|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
sat i internet - Działa tylko Astra na Hot birda nie przełącza
rigg - 2022-04-18, 21:10 Temat postu: Działa tylko Astra na Hot birda nie przełącza W moim obecnym kamperze mam zestaw sat vdb design GT Sat 6.8
link
dokupiłem do całości moduł CI+ i zong.
Po włączeniu ustawia się na Astrę i nie potrafię tego zmienić. Z listy satelit wybieram Hotbird, włączam wyszukiwanie kanałów, talerz się nie rusza, znajduje kilkaset kanałów ale z astry...
Spotkał się ktoś może z tym zestawem?
Strony w necie nie mają, tylko sprzedawców znalazłem....
Próbowałem w szczerym polu przy bezchmurnym niebie....
papamila - 2022-04-18, 21:47
najpierw zmień ustawienia anteny tak aby wyszukiwała Hotbirda (o ile jest taka opcja, bo sa takie automaty tylko z astrą) a dopiero potem uruchom wyszukiwanie kanałów w TV
rigg - 2022-04-18, 22:01
papamila napisał/a: | najpierw zmień ustawienia anteny tak aby wyszukiwała Hotbirda (o ile jest taka opcja, bo sa takie automaty tylko z astrą) a dopiero potem uruchom wyszukiwanie kanałów w TV |
Ja nawet Astrę wywaliłem z listy satelit, a ona po włączeniu i tak się na nią ustawia...
Będziesz Jarecki na dniach w okolicach półwyspu??
Kurde w starym megasacie guziczek wciskałem i znajdował co chciałem
papamila - 2022-04-19, 22:02
rigg napisał/a: | Ja nawet Astrę wywaliłem z listy satelit, a ona po włączeniu i tak się na nią ustawia.. |
hej, NIE SKASOWAŁEŚ Astry z anteny, jedynie wywaliłeś ją z ustawień w TV
a antena dalej jest ustawiona na Astrę
masz jakąś opcję wyboru/ zmiany satelity w sterowniku anteny?
auto jest z rynku francuskiego?
rigg - 2022-04-19, 22:09
papamila napisał/a: | rigg napisał/a: | Ja nawet Astrę wywaliłem z listy satelit, a ona po włączeniu i tak się na nią ustawia.. |
hej, NIE SKASOWAŁEŚ Astry z anteny, jedynie wywaliłeś ją z ustawień w TV
a antena dalej jest ustawiona na Astrę
masz jakąś opcję wyboru/ zmiany satelity w sterowniku anteny?
auto jest z rynku francuskiego? |
Nie, auto z Niemiec. Nie mam pojęcia jak się dostać do sterownika anteny, tyle co menu z tv.
Jutro będę dzwonił i się umawiał na wizytę w serwisie Benimar w Wejherowie bo odkleiła się blaszka od osłony szyby kuchenki gazowej, a że auto na gwarancji to sobie "rąk nie będę brudził"
Mają tam kogoś od anten i może on sobie poradzi bo mi pomysłów brak.
rigg - 2022-04-22, 11:21
Niestety serwis Benimara rozłożył ręce... Nie wiedzą jak zmienić ustawienia...
papamila - 2022-04-22, 19:35
skoro nie jest to proste i intuicyjne
to najprawdopobniej nie ma takiej możliwości.
Po prostu ten modej jest tylko na astre
jeśli to astra 1 (19E) to może do konwertera dołożyć zeza i pod ten drugi konweter podpiąć dekoder
rigg - 2022-04-22, 20:26
papamila napisał/a: | skoro nie jest to proste i intuicyjne
to najprawdopobniej nie ma takiej możliwości.
Po prostu ten modej jest tylko na astre
jeśli to astra 1 (19E) to może do konwertera dołożyć zeza i pod ten drugi konweter podpiąć dekoder |
Jarecki, chyba musimy się spotkać...
Takie info znalazłem u niemieckiego sprzedawcy
Ta automatyczna antena dachowa jest prawie bezawaryjna, niezwykle wytrzymała i waży mniej niż 10 kg.Aluminiowa antena set-off 65-68 cm zapewnia doskonały odbiór nawet przy słabym sygnale satelitarnym. Jednostka sterująca zapisuje 2 ulubione satelity i jest bardzo łatwa w użyciu za jednym naciśnięciem przycisku. Dzięki niewielkiej wysokości montażowej, wynoszącej zaledwie 19,5 cm po złożeniu, system nadaje się również do montażu na wysokich pojazdach bez znaczących niedogodności w zakresie wysokości nadproża. Kształt standardowej płyty podstawy jednostki dachowej jest optymalnie dopasowany do furgonów Fiat Ducato, a system można doskonale zamontować na prawie każdym dachu za pomocą dostępnej opcjonalnie płyty montażowej.
Zalety w skrócie:
Wysokiej jakości materiały, pełny metalowy napęd z łożyskiem kulkowym
Z niezniszczalnymi silnikami z konstrukcji roletowej
Brak wrażliwej elektroniki w jednostce dachowej
Bardzo wysokiej jakości LNB i zabezpieczone prowadzenie kabli
Możliwa modernizacja TWIN
Automatyczne wykrywanie obciążenia (gałęzie, śnieg itp.)
Bezpieczne dla aktualizacji transpondery
Den-tal - 2022-04-22, 22:11
Chcialem tylko zauwazyc, ze antena na dachu campera to przezytek XX wieku
Robert-4 - 2022-04-22, 22:20
Jarecki, chyba musimy się spotkać...
Takie info znalazłem u niemieckiego sprzedawcy
Jarek przyjeżdżaj. Piotra modem do mojego - mój do jego i może będzie działało. Noga we Władku wiec i zjeść będzie co
mischka - 2022-04-24, 06:24
Jeszcze poszukam w sieci albo zadzwonię do serwisu, na dzień dzisiejszy znalazłem tylko taki dodatek którym szybko można zmieniać satelity. Niestety koszt jak za przełącznik kosmiczny...
https://www.motorfit.de/w...en/a-1928506848
rigg - 2022-04-24, 14:30
mischka napisał/a: | Jeszcze poszukam w sieci albo zadzwonię do serwisu |
Dzięki mischka próbowałem szukać jakiś niemieckich forów, ale niestety niemieckiego nie znam. Na facebooku znalazłem stronę, zadałem pytanie , ale czeka na akceptację już dwa dni...
Będę wdzięczny jak uda Ci się czegoś dowiedzieć.
Robert-4 - 2022-04-24, 19:10
rigg napisał/a: | mischka napisał/a: | Jeszcze poszukam w sieci albo zadzwonię do serwisu |
Dzięki mischka próbowałem szukać jakiś niemieckich forów, ale niestety niemieckiego nie znam. Na facebooku znalazłem stronę, zadałem pytanie , ale czeka na akceptację już dwa dni...
Będę wdzięczny jak uda Ci się czegoś dowiedzieć. |
Piotr,
mam ten sam problem - jak byłem u Jarka to powiedział, że być może to problem z oprogramowaniem, ale wskazał elcamp, a to trochę daleko. Jeśli znajdziesz coś bliżej podziel się wiedzą, a nagroda cię nie minie
pozdrawiam
Robert
rigg - 2022-04-25, 08:31
Robert-4 napisał/a: | rigg napisał/a: | mischka napisał/a: | Jeszcze poszukam w sieci albo zadzwonię do serwisu |
Będę wdzięczny jak uda Ci się czegoś dowiedzieć. |
Piotr,
mam ten sam problem - jak byłem u Jarka to powiedział, że być może to problem z oprogramowaniem, ale wskazał elcamp, a to trochę daleko. Jeśli znajdziesz coś bliżej podziel się wiedzą, a nagroda cię nie minie
pozdrawiam
Robert |
Jasne, jak się coś ruszy to dam znać
papamila - 2022-04-25, 11:20
Cytat: | mam ten sam problem |
problem ten sam,
tyle że Ty masz typowego Oystera
a rigg coś mało popularnego na naszym rynku
mischka - 2022-05-02, 23:38
rigg, i jak twoja antena? działa czy to jeszcze nie to?
rigg - 2022-05-03, 06:27
Coś działa, znajduje ileśset kanałów, a potem wyświetla tylko kilkanaście zakodowanych.... HBO, cinemax itp, oczywiście bez możliwości oglądania. Jeden muzyczny tylko działa Musicbox. Zachowuje się tak jakby tylko niektóre kanały z oferty canal+ zapamiętywał. Wyjąłem moduł ci, zresetowałem tv, ale to nie pomogło. Pokazał sie też komunikat, że aby moduł ruszył to mam na tvp1 ustawić i czekać, tyle że tvp1 nie było na liście kanałów Może muszę tego softa, którego podrzuciłeś wgrać do decodera bez modułu w tv.... Nie wiem czy jedno ma z drugim coś wspólnego... Po majówce będzie trochę luzu to powalczę. Na pewno teraz Hotbird mam zaprogramowane jako dwie ulubione satelity
Chciałbym tutaj okazać swoją wdzięczność dla kolegi Michała mischka, zadzwonił, załatwił instrukcje, soft itp. Musiałem ściągnąć aplikacje na laptopa i wprowadzić zmiany dwóch ulubionych satelit w dekoderze.
Dzięki Michał!!
rigg - 2022-05-06, 20:31
Coś ruszyło.... grzebałem w tym gównianym TV, ściągnąłem instrukcje po Holendersku, Niemiecku.... google translator fajnie całe PDFy tłumaczy, więc wziąłem się za czytanie...
Generalnie akcja była opisana do ustawień DVBT, ale pogrzebałem w ustawieniach sat i mam kanały Hotbird.
Podczas automatycznego wyszukiwania oprócz opcji normal lub fast była opcja Joyne Scan. Przytrzymałem kursor 20 sekund w prawo i do typu skanowania Joyne Scan doszły Auto, Preset, i Blind Scan i to właśnie ten ostatni wrzucił kanały z Hotbirda do TV. Podłączyłem modem CI, ale nie chce się odpalić. Karta aktywna, ale na pierwsze uruchomienie podłącze ją do domowego zestawu. Mam nadzieje, że moje kłopoty się skończyły. Wniosek mam taki, że jak w większości sprzętów im bardzie rozbudowane menu, wgrywane softy, listy, programy itp tym więcej problemów...
Jeszcze raz dzięki Michał!
mischka - 2022-05-07, 08:44
nie ma za co, polecam się na przyszłość
|
|