Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Zatankować na zimowaie do pełny czy zostawić jak jest?

Kazik II - 2023-11-04, 12:53
Temat postu: Zatankować na zimowaie do pełny czy zostawić jak jest?
Mam w zbiorniku ok. 1/3 ON. Kończę sezon i do wiosny odstawiam kampera "na kołki". Opinie w necie na temat starzenia się ON są "od Sasa do Lasa"(jak to w necie). Z drugiej strony nie chciałbym, aby w tym prawie pustym zbiorniku zbierała się woda z kondensacji. Chociaż tak sobie myślę, że zamknięty zbiornik jest szczelny i nie powinno się dostawać powietrze z zewnątrz aby ten efekt kondensacji występował. Więc tankować czy nie?
Bim - 2023-11-04, 13:06

Ja tam zatankowałem jak dawali po 5,99 :-P

Taniej to już było :haha:

papamila - 2023-11-04, 16:37

Kazik II napisał/a:
Z drugiej strony nie chciałbym, aby w tym prawie pustym zbiorniku zbierała się woda z kondensacji.

i właśnie dlatego tankuj pod korek,
poza tym taniej już nie będzie :spoko

Bogdaj - 2023-11-04, 17:00

Jak to, tak?! :shock: obiecywali :?
Bim - 2023-11-04, 17:07

Bogdaj napisał/a:
Jak to, tak?! obiecywali

W której ''kór wizji ? :bajer

bert - 2023-11-04, 17:17

Ja bym zatankował do pełna, z zasady zawsze wszystko mam zatankowane pod korek. Co do starzenia się paliwa, nie sądzę by w kilka miesięcy jakość spadła w znaczący sposób. Paliwo które mam w zapasie do agregatu 100 l (diesel) rotuję co dwa lata. Jakoś nie zauważam by po dwóch latach stania w bańce, po przelaniu do któregoś z aut, auto miało problemy by go skonsumować.
bert - 2023-11-04, 17:20

Bogdaj napisał/a:

W tym państwie od 30 lat obiecują, co i rusz coś, i co rusz ktoś.
Jeżeli jakaś z obietnic jest niewygodna dla obywatela, zostanie zrealizowana na 100% i pakietem równie niewygodnych nawiązek pobocznych. Jeśli jest to obietnica z gatunku, "będzie dobrze".. na 100% pozostanie w strefie pustej gadaniny.

Kazik II - 2023-11-04, 19:09

Bim napisał/a:
Ja tam zatankowałem jak dawali po 5,99 :-P

Zaspałem niestety. :gwm A 5,99 było, minęło i to se ne vrati.

Banan - 2023-11-04, 19:29

Kazik II napisał/a:
Więc tankować czy nie?

Kaziu, tankować :ok

Bogdaj napisał/a:

Kolego, nie prowokuj... od politykowania mamy specjalny dział, robisz to po raz drugi i ostatni, kolejny skończy się krawatem :bajer

Kazik II - 2023-11-04, 19:35

Banan napisał/a:
Kaziu, tankować :ok

Trudna rada, szkoda, bo za te 3 stówki miałem urządzić imprezkę i zatankować....kolegów :wyszczerzony:

Brat - 2023-11-04, 20:04

bert napisał/a:
Ja bym zatankował do pełna, z zasady zawsze wszystko mam zatankowane pod korek. Co do starzenia się paliwa, nie sądzę by w kilka miesięcy jakość spadła w znaczący sposób. Paliwo które mam w zapasie do agregatu 100 l (diesel) rotuję co dwa lata. Jakoś nie zauważam by po dwóch latach stania w bańce, po przelaniu do któregoś z aut, auto miało problemy by go skonsumować.
Też tak mam. I też używam czasami paliwa sprzed 2-3 lat (przechowywanego w chłodnym miejscu) bez problemów.
Tankuj do pełna, dolej ew. trochę tego szuwaksu zapobiegającego wytrącaniu się parafiny (dostępny na wszystkich stacjach benzynowych).

Yans - 2023-11-04, 20:40

Poczekaj na paliwo zimowe . I wtedy zatankuj.
Bogdaj - 2023-11-05, 08:58

Banan napisał/a:

Bogdaj napisał/a:
Jak to, tak?! obiecywali

Kolego, nie prowokuj... od politykowania mamy specjalny dział, robisz to po raz drugi i ostatni, kolejny skończy się krawatem

Bim napisał/a:
Bogdaj napisał/a:
Jak to, tak?! obiecywali

W której ''kór wizji ? :bajer

Gdybym dostał za pierwszym razem "ostrzeżenie", że robię coś niestosownego, to może by nie było "drugiego razu". Moim zdaniem zasada trzy ostrzeżenia i "krawat" (chodzi zapewne o "bana") nie ma sensu, lepsza by była, dwa ostrzeżenia i sio. :roll: Miałoby to sens. Tak to nawet nie wiem, cóżem ja uczynił grzeszny za tym "pierwszym razem". Zatem powinno mi się to liczyć jako pierwszy raz, a tak jestem już na skraju przepaści. :? Nawet nie mogę odpowiedzieć koledze Bim, gdzie to słyszałem, strach mnie ogarnął. Nie wiedziałem, że jesteście tu tak delikatni i wrażliwi :roll: by rozmowa o wysokości cen paliw, w przeszłości, jak i prognoza na przyszłość, to polityka. Chociaż szanuje to, podoba mi się to, w końcu, to forum kamperowe, to nie... agora. Dołączyłem, wypowiedz kolegi "Bim", bo jego też chyba nikt nie ostrzegł (zapewne nie zna reguł tu panujących, tak jak ja, w regulaminie nic takiego nie wyczytałem), a tak, myślę sobie, będzie bardziej czujny, by nie popełnić tego forumowego, niewątpliwie "faux-pas" i by nie przeszedł od razu na lewel 2 :lol: Tak jak ja.
Trzymajcie się cieplutko :spoko

Kazik II - 2023-11-05, 12:45

Polityko-podobne wtręty psują atmosferę na forum moim zdaniem. Jedni myślą tak inni inaczej. Jak ktoś już musi ("inaczej by się udusił") - to jest wiele innych miejsc, gdzie można sobie ulżyć. :box2
Banan - 2023-11-05, 13:24

Bogdaj napisał/a:
Gdybym dostał za pierwszym razem "ostrzeżenie", że robię coś niestosownego, to może by nie było "drugiego razu"

Usunąłem Twój pierwszy raz i całą konwersację, gdzie byłeś "inicjatorem", dodałem oczywiście stosowny komentarz z prośbą o nie mieszanie w forum polityki i zaproszeniem do odpowiedniego, zamkniętego działu.
Bogdaj napisał/a:
Nawet nie mogę odpowiedzieć koledze Bim, gdzie to słyszałem, strach mnie ogarnął. Nie wiedziałem, że jesteście tu tak delikatni i wrażliwi

Możesz, w dziale "politycznym" :ok
To nie kwestia "wrażliwości", a ogólnych zasad panujących na forum, po to są działy i tematy, których należy się trzymać. Jak już wcześniej napisał Kazik II, polityka nie służy naszym dyskusjom.
Bogdaj napisał/a:
chodzi zapewne o "bana"

Nie, no na bana trzeba sobie "zapracować", miałbyś jedynie gustowny czerwony krawacik pod nick'iem :bigok Gdyby to nie pomogło, byś dostał czasowy zakaz pisania, a dopiero w ostatnim kroku bym Cię "zbananował" :diabelski_usmiech

Jak już chyba zauważyłeś, bardzo liberalnie podchodzę do zachowań userów, dziwi mnie jedynie, że stare wygi dają się "podpuszczać" i politykują... może komuś marzy się krawat, bo dawno nikt nie dostał... Jestem otwarty na współpracę :haha: :haha: :haha:

:spoko

Bim - 2023-11-05, 15:08

Banan napisał/a:
liberalnie podchodzę do zachowań userów, dziwi mnie jedynie, że stare wygi dają się "podpuszczać" i politykują... może komuś marzy się krawat, bo dawno nikt nie dostał... Jestem otwarty na współpracę

Z uśmiechem na ustach czyli tzw." bananem".
Czyń swoją powinność przyjmę na klatę tą wstążeczkę kiedyś trzeba stracić cnotę :haha:

Nie ma "ziania ogniem"niech się młodzież uczy co im wolno a co nie

mischka - 2023-11-05, 15:19
Temat postu: Re: Zatankować na zimowaie do pełny czy zostawić jak jest?
Kazik II napisał/a:
Mam w zbiorniku ok. 1/3 ON. Kończę sezon i do wiosny odstawiam kampera "na kołki". Opinie w necie na temat starzenia się ON są "od Sasa do Lasa"(jak to w necie). Z drugiej strony nie chciałbym, aby w tym prawie pustym zbiorniku zbierała się woda z kondensacji. Chociaż tak sobie myślę, że zamknięty zbiornik jest szczelny i nie powinno się dostawać powietrze z zewnątrz aby ten efekt kondensacji występował. Więc tankować czy nie?

Lej do pełna...

Bogdaj - 2023-11-05, 17:27

Cytat:
Jak już chyba zauważyłeś, bardzo liberalnie podchodzę do zachowań userów

Tak, zauważyłem i o tym w sumie pisałem, pominąłeś tylko "clou" mojej pisaniny, że nie wszystkich jednakowo.

Banan - 2023-11-05, 19:53

Bogdaj napisał/a:
Tak, zauważyłem i o tym w sumie pisałem, pominąłeś tylko "clou" mojej pisaniny, że nie wszystkich jednakowo.

Bo to Ty tu jesteś nowy, Bim jako tutejszy weteran wie o co chodzi i sam schyla głowę do dekoracji :ok (patrz dwa posty wyżej)
Jacku, mi tam męska rozmowa na temat w zupełności wystarcza, musiałbym dzielić po równo, a to niepotrzebne... :hello

Bogdaj - 2023-11-06, 06:29

Cytat:
Usunąłem Twój pierwszy raz i całą konwersację, gdzie byłeś "inicjatorem"

To jest nieprawda!

Wróciłem do tego wpisu, gdzie koledzy kilkakrotnie wymieniali się uwagami na temat niemożności dodzwonienia się jakoby pod numer telefonu "***** ***" który jeden z użytkowników ma w swojej "kamperowej wizytówce". Ja im tylko wskazałem, nowy obowiązujący obecnie wraz z prawidłowym kierunkowym. Oczywiście żadnych ostrzeżeń w ich kierunku nie dostrzegłem. Nie doczytałem też w regulaminie, że będąc "starym" użytkownikom forum otrzymam dyspensę na jakieś "politykowanie".

Więc absolutnie nie widzę tu mojej żadnej "inicjatywy"... jak to się mówi w dyplomacji... "rozminąłeś się z prawdą". :roll:

SlawekEwa - 2023-11-06, 08:55

Bogdaj napisał/a:
Nie doczytałem też w regulaminie, że będąc "starym" użytkownikom forum otrzymam dyspensę na jakieś "politykowanie".

Obym się mylił, ale jakoś Twoją "starość" na forum "widzę w czarnych kolorach" :haha:

Cyryl - 2023-11-06, 09:36

zawsze do pełna bo przypominają mi się lata '80-te.

gdy wyjeżdżałem 15.10 (Chorwacja) tankowałem po 5,99zł/l,
gdy wróciłem (29.10) po 6,19zł/l, jak wyjeżdżałem na ten weekend w sobotę po 5,39, gdy wczoraj wracałem już po 5,49zł/l.

wygląda na to, że trzeba codziennie tankować, w takim tempie drożeje paliwo.

we wszystkich firmach transportowych na koniec przed zostawieniem pojazdu na bazie tankowało się do pełna, bo zapalne są opary paliwa, a samo paliwo, szczególnie ON, nie pali się tak chętnie jak się wydaje.

Kazik II - 2023-11-06, 10:59

Cyryl napisał/a:
na ten weekend w sobotę po 5,39

:shock: To chyba była jakaś promocja w Biedronce :haha:
Cyryl napisał/a:
bo zapalne są opary paliwa, a samo paliwo, szczególnie ON, nie pali się tak chętnie jak się wydaje.

Raczej się nie wydaje, bo w przypadku samego ON trudno zainicjować spalanie w normalnej temperaturze. Co innego opary gromadzące się w zamkniętym zbiorniku.

Skwarek - 2023-11-06, 11:17

Czy zatankować do pełna czy nie to obojętne, do pełna bo skrapla się woda oraz jakieś parafiny, czy pusty bo od ciężaru wygniatają się opony. Są to podobnej jakości problemy w sam raz na przedzimowy czas.
Ja zawsze mam zatankowany do pełna by być jak mi coś strzeli do głowy albo przyjdą "ruscy" od razu gotowym do wyjazdu :haha: :haha:

Mazur - 2023-11-06, 11:45

Skwarek napisał/a:
Ja zawsze mam zatankowany do pełna by być jak mi coś strzeli do głowy albo przyjdą "ruscy" od razu gotowym do wyjazdu :haha: :haha:

Jestem lepszy bo w miejscu drugiej butli mam 20l ON do obsługi webasto wiosną i jesienią :lol: Zawsze to prawie 200km dalej jak przeleję do baku :wyszczerzony:
Zrobiłem przez A4 prawie 190 km pod wiatkę, nie dolewam, niech się pasie do wiosny. Pewnie do lutego lub marca. Pustego zbiornika bym nie zostawił, ale 2/3 lub nawet 3/4 to raczej nie problem. :-P Aczkolwiek cenowo, to chyba lepiej teraz zatankować bo po nowym roku może być grubo vs. sztuczna obniżka przed wyborami.

Cyryl - 2023-11-06, 12:56

Kazik II napisał/a:
Cyryl napisał/a:

:shock: To chyba była jakaś promocja w Biedronce :haha: ...

Prawie trafiłeś - https://wroclaw.leclerc.pl/

Kazik II - 2023-11-06, 18:00

Cyryl napisał/a:
Kazik II napisał/a:
Cyryl napisał/a:

:shock: To chyba była jakaś promocja w Biedronce :haha: ...

Prawie trafiłeś - https://wroclaw.leclerc.pl/

No to faktycznie pudło!Jaka szkoda, że u mnie nie ma takiej wspaniałomyślnej firmy. Bym chyba zatankował do wanny :haha:

TomaszG - 2023-11-07, 13:22

Co do tankowania , to poczekałbym na zimowe paliwo i wtedy na full i niech stoi
Cyryl - 2023-11-07, 17:33

jeżeli nie zamierzasz odpalać w ziemie, to nie ma znaczenia, gdy mrozy poważne (jeżeli takie będą) miną, to odpalisz bez kłopotów.
Skwarek - 2023-11-07, 20:19

W okresie zimowatym, już nawet teraz dodaję Skyyd i sprawdza się.
Nie każdej stacji paliwowej ufam jeśli chodzi o jakość zimowego paliwa bo kiedyś wyjechałem a po kilku kilometrach przyłapało przy -18C i wiem, że to kłopot. ;)

Tak mam zatankowany ze Skyyd`em samochód i zapasik z przedwyborczej promocji.