Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FORD - Transit 2020 - montaż poduszek (umiejscownienie panela i kom

Sosijk - 2021-04-06, 09:51
Temat postu: Transit 2020 - montaż poduszek (umiejscownienie panela i kom
Uszanowanie,

zabieram się za montaż poduszek (https://rolgum.com/poduszki-pneumatyczne-do-zawieszenia-forda-transita-zestaw-wzmacniajacy-ft-2-krd-2/) do Benimara 463 na podwoziu Forda, model 2020.

Podpowiedzcie koledzy, gdzie montowaliście panel sterujący w szoferce a gdzie kompresor? Chciałbym uniknąć zbyt wielkich demontażów pulpitu itp

z góry dziękuję !

orkaaa - 2021-04-06, 18:50

U mnie montowali w serwisie Chaussona w Pszczynie. Dedykowane do Forda. Nie wiem czym to się różni na zawieszeniu od Fiata może inne profile. Natomiast kompresor i sterowanie jest przymocowane do tych blach przy fotelu kierowcy od strony drzwi. Zasilanie z akumulatora pojazdu. Być może w nowych Fordach / moj 2018/ jest miejsce gdzieś obok kierownicy aby to zawiesić. Lokalizacja przy fotelu ma plusy i minusy. Plus to łatwy montaż. Przewody ciśnieniowe wyprowadzane spod fotela od razu pod podwozie. Nie trzeba tego jakoś maskować, bo nic nie widać. Na zewnątrz jest tylko sterownik. Aby sprawdzić ciśnienie trzeba otworzyć drzwi.
orkaaa - 2021-04-06, 18:54

Tak to wygląda
darek 61 - 2021-04-06, 21:19

orkaaa, jaki masz zakres podnoszenia auta.
orkaaa - 2021-04-07, 19:16

Hm centymetrem nie mierzyłem ale tak na oko przy 3 atmosferach tył podnosi się z 5 cm.
less11 - 2021-04-08, 13:05

Miałeś poduszki montowane przed odbiorem kampera czy później, bo jeśli później to mógłbyś opisać różnice w zachowaniu auta. Ja się tak zastanawiam czy warto bo u mnie auto nie "siedzi", nie dobija i raczej nie buja. Nie wiem co miałbym zyskać
darek 61 - 2021-04-08, 15:19

less11 napisał/a:
Nie wiem co miałbym zyskać

Nic

LukF - 2021-04-08, 15:30

darek 61 napisał/a:
less11 napisał/a:

Nic

Nic. W nowym aucie nic. W starym wszystko. Było już o tym :bukiet:

less11 - 2021-04-08, 21:06

LukF napisał/a:
darek 61 napisał/a:
less11 napisał/a:

Nic

Nic. W nowym aucie nic. W starym wszystko. Było już o tym :bukiet:

Tylko czy mój kamper z 2016 roku i przebiegu 45 kkm jest nowy czy stary :wyszczerzony:

007jędruś - 2021-04-08, 21:24

less11 napisał/a:

Tylko czy mój kamper z 2016 roku i przebiegu 45 kkm jest nowy czy stary :wyszczerzony:

Od 4-5 lat około 3t naciska na resory w twoim kamperku , poduszki nie zaszkodzą.

marcincin - 2021-04-08, 21:36

Jeździłem kilka lat transitem z rocznika 2007 bez poduszek, gdzie tylna oś była tej samej szerokości co przednia (czyli mniej niż obecne) - nie widziałem potrzeby montowania poduszek, a była to alkowa. Sprzedałem tego kampera jak miał 13 lat - zawieszenie pracowało bez zarzutu. W nowszych tym bardziej nie ma sensu montować - ja w moim mam (Transit 2019), ale tylko dlatego, że poduszki były już zamontowane jak go odbierałem. Moim zdaniem szkoda kasy i dodatkowej wagi.
darek 61 - 2021-04-08, 22:23

Jak zużyją się opony,wymieniamy je na nowe.Jak zużyją się hamulce robimy dokładnie to samo.Jeszcze trochę wody z pewnością upłynie zanim zaczniemy wymieniać zużyte zawieszenie na nowe.
Nie rozumiem dlaczego w nowym aucie mamy stosować poduszki ,bo buja na boki.Producent powinien wyprodukować auto bezpieczne które nie buja.Jak zaczyna bujać to należy co nieco wymienić,a nie stabilizować poduszkami.Inną sprawą jest to, że do bujania zapewne można się przyzwyczaić i nie zwracamy na to uwagi.Bardziej oceni to ktoś kto wsiada po raz pierwszy do nieznanego auta.
Też mam poduszki po poprzedniku i doszedłem do wniosku że jeżeli nie bardzo czuje różnice w jeździe z ciśnieniem lub bez to moje zawieszenie jeszcze zużyte nie jest.Choć i tak przymierzam się do zregenerowania przodu.Dwie stówki i ze cztery godziny pracy to chyba warto.

rjas - 2021-04-08, 22:51

W poprzednim kamperze Ducato, alkowa z 2010 roku miałem poduszki zamontowane i była duża różnica w jeździe z poduszkami i bez. W aktualnym Transicie absolutnie nie widzę takiej potrzeby, więc ich nie mam. Auto jest na tyle stabilne, że wg mnie montaż poduszek mija się za celem. pieniądze można wydać na jakiś lepszy cel.
Andrzej 73 - 2021-04-10, 07:47

Jak czytam Kolegów co piszą , że poduszki nic nie dają w prowadzeniu pojazdu , to nasuwa mi się taka myśl , że chyba do tej pory jeździli tylko taczką (bez urazy :kwiatki: ) , ale nie rozumiem jak można nie dostrzec różnic pomiędzy jazdą z usztywnionym zawieszeniem , a miękkim.
Ja poduchy założyłem po trzech latach użytkowania kampera i stwierdzam , że o równo trzy lata wstecz trzeba było je założyć. Podsumowując uważam , że producenci kamperów zawieszenie pneumatyczne powinni oferować w standardzie. :spoko

orkaaa - 2021-04-10, 10:36

Pisałem już w innym wątku na forum. Poduchy znacznie pomagają podczas podmuchów wiatru. Jeździłem rok bez poduszek. Jeżeli się jedzie 50 km nie ma znaczenia ale jak na autostradzie 120 to każdy wyprzedzany tir to uderzenie powietrza. Poduszki znacznie poprawiły komfort jazdy. Dalej się czuje podmuchy ale znacznie zredukowane i w związku z tym mniej pracy kierownicą i bezpieczniejsza jazda. Tyle i aż tyle dają poduchy. Nie powodują natomiast co może się komuś wydawać że będzie miękko i zero wstrząsów. Dalej jest to tylko dostawczak i takie ma zawieszenie jak w dostawczaku.
darek 61 - 2021-04-10, 14:53

Andrzej 73 napisał/a:
Podsumowując uważam , że producenci kamperów zawieszenie pneumatyczne powinni oferować w standardzie.

W takim razie każde podwozie typu widelec przeznaczone pod różne zabudowy których powierzchnia boczna jest większa od kamperowej,puste też nie jeżdżą,a na autostradach poopieprzają ile można,powinny być wyposażone w poduchy.A nie są ,ciekawe dlaczego?

Andrzej 73 - 2021-04-10, 16:13

Nie wiem jak inne auta dostawcze , ale moje wszystkie dostawczaki z kontenerami meblowym mają poduchy i nie widze innego rozwiazania aby bylo lepsze. Myślę że to dobre porównanie, bo i kontenery trochę przypominają kampera , a i meble też sa zaladowane. :bajer
Jednak każdy ma prawo wyboru. :spoko

darek 61 - 2021-04-11, 09:19

Andrzej 73 napisał/a:
Jednak każdy ma prawo wyboru.

Tu nie chodzi o wybór tylko zastanawiam się dlaczego takie poduchy nie są montowane fabrycznie .Choćby na życzenie kupującego.A może są, tylko ja o tym nie wiem.