|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Radio FM słabo odbiera stacje radiowe podczas jazdy.
Mumers - 2023-02-18, 21:23 Temat postu: Radio FM słabo odbiera stacje radiowe podczas jazdy. Witam,
Radio w czasie jazdy bardzo słabo odbiera stacje radiowe FM. Na postoju jest zdecydowanie lepiej. Planuje się za ten temat zabrać i co polecacie zrobić.
Na dzisiaj radio jest z ok. 2016 roku podłączone do anteny zew. samochodu (oryginalnej) - tak zakładam, bo nie zaglądałem tam jeszcze.
Pomysł 1: Zamontować wzmacniacz FM (separator). Zakładam, że w 2002roku Fiat nie montował jeszcze wzmacniaczy do anten, a radio jest w miarę nowe, także pewnie to może być przyczyną.
Pomysł 2: Zrezygnować z anteny oryginalnej i zastosować antenę wewnętrzną (np. naklejaną na szybę przednią) juz ze wzmocnieniem i tak podłączyć do radia. Pytanie czy alkowa nie będzie tutaj "zagłuszaczem sygnału"
Pomysł 3: Zrezygnować z anteny FM i przejść na radia internetowe... ale tutaj pytanie do forumowiczów... czy coś, ktoś takiego robił... Czy są jakieś ciekawe przystawki do klasycznego radia samochodowego, aby go zmienić na odbiór radia internetowego?
Pacjent to Fial Ducato v244 z 2002.
Pozdrawiam
dream_team - 2023-02-19, 15:31
Pomysł 2 - kupiłem wewnętrzna na szybę ze wzmacniaczem - nie działa. Kupiłem rozgałęźnik antenowy i podłączyłem dwie anteny jednocześnie (zewnętrzna i wewnętrzna) - nie działa.
Pomysł 3 - mam radio z AUX. Podłączyłem telefon i zainstalowałem aplikację Polskie Radio. Mam wszystkie stacje bez zakłóceń. Do tego aplikacja TIDAL i muza gra non stop. I moim zdaniem, to najlepszy wybór w tych czasach.
Jak masz oryginalne radio bez wejścia AUX i nie chcesz go zmieniać, to kup sobie transmiter FM z możliwością podłączenia telefonu, pendriva, itp. Dźwięk troszkę gorszej jakości, ale nie potrzeba żadnych przeróbek.
Socale - 2023-02-19, 17:33
Najpierw upewnij się czy w radiu nie zdechła głowica FM - to częsty objaw.
Wyjmij radio, podłącz zamiast anteny 80cm przewodu miedzianego i włącz wyszukiwanie. Jak będzie słabo to słabo, zmiana w antenach nic już nie pomoże a tym bardziej wzmacniacz.
Co to za model radia?
Mumers - 2023-02-19, 20:12
dream_team napisał/a: | omysł 2 - kupiłem wewnętrzna na szybę ze wzmacniaczem - nie działa. Kupiłem rozgałęźnik antenowy i podłączyłem dwie anteny jednocześnie (zewnętrzna i wewnętrzna) - nie działa. |
Hmmm to mnie nie pocieszyłeś, bo taki plan miałem jako najbardziej prawdopodobny... ;-)
A pomysł z AUX bardzo ciekawy. Muszę tylko zobaczyć czy mam gdzieś wyjście(wejście) w radiu.
Mumers - 2023-02-19, 20:21
Socale napisał/a: | Najpierw upewnij się czy w radiu nie zdechła głowica FM - to częsty objaw.
Wyjmij radio, podłącz zamiast anteny 80cm przewodu miedzianego i włącz wyszukiwanie. Jak będzie słabo to słabo, zmiana w antenach nic już nie pomoże a tym bardziej wzmacniacz.
Co to za model radia? |
To jest radio Phoenix 1 DIN z wysuwanym ekranem (nie jest to Android). Model sprawdze i dam znać, teraz nie pamiętam.
reaven22 - 2023-02-20, 18:29
Od paru lat używam jedynie radio internetowe. Działa wszędzie rzadko kiedy jest problem z zasięgiem. Inna sprawa ze radio Nowy Świat które obecnie słucham działa tylko przez internet
Dołożyłem odbiornik Bluetooth i sygnał idzie ze smartfona.
Mumers - 2023-02-23, 22:49
reaven22 napisał/a: | Dołożyłem odbiornik Bluetooth i sygnał idzie ze smartfona. |
Chodzi o ten transmiter FM z Bluetooth czy jakiś jeszcze inny montowany do radia bezpośrednio?
Cezary113 - 2023-02-24, 18:26
Socale napisał/a: | Najpierw upewnij się czy w radiu nie zdechła głowica FM - to częsty objaw.
Co to za model radia? |
I to jest odpowiedź na zadane pytanie
dream_team - 2023-02-24, 18:34
Mumers napisał/a: | reaven22 napisał/a: | Dołożyłem odbiornik Bluetooth i sygnał idzie ze smartfona. |
Chodzi o ten transmiter FM z Bluetooth czy jakiś jeszcze inny montowany do radia bezpośrednio? |
Masz od wyboru do koloru, nawet pod zapalniczkę.
https://www.google.com/se...0&bih=937&dpr=1
Socale - 2023-02-24, 19:20
Jaki sens jest kupować transmiter FM, skoro radio nie odbiera FM?
Transmiter no nic innego jak stacja radiowa o mikro mocy nadajnika w paśmie FM
WALDZIOR - 2023-02-24, 20:25
Nie wiem czy w temacie u mnie po uruchomieniu silnika odpalają się światła dzienne z chińskiej republiki ludowej i tak sieją, że radio tylko w mieście koło nadajnika. Po włączeniu nawet pozycji problem znika na krótkim bacie od anteny dodatkowo zamontowanej do przodu integry a ta jest wykonana z tworzywa więc z masą anteny nie mało wspólnego i gra.
dream_team - 2023-02-24, 21:24
WALDZIOR napisał/a: | Nie wiem czy w temacie u mnie po uruchomieniu silnika odpalają się światła dzienne z chińskiej republiki ludowej i tak sieją, że radio tylko w mieście koło nadajnika. Po włączeniu nawet pozycji problem znika na krótkim bacie od anteny dodatkowo zamontowanej do przodu integry a ta jest wykonana z tworzywa więc z masą anteny nie mało wspólnego i gra. |
Mam to samo. Tez zauważyłem, ze to "dzienne" sieją zakłócenia.
Skwarek - 2023-02-24, 22:04
Można trochę posprawdzać przenośnym radiem FM. Czy też są zakłócenia odbioru w okolicy anteny samochodowej. Jeśli nie to lampy sieją zakłóceniami do radia samochodowego przez zasilanie a w tym wypadku można trochę zawalczyć i dołożyć filtry na zasilaniu radia i ledów. Warto spróbować.
joko - 2023-02-25, 00:48
Radio FM w samochodzie to sprzęt z tej samej grupy co odtwarzacz kasetowy czy CD
Szkoda czasu na szukanie powodu jego nie działania .
Radio internetowe daje lepszą jakość , większy wybór i możliwość słuchania nawet w dalekiej zagranicznej trasie , swojej ulubionej stacji.
Z radiem FM jesteś ograniczony do tego co się lokalnie nadaje i w takich np. Czechach zdany jesteś na Karela Gott'a, kiedy wolał byś zielone oczy Zenka
lechd - 2023-02-25, 09:20
te radio internetowe to dobry pomysł, a czy wiecie ile MB danych pobiera ?
Socale - 2023-02-25, 10:02
joko napisał/a: | Radio FM w samochodzie to sprzęt z tej samej grupy co odtwarzacz kasetowy czy CD
Szkoda czasu na szukanie powodu jego nie działania .
Radio internetowe daje lepszą jakość , większy wybór i możliwość słuchania nawet w dalekiej zagranicznej trasie
... |
FM to również DAB+ które jakością brzmienia wyrywa z kapci, natomiast internetowa Trójka... no nie da się słuchać, okrojona nędza brzmieniowa
Internet w Niemczech na autobahnie w porównaniu do Polski praktycznie nie istnieje, oni są 100 lat za Polską jeśli chodzi o tą "łączność" w trasie.
No ale nie rozkminiamy tu "jakie radio" lepsze, tylko tytuł i problem założyciela tematu
JanusS - 2023-02-25, 15:37
Miałem ten sam problem. Czego nie próbowałem i nie robiłem. W końcu jestem krótkofalowcem! Dopiero jak kolejna wymiana radia nie pomogła dotarła do mnie oczywista oczywistość!!! Po cholerę mi jakieś staroświeckie FM skoro jest internet!!! wgrałem odpowiednie aplikacje i mam co tylko mi się marzy! Łącznie ze stacjami country z USA, które uwielbiam!!! A jak żona czy wnuk się nudzi to se puszcza na ekran kabarety z YT. Po co mi jakieś tam FM ??? Jednocześnie mam odsłuch z navi na głośnikach radia a jak chce widok mamy to wystarczy kliknąć!!! Trzeba mi było stracić kilka stówek by zmądrzeć - czego życzę również autorowi posta. PS. U mnie winna jest alkowa. Wystawienie anteny poza obrys alkowy - FM jak DAB!!!
mischka - 2023-02-25, 19:55
Socale napisał/a: | Internet w Niemczech na autobahnie w porównaniu do Polski praktycznie nie istnieje, oni są 100 lat za Polską jeśli chodzi o tą "łączność" w trasie. | pełna zgoda, internet poza większymi aglomeracjami jest do
Natomiast DAB/DAB+ do wyboru do koloru, tego mi brakuje gdy jestem w Polsce.
Mumers - 2023-02-25, 23:48
lechd napisał/a: | te radio internetowe to dobry pomysł, a czy wiecie ile MB danych pobiera ? |
To zależy od jakości, standardowo jest to 128 kbps co daje ok. 58 MB na godzinę. 64kbs daje 28,8MB na godzinę, także trzeba sobie policzyć w zależności jak długo planujesz słuchać.
joko - 2023-02-26, 00:39
Pytanie jeszcze do czego kto używa radia ?
Jak do słuchania wiadomości czy jakichś audycji słownych , to tym bardziej radio internetowe ma większy sens ..... zwłaszcza za granicą ..... no chyba że ktoś lubi po niemiecku ....... albo węgiersku
Jak do słuchania muzyki .... to już w ogóle bez sensu . Zamiast słuchać tego co lubi redaktor prowadzący , albo co jest aktualnie "top" , wolę zapuścić swoją listę w Spotify.
W wielu nowych samochodach radia FM już nie uraczy (nawet w opcji).
Teraz standardem staje sie Android Automotive (nie mylić z Android Auto) w którym do uruchomienia radia internetowego , Spotify, Youtube , Netflix, czy wielu innych mediów nie potrzeba nawet smartfona (aplikacje instaluje i uruchamia się bezpośrednio w samochodowym systemie infotainment ).
Radio FM za chwilę skończy tak jak TV naziemna , czyli jako przestarzała alternatywa dla nielicznych, którzy z różnych powodów nie chcą lub nie mogą korzystać z nowszych rozwiązań.
joko - 2023-02-26, 00:46
Socale napisał/a: | natomiast internetowa Trójka... no nie da się słuchać, okrojona nędza brzmieniowa
|
Trójki to nie da sie teraz słuchać nawet w DAB
Tej muzyki, którą puszczano kiedyś w trójce można sobie posłuchać w Spotify ..... i to tego i wtedy kiedy chcemy...... a nie kiedy chce tego redaktor muzyczny
Tutaj Koledzy mają problem z odbiorem w ogóle jako takim .... a Ty Wojtku mówisz o jakości
|
|