| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Zabudowa Nissan Interstar Wilkas bus jako kamper :)
WilKas - 2022-04-24, 16:53 Temat postu: Zabudowa Nissan Interstar Wilkas bus jako kamper :) Witam, zaczynam nową przygodę z kamperowaniem czyli kolejna przebudowa busa na kampera, w moim przypadku jest to Nissan Interstar z 2004 roku z silnikiem 2.5 dci 120KM, trochę już staruszek ale w miarę zadbany auto jest zarejestrowane jako osobowe na 9 osób więc dla mnie to duży plus z racji tego że moja ekipa to 2+2 ewentualnie pies niestety minusem i dosyć sporym jest to że DMC to tylko 2.8t ... a z moim planem rozbudowy może być ciężko Ale ok Nissan został zakupiony ok 2 miesiące temu i do tej pory w sumie została zrobiona konserwacja podwozia i gdzie niegdzie drobne rdzawki pod listwami , w tym tygodniu część techniczna czyli oleje, filtry rozrząd i chyba to wszystko mam nadzieje bo ogólnie auto technicznie wydaje się spoko.
Jeśli chodzi o zabudowę to mam następujący plan co chciał bym mieć na pokładzie:
1. Panel PV selfa 400W plus regulator MPPT 30a(jeszcze nie wiem jakiej firmy) do tego aku raczej kwasiak 100Ah
2. Ogrzewanie jako chińskie webasto
3. Ciepła woda chiński przepływowy podgrzewacz wody oczywiście na gaz
4. lodówka kompresorowa na 230V z przetwornicy
5. jedno okno dachowe tzn. bardziej wentylator również z Aliexpress
6. Toaleta chemiczna/przenośna
7. Spanie ... plan jest ambitny nie wiem czy to wszystko upcham ale tak z tyłu dwa łóżka piętrowe szerokie na 80cm dla dzieci natomiast z przodu łóżko chciałbym zrobić opuszczane z sufitu które po opuszczeniu i rozszerzeniu w kierunku szoferki chciałbym uzyskać wymiar ok 140szerokości na 195/200cm długości ( ze wstępnych pomiarów wynika że od planowanej ściany łazienki do oparcia kierowcy będę miał ok 150cm więc jeśli udało by się zrobić dwa przednie fotele kapitańskie to po przekręceniu ich zyskał bym dodatkowo ok 50cm
8. Prysznic o wymiarach 70x70 z możliwością czasowego powiększenia o kawałek przestrzeni do szafki kuchennej
9. zbiornik wody czystej 100l i szarej również 100l (znalazłem ciekawy zbiornik o wymiarach 50x50x50 z duża pokrywa od góry i kranikiem u dołu od polskiego producenta w cenie ok 120zł, https://prymusagd.pl/8263-beczka-plastikowa-kwadratowa-z-kranikiem-100l.html )
10. Z przodu fotele obracane z tyłu dwa pojedyncze, komplet już został zakupiony lokalnie za 300zł wszystko więc myślę ze jest ok (fotele z renault espace, tylne ze zintegrowanymi pasami, przednie zwykłe tylko że mają podłokietniki, brak obrotnic )
To taki mniej więcej jest plan co chciał bym mieć w mojej zabudowie, jak sami widzicie będzie to raczej wersja nisko budżetowa z racji tego że jest to mój pierwszy projekt i auto jest już leciwe a i tak ze wstępnych wyliczeń wychodzi mi że cała zabudowa będzie kosztowała ok 10tys zł więc połowa wartości auta.
Z racji tego iż tak jak piszę będzie to moja pierwsza przebudowa to bardzo liczę na Waszą pomoc, każda rada bedzie dla mnie bardzo cenna dlatego proszę się nie krępować i poprostu komentować na pierwszy plan idą przednie fotele zaczynając od pasażera i tu jest właśnie problem/zagadka, a mianowicie ławka jest podwójna i chciał bym ja wywalić i po prostu zrobić nowa podstawę wraz z obrotnicą ale ten kto przerabiał Mastera/interstara/movano to wie że są tam otwory montażowe 5 sztuk w dziwnym rozstawie nie pasującym do pojedynczego fotela ... czy ktoś z Was ma na to jakiś pomysł ??
Jest jeszcze wiele zagadnień dotyczących chocby izolacji i ogólnie zabudowy ale to będe na bieżąco wstawiał posty z postępu prac i pytał wrzucam fotki busa który już częściowo jest przerobiony przez poprzedniego niemieckiego właściciela i dokładam amatorski szkic planu zabudowy
Wojadżer - 2022-04-25, 00:20
Na początek wytrwałości życzę bo ogrom pracy jest niewyobrażalny. Też aktualnie buduję i też pierwszy i też na leciwym busie i tez 9 osób w dowodzie.
Po pierwsze te 9 osób to zaleta ale aż tak różowo nie jest - formalnie rzecz ujmując zmniejszenie ilości miejsc to też jest zmiana konstrukcyjna i wówczas problem powstaje nie tyle w usunięciu nadmiarowych (to łatwe) co w legalizacji zostających - jeśli zostałyby fabryczne (przynajmniej do badania) to ok, ale widzę że nie zostaną w tej konfiguracji... a nie sposób zalegalizować używanych foteli z innego samochodu. Pozostaje więc chyba się nie ujawniać ze zmianami i jeździć z 4 przy rejestracji na 9 ze świadomością, że zgodne z przepisami to to nie jest.
Plan przestrzeni popieram, nie tylko z uwagi na skromną długość ale w ogóle wydzielenie dzieci z tyłu, kiedy to one śpią wcześniej i dłużej wydaje się bardziej życiowe niż tradycyjne łoże małżeńskie. Moim zdaniem śmiało możesz zmniejszyć szerokość tych piętrowych łóżek do 70cm nawet przy założeniu, że przy wyjeździe dwuosobowym to wy tam śpicie. Łóżko podwójne opuszczane i rozkładane to temat z pewnością trudny, największe wyzwanie tego projektu ale wierzę, że wykonalny - ktoś tu chyba takie robił. Warto tylko wysokość położenia i jego geometrię tak ukształtować aby dało się wchodzić do samochodu mimo jego rozłożenia - czyli szersze w kabinie a węższe w nogach. A, i obrotnice byłyby wskazane - to na prawdę zamienia samochód w salonik. Niby żyje się na zewnątrz ale nie zawsze rozkładanie biwaku jest wskazane.
Szyby oczywiście w większości do zaklejenia izolacją od wewnątrz, ale w dachu to minimum dwa okna aby był przepływ powietrza, np. małe 24x24 w korytarzu tuż przed łóżkami piętrowymi (tak aby oba łóżka korzystały z jego dobrodziejstwa) a drugie większe nad szoferką i dużym łóżkiem. W jednym z nich wentylator. Aby się tylko panel zmieścił na dachu. W łazience jak nie okno dachowe to grzybek z wentylatorem. Funkcjonalnie by było mieć przy każdym piętrowym łóżku uchylne, małe okienko w tylnych drzwiach - więcej powietrza i mniej klaustrofobicznie. Jeśli masz szklone to możesz wymienić na pełne i w nie wstawiać.
Waga też będzie wyzwaniem - samochód krótki ale łóżek, foteli i sprzętów jak w dużym. Potrzeba lekkich materiałów i kreatywności - nie wszędzie trzeba poszycie ze sklejki, nie zawsze trzeba jak wszyscy. I na kompromisy bądź gotów. Zważ sobie w stanie aktualnym i zobaczysz ile jest kg do dyspozycji. DMC nie zmienisz.
W kwestiach technicznych są tu na forum koledzy o znacznie większej wiedzy i to wiedzy już praktycznej. Zatem, jeszcze raz wytrwałości!
WilKas - 2022-04-25, 05:36
Dziekuje Wojadżer za wsparcie , również oglądalem i śledze Twój projekt i bardzo podoba mi sie Twój pomysł z podstawami foteli przednich , powiedz jaka mniej wiecej waga Ci wyszla tych podstaw? Ja bede musiał zrobić tak samo jeśli chodzi o fotel pasażera bynajmnie j ale i z podstawa fotela kierowcy też pewnie bede musial pokombinowac ponieważ po dołożeniu obrotnicy obawiam się że moze byc za wysoko ... dzis jadę zorientować sie w mageriale na takie podstawy jak u Ciebie , wiec profile 25x25x2.5mm powinny byc ok rozumiem ? Jeszcze raz dzięki i również mocno kibicuje przy Twojej budowie
decumanus - 2022-04-25, 12:25
ad. 8 ...miałem tak... to blokuje cale wnętrze, jak się ktoś kąpie, nie można było niczego zrobić z wyciagnięciem piwa z lodówki włącznie, a może przede wszystkim :D
to się lepiej sprawdza w kamperach dwuosobowych...
wiec jeśli będziesz musiał tak zrobić przemyśl to dobrze.
IMHO
R
WilKas - 2022-04-25, 14:03
decumanus dziękuje za cenna rade napewno to rozważe w trakcie produkcji dzis zamówiłem dwie obrotnice od Pana z OLX(bardzo pomocny moze to ktoś z forum z Raciechowic??? ) jak przyjdą bede wiedzial jak uspawać dokładnie podstawy do foteli i tych obrotnic więc to idzie na pierwszy ogień ponieważ dopiero po tej przeróbce bede wiedział ile miejsca uzyskam na ewentualne opuszczane łóżko
wlodo - 2022-04-25, 14:35
Nie rób opuszczanego łóżka, tak jak planujesz kamper będzie bardzo niepraktyczny. Zakładasz, że wszyscy idą spać i śpią do rana, a przecież tak nie jest. Domownicy się kręcą po aucie, wychodzą na zewnątrz bo...powodów bez liku. To łózko będzie również przeszkodą w szybkiej ewakuacji w nocy, nie można zakładać, że sytuacja się nie zdarzy. A dodatkowo, przy tej wysokości auta, zmniejszysz prześwit i będzie trzeba się pochylać przy przechodzeniu.
Auto małe, więc jakiś może kompromis. Przemyśl/pomierz może tak: zostaw przednią dwójkę, zrób w niej oparcie przewracane ( lub zamontuj inną rozkładaną). Po rozłożeniu dwójki i oparcia fotela kierowcy robi się jakieś tam łóżko, można doposażyć w jakieś materace. Szybko powstaje i szybko znika, a po dołożeniu obrotnic masz siedzenia salonu.
WilKas - 2022-04-26, 19:44
wlodo dzięki za kolejną cenną radę która samoistnie może sie wykluczyć ... dziś przyszły obrotnice i nie wygląda to tak kolorowo jak myślałem obrotnice są chyba od citroena c8 z jednej strony fajna płaszczyzna a z drugiej od strony mocowania do fotela niestety lipa ... jest tak wyprofilowana że bez ostrego cięcia, gięcia i spawania sie nie obejdzie a w dodatku moje fotele które kupiłem od espace są mocno szerokie i o ile plan na fotel pasażera już jest i w trakcie realizacji o ile z fotelem kierowcy już będzie problem bo oryginalny fotel jest węższy od tego co kupiłem o 15cm !!! i chcąc dołożyć obrotnice prawdopodobnie go nie obrócę a o lewarku ręcznego już nawet nie wspomnę
Tak więc mam zdemontowaną oryginalną ławkę która wystawiam na sprzedaż i biorę się za przymocowanie obrotnicy do nowego fotela a następnie za spawanie nowej podstawy do tego zestawu, od razu dodam że projekt podstawy prawie żywcem ściągnąłem od kolegi Wojadżer mam nadzieje że nie będziesz zły ? bowiem wydaje mi sie bardzo solidny i śmiem twierdzić że nawet solidniejszy niż oryginał a więc dziękuje za pomysł
Tak więc tyle z nowości a jutro jadę kupić materiał na podstawe fotela i spawamy. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak wcisnąć fotel w miejsce kierowcy dajcie znać a no i czy ktoś przerabiał ręczny w Masterach/Interstarach ?
WilKas - 2022-04-26, 19:51
zapomniałem fotek ...
Wojadżer - 2022-04-26, 23:32
Ręczny masz na oko jak w iveco - możesz dźwignię przypasować zgrabniejsza z czegokolwiek, jest tego nieprzebrana ilość na alle, trzeba tylko zwrócić uwagę na podobny przesuw linki, dość długi.
Ale najzgrabniej by było przenieść ręczny na lewą stronę jak w sprinterach czy trojaczkach. Teoretycznie proste bo i ręczny prosty jak w rowerze.
orys - 2022-04-27, 02:11
| Wojadżer napisał/a: | | Ale najzgrabniej by było przenieść ręczny na lewą stronę jak w sprinterach czy trojaczkach. Teoretycznie proste bo i ręczny prosty jak w rowerze. |
Sprintery w Polsce mają dźwignię po lewej? Bo u mnie mają po lewej, ale za to kierownicę po prawej...
aviator - 2022-04-27, 03:25
Sprintery maja po środku ale może zamiast przenosić ręczny jak w trojaczkach na lewo, to zrobić jak w sprinerach opadający ręczny i zostawić na środku.
Wojadżer - 2022-04-27, 08:04
| aviator napisał/a: | | Sprintery maja po środku ... może ... opadający ręcznyi |
Mój błąd. A opadającym nie wiedziałem - ciekawy patent, mechanizm jest w dźwigni, tak?
WilKas - 2022-04-27, 10:28
Panowie jest problem własnie wróciłem z wagi ... 2180kg na pusto bez kierowcy i fotela pasażera !!!! jeszcze nie zacząłem przebudowy a już takie atrakcje a przypominam że dmc 2.8t
Wojadżer - 2022-04-27, 17:26
Przykro. Pozostaje tylko sprzedać - 620kg, w tej wadze nie widzę szans na zabudowę, wyposażenie, ludzi z bagażami i wodę.
Swoją drogą sporo waży ten masterek. Moje iveco ważyło 2,5 tony z kierowcą, dwoma fotelami i całą izolacją). A to przecież rozmiar max i to na ramie!
decumanus - 2022-04-27, 18:44
Lipa... Kiedys myslalem zeby w vivaro zrobic w meblach tkaninowych... Gdzies w Nowym Sączu jest firma ktora robi takie pawlacze do kamperow... AdventureVan pokazali je na targach... Odgrazali sie od roku... Myslalem nawet ze planuja skopiowac moje tekstylne fronty, ale poszli dalej... Fajne nawet.
No ale 600kg to to sama zaloga z bagazami bedzie wazyc... Moze sie rowery zmieszcza w tej wadze...
Znalazlem
https://adventurevanconversions.com/produkt/anthracite-moon-box-van-der-moon/?lang=pl
I strona producenta.. po cenach widac ze prosza sie konkurencje... Powalilo...
https://www.vandermoon.co...-kolor-antracyt
R
Ed3 inspiracja dla nieco innego podejscia do zabudowy...
https://www.norva.ca/
WilKas - 2022-04-28, 20:11
Słuchajcie niestety muszę zmienić plany dotyczące zabudowy ... na pewno nie będzie to kamper a bardziej auto do wygodnego podróżowania , przeanalizowałem trochę tego tematu wydaje mi się że z każdej strony niestety to tylko i wyłącznie moja wina mogłem to lepiej sprawdzić przed zakupem a teraz to już lipa, trochę mimo wszystko zainwestowałem już w te auto i w dodatku mało też za nie nie zapłaciłem bo chodziło mi o niezajeżdżony egzemplarz w kasie która miałem na to przeznaczoną więc chyba tak musi na razie zostać, tym bardziej że rynek brygadówek jest mocno okrojony. Tak więc plan co do zabudowy się zmienia a raczej nie zabudowy tylko po pierwsze wygodne fotele, webasto i jakaś izolacja/wygłuszenie ... co dokładnie zobaczymy po zamontowaniu foteli i ponownym ważeniu. Przy okazji co w moim przypadku będzie najlżejsze jeśli chodzi o izolacje ? mata kauczukowa np.19mm ????
aviator - 2022-04-28, 20:46
A nie było tak, ze ta sama buda może mieć różne dmc? Sprawdź jeszcze w ASO, może akurat
Wojadżer - 2022-04-28, 20:56
Skoro nie sprzedaż to jest wyzwanie... trzeba pogłówkować...
Moim zdaniem, tak na gorąco. Mata kauczukowa nie jest lekka - ją dałbym tylko w drzwi i w inne miejsca gdzie jest podwójne poszycie i ciężko dać twarde płyty. Wszędzie indziej (szyby, dach) właśnie twarde płyty PIR - nie ma lżejszego materiału i o lepszej izolacyjności. 2cm przez wzgląd na szczupłość miejsca. Na to alufox kryjący wszelkie żebra i inne mostki. Jak przemyślisz grubości może się udać uzyskać jednolitą powierzchnię - wtedy na to przykleić bezpośrednio tkaninę wykończeniową - bez żadnego twardego poszycia ze sklejki. Spory zysk wagi - jak tak robię właśnie. Tam gdzie potrzebuję wyrównać powierzchnię lub mieć nieco sztywniejszy podkład kładę płytę kanalikową z polipropylenu 5 lub 10mm - to taki materiał co robią z niego np. teczki czy pudełka.
Szafki wiszące - pomysł materiałowych rzucony wyżej nie jest zły. może ktoś byłby w stanie uszyć ci coś takiego z wewnętrznym usztywnieniem właśnie np. z owych płyt PP - taniej niż podlinowane. Dolne szafki pod kuchnie zrobić w jakimś szkielecie (alu?), drzwiczki to ramka i wypełnienie tkaniną - np. decumanus tak zrobił.
Trzeba by sobie odpuścić domową instalację wodną i dać prostszą, niestety na plastikach i pompce zanurzeniowej. I małych zbiornikach, bardziej kanistrach.
Warto rozważyć moim zdaniem inną funkcjonalność, która znacząco uprości wnętrze i uwolni deficytową powierzchnię - jeśli dzieciaki masz w wieku już dość samodzielnym to kup im namiot dachowy, sztywny. Panel solarny klejony na wierzch namiotu - to też lekko będzie.
Sprzedaj markizę w kasecie jaką masz, załóż listwę do kedry i markizę workową lub jakąkolwiek lekką płachtę-plandekę.
Pozbądź się koła zapasowego i kup zestaw naprawczy (kiedy ostatnio zmieniałeś w trasie koło?).
Jedyna szansa to K O M P R O M I S Y ale takie kreatywne;)
Wojadżer - 2022-04-28, 21:00
Może jednak namiot nie ze sztywnym poszyciem, tylko taki rozkładany na bok - zostawia miejsca na dachu na jakiś panel i okno dachowe a po rozłożeniu robi od razu za zadaszenie i nie trzeba żadnej markizy.
decumanus - 2022-04-28, 21:49
Tylne drzwi ważą... Pelna ściana z klapą na dole może wystarczy... Zależy jak rowery chcesz przewozic... Boczne tez ciezkie, ale trudniej wywalić... Zamiast zbiornika sztywnego na czysta, mozesz uzyc tych workow uzywanych na jachtach...
Jest wyzwanie...
R
decumanus - 2022-04-28, 21:57
Ale ta w ogole to male to dmc na 9 osob... Znajomy w norwegi mial podobnego, na troszke wiecej osob( chyba 12), z drzwiami takimi autobusowymi i musial obnizac dmc do 3.5t zeby na katB mogl jezdzic... A ty zaledwie 2.8... 🤔
wlodo - 2022-04-29, 09:13
To, że już coś w aucie naprawiłeś, to nawet lepiej. Wyceń sobie na spokojnie i daj ogłoszenie, co ci szkodzi, sprzedaż i kupisz to co potrzebne. Pomyśl, 4 osoby, rowery i cały majdan wyjazdowy to już, delikatnie licząc ze 400 kg, a gdzie zabudowa ? To się tylko tak wydaje, że coś jednostkowo jest lekkie, w całości robi się masa. Mi zabudowa dołożyła 500 kg, jak się załadowałem na wyjazd to z nami było 3450 kg. Wciąż będziesz się martwił o DMC, wciąż będzie nerwówka co zabrać, co zostawić, w wag na drogach coraz więcej, sprzedaj.
WilKas - 2022-04-29, 21:44
Panowie dzięki za wszelkie sugestie w każdej jest trochę racji , ja jednak wstrzymam się ze sprzedażą ponieważ na dzień dzisiejszy auto musiał bym sprzedać za ok 30tys zł co nie jest małą kwotą za ten rocznik a w środku w sumie mało, sami wiecie że jest to specyficzny rynek i takie auta kupują albo firmy do roboty albo kamperowcy, mój egzemplarz raczej słabo sie na da do firmy tym bardziej w tej cenie w tym roczniku mimo że technicznie jest super, a dla kamperowców no cóż każdy ma swoje i w sumie każdy towar ma swojego klienta .
Na obecną chwile raczej auto zostaje i główny cel to po prostu wygodna podróż w 4 osoby i przede wszystkim nasze cele podróży to Polska morze góry i okolice, więc zabudowa jeśli można to jeszcze tak nazwać będzie ograniczała się do wygodnych foteli, spania w cieple i wc przenośne, kuchenka turystyczna ... wiem dla wielu z Was wyda się to śmieszne ale zawsze to trochę więcej komfortu niż w namiocie a zarazem taki system pokaże nam dokładnie czego potrzebujemy przy kolejnym aucie. Nie ukrywam że kwestie finansowe odrygwają tu sporą role ponieważ miałem określony budżet na auto i zabudowę a patrząc na dzisiejsze oferty to naprawdę ciężko znaleźć auto nie zajeżdżone poniżej 30tys zł większość brygadówek to po ciężkiej budowlance co gorsza odpicowane do sprzedaży tym bardziej w moim regionie. Jeśli chodzi o wagę mojego auta to zapomniałem dodać że co prawda miałem zdemontowaną ławkę przednią ale wszystkie nowe fotele były na pace wraz z obrotnicami i resztą zabudowy(jeden fotel ważyłem ok 28kg) więc może tragedii nie będzie jeśli do zestawu dorzucimy webasto, izolacje no i co jeszcze ??? to się okaże po zamontowaniu foteli i zdemontowaniu starej zabudowy no i ponownym ważeniu.Po za tym zrobiłem bilans wagowy wszystkich urządzeń i załogi z wyposażeniem ale to wrzucę jutro i sami ocenicie gdzie trzeba dodać a gdzie odjąć mimo to dzięki jeszcze raz za wsparcie !
decumanus - 2022-04-30, 06:01
To moze zrob go troche w stylu jak norva, odpicuj, przejezdzij lato, na jesien sprzedaj z zyskiem i kup wiekszego...
Mysle ze spokojnie za 10kpln mozesz go zrobic na bostwo, teraz yupiszony nie beda mialy gdzie mamony wyłożyć, chetnie kupia takie cudo na wyjazd za miasto, narty, skalki... 😉
R
WilKas - 2022-06-07, 06:49
Witam po sporej przerwie ale mało sie działo ostatnio po za zamontowaniem fotela pasażera z obrotnicą(zdjęcia wieczorem) nic sie nie działo, teraz kolej na tylne fotele i tu do Was pytanie, czy stelaż do tych foteli może być mocowany do podłogi poprzez otwór na przelot i np. Śruba fi12 utwardzana plus jakis plaskownik od spodu czy jakieś inne pomysły ??? Oryginalna ławka ma mocowanie w podłużnicach ale ten rozstaw za cholere mi nie pasuje chyba że plaskowniki po całości do oryginalnych mocowań i później do tego mocować mój stelaż pod fotele ?
WilKas - 2022-06-07, 07:02
Aktualizacje
WilKas - 2022-06-08, 19:27
Dziś rozebrałem częściowo zabudowę czyli podłogę, szafkę i kanapę , okazało się że pod oryginalną pod oryginalną podłogą jest już zakonserwowane dosyć solidnie podwozie jakąś farbą prawdopodobnie antykorozyjną więc ja już chyba nie będę niczym poprawiał ewentualnie miejscowo, jeśli chodzi o mocowanie nowych foteli najpewniej wykorzystam oryginale mocowania na zasadzie dwóch płaskowników i dopiero do nich uspawam jakąś podstawę do foteli, ale pytanie do Was czy podstawę tych foteli mocować bezpośrednio do blachy auta czy dopiero po zamontowaniu ocieplenia i sklejki podłogowej ? jak Wy praktykujecie ?
Mavv - 2022-06-09, 11:23
| WilKas napisał/a: | Panowie jest problem własnie wróciłem z wagi ... 2180kg na pusto bez kierowcy i fotela pasażera !!!! jeszcze nie zacząłem przebudowy a już takie atrakcje a przypominam że dmc 2.8t |
Lipa trochę... Mój Sprinter, LWB na pusto ważył podobnie. A tu średni Interstar. Nie idzie go przekwalifikować na 3.5t?
Zabudowałem Interstara kilka lat temu, L3H3. 4 osoby, ze wszystkim (łącznie z rowerami) na wadze wyszło 3.2t.
WilKas - 2022-06-09, 16:51
Mavv, niestety nie da rady przekwalifikować na 3.5t już sie orientowałem ale plan jest taki aby przerobić go do wygodnego podróżowania w 4 osoby z możliwościa w miare wygodnego spania, więc zabudowa mocno ograniczona i jak najprostrze układy ale to dopiero po zamontowaniu foteli w drugim rzędzie, podjadę jeszcze raz na wage i zobaczymy co zostanie do dyspozycji napewno chciał bym go zaizolować ale to wszystko w swoim czasie
Mavv - 2022-06-11, 01:34
WilKas, powodzenia!
WilKas - 2022-06-17, 22:04
Witam, mała aktualizacja długi weekend więc trochę może nadrobię, a więc tak dziś udało mi się zamontować fotele z tyłu na gotowo można powiedzieć, jutro plan jest na klejenie listewek do podłogi a z pomocą przyjdzie mi klej mamut czy ktoś praktykował ?? i tu zagadka czy jest potrzeba złapać gdzieniegdzie wkrętami do blachy czy sam klej wystarczy ? mam parę otworów oryginalnych z gwintem w podłodze i zastanawiam sie czy nie wykorzystać niektórych ? między listwy przyjdzie styrodur XPS o grubości 3 centymetrów na to mata zagrzejnikowa ( wiem że alufox był by lepszy ale tą mate dostałem za free ...) no i na koniec płyta 12mm ta która była poprzednio. Dziś po za tym byłem na wadze praktycznie w 80% materiałem zabudowy no i pomiar wykazał .... 2200kg więc uważam ze nie jest źle z racji tego iż samych listew odebranych z tartaku mam nadmiar i to spory bo myślę że starczyło by spokojnie na 3 zabudowy takich busów po za tym narzędzia itp. które docelowo nie będą w aucie na co dzień. Dodatkowo poleciałem hammeritem w miejscach które były niedokładnie pomalowane przez poprzednika więc myślę że jutro przygotowane mam wszystko pod ramę podłogową itd. Piszcie śmiało co jeszcze można zrobić na tym etapie przed całkowitym zamknięciem podłogi, na ten czas tyle osób przerabia busa na kampera że nie sposób wszystkie pomysły wykorzystać u siebie
decumanus - 2022-06-18, 06:22
Bardzo rachityczny jest tem stelaz pod fotele... Rozumiem ze to wyrob wlasny i waga ze twoim przypadku jest bardzo ważna, ale może dodaj chociaz zastrzały po bokach.
Fotele są testowane na obciazenie statyczne 2 ton na osobe (odpowiada to przeciążeniu 20G i rosłego chłopa) czyli zapiete pasy foteli zostalyby pociagniete z sila w sumie ok 4 ton (sila jest ustawiona w Niutonach). Odpowiedzi sobie na pytanie czy Twój stelaz by to przetrwał. Oczywiście pogiecie podstawy foteli jest dopuszczalne, ale twoj sie złoży jak domek z kart, a fotele przesuną do przodu.o ile spawy wtrzymaja.
Na szczęście nie musisz tego przepuszczać przez stację diagnostyczną.
R
Wojadżer - 2022-06-19, 18:25
Na tym etapie łatwo poprawić i to bez dużej zmiany wagi - ta pozioma rama po podłodze to w ogóle nie jest potrzebna, tylko wzdłużne wystarczą a dodatkowo oczywiście skosy, na ściskanie, czyli idące w dół do przodu. Warto podpatrzeć jak wykonstruowane są oryginalne podstawy pod fotele czy ławki - sporo jest takich z profili właśnie.
Jutro zrobię i wrzucę fotkę stelaża jaki właśnie zamontowałem u siebie.
WilKas - 2022-06-20, 07:19
decumanus, Wojadżer, dziekuje bardzo za cenna uwage, faktycznie mój bład niedopatrzenie ale zostało to już poprawione i wspawałem dwa odskosy i faktycznie może troche topornie to wyglada ale uwieżcie mi jest to naprawdę solidne no i myśle że teraz w 100% bezpieczne wczoraj po za tym zacząłem stelaż pod podłogę i docinanie xps, częsciowo stelaż już przykleiłem ale niestety zbrakło mamuta wieczorem dorzucę wiecej informacji
WilKas - 2022-10-20, 18:38
Witam po długiej przerwie, chciałbym się podzielić z Wami moim projektem który praktycznie jest już skończony ja zapewne pamiętacie największą przeszkodą w mojej zabudowie była waga ... mimo to nie poddałem się i spróbowałem coś z tego busa zmajstrować. Ogólnie zabudowa wygląda słabo jeśli chodzi o estetykę ale to z racji tej nieszczęsnej wagi która mocno ograniczała cala konstrukcje praktycznie wszystko oparte jest na sklejce 4mm ... poza stołem i podłogą no ale dużo by opisywać każdy problem napotkany przy codziennej budowie (prawie skończyło się rozwodem z żonką ) to może co mam na pokładzie z takich główniejszych spraw :
1. Elektryka czyli PV na dachu 300W plus regulator 40A MPPT i 105Ah kwasiak Marine z odprowadzeniem gazów pod podłogę busa, przetwornica Volt 3000W zasila w sumie tylko lodówkę kompresorową, reszta urządzeń to 12v m.in. pompka seaflow, chińskie webasto, oświetlenie i parę gniazdek USB.
2. Hydraulika , zbiornik wody czystej 100l rozprowadzenie do zlewu kuchennego i wyjście z tyłu pojazdu na prysznic który rozkładany jest jako namiot prysznicowy po prostu na zewnątrz, ciepłej wody brak, zbiornika szarej wody jeszcze nie zamontowany(podstawiamy wiaderko ) jeśli chodzi o WC to mamy przenośne
3. Konstrukcja - izolacja to styrodur 3cm i 5cm plus alufox miejscami mata kauczukowa gr. 2cm, ściany sklejka 4mm sufit również, podłoga została wykorzystana stara sklejka 12mm, aneks kuchenny też sklejka 4mm na konstrukcji z drewnianych kantówek no i całość wygląda szpetnie ale robione w pośpiechu ... stoliczek główny składany również ze sklejki ale już 8mm
4. Spanie i siedzenia - są dwa łózka górne rozsuwane o wymiarach 120 szerokości na 178cm długości dla dzieciaków a pod nim drugie łózko rozsuwane które po rozłożeniu ma wymiary 125cm szerokości na 200cm długości, na dolnym łóżku śpi się wzdłuż auta, siedzenia z tyłu dwa od renault espace i ponoć bardzo wygodne z możliwością rozkładania, przesuwania wiec dzieciaki bardzo zadowolone, fotel pasażera jak już wcześniej pisałem na obrotnicy również od renault espace też komfortowy, czyli podróżuje się naprawdę wygodnie dla całej czwórki
To w sumie tyle z tej ogromnej zabudowy tak jak pisałem całość jest wykonana solidnie ale słabo estetycznie przynajmniej w porównaniu do Waszych przeróbek:) natomiast trochę sie spieszyłem nie ukrywam bo chcieliśmy jeszcze z niego skorzystać w tym sezonie no i sie udało kilka razy i co najważniejsze sprawdził się a teraz dopieścimy temat i na przyszły sezon dalszy wypad co do wagi to ostatni wyjazd na morze co prawda tylko z żoną to zapakowany na full z woda 100l i pół baka paliwa wyszła waga 2650kg za nami na pokładzie czyli z dziećmi wyjdzie ok 2720kg wiec nie jest źle ale o rowerach mogę zapomnieć no chyba że będę jeździł bez wody
Ale najpilniejszy temat został na koniec ... chińskie webasto , jest już co prawda zamontowane w podłodze w zasadzie w schowku pod podłogą i rura do spalin jest zmontowana, czerpnia również i zostało tylko paliwo ... i tu jest problem bo webasto zamontowałem po lewej stronie auta i teraz chcąc dostać się do zbiornika z paliwem muszę przeskoczyć z rurką paliwową przez tłumik .... no i jest problem jak ??? kupiłem rurkę miedziana żeby przepuścić nią paliwo ze zbiornika nad tłumikiem a dalej już wężem paliwowym tylko kwestia pompki bo w lini prostej miał bym ok 40-50 do zbiornika od webasta ale idąc trochę okrężną drogą wyjdzie mi z 2m ! i teraz pytanie czy pompka paliwowa od webasta da rade to przepchać ? wyczytałem na forum że max 1.5m od zbiornika mam być pompka a jak to jest w praktyce u Was ? ktoś podpowie ? jakieś sugestie na podłączenie/poprowadzenie tego cuda ? dołączę zdjęcia jak mniej więcej to wygląda od spodu.
WilKas - 2022-10-20, 18:47
Zdjęcia spodu auta i króćców od webasta , zbiornik paliwa jest centralnie na środku auta
wlodo - 2022-10-21, 16:41
Gratulacje, zabudowa zrobiona i cieszy, to najważniejsze, wygłaskasz jak złapiecie oddech.
Webasto, mam również po lewej przy samej osi tylnej i przy nim pompkę paliwa, a przed nią jeszcze filtr, ciągnie jak złoto. Tylko ! nie wężykiem paliwowym !!! do webasta stosuje się specjalny bardzo sztywny i o małej średnicy przewód, by podciśnienie pompki go nie zamknęło. Połączenie tego przewodu z igłą zbiornika czy z webastem realizujesz gumowym przewodem paliwowym o grubych ściankach i średnicy wewnętrznej takiej by tam wcisnąć ten sztywny przewód. Ja od igły poleciałem w dół i po wewnętrznej stronie ramy do tyłu. Nad rurą tłumika max w górę i następnie ochrona z kawałka blachy alu. takiej jak masz nad twoim tłumikiem.Po ramie wpinasz się w uchwyty od kabli, rurek hamulcowych, nie trzeba nic kombinować.
|
|