Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - chwilowy zanik napięcia (chyba)

sławek w. - 2021-06-11, 06:32
Temat postu: chwilowy zanik napięcia (chyba)
Nie mogłem znaleźć w innych tematach, więc szukam pomocy w nowym.
Podczas włączania przetwornicy wyłącza się na chwilę dekoder cyfry+ ITI ADB 2849ST/2450ST, który jest zasilany przez przetwornicę STEP DOWN LM2596S 1.5-35V DC ARDUINO, z tej samej przetwornicy zasilany jest telewizor i tu nie widać jakiegokolwiek zakłócenia. Jest to uciążliwe ponieważ trwa potem uruchamianie z szukaniem kanałów a to trwa kilka minut. Podłączyłem przez przetwornicę ustawioną na 12,5V ponieważ posiadam akumulator LIFEPO4 z napięciem ładowania 14,5V i bałem się, że to napięcie będzie zbyt duże do telewizora i dekodera. Spotkałem się z opinią, że być może jakiś kondensator należy podłączyć ale w elektryce nie jestem zbyt mocny, stąd prośba o pomoc.

reaven22 - 2021-06-11, 14:45

Zamiast przetwornicy dałbym 2 -3 diody prostownicze 3-5A szeregowo. na każdej masz spadek napięcia ok 0,7V.
Przetwornica na LM2596S będzie pracowała niestabilnie przy napięciu wejściowym wahającym się w okolicach pracy LFP. Zbyt mała różnica napięć we-wy.

reaven22 - 2021-06-11, 14:46

Coś takiego załatwi temat.
https://allegro.pl/oferta/sb560-dioda-prostownicza-60v-5a-9514613768

Socale - 2021-06-11, 19:46
Temat postu: Re: chwilowy zanik napięcia (chyba)
sławek w. napisał/a:
...
dekoder cyfry+ ITI ADB 2849ST/2450ST, który jest zasilany przez przetwornicę
...

To rozwiązanie komplikuje "system".
Dekoder wymaga zasilania 12V (umowne) i pracuje w zakresie 10-15V a nawet 17V nie zrobi mu kuku bo ma wewnętrzne stabilizatory i całość pracuje na napięciu 5V, jedynie zasilania konwertera 13/19V realizowane są wewnętrznym układem podnoszącym to napięcie tylko do sterowania polaryzacją V/H.
.
Efekt o którym piszesz, to jest prawidłowa reakcja tej STEP DOWN LM2596S 1.5-35V DC ARDUINO na krótkotrwały spadek napięcia zasilającego poniżej ustalonego progu.
W chwili włączania dużej przetwornicy, podczas piku prądowego (zjawisko typowe) następuje proporcjonalny spadek/zanik napięcia dla wszystkich innych urządzeń, uniemożliwiający ich nieprzerwaną poprawną pracę.
.
Jeśli nie chcesz kombinować, to może pomóc w tym zjawisku zastosowanie dużego kondensatora na wejściu zasilania tej małej przetwornicy. Dobór spełniającego oczekiwaną rolę zależy od realnego poboru prądu przez tą przetwornicę, szacuję ze sporym zapasem na 100 000uF/25V (10x10 000uF równolegle połączonych).

sławek w. - 2021-06-11, 20:13

Coś takiego załatwi temat.
https://allegro.pl/oferta/sb560-dioda-prostownicza-60v-5a-9514613768

OK. Dziękuję, spróbuję tak zrobić. :spoko
Tak na marginesie, czy napięcie 14,5V jest w stanie uszkodzić odbiorniki, które mają być zasilane zgodnie z instrukcją napięciem 12V. Dołączony do dekodera zasilacz 230/12V jest bez żadnej tolerancji napięcia (na obudowie).

sławek w. - 2021-06-11, 20:17
Socale napisał/a:
sławek w. napisał/a:
...
...

Dekoder wymaga zasilania 12V (umowne) i pracuje w zakresie 10-15V a nawet 17V nie zrobi mu kuku bo ma wewnętrzne stabilizatory i całość pracuje na napięciu 5V, jedynie zasilania konwertera 13/19V realizowane są wewnętrznym układem podnoszącym to napięcie tylko do sterowania polaryzacją V/H.
.
Efekt o którym piszesz, to jest prawidłowa reakcja tej STEP DOWN LM2596S 1.5-35V DC ARDUINO na krótkotrwały spadek napięcia zasilającego poniżej ustalonego progu.
W chwili włączania dużej przetwornicy, podczas piku prądowego (zjawisko typowe) następuje proporcjonalny spadek/zanik napięcia dla wszystkich innych urządzeń, uniemożliwiający ich nieprzerwaną poprawną pracę.
.
Jeśli nie chcesz kombinować, to może pomóc w tym zjawisku zastosowanie dużego kondensatora na wejściu zasilania tej małej przetwornicy. Dobór spełniającego oczekiwaną rolę zależy od realnego poboru prądu przez tą przetwornicę, szacuję ze sporym zapasem na 100 000uF/25V (10x10 000uF równolegle połączonych).

W takim razie jak opisujesz, że wytrzyma 17V to może spróbować bezpośrednio z instalacji umownie nazywaną "12V", która teraz jest właściwie 14,5V i być może wtedy nie zauważy tego zjawiska.

robba - 2021-06-11, 21:00
sławek w. napisał/a:
Socale napisał/a:
sławek w. napisał/a:
...
...

......
....

W takim razie jak opisujesz, że wytrzyma 17V to może spróbować bezpośrednio z instalacji umownie nazywaną "12V", która teraz jest właściwie 14,5V i być może wtedy nie zauważy tego zjawiska.

tak jak pisze Wojtek możesz zrobić....
Ale jeśli chcesz to przy tak małej różnicy napięć wejściowego i wyjściowego
dobrze się spisze zwykły filtr przeciwzakłóceniowy. Nie ma żadnych algorytmów. :ok
Zastosowałbym
dioda, kondensator duży, cewka filtrująca, jeszcze jeden duży kondensator.
To powinno wystarczyć... i prawie o 1V obniży napięcie.
Cewkę weżmiesz ze spalonego zasilacza komputerowego na przykład... albo na inny toroidalny rdzeń spiekany nawiniesz kilkanaście zwoi drutem np fi 1mm...

Socale - 2021-06-11, 21:16
sławek w. napisał/a:
...
jak opisujesz, że wytrzyma 17V to może spróbować bezpośrednio z instalacji umownie nazywaną "12V", która teraz jest właściwie 14,5V...

14,5V to w czasie jazdy, na postoju ze słupka mamy 13,7-13,9V, podobnie z solara.
12V jest umowne by określić urządzenia, czy są na 12 czy na 24V czy na 230V.
12Voltowe pracują poprawnie w dużej tolerancji, 24Voltowe podobnie i tak samo te na 230V.
1V nie robi różnicy, 200V różnicy... zrobi różnicę.

Grooby78 - 2021-06-12, 11:44

Ja mam TV podłączony bezpośrednio do zasilania 12V, które czasem staje się 14,4V od dawna i nic się nie dzieje. Pracuje stabilnie i bezawaryjnie, więc śmiało możesz tak podłączyć.
LukF - 2021-06-12, 16:54

Grooby78 napisał/a:
Ja mam TV podłączony bezpośrednio do zasilania 12V, które czasem staje się 14,4V od dawna i nic się nie dzieje. Pracuje stabilnie i bezawaryjnie, więc śmiało możesz tak podłączyć.

Ja też tak mam więc nie wiem o czym Wy piszecie :shock:

sławek w. - 2021-06-12, 20:10

LukF napisał/a:
Grooby78 napisał/a:

Ja też tak mam więc nie wiem o czym Wy piszecie :shock:

OK. Nie przeczytałeś tematu od początku. Jak spojrzysz wyżej opisywałem dekoder, który wyłącza się w chwili włączenia przetwornicy wyłącza się i w sekundzie włącza się, nie byłby to problem ale uruchamianie całej procedury w dekoderze trawa, stąd moje zapytanie co z tym zrobić. Telewizor nie reaguje na tą sytuację. :ok

LukF - 2021-06-13, 08:50

sławek w.,
Czytałem. Nie wiedziałem, że dekoder Twój nie jest na 12V lecz tylko na 230V więc musi iść przez przetwornicę. Znam z domu tę procedurę uruchamiania i aktualizacji dekodera po podłączeniu do prądu. Strasznie to głupie kiedy człowiek jest już gotowy by zasiąść i oglądać :roll:

Socale - 2021-06-13, 09:05

LukF napisał/a:
...
Nie wiedziałem, że dekoder Twój nie jest na 12V lecz tylko na 230V
...

sławek w. - 2021-06-13, 10:30

Jutro jadę do sklepu elektronicznego po kondensatory jak radził Socale, przetworniczkę wywalę bo skoro dekoder może działać na 14,5V to nie ma dla niej uzasadnienia a w w to miejsce tzn puszkę el. wstawię kondensator.
LukF - też to mam w domu :( a, że u mnie zasilanie okolicy jest napowietrzne to i częste wyłączanie zasilania.

Socale - 2021-06-13, 14:57

sławek w. napisał/a:
Jutro jadę do sklepu elektronicznego po kondensatory
...

Na początek "uzbieraj" np 40000uF/25V, to będą 4 kondensatory o pojemności 10000uF/25V każdy, groszowe sprawy więc warto spróbować.
Jeśli dekoder nadal - mimo wywalenia przetworniczki, będzie zachowywał się podobnie i resetował, to wstaw w układ ładowania kondensatorów jedną diodę jak radził reaven22.
Nie w celu obniżenia napięcia lecz w celu zapory, by startująca duża przetwornica nie korzystała ze zgromadzonej w kondensatorach energii i nie odbierała jej dekoderowi.

robba - 2021-06-13, 17:33

Socale napisał/a:
sławek w. napisał/a:
Jutro jadę do sklepu elektronicznego po kondensatory
...

Na początek "uzbieraj" np 40000uF/25V, to będą 4 kondensatory o pojemności 10000uF/25V ....

kondensatory wygaszają piki napięciowe, a cewki prądowe.
jak nie masz pozyskanego ze starego zasilacza komputerowego
to zakup jakiś rdzeń spiekany i nawiń z dwadzieścia zwoi
nawet jeśli nie drutem nawojowym to może być jedna żyła
przewodu wyciągniętego z kabla... jakiś 1mm2

reaven22 - 2021-06-13, 18:48

Strasznie komplikujecie sprawe chyba nie do końca rozumiejąc co jest problemem.
sławek w. - 2021-06-13, 21:55

reaven22 napisał/a:

Litości, nie jestem elektrykiem a tym bardziej elektronikiem. Ogarniam w miarę proste opisy i schematy ale to co np. pisze robba to już dla mnie magia :gwm .Potrzebuję coś prostego, zrozumiałego dla mnie i ogólnie dostępnego. Jeżeli kondensatory połączone równolegle wystarczą to OK, jeżeli nie dołożę diodę (chyba równolegle).
Natomiast reaven22 ma chyba inne zdanie na ten temat - mógłbyś rozwinąć myśl?

robba - 2021-06-14, 06:45

reaven22 napisał/a:

hm. zwykły filtr przeciwzakłóceniowy to komplikacja? :)
jeśli ten jego tuner jest taki wrażliwy to tak bezpośrednio bym go nie pusczał,
ale zasilacz przy tej różnicy napięć to trochę przerost.
Więc poprosimy dla kolegi jakieś prostsze rozwiązanie.
chętnie też się czegoś dowiemy, więc napisz kilka słów. :)

reaven22 - 2021-06-14, 11:30

Problemem w tym konkretnym przypadku jest przetwornica step-down która pracuje na granicy parametrów U we-wy.
To powoduje niestabilną pracę, jeśli na wejściu napięcie bujnie się o powiedzmy 0,5V to na wyjściu może być skok 2-3V. I to resetuje dekoder. TV widocznie jest bardziej tolerancyjny.

Rozwiązanie pisałem wcześniej, 2-3diody prostownicze szeregowo dla zbicia napięcia. I to wszystko.

Prawdopodobnie oba urządzenia pracowały by normalnie i przy napięciu 14,5V. Ale takiej pewności nie mam nie zaglądając do bebechów. Dlatego nie polecę podłączenia bezpośrednio, ponieważ może się trafić urządzenie które tego nie przeżyje. Bezpieczniej będzie zbić napięcie o 1,5V i mieć spokojną głowę, że nie usmażyło to komuś dekodera.

----
Dla purystów można zastosować przetwornicę typu BUCK-BOOST
https://allegro.pl/oferta/1x-modul-stalopradowy-dc-dc-8a-buck-boost-8788207098

to przetwornica która podnosi lub obniża napięcie w zależności od potrzeb i niezależnie od napięcia wejściowego na wyjściu ma ustawioną wartość.

podłączasz -> ustawiasz 12V na wyjściu -> zapominasz.

robba - 2021-06-14, 16:04

reaven22 napisał/a:
.....
To powoduje niestabilną pracę, jeśli na wejściu napięcie bujnie się o powiedzmy 0,5V to na wyjściu może być skok 2-3V. I to resetuje dekoder. TV widocznie jest bardziej tolerancyjny.

Rozwiązanie pisałem wcześniej, 2-3diody prostownicze szeregowo dla zbicia napięcia. I to wszystko.

Prawdopodobnie oba urządzenia pracowały by normalnie i przy napięciu 14,5V. Ale takiej pewności nie mam nie zaglądając do bebechów. Dlatego nie polecę podłączenia bezpośrednio, ponieważ może się trafić urządzenie które tego nie przeżyje. ....
......

ale nie zaglądając w sprzęt też nie wiesz czy to za niskie wytrzyma
np przetwornica w środku...

reaven22 napisał/a:
..........
----
Dla purystów można zastosować przetwornicę typu BUCK-BOOST
https://allegro.pl/oferta/1x-modul-stalopradowy-dc-dc-8a-buck-boost-8788207098

to przetwornica która podnosi lub obniża napięcie w zależności od potrzeb i niezależnie od napięcia wejściowego na wyjściu ma ustawioną wartość.

podłączasz -> ustawiasz 12V na wyjściu -> zapominasz.

tak jak piszesz. jak na wejściu zasilania jest symbol12V= a na dokładkę info
że "podłączać tylko dedykowany zasilacz" to skorzystałbym z tego rozwiązania
"dla purystów" :)

sławek w. - 2021-06-14, 19:48

Problem rozwiązany.
Zgonie ze wskazówkami Socale i reavena22 z samego rana pojechałem do sklepu i kupiłem ostatnie 2szt. kondensatorów 2x22000uF oraz diodę prostowniczą wskazaną przez reavena22, tanie te kondensatory nie są. Wywaliłem z puszki el. przetworniczkę a w to miejsce poszły równolegle w kolejności dioda i kondensatory. Próby kilkukrotne wypadły pomyślnie, również z obciążeniem przetwornicy. Teraz mam pytanie, czy kondensatory grzeją się podczas pracy bo zamknąłem je w puszce.
Dziękuję kolegom za pomoc :spoko :ok

Socale - 2021-06-14, 19:59

Panowie, to nie wina dekodera że się resetuje, ani zwyżek napięcia, ani zwyżek pików prądowych.
To (zbędna) przetworniczka odcina zasilanie w chwili załączania dużej przetwornicy, gdyż zauważa spadek napięcia (poniżej dopuszczalnego progu) proporcjonalny do piku prądowego w chwili uruchamiania tej dużej przetwornicy.
Dlatego zaproponowałem bufor z kondensatorów o pojemności która powinna na te 0,5 sek zaspokoić znikome potrzeby dekodera + dioda żeby duża przetwornica nie wyssała z tego buforu zgromadzonej energii.
Tu nie ma zjawiska skoków napięcia czy prądów w górę, tu są startowe spadki napięcia które są zauważane przez niektóre urządzenia, w tym przypadku przetworniczka która się na ułamek sekundy odcina, dlatego dekoder startuje od nowa.
.
Nie komplikujmy rozwiązania, zacznijmy od tych prostych. Dekoder sam w sobie pracuje na wewnętrznych stabilizatorach 5V, więc czy dostanie 9V czy 14V to mu wsio rawno, nadwyżka i tak jest redukowana.
A dedykowane zasilacze to marketing. Podepnę 12V 10A i co się stanie?
.
.
.
Edit: Sławek, razem pisaliśmy, ja trochę dłużej.
Gratuluję tego małego Twojego sukcesu a na pytanie powiem tak. Kondensatory też się grzeją u schyłku ich ciężkiego życia w mocno eksploatowanym obwodzie w którym się znajdują i pęcznieją. Wysychają.
Nie dotyczy w przypadku takich rozwiązań jakie zastosowałeś. No może przy obecnej ich lajcikowej pracy za jakieś 40lat wyschną i dekoder znów zacznie się resetować, powtórzysz antidotuum :bigok
Słowem: Wywalona przetworniczka grzała się znacznie bardziej.

Gratuluję.

sławek w. - 2021-06-14, 20:39

Dzięki za pomoc.
Tak na marginesie to najchętniej zmieniłbym dekoder na moduł CI, próbowałem tego ale poddałem się z uwagi na ilość programów, które zasysa moduł z kartą i problem z ich logicznym przyporządkowaniem, może brakło mi cierpliwości lub wiedzy ew. jedno i drugie. Papamila ostrzegał mnie przed tym problemem ale chciałem spróbować i nie wyszło, stąd jest dekoder bez umowy. Dekoder ma tą wadę, że zżera cenny prąd 1,5A z akumulatora. No ale muszę nauczyć się z tym żyć. :bigok

Monter - 2021-06-14, 21:07

Zaraz, ten dekoder jak tylko straci na momencik zasilanie wymaga od nowa programowania? Co to za g...? Nie ma żadnej opcji podtrzymania pamięci, klapki na bateryjkę od spodu, nic? Przecież w domach też zdarzają się zaniki/awarie. U mnie by taki wyleciał przez okno przy drugim razie albo... szukałbym sposobu na podtrzymanie mu pamięci (ingerencja we wnętrze).
Bo 1,5A ciągłego poboru to dużo.

sławek w. - 2021-06-14, 21:31

Monter napisał/a:
Zaraz, ten dekoder jak tylko straci na momencik zasilanie wymaga od nowa programowania?

Pisałem o tym powyżej, również LukF, dekodery cyfry+ tak mają, w domu mam też dwa a, że line napowietrzne to i częste wyłączanie więc za każdym razem procedura uruchamiania wraz z sprawdzaniem dostępności nowego oprogramowania - to trwa. :gwm

Socale - 2021-06-14, 21:34

Monter, wszystkie dekodery domowe po odcięciu zasilania na sekundę, startują od nowa. Ten proces w przypadku ADB trwa 1-3 minuty i wszystko wraca.
.
W przypadku użytkowania dekodera w domu mobilnym, takież rozwiązanie podtrzymania zasilania sprawdziło się :bigok

reaven22 - 2021-06-14, 22:45

sławek w. napisał/a:
Tak na marginesie to najchętniej zmieniłbym dekoder na moduł CI, próbowałem tego ale poddałem się z uwagi na ilość programów, które zasysa moduł z kartą i problem z ich logicznym przyporządkowaniem, może brakło mi cierpliwości lub wiedzy ew. jedno i drugie.

Niektóre TV wspierają cyfre, Mialem do czynienia z SAMSUNG-ami które bez problemy wyszukują i porządkują programy cyfry tak jak trzeba.
Podobnie mają przynajmniej niektóre modele LG.

sławek w. - 2021-06-15, 06:51

Mój niestety nie nie ma takiej możliwości - przynajmniej nie znalazłem takiej.
Mam taki https://univision24.pl/pl/p/Telewizor-20-OPTICUM-12V24V240V-/822 chyba już nie ma w ofertach handlowych. Ale jak skończy mi się okres przedpłacony to może poszukam kogoś kto podejmie się takiego zadania :spoko