Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Zawór automatycznego spuszczania wody

redspider - 2023-10-10, 00:48
Temat postu: Zawór automatycznego spuszczania wody
Witajcie. Mam pytanie dotyczące zaworu automatycznego spuszczania wody który otwiera się przy 2 stopniach na plusie. Ostatnio otworzył się i widziałem jak wypływa woda spod kampera i myślałem, że woda spłynie tylko z bojlera a tu okazało się że woda spływa także ze zbiornika z czysta wodą. Zanim się zorientowałem to ponad 50l poszło pod auto. Czy to normalne, że woda ucieka też ze zbiornika z czystą wodą? Czy powinna spłynąć tylko z bojlera?
rigg - 2023-10-10, 03:45

To normalne i bardzo pomocne dla zapominalskich.
redspider - 2023-10-10, 10:00

rigg napisał/a:
To normalne i bardzo pomocne dla zapominalskich.

To jak jeździć zimą albo jak są przymrozki? Rozgrzewać auto i nalewać wodę i nie pozwolić "wystygnąć" kamperowi?

orkaaa - 2023-10-10, 11:58

Zależy od instalacji i stosowanych przez producentów rozwiązaniach. U mnie są dwa miejsca spustu. Jedno bezpośrednio ze zbiornika czystej zatykane specjalnym korkiem . Drugie termozawor za trumą. Woda z tej części instalacji spływa gdy temp spadnie poniżej 3,stopni na plusie. W praktyce jeżeli nie ma takiej temp około 3 stopni to nie zamkniemy tego zaworu. I tu kolejne ale…. Jeśli pompa jest włączona to spłynie cała woda. Ale jeżeli pompa nie jest włączona to spłynie woda tylko z trumy 10 litrów .
Kazik II - 2023-10-10, 12:43

Dziwne, że ten zawór automatyczny nie ma jakiejś blokady jeśli jeździmy zimą. Ja nie jeżdżę, więc ten zawór po prostu usunąłem z instalacji a kiedy późną jesienią odstawiam kampera na zimowanie po prostu wypuszczam wodę ręcznymi zaworami. Zwłaszcza że ten automat robił mi numery w postaci wypuszczania wody w pełni lata. No to się zemściłem i wywaliłem go w ogóle. :diabelski_usmiech
SlawekEwa - 2023-10-10, 13:29

Kazik II napisał/a:
Zwłaszcza że ten automat robił mi numery w postaci wypuszczania wody w pełni lata.

Po odłączeniu aku mieszkalnego ?

rigg - 2023-10-10, 15:32

SlawekEwa napisał/a:
Po odłączeniu aku mieszkalnego
frost control nie jest w ogóle zasilany prądem.
redspider napisał/a:
To jak jeździć zimą albo jak są przymrozki? Rozgrzewać auto i nalewać wodę i nie pozwolić "wystygnąć" kamperowi?
Zimą jak jeździsz, a nie przebywasz w kamperze bo walczysz na nartach lub zwiedzasz iglo to ustawiasz temp wew na minimum, którą musisz sam sprawdzić( w niektórych wystarczy 2 w innych 3 na potencjometrze trumy) ważne , żeby nie spadła poniżej 3 stopni.
kimtop - 2023-10-10, 15:42

rigg napisał/a:
frost control nie jest w ogóle zasilany prądem

Mój jest

MILUŚ - 2023-10-10, 17:50

Nowsze generacje Frost Control są bezprądowe :-P
orkaaa - 2023-10-10, 18:13

Co do spuszczania tak jak pisałem. Frost control działa automatycznie bez prądu. I otwiera zawór z zasobnika ciepłej Trumy. Jeżeli mamy zamkniętą pompkę ciśnienia to woda czysta w zbiorniku zostaje. Jeżeli jednak pompa ciśnienia wody jest włączona to będzie wyrównywała ciśnienie aż przez zawór frost control wyleje całą wodę. To teoria bo ci co jeżdżą zimą i nie mają ogrzewanego garażu to wiedzą, że po każdym powrocie trzeba całą wodę spuścić i wydmuchać pompę ciśnienia oraz otworzyć krany bo mróz te plastiki rozsadzi. Więc nie wystarczy spuścić wodę ale też trzeba wydmuchać pompkę na ile się da.
Kazik II - 2023-10-10, 18:53

orkaaa napisał/a:
Więc nie wystarczy spuścić wodę ale też trzeba wydmuchać pompkę na ile się da.

Nie jestem pewien, czy da się "wydmuchać" pompę do czysta. Dlatego na wszelki wypadek odkręcam przed zimą pompę i zanoszę do domu. Raz do roku odkręcić i potem przykręcić to niewiele roboty.

MILUŚ - 2023-10-10, 19:34

Kazik II napisał/a:
orkaaa napisał/a:
Więc nie wystarczy spuścić wodę ale też trzeba wydmuchać pompkę na ile się da.

Nie jestem pewien, czy da się "wydmuchać" pompę do czysta. Dlatego na wszelki wypadek odkręcam przed zimą pompę i zanoszę do domu. Raz do roku odkręcić i potem przykręcić to niewiele roboty.

Dokładnie to tak jak ja :mrgreen:

Bim - 2023-10-10, 19:56

Kazik II napisał/a:
Nie jestem pewien, czy da się "wydmuchać" pompę do czysta.

Kaziu ;)

w twoim wieku spirometria to loteria

Ja tam jeszcze mogę :haha: i nigdy nie rozkręcam tego ustrojstwa :wyszczerzony:

Kazik II - 2023-10-10, 23:04

Bim napisał/a:
Ja tam jeszcze mogę :haha: i nigdy nie rozkręcam tego ustrojstwa :wyszczerzony:

I słusznie, w pewnym wieku człowiekowi nie chce się tracić czasu na detale i dmucha bez rozbierania :haha: :haha:

redspider - 2023-10-10, 23:35

orkaaa napisał/a:
Zależy od instalacji i stosowanych przez producentów rozwiązaniach. U mnie są dwa miejsca spustu. Jedno bezpośrednio ze zbiornika czystej zatykane specjalnym korkiem . Drugie termozawor za trumą. Woda z tej części instalacji spływa gdy temp spadnie poniżej 3,stopni na plusie. W praktyce jeżeli nie ma takiej temp około 3 stopni to nie zamkniemy tego zaworu. I tu kolejne ale…. Jeśli pompa jest włączona to spłynie cała woda. Ale jeżeli pompa nie jest włączona to spłynie woda tylko z trumy 10 litrów .

Też mam dwa zawory dokładnie jak u Ciebie ale jest jedno ale, woda spływa sobie z całego układu. Liczyłem właśnie że spłynie 12 litrów i to wszystko a jednak ze zbiornika z czystą wodą ubywało wody i stąd mój post bo zastanawiam się czy nie mam czegoś uszkodzonego (jakiegoś odpowietrzenia czy coś)

orkaaa - 2023-10-11, 15:35

Kluczowe pytanie o pompkę ciśnienia wody. U mnie jeśli działa to będzie cały czas nabijać ciśnienie i w konsekwencji uzupełniać wodę w zbiorniku trumy. Jeśli zawór trumy frost control jest otwarty to w końcu wyleje całą wodę. Trzeba zdiagnozować czy u Ciebie woda spływa bez względu na ustawienie pompy.
MarekAn - 2023-10-11, 20:12

Moim zdaniem, wynik spuszczania wody z trumy, zależy od rodzaju pompki wody. Mam pompkę zanurzeniową (włącznik w kranie) i otwarcie zaworu spustowego trumy spuszcza wodę z całego układu. Powstaje bowiem system naczyń połączonych. Nie powstanie on tam gdzie jest pompa ciśnieniowa (załączana ciśnieniem).
redspider - 2023-10-12, 00:32

MarekAn napisał/a:
Moim zdaniem, wynik spuszczania wody z trumy, zależy od rodzaju pompki wody. Mam pompkę zanurzeniową (włącznik w kranie) i otwarcie zaworu spustowego trumy spuszcza wodę z całego układu. Powstaje bowiem system naczyń połączonych. Nie powstanie on tam gdzie jest pompa ciśnieniowa (załączana ciśnieniem).

Dokładnie tak mam, pompka wody włącza się w momencie otworzenia kranu. Pompka zanurzona jest w zbiorniku z czysta wodą.