Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Alde i o alde

Komplecik - 2025-10-02, 08:51
Temat postu: Alde i o alde
Mam pytanie do użytkowników ogrzewania Alde, w obecnym kamperze mam takie ogrzewanie, ogólnie mniej więcej wiem o co chodzi, ale zgłebiajac tajniki :szeroki_usmiech tegoż ciepła w kamperze dochodzą mnie słuchy, zresztą wcześniej też o tym słyszałem że kampera można grzać podczas jazdy dodatkowo zamontowanym silnikowy wymiennikiem ciepła, rozkminiam ten temat obecnie i pierwsze zapytanie do Was, gdzie to jest montowane bo nie wiem czy mam i jak to się uruchamia jeśli ten wymiennik jest w moim kamperze, kamper to Adria w wersji z tym ogrzewaniem, z góry dziękuję za podpowiedź i wszelkie informacje o tym ogrzewaniu :szeroki_usmiech
:spoko

rakro1 - 2025-10-02, 11:01

Niestety, nie mogę Ci pomóc😥
rakro1 - 2025-10-02, 11:09

Ale poszerzyłem wiedzę w tym temacie po wpisaniu w wyszukiwarce tekstu silnikowy wymiennik ciepła w ogrzewaniu Alde i jestem Ci wdzięczny bo dzięki tobie się to odbyło.
Komplecik - 2025-10-02, 12:01

rakro1 napisał/a:
Niestety, nie mogę Ci pomóc😥

Masz w swoim kamperze mam rozumieć Alde tylko bez silnikowego wymiennika ciepła? Tak

Artur.Dell - 2025-10-02, 12:24
Temat postu: Re: Alde i o alde
Komplecik napisał/a:
Mam pytanie do użytkowników ogrzewania Alde, w obecnym kamperze mam takie ogrzewanie, ogólnie mniej więcej wiem o co chodzi, ale zgłebiajac tajniki :szeroki_usmiech tegoż ciepła w kamperze dochodzą mnie słuchy, zresztą wcześniej też o tym słyszałem że kampera można grzać podczas jazdy dodatkowo zamontowanym silnikowy wymiennikiem ciepła, rozkminiam ten temat obecnie i pierwsze zapytanie do Was, gdzie to jest montowane bo nie wiem czy mam i jak to się uruchamia jeśli ten wymiennik jest w moim kamperze, kamper to Adria w wersji z tym ogrzewaniem, z góry dziękuję za podpowiedź i wszelkie informacje o tym ogrzewaniu :szeroki_usmiech

Wymiennik mam za fotelem pasażera. Bardzo fajnie się to sprawdza, szczególnie o tej porze roku. Ruszając w trasę włączam tylko pompę obiegową i po dojechaniu do celu w całym kamperze mam ciepło bez użycia grama gazu.
Chociaż mając wybór wolałbym mieć Trumę, bo ona jest dużo szybsza niż Alde. W poprzednim kamperze miałem władnie Trumę i nagrzanue kampera nawet w pełnej zimie było znaczenie szybsze. Za to zaletą Alde jest ogrzewanie zbiornika szarej wody, co jest nieocenione podczas zimowych wyjazdów.

rakro1 - 2025-10-02, 14:31

Nie mam. Chciałem Cię rozweselić😋
Ale poczytałem, popytałem. Podobno Adria nie ma tego wymiennika. Mam tu niedaleko kolegę, który się zna ale rozmawiałem z nim trzy godziny temu i wszelkie szczegóły techniczne zapomniałem😥
Wyślę Ci jego numer telefonu i możesz go wypytać.

aviator - 2025-10-04, 10:24

Bardzo łatwo to sprawdzić - uruchom alde bez wybrania źródła ciepła typu gaz ale z nastawioną wysoką temp i obiegiem, przejedź się gdzieś i sprawdź czy masz ciepłą wodę lub działające ogrzewanie. Wymienniki montują w różnych miejscach pod siedzeniem, pod podłoga czy na silniku - zależy od auta.
Mając dogrzewacz lub webasto i wymiennik masz kolejne źródło ciepła: diesel.
Kolejnym plusem jest działające ogrzewanie nawet przy spuszczonej wodzie na zimę :!:

Komplecik - 2025-10-04, 11:04

aviator napisał/a:
Bardzo łatwo to sprawdzić - uruchom alde bez wybrania źródła ciepła typu gaz ale z nastawioną wysoką temp i obiegiem, przejedź się gdzieś i sprawdź czy masz ciepłą wodę lub działające ogrzewanie. Wymienniki montują w różnych miejscach pod siedzeniem, pod podłoga czy na silniku - zależy od auta.
Mając dogrzewacz lub webasto i wymiennik masz kolejne źródło ciepła: diesel.
Kolejnym plusem jest działające ogrzewanie nawet przy spuszczonej wodzie na zimę :!:

Właśnie tak zrobię
Patrzyłem pod maskę i jest tam rzeźba na przewodach od nagrzewnicy w samochodzie i rurki idą gdzieś w stronę traumy nie wiem czy wymiennik jest już w trumnie czy to jest osobne urządzenie,
Ostatecznie podjadę do elcampu od nich jest camper będą wiedzieć :szeroki_usmiech

Kazik II - 2025-10-04, 16:43

Komplecik napisał/a:
w stronę traumy nie wiem czy wymiennik jest już w trumnie

Po takiej traumie to sprzęt do trumny i wieczne spoczywanie :aniolek :haha:
Panowie, czytajcie co wam edytor podpowiada!

Komplecik - 2025-10-05, 08:13

Kazik II napisał/a:
Komplecik napisał/a:
w stronę traumy nie wiem czy wymiennik jest już w trumnie

Po takiej traumie to sprzęt do trumny i wieczne spoczywanie :aniolek :haha:
Panowie, czytajcie co wam edytor podpowiada!

Kaziczku a w kwestii alde jakie masz wieści :haha:

MAWI - 2025-10-06, 21:23

Od jakiegoś czasu użytkujemy Carthago e line jest tam ALDE. Wymiennik w części silnikowej . Jest tam też pompa do pompowania płynu z ALDE . Po stronie kierowcy. Włączki elektryczny w części mieszkalnej w okolicach drzwi wejściowych po prawej stronie. Efekt zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący . Ciepło w całym kamperze podczas jazdy .Nawet woda jest ciepła. Gratuluję.
Komplecik - 2025-10-07, 06:52

Włączyłem alde podczas jazdy ciepło w kamperze, ale czy to jest wynikiem wymiennika samochodu nie mam pojęcia, może podczas jazdy po prostu palił się piec alde.

Jest jakiś bajpas od ogrzewania węże wchodzą pod samochód i do pieca ale czy tam jest wymiennik :) :shock: , tak czy siak ciepło

aviator - 2025-10-07, 07:04

Ja mam w komorze silnika w sprinterze węże, gdzie czerwonym „kurkiem” mogę zamknąć obieg z wymiennika. Jeśli nie uruchomiłeś gazu, to w czasie jazdy grzało z silnika :spoko
Komplecik - 2025-10-07, 16:48

aviator napisał/a:
Ja mam w komorze silnika w sprinterze węże, gdzie czerwonym „kurkiem” mogę zamknąć obieg z wymiennika. Jeśli nie uruchomiłeś gazu, to w czasie jazdy grzało z silnika :spoko

Jeśli nie chodzi to w automacie to następnym razem wyłączę gaz i będę macał czy siepłe, bo teraz jak jechałem było cieplutko z czego nie wiem :szeroki_usmiech

aviator - 2025-10-07, 17:04

W automacie to jest najpierw 230v a następnie gaz. Nie wiem jak w czasie jazdy - zawsze mam wylączony gaz, ustawiam tylko temp i tyle. Jeśli ustawie bardzo niską temp, np w lecie, to grzeje tylko wodę w zasobniku a grzejniki i podłogówka są zimne.
Sewek - 2025-10-07, 18:59

Cześć, mój kamper fabrycznie ma ogrzewanie Alde, ale bez wymiennika ciepła. Dlatego przed tym sezonem sam dołożyłem wymiennik. Nie jest to jakiś wielki problem ani koszt. Kupiłem najmniejszy wymiennik płytowy z izolacją jaki jest dostępny na allegro (ok 300 zł), kilka metrów przewodu wodnego, dwa trójniki, kilka opasek, zawór odcinający.
Wymiennik zamontowałem pod siedzeniem pasażera. Po uruchomieniu silnika ciepły płyn przepływa przez wymiennik i nagrzewa układ ogrzewania Alde. Oczywiście musi być włączona pompa obiegowa od Alde. Można rozbudować układ o dodatkową pompę po stronie silnika, wtedy można nagrzać silnik przed jego uruchomieniem.
Moim zdaniem naprawdę warto dokonać takiej modyfikacji.

Łukasz125 - 2025-10-13, 20:26

Sewek napisał/a:
Cześć, mój kamper fabrycznie ma ogrzewanie Alde, ale bez wymiennika ciepła. Dlatego przed tym sezonem sam dołożyłem wymiennik. Nie jest to jakiś wielki problem ani koszt. Kupiłem najmniejszy wymiennik płytowy z izolacją jaki jest dostępny na allegro (ok 300 zł), kilka metrów przewodu wodnego, dwa trójniki, kilka opasek, zawór odcinający.
Wymiennik zamontowałem pod siedzeniem pasażera. Po uruchomieniu silnika ciepły płyn przepływa przez wymiennik i nagrzewa układ ogrzewania Alde. Oczywiście musi być włączona pompa obiegowa od Alde. Można rozbudować układ o dodatkową pompę po stronie silnika, wtedy można nagrzać silnik przed jego uruchomieniem.
Moim zdaniem naprawdę warto dokonać takiej modyfikacji.

pompa do silnika najlepiej magnetczna która ma cały czas otwarty obiek ,kupowałem taką ale nie alde i cena przez pół Johnson pump 12v a to jest dokładnie taka sama , nawet przyłącz fi 16 ( są też wieksze )

ważne też aby blisko wymiennika były odpowietrzniki ponieważ nagrzewnica skróci obiek jśli wymiennik będzie zapowietrzny

MAZUREK - 2025-10-14, 16:46

Ja mam Alde w moim Carthago ale piszę z telefonu (jestem na Sardyni). Opiszę więcej po powrocie- ok.23.10 :spoko