|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - Nawigacja z wifi
kubryk1 - 2021-07-12, 20:50 Temat postu: Nawigacja z wifi Nawigacja 7 cali ale koniecznie z wifi. Co polecacie ?
zbyszekwoj - 2021-07-13, 17:07 Temat postu: Re: Nawigacja z wifi
kubryk1 napisał/a: | Nawigacja 7 cali ale koniecznie z wifi. Co polecacie ? |
To sa tez bez wi fi?
Wielu poleca Germina , też chyba taką kupię.
andrzej627 - 2021-07-13, 17:35
Garmin ma WiFi, ale to nie znaczy, że można surfować po Internecie. WiFi używane jest tylko do aktualizacji oprogramowania, map, ściągania zdjęć satelitarnych...
zbyszekwoj - 2021-07-14, 11:45
andrzej627 napisał/a: | Garmin ma WiFi, ale to nie znaczy, że można surfować po Internecie. WiFi używane jest tylko do aktualizacji oprogramowania, map, ściągania zdjęć satelitarnych... |
Kubrykom raczej chodzi o to, że nawigacja pracuje bez intrnetu , w odroznieniu tych wgranych np. do telefonu.
kubryk1 - 2021-07-14, 12:07
Chodzi mi o połączenie w jednym urządzeniu nawigacji i tabletu. Teraz wożę laptopa a tak mógł bym z niego zrezygnować
Banan - 2021-07-14, 12:33
kubryk1 napisał/a: | Chodzi mi o połączenie w jednym urządzeniu nawigacji i tabletu. |
Myślę, że TAKIE urządzonko powinno Cię uszczęśliwić
Fordek - 2021-07-14, 13:38
Garmin 780 camper .
Zalety to wykaz kempingów ( np. ACSI) - wybieram najbliższy i jadę . Wykaz miejsc parkingowych Park 4 Night - wybieram w ostatniej chwili i nocuję . Łączność wifi z informacją o korkach i utrudnieniach drogowych .
Wady - mapy - czasami nieaktualne lub co gorsza przyszłościowe ( cały czas kieruje mnie do tunelu na Ursynowie ,który będzie oddany we wrześniu) lub na trasy ekspresowe również jeszcze niedokończone.
Wcześniej miałem Tom Toma - mapy były zawsze aktualne - lepsze. ale ich ściąganie to mordęga.
zbyszekwoj - 2021-07-15, 10:04
kubryk1 napisał/a: | Teraz wożę laptopa a tak mógł bym z niego zrezygnować |
Laptop zawsze sie przydaje w podróży,
JaWa - 2021-07-15, 19:04
kubryk1 napisał/a: | Chodzi mi o połączenie w jednym urządzeniu nawigacji i tabletu |
Przecież każdy tablet z GPS może mieć dowolną nawigację.
mischka - 2021-07-15, 19:50
JaWa napisał/a: | kubryk1 napisał/a: | Chodzi mi o połączenie w jednym urządzeniu nawigacji i tabletu |
Przecież każdy tablet z GPS może mieć dowolną nawigację. |
jesteś pewien?
np. oprogramowanie z garmin camper 890 jak wgrać na tableta?
Robert-4 - 2021-07-16, 01:02
Kupiłem coś takiego
https://allegro.pl/oferta/online-karta-mapa-igo-primo-camper-kamper-2020-q4-10589372484
Wgrałem w tableta i telefon. Ściągnąłem na oba urządzenia mapy, które były mi potrzebne i wszystko chula off line.
Wpisałem wymiary kampera i wybiera drogi dostosowane np. do wysokości.
Wady: to nie jest klawiatura QWERTY i trzeba się przyzwyczaić
Zalety: nie kosztuje tyle co garmin i jest dobra, Sprawdziłem w Laponii (jestem) i działa wszystko off nawet na szutrowych drogach. Czasami posiłkuje się googlem dla potwierdzenia. I jeszcze jedna ważna w Szwecji zaleta. Po wpisaniu max. prędkości pilnuje i przypomina. Pilnuje też wszystkich ograniczeń prędkości na całej trasie, a w Szwecji to bardzo boli
Banan - 2021-07-16, 09:51
Robert, na tej karcie są tylko mapy, czy też aplikacje?
Robert-4 - 2021-07-16, 10:03
Banan napisał/a: | Robert, na tej karcie są tylko mapy, czy też aplikacje? |
Ludzi podobno dzieli się na matematyków i polonistów. Raczej zaliczam się do tych drugich :):)
Zapytaj dokładniej, bo nie wiem co masz na myśli aplikacje w mapie.
pozdrawiam
R
Banan - 2021-07-16, 10:30
Robert-4 napisał/a: | Ludzi podobno dzieli się na matematyków i polonistów. Raczej zaliczam się do tych drugich
Zapytaj dokładniej, bo nie wiem co masz na myśli aplikacje w mapie. |
Sorry... już się poprawiam
Mapy, jest to dodatek do nawigacji np. TOMTOM z których ta nawigacja korzysta.
Czy na tej karcie jest plik instalacyjny nawigacji, czy tylko same mapy jako dodatek ?
Robert-4 - 2021-07-16, 11:07
Mapy, jest to dodatek do nawigacji np. TOMTOM z których ta nawigacja korzysta.
Czy na tej karcie jest plik instalacyjny nawigacji, czy tylko same mapy jako dodatek ?[/quote]
Tak, jest normaqlny plik instalacyjny. Można to kupić na karcie sim, lub pobrać z przesłanego linku.
Co ważne można wgrać dowolny kraj i korzystać offline. Ja tak robię teraz w Szwecji i tylko w Laponiii dwa razy posiłkowałem się Osmandem aby coś zlokalizować. Ale to na kompletnym odludziu. Podejrzewam, że gdybym miał tak kartę telefoniczną i uruchomiłbym neta to nie było by problemu. Dokładna i pokazuje, parkingi, stacje itp.
pozdrawiam
R
Banan - 2021-07-16, 13:34
Dzięki Robert za info
kubryk1 - 2021-08-05, 15:50
Pomocy ! Własnie odpakowalem Navitel T 757 LTE i ....,zonk. W pierwszej chwiliu zachował się jak w instrukcji, wyświetlił mapy obliczył trasę itd. A potem... musiałem chyba cos namieszać bo teraz po włączeniu pojawia się na krótko data i godzina a na dole ekranu symbol kłódeczki. Jakm go kliknę to pojawia sie napi "swipe up to unlock". Jeśli przesunę palcami mam na ekranie klawiaturkę z adnotacją emergency i to wszystko. Co mogłem "spieprzyć" ?
andrzej627 - 2021-08-13, 12:38
kubryk1 napisał/a: | Pomocy ! |
Pomoc techniczna jest tutaj.
zbyszekwoj - 2021-08-13, 16:30
Też zakupiłem tą nawigację ale bez map. Byl to egzemplarz demonstracyjny i przy sprzedazy wykasowali mi wszystko. Po powrocie z wyjazdu idę zwrócic do marketu. Będe chcial wziac inny egzemplarz.
andrzej627 - 2021-08-13, 16:49
kubryk1 napisał/a: | Własnie odpakowalem Navitel T 757 LTE |
A nie prościej byłoby wgrać do tableta, który już masz, aplikację Navitel Navigator GPS & Maps ?
|
|