Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Pomoc w zakupie

Robert-4 - 2021-12-14, 09:42
Temat postu: Pomoc w zakupie
Witajcie,
założyłem już tutaj podobny wątek, ale zanim mogłem się ruszyć wszystkie bedące w moim zainteresowaniu kampery albo zmieniły właściciela, albo zniknęły z ogłoszeń. Poniże to co jest i co w jakiś sposób miesci się w moich zainteresowaniach.
Jeździć będziemy tylko z żoną, więc są tutaj dwa mniejsze kampery, choć nie ukrywam, że wolałbym większy. Jest jeden z opuszczanym łóżkiem, choć wolałbym łóżko z tyłu nad dużym garażem. Każdy ma jakieś plusy i minusy i wiem, że tak na prawdę muszą zdecydować nasze preferencje, ale czujne oko forumowiczów i różne uwagi bardzo chętnie przyjmiemy. Kamperem podróżujemy od dwóch lat (wcześnie długo przyczepa i to stacjonarnie) więc doświadczenie forumowiczów pozwoli nam podjąć bardziej trafną decyzję. :)
1. Ten podoba mi się wielkością, rozkładem, garażem, ale wszystkie inne które znalazłem w tym samym czasie zniknęły z aukcji ten stoi - dlaczego?
https://www.otomoto.pl/of...g-ID6Ei0Wz.html

2. Fajny, młody, krótki ale z dużym garażem. Nie znam silnika - może ktoś ma doświadczenie.
https://allegro.pl/ogloszenie/kamper-pla-plasy-60-4-osobowy-caloroczny-11543571821

3. Ten ma opuszczane łóżko, ale na łóżko nad garażem wchodzi się prawie na taką samą wysokość. Minus to jeśli żona pójdzie spać siedzę na zewnątrz
https://www.otomoto.pl/of...n-ID6EhXMi.html

A może ktoś oglądał i podzieli się informacjami. W weekend będę w Wawie, ale wtedy albo Poznań, albo Siedlce. Ten pod Starogardem postaram się zobaczyć w czwartek

pozdrawiam
Robert

Banan - 2021-12-14, 10:04

Robert,
Na dzień dobry odpuść sobie trójkę: jest do opłat - jak do ceny doliczysz akcyzę, to Cię z butów wyrwie (ok 32 382 PLNy, a nie 10 000 jak w ogłoszeniu)
Mi się podoba ten z pierwszego ogłoszenia :mrgreen:
Trzeba go dokładnie obejrzeć.
:spoko

Fordek - 2021-12-14, 11:10

Obstawiam pierwszy - jezli był bez wypadku i wszystko działa :mikolaj .
Robert-4 - 2021-12-14, 15:59

Dzięki za cenne uwagi - te telefoniczne również :pifko
Do tej pory miałem osobówki i vana z automatem (2,8D) i radziły sobie nieźle. A ktoś ma doświadczenia z tym silnikiem i masą w automacie?

pozdrawiam
R

Fordek - 2021-12-14, 16:20

Kolega jeździł takim 2,3 +automat -integral 7 metrów i był zadowolony .
rigg - 2021-12-14, 16:22
Temat postu: Re: Pomoc w zakupie
Robert-4 napisał/a:
W weekend będę w Wawie, ale wtedy albo Poznań, albo Siedlce. Ten pod Starogardem postaram się zobaczyć w czwartek

pozdrawiam
Robert

Do Pucka po drodze wpadnij :lol:

Robert-4 - 2021-12-14, 16:38

wysłałem PW
less11 - 2021-12-14, 22:20

Ducato z 2012 nie ma skrzyni automatycznej. Tam siedzi tzw skrzynia zautomatyzowana, czyli manual z nakładką zmieniającą biegi. Z tego co czytałem nie jest to zbyt udane rozwiązanie. ostatcznie Fiat się z tego wycofał i od chyba 2018 czy 2019 montuje skrzynię ZF 9-biegową
Socale - 2021-12-15, 20:32

2,3 150KM nie wychodziło z fabryki (chyba), może przeszczep oprogramowania jakoś źle wpływa na trwałość silnika/skrzyni. Osobiście wolę fabryczne oferty choćby opcjonalne dawały by mi wybór.
Ponadto, ludzie nie lubią gdy się pisze Rok 2012 model 2013.
Podaje się rok produkcji a model można określić podczas podziwiania w czasie oględzin, zostanie to odebrane pozytywnie i niespodziankowo jeśli przedstawi się różnice pomiędzy poprzednim modelem a oferowanym.

kaimar - 2021-12-15, 22:30

Socale napisał/a:
2,3 150KM nie wychodziło z fabryki

wychodziło

Den-tal - 2021-12-15, 23:17

kaimar ma racje. W 2012 i nawet 2013 byly kampery z takimi silnikami. Zautomatyzowana skrzynia biegow
czyli tzw. "robot" nie podnosila wagi kampera tak jak prawdziwy automat. W Szwecji takie roboty byly montowane w samochodach listonoszy. Psuly sie szybko, bo ciagle stawanie i ruszanie co 10-15 metrow demolowalo je. Znam pare przykladow kiedy padaly w "korkach".Ale wiele osob chwalilo je sobie , ale trzeba umiec sie z nimi obchodzic

LukF - 2021-12-16, 09:05

kaimar napisał/a:
Socale napisał/a:

wychodziło

Oczywiście, że tak. Przecież ja tak mam.

Andrzej 73 - 2021-12-16, 12:34

LukF napisał/a:
kaimar napisał/a:
Socale napisał/a:

wychodziło

Dokładnie 148 PS :spoko

Socale - 2021-12-16, 14:14

Andrzej 73 napisał/a:
LukF napisał/a:
kaimar napisał/a:
Socale napisał/a:

wychodziło

Dokładnie 148 PS :spoko

Chłopaki, 150 nie wychodziło, Andrzej ma rację 148 ! :diabelski_usmiech
Żarcik taki :mrgreen:
Hm... a ja wiecznie w błędzie byłem myśląc, że 150 wyciska się tylko po czipie.
Teraz wiem :idea

stander - 2021-12-16, 20:20

Den-tal napisał/a:
kaimar ma racje. W 2012 i nawet 2013 byly kampery z takimi silnikami. Zautomatyzowana skrzynia biegow

Jeżdżę takim ,zabudowa integra 7,6 m .Dwa lata temu dołożyłem trochę mocy i jest super

Robert-4 - 2021-12-18, 00:04

Niestety ten w automacie nieaktualny.
A spotkał się ktoś z takim cudem
https://www.otomoto.pl/of...ml#gallery-open

Kierownica "po naszej stronie" a wejście do mieszkalnej Anglik :(

ZEUS - 2021-12-18, 01:24

jest nawet jeden kamper z takim układem na CT😀
zbyszekwoj - 2021-12-18, 10:36

ZEUS napisał/a:
jest nawet jeden kamper z takim układem na CT😀

Znowu się B.M. czepiacie? :haha:

Z. Ci nakopie. :box

Robert-4 - 2021-12-22, 14:36

To jeszcze takiego znalazłem
https://www.otomoto.pl/of...g-ID6EkvT3.html

papamila - 2021-12-22, 15:12

ten model nie ma garażu, jedynie mały schowek
pod łóżkiem.
plusem jest kibelek po prawilnej stronie
:wyszczerzony:

rigg - 2021-12-22, 15:21

Robert-4 napisał/a:

Złota zabudowa nie wychodziła z białą kabiną...

Robert-4 - 2021-12-22, 16:12

Złota zabudowa nie wychodziła z białą kabiną...[/quote]

Wiem, od razu zadałem pytanie. Niestety Pan pośredniczy (może celowo) i wie tylko, że taki został kupiony i jest po "jakimś zdarzeniu" o czym właściciel był poinformowany. Dziwne, bo w ogłoszeniu cisza i na dodatek piękne info o świeżym przeglądzie. Niestety ani w PL, ani w EU nie widać szkody i jej wartości, więc pewnie nie miał AC i po dzwonie został sprzedany do PL i tu naprawiany.

pozdrawiam
R

Robert-4 - 2021-12-22, 16:42

papamila napisał/a:
ten model nie ma garażu, jedynie mały schowek
pod łóżkiem.
plusem jest kibelek po prawilnej stronie
:wyszczerzony:

Jarek,
z tym kotem to u mnie tak nie do końca. Zazwyczaj siedzę w jednym miejscu 2-3 dni (stacjonarny pobyt raczej do mnie nie pasuje) i przed drogą opróżniam toaletę, która na taki czas raczej wystarcza..

LukF - 2021-12-22, 17:51

Robert-4 napisał/a:

Wiem, od razu zadałem pytanie. Niestety Pan pośredniczy (może celowo) i wie tylko, że taki został kupiony i jest po "jakimś zdarzeniu" o czym właściciel był poinformowany. Dziwne, bo w ogłoszeniu cisza i na dodatek piękne info o świeżym przeglądzie. Niestety ani w PL, ani w EU nie widać szkody i jej wartości, więc pewnie nie miał AC i po dzwonie został sprzedany

Może nie do końca zrozumiałeś: kamper nie jest po dzwonie lecz po przekładce. Czyli zabudowa Burstner została zamontowana na Ducato poza fabryką. Oczywiście to nie musi być wadą. Ale kupujący musi o tym
wiedzieć, wszystkie papiery muszą być OK, sama operacja musi być porządnie wykonana a elektryka Ducato musi być połączona z zabudową kampera by działała lodówka na 12V itp.

Socale - 2021-12-22, 17:53

Robert-4 napisał/a:

Robert-4 - 2021-12-22, 20:47

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :pifko Tych mocowań nie wypatrzyłem, ale mętne tłumaczenia sprzedającego o "jakimś zdarzeniu" zniechęciły mnie do jazdy.

pozdrawiam
Robert

voice - 2021-12-23, 08:44

Te mocowania są fabryczne
A auto powinno wyglądać tak, na 100% tutaj była przekładka. Jak profesjonalnie zrobiona to wcale go nie dyskwalifikuje.

LukF - 2021-12-23, 09:33

voice napisał/a:
była przekładka. Jak profesjonalnie zrobiona to wcale go nie dyskwalifikuje.

Oczywiście.
I o tym pisałem :bigok

zbyszekwoj - 2021-12-23, 09:47

LukF napisał/a:
voice napisał/a:
była przekładka. Jak profesjonalnie zrobiona to wcale go nie dyskwalifikuje.

Oczywiście.
I o tym pisałem :bigok

Zawsze mozna kupic bezwypadkowy w DE i wyjdzie ze dwie stówy ten rocznik.

Słyszałem ,ze kolega Dakota z Wiednia sprzedaje swoje Carthago z 13r za 38 tys. To jest moim zdaniem okazja, jeździ nim od fabryki .

Socale - 2021-12-23, 19:55

voice napisał/a:
Te mocowania są fabryczne
A auto powinno wyglądać tak...

Aha!!! No masz rację. Ja szukałem nexxo 660 i żaden tych guzików nie miał, pewno zmiany w rocznikach modelowych :niewiemm
No pacz:

Monter - 2021-12-24, 02:17

Albo wada konstrukcyjna i się rozłaziło, po czym serwis lub właściciel sobie takie śrubki dołożył.
Robert-4 - 2022-01-21, 20:34

Witajcie,
znalazłem, obejrzałem, wynegocjowałem, przegadałem z kilkoma osobami, ale wydanie 200 tysi to dla mnie nie w kij dmuchał.
Może jest ktoś z Krakowa, kto w najbliższą niedzielę podjedzie ze mną na dokładniejsze oględziny. Niestety ze względu na pogodę w czwartek tylko obejrzałem, a w niedzielę klient ma go zalać wodą, przynieść butlę z gazem itp. i mam go obejrzeć dokładniej. A może ktoś już oglądał i sprawdzał wszystko?
https://www.otomoto.pl/of...e-ID6EdDTY.html

pozdrawiam
Robert

yamah - 2022-01-21, 21:19

Robert-4 napisał/a:
Niestety ze względu na pogodę w czwartek tylko obejrzałem, a w niedzielę klient ma go zalać wodą, przynieść butlę z gazem itp. i mam go obejrzeć dokładniej. A może ktoś już oglądał i sprawdzał wszystko?

Sprzedający prowadzi warsztat-serwis samochodowy więc wszystko powinno być dopracowane :chytry ..nie mówiąc o oględzinach pod dachem :roll:

LukF - 2022-01-21, 21:20

Robert-4 napisał/a:
Witajcie,
znalazłem, obejrzałem, wynegocjowałem, przegadałem z kilkoma osobami, ale wydanie 200 tysi to dla mnie nie w kij dmuchał.
Może jest ktoś z Krakowa, kto w najbliższą niedzielę podjedzie ze mną na dokładniejsze oględziny. Niestety ze względu na pogodę w czwartek tylko obejrzałem, a w niedzielę klient ma go zalać wodą, przynieść butlę z gazem itp. i mam go obejrzeć dokładniej. A może ktoś już oglądał i sprawdzał wszystko?
https://www.otomoto.pl/of...e-ID6EdDTY.html

pozdrawiam
Robert

Nie krytykuję i pewnie nie będzie to miało dla Ciebie znaczenia: Travel Van w Burstnerze oznacza, że część mieszkalna jest WĘŻSZA niż w standardowym kamperze. No chyba, że jest Was kilkoro do jazdy i mieszkania- wtedy ma to znaczenie :bigok

Robert-4 - 2022-01-21, 21:31

Nie krytykuję i pewnie nie będzie to miało dla Ciebie znaczenia: Travel Van w Burstnerze oznacza, że część mieszkalna jest WĘŻSZA niż w standardowym kamperze. No chyba, że jest Was kilkoro do jazdy i mieszkania- wtedy ma to znaczenie :bigok [/quote]

LukF,
wiem że jest węższy - byłem w środku. Dla nas dwojga wystarczy, w więcej osób nie zamierzam podróżować.

pozdrawiam
R