|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Bułgaria - Wakacje ,,Drakulowozem'' 2022 rok.
Zibi Drakula - 2023-02-06, 01:09 Temat postu: Wakacje ,,Drakulowozem'' 2022 rok. Jeżeli ma ktoś ochotę na kilka szczegółów z naszej wycieczki nad Morze Czarne, to zapraszam .
Oto mój opis tego wyjazdu <- klik
Misio - 2023-02-06, 10:02
Piszcie dalej, dobrze się czyta. Jakbyś dodał więcej zdjęć to byłoby fajniej no i leci na część dalszą.
Cyryl - 2023-02-06, 10:09
fajnie że są mapy, a co w tym roku?
WaldekR - 2023-02-06, 10:17
Fajna relacja.
Socale - 2023-02-06, 20:32
Powiedz że specjalnie napisałeś "włuczęga"
Linki w artykule u mnie się nie otwierają więc poczytałem i pooglądałem tylko zasadniczą zawartość.
SZEJK - 2023-02-06, 22:16
Super się czyta, wyprawa na luziku wróciły moje wspomnienia zwłaszcza te za komuny.
Piwko leci jak nic
Zibi Drakula - 2023-02-07, 23:33
Misio napisał/a: | Piszcie dalej, dobrze się czyta. Jakbyś dodał więcej zdjęć to byłoby fajniej |
Prawie wszystkie zdjęcia z tego wyjazdu umieszczone są pod linkami na końcu opisu.
Socale - Tak słowo ,,włóczęga'', użyłem z premedytacją.
Szkoda, że nie otwierają Ci się linki, z reguły są to wyznaczone trasy na Mapach Google - ale i fotki - jak napisałem wyżej .
ad. ,,piszcie dalej''- cieszę się, że taka forma opisu się podoba. Jeżeli ktoś ma ochotę na podobne treści, to mam jeszcze kilka wycieczek, jednak dotyczą one wyjazdów na dwóch kółkach, jako że wcześniej tak właśnie podróżowaliśmy :
Na razie Albania, potem może jakaś inna wycieczka Wyjazd w 2016 roku. <- klik, zapraszam.
KrzySówka - 2023-02-10, 13:23
Fajna i pomocna relacja. Dziękujemy, pozdrawiamy i piwko przesyłamy
Zibi Drakula - 2023-09-12, 19:23
Czas leci szybko i ani się nie obejrzeliśmy, jak znów wylądowaliśmy w Bułgarii - my chyba już tak mamy, bo od wielu lat, ciężko się nam pogodzić z tym, że moglibyśmy nie jechać do BG.
Teraz nie rozpisywałem się za bardzo, jednak podstawowe informacje na temat wyjazdu zawarłem w mojej bazgraninie.
Oto opis z mapami przejazdu i linkiem do fotek, które dodatkowo starałem się opisać.
Wakacje 2023 r
SlawekEwa - 2023-09-13, 12:43
Zibi Drakula napisał/a: | podstawowe informacje na temat wyjazdu zawarłem w mojej bazgraninie. |
brak uprawnień do oglądania
Zibi Drakula - 2023-09-16, 00:24
SlawekEwa napisał/a: | Zibi Drakula napisał/a: | podstawowe informacje na temat wyjazdu zawarłem w mojej bazgraninie. |
brak uprawnień do oglądania | - dzięki za info
Przepraszam - zagapiłem się podczas udostępniania. Poprawiłem - już powinno być w porządku.
niebieski-n2 - 2023-09-16, 07:52
Dzięki, bo byłem bardzo zainteresowany relacją. Zresztą poprzednie też czytałem.
Ale zapytam po przeczytaniu już pierwszego zdania: Czemu akurat Bułgaria ulubiona od tylu lat?
A dlaczego pytam.
W tym roku pierwszy raz nieśmiało wjechałem do tego kraju i wrażenia mam raczej nieciekawe. To, że są w Unii to jest jakieś nieporozumienie albo żart. A byłem w każdym bałkańskim kraju i okolicznych, łącznie z Kosowem.
Mam ochotę na wybrzeże, ale powiem szczerze, że trochę obawiam się.
A nie mam wcale dużych wymagań a wręcz minimalne;)
No i tak czytam co się da, żeby się przekonać do takiej wycieczki
Zibi Drakula - 2023-09-16, 11:24
niebieski-n2 napisał/a: | Dzięki, bo byłem bardzo zainteresowany relacją. Zresztą poprzednie też czytałem.
Ale zapytam po przeczytaniu już pierwszego zdania: Czemu akurat Bułgaria ulubiona od tylu lat?
A dlaczego pytam.
W tym roku pierwszy raz nieśmiało wjechałem do tego kraju i wrażenia mam raczej nieciekawe. To, że są w Unii to jest jakieś nieporozumienie albo żart. A byłem w każdym bałkańskim kraju i okolicznych, łącznie z Kosowem.
Mam ochotę na wybrzeże, ale powiem szczerze, że trochę obawiam się.
A nie mam wcale dużych wymagań a wręcz minimalne;)
No i tak czytam co się da, żeby się przekonać do takiej wycieczki | Niestety nic nie poradzę na Twoje odczucia, masz do tego pełne prawo. Jak już wspominałem jeździmy tam od ponad 25 lat i moje pierwsze odczucia wyglądały podobnie do Twoich, jak nie gorzej nawet. Dla nas wówczas brzmiało to mniej więcej tak: ,,nigdy więcej'', jednak po kilku latach zsumowaliśmy wszystkie ,,plusy'' i ,,minusy'' i postanowiliśmy znowu pojechać. Owszem nie było jakoś bardzo na ,,plus'' jednak ewidentnie, było widać zmiany na lepsze. Brud i śmieci powoli zaczęły znikać z pod nóg, dosłownie z pod nóg, zrobili porządek z Cyganami, Romami w sensie, co dało poczucie większego bezpieczeństwa bezapelacyjnie. .Nie wiem czy byłeś w Sozopolu, ale za tamtych czasów, w okolicy gdzie teraz jest stadion miejski, a po drugiej stronie ulicy hotele aż do samego morza to wówczas był wielki obóz ,,cyganów'' i nawet przejście w kierunku plaży wymagało skupienia. teraz to jest można powiedzieć wielki świat w porównaniu do tamtego czasu. Potem regularnie zaczęliśmy tam jeździć i tak jest do dziś. Przyzwyczailiśmy się do ich bycia i po dłuższym poznaniu sprawiają że mamy o nich bardzo dobre opinie - są otwarci, mili, uśmiechnięci i zawsze starają się Ci pomóc w razie potrzeby. To nie tak że nie jeździmy w inne miejsca, podobnie jak Ty zjeździliśmy całe Bałkany - dosłownie, i na temat ludzi mamy zgoła inne opinie, no może w Albanii leszcze nie jest tak źle, jak powiedzmy w Chorwacji ??? . Bułgaria dla nas to bardzo otwarty kraj i wspaniali ludzie. do tego, naprawdę idzie ku lepszemu, niestety u nich też polityka nie sprzyja dobremu wrażeniu. Miedzy innymi drogi - słabe, że tak powiem i do tego bardzo małe zarobki Bułgarów, jakoś nie wpływają na szybszy rozwój kraju. Mamy tam znajomych Bułgarów i wiemy to i owo z pierwszej ręki. W porównaniu z Polską, zauważyliśmy ostatnio, że Bułgaria staje się co raz to czysta, za sprawą pojemników na śmieci, które w zasadzie są wszędzie - u nas jest niestety odwrotnie wystarczy pojechać drogą prowadzoną przez las... - pozamykano śmietniki i las zamiast zielonym, staje się kolorowym śmietnikiem. Poza tym wszystkim, jedziemy tam z powodu cieplutkiego morza i nie ukrywam, że też ekonomia wskazuje nam ten kierunek wakacyjnych wyjazdów.
Bim - 2023-09-16, 19:45
Zibi Drakula napisał/a: | . Poza tym wszystkim, jedziemy tam z powodu cieplutkiego morza i nie ukrywam, że też ekonomia wskazuje nam ten kierunek wakacyjnych wyjazdów |
Raczej przyzwyczajenie.
Bułgaria ma swoje uroki, ale to specyficzne zboczenie w dzisiejszych czasach.
Zibi Drakula - 2023-09-17, 11:28
Bim napisał/a: | Raczej przyzwyczajenie. | Jak zwał, tak zwał, cała reszta w opisach.
DI STEFANO - 2023-09-18, 10:44
Zibi Drakula napisał/a: | Bim napisał/a: | Raczej przyzwyczajenie. | Jak zwał, tak zwał, cała reszta w opisach. |
Zibi Drakula spoko głowa do góry, tak trzymać
Jak rzecze klasyk " Jeden kocha córkę a drugi teściową"
Tak to w życiu bywa.
Zwiedzaj, pisz, ciesz się życiem
Pozdrawiam
W przyszłości odwiedź piękną Warnę, zapraszam za wieczorną chłodną kawkę.
Zapraszam także na odwiedzenie naszego urokliwego kampingu w Kamchiya Beach.
Masz tam gwarancję miejsce biwakowe bezpośrednio przy plaży z pięknym widokiem na M.Cz i urokliwe wschody słońca.
Di Stefano
daro35 - 2023-10-07, 12:47
W przyszłości odwiedź piękną Warnę, zapraszam za wieczorną chłodną kawkę.
Zapraszam także na odwiedzenie naszego urokliwego kampingu w Kamchiya Beach.
Masz tam gwarancję miejsce biwakowe bezpośrednio przy plaży z pięknym widokiem na M.Cz i urokliwe wschody słońca.
Di Stefano[/quote]
I Ty dopiero o tym piszesz,rok temu dumałem jechać do Bułgarii,w sumie wylądowałem w Chorwacji,poddałem się opiniom innych,tak bywa Ty tam na stałe?
Banan - 2023-10-07, 12:59
Zibi, wielki browar za Waszą robotę przy relacji
Łokrutnie mi sie podobywa
DI STEFANO - 2023-10-07, 20:00
daro35 napisał/a: | Ty tam na stałe? |
No cóż..........
tam i tu
gdzie lepiej
ale ............
ostatnio w Kamchiya trochę gorzej,
do plaży M.Cz. nie tylko delfin podpływa,
ostatnio był to ukraiński dron z aktywnym pociskiem p.panc.
No cóż i w Polsce rakiety spadają.
ale Bułgarzy są lepiej przygotowani
i choć to morze i brak muru na granicy to jest tu spokojniej.
Tak ogólnie to Bułgaria fajna jest, tak wybrzeże M.Cz jak i głębia kraju, no i dużo tańsza niż Chorwacja.
To sprawa indywidualnie do wyboru według i koloru gdyż............
jeden kocha córkę a drugi teściową a i obaj chyba szczęśliwi z wyboru.
Pozdrawiam
adaml61 - 2023-10-10, 20:17
DI STEFANO napisał/a: | Bułgaria fajna jest, tak wybrzeże M.Cz | Zgadzam się , wybrzeże wspaniałe , przejechałem całe , od plaży do plaży , i ta ciepła woda .
adaml61 - 2023-10-10, 20:38
DI STEFANO napisał/a: | Zapraszam także na odwiedzenie naszego urokliwego kampingu w Kamchiya Beach. | A który to bo na jakimś stałem , ale na pewno nie na Twoim .
DI STEFANO - 2023-10-11, 09:02
adaml61 napisał/a: | DI STEFANO napisał/a: | Zapraszam także na odwiedzenie naszego urokliwego kampingu w Kamchiya Beach. | A który to bo na jakimś stałem , ale na pewno nie na Twoim . |
A........ skąd wiesz, że nie stałeś?
To przy takiej knajpie w stylu " luzik bałkański lat minionych" o szumnej nazwie Balaton , bezpośrednio przy plaży,
z polami patrząc od strony knajpy dla przyczep stałych dla tubylców ,
dalej dla kamperów utwardzony z biurem,
dalej utwardzony ceglanym miałem dla kamperów i przyczep z węzłem sanitarnym,
dalej nieutwardzony dla wszystkich odważnych na wjazd,
dalej pole trawiaste dla namiotów sąsiaduje z fajnym i dobrym w żarcie barem w stylu wczesno-rosyjskim o nazwie Robinson.
Tak na oko licząc 500 metrów wybrzeża.
Dojazd asfalt trochę piaszczysto miejscami ale da się dojechać gdyż jest dojazd z dwóch stron.
Wszystko w parku krajobrazowym- rezerwacie ujścia rzeki o tej samej nazwie.
W pobliżu znajduje się duży kompleks wypoczynkowy Soviet uUnion.
Opisałem abyś miał obraz czy przypadkiem wjechałeś a nie zajechałeś.
A szkoda.
Pozdro
adaml61 - 2023-10-11, 19:56
No i nie stałem , ale następnym razem , kto wie . W przyszłym roku mam zamiar powtórzyć poznawanie Bułgarskich plaż .Nawet pływałem po rzece .
pawelek - 2025-07-10, 07:05
Dzień dobry wszystkim. Czytam pięknie opisane wyjazdy do Bułgarii i naszła mnie ochota odwiedzić ten kraj w tym roku. Wybieram się w połowie sierpnia. Podpowiedzcie czy upały już trochę będą mniejsze? Planuje noclegi na dziko, myślę że się da. Główny priorytet to poleniuchować nad wodą, odpocząć i trochę pozwiedzać. Planuje plażę od strony Rumuni, dobry wybór?
Czy istnieje tam jakieś życie nocne, gdzie można by było wyjść do jakiejś knajpki, może troszkę potańczyć. Jak z płatnościami, wystarczy karta czy gotówka potrzebna?
Dziękuję za informacje, pozdrawiam Paweł
adaml61 - 2025-07-10, 08:48
Bułgaria się zmienia na lepsze , znajdziesz wszystko czego potrzebujesz , standard różny . Dziś kartą zapłacisz bez problemu , ale parę lew warto mieć . Temperatury , zależy jak trafisz , tak ok 30 . Tam gdzie są fajne plaże z miejscem na stanie na dziko , to to do rozrywek daleko . Choć są fajne miejsca z barami przy plaży .Na przykład tu 43.59567 28.56926
|
|