|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Pralka Turystyczna
Grzegorz881 - 2022-09-05, 15:51 Temat postu: Pralka Turystyczna Hej, jak w temacie, szukałem jakiejś dobrej pralki turystycznej. Poleci ktoś ? oglądałem filmiki na YT. Dajcie znać czy wgl warto to kupować.
Track222 - 2022-09-05, 16:08
Jest do gadżet zupełnie niepotrzebny w karawaningu.
rakro1 - 2022-09-05, 16:16
ZbigStan ma pralkę i jest bardzo zadowolony ale on jeździ w długie trasy i dla niego to nie gadżet czy rekwizyt. Ja nie mam. Drobiazgi piorę w rękach a generalnie mam zapas czystych ubrań, ręczników i pościeli. Wielokrotnie słyszałem narzekania osób spędzających w kamperze dużo czasu na słabo rozwiniętą sieć pralni publicznych.
zbyszekwoj - 2022-09-06, 10:29
rakro1 napisał/a: | ZbigStan ma pralkę i jest bardzo zadowolony |
Spotkalismy się w Hiszpanii ,coś wydaje mi sie ,ze korzystał z pralni miejskich?
orkaaa - 2022-09-06, 11:29
Jak piszą przedmówcy pralka jeśli ma spełniać zadanie to waży, zajmuje miejsce , problem energii i wody. Nie spotkałem dotychczas kampera z takim wyposażeniem. Na takie „zbytki „ mogą sobie pozwolić właściciele kamper autobusów czy ciężarówek gdzie miejsca dużo i nie ma problemu wagi. Są jakieś wynalazki typu „ Frania” ale czy taki zakup ma sens ??? Dla mnie nie. Nawet przy długim wyjeździe bardziej ekonomicznie jest podjechać na kemping z pralkami niż wozić coś co użyjemy raz na …… jakiś czas.
Banan - 2022-09-06, 11:53
orkaaa napisał/a: | Są jakieś wynalazki typu „ Frania” ale czy taki zakup ma sens ??? Dla mnie nie. Nawet przy długim wyjeździe bardziej ekonomicznie jest podjechać na kemping z pralkami niż wozić coś co użyjemy raz na …… jakiś czas. |
Mam taką "Franię" mini, kurzy się w pudle gdzieś w garażu nie użyta ani razu i pełna zgoda - to bez sensu
Grzegorz881 - 2022-09-08, 15:35
Spoko dzięki za odpowiedzi, tak się własnie zastanawiałem nad tym czy to jest potrzebne. Pewnie w jakieś dłuższe wyjazdy. My to samo co się da typu bielizna skarpetki, majtki pierzemy w rękach. Natomiast koszulki spodenki etc, po prostu mam na każdy dzień. Dzięki chłopaki. Żona chciała :P
zbyszekwoj - 2022-09-08, 18:02
Kolega ma nawet zmywarkę. Zalezy czym sie kamperuje.
Marioo - 2022-09-09, 23:51
Kupiłem ostatnio takie cudo:
https://pl.aliexpress.com/item/1005004504777160.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1c240oAfQJ&gatewayAdapt=glo2pol
Nie oczekiwałem jakiegoś bardzo praktycznego zastosowanie, kupiłem z ciekawości, jeszcze nie prałem, jestem po pierwszych testach w wiaderku z wodą. Jestm pod wrażeniem jak duży wir jest w stanie zrobić tak mały silniczek zasilany z USB, wirnik zmienia kierunek obrotu co chwilę.
Podsumowują raczej do dużego prania się nie nadaje, ale w moim przypadku(jeżdzimy z dzieckiem, nigy nie wiadomo kiedy skończą się czyste ciuchy) do awaryjnego przeprania kilku ciuchów lub kilku par skarpet jest ok, kompaktowe, zasilane nawet z powerbanka.
yamah - 2022-09-10, 08:41
orkaaa napisał/a: | Są jakieś wynalazki typu „ Frania” ale czy taki zakup ma sens ??? Dla mnie nie. Nawet przy długim wyjeździe bardziej ekonomicznie jest podjechać na kemping z pralkami niż wozić coś co użyjemy raz na …… jakiś czas. |
Nie zgodzę się z Wami 2 "testerki" oceniły ten gadżet jako dobry..robi co do niego należy i lepszy jak Frania bo kręci-lewo-prawo .. co do ekonomi ..jak to się ma jeśli w promieniu np.50 km nie ma żadnego kempingu a jeździmy w większości na dziko. Prąd darmo,woda na plaży.. więc
Kompi - 2022-09-11, 09:49
T........................................................
Andrzej 73 - 2022-09-11, 13:30
Mam pralkę od czasów pierwszej podróży przyczepą.
Ma już swoje lata bo to było kilkanaście lat temu , obecnie leży w garażu na regale.
Użyta jeden jedyny raz w życiu. Można rzec nówka sztuka nie śmigana.
Może kiedyś się przyda jak pojedziemy na emigrację kamperową.
yamah - 2022-09-14, 20:39
Kompi napisał/a: | Wożę małą praleczkę jak na zdjęciu powyżej i wirówkę małą na 2kg rzeczy. |
Ta na zdjęciu ma już w sobie(wkład) taką"wiróweczkę"
Grzegorz881 - 2022-09-23, 15:06
zbyszekwoj napisał/a: | Kolega ma nawet zmywarkę. Zalezy czym sie kamperuje. |
Zmywarka ? To nie wiedziałem, ze nawet coś takiego jest heh
gryz3k - 2022-09-23, 15:24
Mamy pralkę Hyundai. Żona używa i bardzo sobie chwali. Zabierać do Francji czy Portugalii bez sensu bo wszędzie pralnie ale już na 2 miesiące w Turcji na dziko must have. Ciepła woda z Trumy, prąd z przetwornicy i działa.
ZbigStan - 2022-09-23, 19:59
rakro1 napisał/a: | ZbigStan ma pralkę i jest bardzo zadowolony ale on jeździ w długie trasy i dla niego to nie gadżet czy rekwizyt. Ja nie mam. Drobiazgi piorę w rękach a generalnie mam zapas czystych ubrań, ręczników i pościeli. Wielokrotnie słyszałem narzekania osób spędzających w kamperze dużo czasu na słabo rozwiniętą sieć pralni publicznych. |
Zabieram tylko tam gdzie trudno o pralnie samoobsługowe, np do Grecji i wtedy się sprawdza.
|
|