Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina - Trasa do Medjugorie

Filip - 2021-05-23, 21:57
Temat postu: Trasa do Medjugorie
Pytanko
Jaką trasą najlepiej jechać do Medjugorie?
Wujek Google sugeruje Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja i wybrzeżem większość autostradą, ja zastanawiam się czy nie lepiej Słowacja, Węgry, Osijek w Chorwacji i Sarajewo - Bośnia i Hercegowina.
Druga trasa dłuższa czasowo i bardziej górzysta, ale może nie tak monotonna jak autostrady...
Jakie jest Wasze doświadczenie?
Co polecacie?
Jakieś ciekawe miejsca po drodze na Węgrzech czy w Bośni?

Socale - 2021-05-23, 22:20
Temat postu: Re: Trasa do Medjugorie
Filip napisał/a:
...
...

Po 700km wjechałem na D8 zwaną Jadrankę i miałem jej dość po kolejnych 50km i uciekłem na Rab odpocząć.
Jadranką można jechać, wypoczętym, po śniadaniu i kawie. Jest kręta, malownicza, zdradliwa i widokowa no i łatwo w tym zauroczeniu gdzieś przypierpozarysować. Oferuje to czego żadna inna droga nie ma nawet w płatnej ofercie.

zbyszekwoj - 2021-05-24, 07:46

Filip napisał/a:

Chcialbym zapytać "po co", ale wycofuję pytanie. :roll:

Filip - 2021-05-24, 07:51

Docelowo Czarnogóra od gór po morze ale Medjugorie na początek...
Taka mała podpowiedź 8-)

LukF - 2021-05-24, 08:26

zbyszekwoj napisał/a:

Chciałem zapytać o to samo. Ale nie wiedziałem jak :bajer

TomaszG - 2021-05-24, 08:27
Temat postu: Re: Trasa do Medjugorie
Filip napisał/a:
Pytanko
Jaką trasą najlepiej jechać do Medjugorie?, ja zastanawiam się czy nie lepiej Słowacja, Węgry, Osijek w Chorwacji i Sarajewo - Bośnia i Hercegowina.
Co polecacie?

Co prawda dawno to było/6 lat/ no i jako pielgrzymka do Medju autokarem/ kilka szt/ i własnie tą trasą j/w. :)

Filip - 2021-05-24, 10:22

Dzięki...
Nie wiem czy to jakieś zakazane miejsce że się tak niektórzy dziwią...

Kazik II - 2021-05-24, 11:23

zbyszekwoj napisał/a:
Filip napisał/a:

Po wodę święconą oczywiście. W zestawie sprzedają tam również kropidła do święcenia kampera :aniolek A tak na poważnie to warto przejechać się przez Bośnię, bo krajobrazowo jest przepięknie.

LukF - 2021-05-24, 13:54

Kazik II,
Na Twoje komentarze zawsze można liczyć :hello

JaWa - 2021-05-25, 11:14

Filip napisał/a:
Dzięki...
Nie wiem czy to jakieś zakazane miejsce że się tak niektórzy dziwią...

Pewnie pielgrzymują do mumii Lenina.

LukF - 2021-05-25, 11:43

JaWa,

Na Twoje komentarze zawsze można liczyć :roll:

MILUŚ - 2021-05-25, 11:55

JaWa napisał/a:
............

Pewnie pielgrzymują do mumii Lenina.[/quote]
Albo do sarkofagu .....pieczonej kaczki :-P

Filip - 2021-05-25, 14:58

Na 9 odpowiedzi 2 na temat...
Za wszystkie dziękuję

grzegorz_wol - 2021-05-25, 15:33

Filip napisał/a:
Na 9 odpowiedzi 2 na temat...
Za wszystkie dziękuję

:spokojestes

:spoko

smok_wawelski - 2021-05-25, 16:10

Powiem tak - niech jedni pielgrzymują do Medjugorie, drudzy do mauzoleum Lenina, inni jeszcze w inne miejsca - to każdego osobista sprawa gdzie chce pielgrzymować, do miejsca jakiego kultu oraz z jakich powodów - to po prostu wzajemny szacunek i tolerancja.
Natomiast nie ma powodów aby w takich wątkach ironizować robiąc jednocześnie OT i rozmywając wątek

Prosiłbym o zaprzestanie ironizowania i o trzymanie się tematu wątku - Trasa do Medjugorie

janb - 2021-05-25, 16:21

Ja będąc ok 12 lat temu najpierw posiedziałem chwilę w Chorwacji, później wybrałem się na zwiedzanie jadąc z wybrzeża - to jakaś godzinka drogi w jedną stronę jak jest się mniej więcej na tej wysokości. Autostrady wtedy jeszcze nie było. Trzeba było zielona kartę wykupić na granicy jak ktoś nie posiadał. (ok 10-15 $ wtedy). Warto zobaczyć to sanktuarium. Nie rozumiem głupich odpowiedzi.
Jak ktoś chce jechać na Love Parade proszę bardzo ... ale nie wolno wtedy słowa pisnąć, bo to może zranić ich uczucia. :confused

zbyszekwoj - 2021-05-25, 17:45

janb napisał/a:
Warto zobaczyć to sanktuarium.

Czy to jakieś zabytkowe sanktuarium, wybudowane z 60 lat temu. nasz swięty Papierz tego nie polecal a cudu tez Watykan nie uznawal. Doddam ,ze lubię zwiedzac Swięte miejsca ale choć byłem tam z 30 lat temu to nikomu nie polecam. Mam złe wspomnienia , bo przypominaja mi smiertelne wypadki maturzystow chyba z Bialegostoku wracajacych z pielgrzymki i podobny wypadek pielgrzymujacych autokarem z Polski na rondzie na Węgrzech. :chacha2

Filip - 2021-05-25, 18:01

Mimo wszystko pojadę 😎
Hamulce mam sprawne, głową też na miejscu...
Byłem w Fatimie, Santiago de Compostella, Lourdes ale też w Błękitnym Meczecie w Istambule, w innych meczetach w Maroku i nie tylko, w Synagogach, kościołach Ewangelicko-augsburskich, na murze chińskim, na styku płyt tektonicznych w Islandii, na Copacabana itd...
Wystarczy...
Nie sposób wszystkiego wymienić...
Jestem ciekawy świata i jak mnie gdzieś nie było to tam będę.
Jadę przez Bośnię żeby coś ciekawego zobaczyć, nie tylko autostrady...
Dziękuję za pomoc :kwiatki:
Admin...
Temat do zamknięcia 😎

antwad - 2021-05-25, 18:13

Filip napisał/a:
Pytanko
Wujek Google sugeruje Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja i wybrzeżem większość autostradą, ja zastanawiam się czy nie lepiej Słowacja, Węgry, Osijek w Chorwacji i Sarajewo - Bośnia i Hercegowina.
Druga trasa dłuższa czasowo i bardziej górzysta, ale może nie tak monotonna jak autostrady...
Co polecacie?

Zdecydowanie ta druga trasa.
O Węgrzech Ci nie powiem, bo nie znajduję tam nic interesującego.
Bośnia - masz po drodze dwie perełki - Sarajewo i Mostar.
Ładnych kilka la temu zatrzymaliśmy się na dwie noce na kampingu na przedmieściach Sarajewa - Ilidza. Tramwajem dojechaliśmy do starej części miasta Baščaršiji. Polecam, naprawdę warto. Sam przejazd tramwajem i możliwość obserwowania miasta i jego mieszkańców stanowił atrakcję.
Do Mostaru jedziesz przepiękną drogą wzdłuż Neretwy. Nam ta trasa zajęła chyba pół dnia - nie mogliśmy się oprzeć aby zatrzymać na parkingach i podziwiać otoczenia.
Mostar - wart zatrzymania i pochodzenia, mimo dużej ilości turystów. Pod wieczór turyści wyjeżdżają i wtedy można w spokoju powędrować.
Parkowaliśmy i nocowaliśmy na dużym płatnym parkingu niedaleko starego miasta, blisko kościoła z wysoką wieżą.
Z Mostaru do Medjugorie to już blisko.
Czuję duży sentyment do Bośni i Hercegowiny. To biedny kraj bardzo doświadczony wydarzeniami z końca ubiegłego wieku.
Pamiętam jak w części bośniackiej zjechałem z drogi na łąkę nad brzegiem rzeki. Była pora obiadowa, chcieliśmy odpocząć. Po niedługim czasie pojawił się starszy mężczyzna i z jego miny widać było że coś nie tak, pewnie wjechałem na jego ziemię. Podszedł, popatrzył na tablicę rejestracyjną i zaczął coś mówić - wyłapałem słowo polsko. Potwierdziłem, że jesteśmy z Polski. Coś jeszcze zaczął w skupieniu mówić, po czym na jego twarzy pojawił się uśmiech, wyciągnął rękę i powiedział: Mazowiecki.
Chwile, które pamiętam do dzisiaj.

Filip - 2021-05-25, 21:22

👍
Kazik II - 2021-05-25, 22:49

janb napisał/a:
Nie rozumiem głupich odpowiedzi.
Jak ktoś chce jechać na Love Parade proszę bardzo ... ale nie wolno wtedy słowa pisnąć, bo to może zranić ich uczucia. :confused

Smiech to zdrowie :wyszczerzony: Lepiej ponabijać się zarówno z takich czy innych cudacznych LGBT-ów czy przesadnych dewotów. Niech każdy żyje sobie jak chce a jak się jedni z drugich ponaśmiewają bez obrażania to nikomu nie zaszkodzi. Właśnie oglądałem po raz kolejny "Gran Torino" i C.Eastwood vel.Kowalski witają się z kumplem w ten oto sposób "witaj głupi Polaczku" odpowiedź "Cześć irlandzka pijaczyno". Takie sobie męskie powitanie i nikt się nie obraża - bo wiadomo że to tak dla żartu. I nam wszystkim życzyłbym takiego luzu. :spoko

janb - 2021-05-25, 23:42

Wybaczam :haha: