Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kampervan

Tade82 - 2025-03-29, 00:20
Temat postu: Kampervan
Co myślicie o tym aucie
Póki co nie myślimy o kamperze z prawdziwego zdarzenia
Na nasze plany wystarczy póki co ale pytanie czy Ktoś użytkuje z Was podobne auta i może oceni tego

https://sprzedajemy.pl/vw-transporter-t5-mrozy-4-6bea9f-nr71080171
Dzięki

LukF - 2025-03-29, 07:39

Ale co tu oceniać? Rozłożenie materacy z gąbki, ustawienie przenośnego kibelka czy zamontowanie ładowarek 12V? Bo chyba nie pytasz o przebieg 576 tyś. km ? Jak Tobie pasuje to bierz :bigok

Myślę, że określenie "kampervan" to spore nadużycie w stosunku do tego pojazdu :bajer

Tade82 - 2025-03-29, 10:55

To taki kampervan na nasze możliwości
Podróżnikami wielkimi nie jesteśmy ale kierunki Włochy Węgry Chorwacja znamy i zatęskniliśmy za pewna dozą niezależności. Zawsze lekki stres czy zdążymy na umówiony nocleg itp. tutaj bardziej zależy nam na możliwości wyspania się po trasie bez szukania stancji ...mam świadomość że to nie jest strefa komfortu możecie przyszłości bardziej byśmy go zaadaptowali widziałem fajnie zrobione t5 z WC i prysznicem rozkładanym na tyle.
Na teraz bardziej chodzi mi Wasze opinie co do stosunku ceny do tego typu auta ... Nas jest 6 w tym dwójka alergików więc nie patrzę na wyposażenie bo i tak połowa od razu leci na stos albo zostaje u sprzedawcy ... Tak też odpadła większość kamperow które oglądaliśmy ... Po 10 min katar kichanie i już wiadomo czy kamper szczelny i czy grzyb 🍄/piszę tu o tych starszych powozach oglądaliśmy z lat 97-2000
W tej t5 jest parę plusów jak obracane fotele / klima
Ale też sporo minusów dlatego może Ktoś z Waść ceni albo jeździ takim czymś i czy za tę kasę to jest sens w to inwestować

LukF - 2025-03-29, 12:56

Ale tu masz już blisko 600tyś.km przebiegu. Co tu chcesz inwestować??? Może ja jestem jakiś inny ale z 4-ką dzieci takim strupem bałbym się po PL jeździć a co dopiero Włochy itp.
Sorry, ale trudno rozmawiać o takim aucie dla sześciu osób. Albo inaczej: Szukaj w swoim budżecie czegoś jak najbardziej świeżego a materace swoje włożysz.

SlawekEwa - 2025-03-29, 15:27

LukF napisał/a:
Szukaj w swoim budżecie czegoś jak najbardziej świeżego a materace swoje włożysz.

Dobrze prawi: szukaj blaszaka możliwie największego z akceptowalnym przebiegiem i pomału dostosuj go do swoich potrzeb :bigok

Track222 - 2025-03-29, 15:55

Tade82 napisał/a:
..................
W tej t5 jest parę plusów jak obracane fotele / klima
Ale też sporo minusów dlatego może Ktoś z Waść ceni albo jeździ takim czymś i czy za tę kasę to jest sens w to inwestować

To auto nie ma żadnych plusów, nie nadaje się dla 6 osób. Dbaj o swoje zdrowie i swojej rodziny, bo takim trupem to strach jeździć po Warszawie, a nie planować wyjazd do Włoch czy gdzie indziej. Zdecydowanie odradzam szkoda kasy a później nerwów. Pozdrawiam!!!

Komplecik - 2025-03-29, 16:06

:ok 6 osobowy
https://www.otomoto.pl/do...r-ID6H7Xnj.html

https://www.otomoto.pl/do...r-ID6HfvgU.html

Komplecik - 2025-03-29, 16:16

Tade82 napisał/a:
To taki kampervan...
W tej t5 jest parę plusów

Dlaczego akurat tego typu samochód wybraliście jako kampera dla 6 osób?, jaka zamysł ma taki wybór, duży mały szybki zwinny bezawaryjny szybki?

Szukamy tego typu kampera bo?

Tade82 - 2025-03-29, 19:32

Dlaczego t5 ... Bo silnik 1.9 TDI mam podobny w Sharanie tylko 150km... i na dalekie wyjazdy nigdy nie stęknął ... może też jestem inny ale gdybym brał pod uwagę to że mam 15 letnie auto i najechane prawie 400 tk to siedziałbym w domu a nie turlał się co roku po chorwacjach i innych włochach... Bardziej jestem pewny tego auta niż młodszej c klasy żony bo ciągle jakieś jajca z kluczykami elektryka itd. Nawet bralbym t4 w longu z podnoszonym dachem tylko znajomy mechanik zrobił panikę z silnikiem 1.9 D

Bardzo dziękuję za Wasze opinie
Może będę musiał zmienić target na inny

Miałem nadzieję że Ktoś się znajdzie z podobnym vanem i przeróbkami ... Mnie interesuje głównie auto gdzie z jakąś prędkością autostradowa te 120 będę się przemieszczał i jak zajdzie konieczność to się prześpimy ...

Przyznam że ten przebieg nie jest najszczęśliwszą wróżba dla tego auta

MILUŚ - 2025-03-29, 20:00

Tade82 napisał/a:
.... jak zajdzie konieczność to się prześpimy ...

Ciężko Ci będzie spać w szóstkę w aucie co ma miejsc do spania trzy :-/

YAN - 2025-03-31, 18:48

Weź jeszcze pod uwagę że na przeglądzie diagnosta będzie chciał zobaczyć tak jak w dowodzie te 9 miejsc osobowych.
Darson - 2025-04-01, 00:07

Przebieg mnie przeraził. :shock:
Liczba osób w Twojej rodzinie, którą chcesz upchać do T5 mnie zszokowała. :wow
A dobiła mnie Twoja beztroska, że takim rzęchem, z małymi dziećmi, chcesz robić długie trasy.

Komplet dał linka do dużego auta, z małym przebiegiem i w miarę nowego, z dostępnością części.
Jeśli nie taki, to szukaj wg takich wytycznych.
Chyba że jesteś w czepku rodzony i masz pewność, że zawsze się jakoś dokulasz do domu.
Wszystkie rady kolegów powyżej są sensowne. .
Przemyśl, a nie szukaj na siłę potwierdzenia swoich racji.

majsterus - 2025-04-02, 21:34

A ile ma mieć przejechane T5 ?? 150tkm?? Fachowcy.. od siedmiu boleści.
600tkm to 3/2 przebiegu tego silnika, to nie nowe plastiki, z masą czujników. To jest proste 1,9tdi na ośmiu zaworach, pewnie już katalizatora nie ma i jeden problem mniej :wyszczerzony:

Ale WV T5 nie nadaje się na pojazd o takim przeznaczeniu...można się w nim przespać dwie, trzy noce. Trzeba być masochistą aby się upajać radością przebywania w tym busie...
Nawet za połowę kwoty bym go nie kupił, raz to mały silnik, dwa to reszta podzespołów głównie blacha, która jest zdecydowanie słabsza niż w T4.
A pseudo- kamper T5 to nie przejdzie :wyszczerzony:

joko - 2025-04-02, 22:38

majsterus napisał/a:

600tkm to 3/2 przebiegu tego silnik

Czyli 200tkm temu powinien być już finał życia , albo generalka :haha: :ok

Jeśli chodzi o rzeczonego "kampervana" , to dużo już w życiu widziałem ....... ale takiej rzeźby w qów..ie jeszcze nie :wyszczerzony:

LukF - 2025-04-03, 07:27

majsterus napisał/a:
Fachowcy.. od siedmiu boleści.

Aktualnie na forum mamy jednego fachowca specjalizującego się we wszystkim, jego zdanie to wyrocznia nieomylna, oaza kultury, źródło mądrości, okaz koleżeństwa i miłości.
O czymś zapomniałem?

mischka - 2025-04-03, 07:45

joko napisał/a:
Czyli 200tkm temu powinien być już finał życia , albo generalka :haha: :ok

joko skoro fachowiec tej klasy twierdzi że silnik przeżył sam siebie to chyba powód do zmartwień, lada moment koniec tej prostej konstrukcji
majsterus napisał/a:
WV T5
tak ma :spoko
Darson - 2025-04-03, 08:12

LukF napisał/a:
O czymś zapomniałem?

"Amen" ? :bajer

alinixhi - 2025-04-03, 09:01

To forum to takie troche towarzystwo wzajemnej adoracji i nie daj boże żebyś napisał coś niezgodnego z ich wyobrażeniem świata..... tym razem jednak mają racje...porzuć mysli o tym małym wieśvagenie bo to droga donikąd...wielkość tego busa i przebieg to niestety tylko dla osiedlowego hydraulika co jeżdzi 20 kilometrów dziennie i jak coś sie spierdoli do sznurek i ktoś go odholuje do domu.....rozsądnym rozwiązaniem byłoby poszukanie jakiegoś busa po straży pożarnej z dwoma rządami siedzeń i małym przebiegu....kiedyś takiego szukałem i szło coś fajnego znależć :diabelski_usmiech
joko - 2025-04-03, 09:14

alinixhi napisał/a:
tym razem jednak mają racje...

Oooo dzięki Ci łaskawco :szeroki_usmiech

joko - 2025-04-03, 09:19

alinixhi napisał/a:
To forum to takie troche towarzystwo wzajemnej adoracji

To się nazywa "dobrze zintegrowana społeczność" :-P

SlawekEwa - 2025-04-03, 09:48

alinixhi napisał/a:
i jak coś sie spierdoli do sznurek i ktoś go odholuje do domu..

każde auto może mieć awarię nawet klasy "premium" jak Sprinter toscanera w okolicach Monachium i przyjechał z Polski youtuber, kamperowy poszukiwacz artefaktów, mechanik samochodowy w nocy na parkingu w trzy godziny wymienili całą zwrotnicę z piastą.

LukF - 2025-04-03, 09:56

alinixhi napisał/a:
To forum to takie troche towarzystwo wzajemnej adoracji

Przeciwieństwem jest nieustanna nawalanka. Zapraszamy więc na zlot kiboli w najbliższy weekend koło torów pod lasem. Tam nie będą sobie spijać z dzióbków :haha:

Adampio - 2025-04-03, 16:18

Darson napisał/a:
Przebieg mnie przeraził. :shock:
ale dlatego że w badziewnym T5, czy tak w ogóle?
Bo moj T4 (Multivan '95) ma przebiegu 665kkm, we Włoszech już parę razy był i pewnie dalej będzie tam bywał ;)

Darson - 2025-04-03, 18:23

Może i milion przejedzie - daj Boże.
To rzeczywiście powód do chwały. 👍
Ale sam przyznasz, że to już z duszą na ramieniu, bo nie znasz dnia ani godziny, kiedy coś walnie.

Tade82 - 2025-04-09, 13:09

Nie na jednym forum się chleb jadło więc wiem jak jest
Zawsze znajdzie się wujek Najlepsza Rada i Ten co nie wie jak koło zmienić albo podłaczyc pompę paliwa pod silniczek od wycieraczek w razie awarii na trasie :⁠-) i przeraża go auto bez klimy albo o zgrozo starsze niż 10lat
Tak czy inaczej już dziękowałem Wam za każde zainteresowanie tematem
Ta t5 odpuściłem sobie ... Po prostu pojechaliśmy na oględziny następnego podobnego razem i się zrobiło jakoś tak przytulnie czyt. Za ciasno...
A w tamtej T5 wyszło parę innych kwiatków
A czy Wy Stare Wygi widzicie w tym budżecie do 50 tys kampera gdybym w tym kierunku poszedł. Są tu normalni ludzie z kredytem dziećmi psem dwoma autami żeby do roboty się dokulac :) i nie mają co miesiąc szesciocyfrowej kwoty na koncie ;) to może się wypowiedzą na temat 20 paro letnich Ducato ....

Tade82 - 2025-04-09, 13:23

Jakiś namiar bym przyjął w kierunku czegoś takiego jak poniżej
Może Ktoś z Was sprzedaje albo zna Kogoś kto chce oddać "w dobre ręce"

https://www.otomoto.pl/do...o-ID6Hhysz.html

Speedo - 2025-04-09, 14:16

poszukiwania rocznika ~97 w kwocie ~45tys to pewna droga do srogich kłopotów ;)
Darson - 2025-04-09, 17:47

Nikt tutaj palcem nie pokaże i nie powie:" bierz tego, bo warto".
Moim skromnym zdaniem, im więcej zainwestujesz na początku, tym mniej będziesz musiał dopłacać później.
Ale i ta zasada się nie zawsze sprawdza.
Trzeba się najeździć i naoglądać.
Zerknij sobie na ten wątek, to zrozumiesz, że dobrze napisane ogłoszenie to dopiero początek ... kłopotów :haha:
A poważnie, to po remoncie pierwszego - kupionego tanio kampera, dowiedziałem się co i gdzie gnije i co sprawdzać następnym razem 😉

Tade82 - 2025-04-09, 19:06

Ok będę szukał
Najchętniej właśnie kupiłbym od Kogoś z forum
Na forum 4x4 auta przechodziły z rąk do rąk często i było wiadomo że nikt nie zrobi Cię w ....
Handlarzy unikam

MILUŚ - 2025-04-09, 20:24

Tade82 napisał/a:

Najchętniej właśnie kupiłbym od Kogoś z forum

Poczekaj na czas po wakacjach :ok

Tade82 - 2025-04-10, 19:55

Pojadę obejrzeć tego Ducato bo mam rzut beretem
Może Ktoś podpowie z której strony pruć ściany 🤔
Może jest Ktoś chętny i nie ma co do roboty po poludniuz okolicy podjechać ze mną za skrzynkę piwa i pooglądać ...

Robert-4 - 2025-04-10, 21:26

Tade82 napisał/a:
Pojadę obejrzeć tego Ducato bo mam rzut beretem
Może jest Ktoś chętny i nie ma co do roboty po poludniuz okolicy podjechać ze mną za skrzynkę piwa i pooglądać ...

Kolego,
jeśli chodzi o ilość miejsc do spania spełnia Twoje wymogi, nie wiem jak do jazdy bo nie widzę pasów, ale to stary kamper więc może któryś z kolegów się wypowie.. Ze zdjęć stanu technicznego nie da sie ocenić - oglądaj. Zabierz "tych od kichania" na testerów i nic na szybko. Niestety za daleko, aby pomóc.

Skwarek - 2025-04-10, 21:39

Tade82 napisał/a:

Na oko widać, że od alkowy i dachu. Potężny zaciek przy oknie dachowym a i na materac chyba też kapało z dachu. Sufit nad stolikami też nie za ciekawie wygląda. Tam po deszczu na dachu gromadzi się woda.
Powodzenia
:spoko

Tade82 - 2025-04-12, 18:28

Oglądałem i tak to wygląda na szybko w "szorcie"

#
https://youtube.com/shorts/JH6hwAcFGG0?si=Y92nlEGyW0DG3fbw
#
Nad stolikiem nowy zaciek mimo wymiany podbitki i styropianu
Miernikiem wychodzi jakieś 25 procent wilgotność drewna pod sklejka czyli albo schnie po zaciekach nowych albo po zimie cały czas coś tam się sączy
Nad alkowa wszystko mokre /wilgotne...
Na zewnątrz wszystkie okna do oklejenia zerwany jest silikon
Rozumiem że właściciel nie może albo musiał wyjechać albo nie wiem co jeszcze i tego nie zrobił ale ogólnie mimo ze dać ingerencję ratowania tego auta to nam wrażenie że się nie udało...
Zacieki są na nowej sklejce znowu ...
Może się nie znam i to jest typowe dla tego typu kamperow i każdy ma jakieś nieszczelności i Ktoś nie ukrywa czy to już jest agonia i generalny remont a nie łatanie

Tade82 - 2025-04-12, 18:55

I dach
#https://youtu.be/_bVpzFiu7Zg?si=329X7w6giXBCznUz#

Darson - 2025-04-13, 00:32

Jednym słowem, dobrze napisane ogłoszenie, a w środku dżuma.
Powodzenia w poszukiwaniach kolego 👍

mischka - 2025-04-13, 06:46

https://www.camperteam.pl...33fe9e5a#954346
przemo.d - 2025-04-13, 10:27

Nie ma na co czekać :bajer
Tade82 - 2025-04-13, 10:35

Bardzo ciekawa alternatywa ... albo inaczej różnica w klasie
Tylko że mniejszy o jedno spanie"

A jeśli idzie o to Ducato z wesołej to czy naprawa tych miejsc to kwestia "czasu i pieniędzy" czy raczej historia z cyklu ratowanie tonącego okrętu...?

MILUŚ - 2025-04-13, 12:38

Tade82 napisał/a:

A jeśli idzie o to Ducato z wesołej to czy naprawa tych miejsc to kwestia "czasu i pieniędzy" czy raczej historia z cyklu ratowanie tonącego okrętu...?

To drugie :-/
A pieniądze które musiałbyś włożyć w totalny remont możesz wydać lepiej....np.: na zakup powyżej wystawianego kamperka ( a może taniej wyjdzie :-P ) :spoko

Tade82 - 2025-04-13, 16:05

Dla mnie to 20 tysi różnicy jakby nie było...
a ja się buduje ... :)

Dziękuję za namiar przedyskutuje to z Wyrocznią
Najwyżej nie ocieplimy dachu w chałupie :)

Jeszcze moją uwagę zwróciło to auto
#
https://www.otomoto.pl/do...e&utm_content=b
#
Co sądzicie (jeśli ktoś ma chęć się wypowiedzieć na temat tego kampera…?

mischka - 2025-04-13, 19:08

Tade82 napisał/a:
Dla mnie to 20 tysi różnicy jakby nie było...

Za remont trupa wydasz więcej, plus czas i nerwy :spoko

MILUŚ - 2025-04-13, 20:10

mischka napisał/a:
..........
Za remont trupa wydasz więcej.....

Ta kwota to raczej.....pudrowanie tego trupa :-/

Speedo - 2025-04-14, 07:25

Tade82 napisał/a:
Co sądzicie (jeśli ktoś ma chęć się wypowiedzieć na temat tego kampera…?

każdy "co się na tym trochę zna" Ci powie, że "transity leją w alkowie" - ten chyba nie odbiega patrząc na tą masakrę po lewej... ;) na moje oko na miejscu będzie to samo co w tym ducato

Tade82 - 2025-04-14, 20:16

Woźnica tego Transita twierdzi że zrywał całą połać dachowa
A alkowę odbudowywał do samego dołu a tego lewego rogu nie ruszał z zewnątrz i obił tym samym co było... mam dostać fotorelacje z tego...
Ale właściwie to się okaże na miejscu

Natomiast chciałem zapytać o to jak to Ktoś pewnie trafnie ujął ratowanie trupa... Zakładając że odpowiednio wynegocjuje cenę..piszę o Ducato.. i po rozebraniu sklejki i wyjęciu ocieplenia okaże się że tylko w tych dwóch miejscach nad stolikiem i alkowa cieknie to czy taka naprawa dachu w kamperze mnie pokona
Nie jestem dekarzem ani budowlańcem ale wiatę taras czy garaż budowałem sam aktualnie w chałupie kończymy adaptacje strychu więc może jest to do ogarnięcia ...

Link do tego jak wygląda dach wrzuciłem gdzieś parę postów wyżej

przemo.d - 2025-04-14, 21:13

Ciekawe jest bardziej gdzie tym chciał byś jeździć? To 30 letni pojazd... trup tak pewnie mechaniczny jak i zabudowa. .
Te wszystkie uszczelnienia (okna listwy krawędziowe) nie są wieczne!, producenci przewidują ich szczelność na około 10 lat, później powinno wymienić się uszczelki i uszczelnienie pod nimi. Oczywiście istnieje tak z 1%, że w takim starym kapciu ktoś wszystko to zrobił I teraz akurat tobie odda w promocji i pewnie jeszcze przywrócił mechanikę do stanu fabrycznego :haha:
Powodzenia i dużo szczęścia bo na pewno się przyda :spoko
Ps. Jest na forum mnóstwo relacji z niewielkiego zacieku, kończących się rocznym remontem i sakiewką PLN wysil się i sam oceń czy podołasz ;)

Darson - 2025-04-15, 04:42

Tade82 napisał/a:

czy taka naprawa dachu w kamperze mnie pokona

Nie wiem, czy Cię pokona, ale widzę, że nikt z tutaj piszących Cię nie PRZEKONA :haha:
Jeśli się uparłeś, to i tak go kupisz i zakopiesz się w remoncie na dłuuuugie miesiące.
Bo na 100% wyjdą inne kwiatki przy okazji, mniej lub bardziej stęchlizną pachnące... :roza:

Szczerze mówiąc trochę Ci się dziwię, bo twierdzisz że kończysz budować dom.
Z doświadczenia wiem, że przy domu jest ogrom pracy, a Ty szukasz sobie innej, na boku. :shock:
I jeszcze chcesz od razu wyjeżdżać, zaraz po wprowadzeniu się do nowego domu ?
Nie lubisz go czy coś ? :chytry

Daruj mi te żarty, ale kończę dziś nocki i mam dobry humor. :mrgreen:
Jadę wymieniać żarówki, za radą kolegi mischka :szeroki_usmiech .

Tade82 - 2025-04-15, 08:11

Też chce wymieniać żarówki a nie k.... dach 😉
mischka - 2025-04-15, 08:26

Tade82 napisał/a:

To nie kupuj sprzętów do kapitalnego, drogiego i czasochłonnego remontu. :spoko

LukF - 2025-04-15, 10:13

mischka napisał/a:
Tade82 napisał/a:

To nie kupuj sprzętów do kapitalnego, drogiego i czasochłonnego remontu. :spoko

Cztery strony dyskusji o tak prostej sprawie :roll:

Dzięki Michał, że to napisałeś :bigok

Darson - 2025-04-15, 11:41

LukF napisał/a:
Dzięki Michał, że to napisałeś

To nie tak.
Czasem człowiek potrzebuje szerszego wyłuszczenia sprawy, by dotarło ...
A nie tylko"nie, (a dlaczego) bo nie!".
To tzw syndrom "niewiernego Tomasza" :diabelski_usmiech

mischka - 2025-04-26, 16:31

Tade82, kupiłeś już coś?
Tade82 - 2025-04-27, 20:52

Oglądałem jeszcze tego Transita i w tym przypadku szkoda rozwijać temat... corki szybko musiały wyjść na świeże powietrze ... sprawca namierzony w alkowie

Ducato z Wesołej w lepszej kondycji bo po czesciowym rozebraniu alkowy alkowy ciekło przez szyber ... Właściciel próbował ratować auto i to widać nie było też zapachów ale ... Podziękowaliśmy

Oglądałem jeszcze jedno auto w Ostrowie bo byłem niedaleko i cena razy dwa a i tak alkowa miękka od spodu .... Masakra

Gość handlował też droższymi
Najbardziej podobał się nam ten ze zdjęcia ...

Ale ostatecznie któregoś wieczoru podjechalismy ot tak obejrzeć
kampera niedaleko Wrocławia przy okazji zjazdu rodzinnego na święta i.... to był ten :) Ducato Dethlefs Globtroter rocznik 1990
W porównaniu do innych przede wszystkim suchy jak pieprz i ten klimacik ...
Dwa dni temu przeszedł śpiewająco przegląd bo "wyszedł"
... I zabieramy się za reaktywację:)

Tade82 - 2025-04-27, 20:56

nasz to ten ...
Darson - 2025-04-27, 21:55

Jeśli "suchy jak pieprz" jak piszesz, to gratuluję.
Oby się darzyło, szerokiej drogi i wielu relacji z podróży ! 👍