tego wentylka i dopompować powietrza, ale odkręć węże z wodą - jeżeli powietrze będzie uchodziło przez wloty wody, to na 100% jest do wymiany.
marek230482 - 2021-02-13, 20:51
Możliwe, że masz rację. Ale ja mam np taki zbiornik gdzie nie ma żadnej membrany. Po prostu jest u góry poduszka z powietrza. A zbiornik nowy, latem kupiony
Banan - 2021-02-13, 21:25
Marku, masz prawdopodobnie tą wersję bez wentylka, te z wentylkiem mają membranę.
marek230482 - 2021-02-13, 21:30
Tak, mam jakąś taką nakrętkę a nie wentylek rowerowy.
Halicz - 2021-02-13, 22:54
Banan napisał/a: |
Możesz spróbować podpiąć pompkę do pompowania kół do tego wentylka i dopompować powietrza |
Tak zrobiłem - dopompowałem do ok 2 atm i przez chwilę, gdy nie otworzyłem kranu, pompka nie pracowała, a ciśnienie wody w kranie było dość wysokie. Po zamknięciu kranu pompka znów pracuje ciągle, a ciśnienie w zbiorniczku spadło do min. (prawie niemierzalne)
Skorpion - 2021-02-13, 23:30
Fresa-Camp
https://fresa.sklep.pl/#
DANE FIRMY:
Infomiasto.com sp. z o.o. (Fresa-Camp)
ul. Zakładowa 2
47- 400 Racibórz
DANE KONTAKTOWE:
Godziny pracy sklepu: 9:00 - 15:00
Kontakt: e-mail: sklep@fresa-camp.pl
Teraz kupiłem.
Pompa ciśnieniowa Shurflo Trailking 10l/min, do kampera, przyczepy kempingowej.
https://fresa.sklep.pl/pompa-cisnieniowa-shurflo-trailking-10lmin-p43140
Opis
Pompa ciśnieniowa Shurflo Trailking 10l/min
Stosowana w przyczepach kempingowych, kamperach, łodziach, jachtach
Wysokowydajna, cicha pompa samozasysająca
Zapewnia równomierne pompowanie wody z wydajnością 10 l/min .
Dane techniczne:
Wydajność: 10L/Min
Ciśnienie: 2.1 bar
Podnoszenie wody: 3 m
Pobór mocy: 3 A
Wymiary: 206 x 127 x H113 mm
Waga: 1.8 kg
Producent: Shurflo
Indeks: 62002
Dostępność: wycofany z oferty
Status: Wysyłka z magazynu
Wysyłka: 25,00 PLN (przedpłata)
Cena: 569,05 PLN
marek230482 - 2021-02-14, 00:11
Halicz napisał/a: | Banan napisał/a: |
Możesz spróbować podpiąć pompkę do pompowania kół do tego wentylka i dopompować powietrza |
Tak zrobiłem - dopompowałem do ok 2 atm i przez chwilę, gdy nie otworzyłem kranu, pompka nie pracowała, a ciśnienie wody w kranie było dość wysokie. Po zamknięciu kranu pompka znów pracuje ciągle, a ciśnienie w zbiorniczku spadło do min. (prawie niemierzalne) |
Jak to pracuje ciągle? Zbiornik o którym mowa tylko kompensuje ciśnienie. Czyli dzięki niemu pompa załącza się trochę rzadziej i na dłużej. Bez niego (czy też z uszkodzonym) to po prostu pompa będzie się załączała co chwilę i na chwilę. W skrajnych przypadkach może pocykiwać. Ale tak czy siak po chwili dobija do nominalnego ciśnienia i staje.
Jeżeli Tobie ciągle pracuje. Albo pomimo braku poboru wody co chwilę (czy co jakiś czas) się załącza to po prostu masz nieszczelność w instalacji. Gdzieś ucieka Ci woda.
andi at - 2021-02-14, 06:11
W pompie też masz zaworki i prawdopodobnie przepuszcza .Ile lat ma pompa i co z nią robiłeś na okres zimowy .Mróz + woda .Rozebrać i posprawdzać zaworki .Jak będziesz sprawdzać pompę to weź odłącz zbiornik i wylej z niego wodę i podłącz na nowo
Banan - 2021-02-14, 09:19
Halicz, tak jak koledzy wcześniej napisali: nieszczelność w układzie - musisz dokładnie przejrzeć całą instalację, bo gdzieś Ci woda ucieka. Gruchę masz na 100% do wymiany.
wlodo - 2021-02-14, 10:20
Jeżeli dopompowałeś powietrze a po chwili go nie było to szukaj nieszczelności. Wymień zaworek wentylka, posmaruj wodą z płynem wentyl, pokaże gdzie ucieka powietrze. To przecież prosta instalacja, w zbiorniku musi być powietrze, a zawory pompy nie mogą przepuszczać wstecz. Pompa ma napompować wodę do zbiornika i się wyłączyć. Jej ponowny start dopiero jak odkręcisz kurek i spadnie ciśnienie (które możesz sobie wyregulować na pompie).
dziwaczek - 2021-02-14, 10:31
Halicz ty masz zbiornik FIAMMA a on ma membranę - i masz ja uszkodzoną. Zbiornik do wymiany lub do odłączenia - układ ciśnieniowy wody będzie działał.
https://allegro.pl/oferta/zbiornik-cisnieniowy-fiamma-a20-do-pomp-aqua-8-9834898942?reco_id=7127c48a-6ea6-11eb-804a-b02628c7f6d0&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020
A propo chodzenia cały czas pompy, albo gdzieś woda ucieka (jest zima sprawdź czy truma nie wyrzuca zaworem przeciw zamarzaniu), najczęstszej zacina się zaworek w pompie wody (kwestija jaka masz - jest od strony tak gdzie podłączone przewody wody, od góry tak śrubka w osi pompy czasem pod naklejką, wystarczy ruszyć ta śrubkę - służy ona do regulacji ciśnienia wł/wył)
Halicz - 2021-02-17, 23:42
Koledzy, bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady. Rozglądam się za nowym zbiornikiem ciśnieniowym.
zbyszekwoj - 2021-02-18, 20:36
Halicz napisał/a: | Koledzy, bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady. Rozglądam się za nowym zbiornikiem ciśnieniowym. |
W sklepie kamperowym za kilkadziesiat zlotych. Oczywiscie nie identyczny,bo to zabytek.
Halicz - 2021-02-19, 11:11
zbyszekwoj napisał/a: | Oczywiscie nie identyczny,bo to zabytek. |
tak jak prawie cały mój kamperek...
Jeszcze jedno pytanie mam - pewnie nie raz tu się pojawiało, ale może mnie nie zbanujecie..., jaką powinna mieć wydajność pompa wody w kamperze? tzn. ile litrów na min.? bo są tak różne, że nie mam pojęcia, jakie powinna mieć parametry...
marek230482 - 2021-02-19, 11:16
Wydajność będzie miała wpływ na szybkość podawania wody. W kamperze uważam, że im mniejsza tym lepiej bo będzie oszczędnie :D
Jak miałem w przyczepie zanurzeniową która miała bardzo małą wydajność to mi wody na więcej starczało. Teraz mam ciśnieniową i woda z kranu wylatuje znacznie szybciej. A wcale tego nie potrzebuję a woda szybciej się kończy
Halicz - 2021-02-19, 11:31
marek230482 napisał/a: | Wydajność będzie miała wpływ na szybkość podawania wody. W kamperze uważam, że im mniejsza tym lepiej bo będzie oszczędnie :D
|
Na pewno masz rację, ale właśnie dlatego pytam Was, którzy mają już "nie jedną pompę w życiorysie", jaka według Was, pompa jest najbardziej optymalna? (mam na myśli pompę ciśnieniową)
marek230482 - 2021-02-19, 13:57
Nie mam ogromnego doświadczenia ale zamiast na wydajność to zwróć uwagę na głośność. Nie wiem jaką masz teraz pompkę ale żeby była względnie cicha to będzie bardzo droga to jest jedna z niewielu rzeczy do kampera którą nie tyle warto co trzeba kupić dobrej firmy i cichą.
Socale - 2021-02-19, 21:48
Sama pompa trzymana w ręku, każda jest cicha, gorzej po zamontowaniu, rezonanse itd - tu nie ma recepty bo każdy kamper jest inny. Jakbym miał stosować przed zakupowe kryteria, to głównym byłaby możliwość korekty ciśnienia wyłączania. Wydajność to aby tylko z prysznica prysznicowo woda leciała a nie ciurkiem kapociurkało
Halicz - 2021-02-19, 22:31
Mam nadzieję, że stara pompa jeszcze trochę wytrzyma, ale fakt - jest dość głośna. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
|
|