|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina - Trasa do Medjugorie
Filip - 2021-05-23, 21:57 Temat postu: Trasa do Medjugorie Pytanko
Jaką trasą najlepiej jechać do Medjugorie?
Wujek Google sugeruje Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja i wybrzeżem większość autostradą, ja zastanawiam się czy nie lepiej Słowacja, Węgry, Osijek w Chorwacji i Sarajewo - Bośnia i Hercegowina.
Druga trasa dłuższa czasowo i bardziej górzysta, ale może nie tak monotonna jak autostrady...
Jakie jest Wasze doświadczenie?
Co polecacie?
Jakieś ciekawe miejsca po drodze na Węgrzech czy w Bośni?
Socale - 2021-05-23, 22:20 Temat postu: Re: Trasa do Medjugorie
Filip napisał/a: | ...
... |
Po 700km wjechałem na D8 zwaną Jadrankę i miałem jej dość po kolejnych 50km i uciekłem na Rab odpocząć.
Jadranką można jechać, wypoczętym, po śniadaniu i kawie. Jest kręta, malownicza, zdradliwa i widokowa no i łatwo w tym zauroczeniu gdzieś przypierpozarysować. Oferuje to czego żadna inna droga nie ma nawet w płatnej ofercie.
zbyszekwoj - 2021-05-24, 07:46
Filip napisał/a: | Jaką trasą najlepiej jechać do Medjugorie? |
Chcialbym zapytać "po co", ale wycofuję pytanie.
Filip - 2021-05-24, 07:51
Docelowo Czarnogóra od gór po morze ale Medjugorie na początek...
Taka mała podpowiedź
LukF - 2021-05-24, 08:26
zbyszekwoj napisał/a: |
Chcialbym zapytać "po co", ale wycofuję pytanie. |
Chciałem zapytać o to samo. Ale nie wiedziałem jak
TomaszG - 2021-05-24, 08:27 Temat postu: Re: Trasa do Medjugorie
Filip napisał/a: | Pytanko
Jaką trasą najlepiej jechać do Medjugorie?, ja zastanawiam się czy nie lepiej Słowacja, Węgry, Osijek w Chorwacji i Sarajewo - Bośnia i Hercegowina.
Co polecacie?
Jakieś ciekawe miejsca po drodze na Węgrzech czy w Bośni? |
Co prawda dawno to było/6 lat/ no i jako pielgrzymka do Medju autokarem/ kilka szt/ i własnie tą trasą j/w.
Filip - 2021-05-24, 10:22
Dzięki...
Nie wiem czy to jakieś zakazane miejsce że się tak niektórzy dziwią...
Kazik II - 2021-05-24, 11:23
zbyszekwoj napisał/a: | Filip napisał/a: | Jaką trasą najlepiej jechać do Medjugorie? |
Chcialbym zapytać "po co", ale wycofuję pytanie. |
Po wodę święconą oczywiście. W zestawie sprzedają tam również kropidła do święcenia kampera A tak na poważnie to warto przejechać się przez Bośnię, bo krajobrazowo jest przepięknie.
LukF - 2021-05-24, 13:54
Kazik II,
Na Twoje komentarze zawsze można liczyć
JaWa - 2021-05-25, 11:14
Filip napisał/a: | Dzięki...
Nie wiem czy to jakieś zakazane miejsce że się tak niektórzy dziwią... |
Pewnie pielgrzymują do mumii Lenina.
LukF - 2021-05-25, 11:43
JaWa,
Na Twoje komentarze zawsze można liczyć
MILUŚ - 2021-05-25, 11:55
JaWa napisał/a: | ............ |
Pewnie pielgrzymują do mumii Lenina.[/quote]
Albo do sarkofagu .....pieczonej kaczki
Filip - 2021-05-25, 14:58
Na 9 odpowiedzi 2 na temat...
Za wszystkie dziękuję
grzegorz_wol - 2021-05-25, 15:33
Filip napisał/a: | Na 9 odpowiedzi 2 na temat...
Za wszystkie dziękuję |
smok_wawelski - 2021-05-25, 16:10
Powiem tak - niech jedni pielgrzymują do Medjugorie, drudzy do mauzoleum Lenina, inni jeszcze w inne miejsca - to każdego osobista sprawa gdzie chce pielgrzymować, do miejsca jakiego kultu oraz z jakich powodów - to po prostu wzajemny szacunek i tolerancja.
Natomiast nie ma powodów aby w takich wątkach ironizować robiąc jednocześnie OT i rozmywając wątek
Prosiłbym o zaprzestanie ironizowania i o trzymanie się tematu wątku - Trasa do Medjugorie
janb - 2021-05-25, 16:21
Ja będąc ok 12 lat temu najpierw posiedziałem chwilę w Chorwacji, później wybrałem się na zwiedzanie jadąc z wybrzeża - to jakaś godzinka drogi w jedną stronę jak jest się mniej więcej na tej wysokości. Autostrady wtedy jeszcze nie było. Trzeba było zielona kartę wykupić na granicy jak ktoś nie posiadał. (ok 10-15 $ wtedy). Warto zobaczyć to sanktuarium. Nie rozumiem głupich odpowiedzi.
Jak ktoś chce jechać na Love Parade proszę bardzo ... ale nie wolno wtedy słowa pisnąć, bo to może zranić ich uczucia.
zbyszekwoj - 2021-05-25, 17:45
janb napisał/a: | Warto zobaczyć to sanktuarium. |
Czy to jakieś zabytkowe sanktuarium, wybudowane z 60 lat temu. nasz swięty Papierz tego nie polecal a cudu tez Watykan nie uznawal. Doddam ,ze lubię zwiedzac Swięte miejsca ale choć byłem tam z 30 lat temu to nikomu nie polecam. Mam złe wspomnienia , bo przypominaja mi smiertelne wypadki maturzystow chyba z Bialegostoku wracajacych z pielgrzymki i podobny wypadek pielgrzymujacych autokarem z Polski na rondzie na Węgrzech.
Filip - 2021-05-25, 18:01
Mimo wszystko pojadę 😎
Hamulce mam sprawne, głową też na miejscu...
Byłem w Fatimie, Santiago de Compostella, Lourdes ale też w Błękitnym Meczecie w Istambule, w innych meczetach w Maroku i nie tylko, w Synagogach, kościołach Ewangelicko-augsburskich, na murze chińskim, na styku płyt tektonicznych w Islandii, na Copacabana itd...
Wystarczy...
Nie sposób wszystkiego wymienić...
Jestem ciekawy świata i jak mnie gdzieś nie było to tam będę.
Jadę przez Bośnię żeby coś ciekawego zobaczyć, nie tylko autostrady...
Dziękuję za pomoc
Admin...
Temat do zamknięcia 😎
antwad - 2021-05-25, 18:13
Filip napisał/a: | Pytanko
Jaką trasą najlepiej jechać do Medjugorie?
Wujek Google sugeruje Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja i wybrzeżem większość autostradą, ja zastanawiam się czy nie lepiej Słowacja, Węgry, Osijek w Chorwacji i Sarajewo - Bośnia i Hercegowina.
Druga trasa dłuższa czasowo i bardziej górzysta, ale może nie tak monotonna jak autostrady...
Co polecacie?
Jakieś ciekawe miejsca po drodze na Węgrzech czy w Bośni? |
Zdecydowanie ta druga trasa.
O Węgrzech Ci nie powiem, bo nie znajduję tam nic interesującego.
Bośnia - masz po drodze dwie perełki - Sarajewo i Mostar.
Ładnych kilka la temu zatrzymaliśmy się na dwie noce na kampingu na przedmieściach Sarajewa - Ilidza. Tramwajem dojechaliśmy do starej części miasta Baščaršiji. Polecam, naprawdę warto. Sam przejazd tramwajem i możliwość obserwowania miasta i jego mieszkańców stanowił atrakcję.
Do Mostaru jedziesz przepiękną drogą wzdłuż Neretwy. Nam ta trasa zajęła chyba pół dnia - nie mogliśmy się oprzeć aby zatrzymać na parkingach i podziwiać otoczenia.
Mostar - wart zatrzymania i pochodzenia, mimo dużej ilości turystów. Pod wieczór turyści wyjeżdżają i wtedy można w spokoju powędrować.
Parkowaliśmy i nocowaliśmy na dużym płatnym parkingu niedaleko starego miasta, blisko kościoła z wysoką wieżą.
Z Mostaru do Medjugorie to już blisko.
Czuję duży sentyment do Bośni i Hercegowiny. To biedny kraj bardzo doświadczony wydarzeniami z końca ubiegłego wieku.
Pamiętam jak w części bośniackiej zjechałem z drogi na łąkę nad brzegiem rzeki. Była pora obiadowa, chcieliśmy odpocząć. Po niedługim czasie pojawił się starszy mężczyzna i z jego miny widać było że coś nie tak, pewnie wjechałem na jego ziemię. Podszedł, popatrzył na tablicę rejestracyjną i zaczął coś mówić - wyłapałem słowo polsko. Potwierdziłem, że jesteśmy z Polski. Coś jeszcze zaczął w skupieniu mówić, po czym na jego twarzy pojawił się uśmiech, wyciągnął rękę i powiedział: Mazowiecki.
Chwile, które pamiętam do dzisiaj.
Filip - 2021-05-25, 21:22
👍
Kazik II - 2021-05-25, 22:49
janb napisał/a: | Nie rozumiem głupich odpowiedzi.
Jak ktoś chce jechać na Love Parade proszę bardzo ... ale nie wolno wtedy słowa pisnąć, bo to może zranić ich uczucia.
|
Smiech to zdrowie Lepiej ponabijać się zarówno z takich czy innych cudacznych LGBT-ów czy przesadnych dewotów. Niech każdy żyje sobie jak chce a jak się jedni z drugich ponaśmiewają bez obrażania to nikomu nie zaszkodzi. Właśnie oglądałem po raz kolejny "Gran Torino" i C.Eastwood vel.Kowalski witają się z kumplem w ten oto sposób "witaj głupi Polaczku" odpowiedź "Cześć irlandzka pijaczyno". Takie sobie męskie powitanie i nikt się nie obraża - bo wiadomo że to tak dla żartu. I nam wszystkim życzyłbym takiego luzu.
janb - 2021-05-25, 23:42
Wybaczam
|
|