|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomoc koleżeńska - Ankieta o kamperowaniu do pracy licencjackiej
SalutElla - 2024-05-13, 18:08 Temat postu: Ankieta o kamperowaniu do pracy licencjackiej Drodzy Kamperowicze!
Zwracamy się do Was z wielką prośbą, a mianowicie nasza córka Ania jest w trakcie pisania pracy licencjackiej nt. turystyki kamperowej w Polsce. Wybór tematu nie był przypadkowy, gdyż Ania razem z nami od kilkunastu lat kamperuje, no i oczywiście ten temat pasuje do jej kierunku studiów: turystyka i rekreacja. Może kiedyś będzie organizować wypady kamperowe...
Częścią pracy licencjackiej jest przeprowadzenie ankiety i opisanie jej wyników. Kto jak nie Wy - członkowie CamperTeamu, będziecie najlepszymi respondentami tej ankiety. Dlatego też w imieniu Ani bardzo prosimy o wypełnienie ankiety znajdującej się pod załączonym linkiem.
Z góry bardzo dziękujemy!
https://forms.office.com/e/Cn9MMs3MzH
Salut i SalutElla
MILUŚ - 2024-05-13, 20:25
Wypełnione i wysłane
DI STEFANO - 2024-05-13, 20:44
Wypełnione, wysłane.
Powodzenia
SalutElla - 2024-05-13, 21:03
Bardzo dziękujemy
Misio - 2024-05-13, 21:15
Wypełnione, wysłane, myślę że pomoże zdobyć tytuł mgr turystyki a może doktorat.
Andrzej 73 - 2024-05-13, 21:17
Wyslane
orkaaa - 2024-05-13, 21:25
Wysłane
SalutElla - 2024-05-13, 21:40
Dziękujemy
Komplecik - 2024-05-13, 21:43
Fajne pytania są tendencje
adaml61 - 2024-05-13, 21:46
Zrobione ,pozdrawiam .
SlawekEwa - 2024-05-13, 21:51
wysłane
SalutElla - 2024-05-13, 22:03
Misio napisał/a: | Wypełnione, wysłane, myślę że pomoże zdobyć tytuł mgr turystyki a może doktorat. |
Misiu to na razie tylko licencjat, ale kto wie..
Banan - 2024-05-13, 22:17
Wysłane
SalutElla - 2024-05-13, 22:19
Dziękujemy
Kazik II - 2024-05-14, 00:03
Wysłane. Zyczę rozwoju kariery naukowej aż do stopnia dr hab. - może i jakaś katedra karawaningu i kamperowania na UW?
Bogusław i Ewa - 2024-05-14, 06:58
Wysłane
Komplecik - 2024-05-14, 07:40
Ja w kwestii formalnej szkoda że przed układaniem ankiety nie było pytania o pytania można by je jeszcze bardziej podkręcić
SalutElla - 2024-05-14, 09:10
Kazik II napisał/a: | Wysłane. Zyczę rozwoju kariery naukowej aż do stopnia dr hab. - może i jakaś katedra karawaningu i kamperowania na UW? |
Dzięki za ankietę , a co do kariery naukowej to chyba ciekawsza jest praktyka.
stander - 2024-05-14, 09:19
Wysłane Powodzenia
SalutElla - 2024-05-14, 09:35
Bogusław i Ewa
Stander
Wielkie dzięki
WaldekR - 2024-05-14, 11:34
Wypełnione i wysłane.
Pozdrawiam.
Anras - 2024-05-14, 13:05
Wysłane. Pozdrawiam
rysiol - 2024-05-14, 14:00
Wysłane. W niektórych pytaniach moim zdaniem brak pocji nie mam zdania.
andrzejm94 - 2024-05-14, 19:38
Wysłane
SalutElla - 2024-05-14, 22:04
Bardzo wszystkim dziękujemy.
AMIGO - 2024-05-15, 17:47
rysiol napisał/a: | Wysłane. W niektórych pytaniach moim zdaniem brak pocji nie mam zdania. |
I to się zgadza
Mimo tego lekcje odrobione...
peja76 - 2024-05-15, 22:15
Wysłane
Ale punkt 7, my preferujemy wszystkie miesiące, nie liczy się data, liczy się miejsce i co w tym czasie tam jest, a przeważnie w każdym miesiącu jest coś co nas mniej lub bardziej interesuje, wieć powinna być możliwość zaznaczenia wszystki miesięcy
Powodzenia
Adampio - 2024-05-15, 22:50
Ja ciepłem ankietę w połowie. Jakie dobro wynika z wypełniania takich ankiet? Co mają one potwierdzić lub sfalsyfikować?
SlawekEwa - 2024-05-16, 08:52
Adampio napisał/a: | Jakie dobro wynika z wypełniania takich ankiet? Co mają one potwierdzić lub sfalsyfikować? |
"Częścią pracy licencjackiej jest przeprowadzenie ankiety i opisanie jej wyników." - cytat z pierwszego postu.
Adampio - 2024-05-16, 09:45
To że licencjatka na tej podstawie zaliczy to rozumiem, ale spytałem, bo za moich czasów żadnych ankiet nie było, pewnie dlatego że to była polibuda a nie uniwerek.
To doprecyzuję: czy chodzi o wykazanie się samą umiejętnością sformułowania pytań, zebrania odpowiedzi i zredagowania sprawozdania, czy też autor i/lub promotor onego liczy na jakąś dodatkową wiedzę i jeśli to drugie to o jaką?
Ja w mojej pracy przejsciowej (to chyba odpowiednik obecnych licencjatów?) musiałem analitycznie odwrócić macierz 10x10 i było to tylko po to żeby się wykazać taką umiejętnością
MILUŚ - 2024-05-16, 10:07
Adampio napisał/a: | ...........
To doprecyzuję: czy chodzi o wykazanie się samą umiejętnością sformułowania pytań, zebrania odpowiedzi i zredagowania sprawozdania, czy też autor i/lub promotor onego liczy na jakąś dodatkową wiedzę i jeśli to drugie to o jaką?........... |
Nie bierzesz pod uwagę jeszcze jednego aspektu.......naszej zabawy i chęci pomocy innym
Dla większości z nas jest ważne wspólne hobby i pomoc jednej z naszych kamperowiczek .
Jak nie zgadzasz się z formą przeprowadzania tej ankiety ; jej celami czy formą to ciepnij tą ankietą i daj sobie spokój z komentarzami
SlawekEwa - 2024-05-16, 12:53
MILUŚ napisał/a: | to ciepnij tą ankietą i daj sobie spokój z komentarzami |
no ciepnął w połowie i ...........................................................komentuje
JaZbych - 2024-05-16, 14:33
Wysłane, pozdrawiamy.
Kazik II - 2024-05-16, 14:39
SlawekEwa napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | to ciepnij tą ankietą i daj sobie spokój z komentarzami |
no ciepnął w połowie i ...........................................................komentuje |
Ale za to "odwrócił macierz analitycznie". Głowiłem się, czy by się dało to jakoś zastosować do mojego osiołka, ale utknąłem w martwym punkcie....Pomocy!
SalutElla - 2024-05-16, 20:11
Bardzo dziękuję za kolejne wypełnione ankiety, które od kilku lat są obowiązkową częścią pracy licencjackiej na wielu uczelniach, uzupełniając teorię o trochę statystyki z praktyki.
Adampio - 2024-05-17, 12:36
Cytat: | Głowiłem się, czy by się dało to jakoś zastosować do mojego osiołka, ale utknąłem w martwym punkcie....Pomocy! | .
Akurat to się nie przyda ale jak by były jakieś pytania techniczne związane samochodem mieszkalnym to jestem do dyspozycji 😉
Adampio - 2024-05-17, 12:43
SalutElla napisał/a: | ankiety, które od kilku lat są obowiązkową częścią pracy licencjackiej na wielu uczelniach, uzupełniając teorię o trochę statystyki z praktyki. | wyśmiali tutaj moje pytania o ankiety, to może u źródła dopytam, bom ciekawy a dyplom zrobiłem jak widzę za dawno: w jakiej branży edukacyjnej i po co stosuje się ankiety (pomijam tzw. marketing i zarzadzanie, gdzie jak rozumiem trzeba poznać potrzeby żeby je zaspokoić)
MILUŚ - 2024-05-17, 13:01
To nie mój cytat
Adampio - 2024-05-17, 15:13
Siur, samo się tak zrobiło, ale poprawiwszy
salut - 2024-05-17, 18:27
Adampio napisał/a: | SalutElla napisał/a: | ankiety, które od kilku lat są obowiązkową częścią pracy licencjackiej na wielu uczelniach, uzupełniając teorię o trochę statystyki z praktyki. | wyśmiali tutaj moje pytania o ankiety, to może u źródła dopytam, bom ciekawy a dyplom zrobiłem jak widzę za dawno: w jakiej branży edukacyjnej i po co stosuje się ankiety (pomijam tzw. marketing i zarzadzanie, gdzie jak rozumiem trzeba poznać potrzeby żeby je zaspokoić) |
Skoro pytasz to odpowiadam. Przeczytaj dokładnie pierwszy post.
Pozostałym serdecznie dziekuję za poswięcony czas.
Agostini - 2024-05-18, 20:54
Poszło...
Powodzenia dla młodej studentki.
adam2 - 2024-05-18, 21:39
Proszę bardzo
Jacek999 - 2024-05-19, 06:44
Wysłane
SalutElla - 2024-05-19, 07:45
Agostini, Adam2, Jacek999
Dziękuję
mac - 2024-05-19, 22:33
Poszło. Powodzenia
Bazyli - 2024-05-20, 17:32
Poszło
maro88pl - 2024-05-21, 09:17
Przesłane
Ignacy - 2024-05-21, 19:17
wysłane
bert - 2024-05-21, 23:46
Serio wszyscy - z ręką na sercu - rzetelnie odpowiedzieliście na pytanie 10?
Wysłałbym, ale bez pełnej 10 nie idzie a jam kilku województw pod tym kątem nie ciekaw więc ich nie eksploruję. Wystawiać zaś ocenę w oparciu o brak jakiejkolwiek wiedzy, toż to hucpa będzie.
Banan - 2024-05-22, 16:40
Kolego mierzejski, nikt tu nie prosił o ocenę tej ankiety, a jej wypełnienie i wysłanie.
Komplecik - 2024-05-22, 19:01
Banan napisał/a: | Kolego mierzejski, nikt tu nie prosił o ocenę tej ankiety, a jej wypełnienie i wysłanie. |
Oczywiście że tak, jednak trzeba wiedzieć że w niektórych pytaniach trzeba zaznaczyć coś czego nie robimy lub jest nie prawdą
slavia - 2024-05-22, 21:59
Wysłane.
Życzymy pozytywnej obrony pracy.... a później doktoratu.
mierzejski - 2024-05-24, 20:08
Banan napisał/a: | Kolego mierzejski, nikt tu nie prosił o ocenę tej ankiety, a jej wypełnienie i wysłanie. |
A nawet zerknąłem, bo ja ogólnie to pomocny człowiek jestem. Ale niestety się nie dało. Więc wyjaśniłem - nie ja jeden zresztą - dlaczego w wyniku tego, że ankieta jest przygotowana źle, większość ludzi nie będzie w stanie wypełnić jej uczciwie, więc jej wyniki będą nic nie warte.
A Ty to wyrzuciłeś. A była jednak zawsze szansa, że przyszła licencjatka studentka przeczyta, zorientuje się co zrobiła źle, ankietę poprawi, i się ta ankieta na coś przyda.
Mogliśmy wpłynąć na poprawę jakości naszego szkolnictwa wyższego, ale chciałeś sobie porządzić i się popsuło ;-)
Tak na marginesie: na wadliwość ankiety pierwszy uwagę zwrócił Bert. Ale to weteran forum, twój kolega, więc jego post wciąż jest w tym wątku. Widać jemu oceniać ankiety wolno, prawda?
Dokładnie o tym rozmawialiśmy w wątku "jak umiera forum", Ty się wtedy zarzekałeś jaki to nie jesteś bezstronny ;-)
bert - 2024-05-24, 22:48
Ale też nikt nie prosił, by przyjąć ją bezkrytycznie. Można to zaznaczyć, co niniejszym czynię. Czyżby miała być opcja: wypełnić i wysłać lub wypełnić ale nie wysłać z powodu jej (tej ankiety pewnej niedoróbki) ale w obu wypadkach trzymać dziób na kłódkę?
Nasuwa się powiedzenie: żyjemy w czasach kiedy rozum musi milczeć, bo głupota może poczuć się obrażona.
PietraS - 2024-05-25, 05:47
bert napisał/a: | Nasuwa się powiedzenie: żyjemy w czasach kiedy rozum musi milczeć, bo głupota może poczuć się obrażona. |
Bardzo mądre i trafne powiedzenie.
Komplecik - 2024-05-25, 06:23
Prawda jest też taka że ankieta trafiła do specjalistów którzy w karawaningu widzieli i przeżyli prawie wszystko , takie grono czeka na takie perełki, jest ciekawe pytań, dobrze jest jeśli ankieta obrazuje szeroki przekrój danego tematu, ciekawe czy można ją jeszcze modyfikować było by mnóstwo podpowiedzi
joko - 2024-05-25, 12:42
mierzejski napisał/a: |
Adampio napisał/a: |
To że licencjatka na tej podstawie zaliczy to rozumiem, ale spytałem, bo za moich czasów żadnych ankiet nie było, pewnie dlatego że to była polibuda a nie uniwerek. |
Za moich czasów, w branży związanej z edukacją były, ale...
napisał/a: |
jakiej branży edukacyjnej i po co stosuje się ankiety (pomijam tzw. marketing i zarzadzanie, gdzie jak rozumiem trzeba poznać potrzeby żeby je zaspokoić) |
...ankiety na przypadkowych ludziach z internetu nikt by w pracy nie dopuścił, bo jest statystycznie nic nie warta. Najpierw trzeba było przedstawić dokładną analizę jak zbuduje się próbę, na której będzie się przeprowadzać ankietę i wykazać, w jaki sposób będzie ta grupa reprezentatywna dla całości ankietowanej grupy.
Co roku w okolicach maja jak ludzie piszą te prace licencjackie na ostatnią chwilę jest w internecie wysyp ankietek i co roku sobie w parę zaglądam, żeby zobaczyć jak nisko upadło nasze szkolnictwo wyższe. Już od lat nie widziałem żadnej, którą chciałoby mi się wypełnić do końca. Po prostu ręce opadają jak się widzi, jak one są na kolanie zrobione, jak są nieprzemyślane w ogóle.
Spójrzmy na przykład na tą tutaj. Jest pytanie:
"Jak ocenia Pan/i województwa w Polsce pod względem dostosowania do turystyki kamperowej?"
Można ocenić od "bardzo słabe" do "bardzo dobre". Nie ma opcji "nie wiem". Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi pustej. Trzeba COŚ kliknąć.
I co teraz jeśli ja na przykład nigdy nie byłem w Lubuskim czy Podlaskim? Jeśli kliknę byle co, to skąd prowadząca ankietę będzie wiedziała, że akurat te odpowiedzi powinna zignorować? Jeśli zdecyduję się porzucić ankietę, to nie dowie się ode mnie jakie jest moje zdanie na tematy na których wiedzę mam - w tym przykładzie na przykład jak oceniam infrastrukturę w Małopolskim i Mazowieckim na przykład.
Zresztą - prowadząca ankietę nie tylko nie wie, czy oceniając infrastrukturę w jakimś województwie klikam w ciemno bo coś muszę kliknąć czy wyrażam prawdziwą opinię. Ona nawet nie wie, czy naprawdę jestem 20-letnią wdową z czteroosobową rodziną, która ma dochód mniej niż 1500 na głowę i uwielbia podróżować kamperem po Monako w styczniu, marcu i październiku, bo kto sprawdzi, czy to, co ludzie tam klikają jest prawdziwe?
Oczywiście takiej gwarancji nigdy nie ma. Ale jeśli mamy sensowną próbę, to nam się te odpowiedzi będą ładnie układać pod krzywą Gaussa itp, będziemy mogli te fałszywe odpowiedzi łatwo wyłowić. W internecie - nie wiadomo. Nie wiadomo ilu jest starych ilu jest młodych. Ankieta nie jest przeprowadzana osobiście, więc nie wiemy, czy ludzie nie znudzili się w połowie i nie przeklikali sobie byle czego.
Gdyby grupa była jakoś reprezentatywna, to można by przynajmniej policzyć jakiś błąd statystyczny, odrzucić takie ryby i jakoś ten wykres statystyczny wygładzić. Ale taka ankieta na przypadkowych ludziach z internetu naprawdę żadnej wiedzy nie dostarczy.
Jeszcze, owszem, jeśli faktycznie przeprowadzona byłaby tylko na forach kamperowych to można by przynajmniej pi-razy-oko założyć, że to jacyś sensowni ludzie cośtam faktycznie wiedzący odpowiadają. Ale tu znowu wracamy do pytania o ocenę infrastruktury w poszczególnych województwach - nawet mając taką bazę ankietowanych można sobie całkowicie "zaśmiecić" dane.
I ja nawet tych studentów nie winię. Wiadomo, wielu z nich po prostu chce to odwalić po najmniejszej linii oporu, a ci, którzy chcieliby na poważnie to najwyraźniej nikt im nie wytłumaczył, jak to zrobić. Ale przecież oni mają jakichś promotorów, mieli jakieś zajęcia ze statystyki, ktoś im to powinien wyłożyć, ktoś ich powinien nadzorować. Nic. Przechodzi to wszystko, potem się te prace bronią, potem ktoś to czasem nawet poważnie traktuje i cytuje w jakichś poważnych pracach naukowych i tak się w świat niesie taka gówniana nauka. |
Chciałem pomóc studentce i też wypełnić tę ankietkę, ale mam podobne odczucia jak Koledzy, którzy zwracają uwagę na pewne merytoryczne błędy w jej konstrukcji.
Jeśli jest to tylko tzw. "sztuka dla sztuki" to pewnie nie ma to znaczenia, natomiast jeśli ten kto tę pracę będzie oceniał też na to samo uwagę zwróci, to szkoda by była wielka
Może jednak warto to poprawić i zrobić to jak należy. Sądzę , że Ci którzy już ankietkę wypełnili , bez problemu zrobią to jeszcze raz, a jak dojdą do tego pozostali , którzy wstrzymują się z podanych powodów, to finalnie będzie i lepiej i więcej
SalutElla - 2024-05-25, 12:56
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wypełnili i wysłali ankiety.
Proszę admina o zamknięcie tego postu.
Pozdrawiam SalutElla
|
|