Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Hydrauliczne szczypce zaciskowe (?)

AMIGO - 2026-02-04, 16:59
Temat postu: Hydrauliczne szczypce zaciskowe (?)
Witam Szanownych Kolegów

Mam pytanie o taką zabawkę (przykładowe ogłoszenie) - jest to użyteczne narzędzie do zastosowań amatorskich, czy tylko unowocześniona wersja dziadka do orzechów? Używał może ktoś tego w praktyce? :?:

przemo.d - 2026-02-04, 19:16

To profesjonalna zaciskarka ręczna nie zabawka. Polecam do końcówek grubościennych.
Świstak - 2026-02-04, 19:44

Przyłączam się do opinii przemo - to zdecydowanie nie jest zabawka. Przy 16mm2 ze zwykła zaciskarką trzeba trochę siły żeby to zrobić porządnie, z tym nawet 50 mm2 to nie wyczyn.
AMIGO - 2026-02-04, 20:27

OK,
przemo.d, Świstak, dzięki za podpowiedż :pifko :pifko

Pozdrawiam serdecznie :spoko :spoko

marcincin - 2026-02-04, 20:50

Na ali z dostawą z EU w kilka dni, kupisz za połowę ceny.
AMIGO - 2026-02-04, 22:19

Dzięki za wskazówkę marcincin :pifko

Z Ali mam nie najlepsze wspomnienia i muszę przyznać, że nawet tam nie zaglądałem. Pewnie kiedyś na coś się skuszę, tym bardziej, że cenowo to naprawdę potrafią być konkurencyjni.
Maszynka póki co jest już zakupiona i podobno czeka na mnie w amazońskim paczkomacie.

Pozdróweczki :) :spoko :spoko

reaven22 - 2026-02-04, 23:32

Korzystam z podobnej, działa bez zastrzeżeń. Jedyna wada to jest "wolna" :) Trzeba kilka-kilkanaście razy machnąć zanim zaciśnie kamienie.

Niemniej do sporadycznego użycia nic lepszego nie kupisz.

korzystam z podobnego chińczyka, brandowanego przez yato

https://allegro.pl/oferta/yato-zaciskarka-praska-hydrauliczna-do-zaciskania-koncowek-reczna-10-120mm-18257088028

WaldekR - 2026-02-05, 13:44

Końcówki 6-35mm można zaprasować najzwyklejszą praską, 50mm też da radę.
Hydrauliczną praskę stosowałem dopiero od 150mm.
Przez wiele lat produkcji rozdzielni tak robiłem. Prosty, trwały i szybki sposób.

Ja jako rezerwową posiadam np. coś takiego: https://allegro.pl/oferta/zaciskarka-praska-do-koncowek-kabli-tulejek-przewodow-konektorow-6-50-mm-17575260375?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=_dio_narzedzia&ev_campaign_id=22376334369&gad_source=1&gad_campaignid=22376334369&gclid=EAIaIQobChMIw4KP9a3CkgMVCguiAx0saxI8EAQYFCABEgIg7vD_BwE

Janusszr - 2026-02-05, 14:44

WaldekR napisał/a:
Końcówki 6-35mm można zaprasować najzwyklejszą praską, 50mm też da radę.
Hydrauliczną praskę stosowałem dopiero od 150mm.
Przez wiele lat produkcji rozdzielni tak robiłem. Prosty, trwały i szybki sposób.

Ja jako rezerwową posiadam np. coś takiego: https://allegro.pl/oferta/zaciskarka-praska-do-koncowek-kabli-tulejek-przewodow-konektorow-6-50-mm-17575260375?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=_dio_narzedzia&ev_campaign_id=22376334369&gad_source=1&gad_campaignid=22376334369&gclid=EAIaIQobChMIw4KP9a3CkgMVCguiAx0saxI8EAQYFCABEgIg7vD_BwE

Również rozważałem zakup hydraulicznej, a kupiłem identyczną jak tutaj przedstawia Waldek.
Uważam, że jest szybsza i wygodniejsza w użyciu oraz ze względu na prostotę konstrukcji na pewno trwalsza. Miałem kilka takich kabelków wychodzących w trudno dostępnych miejscach do uzbrojenia. Hydrauliczną bym tego nie zrobił.

marcincin - 2026-02-05, 16:25

Używałem takiej jak Waldek opisuje, nie zawsze równo zaprasowywała pomimo poprawnego ustawienia pierscieni. Przy próbie zaprasowanie końcówki (z grubszymi ściankami - takimi jak powinno się stosować) 25mm2 pękł jeden z pierścieni. Może dla plastycznych cienkościankowych końcówek jest ok, ale ja nie widzę sensu stosowania końcówek z cienkimi ściankami do większych przekrojów przewodów - to wypacza cały koncept stosowania grubszych przewodów.
Janusszr - 2026-02-05, 16:44

Nie wiem jakiej polskiej firmy miałem końcówki, ale ścianki rurek były bardzo grube. Kupowałem w hurtowni elektrycznej sieci Kwant, nie na allegro. Zaciskałem od 6 do 25. Zero problemów. Nic nie pękło. I jeszcze uwaga. W tej zaciskarce nie ma żadnych pierścieni. Są dwie obracane matryce.
Janusszr - 2026-02-05, 16:59

PS.
Amigo, na Temu kupisz taką zaciskarkę jak podałeś za 91zł.

marcincin - 2026-02-05, 17:04

Janusszr napisał/a:
Nie wiem jakiej polskiej firmy miałem końcówki, ale ścianki rurek były bardzo grube. Kupowałem w hurtowni elektrycznej sieci Kwant, nie na allegro. Zaciskałem od 6 do 25. Zero problemów. Nic nie pękło. I jeszcze uwaga. W tej zaciskarce nie ma żadnych pierścieni. Są dwie obracane matryce.

Pisząc o pierścieniach miałem na myśli obracane matryce.

Janusszr - 2026-02-05, 17:10

Sorki, większość swojego życia zawodowego poświęciłem obróbce plastycznej metali na zimno. Taka aptekarska nutka odezwała się :roza:
SlawekEwa - 2026-02-05, 20:32

WaldekR napisał/a:
np. coś takiego:

Zaciskarka fajna , ale adres do niej rozwala mi stronę na całą szerokość ekranu i jeszcze brakuje, a nie lepiej tak :
https://tiny.pl/fp1-3f516 :bigok

Janusszr - 2026-02-05, 21:08

SlawekEwa napisał/a:
WaldekR napisał/a:
np. coś takiego:

Zaciskarka fajna , ale adres do niej rozwala mi stronę na całą szerokość ekranu i jeszcze brakuje, a nie lepiej tak :
https://tiny.pl/fp1-3f516 :bigok

Faktycznie, u mnie to samo. Jako nieogar komputerowy, nie wiedziałem co się dzieje.

AMIGO - 2026-02-06, 22:17

Dzięki serdeczne za wszystkie podpowiedzi, Szanowne Sympatyczniaki :pifko :pifko
Wiem, że należałoby najpierw zapytać...
Niemniej jednak zanabyłem już tę maszynkę co na obrazku i wygląda ona w miarę solidnie i obiecująco, mimo iż przy pierwszym kontakcie widać i czuć że to produkt raczej dla amatorskich, sporadycznych zastosowań.
Tak w ogóle to wcześniej byłem nastawiony na te duże, ręczne kłapcęgi (wspomniana powyżej szybkość działania) ale tak się złożyło że prawie dwa tygodnie temu zaliczyłem na lodzie piękny stosunek z ptakiem z godła rodem i nie wiem kiedy moje lewe ramię wróci do formy pozwalającej na relaks siłowy. Do przewodów o małych przekrojach mam już małą ręczną zaciskarkę ale to tak do max 16 mm kw. Powyżej trzeba się już bardziej przyłożyć. Hydraulika to jednak hydraulika.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie :spoko :spoko

Darson - 2026-02-07, 09:23
Temat postu: Re: Hydrauliczne szczypce zaciskowe (?)
AMIGO napisał/a:
Witam Szanownych Kolegów

Mam pytanie o taką zabawkę (przykładowe ogłoszenie) - jest to użyteczne narzędzie do zastosowań amatorskich, czy tylko unowocześniona wersja dziadka do orzechów? Używał może ktoś tego w praktyce? :?:

Wygląda solidnie. Będzie tylko problem, jeśli się zgubi albo pęknie jakiś kamień.
Bo na sztuki nie dokupisz.
Druga sprawa to olej hydrauliczny.
Zdarzają się wycieki, jeśli konstrukcja jest lipna.
Ale miejmy nadzieję że " będzie Pan zadowolony " 😉

SlawekEwa - 2026-02-07, 10:06

Darson napisał/a:
Będzie tylko problem, jeśli się zgubi albo pęknie jakiś kamień.
Druga sprawa to olej hydrauliczny.
Zdarzają się wycieki, jeśli konstrukcja jest lipna.

ale weź pod uwagę, że "szklanka jest też do połowy pełna"- więcej optymizmu życzę :bigok

Darson - 2026-02-07, 12:25

"Wygląda solidnie....
... miejmy nadzieję że " będzie Pan zadowolony"
Połowa mojego posta, a co za tym idzie przysłowiowej szklanki, jest pełna (optymizmu ) :bigok

SlawekEwa - 2026-02-07, 15:22

Darson napisał/a:
Połowa mojego posta,

1/3 :klnie:

AMIGO - 2026-02-07, 15:36

Darson napisał/a:
Będzie tylko problem, jeśli się zgubi albo pęknie jakiś kamień.
(....)
Zdarzają się wycieki,

To prawda Darku, to tylko mała maszynka i jak każde urządzenie kiedyś musi się zepsuć ale części zapasowych ,Ci u nas dostatek'; w nowej walizce, z pompką, z nowymi kamieniami - tak jak koledzy piszą, :ok na każdym portalu ogłoszeniowym :haha:
Dowcip w sprawie polega na tym, że za zagniecenie paru końcówek oczkowych na kilku przewodach o większym przekroju Jaśnie Panowie Fachowcy w mojej okolicy zawołali tyle, że mogę sobie kupić co najmniej dwie takie maszynki. Trudno mieć im to za złe, bo tego się uczyli, w to inwestują, i z tego przecież żyją. Dość dobrze sobie żyją :szeroki_usmiech
Ja według nich, jako techniczno-elektryczna noga, nieuk skończony, i dyletant totalny, powinienem słuchać jak świnia grzmotu, tylko potakiwać i wyrażać głośny podziw dla tego co oni mówią, wymyślają, i nakazują. Acha, no i powinienem oczywiście bez gadania grzecznie płacić, bo to przecież oni są fachowcami. Im młodsi, tym bardziej dumni z siebie i ze swojej profesji aż do granic arogancji. Tylko jeden starszy wiekiem elektryk niczego nie komentował, dopytywał co ja właściwie chcę zrobić ale patrzył na mnie jak na kosmitę, bo np. kto normalny sam rzeżbi jakiś tam dziwny akumulator. Akumulatory przecież się kupuje. Rozstawaliśmy się w takiej w miarę miłej atmosferze i na odchodne stwierdził, że po co mi dodatkowy aku skoro w aucie mam już jeden, nawet wiedział że pod siedzeniem....
Wcześniej nie miałem zamiaru kupować żadnych extra gratów na jedną, niewielką robótkę ale po paru rozmowach mi się odmieniło :bigok
:spoko :spoko

reaven22 - 2026-02-07, 17:41

Darson napisał/a:
Wygląda solidnie. Będzie tylko problem, jeśli się zgubi albo pęknie jakiś kamień.

Kupisz drugą praskę. Za tą kwotę ciężko kupić parę kamieni do profesjonalnej praski. Więc nie bardzo jest co wybrzydzać.

Darson - 2026-02-07, 17:53

Sam kupiłem tę prostą, mechaniczną.
Co mnie interesuje - może fachowcy zabiorą glos - to szerokość kamienia zaciskowego.
W Twojej punkt zacisku jest dosyć szeroki, prawda ? 1cm albo 1.5?
W tych mechanicznych jest wąski, może z 5 mm ?

Nie wiem, czy są jakieś normy, które mówią, gdzie albo przy jakich prądach powinno się używać których kamieni ?
Zaciskając 2x powstaje nam garb pomiędzy punktami zacisku..
Czy to jest lepiej czy gorzej?
Dawniej używałem kamieni szerokich - lata 80-te. .
Później zaczęto używać wąskich.

Janusszr - 2026-02-07, 21:16

Darson, mam również tę prostą zaciskarkę. Spełniła moje oczekiwania. Teoretycznie zaciskarka z szerszą matrycą jest lepszym wyborem. Masz równomierny jeden długi docisk, nie dwa, trzy krótkie.
Jednak u mnie przeważyła wygoda stosowania. Gdybym wszystkie końcówki kabli zaciskał na stole warsztatowym, to kupiłbym hydrauliczną, jakąś markową. Jednak część końcówek musiałem zaciskać w trudno dostępnych miejscach, a zależało mi na jak najkrótszym przewodzie, albo wykorzystywałem kable już istniejące, które były b. krótkie, lutowane i chciałem to poprawić, bo lut w takim przypadku jest złym wyborem.

Cyryl - Wczoraj 19:31
Temat postu: Re: Hydrauliczne szczypce zaciskowe (?)
AMIGO napisał/a:
..jest to użyteczne narzędzie do zastosowań amatorskich...

co to są zastosowanie amatorskie?

jak mam tak, że do incydentalnej naprawy kupuję narzędzie, potem to gdzieś daję, po roku, dwóch gdy mam podobną naprawę, nie mogę go znaleźć i muszę kupić nowe narzędzie.
a jak już kupię, to znajduję to pierwsze.