| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Abruzzo, morze, narty, rower, przyroda i jedzenie
gryz3k - 2026-02-11, 15:03 Temat postu: Abruzzo, morze, narty, rower, przyroda i jedzenie Już kiedyś pisałem o tym pięknym lecz mało docenionym rejonie Włoch ale myślę, że niektórym warto przypomnieć.
Abruzzo po Polsku zwane Abruzją jest najmniej zaludnionym regionem Włoch z dużą ilością terytorium będącą parkami narodowymi. Od północy graniczy z Marche /Ankona czy Loreto z polskim cmentarzem jak pod Monte Cassino/ od zachodu z Lazio /Rzym/ i Molise na południu. Rozciąga się u wybrzeża Adriatyku ale znaczna część regiony to góry z najwyższym masywem Apeninów czyli Gran Sasso. Stolicą regionu jest L'Aquila ale bardzo ważnymi miastami są Teramo, Pescara czy Chieti. Mogę napisać, że moim drugim domem jest właśnie prowincja Teramo.
W niej właśnie znajdują się nadmorskie kurorty Giulianova czy Roseto deli Abruzzi. Nieopodal znajdują się też dwa fajne ośrodki narciarskie czyli Assergi/Campo Imperatore czy Campo Felice. Jak ogarnę zmniejszenie zdjęć to wrzucę kilka fotek.
Jeśli zainteresuje Was ten region to chętnie napiszę coś więcej czy odpowiem na pytania.
gryz3k - 2026-02-11, 15:39
Kilka fotek z tegorocznych nart. Zwracam uwagę na tłumy. Skipass dzienny 23 euro, dwudniowy 40 e. A sztruksik jeszcze ok południa.
No i zagadka historyczna. Z czego znany jest ten hotel widoczny na zdjęciu?
gryz3k - 2026-02-11, 15:42
A teraz ciekawostka. Te zdjęcia z nart i z plaży są z tego samego dnia...
grzegorz_wol - 2026-02-11, 16:35
| gryz3k napisał/a: | | A teraz ciekawostka. Te zdjęcia z nart i z plaży są z tego samego dnia... |
I jak tu nie kochać Włoch....
MILUŚ - 2026-02-11, 17:16 Temat postu: Re: Abruzzo, morze, narty, rower, przyroda i jedzenie
| gryz3k napisał/a: |
Jeśli zainteresuje Was ten region to chętnie napiszę coś więcej czy odpowiem na pytania. |
Będziesz miał okazję wszystko opowiedzieć i pokazać .....osobiście 27 bm .
Janusszr - 2026-02-11, 17:31
| gryz3k napisał/a: |
No i zagadka historyczna. Z czego znany jest ten hotel widoczny na zdjęciu? |
Mussolini był więźniem tego hotelu
MILUŚ - 2026-02-11, 17:34
| grzegorz_wol napisał/a: |
I jak tu nie kochać Włoch....
|
Święte słowa
gryz3k - 2026-02-11, 18:25
| Janusszr napisał/a: | | gryz3k napisał/a: |
No i zagadka historyczna. Z czego znany jest ten hotel widoczny na zdjęciu? |
Mussolini był więźniem tego hotelu |
No może nie był więźniem hotelu ale faktycznie był w nim więziony.
I z niego został uwolniony przez komandosów Skorzennego, którzy wylądowali szybowcem.
gryz3k - 2026-02-11, 18:27
Kolejna ciekawostka tylko współczesna to, że w okolicach Ortony znajduje się fontanna z której leci wino. Za darmo można sobie nabierać.
Za WP
Fontanna del Vino w Caldari di Ortona we Włoszech to unikalna atrakcja, która oferuje darmowe wino przez całą dobę. Została otwarta przez winnicę Dora Sarchese i ma na celu przybliżenie kultury regionu, szczególnie dla pielgrzymów, którzy podróżują przez Drogę św. Tomasza. Fontanna, zaprojektowana przez Rocco Valentiniego, ma postać drewnianej beczki, w której płynie wino, a jej celem jest wspierać refleksję i modlitwę. Jest to pierwsza fontanna tego typu we Włoszech, co czyni ją wyjątkowym miejscem dla miłośników wina.
Andrzej 73 - 2026-02-11, 19:12
Uwielbiam Abruzzo
Jeździmy tam od blisko 20 lat.
Co do wina Montepulciano d’Abruzzo które płynie darmowo.
Choć wino płynie całą dobę to nalać można w godzinach otwarcia:
Poniedziałek – Piątek: 09:00–12:30 i 15:00–18:00.
Sobota: 09:00–12:30.
gryz3k - 2026-02-11, 19:15
W górach Gran Sasso jest kilka jezior. Moim ulubionym jest zalew Lago di Campotosto. Latem przyjeżdża tam mnóstwo kamperów i okupuje darmowe miejscówki, których jest kilka. Na zdjęciu najpopularniejsze z nich w sezonie działają tam knajpki i kawiarnie. Bardzo popularne jest tam grillowanie, szczególnie lokalnego specjału czyli arrosticini /baranie szaszłyczki/.
Nieopodal znajduje się nasz ulubiony sklep z wyrobami własnymi w postaci serów, mięsa i wędlin Macionarra.
Abruzzo słynie z baraniny i serów z owczego mleka. Na górskich płaskowyżach latem pełno jest owiec pilnowanych przez Pastore Abruzzeze, które do złudzenia przypominają nasze Owczarki Podhalańskie. Słyną z odwagi i siły broniąc stad przed wilkami a nawet niedźwiedziami.
Pytanie nr 2. Komu Włosi zawdzięczają powstanie zapory i zalewu Campotosto? Dla ułatwienia dodam, że był to wielki reformator i zasłużony "budowniczy" Włoch...
gryz3k - 2026-02-11, 19:42
To troszkę osobistych wynurzeń. W styczniu udało nam się posadzić kilka roślinek. Poza żywopłotem z laura kilka palm i lekko tajemniczych roślinek. Znacie? zdjęcia 1-3.
Na czwartej fotce producent wyjątkowej jakości oliwek a w rezultacie cenionej oliwy. Odmiana nazywa się Tortelloni i jest takim odpowiednikiem naszych starych odmian jak Papierówka czy Kosztele. Oliwka na zdjęciu ma ok 200 lat.
Andrzej 73 - 2026-02-11, 21:13
| gryz3k napisał/a: | | Pytanie nr 2. Komu Włosi zawdzięczają powstanie zapory i zalewu Campotosto? Dla ułatwienia dodam, że był to wielki reformator i zasłużony "budowniczy" Włoch |
Czy może był to faszystą Mussolini?
Nie wiem czy dobrze kojarzę?
gryz3k - 2026-02-11, 23:44
| Andrzej 73 napisał/a: | | gryz3k napisał/a: | | Pytanie nr 2. Komu Włosi zawdzięczają powstanie zapory i zalewu Campotosto? Dla ułatwienia dodam, że był to wielki reformator i zasłużony "budowniczy" Włoch |
Czy może był to faszystą Mussolini?
Nie wiem czy dobrze kojarzę?
|
Bardzo dobrze. Mussolini zanim związał się z Hitlerem zrobił bardzo dużo dobrego dla Włochów.
gryz3k - 2026-02-12, 12:17
Jako, że miało być też o jedzeniu to poza baraniną Abruzzo to też ryby i owoce morza. Co ciekawe ceny znacznie niższe niż w naszych mazurskich czy nadmorskich smażalniach. Kilogram Frittura Mista czyli smażonych ryb i owoców morza to w poecie w Giulianovie 30 euro za kg. Dla nas na obiad bierzemy pół kg na 2 osoby lub 750 gr na trzy. Tym sposobem w dwie osoby mieścimy się w 20 euro za obiad z wodą i winem.
gryz3k - 2026-02-12, 12:21
A tutaj taki miły lanczyk w górach.
rysiol - 2026-02-12, 13:09
Czy mógłbyś napisać co to za potrawy na zdjęciach.
gryz3k - 2026-02-12, 15:52
| rysiol napisał/a: | | Czy mógłbyś napisać co to za potrawy na zdjęciach. |
Szaszłyczki to typowe dla Abruzzo Arrosticini Mamy tam marynowane Alici czyli sardele. Są tam też w wersji smażonej chyba z imbirem, Spaghetti alle vongole to spagetti z vongolami, mamy też Cozze czyli małże w białym winie z czosnkiem, pomidorem i chilli.
a tu poniżej marynowany i wędzony łosoś oraz wspomniana wcześniej Frittura Mista.
gryz3k - 2026-02-12, 18:45
Czy pamiętacie film Amerykanin z Clooneyem? Był właśnie kręcony w Abruzzo. Góry latem są również piękne. Młodym człowiekiem będąc nawijałem tam kilometry motocyklem po serpentynkach. dziś, jak mówi moja córka jestem przegrywem na skuterze ale widoki i tak cieszą.
W okolicach Campo Imeratore ciągnie się ogromny płaskowyż, który był miejscem akcji wielu Spaghetti Westernów.
Kiedyś można było wszędzie stać kamperem. Dzisiaj są już pewne ograniczenia ale da się. Ostatnie zdjęcie to my kilka lat temu
rysiol - 2026-02-12, 19:18
Opisałeś te najbardziej oczywiste potrawy a mnie najbardziej chodziło o tą ostatnią i musiałem sam sobie poszukać. Garbanzos con lagostinos to ciecierzyca z krewetkami w wersji hiszpańskiej. A jak to będzie po włosku?
gryz3k - 2026-02-12, 21:59
| rysiol napisał/a: | | Opisałeś te najbardziej oczywiste potrawy a mnie najbardziej chodziło o tą ostatnią i musiałem sam sobie poszukać. Garbanzos con lagostinos to ciecierzyca z krewetkami w wersji hiszpańskiej. A jak to będzie po włosku? |
Myślę, że Insalata gamberi con cece.
|
|