|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
|
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Brak klimy jaka alternatywa
Marcino84 - 2024-04-24, 11:31 Temat postu: Brak klimy jaka alternatywa Na początek jako "nowy"się przywitam.
Cześć. Jako, że planujemy z rodziną nasz pierwszy wyjazd kamperem mam pytanie do doświadczonych kamperowiczów. Problem mam następujący. Po poszukiwaniach kampera do wynajęcia na okres wakacyjny, znalazłem auto, które mi odpowiadało i wpłaciłem zaliczkę za wynajem. Niestety po pewnym czasie kiedy postanowiłem obejrzeć go na żywo okazało się, że nie posiada on klimatyzacji stacjonarnej. Szczerze mówiąc, to nie zwróciłem na to uwagi, bo 99 procent kamp na wynajem ją posiada. Wynajmujący nic o tym nie wspominał. Tak czy inaczej wyjazd planujemy w wakacje do Włoch i pytanie co mogę zrobić, żebym nasz pierwszy wyjazd nie zakończył się klapą z powodu upalnych nocy. Macie jakieś sposoby?jakiś mini klimatyzator czy wiatraki...cokolwiek. dajcie znać
orkaaa - 2024-04-24, 15:38
Cześć 😀
Proponuję zanim pojedziesz do Włoch pożycz kampera na weekend. Jeżeli nigdy nie jeździłeś to musisz zdobyć doświadczenie w jeździe / 7 metrów/ i obsłudze kilku ważnych systemów: prąd, woda czysta i szara, wc oraz nauczyć się manewrowania czy wjazdu na kliny. Jak sam to przetestujesz zobaczysz co Ci jest potrzeba na wyjazd a co jest zbędnym balastem.
Rozumiem że jedziesz na kemping i na miejscu odpada Ci problem wody i WC bo korzystasz z łazienek na kempingu.
Temperatury. Jak nie masz klimy są inne sposoby. Po pierwsze stoisz w cieniu. Po drugie ją stosuję wiatraki. Zasilane z 12 v i wbudowanym regulatorem obrotów gdzie płynnie mogę ustawić nawiew. Na kemping możesz zabrać wiatraki na 230 v niektóre mają zbiornik na wodę i robią taką mgłę. Klimatyzatory przenośne takie do kampera zwykle są niewielkiej mocy i wymagają odprowadzenia gorącego powietrza.
Ja stosuję wiatraki i daję radę.
kimtop - 2024-04-24, 17:14
Uważam,że ważniejsza jest klimatyzacja kabinowa niż stacjonarna.
Kazik II - 2024-04-24, 17:39
Z "braku laku" można za parę stówek kupić tzw klimator. Działa to na zasadzie dmuchania powietrzem w kurtynę wodną. Nie wychłodzi kampera ale jednak dmucha schłodzonym powietrzem co jest dość przyjemne. Ma tę zaletę, że jest lekkie i wymaga niewielkiego prądu - parędziesiąt watów. Zawsze to jakiś ratunek przy dużych upałach.
Komplecik - 2024-04-24, 19:03
Nie rozumiem co wy macie z tymi klimami 15 lat jeżdżę kamperem na obydwóch mam i miałem Klimę a może ze 2 x ją użyłem znaczy dzieci, okna sobie szeroko otworzyć wieczorem chałupę wywieczyć i tyle, zamiast siedzieć w brzęczącym pomieszczeniu, jest też inna propozycja zrezygnować z wakacji, opamiętajcie się bo ręce opadają.
Przepraszam że się uniosłem, kuźwa karawaning to nie jest klima, a klimat jazdy dzicz i takie tam
Adampio - 2024-04-24, 19:09
Marcino84 napisał/a: | nie posiada on klimatyzacji stacjonarnej | Jak masz klimę dla kierowcy to się nie przejmuj brakiem tej drugiej. W nocy słońce nie świeci
Komplecik - 2024-04-24, 19:12 Temat postu: Re: Brak klimy jaka alternatywa
Marcino84 napisał/a: | Na początek jako "nowy"się przywitam.
Cześć. Jako, że planujemy z rodziną nasz pierwszy wyjazd kamperem mam pytanie do doświadczonych kamperowiczów. Problem |
Nie lepiej zapytać
Chłopaki chce 1raz w życiu mieć frajdę wielką, wypożyczyłem kampera, jesteśmy podekscytowani gdzie wybrać się w pierwszą podróż, jak ją zaplanować, chcemy mieć radość z podróży zobaczyć fajne miejsca, coś podpowiecie? jestem w te klocki
No. Tak bym zapytał
Komplecik - 2024-04-24, 20:05 Temat postu: Re: Brak klimy jaka alternatywa
Marcino84 napisał/a: | Tak czy inaczej wyjazd planujemy w wakacje do Włoch i pytanie co mogę |
Dobra jest plan by wakacje we Włoszech były niezapomniane, nie z powodu braku klimy a z powodu miejsc które zobaczysz, panowie i Panie co by tu mniej doswiadczonemu kamperowcowi podpowiedzieć
Mamy może pytanie do Ciebie jaki masz plan na Włochy?
przemo.d - 2024-04-24, 20:10 Temat postu: Re: Brak klimy jaka alternatywa
Marcino84 napisał/a: | Tak czy inaczej wyjazd planujemy w wakacje do Włoch i pytanie co mogę zrobić, żebym nasz pierwszy wyjazd nie zakończył się klapą z powodu upalnych nocy. Macie jakieś sposoby?jakiś mini klimatyzator czy wiatraki...cokolwiek. dajcie znać |
Włochy to nie Afryka a kamper to nie hotel 5 gwiazdkowy będzie Ci brakować bardziej: miejsca, prądu, wody. Klima stacjonarna nie będzie żadnym problemem bo i tak działa tylko na kempingu. A kto jeździ kamperem na kemping to może i ma taki problem-> nie wiem i raczej nie spróbuję. Jak zjedziesz do wody jak na fotkach Komplecika , otworzysz okna to nigdy nie jest za gorąco Jeszcze przykrywać będziesz się musiał ...Ale taka miejscówka na kempingu tak blisko wody to pewnie i cena Premium
może kup namiot, ze 3 pokojowy i wynajmij jakiegoś uchodźcę co by Ci poskładał ten namiot i wachlarzem pomachał. Ta klima stacjonarna to ogólnie do niczego niepotrzebny klamot.
Komplecik - 2024-04-24, 20:18 Temat postu: Re: Brak klimy jaka alternatywa
przemo.d napisał/a: | Marcino84 napisał/a: | Tak czy inaczej wyjazd planujemy w wakacje do Włoch i pytanie co mogę zrobić, żebym nasz pierwszy wyjazd nie zakończył się klapą z powodu upalnych nocy. Macie jakieś sposoby?jakiś mini klimatyzator czy wiatraki...cokolwiek. dajcie znać |
Włochy to nie Afryka a kamper to nie hotel 5 gwiazdkowy będzie Ci brakować bardziej: miejsca, prądu, wody. Klima stacjonarna nie będzie żadnym problemem bo i tak działa tylko na kempingu. A kto jeździ kamperem na kemping to może i ma taki problem-> nie wiem i raczej nie spróbuję. Jak zjedziesz do wody jak na fotkach Komplecika , otworzysz okna to nigdy nie jest za gorąco Jeszcze przykrywać będziesz się musiał ...
może kup namiot, ze 3 pokojowy i wynajmij jakiegoś uchodźcę co by Ci poskładał ten namiot i wachlarzem pomachał. Ta klima stacjonarna to ogólnie do niczego niepotrzebny klamot. |
Dobra dobra panowie ja się uniosłem ale nie o to idzie trzeba młodszemu stażem podpowiedzieć jak najlepiej Włochy ogarnąć kamperem latem
Komplecik - 2024-04-24, 20:29
Kazik II napisał/a: | Z "braku laku"......................... jest dość przyjemne. Ma tę zaletę, |
Z braku laku Kaziczku co tam ciekawego we Włoszech widziałeś jakąś miejscówkę podrzuć bo tu się o ważnych rzeczach rozmawia a kolega głodny wiedzy, ja to o Toscani deczko, Gargano ciut, Garda też co nieco, można plan namalowa, ino trzeba wziąć pod uwagę że to wakacje, dzikie topowe miejscówki mogą być niedostępne w sezonie
jarsta0001 - 2024-04-24, 20:39
Mam klimę i tak jak Komplecik użyłem z 2 razy ale do grzania w zimie na nartach
W lecie skorzystacie z klimy tylko jak jest słupek (oczywiście w wypożyczonym kamperze bo są owszem koledzy na forum co mają elektrownie w kamperach i prąd mogli by sprzedawać na kempingu ). Wydajność klimy w kamperze to też nie jakaś rewolucja, mam 3,5 KW i trochę pochłodzi ale zeby cały dzień w skwarze dała ochłodzenie to też tak ie działa. Zresztą będziecie też większość czasu poza kamperem. Jakie rozwiązanie, jeśli staniecie w osłoniętym drzewami miejscu to tak jak koledzy pisali zupełnie wystarczy. Trzeba też pamiętać że do upałów człowiek się przyzwyczaja i po paru dniach nie będziecie juz tak dotkliwie go odczuwali ale wtedy niestety ... trzeba będzie oddac kampera już do wypozyczalni.
jarsta0001 - 2024-04-24, 20:41
No i wprowadzić Komplecika w taki nerw to naprawdę wyczyn.
Komplecik - 2024-04-24, 20:50
jarsta0001 napisał/a: | No i wprowadzić Komplecika w taki nerw to naprawdę wyczyn. |
Nie nie nieeeeee..., ostrzej napisaliśmy kilka słów pytajacemu, tylko dla tego by temat odwrócić, zamiast skupić się na bzdecie klima
okaże się że młodszy stażem karawaningowym Kolega skupi się na sednie wakacji i nawet nie pomyśli o do niczego nie potrzebnej klimie
Komplecik - 2024-04-24, 20:58
jarsta0001 napisał/a: | są owszem koledzy na forum co mają elektrownie w kamperach i prąd mogli by sprzedawać na kempingu ). |
właśnie o tym nie pomyślałem, faktycznie i jeżdżą na kempingi, ciekawe co robią z prądem i czy mają Klimę
Kazik II - 2024-04-24, 21:06
Komplecik napisał/a: | Kazik II napisał/a: | Z "braku laku"......................... jest dość przyjemne. Ma tę zaletę, |
Z braku laku Kaziczku co tam ciekawego we Włoszech widziałeś jakąś miejscówkę podrzuć bo tu się o ważnych rzeczach rozmawia a kolega głodny wiedzy, ja to o Toscani deczko, Gargano ciut, Garda też co nieco, można plan namalowa, ino trzeba wziąć pod uwagę że to wakacje, dzikie topowe miejscówki mogą być niedostępne w sezonie
|
Człowiek się pyta, co zamiast klimy to mu odpowiadam. A ty mu na to....Toscania! No to dla mnie fajrant i odpadam z konkurencji bo nie wyrabiam tempa . A poza tym mam klimę na pokładzie oraz babę, która po b.upalnym dniu jęczy jak Joanna D Arc na stosie. I co mam począć? Zawieźć ją do Toscanii?
Komplecik - 2024-04-24, 21:27
Kazik II napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Kazik II napisał/a: | Z "braku laku"......................... jest dość przyjemne. Ma tę zaletę, |
|
Człowiek się pyta, co zamiast klimy to mu odpowiadam. A ty mu na to....Toscania! No to dla mnie fajrant i odpadam z konkurencji bo nie wyrabiam tempa . A poza tym mam klimę na pokładzie oraz babę, która po b.upalnym dniu jęczy jak Joanna D Arc na stosie. I co mam począć? Zawieźć ją do Toscanii? |
Kaziczku jesteś kochany posikałem się
np. Maranello
https://youtu.be/p3grTUI-n1w?si=W28tPAHJPb_ZG5Hd
mischka - 2024-04-25, 06:50
Kazik II napisał/a: | I co mam począć? Zawieźć ją do Toscanii? | To bardzo dobry pomysł, i koniecznie przewietrz kampera
a autorowi tematu mogę podpowiedzieć podobnie jak moi przedmówcy. Za dnia maty na szyby a wieczorem otworzyć okna. Jak nie będzie 45°C w cieniu to przeżyjecie.
Udanego wyjazdu życzę, jak chcecie jeździć po kempingach na północy Włoch w pełnym sezonie to warto zaplanować sobie noclegi bo może(nie musi) być problem z miejscami. Im bardziej na południe tym łatwiej ale tu też warto podzwonić przed przyjazdem czy maja coś wolnego.
Andrzej 73 - 2024-04-25, 07:01
Dwa lata temu jak byliśmy w Toscanii to było bardzo gorąco coś ok.38 st.
Pewnie żeby schłodzić kampera trzeb było wjechać nim do morza.
Jak się jeździ latem to klima musi być.
adaml61 - 2024-04-25, 08:46
Włochy nie są płaskie , zawsze można wjechać w góry , a tam chłodek znajdzie się zawsze , a w Toskani tyle fajnych miejsc że problem co wybrać .
RadekNet - 2024-04-25, 09:32
Kup przenośny klimatyzator do przyczep wieszany na okno, i po problemie
Ja sobie nie wyobrażam (tzn. wyobrażam sobie, bo tak się kiedyś jeżdziło, ale skoro są możliwości to dlaczego z nich rezygnować) nie mieć możliwości schłodzenia się przed pójściem spać. Nawet na wakachach w Polsce bywalo, że szliśmy spać do kamperka z włączoną klimą, bo w domu teściów było za gorąco.
Marcino84 - 2024-04-25, 09:57
Więc tak.... jeździć takim autem umiem. Jedziemy ze znajomymi, którzy jeżdżą już trochę kamperem. Pytanie wydawało mi się proste. Poprosiłem o wskazówki,a zostałem zalany nieprzydatnymi informacjami ( w większości). Nie jadę tam po to, żeby siedzieć w kamperze ,ale w zeszłym roku mieliśmy w nocy 28 stopni,więc ten kto ma klimatyzator na dachu i i w taką temp nie włączy klimy, niech pierwszy rzuci kamien.😄 Za pomocne komentarze bardzo dziękuję. Pokombinuje coś z wiatrakami
bert - 2024-04-25, 10:24
trzeba sobie było "kołcza" jakiegoś wynająć za piniądz do wprowadzenia w klimaty... klimatyzacji w karawaningu.
Informacja za darmochę musi zawierać odrobinę szydery.
Anras - 2024-04-25, 10:25
Jeśli wyjazd na kemping to wiatraki na 230V. Wieczorem pootwierać wszystkie okna. No i późno się kłaść i wcześnie wstawać
Kazik II - 2024-04-25, 11:07
Andrzej 73 napisał/a: | Pewnie żeby schłodzić kampera trzeb było wjechać nim do morza. |
adaml61 napisał/a: | zawsze można wjechać w góry , a tam chłodek znajdzie się zawsze |
Można jeszcze na noc przenosić się na pustynię, tam nocą mamy przyjemny chłodek.
Z powyższych propozycji przespania się w chłodzie wybieram tę pierwszą - bliżej i szybciej
Komplecik - 2024-04-25, 16:33
Marcino84 napisał/a: | Więc tak.... jeździć takim autem umiem. Jedziemy ze znajomymi, którzy jeżdżą już trochę kamperem. Pytanie wydawało mi się proste. Poprosiłem o wskazówki,a zostałem zalany nieprzydatnymi informacjami ( w większości). Nie jadę tam po to, żeby siedzieć w kamperze ,ale w zeszłym roku mieliśmy w nocy 28 stopni,więc ten kto ma klimatyzator na dachu i i w taką temp nie włączy klimy, niech pierwszy rzuci kamien.😄 Za pomocne komentarze bardzo dziękuję. Pokombinuje coś z wiatrakami | ja nie włączam bo buczy
Że tak spytam z czystej ciekawości, masz jakiś plan na tą wycieczkę
tak? największym kłopotem była klima?
chris_66 - 2024-04-26, 11:33
Marcino84 napisał/a: | Więc tak........... w nocy 28 stopni,więc ten kto ma klimatyzator na dachu i i w taką temp nie włączy klimy, niech pierwszy rzuci kamien.😄i |
dawaj kamień
po latach nieużywania klimy zdemontowałem ją i sprzedałem, szkoda że tyle lat jeżdziłem z tym złomem na dachu
Komplecik - 2024-04-26, 11:52
chris_66 napisał/a: | Marcino84 napisał/a: | Więc tak........... w nocy 28 stopni,więc ten kto ma klimatyzator na dachu i i w taką temp nie włączy klimy, niech pierwszy rzuci kamien.😄i |
dawaj kamień
po latach nieużywania klimy zdemontowałem ją i sprzedałem, szkoda że tyle lat jeżdziłem z tym złomem na dachu |
Też się noszę z tym zamiarem
SlawekEwa - 2024-04-26, 12:35
Złom kupię metali nie szlachetnych
decumanus - 2024-04-26, 12:37
to wszystko zalezy gdzie jest to 28 stopni... my 2 lata temu w Austrii, nad tym blotnym jeziorem niedalego wegierskiej granicy umieralismy... zadna wentylacja nie pomaga, rozgrzane winnice dookola, noc nie przynosila ulgi...
a nad morzem skwar i luzik dropsik...
w sloweni uciekalismy na przelecze, wiec tez klima zbedna...
ale te winnice wciaz nam sie snia po nocach...
teraz mamy na dachu klime 12v od abem, ktorej nie polecam, ale samochod maly i w srodku nic porzadnej wielkosci nie wejdzie... fral03 byl, ale teraz kurzy sie na strychu...
zobaczymy w tym roku... w planach chorwacja....
R
adaml61 - 2024-04-26, 12:40
Kazik II napisał/a: | Można jeszcze na noc przenosić się na pustynię, | Widzę że jesteś znawcą Włoch. Gdzie w Włoszech masz w zasięgu pustynię , góry osiągalne są prawie wszędzie w ciągu godziny .Kilka razy tak robiliśmy ,chyba że ktoś jedzie stacjonarnie , to wtedy co innego .
Kazik II - 2024-04-26, 17:17
adaml61 napisał/a: | Kazik II napisał/a: | Można jeszcze na noc przenosić się na pustynię, | Widzę że jesteś znawcą Włoch. Gdzie w Włoszech masz w zasięgu pustynię , góry osiągalne są prawie wszędzie w ciągu godziny .Kilka razy tak robiliśmy ,chyba że ktoś jedzie stacjonarnie , to wtedy co innego . |
Skoro Ty tak na poważnie, to ja też odpowiem Tobie "na poważnie" i zdradzę pewną tajemnicę: Otóż mam na dachu takie składane śmigło, które jak rozłożę w mig przenosi mnie przez Morze Sródziemne na Saharę.
Komplecik - 2024-04-26, 19:41
Andrzej 73 napisał/a: | Dwa lata temu jak byliśmy w Toscanii to było bardzo gorąco coś ok.38 st.
Jak się jeździ latem to klima musi być. |
Andrzejku Ty preferujesz kempingi na pełnym wypasie full full full
Nas po prostu nie stać na takie extrasy, dzikus krzaczek przyczajka, szara rów, kot łopata, takie historie
LukF - 2024-04-27, 11:29
Kazik II napisał/a: | mam (...) na pokładzie babę, która po b.upalnym dniu jęczy jak Joanna D Arc na stosie. I co mam począć? |
Kaziczku, kocham Cię
LukF - 2024-04-27, 11:33 Temat postu: Re: Brak klimy jaka alternatywa
Komplecik napisał/a: | jest plan by wakacje we Włoszech były niezapomniane, nie z powodu braku klimy |
Robercik, ja wiem że Ty masz Forda i u Ciebie każde wakacje są niezapomniane bo klima to nie Twój problem lecz to czy wtryski wytrzymają?
robba - 2024-04-27, 12:19
decumanus napisał/a: | to wszystko zalezy gdzie jest to 28 stopni... my 2 lata temu w Austrii, nad tym blotnym jeziorem niedalego wegierskiej granicy umieralismy... zadna wentylacja nie pomaga, rozgrzane winnice dookola, noc nie przynosila ulgi...
....
R |
w skrajnych przypadkach zawsze mozna zastosować trik tirowców... przykryć się mokrym ręcznikiem... do zaśnięcia pomaga....
Komplecik - 2024-04-27, 12:51
coś gadacie ino nie wiem co, Wy też słabiutko ze zrozumieniem jeden drugiego
LukF - 2024-04-27, 13:04
Ważne pytanie
Kazik II - 2024-04-27, 16:50
LukF napisał/a: | Kaziczku, kocham Cię |
tomciog - 2024-04-27, 20:48
Czytam i się zastanawiam - myślałem o zakupie klimy postojowej z Media Expert. Cena ok 2 tys pln, a i opinie ma niezłe. Może by kupić, potestować i w razie W sprzedać? W sumie wydatek, ale i test.
MILUŚ - 2024-04-29, 11:03
A ja żeby co nieco niektórym w tym temacie poluźnić gumkę w gaciach pokażę co wymyśliłem naszej suni w czasie jazdy ......nam też w drodze pomaga....troszkę
LukF - 2024-04-29, 12:13
MILUŚ,
Nawet nie wiem na co patrzeć na tych zdjęciach: szyszki, mikolaj? O co Tobie chodziło?
Kazik II - 2024-04-29, 12:28
LukF napisał/a: | O co Tobie chodziło? |
O to co tam sterczy pośrodku....nie ma co się wstydzić
MILUŚ - 2024-04-29, 15:19
LukF napisał/a: | MILUŚ,
Nawet nie wiem na co patrzeć na tych zdjęciach: szyszki, mikolaj? O co Tobie chodziło? |
No to patrzaj dokładniej ......bo to jest RENIFEREK SUNII !!!!!! a nie jakiś tam
A chodziło o to co sterczy pośrodku i nie mylić ze sterczem
Andrzej 73 - 2024-05-01, 12:52
Osobiście patrzę na coś innego. Mianowicie na fotel kierowcy.
Dobrze sie trzyma jak na swój wiek.
Komplecik - 2024-05-03, 06:49
Bez sensu zachowałem się jak ostatni......
faktycznie jeśli osoba potrzebuje klimy a to jej znaczenie poprawia komfort to powinna mieć Klimę, akurat wczoraj kręciłem się po okolicy było bardzo ciepło i próbowałem z uporem nie włączać klimy samochodowej, nie bo nie po co
Rozsądek zwyciężył i było miło chłodek wiał po pysku tak że tak się kończy moja opowieść o klimie,
opierd.... bez sesu Właściciela wątku
Sorki kolego biczuje się , ale ale stacjonarnej nie włączę choćby nie wiem co
decumanus - 2024-05-03, 06:58
robba napisał/a: |
w skrajnych przypadkach zawsze mozna zastosować trik tirowców... przykryć się mokrym ręcznikiem... do zaśnięcia pomaga.... |
nie znalem
człowiek się uczy całe życie :D
R
AMIGO - 2024-05-03, 16:02
Pewnie nawet nie wszyscy ,,tirowcy" to znają - większość ma klimę w kabinie
mischka - 2024-05-03, 17:26
AMIGO napisał/a: | Pewnie nawet nie wszyscy ,,tirowcy" to znają - większość ma klimę w kabinie | i skąd oni biorą prąd na parkingu w nocy do tej klimy?
SlawekEwa - 2024-05-03, 18:09
mischka napisał/a: | i skąd oni biorą prąd na parkingu w nocy do tej klimy? |
ze swoich aku bo to jest klima postojowa
robba - 2024-05-03, 22:02
AMIGO napisał/a: | Pewnie nawet nie wszyscy ,,tirowcy" to znają - większość ma klimę w kabinie |
osobiście nie stosowałem. słyszałem to z 15 lat temu od kolegi co jezdzi tirem
więc pewno klimatyzacje postojowe nie były jeszcze bardzo powszechne jak piszesz że dziś jest...
Ale ma szanse działać ... woda odparowuje w każdej temperaturze, a wtedy pobiera ciepło do odparowania więc schładza siłą rzeczy. zgaduje że wcale nie bardzo zimną wode a taką bardziej zblizoną do ciała... nie lubie byc mokry a to uczucie jest tym bardziej odczuwalne im zimniejsza jest woda...
PS.... ale może idzie nowe. wlasnie wczoraj czytałem że okazało się przypadkiem w jakichś badaniach że woda paruje nie tylko od temperatury ale także od oświetlenia światłem, szczególnie zielonym. Prawdopodobnie już dłuższy czas były nieścisłości w pomiarach meteorologicznych z ich obliczeniami. I prawdopodobnie to odparowanie pod wpływem światła może być przyczyną tych nieścisłości...
Ale zastanawiam się czy nie wpłynie to także na ogrzewanie / chłodzenie...
Jeśli zmusimy wodę do odparowania światłem to czy nie będzie to związane z przepompowaniem energii jak w pompie ciepła... choć przyznam że w artykule nie było o tym mowy.... mogłoby być tak że swiatłem oswietlasz. woda paruje. zabiera ciepło i przekazuje tam gdzie poleci odparowana woda, która po skropleniu moze je oddac...
tylko zamiast kompresora byłaby LEDa....
No chyba że trzeba użyć swiatła o mocy 1000Watt żeby przepompować 200Watt...
czas pokaze... to w miare nowe odkrycie.
Ale na pocieszenie: to odkrycie ma spowodowac ze dokładniejsze bedą prognozy pogody
MILUŚ - 2024-05-05, 19:30
Andrzej 73 napisał/a: | Osobiście patrzę na coś innego. Mianowicie na fotel kierowcy.
Dobrze sie trzyma jak na swój wiek. |
Endriu ....oba Twe fotele mimo podeszłego wieku użytkowników wyśmienicie się trzymają
MILUŚ - 2024-05-09, 12:18
Mały update naszej klimatyzatorowej historii . Po powrocie z majówki musiałem zakupić przetwornicę z czystym sinusem bo posiadana mimo wystarczającej mocy po 2 -ch godzinach zaczęła buczeć
Po montażu nowozanabytej przetwornicy napiszę o poprawie klimatycznej mojej szoferki.....jeśli takowa nastąpi
|
|