|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Zawór automatycznego spuszczania wody
redspider - 2023-10-10, 00:48 Temat postu: Zawór automatycznego spuszczania wody Witajcie. Mam pytanie dotyczące zaworu automatycznego spuszczania wody który otwiera się przy 2 stopniach na plusie. Ostatnio otworzył się i widziałem jak wypływa woda spod kampera i myślałem, że woda spłynie tylko z bojlera a tu okazało się że woda spływa także ze zbiornika z czysta wodą. Zanim się zorientowałem to ponad 50l poszło pod auto. Czy to normalne, że woda ucieka też ze zbiornika z czystą wodą? Czy powinna spłynąć tylko z bojlera?
rigg - 2023-10-10, 03:45
To normalne i bardzo pomocne dla zapominalskich.
redspider - 2023-10-10, 10:00
rigg napisał/a: | To normalne i bardzo pomocne dla zapominalskich. |
To jak jeździć zimą albo jak są przymrozki? Rozgrzewać auto i nalewać wodę i nie pozwolić "wystygnąć" kamperowi?
orkaaa - 2023-10-10, 11:58
Zależy od instalacji i stosowanych przez producentów rozwiązaniach. U mnie są dwa miejsca spustu. Jedno bezpośrednio ze zbiornika czystej zatykane specjalnym korkiem . Drugie termozawor za trumą. Woda z tej części instalacji spływa gdy temp spadnie poniżej 3,stopni na plusie. W praktyce jeżeli nie ma takiej temp około 3 stopni to nie zamkniemy tego zaworu. I tu kolejne ale…. Jeśli pompa jest włączona to spłynie cała woda. Ale jeżeli pompa nie jest włączona to spłynie woda tylko z trumy 10 litrów .
Kazik II - 2023-10-10, 12:43
Dziwne, że ten zawór automatyczny nie ma jakiejś blokady jeśli jeździmy zimą. Ja nie jeżdżę, więc ten zawór po prostu usunąłem z instalacji a kiedy późną jesienią odstawiam kampera na zimowanie po prostu wypuszczam wodę ręcznymi zaworami. Zwłaszcza że ten automat robił mi numery w postaci wypuszczania wody w pełni lata. No to się zemściłem i wywaliłem go w ogóle.
SlawekEwa - 2023-10-10, 13:29
Kazik II napisał/a: | Zwłaszcza że ten automat robił mi numery w postaci wypuszczania wody w pełni lata. |
Po odłączeniu aku mieszkalnego ?
rigg - 2023-10-10, 15:32
SlawekEwa napisał/a: | Po odłączeniu aku mieszkalnego | frost control nie jest w ogóle zasilany prądem. redspider napisał/a: | To jak jeździć zimą albo jak są przymrozki? Rozgrzewać auto i nalewać wodę i nie pozwolić "wystygnąć" kamperowi? | Zimą jak jeździsz, a nie przebywasz w kamperze bo walczysz na nartach lub zwiedzasz iglo to ustawiasz temp wew na minimum, którą musisz sam sprawdzić( w niektórych wystarczy 2 w innych 3 na potencjometrze trumy) ważne , żeby nie spadła poniżej 3 stopni.
kimtop - 2023-10-10, 15:42
rigg napisał/a: | frost control nie jest w ogóle zasilany prądem |
Mój jest
MILUŚ - 2023-10-10, 17:50
Nowsze generacje Frost Control są bezprądowe
orkaaa - 2023-10-10, 18:13
Co do spuszczania tak jak pisałem. Frost control działa automatycznie bez prądu. I otwiera zawór z zasobnika ciepłej Trumy. Jeżeli mamy zamkniętą pompkę ciśnienia to woda czysta w zbiorniku zostaje. Jeżeli jednak pompa ciśnienia wody jest włączona to będzie wyrównywała ciśnienie aż przez zawór frost control wyleje całą wodę. To teoria bo ci co jeżdżą zimą i nie mają ogrzewanego garażu to wiedzą, że po każdym powrocie trzeba całą wodę spuścić i wydmuchać pompę ciśnienia oraz otworzyć krany bo mróz te plastiki rozsadzi. Więc nie wystarczy spuścić wodę ale też trzeba wydmuchać pompkę na ile się da.
Kazik II - 2023-10-10, 18:53
orkaaa napisał/a: | Więc nie wystarczy spuścić wodę ale też trzeba wydmuchać pompkę na ile się da. |
Nie jestem pewien, czy da się "wydmuchać" pompę do czysta. Dlatego na wszelki wypadek odkręcam przed zimą pompę i zanoszę do domu. Raz do roku odkręcić i potem przykręcić to niewiele roboty.
MILUŚ - 2023-10-10, 19:34
Kazik II napisał/a: | orkaaa napisał/a: | Więc nie wystarczy spuścić wodę ale też trzeba wydmuchać pompkę na ile się da. |
Nie jestem pewien, czy da się "wydmuchać" pompę do czysta. Dlatego na wszelki wypadek odkręcam przed zimą pompę i zanoszę do domu. Raz do roku odkręcić i potem przykręcić to niewiele roboty. |
Dokładnie to tak jak ja
Bim - 2023-10-10, 19:56
Kazik II napisał/a: | Nie jestem pewien, czy da się "wydmuchać" pompę do czysta. |
Kaziu
w twoim wieku spirometria to loteria
Ja tam jeszcze mogę i nigdy nie rozkręcam tego ustrojstwa
Kazik II - 2023-10-10, 23:04
Bim napisał/a: | Ja tam jeszcze mogę i nigdy nie rozkręcam tego ustrojstwa |
I słusznie, w pewnym wieku człowiekowi nie chce się tracić czasu na detale i dmucha bez rozbierania
redspider - 2023-10-10, 23:35
orkaaa napisał/a: | Zależy od instalacji i stosowanych przez producentów rozwiązaniach. U mnie są dwa miejsca spustu. Jedno bezpośrednio ze zbiornika czystej zatykane specjalnym korkiem . Drugie termozawor za trumą. Woda z tej części instalacji spływa gdy temp spadnie poniżej 3,stopni na plusie. W praktyce jeżeli nie ma takiej temp około 3 stopni to nie zamkniemy tego zaworu. I tu kolejne ale…. Jeśli pompa jest włączona to spłynie cała woda. Ale jeżeli pompa nie jest włączona to spłynie woda tylko z trumy 10 litrów . |
Też mam dwa zawory dokładnie jak u Ciebie ale jest jedno ale, woda spływa sobie z całego układu. Liczyłem właśnie że spłynie 12 litrów i to wszystko a jednak ze zbiornika z czystą wodą ubywało wody i stąd mój post bo zastanawiam się czy nie mam czegoś uszkodzonego (jakiegoś odpowietrzenia czy coś)
orkaaa - 2023-10-11, 15:35
Kluczowe pytanie o pompkę ciśnienia wody. U mnie jeśli działa to będzie cały czas nabijać ciśnienie i w konsekwencji uzupełniać wodę w zbiorniku trumy. Jeśli zawór trumy frost control jest otwarty to w końcu wyleje całą wodę. Trzeba zdiagnozować czy u Ciebie woda spływa bez względu na ustawienie pompy.
MarekAn - 2023-10-11, 20:12
Moim zdaniem, wynik spuszczania wody z trumy, zależy od rodzaju pompki wody. Mam pompkę zanurzeniową (włącznik w kranie) i otwarcie zaworu spustowego trumy spuszcza wodę z całego układu. Powstaje bowiem system naczyń połączonych. Nie powstanie on tam gdzie jest pompa ciśnieniowa (załączana ciśnieniem).
redspider - 2023-10-12, 00:32
MarekAn napisał/a: | Moim zdaniem, wynik spuszczania wody z trumy, zależy od rodzaju pompki wody. Mam pompkę zanurzeniową (włącznik w kranie) i otwarcie zaworu spustowego trumy spuszcza wodę z całego układu. Powstaje bowiem system naczyń połączonych. Nie powstanie on tam gdzie jest pompa ciśnieniowa (załączana ciśnieniem). |
Dokładnie tak mam, pompka wody włącza się w momencie otworzenia kranu. Pompka zanurzona jest w zbiorniku z czysta wodą.
|
|