Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Chorwacja - CRO-wyspa MALI LOSIN przez Austrię i Słowenię -relacja

LukF - 2022-08-19, 12:12
Temat postu: CRO-wyspa MALI LOSIN przez Austrię i Słowenię -relacja
19.08.2022
Ruszamy kamperem na Chorwackie wyspy Cres i Mali Losinj.

Ale po drodze przez tydzień chcemy zobaczyć coś w południowych Czechach, w Austrii i Słowenii.

Socale - 2022-08-19, 13:13

Depczesz mi po piętach :mrgreen:
Loguję się by powspominać innym - Twoim spojrzeniem.

Anna Świerniak - 2022-08-19, 13:20

Polecam wstąpienie do miejscowości Czeski Krumlow (48.81400, 14.31734) - położony na południe od Czeskich Budziejowic, Miasteczko przepiękne, warto odwiedzić.
Anna Świerniak - 2022-08-19, 14:44

W Słowenii warto odwiedzić Piran - 45.52840, 13.5683. Byliśmy. Super miejsce. Powodzenia.
Banan - 2022-08-19, 14:48

Łukaszku, już sobie popcorn szykuję :szeroki_usmiech
:spoko

aviator - 2022-08-19, 18:07

Fajnie, miłych wakacji - loguje się, czekam i już podziwiam 😎 :pifko
MILUŚ - 2022-08-19, 18:22

LukF właśnie wyjeżdżamy za Wami . Pierwszy nocleg https://park4night.com/fr/lieu/13897/parking-camping-car-jour-et-nuit/lipno-nad-vltavou-slupe%C4%8Dn%C3%A1-307/czechia/%C4%8Cesk%C3%BD-krumlov-district#.Yv-4NnZBy3A
LukF - 2022-08-19, 21:24

Socale, Wojtek, wiem że lubisz wyspy więc może będzie fajnie.
Anna Świerniak, Bardzo dziękuję za fajne propozycje, byłem w obu miejscach i znowu planuję być.
Banan, Darek, dobrze że jedziesz z nami.
aviator, Naprawdę dziękuję bardzo za piwo.
MILUŚ, Fajne miejsce macie na nocleg, udanego wyjazdu życzę.

LukF - 2022-08-19, 21:33

19.08.2022 Lednice pałac

W Pałacu Lednice byliśmy kilka lat temu. Piękne miejsce z ślicznym ogrodem Francuskim i parkiem Angielskim. Wiec planowałem teraz ominąć Lednice i pojechać do sąsiednich Valtice zobaczyć tamtejszy pałac. Trasę miałem w głowie więc nie nastawiałem nawigacji. I zamiast do Valtic dojechałem do Lednic.... :mrgreen: Skoro tak to zobaczyliśmy ponownie pałac Lednice a jutro będą Valtice :bigok

LukF - 2022-08-19, 21:39

19.08.2022 Lednice pałac C.D.
joko - 2022-08-19, 22:12
Temat postu: Re: CRO przez Austrię i Słowenię - relacja
LukF napisał/a:
19.08.2022
Ruszamy kamperem na Chorwackie wyspy Cres i Mali Losinj.

Ale po drodze przez tydzień chcemy zobaczyć coś w południowych Czechach, w Austrii i Słowenii.

C.D.N.

Łukasz, na Słowenii koniecznie jezioro Bled, zwłaszcza jak w Austrii dojedziesz do Klagenfurtu (bo to rzut beretem) , warto po drodze zajrzeć do Lublany (jak nie byłeś), a tereny nadmorskie Słowenii (Koper , Izola , Piran) są piękne, ale kamperowo trudne , bo ciasne .
Na Cres będziesz płynął z Istrii, czy Krk ?
Jak z Istrii to wyjazd z portu jest trochę wymagający uwagi, zwłaszcza szeroką integrą , bo wąsko, pod górę i pomiędzy wysokimi i nieregularnymi skałami (trzeba uważać aby budy nie rozpruć).
Z kolei most na Krk był jakiś czas temu w remoncie i było tam wahadełko z długim oczekiwaniem. Jak byłem w maju , czyli przed sezonem to już był to problem. Przypuszczam że w sezonie może być chudo , no chyba że już to skończyli.
W Mali Losinj obowiązkowo Camp Cikat z fajnym aquaparkiem i długie spacerki wzdłuż promenadki w Park Cikat :spoko

Komplecik - 2022-08-20, 07:17

Pamiętoj o źródełku Cetiny hej! :pifko
LukF - 2022-08-20, 09:43

joko,
Kuba, skąd wiedziałeś, że planujemy Bled oraz kemping Cikat? :wyszczerzony: Dzięki za wskazówki :spoko

Komplecik,
Robert, dzięki :spoko

LukF - 2022-08-20, 20:46

20.08.2022 Valtice oraz dwa zamki pod Wiedniem

Rano zwiedzamy z zewnątrz pałac Valtice. Potem robimy zakupy w winiarni Valtice oraz kupujemy tegoroczny Burczak czyli młode nie sfermentowane wino. Kierujemy się na Wiedeń. Omijam wagę na autostradzie a okazuje się zamknięta. W Wiedniu najpierw oglądamy park i zamek na wyspie Franzensburg w Laxenburgu. Tutaj nas nie lubią - parkingi mają blokadę wysokości na 2.2m :shock: Dziwne jest też to, że wstęp do parku pałacowego (zwykły las, żadne cuda) jest płatny-3€.
Na noc jedziemy pod zamek Liechtenstein. Koło zamku wystawa rzeźb afrykańskich artystów.

Parking wygodny, bezpłatny, bez udogodnień:
48.091095,16.265384

LukF - 2022-08-20, 20:54

20.08.2022 dwa zamki pod Wiedniem: Franzensburg i Liechtenstein C.D.
Bim - 2022-08-20, 21:06

Troszkę będę upierdliwy

Rozumiem ,,że chcesz się podzielić wrażeniami z podróży .

I chcesz zachować anonimowość w sieci .

Nie wiem może ja jestem inny ,ale masz fajną żonę i na zdjęciach wygląda naprawdę dużo lepiej od tyłu jak z zamazaną twarzą :-P

Postaraj się wybierać kadr bez mazania po zdjęciach :szeroki_usmiech

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-08-20, 21:09

Przez te miłość do Grecji zapomniałam co jest w europie.
No nie jest tak źle,bylismy w Adrapach i zamki z CHudymi,
Wracając z Hiszpani no pewnie 5 lat temu przez Monachim zaliczylismy ze 3 zamki ale z pamieci nie napisze?
Stawiam piwko,a Horwacja bedzie do jezior PliTwickich no juz bez tłumów turystów późna jesienią wracając z Grecji.

pytanie czym robisz foty :?:

LukF - 2022-08-20, 21:23

Bim, Jacek, staram się wybierać kadry bez zamazywania twarzy ale nie zawsze mam inne ciekawe zdjęcia :bigok Poprawię się :mrgreen:
Barbara i Zbigniew Muzyk, Basiu, zdjęcia robię zwykłym telefonem: Samsung S20 Ultra. Pozdrawiam :spoko

Zbynek - 2022-08-21, 18:39

LukF napisał/a:
joko,
Kuba, skąd wiedziałeś, że planujemy Bled oraz kemping Cikat?

Na Cikat byliśmy w tamtym roku, miło wspominamy. My płynęliśmy na wyspę z Brestova, po wyjeździe z promu spory podjazd, ale na jego końcu świetna panorama. Z kolei w drodze powrotnej płynęliśmy na Krk, jeden dzień w Baśce i mostem na ląd. Taka trasa ma ten plus, że mots z Krk jest darmowy (płaci się tylko za wjazd na wyspę, wyjazd jest bezpłatny). W Mali Losinj jest targ rybny, polecam!!! :ok

LukF - 2022-08-21, 19:24

Zbynek napisał/a:

Na Cikat byliśmy w tamtym roku, miło wspominamy. My płynęliśmy na wyspę z Brestova, po wyjeździe z promu spory podjazd, ale na jego końcu świetna panorama. Z kolei w drodze powrotnej płynęliśmy na Krk, jeden dzień w Baśce i mostem na ląd. Taka trasa ma ten plus, że mots z Krk jest darmowy (płaci się tylko za wjazd na wyspę, wyjazd jest bezpłatny). W Mali Losinj jest targ rybny, polecam!!! :ok

Zbynek, dzięki za komentarz.
Na Krk pamiętam te kempingi pełne kamperów z DE, nie było gdzie stanąć :shock:
Boję się tego samego na kempingu Cikat bo nie mamy rezerwacji.... będę tam dzwonił za tydzień z trasy dowiedzieć się czy mają miejsca? Pozdrawiam :spoko

LukF - 2022-08-21, 19:30

21.08.2022 Klagenfut - jezioro Wörthersee

Dziś dzień prosty: dojazd 300km na południe nad jezioro Wörthersee.
Stoimy na cienistym fajnym parkingu 300m od wody, 3€ za dobę, brak udogodnień:

46.621688,14.213368

Zajęcia plażowe nad wodą.

Piasek1 - 2022-08-22, 07:51

20go wyjechaliśmy do CHR. Po 18tej dopiero, na noc. Dolecieliśmy do Zabrza i ... tak już 2gi dzień tutaj stacjonujemy zwiedzając atrakcje Śląska.
Na prawdę cudze chwalimy ....
Człowiek w głowie miał jakieś obrazy "ślunska" lat 80tych... dziurawego, brudnego, szarego z obdrapanymi familokami i powietrzem o konsystencji stodoły po sianokosach.
Tymczasem jest tu zielono, atrakcji tyle że dzieciary nawet słyszeć nie chcą o dalszej podróży. Wczoraj zamek w Ogrodzieńcu (jeszcze się na jakiś turniej rycerski załapaliśmy) oraz "śląskie Malediwy". Na dzisiaj mamy zarezerwowane bilety na wycieczki zwiedzające kopalnie Guido oraz spływ sztolniami Luizy. Jak pogoda pozwoli to jeszcze chorzowski lunapark a jak nie to do jakiegoś aquaparku na popołudnie się zamelinujemy. Dzieciary sie wyhasają, my odpoczniemy.
No i ta komunikacja... szapoba. Przemieszczanie się (przynajmniej w niedzielę) po całej śląskiej aglomeracji to na prawdę przyjemność. Co chwila jak nie A4 to A1 a to jakieś inne, 15 min jesteś w Katowicach, 15 min w innej części. Kurna, u nas w tych zasranych Toruniach w niedzielę to 15 min możesz stać w korku żeby na most wjechać a potem pół godziny krążysz po starym żeby gdzieś zaparkować bo każdy znany parking ma na wjeździe tablicę BRAK WOLNYCH MIEJSC.
Tutaj Lodziarnia z Pasją w Gliwicach na starym... do tego kawa... no klękajcie narody, włosi mogą przyjeżdżać się uczyć jak powinny smakować lody i kawa, i nie dość że można dojechać na miejsce to jeszcze można zaparkować w tych wąskich uliczkach bo jest gdzie
Także z każdym dniem coraz mniej im tęskno do upałów a coraz bardziej górki, itp atrakcje, wszak nie co dzień ma się okazję zjechać na dół do kopalni na zwiedzanie.
Także nie wiem czy z Chorwackich planów nie wyjdzie Słowacja dalej z finiszem w jakiejś Tatralandii.

Ale Waszą relację chętnie prześledzę, :ok

LukF - 2022-08-22, 20:45

NOWKRIS, dziękuję za piwo

Piasek1, zgadzam się z Twoim opisem. Stram się przedstawić atrakcje Śląska w tematach:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=38650
oraz
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36865

Pozdrawiam :spoko

LukF - 2022-08-22, 20:51

22.08.2022 Jezioro Wörthersee rowerem

Przed południem pada. Po południu ruszamy na rowerach by poznać okolice jeziora Wörthersee. Cała pętla ma około 40km, my robimy tylko mały fragment 10km. Jest ładnie.

LukF - 2022-08-22, 20:59

22.08.2022 Jezioro Wörthersee rowerem C.D.

Wieczorem jedziemy zrobić serwis po południowo-zachodniej stronie jeziora:

46.607175,14.049817

Można zostać na noc, jest prąd i woda oraz serwis kota. Jedna uwaga: woda kosztuje tylko 50 centów za 50 litrów. Ale żeby zatankować trzeba wjechać i pobrać bilet. Wjazd kosztuje 5€. Czyli koszt wody to zawsze 5€ plus to co wlejemy do zbiornika :shock:

LukF - 2022-08-23, 14:47

Banan, Darek, dziękuję bardzo za piwo :hello

23.08.2022 Jezioro Wörthersee rowerem

Dziś piękna pogoda :bajer na rower. Bo na pewno nie na plażę :deszcz: Więc jedziemy w przeciwnym kierunku co wczoraj. Miasteczka i wybrzeże jeziora Wörthersee jest naprawdę ładne a zawsze mijamy je autostradą jadąc do Włoch.

LukF - 2022-08-23, 14:50

23.08.2022 Jezioro Wörthersee rowerem C.D.
joko - 2022-08-23, 17:59

LukF napisał/a:
joko,
Kuba, skąd wiedziałeś, że planujemy Bled oraz kemping Cikat? :wyszczerzony: Dzięki za wskazówki :spoko

Ponieważ zdążyłem się już Łukaszku zorientować , że podobnie jak ja , lubisz dobry towar :mrgreen:

Co do Cikat to polecam ten kemping wszystkim pomimo, że była to miejscówka , która kosztowała mnie chyba najwięcej pieniędzy łącznie z tym, że zostałem okradziony na odchodnym i to przez kolesia z recepcji (nieopatrznie dałem mu na chwilę do ręki moją kartę i odczytał sobie kod CVV, a po 12h od wyjazdu pobrał 100EUR)
Pamiętam , że przyjechaliśmy tam późnym wieczorem i jedyne miejsce jakie było wolne to jakaś dziura na końcu pod płotem, co było nie do przyjęcia. Wsadziłem babeczce na recepcji 50EUR i wskazałem miejsce w pierwszej linii w zatoczce , że chce tam stać i nie interesuje mnie , że tam niemiaszki mają jakieś rezerwacje. Popatrzyła w komputer i powiedziała, że jak przenocujemy do rana na parkingu przy recepcji, to rano zrobi mi tam miejsce ..... i tak się stało.
Było tak fajnie , że staliśmy tam chyba z 4 czy 5 dni i tego dobrego wrażenia nie zepsuła mi nawet ta kradzież. Złożyłem reklamację i kasę odzyskałem chyba po pół roku.

Jeśli chodzi o Bled to w miasteczku bardzo blisko jeziorka jest automatyczny parking dla kamperów z miejscem serwisowym i przyłączami do prądu Miejsce wygodne i bezpieczne.
Jak będziesz na miejscu to warto przejechać się bryczką dookoła jeziorka , obowiązkowo na zamek bo widok stamtąd jest I-sza klasa, no i popłynąć łódeczką na wysepkę.
Jest tam też kemping przy takim zakręcie na końcu jeziora , ale chyba nie ma sensu się tam wstawiać . Generalnie miejsce do obskoczenia w 1 dzień.

Jeszcze jednym obowiązkowym miejscem w Słowenii , które trzeba zaliczyć, a o którym nie wiem czemu zapomniałem w poprzednim wpisie, jest Jaskinia Postojna (Postojna Jama) i zlokalizowany nieopodal , unikalny wykuty w skałach zamek Predjama.
Przy tych atrakcjach też znajduje się taki automatyczny parking dla kamperów jak w Bled.
Najlepiej tak ustawić sobie program zwiedzania, aby podjechać na ten parking wieczorem , kiedy zwiedzający już wyjeżdżają , przenocować na parkingu i rano jako jeden z pierwszych kupić bilety i zwiedzić jaskinię (a potem udać się na zamek). Unikniesz w ten sposób stania w kolejkach i całego tego zamieszania.
Bilety na zwiedzanie zamku Predjama kupujesz od razu w kasach jaskini i na miejsce dowozi cię autokar , który jeździ cyklicznie , więc czas zwiedzania ustalasz sobie sam.
Widziałem wiele jaskiń i Postojna jest naprawdę warta uwagi. Na miejsce pieszego zwiedzania dowozi taka górnicza kolejka wąskotorowa , która już sama w sobie jest atrakcją jak z parku rozrywki. W środku dość zimno jak to w jaskini, a czas zwiedzania dość długi , więc koniecznie coś cieplejszego do ubrania.

Miłej Zabawy :spoko

Zapodaj fotki jak już będziesz po, będzie dla potomnych , a i ja sobie przypomnę i zobaczę czy coś się zmieniło od naszej tam wizyty.

ZbigStan - 2022-08-24, 09:02

LukF, dobrze się zaczęło, będę podróżował z Wami. Pozdrawiam
LukF - 2022-08-24, 19:39

Barbara i Zbigniew Muzyk,

Basiu, naprawdę bardzo Tobie dziękuję za piwo :bukiet:

LukF - 2022-08-24, 19:43

joko,
Kuba, świetny opis atrakcji i chętnie wezmę to pod uwagę. Bardzo spodobało mi się zadanie "podobnie jak ja , lubisz dobry towar". Stawiam zasłużone :pifko

ZbigStan,
Zbyszku, bardzo mi miło :spoko

LukF - 2022-08-24, 20:09

24.08.2022 Stół

Dziś był długi, ciężki i piękny dzień. Chociaż nie chciałem to użyłem kampera jako auto terenowe. I się dało i nic nie zniszczyłem :-P

Wyjaśniam:
Najwyższy szczyt pasma górskiego Karawanki to Stół - Hochstuhl - Stol: 2236m n.p.m. Na szczyt od strony Austriackiej prowadzi łatwa piękna ferrata. Więc nie mogliśmy odmówić sobie przyjemności wejścia na Stół -3 godziny ferraty i 2 godziny zejścia normalną trasą. A na parking trzeba podjechać 8km stromym asfaltem plus 2km szutrem dalej pod górę:

46.453352,14.159446, rowno, bez udogodnień i bez internetu, podjazd stromy i wąski ale 7m.integra dała radę chociaż spociłem się mocno :roll:

Zdjęcia z dojazdu, ferraty i schroniska po przejściu:

LukF - 2022-08-24, 21:07

24.08.2022 Stół C.D.
Komplecik - 2022-08-24, 21:20

Nawet nie tak brzydko :szeroki_usmiech ładnie
LukF - 2022-08-25, 08:52

Komplecik napisał/a:

Robert, tak się napracowałem a Ty "nie brzydko" ? :bajer

Komplecik - 2022-08-25, 20:50

LukF napisał/a:
Komplecik napisał/a:

Robert, tak się napracowałem a Ty "nie brzydko" ? :bajer

Właśnie mówię całkiem całkiem Łukaszku :ok

:haha: poprawił bym kilka szczegółów zdaje się Bim o tym pisał ;) :szeroki_usmiech

Pisz pisz ładnie jest, jadę 5 tego będę miał jak znalazł :szeroki_usmiech

:spoko [/b]

LukF - 2022-08-25, 21:16

25.08.2022 Przełęcz Loiblpass, miasteczka Radowljica

Z Austrii jedziemy do Słoweni nie tunelem Karawanki lecz przez przełęcz Loiblpass na końcu której jest tunel. Potem oglądamy małe ładne miasteczko sąsiadujące z Bledem- Radowljica. Wieczorem przyjeżdżamy na stellplac w Bled:

46.370106,14.118687 woda, prąd i serwis kampera oraz postój 24h w cenie 40E

Przy okazji, po południu zatrzymując się na posiłek na wielkim szutrowym parkingu na wsi, dowiedziałem się, że w CAŁEJ SLOWENI JEST ZAKAZ parkowania kamperów na noc poza kempingami, stellplacami lub prywatną posesją gdy zgodę wydał właściciel. Po prostu po pół godzinie naszego postoju przyjechała bardzo miła strażniczka z taką informacją. I prośbą by opuścić w ciągu godziny parking.

LukF - 2022-08-26, 19:39

25.08.2022 Przełęcz Loiblpass, miasteczko Radowljica C.D.
Komplecik - 2022-08-26, 20:20

LukF napisał/a:
w CAŁEJ SLOWENI JEST ZAKAZ parkowania kamperów na noc poza kempingami, stellplacami lub prywatną posesją gdy zgodę wydał właściciel. Po prostu po pół godzinie naszego postoju przyjechała bardzo miła strażniczka z taką informacją. I prośbą by opuścić w ciągu godziny parking.

Podświadomie Słowenia nie zachęca do zwiedzania, czasem można by stanąć w pięknym napotkanym miejscu.

LukF - 2022-08-26, 21:12

Komplecik napisał/a:
LukF napisał/a:
w CAŁEJ SLOWENI JEST ZAKAZ parkowania kamperów na noc poza kempingami, stellplacami lub prywatną posesją gdy zgodę wydał właściciel. Po prostu po pół godzinie naszego postoju przyjechała bardzo miła strażniczka z taką informacją. I prośbą by opuścić w ciągu godziny parking.

Podświadomie Słowenia nie zachęca do zwiedzania, czasem można by stanąć w pięknym napotkanym miejscu.

A jednak warto trochę spróbować bo są tu piękne miejsca polecane na wcześniejszych stronach przez koleżanki i kolegów. Pozdrawiam :spoko

Komplecik - 2022-08-27, 00:12

LukF napisał/a:
Komplecik napisał/a:
LukF napisał/a:

A jednak warto trochę spróbować bo są tu piękne miejsca polecane na wcześniejszych stronach przez koleżanki i kolegów. Pozdrawiam :spoko

Wiem że jest kilka miejsc które warto zobaczyć, w Postojnej spaliśmy na parkingu i tak jak pisze
joko rano na pierwszego do zwiedzania, wąwóz Windgar super, góry Triglawu skuterem, Izola Piran, pomiędzy jeziorem Bled a Bochinskim staliśmy na kempingu Danica, pod skocznią w Planicy
Są wielkie parkingi, tak jak piszesz jest tam fajnie.

LukF - 2022-08-27, 18:13

Robert, dzięki za komentarz :spoko

26.08.2022 jezioro Bled

Jezioro Bled to ładne widoki, bardzo czysta woda ( brak pływadeł z napędem innym niż wiosła ), całkiem ciepła woda oraz 6 km tura piesza lub rowerowa wokół. Jest sympatycznie, jest stellplac (drogi ale jest), wystarczy 24h na leniwe poznanie.

MILUŚ - 2022-08-28, 19:39

Wczoraj przejazdem wpadliśmy do syna na kamping w Ukanc . Pełno wspinaczy i zapalonych rowerzystów . Drogie parkingi 3 EUR/h lub 10 EUR/doba . Przy czym doba parkingowa jest między 07:00 a 21:00 . Po za tymi godzinami ZAKAZ PARKOWANIA o nocowaniu nawet nie pomarzysz . Wszędzie zakazy kempingowania . Wyjechaliśmy szybko w kierunku Cro .
LukF - 2022-08-28, 20:45

MILUŚ, Ukanc to pod Triglavem, nie dziwię się, że postój i nocleg tylko płatny. Trzeba dbać o swoją gospodarkę :bajer Pozdrawiam.

26.08.2022 wyspy Cres i Losinj

Jedziemy po tygodniu aktywności w stronę CRO. Piątek po południu gwarantuje korki na obwodnicy Lubljany oraz w stronę Rijeki za Postojną. To sprawia, że dojazd trwa długo. Na prom wjeżdżamy o 20.00 (płatność w Kunach lub kartą, w Euro nie ma możliwości). Nocujemy 20km od promu bo po ciemku nie ma sensu dalsza jazda między owcami chodzącymi asfaltem :mrgreen:

Piasek1 - 2022-08-29, 05:46

https://www.camperteam.pl...00x1350_179.jpg

to zdjęcie mogłoby trafić do broszurki reklamowej camperów :bigok

LukF - 2022-08-29, 18:06

Piasek1, Cieszę się, że się podobało. Pozdrawiam :spoko

28.08.2022 Maly Losinj

Jesteśmy na kempingu Cikat. Oglądamy też miasteczko oraz trasy spacerowo-rowerowe.

LukF - 2022-08-29, 18:10

28.08.2022 Maly Losinj C.D.
LukF - 2022-08-31, 07:11

29.08.2022 Mali Losinj

Kilka zdjęć z okolicy kempingu i trasy spacerowej nad morzem w Mali Losinj.

LukF - 2022-08-31, 07:13

C.D.
Komplecik - 2022-08-31, 07:41

Nie za zimno? :szeroki_usmiech
MILUŚ - 2022-08-31, 09:34

Komplecik napisał/a:

O 09:00 28 st.C to mało ? :diabelski_usmiech

Komplecik - 2022-08-31, 12:50

MILUŚ napisał/a:
Komplecik napisał/a:

O 09:00 28 st.C to mało ? :diabelski_usmiech

Ufffff, dobrze bo juz się wystraszyłem :haha:

Piasek1 - 2022-08-31, 17:35

Chorwacja bez tłumów to zupełnie inny kraj :ok
Cyryl - 2022-08-31, 18:54

ile kosztuje prom, bo chyba nie doczytałem.
LukF - 2022-08-31, 20:29

Komplecik,
Robert, znowu jątrzysz :haha:

Piasek1
W pełni się z Tobą zgadzam, po sezonie to fajny kraj :spoko

Cyryl napisał/a:
ile kosztuje prom, bo chyba nie doczytałem.

Do 7m i 2 osoby to 200zł po przeliczeniu na nasze :lol: W jedną stronę oczywiście :-P

MILUŚ - 2022-08-31, 21:13

Piasek1 napisał/a:
Chorwacja bez tłumów to zupełnie inny kraj :ok

I po sezonie tańszy :-P

Cyryl - 2022-08-31, 22:43

MILUŚ napisał/a:
...I po sezonie tańszy :-P

wiem że tańszy, ale czy od samochodu, czy kilograma ziemniaków?

Komplecik - 2022-08-31, 23:26

LukF :) buduję emocje/napięcie, co będzie dalej :ok

Wyjeżdżam do CRO w sobotę jak by co, Bąbel na miejscu, rowery w bagażniku, będzie nas cała paka, hulanka i śpiew :szeroki_usmiech
:mikolaj
:spoko

Cyryl - 2022-09-01, 07:10

Ja mam zamiar ruszyć w tamte rejony gdzieś koło 10.09
joko - 2022-09-01, 15:06

No pięknie Łukaszku :spoko
Widzę po fotkach, że tam większość inwestycji w zatoczce już pokończona.
Ja jak byłem to tam to całe wykończenie nabrzeża jeszcze robili. Te lampy w kształcie kwiatów to prawie przy nas montowali a w tym hotelu przy nich było szkolenie personelu przed otwarciem .
Mustrowali tych kelnerów i pokojówki jak w wojsku.
Widzę natomiast, że na ścieżkach rowerowych nie zrobili żadnych barierek ani zabezpieczeń , a tam w niektórych miejscach to jakby wyrżnął na te kamienie to śmierć na miejscu :mrgreen:

Ale trzeba przyznać, że tam ta okolica jest naprawdę zadbana i taka spójna.
Ja wolę taką Chorwację, zagospodarowaną , z tymi ścieżkami , ładnie wykończonymi budynkami , zadbaną roślinnością, gdzie można kilometrami spacerować czy pojeździć na rowerku. Co kawałek jakaś kafejka , lodziarnia, restauracja.
Ta dzika , gdzie albo krzaczory, albo kamieni kupa , już mi się opatrzyła bo to w sumie gdzie by nie pojechał to tak samo wygląda.

LukF - 2022-09-01, 17:02

joko,
Kuba, wszystko się zgadza. Trasy spacerowo - rowerowe Małego i Dużego Losinja wokół licznych półwyspów są wygodne, betonowe ale dość wąskie i bez barierek nad urwiskami... U nas by to nie przeszło. Ale przynajmniej fajnie, że są bo z rowerem jest tu gdzie jeździć. I stale wzdłuż morza :bigok Okolica zadbana mnie również się podoba, krzaczory nie zupełnie. A tu jest ładnie. I teraz już mniej ludzi niż w środku sezonu. Ale dobrze, że są bo na zupełnym bezludziu źle się czuję. Pozdrawiam i dzięki za polecenie tego miejsca :spoko

LukF - 2022-09-02, 07:40

1.09.2022 Veli Losinj drogą nadmorską

Duży Losinj jest maleńki pomimo tego, że nazywa się Duży. Czyli dokładnie odwrotnie niż Mali Losinj. Ale warto zobaczyć ten maleńki Veli Losinj bo to tylko 6km rowerem ścieżką nadmorską.

LukF - 2022-09-02, 07:45

1.09.2022 Veli Losinj drogą nadmorską C.D.
LukF - 2022-09-02, 09:23

Jeszcze takie
LukF - 2022-09-05, 10:13

3.09.2022 Rovinj

Mieliśmy zostać na wyspie dwa tygodnie. Ale po tygodniu ciągnie nas do większego kurortu :bajer
Jedziemy do Rovinja na Istrii. Najpierw jednak trzeba przejechać 82km do promu. Samochodów chętnych do przeprawy jest tak dużo, że prom nie pływa wg.rozkladu (to dobrze bo 1,5 godziny nie chciałbym czekać na kolejny) lecz co około 30 minut. Dzięki za tę decyzję :pifko

W Rovinj kolejne zaskoczenie: kempingi pełne, full :shock: W Amarinie możemy zostać na jedną noc bo rezerwacje mają. Jedziemy sprawdzić kolejne dwa kempingi po północnej stronie miasta. Pełne, ceny ponad 50E na obrzeżach kempingu... Po południowej stronie Rovinj kilka miejsc na kempingu Polari więc zostajemy.

LukF - 2022-09-07, 09:35

5.09.2022 Rovinj

Co tu pisać, Rovinj to Rovinj. Dla mnie miejsce szczególne. Wracam tu od lat i mam nadzieję, że będę wracał w przyszłości...

Banan - 2022-09-07, 11:41

Mam sporo zaległości w czytaniu relacji, nie tylko Twoich Ukaszq, ale nadrabiam jak mogę :kwiatki:
:pifko

LukF - 2022-09-07, 12:24

Banan napisał/a:
Mam sporo zaległości w czytaniu relacji, nie tylko Twoich Ukaszq, ale nadrabiam jak mogę :kwiatki:

Darek, dzięki za komentarz oraz piwo. Pozdrawiam jak zawsze :spoko

Socale - 2022-09-07, 15:22

I ja podobnie, nie logowałem się z dziczu chyba z 10 dni a w niedzielę znowu ruszamy...
Wiele zdjęć z Losinj, Rovinj, nic mi nie mówi choć miałem okazje poznać te miasta dosyć dokładnie to jednak ewolucja postępuje bezustannie i kilka lat to już duże zmiany.
Zazdraszczam Wam że pojeździliście tam gdzie ja nie miałem możliwości ale ja za to zdobyłem najwyższy punkt na Losinj :mrgreen:
Tržnica w Rovinj i sklepiki z artystycznymi woskami to punkty obowiązkowe.
Za... "tu byłem" Łukasz:

yamah - 2022-09-07, 19:15

Banan napisał/a:

Mam identycznie :oops: co prawda nie tęsknie bardzo za Chorwacją :-/ ale LukF tak pięknie eksponuje jej walory :bajer aż wstyd nie czytać i browara nie postawić :bigok :pifko :spoko

Banan - 2022-09-07, 19:20

yamah napisał/a:
LukF tak pięknie eksponuje jej walory

Pełna zgoda Boguś :bigok

LukF - 2022-09-08, 07:59

yamah,
Bardzo dziękuję za piwo. CRO jest fajna ale rozumiem odmienne zdanie. Pozdrawiam

Socale,
Wojtek, dzięki za odwiedziny, miło mi. Jeśli możesz piwo zatwierdzić przyciskiem to też będzie fajnie. Pozdrawiam

Dziś rozpoczynamy powrót. Coś po drodze chcemy jeszcze odwiedzić :spoko

Cyryl - 2022-09-08, 10:41

my wyjeżdżamy w tamte rejony jutro.
Socale - 2022-09-08, 19:03

LukF napisał/a:
...
Wojtek, dzięki za odwiedziny, miło mi. Jeśli możesz piwo zatwierdzić przyciskiem to też będzie fajnie.
...

Klepnąłem w czasie nadrabiania zaległości :mrgreen:
Tu https://www.camperteam.pl...p=908506#908506
:bigok

LukF - 2022-09-08, 21:51

Cyryl,
No to udanego wypoczynku :spoko

Socale,
Wojtek, ślepy jestem. Dziękuję :hello

Ps. Jutro będzie ostatnia część.

kimtop - 2022-09-09, 07:59

Cyryl napisał/a:
my wyjeżdżamy w tamte rejony jutro.

A my w niedzielę 11-go

Komplecik - 2022-09-09, 12:12

LukF napisał/a:

Ps. Jutro będzie ostatnia część.

Dawaj dawaj czekamy jak na Izaurę

LukF - 2022-09-10, 19:55

9.09.2022 Droga wygasłych wulkanów B66 oraz zamek Riegersburg

Wracamy do domu. W Austrii jedziemy piękna drogą widokową B66 przez wzgórza wygasłych wulkanów.
Stajemy koło zamku Riegersburg:

46.999602,15.937909 parking bezpłatny, WC.

Idziemy na zamek a dokładniej na ferratę która prowadzi na zamek. Czuję się jak zdobywca: najpierw oblężenie a potem przejście przez mury :wyszczerzony:

Wieczorem powrót do domu.

LukF - 2022-09-10, 20:24

9.09.2022 zamek Riegersburg C.D.
LukF - 2022-09-10, 20:51

9.09.2022 zamek Riegersburg C.D.
LukF - 2022-09-10, 21:27

Koniec :spoko

Bonus:

Kto powiedział, że kamper jest wolny... :bajer

aviator - 2022-09-10, 22:18

Dzięki za kolejna relacje :spoko
Komplecik - 2022-09-11, 00:03

To już jest koniec?
, nie ma już nic, to już jest koniec, koniec, koniec :spoko . :spoko :spoko

Cyryl - 2022-09-11, 07:26

Jesteśmy na Krk w Glavotok, straszne zadupie, ale nam pasuje.
LukF - 2022-09-11, 07:52

aviator, Komplecik,
Panowie, bardzo dziękuję za piwa :hello

Cyryl,
Udanego wypoczynku. Daj jakieś zdjęcia :spoko

Cyryl - 2022-09-11, 09:26

Nie potrafię z telefonu.

Ale morze to samo, a miejscowość to parę domów i port na kilka łódek lub kajaków.

Najciekawszy jest dojazd drogą na której nie mogą się wyminąć dwie osobówki.

Socale - 2022-09-11, 21:12

LukF napisał/a:

Kto powiedział, że kamper jest wolny... :bajer

Ja tak nie mówiłem.
Ostatnio kamperem przy 220/h musiałem mrugać światłami do wlekącego się Lambo by spadał na pas dla ciężarówek :mrgreen:
Żarcik.
Pozdrowienia spod lin i gondoli nad Soliną.
Łukasz, piwa w tel nie mam wiec nie zamieszczę tradycyjnej córeczki, ale stawiam za dzieło tematu.

ZbigStan - 2022-09-12, 06:55

LukF, Dzięki za relacje, jak zwykle świetnie zilustrowana. :pifko . Pozdrawiam
LukF - 2022-09-12, 10:11

Socale,
Wojtek, dzięki za kolejne piwo.
Wypoczywaj nad tą Soliną :spoko

ZbigStan,
Zbyszek, dzięki za Twój komentarz oraz piwo :spoko

joko - 2022-09-12, 10:20

No pięknie to sobie objechałeś Łukaszku :spoko
A przede wszystkim pięknie to opisałeś dla potomnych :ok
Również stawiam piwko

My aktualnie we Włoszech i najbardziej jak lubię, czyli bez planu .
Wczoraj zaliczaliśmy Cinqua Terre ......a dzisiaj się zobaczy :szeroki_usmiech

Opiszę swoją podróż , ale po powrocie bo teraz mam lenia :-P

Komplecik - 2022-09-12, 13:54

joko napisał/a:
i najbardziej jak lubię, czyli bez planu P

Ja też ja też, :szeroki_usmiech

Nasz Łukasz LukF jest perfekcjonistom, ma fajnie zaplanowane,

Ja nie chcę nic :placze planować protestire proszę choć na wakacjach róbcie to za mnie plissssssssss.....

:szeroki_usmiech

joko - 2022-09-12, 16:33

No u nas to w tym roku wybitnie na pałę ten wyjazd.
Jeszcze godzinę przed wyruszeniem z domu nie wiedzieliśmy w którym kierunku ostatecznie pojedziemy.
Były wcześniej plany że Włochy, ale jak spojrzałem na aktualne prognozy pogody to miało tam lać przez 2 tygodnie. Jedynym miejscem gdzie prognozy długoterminowe dawały szansę była Rumunia i Bułgaria. Przez chwilę pojawiła się taka koncepcja , ale ostatecznie zaryzykowaliśmy .... i nie żałujemy. Mija drugi tydzień i jedyny deszcz jaki był to parę kropel przez 15min jednej nocy. Poza tym cały czas słoneczko i temp. 28-36.
Przy okazji zauważyłem jedną prawidłowość , która daje do myślenia. Jak sprawdzam pogodę w jakiejś innej lokalizacji niż aktualnie jestem to długoterminowo zawsze pokazuje , że brzydko, zimno i leje ...... a jak dojeżdżam i sprawdzam jako lokalną to nagle cudem zmienia się na samo słoneczko :szeroki_usmiech

Komplecik - 2022-09-12, 18:54

joko napisał/a:
.
Przy okazji zauważyłem jedną prawidłowość , która daje do myślenia. Jak sprawdzam pogodę w jakiejś innej lokalizacji niż aktualnie jestem to długoterminowo zawsze pokazuje , że brzydko, zimno i leje ...... a jak dojeżdżam i sprawdzam jako lokalną to nagle cudem zmienia się na samo słoneczko :szeroki_usmiech

joko dokładnie z 3 dni armagedonu w jeden dzień kilka kropel
Trzeba wykupić mapy pogodowe z aktualizacją co 1h wtedy jest bardziej wiarygodnie.

LukF - 2022-09-12, 18:55

Komplecik napisał/a:
joko napisał/a:

Ja nie chcę nic planować

Kuba, Robert,

Bezdzietni kawalerowie :bajer jak się wreszcie ożenicie i będzie mieć dzieci to będzie musieli zacząć dokładnie planować wyjazdy by dziecka Wam nie marudziły... :haha: :haha: :haha:

LukF - 2022-09-12, 18:59

joko,
Kuba, co do pogody w pełni się zgadzam. Zauważyłem dokładnie to samo.
Zanim wróciłem z CRO do Rybnika to sprawdzałem jaka nas czeka pogoda? Miało w domu padać każdego dnia stale. A tymczasem dziś trzeci dzień ze słońcem :bigok

Komplecik - 2022-09-12, 18:59

LukF napisał/a:
Komplecik napisał/a:
joko napisał/a:

Ja nie chcę nic planować

Kuba, Robert,

Bezdzietni kawalerowie :bajer jak się wreszcie ożenicie i będzie mieć dzieci to będzie musieli zacząć dokładnie planować wyjazdy by dziecka Wam nie marudziły... :haha: :haha: :haha:

Nie mówię że tak jest, pragnę by tak było, mam w tej chwili 6stkę dzieci na głowie na szczęście sami sobie ogarniają, my tylko płacimy gotujemy i służymy :szeroki_usmiech

joko - 2022-09-12, 19:18

LukF napisał/a:
Komplecik napisał/a:
joko napisał/a:

Ja nie chcę nic planować

Kuba, Robert,

Kochany , moje już dawno nie biorą udziału w tej zabawie , a w sumie to nigdy nie brały, bo jak były w takim wieku , kiedy jeszcze mnie to obchodziło czy marudzą , czy nie, to kampera nie mieliśmy :ok
Teraz w dójkę z żoną mamy swobodę wyboru czy jechać w prawo, czy może w lewo :-P

Jedyne co mnie ogranicza to biznesy, ale to się nigdy nie zmieni, bo do emerytury daleko, a poza tym to wszystko co robię to moja wielka pasja i na emeryturę się nie wybieram.
Jak mam potrzebę gdzieś pojechać to sobie tak organizuję tematy, aby było to możliwe , a jak się już najeżdżę to z przyjemnością wracam do moich zabawek :ok

LukF - 2022-09-12, 19:41

Komplecik, joko,

Przekonaliście mnie :hello

Komplecik - 2022-09-12, 20:01

joko napisał/a:

Kochany , moje już dawno nie biorą udziału w tej zabawie , a

Mnie się tak miło zrobiło w tych ciężkich czasach z tymi moimi dziećmi ich partnerkami i koleżeństwem dzieciaków, że jeszcze ze zgredzikami chcieli jechać dojechać być ;)

Nie mam tego za często bo Dzieciaczki żyją swoim życiem jak tylko chcą to my też chcemy.
:szeroki_usmiech