|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
klimatyzacja i ogrzewanie - Trumatic c 6000 - problem z dmuchawą
maro88pl - 2023-11-11, 21:36 Temat postu: Trumatic c 6000 - problem z dmuchawą Witam szanowne grono,
Jestem nowy wśród Was i ogólnie w caravaningu.
Od niedawna posiadam kamper Pilote Galaxy 86 mx.
Przed pierwszymi wyjazdami (planujemy małe wypady jeszcze zimą lub wczesną wiosną) uczę się obsługi i sprawdzam działanie różnych elementów.
Obecnie mam pewien problem z piecem Trumatic C 6000.
Piec załącza się i grzeje. Chodzi mała dmuchawa w dolocie powietrza do kotła/ wylocie spalin ale nie zauważyłem aby załączała się dmuchawa obiegu ciepłego powietrza. Czy to normalne że sterownik jej przez dłuższy czas nie uruchamia? Czy może wina sterownika? Sprawdzałem miernikiem i na wtyku zasilającym tą dmuchawę nie ma żadnego napięcia. Czy jeżeli jest to wina sterownika to czy zamiast wymieniać go można tą dmuchawę zasilić z jego pominięciem?
Pozdrawiam
P.S.
Niedługo uzupełnię dane w profilu i napiszę więcej o swoim pojeździe.
kimtop - 2023-11-12, 07:40
Czy przypadkiem nie załączasz tylko grzania wody?
maro88pl - 2023-11-12, 09:45
Nie. Załączam ja w tzw. "trybie zimowym" - górna pozycja na suwak regulatora.
Kazik II - 2023-11-12, 13:38
Gdyby coś szwankowało w elektronice to zapewne byłaby jakaś sygnalizacja awarii na lampkach kontrolnych przy urządzeniu. Ja mam starszy typ, ale dmuchawa daje pełny ciąg dopiero jak się trochę podgrzeje.
maro88pl - 2023-11-12, 16:17
Ja mam typ sterowany z takiego panelu
Załączył się piec, nagrzał po czym bez sygnalizacji żadnego błędu wyłączył. Przez cały czas nie została przez sterownik uruchomiona dmuchawa powietrza.
Dodam, że piec uruchomiony był w trybie zimowym, ale bez obiegu wody, według zapisu zamieszczonego w Instrukcji obsługi do niego:
"Wskazówka: Ogrzewanie
Trumatic C spełnia funkcję
ogrzewania ciepłego powie-
trza z dodatkowym podgrze-
waniem ciepłej wody. Dlatego
możliwa jest praca grzewcza
zarówno z, jak i bez wody."
Kazik II - 2023-11-12, 18:22
Widzę, że to jest starszy typ niż moja Truma. A czy po uruchomieniu na sterowniku zapala się czerwona lampka i świeci się cały czas? Można by też zajrzeć to płytki z elektroniką. W mojej trumie są diody sygnalizacyjne. Jeśli coś jest nie tak, powinna zapalić się czerwona lampka i któraś z diod zaczyna migać. Sekwencja migania pokazuje kod awarii. Trzeba poszukać w necie listy kodów awarii i będzie wiadomo co jest nie w porządku,
maro88pl - 2023-11-12, 18:37
Po uruchomieniu zapala się pomarańczowa dioda grzania oraz zielona przy pokrętle. Nie sygnalizuje żadnego błędu.
Sam system sygnalizacji działa bo sprawdzałem przez próbę uruchomienia z zakręconym gazem oraz przy słabszym akumulatorze i te awarie sygnalizowało właściwie, zgodnie z instrukcją.
Kazik II - 2023-11-12, 19:12
A może po prostu czujnik temperatury wnętrza szwankuje i elektronika uznaje, że w kamperze jest nagrzane.
maro88pl - 2023-11-12, 19:22
Tego niestety bez schematów elektroniki i termostatu nie mam jak sprawdzić
Poza tym piec jak się załączy, chodzi dość długo (ostatnio około 30 minut) zanim się wygasił. I przez cały ten czas dmuchawa się nie załączyła.
maro88pl - 2023-11-16, 13:06
A żeby nie zakładać nowego tematu jak już przy Trumie jesteśmy.
Wiecie może gdzie w miarę szybko dostać zawór odpowietrzający przy spuszczaniu wody
Niestety po poprzednim właścicielu dostałem piec bez tego elementu.
Oraz czy posiada ktoś łopatologiczny opis użytkowania elementu spustowego wody na przyłączu zimnym - Truma ELASI - wraz z opisem poszczególnych przewodów?
kimtop - 2023-11-16, 14:51
Pierwszy z brzegu
https://intercamp.pl/lacznik-wody-truma-bojlera-termy-odpowietrznik
Tutaj taniej
https://www.kena.pl/pl/in...=3569&catId=153
maro88pl - 2023-11-17, 07:37
Dzięki.
W świecie kamperów jestem od niedawna i jeszcze nie wszystkie sklepy branżowe mam rozpoznane
maro88pl - 2023-11-17, 11:12
A wracając do wątku głównego z dmuchawą - wie ktoś jakim napięciem dokładnie powinna być wysterowana? Dochodzą do niej tylko 2 przewody (w przeciwieństwie do dmuchawy komory spalania) więc zakładam że działać ma ona ze stałą prędkością. Tylko czy na pełnych 12V czy może na niższym napięciu (5V?).
maro88pl - 2024-10-15, 08:01
Nie chcę zakładać kolejnego wątku, ale złapał nas nowy problem z piecem
Dwa wcześniejsze rozwiązane
- pierwszy z dmuchawą przez montaż dodatkowego, zewnętrznego termostatu sterującego bezpośrednio dmuchawą z pominięciem fabrycznej elektroniki pieca
- drugi z wyjściem z pieca przez dorobienie odpowiedniego wyjścia
A teraz nowy problem.
Piec ustawiany na grzanie wody do 40 stopni - chodzi OK
Po ustawieniu pieca na ogrzewanie kampera (pre definiowane 60 stopni) lub na grzanie wody do 60 stopni - piec działa przez chwilę, po czym załącza się czerwona kontrolka błędu i piec się wyłącza.
Problem występuje od czasu wymiany butli z gazem na nową.
Co może być przyczyną? Słabej jakości gaz okopcił palnik? Ale wtedy chyba nie powinien chodzić też i na 40 stopniach? Pada elektronika? Padły wewnętrzne czujniki temperatury (kamień / osad w piecu)?
>> EDYCJA <<
Problem rozwiązany - winny marnej jakości gaz. Po zmianie butli na gaz z pewnej jakościowo stacji problem ustał.
Arturo70 - 2024-10-23, 20:50
Moój atrumatic c 6002 też pracuje koło 10 minut , po czym załaczy czerwoną kontrolke i po grzaniu . co tu i gdzie szukać??
maro88pl - 2024-10-24, 11:11
Tak jak dopisałem na końcu swojego poprzedniego postu - u nas pomogła zmiana butli na gaz z innej stacji.
|
|