|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Zatankować na zimowaie do pełny czy zostawić jak jest?
Kazik II - 2023-11-04, 12:53 Temat postu: Zatankować na zimowaie do pełny czy zostawić jak jest? Mam w zbiorniku ok. 1/3 ON. Kończę sezon i do wiosny odstawiam kampera "na kołki". Opinie w necie na temat starzenia się ON są "od Sasa do Lasa"(jak to w necie). Z drugiej strony nie chciałbym, aby w tym prawie pustym zbiorniku zbierała się woda z kondensacji. Chociaż tak sobie myślę, że zamknięty zbiornik jest szczelny i nie powinno się dostawać powietrze z zewnątrz aby ten efekt kondensacji występował. Więc tankować czy nie?
Bim - 2023-11-04, 13:06
Ja tam zatankowałem jak dawali po 5,99
Taniej to już było
papamila - 2023-11-04, 16:37
Kazik II napisał/a: | Z drugiej strony nie chciałbym, aby w tym prawie pustym zbiorniku zbierała się woda z kondensacji. |
i właśnie dlatego tankuj pod korek,
poza tym taniej już nie będzie
Bogdaj - 2023-11-04, 17:00
Jak to, tak?! obiecywali
Bim - 2023-11-04, 17:07
Bogdaj napisał/a: | Jak to, tak?! obiecywali |
W której ''kór wizji ?
bert - 2023-11-04, 17:17
Ja bym zatankował do pełna, z zasady zawsze wszystko mam zatankowane pod korek. Co do starzenia się paliwa, nie sądzę by w kilka miesięcy jakość spadła w znaczący sposób. Paliwo które mam w zapasie do agregatu 100 l (diesel) rotuję co dwa lata. Jakoś nie zauważam by po dwóch latach stania w bańce, po przelaniu do któregoś z aut, auto miało problemy by go skonsumować.
bert - 2023-11-04, 17:20
W tym państwie od 30 lat obiecują, co i rusz coś, i co rusz ktoś.
Jeżeli jakaś z obietnic jest niewygodna dla obywatela, zostanie zrealizowana na 100% i pakietem równie niewygodnych nawiązek pobocznych. Jeśli jest to obietnica z gatunku, "będzie dobrze".. na 100% pozostanie w strefie pustej gadaniny.
Kazik II - 2023-11-04, 19:09
Bim napisał/a: | Ja tam zatankowałem jak dawali po 5,99 |
Zaspałem niestety. A 5,99 było, minęło i to se ne vrati.
Banan - 2023-11-04, 19:29
Kazik II napisał/a: | Więc tankować czy nie? |
Kaziu, tankować
Kolego, nie prowokuj... od politykowania mamy specjalny dział, robisz to po raz drugi i ostatni, kolejny skończy się krawatem
Kazik II - 2023-11-04, 19:35
Banan napisał/a: | Kaziu, tankować |
Trudna rada, szkoda, bo za te 3 stówki miałem urządzić imprezkę i zatankować....kolegów
Brat - 2023-11-04, 20:04
bert napisał/a: | Ja bym zatankował do pełna, z zasady zawsze wszystko mam zatankowane pod korek. Co do starzenia się paliwa, nie sądzę by w kilka miesięcy jakość spadła w znaczący sposób. Paliwo które mam w zapasie do agregatu 100 l (diesel) rotuję co dwa lata. Jakoś nie zauważam by po dwóch latach stania w bańce, po przelaniu do któregoś z aut, auto miało problemy by go skonsumować. | Też tak mam. I też używam czasami paliwa sprzed 2-3 lat (przechowywanego w chłodnym miejscu) bez problemów.
Tankuj do pełna, dolej ew. trochę tego szuwaksu zapobiegającego wytrącaniu się parafiny (dostępny na wszystkich stacjach benzynowych).
Yans - 2023-11-04, 20:40
Poczekaj na paliwo zimowe . I wtedy zatankuj.
Bogdaj - 2023-11-05, 08:58
Banan napisał/a: |
Bogdaj napisał/a:
Jak to, tak?! obiecywali
Kolego, nie prowokuj... od politykowania mamy specjalny dział, robisz to po raz drugi i ostatni, kolejny skończy się krawatem |
Bim napisał/a: | Bogdaj napisał/a: | Jak to, tak?! obiecywali |
W której ''kór wizji ? |
Gdybym dostał za pierwszym razem "ostrzeżenie", że robię coś niestosownego, to może by nie było "drugiego razu". Moim zdaniem zasada trzy ostrzeżenia i "krawat" (chodzi zapewne o "bana") nie ma sensu, lepsza by była, dwa ostrzeżenia i sio. Miałoby to sens. Tak to nawet nie wiem, cóżem ja uczynił grzeszny za tym "pierwszym razem". Zatem powinno mi się to liczyć jako pierwszy raz, a tak jestem już na skraju przepaści. Nawet nie mogę odpowiedzieć koledze Bim, gdzie to słyszałem, strach mnie ogarnął. Nie wiedziałem, że jesteście tu tak delikatni i wrażliwi by rozmowa o wysokości cen paliw, w przeszłości, jak i prognoza na przyszłość, to polityka. Chociaż szanuje to, podoba mi się to, w końcu, to forum kamperowe, to nie... agora. Dołączyłem, wypowiedz kolegi "Bim", bo jego też chyba nikt nie ostrzegł (zapewne nie zna reguł tu panujących, tak jak ja, w regulaminie nic takiego nie wyczytałem), a tak, myślę sobie, będzie bardziej czujny, by nie popełnić tego forumowego, niewątpliwie "faux-pas" i by nie przeszedł od razu na lewel 2 Tak jak ja.
Trzymajcie się cieplutko
Kazik II - 2023-11-05, 12:45
Polityko-podobne wtręty psują atmosferę na forum moim zdaniem. Jedni myślą tak inni inaczej. Jak ktoś już musi ("inaczej by się udusił") - to jest wiele innych miejsc, gdzie można sobie ulżyć.
Banan - 2023-11-05, 13:24
Bogdaj napisał/a: | Gdybym dostał za pierwszym razem "ostrzeżenie", że robię coś niestosownego, to może by nie było "drugiego razu" |
Usunąłem Twój pierwszy raz i całą konwersację, gdzie byłeś "inicjatorem", dodałem oczywiście stosowny komentarz z prośbą o nie mieszanie w forum polityki i zaproszeniem do odpowiedniego, zamkniętego działu.
Bogdaj napisał/a: | Nawet nie mogę odpowiedzieć koledze Bim, gdzie to słyszałem, strach mnie ogarnął. Nie wiedziałem, że jesteście tu tak delikatni i wrażliwi |
Możesz, w dziale "politycznym"
To nie kwestia "wrażliwości", a ogólnych zasad panujących na forum, po to są działy i tematy, których należy się trzymać. Jak już wcześniej napisał Kazik II, polityka nie służy naszym dyskusjom.
Bogdaj napisał/a: | chodzi zapewne o "bana" |
Nie, no na bana trzeba sobie "zapracować", miałbyś jedynie gustowny czerwony krawacik pod nick'iem Gdyby to nie pomogło, byś dostał czasowy zakaz pisania, a dopiero w ostatnim kroku bym Cię "zbananował"
Jak już chyba zauważyłeś, bardzo liberalnie podchodzę do zachowań userów, dziwi mnie jedynie, że stare wygi dają się "podpuszczać" i politykują... może komuś marzy się krawat, bo dawno nikt nie dostał... Jestem otwarty na współpracę
Bim - 2023-11-05, 15:08
Banan napisał/a: | liberalnie podchodzę do zachowań userów, dziwi mnie jedynie, że stare wygi dają się "podpuszczać" i politykują... może komuś marzy się krawat, bo dawno nikt nie dostał... Jestem otwarty na współpracę |
Z uśmiechem na ustach czyli tzw." bananem".
Czyń swoją powinność przyjmę na klatę tą wstążeczkę kiedyś trzeba stracić cnotę
Nie ma "ziania ogniem"niech się młodzież uczy co im wolno a co nie
mischka - 2023-11-05, 15:19 Temat postu: Re: Zatankować na zimowaie do pełny czy zostawić jak jest?
Kazik II napisał/a: | Mam w zbiorniku ok. 1/3 ON. Kończę sezon i do wiosny odstawiam kampera "na kołki". Opinie w necie na temat starzenia się ON są "od Sasa do Lasa"(jak to w necie). Z drugiej strony nie chciałbym, aby w tym prawie pustym zbiorniku zbierała się woda z kondensacji. Chociaż tak sobie myślę, że zamknięty zbiornik jest szczelny i nie powinno się dostawać powietrze z zewnątrz aby ten efekt kondensacji występował. Więc tankować czy nie? |
Lej do pełna...
Bogdaj - 2023-11-05, 17:27
Cytat: | Jak już chyba zauważyłeś, bardzo liberalnie podchodzę do zachowań userów |
Tak, zauważyłem i o tym w sumie pisałem, pominąłeś tylko "clou" mojej pisaniny, że nie wszystkich jednakowo.
Banan - 2023-11-05, 19:53
Bogdaj napisał/a: | Tak, zauważyłem i o tym w sumie pisałem, pominąłeś tylko "clou" mojej pisaniny, że nie wszystkich jednakowo. |
Bo to Ty tu jesteś nowy, Bim jako tutejszy weteran wie o co chodzi i sam schyla głowę do dekoracji (patrz dwa posty wyżej)
Jacku, mi tam męska rozmowa na temat w zupełności wystarcza, musiałbym dzielić po równo, a to niepotrzebne...
Bogdaj - 2023-11-06, 06:29
Cytat: | Usunąłem Twój pierwszy raz i całą konwersację, gdzie byłeś "inicjatorem" |
To jest nieprawda!
Wróciłem do tego wpisu, gdzie koledzy kilkakrotnie wymieniali się uwagami na temat niemożności dodzwonienia się jakoby pod numer telefonu "***** ***" który jeden z użytkowników ma w swojej "kamperowej wizytówce". Ja im tylko wskazałem, nowy obowiązujący obecnie wraz z prawidłowym kierunkowym. Oczywiście żadnych ostrzeżeń w ich kierunku nie dostrzegłem. Nie doczytałem też w regulaminie, że będąc "starym" użytkownikom forum otrzymam dyspensę na jakieś "politykowanie".
Więc absolutnie nie widzę tu mojej żadnej "inicjatywy"... jak to się mówi w dyplomacji... "rozminąłeś się z prawdą".
SlawekEwa - 2023-11-06, 08:55
Bogdaj napisał/a: | Nie doczytałem też w regulaminie, że będąc "starym" użytkownikom forum otrzymam dyspensę na jakieś "politykowanie". |
Obym się mylił, ale jakoś Twoją "starość" na forum "widzę w czarnych kolorach"
Cyryl - 2023-11-06, 09:36
zawsze do pełna bo przypominają mi się lata '80-te.
gdy wyjeżdżałem 15.10 (Chorwacja) tankowałem po 5,99zł/l,
gdy wróciłem (29.10) po 6,19zł/l, jak wyjeżdżałem na ten weekend w sobotę po 5,39, gdy wczoraj wracałem już po 5,49zł/l.
wygląda na to, że trzeba codziennie tankować, w takim tempie drożeje paliwo.
we wszystkich firmach transportowych na koniec przed zostawieniem pojazdu na bazie tankowało się do pełna, bo zapalne są opary paliwa, a samo paliwo, szczególnie ON, nie pali się tak chętnie jak się wydaje.
Kazik II - 2023-11-06, 10:59
Cyryl napisał/a: | na ten weekend w sobotę po 5,39 |
To chyba była jakaś promocja w Biedronce
Cyryl napisał/a: | bo zapalne są opary paliwa, a samo paliwo, szczególnie ON, nie pali się tak chętnie jak się wydaje. |
Raczej się nie wydaje, bo w przypadku samego ON trudno zainicjować spalanie w normalnej temperaturze. Co innego opary gromadzące się w zamkniętym zbiorniku.
Skwarek - 2023-11-06, 11:17
Czy zatankować do pełna czy nie to obojętne, do pełna bo skrapla się woda oraz jakieś parafiny, czy pusty bo od ciężaru wygniatają się opony. Są to podobnej jakości problemy w sam raz na przedzimowy czas.
Ja zawsze mam zatankowany do pełna by być jak mi coś strzeli do głowy albo przyjdą "ruscy" od razu gotowym do wyjazdu
Mazur - 2023-11-06, 11:45
Skwarek napisał/a: | Ja zawsze mam zatankowany do pełna by być jak mi coś strzeli do głowy albo przyjdą "ruscy" od razu gotowym do wyjazdu |
Jestem lepszy bo w miejscu drugiej butli mam 20l ON do obsługi webasto wiosną i jesienią Zawsze to prawie 200km dalej jak przeleję do baku
Zrobiłem przez A4 prawie 190 km pod wiatkę, nie dolewam, niech się pasie do wiosny. Pewnie do lutego lub marca. Pustego zbiornika bym nie zostawił, ale 2/3 lub nawet 3/4 to raczej nie problem. Aczkolwiek cenowo, to chyba lepiej teraz zatankować bo po nowym roku może być grubo vs. sztuczna obniżka przed wyborami.
Cyryl - 2023-11-06, 12:56
Kazik II napisał/a: | Cyryl napisał/a: | na ten weekend w sobotę po 5,39 |
To chyba była jakaś promocja w Biedronce ... |
Prawie trafiłeś - https://wroclaw.leclerc.pl/
Kazik II - 2023-11-06, 18:00
Cyryl napisał/a: | Kazik II napisał/a: | Cyryl napisał/a: | na ten weekend w sobotę po 5,39 |
To chyba była jakaś promocja w Biedronce ... |
Prawie trafiłeś - https://wroclaw.leclerc.pl/ |
No to faktycznie pudło!Jaka szkoda, że u mnie nie ma takiej wspaniałomyślnej firmy. Bym chyba zatankował do wanny
TomaszG - 2023-11-07, 13:22
Co do tankowania , to poczekałbym na zimowe paliwo i wtedy na full i niech stoi
Cyryl - 2023-11-07, 17:33
jeżeli nie zamierzasz odpalać w ziemie, to nie ma znaczenia, gdy mrozy poważne (jeżeli takie będą) miną, to odpalisz bez kłopotów.
Skwarek - 2023-11-07, 20:19
W okresie zimowatym, już nawet teraz dodaję Skyyd i sprawdza się.
Nie każdej stacji paliwowej ufam jeśli chodzi o jakość zimowego paliwa bo kiedyś wyjechałem a po kilku kilometrach przyłapało przy -18C i wiem, że to kłopot.
Tak mam zatankowany ze Skyyd`em samochód i zapasik z przedwyborczej promocji.
|
|