|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
klimatyzacja i ogrzewanie - Termopara
yahoda - 2024-08-31, 13:12 Temat postu: Termopara Cześć.
Czy zamiast oryginalnej termopary Truma można wstawić taką uniwersalną, np:
termopara uniwersalna? Cena 10-krotnie niższa.
W oryginalnej złamała mi się końcówka. Piecyk Trumatic sl3002.
Bim - 2024-08-31, 13:22
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz jak nie zadziała to możesz zwrócić
Adampio - 2024-09-01, 03:24
Nikt Ci teoretycznie nie odpowie bo trzeba by znać charakterystyki obu. Czy ta termopara ma blokować dopyw gazu jeśli palnik zgasnie, czy też pełni inną rolę?
yahoda - 2024-09-01, 08:30
Tak. Jej zadanie to zamknięcie dopływu gazu, gdy świeczka zgaśnie.
Adampio - 2024-09-01, 13:52
To ja bym poeksperymentował z tą uniwersalną, bo ok. 30 zł. (z KW) to cena jednej pizzy lub dwie kawy w snobistycznym lokalu.
Pytanie tylko czy to jest realna termopara (dwa połączone druty metalowe dające sygnał napięciowy po podgrzaniu), czy też jakiś rodzaj siłownika na podobieństwo kapilarowego termostatu cieczowego w domowej lodowce.
Na zalinkowanych przez Ciebie fotkach wygląda mi to na to drugie. Jeśli oryginał działa na tej samej zasadzie to powinno się udać, o ile skok zaworu gazowego Trumy nie odbiega jakoś radykalnie od skoku tej uniwersalnej "termopary". Ale nawet wtedy chyba można cos wystrugać, np. zmienić miejsce, w której "termopara " naciska/ciągnie dźwignię zaworu gazowego (ja chcesz to wstaw fotkę drugiego końca) .
Ja też mam piecyk SL3002, i to nie działający, ale grzebać w nim będę za rok najwcześniej, wiec na razie nie pomogę konkretami, ale wiedzą ogólną posłużę z przyjemnością, bo stare auta mam miedzy innymi dlatego, że można w nich bezkarnie grzebać i od lat z tej możliwości korzystam
yahoda - 2024-09-01, 17:31
Hmmm... W tym piecyku zadaniem termopary jest wysyłanie ładunku elektrycznego do elektromagnesu, który otwiera zawór gazowy. Podczas grzania termopara wysyła sygnał i elektromagnes trzyma zawór otwarty. Gdy świeczka zgaśnie, brak sygnału powoduje zamknięcie zaworu przez elektromagnes - odcięcie gazu.
No chyba, że jest inaczej, a ja nie rozumiem działania tego ustrojstwa.
Adampio - 2024-09-01, 22:10
No to sobie dokładnie pogladaj tę zalinkowaną "termoparę" . Ja tam nie dostrzegłem nawet cienia złącza elektrycznego, za to jest dluga metalowa rurka z czymś wystajacym i komplet jakichś przejściówek. Mogę się mylić, ale inne termopary Wujek Gugjel pokazuje z kabelkiem i wtyczką.
Jeśli jednak jest tam złącze elektryczne to nie zaszkodzi spróbować tej uniwersalnej
yahoda - 2024-09-02, 09:57
No ale termopara ma przekazać impuls do tego elektromagnesu. Na końcu jest taki srebrny guziczek. Wydaje mi się, że on przylega do cewki z elektromagnesem i w ten sposób przekazuje impuls. W mojej termoparze właśnie ta końcówka z guziczkiem się ułamała. Kupię ten uniwersalny, sprawdzę i dam znać.
chris_66 - 2024-09-02, 18:50
Adampio napisał/a: | No to sobie dokładnie pogladaj tę zalinkowaną "termoparę" . Ja tam nie dostrzegłem nawet cienia złącza elektrycznego, za to jest dluga metalowa rurka z czymś wystajacym i komplet jakichś przejściówek. Mogę się mylić, ale inne termopary Wujek Gugjel pokazuje z kabelkiem i wtyczką.
Jeśli jednak jest tam złącze elektryczne to nie zaszkodzi spróbować tej uniwersalnej |
to nie dziala jak złącze elektryczne
ale te zamienniki działają bez problemu, kiedyś miałem w piecyku
Adampio - 2024-09-03, 00:34
chris_66 napisał/a: | to nie dziala jak złącze elektryczne |
Mógłbyś rozwinąć? Bo nawet wedlug Cioci Wiki termopara to dwa kawałki drutu połączone ze sobą i dające sygnal napięciowy zależny od temperatury.
chris_66 - 2024-09-03, 21:26
. Adampio napisał/a: | chris_66 napisał/a: | to nie dziala jak złącze elektryczne |
Mógłbyś rozwinąć? Bo nawet wedlug Cioci Wiki termopara to dwa kawałki drutu połączone ze sobą i dające sygnal napięciowy zależny od temperatury. |
ciocia dobrze gada , klasyczna termopara to dwa rózne druciki zespawane i dające różne napięcie na końcach zależnie od temparatury
a ta "nasza" termopara daje "magnes" po podgrzaniu się - tak w sporym uproszczeniu
jak zapalisz i potrzymasz (nagrzejesz) > termopara przyciąga zaworek > umożliwia przepływ gazu > jak płomyk zgaśnie > termopara stygnie > puszcza zaworek > gaz zamyka się
Darson - 2024-09-04, 14:38
Ta termopara kosztowała mnie... 1000 zł w sklepie dla kamperów w Bieruniu 😩😖
Podobnie jak ty, dotknąłem i się urwała. Była już nadłamana, nawet nie wiem czy działała? Wymontowałem całą Trumę i zawiozłem tam.
Pan od razu powiedział że trzeba wymienić cały ... moduł ? Lutować się nie da.
I że tyle to kosztuje. Czy to była ściema i chęć zysku ? Nie wiem.
Gdybym przyjechał autem i sami by wyciągali, to 250 zł dodatkowo, więc mi się upiekło.
Życzę powodzenia w eksperymentach i opublikuj wyniki badań dla potomnych. Na pewno ktoś skorzysta 👍
Speedo - 2024-09-04, 14:43
Darson napisał/a: | Pan od razu powiedział że trzeba wymienić cały ... moduł ? Lutować się nie da. |
wygląda, jakbyś pisał o kapilarze a nie termoparze
Darson - 2024-09-04, 15:07
Taka podłużna bańka na końcu miedzianej rurki ? To nie to ?
Myślałem że jak nie oryginalna to może wygląda inaczej ? 🤔
yahoda - 2024-09-04, 18:20
Darson - dla Ciebie:
kapilara
termopara
Ja czekam na przesyłkę. Dam znać.
chris_66 - 2024-09-04, 21:36
Darson napisał/a: | Taka podłużna bańka na końcu miedzianej rurki ? To nie to ?
Myślałem że jak nie oryginalna to może wygląda inaczej ? 🤔 |
mówisz o kapilarze a w zasadzie o regulatorze z cygarem z jednej z mieszkiem z drugiej strony
można czasem za 300-400 zł trafić na olx zamiennik
yahoda - 2024-09-05, 18:37
Termopara już zamontowana. Działa. Po zdmuchnięciu świeczki odcina gaz dokładnie po 27 sekundach (kilka prób to potwierdza). Czy ten czas jest odpowiedni? Nie wiem. Myślałem, że szybciej to reaguje.
chris_66 - 2024-09-05, 20:00
yahoda napisał/a: | Termopara już zamontowana. Działa. Po zdmuchnięciu świeczki odcina gaz dokładnie po 27 sekundach (kilka prób to potwierdza). Czy ten czas jest odpowiedni? Nie wiem. Myślałem, że szybciej to reaguje. |
długa rurka do dłuższy czas reakcji
poł minutu to całkiem spoko, i tak większość gazu wywieje więc szanse na spektakularne zmieniono automatycznie na - usunął sie w kosmos raczej nikłe
ważne że odcina i działa
Darson - 2024-09-06, 17:05
Cytat: | Po zdmuchnięciu świeczki odcina gaz dokładnie po 27 sekundach |
Świeczki czyli palnika ? Z tyłu, za lodówką ?
Może sam sprawdzę, czy to działa u mnie ? Jak to wyczaiłeś? Testowałeś specjalnie ?
|
|