Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Pralka Turystyczna

Grzegorz881 - 2022-09-05, 15:51
Temat postu: Pralka Turystyczna
Hej, jak w temacie, szukałem jakiejś dobrej pralki turystycznej. Poleci ktoś ? oglądałem filmiki na YT. Dajcie znać czy wgl warto to kupować.
Track222 - 2022-09-05, 16:08

Jest do gadżet zupełnie niepotrzebny w karawaningu.
rakro1 - 2022-09-05, 16:16

ZbigStan ma pralkę i jest bardzo zadowolony ale on jeździ w długie trasy i dla niego to nie gadżet czy rekwizyt. Ja nie mam. Drobiazgi piorę w rękach a generalnie mam zapas czystych ubrań, ręczników i pościeli. Wielokrotnie słyszałem narzekania osób spędzających w kamperze dużo czasu na słabo rozwiniętą sieć pralni publicznych.
zbyszekwoj - 2022-09-06, 10:29

rakro1 napisał/a:
ZbigStan ma pralkę i jest bardzo zadowolony

Spotkalismy się w Hiszpanii ,coś wydaje mi sie ,ze korzystał z pralni miejskich? :bajer :spoko

orkaaa - 2022-09-06, 11:29

Jak piszą przedmówcy pralka jeśli ma spełniać zadanie to waży, zajmuje miejsce , problem energii i wody. Nie spotkałem dotychczas kampera z takim wyposażeniem. Na takie „zbytki „ mogą sobie pozwolić właściciele kamper autobusów czy ciężarówek gdzie miejsca dużo i nie ma problemu wagi. Są jakieś wynalazki typu „ Frania” ale czy taki zakup ma sens ??? Dla mnie nie. Nawet przy długim wyjeździe bardziej ekonomicznie jest podjechać na kemping z pralkami niż wozić coś co użyjemy raz na …… jakiś czas.
Banan - 2022-09-06, 11:53

orkaaa napisał/a:
Są jakieś wynalazki typu „ Frania” ale czy taki zakup ma sens ??? Dla mnie nie. Nawet przy długim wyjeździe bardziej ekonomicznie jest podjechać na kemping z pralkami niż wozić coś co użyjemy raz na …… jakiś czas.

Mam taką "Franię" mini, kurzy się w pudle gdzieś w garażu nie użyta ani razu i pełna zgoda - to bez sensu :mrgreen:

Grzegorz881 - 2022-09-08, 15:35

Spoko dzięki za odpowiedzi, tak się własnie zastanawiałem nad tym czy to jest potrzebne. Pewnie w jakieś dłuższe wyjazdy. My to samo co się da typu bielizna skarpetki, majtki pierzemy w rękach. Natomiast koszulki spodenki etc, po prostu mam na każdy dzień. Dzięki chłopaki. Żona chciała :P
zbyszekwoj - 2022-09-08, 18:02

Kolega ma nawet zmywarkę. Zalezy czym sie kamperuje.
Marioo - 2022-09-09, 23:51

Kupiłem ostatnio takie cudo:
https://pl.aliexpress.com/item/1005004504777160.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1c240oAfQJ&gatewayAdapt=glo2pol
Nie oczekiwałem jakiegoś bardzo praktycznego zastosowanie, kupiłem z ciekawości, jeszcze nie prałem, jestem po pierwszych testach w wiaderku z wodą. Jestm pod wrażeniem jak duży wir jest w stanie zrobić tak mały silniczek zasilany z USB, wirnik zmienia kierunek obrotu co chwilę.
Podsumowują raczej do dużego prania się nie nadaje, ale w moim przypadku(jeżdzimy z dzieckiem, nigy nie wiadomo kiedy skończą się czyste ciuchy) do awaryjnego przeprania kilku ciuchów lub kilku par skarpet jest ok, kompaktowe, zasilane nawet z powerbanka.

yamah - 2022-09-10, 08:41

orkaaa napisał/a:
Są jakieś wynalazki typu „ Frania” ale czy taki zakup ma sens ??? Dla mnie nie. Nawet przy długim wyjeździe bardziej ekonomicznie jest podjechać na kemping z pralkami niż wozić coś co użyjemy raz na …… jakiś czas.

Nie zgodzę się z Wami :bajer 2 "testerki" oceniły ten gadżet jako dobry..robi co do niego należy :wyszczerzony: i lepszy jak Frania bo kręci-lewo-prawo :haha: .. co do ekonomi ..jak to się ma jeśli w promieniu np.50 km nie ma żadnego kempingu :roll: a jeździmy w większości na dziko. Prąd darmo,woda na plaży.. więc :bigok

Kompi - 2022-09-11, 09:49

T........................................................
Andrzej 73 - 2022-09-11, 13:30

Mam pralkę od czasów pierwszej podróży przyczepą.
Ma już swoje lata bo to było kilkanaście lat temu , obecnie leży w garażu na regale.
Użyta jeden jedyny raz w życiu. Można rzec nówka sztuka nie śmigana.
Może kiedyś się przyda jak pojedziemy na emigrację kamperową.
:spoko

yamah - 2022-09-14, 20:39

Kompi napisał/a:
Wożę małą praleczkę jak na zdjęciu powyżej i wirówkę małą na 2kg rzeczy.

Ta na zdjęciu ma już w sobie(wkład) taką"wiróweczkę" :-P

Grzegorz881 - 2022-09-23, 15:06

zbyszekwoj napisał/a:
Kolega ma nawet zmywarkę. Zalezy czym sie kamperuje.

Zmywarka ? To nie wiedziałem, ze nawet coś takiego jest heh

gryz3k - 2022-09-23, 15:24

Mamy pralkę Hyundai. Żona używa i bardzo sobie chwali. Zabierać do Francji czy Portugalii bez sensu bo wszędzie pralnie ale już na 2 miesiące w Turcji na dziko must have. Ciepła woda z Trumy, prąd z przetwornicy i działa. :spoko
ZbigStan - 2022-09-23, 19:59

rakro1 napisał/a:
ZbigStan ma pralkę i jest bardzo zadowolony ale on jeździ w długie trasy i dla niego to nie gadżet czy rekwizyt. Ja nie mam. Drobiazgi piorę w rękach a generalnie mam zapas czystych ubrań, ręczników i pościeli. Wielokrotnie słyszałem narzekania osób spędzających w kamperze dużo czasu na słabo rozwiniętą sieć pralni publicznych.

Zabieram tylko tam gdzie trudno o pralnie samoobsługowe, np do Grecji i wtedy się sprawdza.