Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Europa - pozostałe kraje - Portugalia - może ktoś, jednak?

doskocz - 2008-07-11, 15:14
Temat postu: Portugalia
Planujemy na początku sierpnia 2008 rodzinną podróż do Portugalii w składzie 2+2 naszą nowo zakupioną przyczepą - może są na forum osoby chcące powiększyć siły karawany , jesli tak to proszę o kontakt mailowy .

Może jednak są osoby zainteresowane Portugalią .
Pozdrawiam

Adamo - 2009-01-18, 21:45
Temat postu: Portugalia - może ktoś, jednak?
koleżanki i koledzy

ostatnio coraz bardziej ogarnia mnie chęć podróży do Portugalii
może jest ktoś na forum kto taką wycieczkę już odbył albo zahaczył o to państewko i mógłby cokolwiek podpowiedzieć

proszę o jakieś porady jeżeli to możliwe

pozdrawiam
adamo

Kamperfan - 2009-01-18, 23:28

W Portugalii byliśmy kamperem dość dawno, bo w 1997 roku - obawiam się, że niektóre informacje (np. ceny) są już nieaktualne i nie będę ich podawał - aktualne ceny paliwa, kempingów, etc. są dostępne w internecie. Przejechaliśmy trasę: Warszawa-Heidelberg-Mulhouse-Lyon-Montpellier-Andora-Madryt-Sevilla-Faro-Sagres-Setubal-Lizbona-Coimbra-Fatima-Salamanca-San Sebastian-Bordeaux-Clermont Ferrand- Vichy-Mulhouse-Stuttgart-Regensburg-Praha- Kudowa-Opole-Częstochowa-Warszawa - łącznie ze zwiedzaniem ponad 8 tys. kilometrów przez 4 tygodnie. Ogólnie - wyprawa należała do bardzo atrakcyjnych nie tylko pod względem turystycznym, ale przede wszystkim poznawczym. Największe wrażenie zrobiła na nas południowa prowincja Algarve - z charakterystycznym wybrzeżem i wietrznym przylądkiem Sagres - raj dla "wyznawców" windsurfingu. IMO - Portugalia jest niedoceniana turystycznie, a zabytki np. Lizbony, Sintry dorównują znanym budowlom rzymskim czy greckim. Portugalia jest krajem bezpiecznym i w miarę tanim. Portugalczycy są narodem przyjaźnie nastawionym do turystów i niezwykle gościnnym - zdarzało się, że odkrywaliśmy duże podobieństwo do Polaków w ich zachowaniach, standardzie i stylu życia, etc. Po tej podróży, Portugalia zajmuje drugie miejsce (po Grecji) na liście naszych ulubionych krajów i myślimy nad tym, by jeszcze raz tam pojechać - w szczególności odwiedzić pominięty w czasie poprzedniej wyprawy region północno-zachodni (okolice Porto) :spoko .
Adamo - 2009-01-18, 23:48

aż chce się wsiadać do kamperka :wyszczerzony:
dzięki za każdą podpowiedź, my chcemy zaliczyć Portugalię w dwa tygodnie- trochę mało czasu, ale słyszałem właśnie, że warto głównie ze względu na gościnność

mam nadzieję, że podróż dojdzie do skutku
pozdrawiam :spoko

pagas - 2009-01-19, 05:22
Ja w portugali jestem od czasu do czasu , ale niestety nie kamperem.Dlatego bardzo chetnie poczytam cos na temat Portugali od strony drogi i miejsc atrakcyjnym dla zalog kamperow.

Poza tym tu pytanmie do kazdego kto to czyta.Jak stworzyc w dziale Podroze kategorie PORTUGALIA.
Mi sie wydaje , ze jest to panstwo nie mniej atrakcyjne niz Hiszpania czy inne , a wlasnego dzialu nie ma.

Ujalbym to tak

PORTUGALIA I GIBRALTAR.

pagas

Kamperfan - 2009-01-19, 18:27

Portugalia to piękny kraj, ale ma jedną wadę: położenie - to prawie "antypody". Dojazd z Polski zajmuje średnio tydzień w jedną stronę - chyba, że zaprogramujesz jazdę non stop :?: :!: :shock: w dwóch kierowców. Odległość do portugalskiego krańca Europy to około 4 tys. km - nawet zakładając optymistycznie 800 km dziennie to już 5 dni bez zwiedzania po drodze. Koszty paliwa mają znaczny udział w budżecie wyprawy i chyba nie warto inwestować tylko po to, by się przejechać tam i z powrotem. Myślę, że na taki wyjazd trzeba przeznaczyć co najmniej 25 dni przy ograniczonym zwiedzaniu na trasie (a szkoda!) i okrojonym programie wyprawy. Takie jest moje zdanie - ale ja Ci dobrze radzę, rób jak uważasz :spoko .
WHITEandRED - 2009-01-20, 15:50

:spoko
Daniel - 2009-01-20, 19:10

Byliśmy kamperem w Hiszpanii i Portugalii w 2006 roku. Zwiedziliśmy południową i środkową część. Naprawdę warto było. Do tego stopnia, że może powtórzymy w tym roku poszerzając swoje wrażenia o część północną.
Kraj jest bardzo przyjazny, mieliśmy poczucie bezpieczeństwa...z tym, że kempingi
dość drogie ok. 45 euro za kampera i 2+3 załoga.

D.

Adamo - 2009-01-20, 22:21

WHITEandRED napisał/a:
chyba że nie o to tu chodzi ...

oto nie chodzi :wyszczerzony:

tylko chyba trzeba by faktycznie pomyśleć o zorganizowaniu min 3 tygodni na taką wyprawę, gdyż zapewne często w te rejony człowiek nie będzie się zapuszczał, a chciałoby się zwiedzić jak najwięcej
Kamperfan napisał/a:
tylko po to, by się przejechać tam i z powrotem

święte słowa

maga - 2009-01-20, 22:21

Kamperfan napisał/a:
Portugalia to piękny kraj, ale ma jedną wadę: położenie - to prawie "antypody". Dojazd z Polski zajmuje średnio tydzień w jedną stronę - chyba, że zaprogramujesz jazdę non stop :?: :!: :shock: w dwóch kierowców.Odległość do portugalskiego krańca Europy to około 4 tys. km - nawet zakładając optymistycznie 800 km dziennie to już 5 dni bez zwiedzania po drodze.

W zeszłym sezonie mieliśmy ochotę pojechać na wakacje do Portugalii. :)
Po przeanalizowaniu wszystkich "za i przeciw",zrezygnowaliśmy właśnie ze względu na krótki urlop,do wykorzystania mieliśmy niespełna trzy tygodnie. :-P
Kamperfan ma rację,żeby zwiedzić ten zakątek Europy i trochę po drodze,to zaplanować trzeba od trzech do czterech tygodni.
Nie wyobrażam sobie przepryśnięcia przez Francję,nie zwiedzając nic po drodze. :shock:
Przewodnik turystyczny po Portugalii,zakupiony został właśnie w zeszłym roku,może uda nam się kiedyś zrealizować ten urlop. :bajer

Adamo - 2009-01-20, 22:51

to trzymam kciuki za realizację i oczekuję o wyczerpujący opis z podróży co może zmotywuje naszych Adminów do stworzenia działu:
Portugalia- daleka, ale odkrywana przez Naszych :wyszczerzony:

janusz - 2009-01-20, 23:11

Adamo napisał/a:
zmotywuje naszych Adminów do stworzenia działu:
Jak bonie dydy, założę nowy dział tylko niech ktoś napisze, pokaże jakąś wyprawę do Portugalii. Do tej pory to są posty o zamiarach pojechania.
Adamo - 2009-01-20, 23:32

Kamperfan napisał/a:
W Portugalii byliśmy kamperem dość dawno, bo w 1997 roku
janusz napisał/a:
tylko niech ktoś napisze, pokaże jakąś wyprawę do Portugalii

no to już zaczyna wyglądać :wyszczerzony:
Kamperfan, został zmuszony :kwiatki: do opowiedzenia co tam w Portugalii piszczy,ajanusz, stworzy nam możliwość zachwycania się w dziale Portugalia :lol:

ARCADARKA - 2009-01-20, 23:42
Temat postu: ARCADARKA
mnie również interesuje Portugalia :ok , jak zasłużę na pewno się tam wybiorę :bigok
pagas - 2009-01-21, 04:17
Temat postu: Do Janusza
Janusz

Moglbys stworzyc dzial o Portugali.Nawet jesli nikt z grona CTY jeszcze tam kamperem nie byl to moga sie tam pojawic ciekawe informacje i piekne zdjecia ktore podzialaja na wyobraznie ludzi.

pagas

pagas - 2009-01-21, 07:12
Temat postu: Informacja o Portugali
Pirwsza wiadomosc o portugali , ktora napewno zacheci kamperowiczow to odwiedzenia tego kraju

Portugalia jest krajem lezacym w Europie.Jezykiem urzedowym jest jezyk Brazylijski.Brazylia jest jendym z setek malych panstewek Ameryki Poludniowej ktory to kraj kojazy sie nam z zeszloroczna laureatka Literackiej Nagrody Nobla Luseliom De Santos pseudonim "IZAURA"
Tak wiec zachecam wszystkich do odwiedzenia Portugali.

pagas

Skorpion - 2009-01-21, 07:21

pagas napisał/a:
Portugalia jest krajem lezacym w Europie.Jezykiem urzedowym jest jezyk Brazylijski

A moze by tak odwrotnie to portugalski jest jezykiem urzedowym w Brazylii

pagas napisał/a:
Brazylia jest jendym z setek malych panstewek Ameryki Poludniowej

no z tym to juz przesadziles odkiedy Brazylja jest jednym z malych pastw kontynentu poludniowej ameryki .CHyba nie umiesz czytac mapy

Skorpion - 2009-01-21, 07:32

pagas napisał/a:
Luseliom De Santos

On napisal powiesc pod tytylem "Isaura" a nie jest to jego pseudonim. Chyba sam niewiesz co pisze bo nie byles w Brazylii a z geografi w szkole chyba miales marny stopien :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

pagas - 2009-01-21, 09:41
Nie bylo tak zle z geografi.
Jak by sie przyjzec mojej wiadomoisci to miala tak wiele bzdur ze ciezko byylo to potraktowac powaznie.
Izaura to byla bochaterka filmu brazylijskiego o Niewolnicy Izaurze.Mial meza Leonsja IDT.

Pozdrawiam

pagas

janusz - 2009-01-21, 10:32

Isaura i Leoncio Super.
Warto posłuchać dialogów
http://www.youtube.com/watch?v=TDCZ1GIc5is

bonusik - 2009-01-21, 11:21

To była gł
pagas napisał/a:
Izaura to byla bochaterka filmu brazylijskiego o Niewolnicy Izaurze.Mial meza Leonsja IDT.

zgadza się...jedno :wyszczerzony:
To była główna bohaterka serialu.
Ale Leoncio nie był jej mężem ale właścicielem przy okazji gnębił ją przy każdej okazji... :diabelski_usmiech

Skorpion - 2009-01-21, 12:16

ale byl jej ojcem
JaWa - 2009-01-21, 12:17

pagas napisał/a:
Brazylia jest jendym z setek malych panstewek Ameryki Poludniowej

Prezydent Busch będąc z wizytą w Brazylii, stanął przed mapą Ameryki Południowej i stwierdził " O.... Brazylia to wielki kraj...."

Brazylia - 5 kraj świata pod względem powierzchni ( 8 511 965 km² ),
ludność - 181 991 737. Faktycznie malutkie państewko z lupą na mapie trzeba szukać :haha: :haha: :haha:

Skorpion - 2009-01-21, 12:19

no to faktycznie bardzo male panstewko ale jaki maja zaj...... koncowke karnawalu
Tadeusz - 2009-01-21, 16:07

Pagas, Twoja zachęta do odwiedzania Portugalii jest fantastyczna. Lubię taki przekorny dowcip. Brawo. :spoko
prezesuu - 2009-01-21, 16:31

Tomas był w ubiegłym roku, ale on nie ma czasu wejść i coś napisać. Po powrocie mówił, że wrzuci foty z opisem. Póki co d..a blada. :gwm
Jak będę go widział to mu przypomnę.

pagas - 2009-01-22, 02:17
Temat postu: Do Tadeusza
Dzieki za zrozumienie podstepu.Nie wszyscy chycili.Juz prawiem mnie zlinczowali.

Czekamy na pierwsze relacje.

pagas

pagas - 2009-01-24, 03:33
Skoro narazie niekt nie opisuje swojej wyprawy kamperem do Portugali to ja szybko przypomne dalesz losy niewolnicy Izaury.

Po tym jak Leonsjo (Horche Mrtinez) oswiadczyl sie Izaurze (Luselia De Santos), a nastepnie ja zdradzil inna pisarka tym razem Japonskiego (tudziez Chinskiego-glowy sobie uciac nie dam)pochodzenia o imieniu Oszin nasza biedna Izaura wyjechala do europy.Tu odnalazla dla siebie sznase na ulozenie sobie zycia od nowa wsrod poczciwych obywateli naszego pieknego kraju.
Ma tu ogromne powodzenie .Kreci sie obok niej jeden przystojniak o nazwisku MOSTOWIAK ,ale po pietach depcze mu mlody ZLOTOPOLSKI.
Na szczescie Izaura za przyjaciolke ma Mage M.(nazwiska nie pamietam) i sznase na napisanie jeszcze tysiecy noweli brazyliskich na ktorych wzorowac sie beda nasi filmotworcy.

bonusik - 2009-01-24, 09:33

Zapomniałeś o Rysiu z "Klanu".... :szeroki_usmiech :haha:
gino - 2009-01-24, 09:40

bonusik napisał/a:
pagas napisał/a:

zgadza się...jedno :wyszczerzony:
To była główna bohaterka serialu.
Ale Leoncio nie był jej mężem ale właścicielem przy okazji gnębił ją przy każdej okazji... :diabelski_usmiech

BONUSIK....czepiasz sie..przeiez napsial '' ''MIAŁ'' meza leonsja''....nie dopisal tylko '' kto '' :wyszczerzony: :wyszczerzony: :haha: :haha:

bonusik - 2009-01-24, 09:44

Zaraz,zaraz.....ale tak naprawdę to o ssso chodzi bo się pogubiłem... :opps: :jump: :haha: :haha:
pagas - 2009-01-24, 09:46
Temat postu: zrozu
Panowie i Panie
Prosze o wyrozumialosc i zrozumienie waronkow w jakich pisze.Pracuje na statku i buja i trzesie tak ,z e czasem flaki wyrywa a wy sie nabijacie z pogubionych lite.

bonusik - 2009-01-24, 09:50

Pagas....my się nie nabijamy....to poranna sobotnia szajba nas dopadła.... :bigok
Mnie się często tak udziela w sobotni poranek.... :jump:
Co ciekawe :niewiem: czemu :haha: :haha:

gino - 2009-01-24, 09:50
Temat postu: Re: zrozu
pagas napisał/a:
Panowie i Panie
Prosze o wyrozumialosc i zrozumienie waronkow w jakich pisze.Pracuje na statku i buja i trzesie tak ,z e czasem flaki wyrywa a wy sie nabijacie z pogubionych lite.

wazne ze sie nie obrazasz..i..podtrzymuejsz nasze poczucie HUMORU :wyszczerzony: :wyszczerzony: :spoko :spoko

Skorpion - 2009-01-24, 09:53

bonusik napisał/a:
to poranna sobotnia szajba nas dopadła....

to tak co sobota dopada Cie taka szajba :haha: :haha: :haha:

bonusik - 2009-01-24, 09:54

Skorpion napisał/a:
to tak co sobota dopada Cie taka szajba

prawie.... :haha: dziś mi się od rana udziela.... :haha: :haha:

Skorpion - 2009-01-24, 09:55

pagas napisał/a:
Panowie i Panie

A kto moze z Ciebie sie nabijac od samego rana zarty nas sie trzymaja od co niegniewaj sie .Rowniez i mi czasem tak sie zdazy ze gubie literki uwentualnie pisze cos niezrozumiale dla otoczenia

pagas - 2009-01-25, 21:57
Temat postu: Bala bla
Mi czasem sie uda tak nablablunic ze juz jak to wysle i czytam sam siebie nie moge rozczytac.

No to kto sie pokwapi dopisania dalszego ciagu zyciorysu IZAURY.

Aaaaaalbo o tej portugali dawajcie.

Ja od siebie napisze cos z wycieczek niekamperowych.Bylem w lisbonie.Przecudowane miasto.Piekne.W calym miescie nie ma zabaw hucznych i dyskotek poza jedna dzielnic.Jedzie sie do niej tyramwajem , albo idzie na piechotke(troche daleki).Tam to jest BAJABONGO.
Warto zaiwaniac godzine z buta zeby tam sie znalesc.
Czemu ja zaczalem plywa jak bylem juz w maluzenstwie.
Jak to jeden z forum napisal apetytu nabieramy na wyjazdach , ale konsumpcja w domku.Jezu jaki ja glodny bylem jak sie na te wszystkie DANIA napatrzylem.
Ja do domku wrucilem to zonka miala pelne rece roboty ,z eby mnie z tego glodu uwolnic.

zibi - 2009-03-26, 10:13

Dla planujących w tym roku Portugalię - ciekawy link :spoko
http://www.campingcarportugal.com/index2_uk.htm