Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - Nawigacja z wifi

kubryk1 - 2021-07-12, 20:50
Temat postu: Nawigacja z wifi
Nawigacja 7 cali ale koniecznie z wifi. Co polecacie ?
zbyszekwoj - 2021-07-13, 17:07
Temat postu: Re: Nawigacja z wifi
kubryk1 napisał/a:
Nawigacja 7 cali ale koniecznie z wifi. Co polecacie ?

To sa tez bez wi fi?

Wielu poleca Germina , też chyba taką kupię.

andrzej627 - 2021-07-13, 17:35

Garmin ma WiFi, ale to nie znaczy, że można surfować po Internecie. WiFi używane jest tylko do aktualizacji oprogramowania, map, ściągania zdjęć satelitarnych...
zbyszekwoj - 2021-07-14, 11:45

andrzej627 napisał/a:
Garmin ma WiFi, ale to nie znaczy, że można surfować po Internecie. WiFi używane jest tylko do aktualizacji oprogramowania, map, ściągania zdjęć satelitarnych...

Kubrykom raczej chodzi o to, że nawigacja pracuje bez intrnetu , w odroznieniu tych wgranych np. do telefonu.

kubryk1 - 2021-07-14, 12:07

Chodzi mi o połączenie w jednym urządzeniu nawigacji i tabletu. Teraz wożę laptopa a tak mógł bym z niego zrezygnować
Banan - 2021-07-14, 12:33

kubryk1 napisał/a:
Chodzi mi o połączenie w jednym urządzeniu nawigacji i tabletu.

Myślę, że TAKIE urządzonko powinno Cię uszczęśliwić 8-)

Fordek - 2021-07-14, 13:38

Garmin 780 camper .

Zalety to wykaz kempingów ( np. ACSI) - wybieram najbliższy i jadę . Wykaz miejsc parkingowych Park 4 Night - wybieram w ostatniej chwili i nocuję . Łączność wifi z informacją o korkach i utrudnieniach drogowych .

Wady - mapy - czasami nieaktualne lub co gorsza przyszłościowe ( cały czas kieruje mnie do tunelu na Ursynowie ,który będzie oddany we wrześniu) lub na trasy ekspresowe również jeszcze niedokończone.

Wcześniej miałem Tom Toma - mapy były zawsze aktualne - lepsze. ale ich ściąganie to mordęga.

zbyszekwoj - 2021-07-15, 10:04

kubryk1 napisał/a:
Teraz wożę laptopa a tak mógł bym z niego zrezygnować

Laptop zawsze sie przydaje w podróży, :idea

JaWa - 2021-07-15, 19:04

kubryk1 napisał/a:
Chodzi mi o połączenie w jednym urządzeniu nawigacji i tabletu

Przecież każdy tablet z GPS może mieć dowolną nawigację.

mischka - 2021-07-15, 19:50

JaWa napisał/a:
kubryk1 napisał/a:
Chodzi mi o połączenie w jednym urządzeniu nawigacji i tabletu

Przecież każdy tablet z GPS może mieć dowolną nawigację.

jesteś pewien?
np. oprogramowanie z garmin camper 890 jak wgrać na tableta?

Robert-4 - 2021-07-16, 01:02

Kupiłem coś takiego
https://allegro.pl/oferta/online-karta-mapa-igo-primo-camper-kamper-2020-q4-10589372484

Wgrałem w tableta i telefon. Ściągnąłem na oba urządzenia mapy, które były mi potrzebne i wszystko chula off line.
Wpisałem wymiary kampera i wybiera drogi dostosowane np. do wysokości.
Wady: to nie jest klawiatura QWERTY i trzeba się przyzwyczaić
Zalety: nie kosztuje tyle co garmin i jest dobra, Sprawdziłem w Laponii (jestem) i działa wszystko off nawet na szutrowych drogach. Czasami posiłkuje się googlem dla potwierdzenia. I jeszcze jedna ważna w Szwecji zaleta. Po wpisaniu max. prędkości pilnuje i przypomina. Pilnuje też wszystkich ograniczeń prędkości na całej trasie, a w Szwecji to bardzo boli :)

Banan - 2021-07-16, 09:51

Robert, na tej karcie są tylko mapy, czy też aplikacje?
Robert-4 - 2021-07-16, 10:03

Banan napisał/a:
Robert, na tej karcie są tylko mapy, czy też aplikacje?

Ludzi podobno dzieli się na matematyków i polonistów. Raczej zaliczam się do tych drugich :) :):)
Zapytaj dokładniej, bo nie wiem co masz na myśli aplikacje w mapie.

pozdrawiam
R

Banan - 2021-07-16, 10:30

Robert-4 napisał/a:
Ludzi podobno dzieli się na matematyków i polonistów. Raczej zaliczam się do tych drugich :)
Zapytaj dokładniej, bo nie wiem co masz na myśli aplikacje w mapie.

Sorry... już się poprawiam :mrgreen:

Mapy, jest to dodatek do nawigacji np. TOMTOM z których ta nawigacja korzysta.
Czy na tej karcie jest plik instalacyjny nawigacji, czy tylko same mapy jako dodatek ?

Robert-4 - 2021-07-16, 11:07

Mapy, jest to dodatek do nawigacji np. TOMTOM z których ta nawigacja korzysta.
Czy na tej karcie jest plik instalacyjny nawigacji, czy tylko same mapy jako dodatek ?[/quote]

Tak, jest normaqlny plik instalacyjny. Można to kupić na karcie sim, lub pobrać z przesłanego linku.
Co ważne można wgrać dowolny kraj i korzystać offline. Ja tak robię teraz w Szwecji i tylko w Laponiii dwa razy posiłkowałem się Osmandem aby coś zlokalizować. Ale to na kompletnym odludziu. Podejrzewam, że gdybym miał tak kartę telefoniczną i uruchomiłbym neta to nie było by problemu. Dokładna i pokazuje, parkingi, stacje itp.

pozdrawiam
R

Banan - 2021-07-16, 13:34

Dzięki Robert za info :spoko
kubryk1 - 2021-08-05, 15:50

Pomocy ! Własnie odpakowalem Navitel T 757 LTE i ....,zonk. W pierwszej chwiliu zachował się jak w instrukcji, wyświetlił mapy obliczył trasę itd. A potem... musiałem chyba cos namieszać bo teraz po włączeniu pojawia się na krótko data i godzina a na dole ekranu symbol kłódeczki. Jakm go kliknę to pojawia sie napi "swipe up to unlock". Jeśli przesunę palcami mam na ekranie klawiaturkę z adnotacją emergency i to wszystko. Co mogłem "spieprzyć" ?
andrzej627 - 2021-08-13, 12:38

kubryk1 napisał/a:
Pomocy !

Pomoc techniczna jest tutaj. :spoko

zbyszekwoj - 2021-08-13, 16:30

Też zakupiłem tą nawigację ale bez map. Byl to egzemplarz demonstracyjny i przy sprzedazy wykasowali mi wszystko. Po powrocie z wyjazdu idę zwrócic do marketu. Będe chcial wziac inny egzemplarz. :gwm
andrzej627 - 2021-08-13, 16:49

kubryk1 napisał/a:
Własnie odpakowalem Navitel T 757 LTE

A nie prościej byłoby wgrać do tableta, który już masz, aplikację Navitel Navigator GPS & Maps ?