|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Skuter, czy klasyczny motocykl do kampera.
Janusszr - 2023-07-09, 21:43 Temat postu: Skuter, czy klasyczny motocykl do kampera. Zastanawiam się nad zakupem jednośladu. Oczywiście do kampera. Przewożenie na platformie. Zazwyczaj wszyscy piszecie o skuterach. Czy dla dwóch osób nie będzie praktyczniejszy "klasyczny" motocykl? Pojemność silnika w moim przypadku nie gra roli. Waga jest najważniejsza. Przygodę z jednośladem zakończyłem prawie pół wieku temu. Miałem Jawę 250, która o ile pamiętam ważyła 130 kg, ale to było kawał maszyny. Jak widzę, że Honda np. PCX waży 130kg i w porównaniu do motocykla jest jakaś taka niezgrabna, to zastanawiam się skąd ten pęd właśnie do skuterów?
Doradzicie coś "nieskuterowego" o wadze 100 + - 10kg?
Andrzej 73 - 2023-07-09, 22:00
Janusz , a po jaki drogach będziesz jeździł? Druga sprawa pojemniki czyt. schowki. Do motoru będziesz potrzebował sakwy. Gdzieś zakupy trzeba schować. Zresztą co tu dużo pisać gdzie tam Jawie 250 do PCX 125. Jeździłem na jednym i drugim i wiem co mówię.
Janusszr - 2023-07-09, 22:21
Z zakupami nie mieliśmy problemu jeżdżąc hulajnogami. Po jakich drogach? Tam gdzie nie dojadę kamperem. Jawę wymieniłem tylko dlatego, że takowy motocykl posiadałem i na tamte czasy (początek lat siedemdziesiątych- 71-do 74) był to luksus w Polsce.
Na platformie którą posiadam, łatwiej mi chyba będzie zakotwiczyć motocykl.
Andrzej 73 - 2023-07-09, 22:27
Gdyby lepszy był motocykl wybrałbym motocykl , jednak skuter lepszy , wygodniejszy na dalekie podróże. Skuterem na obecnym wyjeździe zrobiłem ponad 700 km i sie nie męczyłem. Uważam że skutery są pod tym kątem lepsze. Jednak mówią że jedni wolą blondynki drudzy...dopisz sobie sam.
Janusszr - 2023-07-09, 23:03
Andrzej 73 napisał/a: | Gdyby lepszy był motocykl wybrałbym motocykl , jednak skuter lepszy , wygodniejszy na dalekie podróże. |
Może masz rację.
Zastanawia mnie dlaczego ludzie przemierzają świat motocyklami, a nie skuterami, jeżeli na dalekie podróże są wygodniejsze jak piszesz.
Może jeszcze ktoś wypowie się o wyższości jednego pojazdu nad drugim.
Przez ostatnich kilka dni przeszukiwałem internet pod kątem zakupu skutera. Dzisiaj naszły mnie wątpliwości, czy idę dobrą drogą. Zacząłem wątpić po przeczytaniu kilku artykułów na temat skuterów. Autorzy piszą, że skuter jest wprost idealny na krótkie trasy po zatłoczonym mieście.
Mazur - 2023-07-09, 23:17
Janusszr napisał/a: | Zastanawia mnie dlaczego ludzie przemierzają świat motocyklami, a nie skuterami, |
Janusz, oczywiście że motocykle są lepsze do przemierzania świata i to bez dwóch zdań, ale nie takie o wadze 120kg i 125 pojemności i przewożone na kamperze.
Ja zastanawiałem się nad enduro bo lekkie, ale zrobionym na supermoto (opony szosowe) , niestety cena kosmos za porządny motocykl i trochę wysoki. A w skuterze, jak napisał Andrzej jest duży schowek, do tego dołożylem kuferek i można się zapakować na wycieczkę czy na zakupy że hoho
Jeżeli już motocykl, to taki "pińcet plus" (cm3) , ale trzeba mieć mocną niedowagę lub >3,5t
Andrzej 73 - 2023-07-10, 00:53
Mam Hondę turystyka , ale nie wyobrażam sobie żebym go włożył do garażu. Pomijam że pozycja do jazdy to typowa szlifierka. Żona pewnie leżała by na mnie cały czas.
Widziałem Niemca który miał moto takie ze 250 , na dwa razy woził wodę ze sklepu.
A jak wiózł kobietę to szkoda opowiadać. Moja to przy niej jechała jak królowa.
joko - 2023-07-10, 02:05
Też mi się wydaje , że do kampera to skuter lepszy od motocykla. W tym zastosowaniu nie robi się raczej dalekich tras , a raczej kręci się wokół miejscówki gdzie stoi kamper.
Skuter jest zgrabniejszy i wydaje mi się, że praktyczniejszy w użyciu.
Czasami widuję kampery z motocyklami na wyposażeniu , ale zawsze taki motorek ciągnięty jest na przyczepce (co samo w sobie jest kompletnie nie praktyczne) , a na platformie to widziałem tylko raz , ale na przeprawówce zrobionej jak jakieś sporej ciężarówce.
Kiedyś też zastanawiałem się czy skuter czy motocykl ...... a finalnie skończyło się na dwóch rowerach elektrycznych (ale typu FatBike na 4 calowych oponach i z mocnymi 1kW silnikami ) i dla mnie jest to rozwiązanie najlepsze, najwygodniejsze i najbardziej wszechstronne, ale rozumiem że nie dla każdego. Jeśli druga osoba nie jeździ i musi być pasażerem to pozostaje skuter lub motocykl ..... ze wskazaniem na skuter
MILUŚ - 2023-07-10, 08:42
Poprzedni właściciel naszego kampera woził w garażu moto . My wozimy cztery rowery
Janusszr - 2023-07-10, 09:12
Czyli dalej szukać skutera.
Nie pachnie Wam benzyną w kamperach? Ja swego czasu wiozłem zbiornik do silnika łodzi w garażu . Dodatkowo był w worku foliowym i mimo wszystko czuć było benzynę.
Mam jeszcze jeden dylemat. Co zabrać ze sobą do Włoch? Ponton z silnikiem, czy skuter?
W przypadku Norwegii nie mam i nie będę miał wątpliwości - tylko ponton, ale Włochy?
ZEUS - 2023-07-10, 10:16
Janusszr napisał/a: |
Nie pachnie Wam benzyną w kamperach? Ja swego czasu wiozłem zbiornik do silnika łodzi w garażu . Dodatkowo był w worku foliowym i mimo wszystko czuć było benzynę |
Kiedyś woziłeś i było czuć a teraz jak wozisz to również czujesz?
Ja od trzech lat wożę skuter w garażu i nic nie czuć, wożę również awaryjnie kanisterek 5 l marki by'Jula i też nie ma z tym problemu.
Andrzej 73 - 2023-07-10, 10:18
Janusz , kolego. Pewnie czytałeś moja relacje , więc wiesz co ja zabrałem. Skuter nad pontonem , jak weźmiemy jedno i drugie to i tak czasu nie starczy aby z tego korzystać.
Jak chcesz więcej info zadzwoń numer masz.
DI STEFANO - 2023-07-10, 11:06
Jeśli mam ciągnąć za camperem platformę, ja wybrałem trzeci wariant.
Nie skuter, nie motocykl lecz micro-car.
Waga 466 kg z płynami ustrojowymi, wygodnie 4 osoby, dach nad głową, chłodzenie, ogrzewanie, spalanie 2,5-3,5 litra benzyna, prędkość (elektronicznie ograniczona) do 75km/h.
Łatwy załadunek z wykorzystaniem elektrycznej wciągarki.
Cena (jak dobrze poszukasz) przystępna.
Janusszr - 2023-07-10, 12:17
ZEUS napisał/a: | Janusszr napisał/a: |
Nie pachnie Wam benzyną w kamperach? Ja swego czasu wiozłem zbiornik do silnika łodzi w garażu . Dodatkowo był w worku foliowym i mimo wszystko czuć było benzynę |
Kiedyś woziłeś i było czuć a teraz jak wozisz to również czujesz?
Ja od trzech lat wożę skuter w garażu i nic nie czuć, wożę również awaryjnie kanisterek 5 l marki by'Jula i też nie ma z tym problemu. |
Obecnie nic nie czuć, bo zbiornik na paliwo umieszczony jest na zewnątrz kampera. Tak samo jak wędzarka.
Janusszr - 2023-07-10, 12:26
Andrzej 73 napisał/a: | Janusz , kolego. Pewnie czytałeś moja relacje , więc wiesz co ja zabrałem. Skuter nad pontonem , jak weźmiemy jedno i drugie to i tak czasu nie starczy aby z tego korzystać.
Jak chcesz więcej info zadzwoń numer masz. |
Dziękuję Andrzeju za chęć pomocy. Pogadamy jak kupię skuter
Ponton i skuter jednocześnie u mnie nie wchodzi w grę. Brak miejsca, waga oraz za dużo do obsługi naraz.
MILUŚ - 2023-07-10, 13:38
Janusszr napisał/a: | Czyli dalej szukać skutera.
Nie pachnie Wam benzyną w kamperach? ..... |
Wożę dwa 10l kanistry i nic nie czuć
szkl - 2023-07-10, 16:25
ja mam w garażu schowany skuter (Yamaha nmax125). Wygodne rozwiązanie. Waga 131kg (chodź nośność garażu to 350kg więc duży zapas). Wygodne parkowanie za pomocą elektrycznej wciągarki i unieruchomienie pasami do wciągarki - bajka.
przemo.d - 2023-07-10, 20:28
I ja wożę skuter od lat 125 kymco like 125LX ma kufer na tyle, schowek pod fotelem i najważniejsze:) wieszaczek na zakupy pod kierownicą na zwiad do następnej miejscówki także jest świetny.. nie ruszam się na wakacje bez niego.
W garażu na tyle jeździ. Uchwyt na koło przednie z JULI I pas przez fotel .
Wjeżdża sam po najeździe Alu z Juli jak to skuter.
Sprawdza się ale przy długich trasach typu GR jak otwieram drzwi od garażu po całym dniu jazdy w upale czuć troszkę benzyną . W środku kamperka nie czuć bo łóżko szczelnie zakrywa garaż.
Lekki zapach benzyny zawsze będzie tak jak piszesz, cudów nie ma bo każdy zbiornik ma odpowietrzenie wiec musi być czuć benzynę... Na pustaka musiał byś go wozić bez benzyny aby nic nie czuć mnie to nie przeszkadza 5 min wietrzenia na pauzie i po problemie lub jakieś kratki wentyl. by trzeba dokleić dla wrażliwych.
Będzie tak jak piszesz coś tam zawsze czuć benzyna będzie przez odpowietrznik. Czy to skuter czy silnik do pontonu .. cudów nie ma benzyna w upale szczególnie paruje.
ZEUS - 2023-07-10, 21:21
przemo.d napisał/a: | Będzie tak jak piszesz coś tam zawsze czuć benzyna będzie przez odpowietrznik. Czy to skuter czy silnik do pontonu .. cudów nie ma benzyna w upale szczególnie paruje. |
Pozwolę sobie się nie zgodzić, że ZAWSZE😜... każdorazowo po jeździe schładzam skuter przed wstawieniem go do garażu i żadnych niepożądanych "aromatów" nie stwierdzam😀 może niektóre marki mają skuteczniejsze systemy odpowietrzania🤔🤗
Andrzej 73 - 2023-07-10, 22:09
Wybrałem Hondę bo to praktycznie najlepsza marka. Dzisiaj rozmawiałem z Włochem który jest mechanikiem motocykli. Powiedział że PCX to najlepszy skuter obok SH , bo to ten sam silnik. Nawet pozwoliłem zadać pytanie czy Piaggio Liberty nie lepszy , to sie zaśmiał. Honda jest la migliore czy jakoś tak. Czyli najlepsza.
Jak woziłem poprzednie skutery to coś czułem paliwo , ale bardzo mało. Teraz to nawet nic a nic. Widać jakość korków ma znaczenie.
Janusszr - 2023-07-11, 06:01
MW Waszych skuterów to ok.130kg. Jaka jest DMC?
tomiy - 2023-07-11, 09:24
Wg mnie skuter to jak hulajnoga elektryczna. Supert wokół komina, lekki teren tez zaliczy. A moto to jak rower elektryczny, lepszy na wycieczki, ale te robimy 4 kołami przecież.
Mazur - 2023-07-11, 09:55
Janusszr napisał/a: | MW Waszych skuterów to ok.130kg. Jaka jest DMC? |
edit: nie przeczytałem ze zrozumieniem że chodzi o DMC skutera
Mój ma wagę 120kg, a wagi pasażerów w danych technicznych i manualu nie mogę znaleźć
tomiy napisał/a: | Supert wokół komina, lekki teren tez zaliczy. A moto to jak rower elektryczny, lepszy na wycieczk |
Pozwolę się trochę nie zgodzić , zależy co masz na myśli wokół komina Skuterem można całkiem sporo km nawinąć. Zdarzyło mi się po zakupie zrobić niedzielną wycieczkę (bo chciałem szybko pierwszą wymianę oleju zrobić ) jak na screenie , z tym że ponad 4h. Ostatnio 160km też nie było problemu. Motocyklem jest ta różnica że taka trasę robię szybciej, ale moto to typowa szlifiera (Yamaha R1). Skuter mam już po tzw. dotarciu i 80km/h to fajna, normalna prędkość , równo z samochodami po zwykłych drogach, a licznikowe, chwilowe 110km/h też dał radę . Jadąc kamperem na pewno nie robimy takich długich tras wokół kampera bo nie ma takiej potrzeby, przemieszczamy się kamperem.
Zgadzam się w100% z tomiy , jeżeli jest to skuter 50cm3 , który wcześniej miałem na wyposażeniu.
Andrzej 73 - 2023-07-11, 10:21
Trzeba brać pod uwagę drugą połówkę, chyba jej też sie należy jakiś komfort podróżowania.
Skuter właśnie to oferuje.
ZEUS - 2023-07-11, 12:41
Janusszr napisał/a: | MW Waszych skuterów to ok.130kg. Jaka jest DMC? |
U mnie MW skutera to 105 kg a DMC to 275 kg, 170 kg ładowności to całkiem sporo dla dwóch osób o niezbyt obfitych kształtach😊
Janusszr - 2023-07-11, 22:34
Jaki Zeusie skuter posiadasz?
ZEUS - 2023-07-11, 22:54
Suzuki Address "bliźniak" Hondy SH125
Komplecik - 2023-07-12, 07:32
ZEUS napisał/a: | Suzuki Address "bliźniak" Hondy SH125 |
niedowierzanie
Bliźniak raczej Vision a
Sh to jednak inny mocniejszy silnik a co za tym idzie cięższy
tomiy - 2023-07-12, 08:43
Mazur napisał/a: | , zależy co masz na myśli [i]wokół komina[ |
Tal do 100 km od miejsca postoju - i mówie tu o skuterze nie hulajnodze
ZEUS - 2023-07-12, 09:31
Komplecik napisał/a: | niedowierzanie |
oczywiście masz rację😀 trochę mi się "pozajączkowało"😊 byłeś szybszy niż zdążyłem dostrzec pomyłkę i ją skorygować, gratuluję czujności
chociaż Honda SH sylwetką różni się niewiele 😜
Andrzej 73 - 2023-07-12, 09:34
Panowie temat wałkowany jedenaście stron w moim temacie kupię skuter Honda SH https://www.camperteam.pl...pic.php?t=39776
Nie rozumiem ponownego wałkowania tutaj.
Chyba wszystko było omówione.
LukF - 2023-07-12, 14:01
Andrzej,
My z Robertem czekamy na ciąg dalszy Twojej relacji Włosko-skuterowej
Robert nawet obiecał więcej nie dogryzać Tobie w relacji więc czekamy, czekamy... Pisz TAM a nie TU
Andrzej 73 - 2023-07-12, 15:30
Łukasz , chyba czekacie jako jedyni.
Bo komentarze ucichły i nawet odsłon nie przybywa.
Dokończę po powrocie. My jeszcze w trasie.
LukF - 2023-07-12, 17:18
Andrzej 73 napisał/a: | Łukasz , chyba czekacie jako jedyni.
Bo komentarze ucichły i nawet odsłon nie przybywa.
Dokończę po powrocie. My jeszcze w trasie. |
Andrzej, po powrocie to Ty wiesz co będziesz robił zamiast relacji??? Pozdrawiam
mischka - 2023-07-12, 18:45
Andrzej 73 napisał/a: | chyba czekacie jako jedyni. | ja też czekam
Komplecik - 2023-07-12, 19:17
ZEUS napisał/a: | "😊 byłeś szybszy niż zdążyłem dostrzec pomyłkę i ją skorygować, gratuluję czujności
chociaż Honda SH sylwetką różni się niewiele 😜 |
Jest wyższa cięższa i mocniejsza
Muszę się pożalić tak jak Ty jestem/byłem fanem Hondy Vision w tym roku poraz pierwszy 3 razy wysadziłem pasażera, objezdzajac Toscanie na tampejszych stromych podjazdach brakło pary i mam poważny dylemat, jak dotąd te 8KM wystarczało w Toscani brakło może można jakiegoś tuning a hondzie zrobić?
Komplecik - 2023-07-12, 19:19
No nie do końca Andrzejku nie do końca
Komplecik - 2023-07-12, 19:20
LukF napisał/a: |
Andrzej,
My z Robertem czekamy na ciąg dalszy Twojej relacji Włosko-skuterowej
Robert nawet obiecał więcej nie dogryzać Tobie w relacji więc czekamy, czekamy... Pisz TAM a nie TU |
No właśnie pisz tam tu jest wątek o kupnie skutera 14Konnego
LukF - 2023-07-12, 19:21
Komplecik napisał/a: |
Muszę się pożalić tak jak Ty jestem/byłem fanem Hondy Vision w tym roku poraz pierwszy 3 razy wysadziłem pasażera, objezdzajac Toscanie na tampejszych stromych podjazdach brakło pary i mam poważny dylemat, jak dotąd te 8KM wystarczało w Toscani brakło może można jakiegoś tuning a hondzie zrobić?
|
Można Robert. Trzeba kupić skuter 15KM
Komplecik - 2023-07-12, 19:23
LukF napisał/a: | Komplecik napisał/a: |
Muszę się pożalić tak jak Ty jestem/byłem fanem Hondy Vision w tym roku poraz pierwszy 3 razy wysadziłem pasażera, objezdzajac Toscanie na tampejszych stromych podjazdach brakło pary i mam poważny dylemat, jak dotąd te 8KM wystarczało w Toscani brakło, może można jakiegoś tuning a hondzie zrobić?
|
Można Robert. Trzeba kupić skuter 15KM | już we Florencji się rozglądałem te nowe SH to 11KM też żadne rarytasy ten gryz3k a PS ma zdaje się około 15KM i jest niski
Andrzej 73 - 2023-07-13, 13:11
Moc SH to 13 KM , tak jak PCX
Komplecik - 2023-07-13, 18:15
Andrzej 73 napisał/a: | Moc SH to 13 KM , tak jak PCX |
Andrzejku Andrzej nie 13KM a tylko 12,5KM Sh faktycznie 13KM przy mniejszych obrotach, no ale ty masz PCX więc tylko 12.5KM przy bardzo dużych obrotach
PCX jest znacznie słabsza od Sh mniejszy moment i mniejsza moc
Andrzej 73 - 2023-07-13, 21:29
Faktycznie różnica 500 obrotów i 0,2 Nm , tyle że SH troszkę cięższy.
Komplecik - 2023-07-13, 22:20
Andrzej 73 napisał/a: | Faktycznie różnica 500 obrotów i 0,2 Nm , tyle że SH troszkę cięższy. |
0,5 KM gdzie zguliłeś, Sh niestety jest sporo lżejsze
Andrzej 73 - 2023-07-13, 23:06
SH waży 137 kg. Niestety. Robert temat przerobiłem w szerz i w poprzek.
Obecnie jestem jeszcze bardziej przekonany o właściwym wyborze.
Ładowanie Pcx jest proste jak ...no wiesz. Z SH byłoby więcej zabawy.
Koniec tych dywagacji , bo i tak to na niewiele sie zdają. Każdy ma swoje przemyślenia.
Komplecik - 2023-07-14, 05:12
Andrzej 73 napisał/a: | SH waży 137 kg. Niestety. Robert temat przerobiłem w szerz i w poprzek.
Obecnie jestem jeszcze bardziej przekonany o właściwym wyborze.
Ładowanie Pcx jest proste jak ...no wiesz. Z SH byłoby więcej zabawy.
Koniec tych dywagacji , bo i tak to na niewiele sie zdają. Każdy ma swoje przemyślenia. |
Jesteś czujny i na żartach się znasz piwko odemnie masz
|
|