|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Organizacja wyjazdów - Gaz a dłuższy zimowy wyjazd
Diavolo - 2022-03-09, 21:59 Temat postu: Gaz a dłuższy zimowy wyjazd Moi drodzy,
marzy mi się i mam w planach dwutygodniowy wyjazd zimowy w Alpy . Do zrealizowania w przyszłym roku, ale zacząłem się już głowić, jak rozwiązać opisany poniżej problem z gazem, bo ogrzewanie mam gazowe.
3 butle z propanem wystarczą na jeden tydzień, polskich butli nie wymienię w Austrii, we Włoszech czy Francji. Alternatywą są gasbanki lub zbiorniki LPG, ale na stacjach zalewamy propan-butan - przy minusowych temperaturach wypali się tylko propan. Czy macie jakieś patenty na rozwiązanie opisanego problemu (przedłużenie zagranicznego zimowego wyjazdu w mroźny warunkach ponad tydzień)?
Andrzej 73 - 2022-03-09, 23:44
Ogrzać schowek butli , lub butle owinąć mata grzewczą.
Możesz wówczas zamontować gaz bank i tankować propan-burak.
Możesz zabrać 3-4 butle z propanem i na bank wystarczą.
MILUŚ - 2022-03-09, 23:50
Andrzej 73 napisał/a: | .....
Możesz zabrać 3-4 butle z programem i na bank wystarczą. |
i omijac wagi na drogach
rigg - 2022-03-10, 00:28
Ja mam zimowego więc sobie może poradzi w mrozach z LPG bo schowek na butle jest tuż przy piecu, a jak nie to wprowadzę tam wlot ciepłego powietrza. Mam jedną butle z multizaworem i co jakiś czas po zakupy trzeba podjechać więc LPG zatankuję. Drugą butlę mam zwykłą alu w której będzie propan na zapas. Duocontrol będzie czuwał nad przełączaniem. Jak wejdzie na zwykłą to pojadę zatankować. Taki ja mam plan
Na plus jest to, że mam trume E więc jak będzie w miarę solidny słupek to grzałka wspomoże gaz
Diavolo - 2022-03-10, 06:14
MILUŚ napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | .....
Możesz zabrać 3-4 butle z programem i na bank wystarczą. |
i omijac wagi na drogach |
Pomijając wagi, to 3-4 butle z propanem na pewno nie wystarczą na 2 tygodnie zimą. W tym roku sprawdzone w Polsce - 3 butle z propanem starczają u mnie na tydzień - jedna butla na niewiele ponad 2 doby.
Diavolo - 2022-03-10, 06:36
rigg napisał/a: | ... a jak nie to wprowadzę tam wlot ciepłego powietrza. Mam jedną butle z multizaworem i co jakiś czas po zakupy trzeba podjechać więc LPG zatankuję. Drugą butlę mam zwykłą alu w której będzie propan na zapas. Duocontrol będzie czuwał nad przełączaniem. Jak wejdzie na zwykłą to pojadę zatankować. Taki ja mam plan ... |
Spotkałem się z twierdzeniem, że ze względów bezpieczeństwa nie należy tworzyć połączenia między schowkiem na butle a częścią mieszkalną, a wylot powietrza takim połączeniem właśnie jest. Druga kwestia, że trzeba uważać, żeby tego schowka nie przegrzać. Mam ogrzewanie podobnie umiejscowionej skrzynki serwisowej, gdzie są zawory spustowe i anti-frost. Dość newralgiczne miejsce - nie można sobie pozwolić na zbytni spadek temperatury, bo następuje zrzut wody z instalacji. Kontroluję tam temperaturę. Podczas wyjazdu zimowego córka wpadła na pomysł, żeby przed wyjściem pozamykać wszystkie wyloty Trumy w kamperze. Efekt: 50C w skrzynce serwisowej - Truma robiła, co w jej mocy, żeby nagrzać wnętrze. Taka sytuacja w schowku z butlami do bezpiecznych by nie należała. Choć chyba nawykowo już zawsze sprawdzę, czy wyloty wewnątrz są otwarte.
rigg - 2022-03-10, 06:54
Diavolo napisał/a: | Podczas wyjazdu zimowego córka wpadła na pomysł, żeby przed wyjściem pozamykać wszystkie wyloty Trumy w kamperze. Efekt: 50C w skrzynce serwisowej - Truma robiła, co w jej mocy, żeby nagrzać wnętrze. Taka sytuacja w schowku z butlami do bezpiecznych by nie należała. Choć chyba nawykowo już zawsze sprawdzę, czy wyloty wewnątrz są otwarte. | Dość ciekawy pomysł Pozamykać wszystkie wyloty, gdzie czujnik jest wewnątrz, przeważnie przy drzwiach.... Nie dziwię się , że w okolicach pieca było 50 stopni skoro dostawał info, że w kamperze zimno.... Ryzykownie...
Na forach można się spotkac z wieloma teoriami i twierdzeniami... Można zastosować czujnik gazu, jak otwór nawiewu będzie u góry to gaz i tak wyjdzie dolnymi wywietrznikami....
Do niczego nie namawiam, każdy robi jak chce.
Diavolo - 2022-03-10, 07:11
rigg napisał/a: | Dość ciekawy pomysł Pozamykać wszystkie wyloty, gdzie czujnik jest wewnątrz, przeważnie przy drzwiach.... Nie dziwię się , że w okolicach pieca było 50 stopni skoro dostawał info, że w kamperze zimno.... Ryzykownie... |
Tak - ciekawy. Ale dzieci w wieku przedszkolnym mają czasami ciekawe pomysły. Mam nadzieję, że córka dobrze zapamiętała moją reakcji i takich akcji już robić nie będzie.
rigg napisał/a: | Można zastosować czujnik gazu, jak otwór nawiewu będzie u góry to gaz i tak wyjdzie dolnymi wywietrznikami....
Do niczego nie namawiam, każdy robi jak chce. |
Mam poczucie, że to jest najlepsze rozwiązanie, choć trzeba uważać.
Andrzej 73 - 2022-03-10, 07:40
Diavolo napisał/a: | Pomijając wagi, to 3-4 butle z propanem na pewno nie wystarczą na 2 tygodnie zimą |
Zakładam , że ładujesz do schowka 2 butle i dodatkowo zabierasz 3-4 , ja kiedyś zabrałem 4 , ale jedna mi została. Używam butli nano gaz.
Jak wychodziliśmy z kampera temperaturę ustawiałem na 10 stopni , po przyjściu podnosiłem na 22 i kilka minut i ponownie było ciepło. Wszystko zależy ile czasu przebywacie w kamperze.
Jedna butla powinna starczyć na 3 dni.
Nasz kamper ma 7,5 m długości więc jest spory.
Ważne jest aby kamper nie posiadał jakiś niepotrzebnych przewiewów , przed zimowymi wyjazdami trzeba to wyeliminować.
I jeszcze jedno ptranie czy jest podwójna podłoga?
Diavolo - 2022-03-10, 08:11
Andrzej 73 napisał/a: | Zakładam , że ładujesz do schowka 2 butle i dodatkowo zabierasz 3-4 , ja kiedyś zabrałem 4 , ale jedna mi została. |
5-6 butli na pokładzie? To już na pewno byłbym przeważony.
Andrzej 73 napisał/a: | Jak wychodziliśmy z kampera temperaturę ustawiałem na 10 stopni , po przyjściu podnosiłem na 22 i kilka minut i ponownie było ciepło. Wszystko zależy ile czasu przebywacie w kamperze.
Jedna butla powinna starczyć na 3 dni. |
Też tak próbowałem na pierwszym zimowym wyjeździe weekendowym, ale nastąpił zrzut wody z instalacji . Tak, jak pisałem, taką piętą Achillesową jest u mnie anti frost w skrzynce serwisowej, która szybko się wychładza, gdy Truma nie grzeje / mało grzeje. Tę skrzynkę muszę zaizolować jakimś alufoxem, żeby lepiej trzymała ciepło, no i na kolejnym, już dłuższym wyjeździe też zaklejałem bezpiecznik od anti frosta i w zamian kontrolowałem temperaturę poprzez smart home'a.
Andrzej 73 napisał/a: | Ważne jest aby kamper nie posiadał jakiś niepotrzebnych przewiewów , przed zimowymi wyjazdami trzeba to wyeliminować. |
U mnie trzeba by było uszczelnić okna dachowe. Jak jadę, to z nich zawiewa, a w łazience to w ogóle robi się lodówka . Chyba trochę za duża ta wentylacja.
Andrzej 73 napisał/a: | I jeszcze jedno ptranie czy jest podwójna podłoga? |
Klasyczna podwójna podłoga to nie jest, choć jest podniesiony i na przykład zbiorniki na czystą oraz szarą mam pod podłogą i nic nie zamarza (w tym zawory spustowe). W normach niemieckich jest to wintertauglich, ale nie winterfest.
LukF - 2022-03-10, 08:21
Dwa tygodnie temu wróciliśmy z nart w Dolomitach. Temperatura w nocy -10, w dzień +5.
Miałem 4 butle propanu. Po 10 dniach zużyłem 3szt. Ale gdybym był dłużej lub było chlodniej to czwartą butlę też byśmy zużyli.
Parametry:
Wychodzimy na narty o 8.30 do 16.00. Temperatura ustawiona na 16 st.
Po powrocie 21 st. a w nocy 19 st.
Schowek na butle nie ogrzewany- temperatura taka jak na zewnątrz.
Mając 4 butle zakładałem, że mogę dotankować na stacji zwykły LPG. Wypali się propan a butan oddam w punkcie wymiany butli po powrocie do domu w PL. To pozwoli przedłużyć wyjazd spokojnie na dwa tygodnie. Wada: 4 butle to waga więc wagi omijane dużym łukiem
Andrzej 73 - 2022-03-10, 09:08
Cztery butle to tyle ile waży skuter , więc na wyjazd zimowy zamieniam skuter na butle.
andi at - 2022-03-10, 19:54
Zamontuj pod auto webasto .Ja mam 2,2kw fabrycznie montowane i daje rade + butle w schowku
Diavolo - 2022-03-11, 10:01
andi at napisał/a: | Zamontuj pod auto webasto .Ja mam 2,2kw fabrycznie montowane i daje rade + butle w schowku |
Jest to jakaś myśl. A w razie awarii jednego lub drugiego źródła ciepła, jest czym się ogrzać. Rozumiem, że webasto wykorzystuje te same rury do rozprowadzenia ciepła, tak?
orkaaa - 2022-03-11, 19:23
Niestety nie mam doświadczenia ogrzewania gazem bo mam truma diesel. I to w praktyce absolutna przewaga zimą. Nie ma znaczenia czy jest - 5 czy - 20. Masz pełny bak i koniec problemów z grzaniem. Nie wyobrażam sobie gdzieś w górach, pod stokiem poszukiwania gazu/ proponu/ bo zamiast jeździć na nartach jeździmy za butlami. Czyli webasto powinno rozwiązać zimowy problem. Ja rozumiem zwolenników gazu, albo tych którzy muszą jakoś sobie z gazowym problem radzić, ale jeśli chcesz jeździć zimą, trzeba założyć webasto. Widziałem przerabiane kampery gdzie właśnie ze względu na dostępność paliwa dokładali webasto. Niestety nie pytałem czy jest włączone / nadmuch / w istniejący system grzewczy czy też musi mieć własne wyprowadzenie. Pewnie ktoś to testował to podpowie.
LukF - 2022-03-11, 21:02
orkaaa napisał/a: | Niestety nie mam doświadczenia ogrzewania gazem bo mam truma diesel. I to w praktyce absolutna przewaga zimą. Nie ma znaczenia czy jest - 5 czy - 20. Masz pełny bak i koniec problemów z grzaniem. Nie wyobrażam sobie gdzieś w górach, pod stokiem poszukiwania gazu/ proponu/ bo zamiast jeździć na nartach jeździmy za butlami. Czyli webasto powinno rozwiązać zimowy problem. Ja rozumiem zwolenników gazu, albo tych którzy muszą jakoś sobie z gazowym problem radzić, ale jeśli chcesz jeździć zimą, trzeba założyć webasto. Widziałem przerabiane kampery gdzie właśnie ze względu na dostępność paliwa dokładali webasto. Niestety nie pytałem czy jest włączone / nadmuch / w istniejący system grzewczy czy też musi mieć własne wyprowadzenie. Pewnie ktoś to testował to podpowie. |
Całkiem się z tą koncepcją zgadzam. Ale zupełnie gazu nie wyeliminujemy. Trzeba mieć jedną butlę do gotowania i lodówki.
Diavolo - 2022-03-12, 05:51
LukF napisał/a: | Ale zupełnie gazu nie wyeliminujemy. Trzeba mieć jedną butlę do gotowania i lodówki. |
A jak z grzaniem wody?
LukF - 2022-03-12, 07:45
Diavolo napisał/a: | LukF napisał/a: | Ale zupełnie gazu nie wyeliminujemy. Trzeba mieć jedną butlę do gotowania i lodówki. |
A jak z grzaniem wody? |
Truma diesel oraz podobne mają funkcję grzania wody. Tak samo jak w gazowej Trumie.
Voku - 2022-03-12, 08:47
orkaaa napisał/a: | Niestety nie mam doświadczenia ogrzewania gazem bo mam truma diesel. I to w praktyce absolutna przewaga zimą. Nie ma znaczenia czy jest - 5 czy - 20. Masz pełny bak i koniec problemów z grzaniem. Nie wyobrażam sobie gdzieś w górach, pod stokiem poszukiwania gazu/ proponu/ bo zamiast jeździć na nartach jeździmy za butlami. Czyli webasto powinno rozwiązać zimowy problem. Ja rozumiem zwolenników gazu, albo tych którzy muszą jakoś sobie z gazowym problem radzić, ale jeśli chcesz jeździć zimą, trzeba założyć webasto. Widziałem przerabiane kampery gdzie właśnie ze względu na dostępność paliwa dokładali webasto. Niestety nie pytałem czy jest włączone / nadmuch / w istniejący system grzewczy czy też musi mieć własne wyprowadzenie. Pewnie ktoś to testował to podpowie. | Ja założyłem gasbanki i też daje radę zimą, tankuje na stacji i nigdzie nie muszę latać z butami. 2 butle wystarczają na 6 dni grzania przy sporych mrozach i ogrzewaniu włączonym 24h. Oczywiście trzeba szukać stacji z LPG ale z drugiej strony nie musimy patrzeć czy mamy pełny bak paliwa.
jacek2214 - 2022-03-12, 08:55
A ja mam to i to i jest super.
LukF - 2022-03-12, 09:30
A ja siedzę w domu i też jest super
Voku - 2022-03-12, 09:31
LukF napisał/a: | A ja siedzę w domu i też jest super |
W domu to ludzie umierają
Diavolo - 2022-03-12, 23:58
jacek2214 napisał/a: | A ja mam to i to i jest super. |
Z obu źródeł idzie u Ciebie ciepło w to samo rozprowadzenie / rury?
|
|