|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
woda i hydraulika - Woda w zimie.
Darson - 2021-10-18, 08:40 Temat postu: Woda w zimie.
W tym dziale nie natknąłem się na taki temat , więc pytam, bo jestem w Norwegii i dziś w nocy zrobiło się poniżej zera.
Mam jeszcze wodę w zbiorniku głównym i dzisiaj ją spuszczę. Na dole zbiornika jest zawór służący do tego.
Wcześniej odkręciłem zawór z tyłu auta i zeszła woda którą nalałem do zlewu w kuchni, gdy robiłem próbę pompki. Odkręciłem też krany w kuchni i łazience, aby zeszła woda z instalacji.
Moje pytanie dotyczy bojlera Trumy i ewentualnie jeszcze jakichś miejsc, w których może zalegać woda.
Czy trzeba (bo może sama schodzi ? ) i jak spuścić wodę z bojlera ?
MILUŚ - 2021-10-18, 09:33 Temat postu: Re: Woda w zimie.
Darson napisał/a: | ..........
Czy trzeba (bo może sama schodzi ? ) i jak spuścić wodę z bojlera ? |
Trzeba koniecznie . Pod bojlerem lub w jego pobliżu poniżej masz zawór spustowy . Otwórz go i spuść wodę . Grawitacyjnie spłynie sama
Dobrym sposobem na pozbycie się wody z układu jest wydmuchanie jej z rurek za pomocą sprężonego powietrza . Tylko uważaj z ciśnieniem
kimtop - 2021-10-18, 10:15
U mnie jest jeszcze zawór spustowy w najniższym punkcie układu wodnego.Znajduje się w szafce pod zlewem
Andrzej 73 - 2021-10-18, 10:46
Powinieneś mieć zawór automatyczny który przy temperaturze ok zera sam spuścić wodę z bojlera. Jeżeli nie masz to trzeba wykonać ręcznie. Odkrec przewody wodne przy pompce wody i przedmuchaj sprężonym powietrzem , tylko otwórz przed tym wszystkie krany.
Na zimę krany pozostaw otwarte.
Kazik II - 2021-10-18, 11:15
Andrzej 73 napisał/a: | Powinieneś mieć zawór automatyczny który przy temperaturze ok zera sam spuścić wodę z bojlera. Jeżeli nie masz to trzeba wykonać ręcznie. Odkrec przewody wodne przy pompce wody i przedmuchaj sprężonym powietrzem , tylko otwórz przed tym wszystkie krany.
Na zimę krany pozostaw otwarte. |
Ja bym raczej uważał z bezgranicznym zaufaniem do tego zaworu automatycznego. Jeśli nie korzystamy z kampera zimową porą to lepiej spuścić wodę ręcznie przed nadjeściem mrozów. To niewiele roboty a mamy 100 procentową pewność.
MILUŚ - 2021-10-18, 11:22
Andrzej 73 napisał/a: | Powinieneś mieć zawór automatyczny który przy temperaturze ok zera sam spuścić wodę z bojlera...... |
U mnie ten zawór fabrycznie się automatycznie otwierał kiedy było ~4 st.C i kiedy był zanik napięcia .
Po kilku akcjach z zanikiem napięcia zawór spustowy zrobiłem "manual" .
Ale tak jak pisze KazikII nie należy bezgranicznie wierzyć temu automatycznemu i lepiej spuszczać samodzielnie przed nadejściem mrozów .
Andrzej 73 - 2021-10-18, 11:49
Osobiście uprzedzam fakty i pogodę i robię to ręcznie.
andi at - 2021-10-18, 12:44
Ja nie mam automatu to spuszczam ręcznie .Różne zawory są
https://www.google.com/se...ih=820&dpr=0.75
Ja mam coś takiego https://www.google.com/ur...QAAAAAdAAAAABAK
Przy pompie jest filtr to go odkręcam i pozbywam sie wody .Fajnie jest po spuszczeniu wszystkiego przejechać sie kamperem po wertepach
Tu już wszystkie tematy były tylko wyszukiwarka jest do
Darson - 2021-10-18, 15:11
Andrzej 73 napisał/a: | Powinieneś mieć zawór automatyczny który przy temperaturze ok zera sam spuścić wodę z bojlera. Jeżeli nie masz to trzeba wykonać ręcznie. Odkrec przewody wodne przy pompce wody i przedmuchaj sprężonym powietrzem , tylko otwórz przed tym wszystkie krany.
Myślisz że w takich starych , 20 -letnich kamperach jest taki zawór ? I czy działa jeśli nawet jest ?
W każdym bądź razie dzięki wszystkim za wskazówki, lecę spuszczać wodę
MILUŚ - 2021-10-18, 15:57
Moj automat ma / co prawda zablokowany /
No tak, ale mój ma dziewietnascie lat
Darson - 2021-10-18, 18:16
Znalazłem , Postawiłem go do pionu. Pod autem jest wężyk domyślam się że z tego zaworu.
Są też dwa zbiorniki wody szarej podłączone do jednej rury spustowej.
Dziwna sprawa, bo rura jest wciśnięta w taki U chwyt i nijak zabezpieczona przed wysunięciem na wertepach. Poza tym końcówka rury jest uniesiona i żeby wypuścić całą wodę zalegającą w rurze, należy ją wyjąć z w/w uchwytu i opuścić niżej.
Też tak macie ? Przynajmniej Ci koledzy ze starszymi autami ?
Pod zlewem niczego nie znalazłem, widocznie inna wersja. Szukam pompki ...
Co prawda nie mam tu sprężarki ale za tydzień jadę do Polen i się pobawię.
Mam nadzieję że do tego czasu nie rozmrozi.
Kazik II - 2021-10-18, 18:37
andi at napisał/a: | .Fajnie jest po spuszczeniu wszystkiego przejechać sie kamperem po wertepach |
Najskuteczniej będzie wjechać do rowu i przedachować. Ani kropelka się nie ostanie
Andrzej 73 - 2021-10-18, 18:55
Cytat: | Myślisz że w takich starych , 20 -letnich kamperach jest taki zawór ? I czy działa jeśli nawet jest ?
W każdym bądź razie dzięki wszystkim za wskazówki, lecę spuszczać wodę
|
Dokładnie tak myślę , bo taki miałem i działał bez zarzutu.
Bim - 2021-10-18, 19:21
Darson napisał/a: | Co prawda nie mam tu sprężarki ale za tydzień jadę do Polen i się pobawię. |
Po co ci sprężarka pary w płucach nie masz ?
[ Komentarz dodany przez: Banan: 2021-10-19, 22:13 ]
Powstrzymaj się proszę od tego typu komentarzy...
dziwaczek - 2021-10-18, 19:48
po spuszczeniu wody nie trzeba nic przedmuchać
ważne aby najpierw otworzyć wszystkie krany i aby wszystko spłynęło swobodnie (grawitacyjnie) potem kilka razy załączyć pompkę na parę sekund (jak jest zbiornik ciśnieniowy to ciśnienie przepony wypchnie wodę z zbiorniczka). Na koniec zalać zlewy płynem zimowym do spryskiwaczy i tyle bez kombinowania - i głupich komentarzy
Bim - 2021-10-18, 19:52
dziwaczek napisał/a: | głupich komentarzy |
wyluzuj
SlawekEwa - 2021-10-18, 21:18
Po wymontowaniu pompki ciśnieniowej z kampera wylewam z niej ok setkę wody
Darson - 2021-10-18, 21:37
SlawekEwa napisał/a: | Po wymontowaniu pompki ciśnieniowej z kampera wylewam z niej ok setkę wody |
jak nie będzie z tym dużo roboty to wymontuję, choćby z ciekawości. Na razie jeszcze jej nie zlokalizowałem
Na pewno kosztuje sporo kasy w razie awarii.
zbyszekwoj - 2021-10-19, 16:37
SlawekEwa napisał/a: | Po wymontowaniu pompki ciśnieniowej z kampera wylewam z niej ok setkę wody |
Nawet jak pochodzi troche na sucho?
MILUŚ - 2021-10-19, 16:58
zbyszekwoj napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Po wymontowaniu pompki ciśnieniowej z kampera wylewam z niej ok setkę wody |
Nawet jak pochodzi troche na sucho? |
Mogę się mylić ale chyba nie powinna chodzić na "sucho" ?
dziwaczek - 2021-10-19, 19:00
MILUŚ napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Po wymontowaniu pompki ciśnieniowej z kampera wylewam z niej ok setkę wody |
Nawet jak pochodzi troche na sucho? |
Mogę się mylić ale chyba nie powinna chodzić na "sucho" ? |
długo tak - ale 10-20 sek. jej nie zaszkodzi, warto ją co jakiś czas odpalić.
orkaaa - 2021-10-24, 19:07
To prawda z tą pompką. W tamtym roku cała wodę zrzuciłem. Krany otwarte. Przez tydzień minus 10. Jak miałem wyjechać tankuje wodę uruchamiam pompkę aby nabić ciśnienie a tu nie działa. Sprawdzam bezpieczniki wszystko ok. Zacząłem rozbierać pompkę okazało się że została tam woda która zamarzła. Dopiero musiałem włączyć ogrzewanie i po paru godzinach pompka zaczęła normalnie działać. Lepiej niech popracuje na sucho 3o sekund i wyrzuci resztki wody, niż zostanie z wodą. Bo mróz może rozwalić plastikowe elementy pompki i problem.
dziwaczek - 2021-10-24, 21:10
orkaaa napisał/a: | To prawda z tą pompką. W tamtym roku cała wodę zrzuciłem. Krany otwarte. Przez tydzień minus 10. Jak miałem wyjechać tankuje wodę uruchamiam pompkę aby nabić ciśnienie a tu nie działa. Sprawdzam bezpieczniki wszystko ok. Zacząłem rozbierać pompkę okazało się że została tam woda która zamarzła. Dopiero musiałem włączyć ogrzewanie i po paru godzinach pompka zaczęła normalnie działać. Lepiej niech popracuje na sucho 3o sekund i wyrzuci resztki wody, niż zostanie z wodą. Bo mróz może rozwalić plastikowe elementy pompki i problem. |
pompka przy dużych mrozach nie ruszy - dokładnie tak, też to przerabiałem. Trzeba zostawić do nagrzania kamperka i dopiero wtedy, analogicznie gdy mamy zawór frostcontrol (nagrzać i dopiero zamknąć). I dodatkowo jak mamy trumecombi to nie puszczać wody do bojlera jak piec pracuje, wyłączyć odczekać i dopiero napuścić po nagrzaniu kamperka i wystudzeniu pieca.
andi at - 2021-10-24, 22:07
Na moje wszyscy montują pompy ciśnieniowe w poziomie a powinno się montować po skosie albo pion .A już na pewno nie w depresji
Darson - 2021-10-24, 22:19
andi at napisał/a: | wszyscy montują pompy ciśnieniowe w poziomie a powinno się montować po skosie albo pion |
większośc kamperów chyba ma tak jak z fabryki wyjedzie ?
dziwaczek - 2021-10-25, 13:45
andi at napisał/a: | Na moje wszyscy montują pompy ciśnieniowe w poziomie a powinno się montować po skosie albo pion .A już na pewno nie w depresji |
Dlatego po spuszczeniu wody, trzeba kilka razy pompę uruchomić. U mnie frostcontrol jest przy trumiecombi w szafie na poziomie podlogi - pompa jest miedzy dwoma podłogami, zawsze cos do niej ścieknie niema siły.
Darson - 2024-10-17, 10:57 Temat postu: Re: Woda w zimie.
MILUŚ napisał/a: |
Dobrym sposobem na pozbycie się wody z układu jest wydmuchanie jej z rurek za pomocą sprężonego powietrza . Tylko uważaj z ciśnieniem |
Chcę dopytać, gdzie przyłożyć ten kompresor, żeby wydmuchać wodę ?
Wymieniałem ostatnio filterek, gdzie widocznie zostało trochę wody i wolałbym tego uniknąć.
Darson - 2024-10-17, 11:17
Andrzej 73 napisał/a: | Odkrec przewody wodne przy pompce wody i przedmuchaj sprężonym powietrzem , tylko otwórz przed tym wszystkie krany.
Ok już znalazłem . Thx Andrzej 73 👍
Darson - 2024-10-17, 15:01
I przy okazji sprawdziłem wspomniany w innym wątku filterek. Było troszkę wody.
Zbiornik na wodę pusty.
Dmucham w stronę instalacji. Niebieski wąż biegnie do Trumy, ale czy w Trumie pusto, tego sprawdzić się nie da. Zawór elektromagnetyczny otwarty, więc woda powinna zejść. Odkręciłem też pompkę i coś tam jeszcze wyleciało, jakieś resztki wody.
adaml61 - 2024-10-18, 20:16
Po spuszczeniu wody , odpala się Trume , zostawia na dobę resztki wody odparowują i nie ma kłopotu .
Misio - 2024-10-18, 22:34
adaml61 napisał/a: | Po spuszczeniu wody , odpala się Trume , zostawia na dobę resztki wody odparowują i nie ma kłopotu . |
Nie za długo na całą dobę?
Darson - 2024-10-19, 00:18
adaml61 napisał/a: | Po spuszczeniu wody , odpala się Trume , zostawia na dobę resztki wody odparowują |
Masz na myśli włączenie ogrzewania i ogrzanie kampera? A nie grzanie wody 😉
adaml61 - 2024-10-20, 12:16
Tak grzanie kampera , mój to stoi nieraz i dłużej niż dobę . Nawet w zimie zalewam wodę i od razu wszystko działa , niema niespodzianek , w przyczepie kiedyś po spuszczeniu i przedmuchaniu instalacji bez grzania , jeden kran rozsadziło , odkąd grzeję święty spokój .
Darson - 2024-10-20, 16:11
adaml61 napisał/a: | mój to stoi nieraz i dłużej niż dobę . |
ale masz grzanie prądem? 😉Truma Combi E
adaml61 - 2024-10-20, 16:41
Nie mam i nie miałem trumy E , tylko gaz .
kimtop - 2024-10-20, 17:42
adaml61 napisał/a: | po spuszczeniu i przedmuchaniu instalacji bez grzania , jeden kran rozsadziło |
Dlatego od kilkunastu lat przelewam układ wodny płynem niezamarzającym
Przy okazji płyn zabezpiecza syfony
Skwarek - 2024-10-20, 18:27
kimtop napisał/a: | adaml61 napisał/a: | po spuszczeniu i przedmuchaniu instalacji bez grzania , jeden kran rozsadziło |
Dlatego od kilkunastu lat przelewam układ wodny płynem niezamarzającym
Przy okazji płyn zabezpiecza syfony |
Jakim płynem? C2 H5 OH?
kimtop - 2024-10-20, 18:53
Najtańszym do chłodnic.Spokojnie starcza mi 5l.
Skwarek - 2024-10-20, 19:02
kimtop napisał/a: | Najtańszym do chłodnic.Spokojnie starcza mi 5l. |
Ale to trucizna, glikol jest toksyczny. Wiadomo wypłuczesz i kupa roboty ale śladowo jednak zostanie.
Bałbym się udzielać takiej porady
kimtop - 2024-10-20, 19:52
Robię tak od 17-tu lat i żyję.
Wiem,że tak samo robi przynajmniej kilku kolegów.
Na wiosnę przepłukuję czystą wodą i odkażam cały układ kwaskiem cytrynowym.
Kazik II - 2024-10-20, 19:58
kimtop napisał/a: | Robię tak od 17-tu lat i żyję.
Wiem,że tak samo robi przynajmniej kilku kolegów. |
Ludzie piją nie takie rzeczy i żyją
Skwarek - 2024-10-20, 20:02
Kazik II napisał/a: | kimtop napisał/a: | Robię tak od 17-tu lat i żyję.
Wiem,że tak samo robi przynajmniej kilku kolegów. |
Ludzie piją nie takie rzeczy i żyją |
No tak widziałem wielu starych alkoholików a żadnego starego wegetarianina
przemo.d - 2024-10-20, 20:25
Ja zimowy plyn do spryskiwaczy wlewam do syfonów, krany oczywiście w pozycji otwartej zostawiam i odpukać, ta cała plastikowa armatura jakoś daje radę. nic dziwnego do zbiornika nie wlewam
Skwarek - 2024-10-20, 20:37
przemo.d napisał/a: | Ja zimowy plyn do spryskiwaczy wlewam do syfonów, krany oczywiście w pozycji otwartej zostawiam i odpukać, ta cała plastikowa armatura jakoś daje radę. nic dziwnego do zbiornika nie wlewam |
Robię podobnie, nic nie dmucham, spuszczam wodę, krany otwarte, poluzowane śrubunki pompy wodnej by wykapało i kilka razy uruchamiam na pusto spłuczkę by opróżnić elektrozawór. Kilkanaście lat bez zimowej awarii. Do syfonów wlewam cokolwiek niezamarzającego, płyn albo domestos, można nawet roztwór soli co tam pod ręką, właściwie to syfonów nie mam ale coś tam wlewam.
adaml61 - 2024-10-20, 21:28
Znam takiego gościa który za poradą jakiegoś zgrywusa , na zimę układ napełnił olejem rzepakowym . Chłop na wiosnę zrobił oczy jak przyszło to wypłukać .
przemo.d - 2024-10-20, 21:37
[/quote]Do syfonów wlewam cokolwiek niezamarzającego, płyn albo domestos, można nawet roztwór soli co tam pod ręką, właściwie to syfonów nie mam ale coś tam wlewam.[/quote]
Słowo syfon w przypadku kamperka to mocna przesada to taki mały odstojnik w tych otworach spływowych, masz na pewno bo to taki standard jest. Nie ma co się napinać ważne żeby nie było wody na full wszędzie... Jak zamarźnie a ma miejsce to nic sie nie stanie
Darson - 2024-10-20, 23:32
Ale się temat rozkręcił, hoho.
Chyba Indianie zbierają chrust 🤔😂
Skwarek napisał/a: | widziałem wielu starych alkoholików a żadnego starego wegetarianina |
No to musimy się spotkać
Sądzę, że ten zawór spuszczający wodę z Trumy, jest tak umiejscowiony, że woda schodzi w całości. To newralgiczne urządzenie, najdroższe.
Reszta to pikuś.
Jutro jeszcze spuszczę wodę ze spłuczki, dzięki za przypomnienie Skwarek 👍
Glikol do syfonów to chyba za mocne.
Płyn do spryskiwaczy wystarczy.
Z tymi śrubkami od pompki to nie wiem, o co chodzi ? Zdemontowłem swoją i wytrzepalem wodę.
W ub. roku wyjeżdżałem do pracy w listopadzie, lało jak z cebra.
A 8 grudnia spadł śnieg i zrobiło się minus 6 °C.
Gdy przyjechałem to grzałem w kamperze nagrzewnicą dwa dni , by puściło 😁
Krany w garażu zostały do wiosny z soplami 😂
zbyszekwoj - 2024-10-22, 11:24
Wazne ,żeby po spuszczeniu wody jeszcze przejechac z otwartymi zaworami .
Darson - 2024-10-23, 12:01
A tak z innej beczki.
Jeśli ktoś się wybiera zimą na wyjazd, to co z wodą ?
W czasie, gdy auto stoi między wyjazdami spuszczacie wszystko do cna i później napełnianie od nowa ?
Czy grzejecie np. dwa tygodnie, by nie zamarzło ?
mischka - 2024-10-23, 12:47
Darson napisał/a: | gdy auto stoi między wyjazdami spuszczacie wszystko do cna i później napełnianie od nowa ? |
ja tak właśnie robię, chyba że następny wyjazd blisko wtedy ogrzewanie na minimum i nic nie zamarza
orkaaa - 2024-10-23, 13:24
Zawsze spuszczam i krany otwarte a pompka pracuje aż wszystko z siebie wyrzuci. Dwa dni przed wyjazdem zaczynam grzać kampera do 10 stopni. Po pierwsze odmarzną resztki wody w rurkach, po drugie mogę zatankować wodę i zawór frost jej nie zrzuci i po trzecie kamper ma już 10 stopni i łatwiej go dogrzać do 20 niż zaczynać grzanie od temperatury powietrza.
Darson - 2024-10-23, 13:52
Super odpowiedzi od doświadczonych kamperowców 👍 Dzięki.
Orkaa, pompka się nie zajedzie, gdy pochodzi trochę na sucho ? Ciężko stwierdzić, czy już aby na pewno wyrzuciła wszystko. 🤔
zbyszekwoj - 2024-10-23, 15:43
orkaaa napisał/a: | zawór frost jej nie zrzuci i |
Ja podkładam zatyczkę.
MILUŚ - 2024-10-23, 17:54
zbyszekwoj napisał/a: | orkaaa napisał/a: | zawór frost jej nie zrzuci i |
Ja podkładam zatyczkę. |
A ja podwieszam na expanderze
Skwarek - 2024-10-23, 18:44
A mój zawór frost jest niepodłączony (kabelki luźne) i kilka podkładek z zawleczką utrzymują go w zamknięciu. Tak było jak kupiłem i tak chyba zostanie
Andrzej 73 - 2024-10-23, 22:34
Tak dla informacji. Po czyszczeniu układu wodnego kwaskiem cytrynowym to mi kran w łazience padł.
Co do układu wodnego. Ważne żeby nie było w układzie wody i to wszystko. nie trzeba nic wlewać.
papamila - 2024-10-23, 23:50
a ja wlewam frostilan
owszem, dla oszczędnych jest trochę zabawy
ale żadne przypadłości opisane powyżej od 10 lat mnie nie dotyczą
SlawekEwa - 2024-10-24, 09:03
a ja wlewam denaturat przez waż prysznicowy z odkręconą słuchawką i założonym lejkiem. Na wiosnę trochę z początku capi, ale później woda ma powiew świeżości
lseremak - 2024-10-24, 09:28
Skwarek napisał/a: | A mój zawór frost jest niepodłączony (kabelki luźne) i kilka podkładek z zawleczką utrzymują go w zamknięciu. Tak było jak kupiłem i tak chyba zostanie |
Ja ostatnio sprawdziłem u siebie i ot co zawór działa. Spuścił wode.
zbyszekwoj - 2024-10-25, 15:12
Dziś odkręciłem pompę, mimo wczesniejszych zabiegow trochę wody wycieklo.
Darson - 2024-10-30, 18:44
Ja chciałem wlewać spirytus, ale sąsiedzi się dowiedzieli i chcieli przyjść na imprezę w kamperze.
To by był widok, jakby pili ze słuchawki prysznicowej
SlawekEwa napisał/a: |
a ja wlewam denaturat przez waż prysznicowy |
Kazik II - 2024-10-31, 10:38
Darson napisał/a: | Ja chciałem wlewać spirytus, |
W zasadzie wystarczy zwykła wódka 40% (do -27 st.C). To do kamperów budżetowych ale do wyższej półki lepsza będzie Finlandia
SlawekEwa - 2024-10-31, 13:42
Kazik II napisał/a: | W zasadzie wystarczy zwykła wódka 40% (do -27 st.C). |
W zasadzie to jednak lepszy spirt, bo nie wiesz ile wody pozostałej "rozbawi" alkohol
adaml61 - 2024-11-01, 07:55
Poco te kombinacje , wystarczy odparować resztki wody i święty spokój , ogrzewanie chyba mamy wszyscy .
Darson - 2024-11-01, 08:14
Cytat: | Poco te kombinacje |
Każdy ma jakiś swój, mniej lub bardziej sprawdzony sposób.
A po drugie, jaka pewność, że woda odparowała z pompy, z filtra, z syfonów, skoro tego nie widzisz ?
Po trzecie, odparowywanie generuje koszty, chyba większe, niż wlanie kapki czegoś niezamarzającego.
Pisałeś, że grzejesz dobę. Prąd czy gaz ? 😉
Szczególnie, jeśli ktoś używa kampera w zimie i opróżnia z wody kilka (naście) razy w sezonie.
Poza tym, dla pewności można pogrzać w kamperze i następnie wlać czegoś do syfonów.
I kolejny powód.
Ktoś czyta później taki wątek, widzi te wszystkie sposoby i może sobie wybrać, który chce 😁
Rwaldi - 2024-11-01, 12:23
Każdy sposób jest dobry ale czy skuteczny to trzeba się przekonać na własnej skórze.
Ile ludzi tyle sposobów.Ile sposobów tyle różnego rodzaju zabudów kamperów.
Uważam, że droga dedukacji trzeba dość do własnych rozwiązań mając na uwadze nie które wskazówki kolegów. Bo np. minimalnie źle ustawisz kampera w czasie spuszczania i efety mogą przyjść na wiosnę.
Darson - 2024-11-03, 14:14
No i słowo stało się ciałem 🌡️
|
|