| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Hand made - ręczna robota - Montaż klimatyzatora ma dachu
jerry1 - 2026-03-05, 17:22 Temat postu: Montaż klimatyzatora ma dachu Witam, jak w temacie, pytanie na co to przykleić? Demontuję jeden właz dachowy i w to miejsce montuję klimatyzator.
Jaki klej najlepiej użyć?
Jakaś masa klejąca-klej , są różne, podobne wg mnie bardzo dobre są masy klejące w tubach dostępne w sklepach lakierniczych, jest to masa klejąca na zgrzewy, dobrze klei, da się malować, jest dość miękka zanim wyschnie i stanie się jak guma.
Dostępne są też masy w tubie butylowe, coś takiego jak czasem wypływa spod różnych uszczelnień w kamperze, taka guma do żucia, czarna nie zasychająca.
Jest też masa butylowa w paskach, naklejamy, trochę podgrzewamy- wtedy robi się bardzo miękka i sklejamy, podobno najlepsza, nie wypływa w upalne dni.
Ma ktoś jakieś doświadczenia co najlepsze?
Może coś innego?
Komplecik - 2026-03-05, 18:48
Do klimy to raczej nie używa się żadnych mas, klimatyzacja dachowa ma dedykowaną uszczelkę pod klimatyzator, zaleca się dociągniecie śrubami po jakimś czasie ale nie na siłę.
jerry1 - 2026-03-05, 18:52
No ale ta klima nie jest nowa, nie ma uszczelki...
papamila - 2026-03-05, 20:08
To kup niwą uszczelkę
jerry1 - 2026-03-06, 06:14
Takie porady to i sam mogę sobie wymyślić.
Klimatyzator jest sprawny ale ma 28 lat podobnie jak kamper.
Nie kupię uszczelki no bo gdzie?
Zresztą pasuje on w okno dachowe które jest klejone a nie na uszczelce.
Komplecik - 2026-03-06, 07:07
| jerry1 napisał/a: | Takie porady to i sam mogę sobie wymyślić.
Klimatyzator jest sprawny ale ma 28 lat podobnie jak kamper.
Nie kupię uszczelki no bo gdzie?
Zresztą pasuje on w okno dachowe które jest klejone a nie na uszczelce. |
Klimatyzator sporo waży jeśli kamper ma tyle lat absolutnie bym nie zakładał na dach tak ciężkiego urządzenia na 90% grozi to przeciekami w różnych innych częściach dachu, bezpiecznym rozwiązaniem jest wentylator turbowent. Klimatyzatory dachowe mają przewidziane w kamperach specjalne miejsce gdzie dach jest dobrze podparty pionowymi ścianami w środkowej części jak łazienka, szafa a cały ciężar spoczywa właśnie na ścianach pionowych.
Powiem z własnego doświadczenia, przez 17 lat kamperowania klimatyzator użyłem kilka razy stojąc stacjonarnie, po latach doświadczeń uważam że jest to zbędne urządzenie w moim przypadku.
joko - 2026-03-06, 09:06
Ja też jak Komplecik jestem zdania , że dach, zwłaszcza w 28-letnim kamperze to nie jest dobre miejsce na klimatyzator. Już samo chodzenie po dachu jest ryzykowne (a zakładając klimę trzeba to zrobić) , a wożenie kilkudziesięciu kilogramów "na głowie" jest wyraźnie wyczuwalne.
Jeśli klima ma tyle lat co kamper to jest to jednostka nie tylko ciężka , ale również energochłonna , której raczej skutecznie nie użyjesz poza dostępem do "słupka".
Wszystko to powoduje , że będzie jak pisze Komplecik , czyli będziesz to woził na dachu cały czas , a użyjesz od święta ....... a Ty chcesz to jeszcze na dodatek przykleić do dachu "na amen"
Weź pod uwagę, że jak się coś stanie (a w 28 letniej klimie stanie się szybciej niż później) , to po klejeniu zdejmiesz to z dachu ...... razem z nim
Ja w przeciwieństwie do Komplecika klimy używam , również na dziko poza słupkiem i jest ona dla mnie wyposażeniem raczej podstawowym, ale po wielu latach używania dachowej Trumy Aventy w poprzednich kamperach , w nowym poszedłem w rozwiązanie pod podłogę a nie na dach
RadekNet - 2026-03-06, 10:03
Moj klimatyzator mial zalecenie uzycia i uszczelki (byla w zestawie) i uszczelniacza. Ja wklejalem na klej do szyb.
Andrzej 73 - 2026-03-06, 11:19
jerry1,
Jeśli już musisz zamontować klimę , to zrób to tak jak się montuje okno.
Nie używaj kleju , bo w momencie awarii będą problemy z demontażem. Zastosuj masę butylową. Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie butyl w taśmie.
https://carbonzorro.com/pl/products/tasma-butylowa-deka-dekalin-3-metry-czarna-39572.html
Powodzenia
Komplecik - 2026-03-06, 12:33
| joko napisał/a: |
Ja w przeciwieństwie do Komplecika klimy używam , również na dziko poza słupkiem i jest ona dla mnie wyposażeniem raczej podstawowym, ale po wielu latach używania dachowej Trumy Aventy w poprzednich kamperach , w nowym poszedłem w rozwiązanie pod podłogę a nie na dach |
Kuba ilu jest na tym forum takich fanatyków prądowych jak Ty , przecież pamiętajmy z poprzednich wpisów iż gdyż tyż, Ty nie dość że wozisz elektrownie to i też magazyn
jerry1 - 2026-03-07, 11:33
To,że kamper ma 26 lat nie świadczy o słabym dachu.
Okno dachowe tylne jest pomiędzy dwoma belkami i podparte od spodu ścianą łazienkową.
Klima jest z 1997r ale...Waga 28kg to chyba nie jest jakoś bardzo dużo, ma wymieniony gaz
i jest po przeglądzie.
Niby moc 700W ale chyba pobiera mniej bo w środku są 2 silniczki po kilkadziesiąt watt i kompresor podobny jak w lodówce więc myślę że pożre może z 250=300W więc może odpali z przetwornicy.
Wielka zaleta brak elektroniki, 2 włączniki, termostat mechaniczny i parę kondensatorów.
Odnośnie montażu, pytam o klej ale nie mam zamiaru całej klimy przymurować do kampera.
Jest ona o tyle fajna, że do dachu montuje się-klei ten element w okno dachowe czyli kratka z paroma elementami a dopiero do niej przykręca się cały klimatyzator więc nie ma problemu z ewentualnym demontażem.
Pytanie o klej, myślę albo masa butylowa albo klej do szyb.
Może ktoś wie na co kleją profesjonaliści?
przemo.d - 2026-03-07, 12:04
Dekalin i nie "drutuj"
Klej do szyb służy do klejenia szyb ...pewnie to nie przypadek.
Nic nie jest wieczne I w starym kapciu stara klima na pewno się zepsuje więc należy zastosować rozłączalne połączenie co by nie beczeć później
Z przetwornicy to podziała godzinę nic nie dając bo później po 10 min będzie jak wcześniej tak działa klima na dzikusie w kamperku zbędny klamot.
Kazik II - 2026-03-07, 12:24
| jerry1 napisał/a: | | myślę że pożre może z 250=300W |
A na jakiej podstawie tak myślisz? Nie sądzę, żeby ktoś produkował klimatyzatory dachowe o takim poborze prądu, bo dałoby to nie więcej niż 700 W mocy chłodzenia. A to byłoby bez sensu dla kampera. Może jednak poszukaj jakiejś używki nie tak wiekowej o większej mocy i sprawności. Narobisz się z tym zabytkiem a efekty mogą być mierne.
przemo.d - 2026-03-07, 12:38
Ma wizję pewnie Takie nowoczesne klimy pobierają 5-10 A przy chłodzeniu jak by klopoty z obliczeniami mocy były to mnożymy x 230V . Dziś każda nowoczesna klima jest pompą ciepła z grzaniem.
Przy grzaniu oczywiście jeszcze więcej..
Wizjonerów jak zwykle nie brakuje, tylko wiedzy coraz mniej.
Komplecik - 2026-03-07, 12:49
| przemo.d napisał/a: |
Z przetwornicy to podziała godzinę nic nie dając bo później po 10 min będzie jak wcześniej tak działa klima na dzikusie w kamperku zbędny klamot. |
Turbowent manualny robi super przewietrzanie, waży kilka deko więcej niż okno
jerry1 - 2026-03-07, 15:45
Widzę że niektórzy mają tutaj wiedzę nijaką. Np skąd wiem, że ta klima będzie miała około 250-300W poboru?
Proste: 2 silniki jeden 40W drugi podobny plus kompresor jak w lodówce, mają ok 100- 200W.
Natomiast pompy ciepła opisywane powyżej to nic innego jak klimatyzator, to tak jakby powiedzieć że zamiast wiadra lepsze jest wiadro.
Zasada działania jest identyczna, tyle że klima wieje zimnem czy też ciepłem a pompa grzeje wodę w kaloryferach.
700W to moc chłodnicza i nie jest to bardzo mało dla kampera.
A te nowe waty w nowych klimach są pewnie tyle warte co wary w głośnikach. Głośnik wielkości talerzyka o mocy 500w 😀
Komplecik - 2026-03-07, 16:47
| jerry1 napisał/a: | Widzę że niektórzy mają tutaj wiedzę nijaką. Np skąd wiem, że ta klima będzie miała około 250-300W poboru?
Proste: 2 silniki jeden 40W drugi podobny plus kompresor jak w lodówce, mają ok 100- 200W.
Natomiast pompy ciepła opisywane powyżej to nic innego jak klimatyzator, to tak jakby powiedzieć że zamiast wiadra lepsze jest wiadro.
Zasada działania jest identyczna, tyle że klima wieje zimnem czy też ciepłem a pompa grzeje wodę w kaloryferach.
700W to moc chłodnicza i nie jest to bardzo mało dla kampera.
A te nowe waty w nowych klimach są pewnie tyle warte co wary w głośnikach. Głośnik wielkości talerzyka o mocy 500w 😀 |
Wiemy że klimatyzacja to pompa ciepła , ale zdaje się nie o to pytałeś, radzimy jedynie żebyś klamora na dach nie pchał a jak już chcesz to zrób jak instrukcja zaleca
Wogóle to pomp ciepła jest kilka rodzajów, w zależności z czego chcemy pozyskiwać ciepło lub chłód, np. powietrze, woda, ziemia
Ale tak czy siak klamora nie zakładaj na dach szkoda dachu
Kazik II - 2026-03-07, 17:45
| Komplecik napisał/a: | Ale tak czy siak klamora nie zakładaj na dach szkoda dachu |
A ja uważam, że powinien założyć. Aby przekonać się empirycznie - bo nasza teoria, jak widać, go nie przekonuje.
Komplecik - 2026-03-07, 18:53
| Kazik II napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Ale tak czy siak klamora nie zakładaj na dach szkoda dachu |
A ja uważam, że powinien założyć. Aby przekonać się empirycznie - bo nasza teoria, jak widać, go nie przekonuje. |
A ja wręcz przeciwnie, szkoda początkującego karawaningowca, powinien pojeździć sprawdzić czy to jest niezbędny gadżet
Ja mam Klimę na dachu i poważnie się zastanawiam nad zamianą na turbowenta manualnie sterowanego pokretłem, miałem zajawkę na maxfana, Tolo wybił mi skutecznie fana z głowy bardzo biednie w porównaniu z turbowentem wieje
Andrzej 73 - 2026-03-07, 19:06
Moim pierwszym elementem doposażenia była klima i dalej uważam , że jest w upałach zbawieniem.
jerry1 - 2026-03-07, 19:55
A najlepsze jest to, że nie pytałem o zdanie czy warto czy można która lepsza itd tylko o to czym przykleić, uszczelnić jak osadzić.
A jeśli chodzi o początkującego to na forum jestem od zakupu pierwszego kampera 11 lat temu, teraz mam 4go + była też przyczepka.
Sam sobie naprawiam, nie korzystam z serwisów.
Sorry nie mam kampera za 200k i pewnie bym takiego nie kupił że swoimi 26 dniami urlopu.
mischka - 2026-03-07, 20:09
| jerry1 napisał/a: | | Sorry nie mam kampera za 200k i pewnie bym takiego nie kupił że swoimi 26 dniami urlopu. |
U mnie kamper najwięcej pracuje w weekendy. Podobnie jak Ty nie mam urlopu z gumy, ale lubię sobie gdzieś pojechać w piątek po pracy i wrócić w niedzielę.
jerry1 - 2026-03-07, 20:19
Mam jeszcze motocykl i lotnisko 30km od domu z tanimi lotami więc urlopu mało aby wszystkiego popróbować...
Komplecik - 2026-03-07, 22:24
| jerry1 napisał/a: | A najlepsze jest to, że nie pytałem o zdanie czy warto czy można która lepsza itd tylko o to czym przykleić, uszczelnić jak osadzić.
A jeśli chodzi o początkującego to na forum jestem od zakupu pierwszego kampera 11 lat temu, teraz mam 4go + była też przyczepka.
Sam sobie naprawiam, nie korzystam z serwisów.
Sorry nie mam kampera za 200k i pewnie bym takiego nie kupił że swoimi 26 dniami urlopu. |
jerry1 w drugim poście napisałem że się nie klei tylko daje uszczelkę a Ty z uporem swoje,
Nie ważne za ile masz kampera bo to jest nie istotne możesz nawet pod namiot i też będzie super, natomiast ważne jest to że Twój kamperek ma kilka lat może kondycyjnie nie potrzebuje dodatkowo 30kg na dachu i my próbujemy ciebie uświadomić że to nie jest dobry pomysł ale jeśli już to na uszczelce, a na kleju to jaki chcesz to se zrób to będzie twój patent, albo się sprawdzi albo nie
Komplecik - 2026-03-07, 22:35
| Andrzej 73 napisał/a: | | Moim pierwszym elementem doposażenia była klima i dalej uważam , że jest w upałach zbawieniem. |
Mnie się nie przydaje w upały bo nie siedzę w kamperze,albo rowerem, albo skuter, albo plaża, albo inne byle na zewnątrz, spać idę do kampera i przy buczacej klimie nie usnę a to co ona zrobi chłodu to nie warto zachodu by to montować,
No chyba że ktoś lubi na wakacjach siedzieć w zamkniętym pomieszczeniu i dusić się we własnym sosie
Ja mam Klimę zastaną z kamperem tak było by nie było było by lepiej, mi oczywiście
Serio lubicie to buczenie za uszami, tylko błagam nie mówcie że Wam nie buczy, nie moja nie buczy moja nie moja nie
Kazik II - 2026-03-07, 23:11
| Komplecik napisał/a: | | A ja wręcz przeciwnie, szkoda początkującego karawaningowca, powinien pojeździć sprawdzić czy to jest niezbędny gadżet |
Ale nie z urządzeniem mocy o jakiej pisze kol. Jerry1. Skoro jednak się upiera, to niech się przekona na własnej skórze.
Nie zgodziłbym się, że klima jest zbędnym gadżetem, zwłaszcza dla podróżujących w południowe rejony. Dzień jak dzień, ale po upałach pow. 35 st. nagrzane wnętrze nie nadaje się do spania jeszcze dobrze po północy.
Andrzej 73 - 2026-03-07, 23:47
W klimie truma aventa comfort można ustawić kiedy się ma załączyć.
Zanim idziemy spać , klima schładza wnętrze kampera. Jak jest wilgotne powietrze , to włączamy w nocy z dwa razy na noc i tyle. Jak pobuczy na trybie nocnym w sumie pół godziny , to tyle się dłużej pospi.
joko - 2026-03-07, 23:52
| Andrzej 73 napisał/a: | W klimie Trumna
|
A po co w trumnie klima ?
Andrzejku Uwielbiam Cię
Komplecik - 2026-03-07, 23:55
Okna otwieram przewietrzam i śpię przy otwartych i jest mi dobrze i się wysypiam
joko - 2026-03-08, 00:09
| jerry1 napisał/a: | Waga 28kg to chyba nie jest jakoś bardzo dużo
......
700W to moc chłodnicza i nie jest to bardzo mało dla kampera. |
28kg w klimie o mocy chłodniczej 700W to kosmos .
700W mocy chłodniczej w kamperze to nic i wystarcza w sumie na schłodzenie 1-2m3 przestrzeni wokół łóżka .
Klima dachowa która jako tako radzi sobie w kamperze to Truma Aventa Comfort , ważąca ok. 30kg (czyli podobnie do Twojej) , o mocy chłodniczej 2500W i poborze mocy ok. 900-1000W
Jeśli uważasz że 700W mocy chłodniczej to dla Ciebie ok, to zamiast tej co masz , kup sobie przenośną turystyczną Cybertake S2 PRO, będziesz miał 1500W mocy chłodniczej przy średnim poborze 300-350W , ważące 11kg i zamontujesz to sobie pod podłogą albo w garażu ....... i bez potrzeby używania do tego Sikaflexu
jerry1 - 2026-03-08, 07:15
Zastanawiałem się nad naprawdę małym klimatyzatorem Fral fsc 03.1 ale nie wiem co to warte.
Na pewno jest nieduży i cichy.
Ma ktoś doświadczenia z tym modelem?
Andrzej 73 - 2026-03-08, 08:12
| joko napisał/a: | | Andrzej 73 napisał/a: | W klimie Trumna
|
A po co w trumnie klima ?
Andrzejku Uwielbiam Cię |
Widocznie na pogrzebie telefon nasłuchał się i teraz zmienia automatycznie.
Komplecik - 2026-03-08, 08:32
| jerry1 napisał/a: | Zastanawiałem się nad naprawdę małym klimatyzatorem Fral fsc 03.1 ale nie wiem co to warte.
Na pewno jest nieduży i cichy.
Ma ktoś doświadczenia z tym modelem? |
Jacek999 miał frala w blaszaku zdaje się że był z niego zadowolony, pewnie jak zobaczy wątek to coś powie.
Przepraszam może że tak dosadnie zniechęcam Ciebie do zakładania klimy, widzę że wyciągasz wnioski, zaczynasz analizować za i przeciw i o to chodzi by znaleźć najlepszy kompromis, ja niezmienne będę proponował turbowent, z doświadczenia kilku odpaleń mojej Klimy wiem że to niemiłosiernie wyrczy, używał bym tego raczej do szybkiego zagrzania kampera bo mam ogrzewanie alde a ono do pełnej sprawności potrzebuje dużo czasu więc szybki rozruch Awentą mógłby pomóc
Widziałem u Duniego w kamperach przez niego robionych splity zakładane nad salonem nie wiem gdzie się spodziewał z jednostką zewnętrzną ale na pewno jest to rozwiązanie bardzo ciche i wydajne, zdaje się że splita można już kupić deko ponad 1000zł,
Joko też ma swój patent na Klimę i w wątku z jego nowym nabytkiem jest lub będzie szeroki opis jak montować, wydajność, hałas inne zalety
jerry1 - 2026-03-08, 08:52
Będę testował tą swoją klimę w tym tygodniu, będzie z nowowlanym czynnikiem, mogę ją odpalić w domu wiec się zobaczy.
Też nie uśmiecha mi się wozić dodatkowe kg w dodatku podwyższające auto ale stanie gdzieś w słońcu południowej Europy może być nie do wytrzymania.
Klima dachową ma niewątpliwą przewagę nad klimatyzatorem, schładza ciągle to samo powietrze gdzie klimatyzator wyrzuca powietrze z kampera wciągając nowe z zewnątrz czyli rozgrzane.
A w kamperze mam turbovent jeśli mowa o oknie dachowym z wiatrakiem.
SlawekEwa - 2026-03-08, 09:45
| jerry1 napisał/a: | | Ma ktoś doświadczenia z tym modelem? |
Mam takiego Frala i na schłodzenie sypialni 2,5 m3 przed snem w zupełności wystarczy.
Niestety większe kubatury nie ogarnia. Można przy włączonym też spać, bo jest zamontowany w bagażniku i systemem rur wentylacyjnych pobiera i wtłacza powietrze do sypialni.
Powietrze do chłodzenia agregatu pobierane jest z pod auta, a gorące wyrzucane kratką w bocznej ścianie.
Jacek999 - 2026-03-08, 09:50
| Komplecik napisał/a: | | Jacek999 miał frala w blaszaku zdaje się że był z niego zadowolony, pewnie jak zobaczy wątek to coś powie. |
Tak średnio, mimo lekkiej modyfikacji, chyba Joko on tym pisał u mnie w Manie temperatura spadła max 2 stopnie. Na duży plus mniejsza wilgotność, drugi raz bym nie zamontował, wolałbym turboventa.
joko - 2026-03-08, 10:28
| Jacek999 napisał/a: |
Tak średnio, mimo lekkiej modyfikacji, chyba Joko on tym pisał |
Tak, FRAL dla poprawy sprawności wymaga lekkiej modyfikacji w środku (taki mój patent , który polegał na oddzieleniu wewnętrznego obiegu powietrza między skraplaczem a parownikiem) .
Ja swojego przerobiłem, zrobiłem do niego specjalne miejsce i kanały wentylacyjne i przez wiele lat używałem do "zadań specjalnych" czyli schładzania sypialni w ekstremalnych warunkach na dzikich miejscówkach bez dostępu do 230V.
Jest to klimatyzator o podobnej (minimalnie lepszej) jak ten Jerry Twój 700W, klimatyzator dachowy i jak napisałem wcześniej i potwierdzili Koledzy nadaje się on jedynie do schłodzenia bardzo małej kubatury nad samym łóżkiem . Ja w kamperze w którym go używałem miałem łózko poprzeczne nad garażem , umieszczone dość wysoko i jak zasłaniałem sobie zasłonkę przy nim (aby oddzielić się od reszty kubatury) to na tym m3 dawało to wyraźną ulgę umożliwiającą spanie.
W tym kamperze miałem też dachową Truma Aventa i ona dawała już radę , ale przy poborze ok. 1000W wymagała 230V.
FRAL jeszcze stoi w mojej piwnicy , ale już go chyba nie użyję, bo w obecnym kamperze którego teraz "szykuję" na sezon idę w zupełnie innym kierunku . Nie chcę już dachowej , a dostępne na rynku podławkowe dedykowane do kamperów klimy są marnej jakości przy absurdalnie wysokiej cenie.
Znalazłem , kupiłem i przetestowałem przenośny klimatyzator turystyczny CYBERTAKE S2 PRO i jestem zaskoczony jak dobrze to sobie radzi. Docelowo będę miał 2 takie urządzenia zamontowane przy podłodze , jeden w salonie (pod boczną kanapą) drugi w sypialni (w garażu pod łóżkiem )
Klima poza chłodzeniem również grzeje i to solidnie. Ma katalogowo 5700BTU czyli tyle co Truma Aventa , a pobór to max 500W, ale przy testach tyle brał tylko chwilke przy starcie a potem średni pobór to 300-350W.
Zakładając dwa takie urządzenia będę miał niezależną klimę w salonie i sypialni , a łączna moc grzania/chłodzenia będzie dwukrotnie większa od Trumy, przy poborze max. 1000W, a rzeczywistym w granicach 700W.
Chcę to zamontować tak, aby klimy miały takie specjalne miejsca , zaczepy, gniazda , czy jak by to zwał, aby w razie potrzeby można było je wyjąć i uzywać zewnętrznie.
Może się to czasem przydać choćby do schłodzenia przedsionka pod markizą , gdyby zaszła taka potrzeba.
Da to też opcję wyboru czy na dany wyjazd chcę je zabierać czy nie i czy oba czy tylko jeden.
Urządzenie waży 11kg więc dwa to mniej niż jedna dachowa, ale w okresie przejściowym kiedy wiadomo , że nie potrzebne będzie ani dogrzewanie ani chłodzenie bez sensu to ze sobą targać .
Klima zamontowana na stałe nie daje takiej możliwości
Ponadto będę mógł używać zamiennie tych samych urządzeń również w drugim kamperze , którego buduję (RAM) , bez potrzeby kupowania kolejnych .
jerry1 - 2026-03-08, 11:23
| joko napisał/a: | | Jacek999 napisał/a: |
Tak średnio, mimo lekkiej modyfikacji, chyba Joko on tym pisał |
Tak, FRAL dla poprawy sprawności wymaga lekkiej modyfikacji w środku (taki mój patent , który polegał na oddzieleniu wewnętrznego obiegu powietrza między skraplaczem a parownikiem) .
Ja swojego przerobiłem, zrobiłem do niego specjalne miejsce i kanały wentylacyjne i przez wiele lat używałem do "zadań specjalnych" czyli schładzania sypialni w ekstremalnych warunkach na dzikich miejscówkach bez dostępu do 230V.
Jest to klimatyzator o podobnej (minimalnie lepszej) jak ten Jerry Twój 700W, klimatyzator dachowy i jak napisałem wcześniej i potwierdzili Koledzy nadaje się on jedynie do schłodzenia bardzo małej kubatury nad samym łóżkiem . Ja w kamperze w którym go używałem miałem łózko poprzeczne nad garażem , umieszczone dość wysoko i jak zasłaniałem sobie zasłonkę przy nim (aby oddzielić się od reszty kubatury) to na tym m3 dawało to wyraźną ulgę umożliwiającą spanie.
W tym kamperze miałem też dachową Truma Aventa i ona dawała już radę , ale przy poborze ok. 1000W wymagała 230V.
FRAL jeszcze stoi w mojej piwnicy , ale już go chyba nie użyję, bo w obecnym kamperze którego teraz "szykuję" na sezon idę w zupełnie innym kierunku . Nie chcę już dachowej , a dostępne na rynku podławkowe dedykowane do kamperów klimy są marnej jakości przy absurdalnie wysokiej cenie.
Znalazłem , kupiłem i przetestowałem przenośny klimatyzator turystyczny CYBERTAKE S2 PRO i jestem zaskoczony jak dobrze to sobie radzi. Docelowo będę miał 2 takie urządzenia zamontowane przy podłodze , jeden w salonie (pod boczną kanapą) drugi w sypialni (w garażu pod łóżkiem )
Klima poza chłodzeniem również grzeje i to solidnie. Ma katalogowo 5700BTU czyli tyle co Truma Aventa , a pobór to max 500W, ale przy testach tyle brał tylko chwilke przy starcie a potem średni pobór to 300-350W.
Zakładając dwa takie urządzenia będę miał niezależną klimę w salonie i sypialni , a łączna moc grzania/chłodzenia będzie dwukrotnie większa od Trumy, przy poborze max. 1000W, a rzeczywistym w granicach 700W.
Chcę to zamontować tak, aby klimy miały takie specjalne miejsca , zaczepy, gniazda , czy jak by to zwał, aby w razie potrzeby można było je wyjąć i uzywać zewnętrznie.
Może się to czasem przydać choćby do schłodzenia przedsionka pod markizą , gdyby zaszła taka potrzeba.
Da to też opcję wyboru czy na dany wyjazd chcę je zabierać czy nie i czy oba czy tylko jeden.
Urządzenie waży 11kg więc dwa to mniej niż jedna dachowa, ale w okresie przejściowym kiedy wiadomo , że nie potrzebne będzie ani dogrzewanie ani chłodzenie bez sensu to ze sobą targać .
Klima zamontowana na stałe nie daje takiej możliwości
Ponadto będę mógł używać zamiennie tych samych urządzeń również w drugim kamperze , którego buduję (RAM) , bez potrzeby kupowania kolejnych . |
Ten Fral to chyba starszy albo inny model, FSC 03.1 wygląda trochę inaczej, możliwe że ma inne funkcje. Widziałem, że może dmuchać zimnem albo z maszyny albo z rury więc można go ustawić w kamperze lub poza nim.
Nie potrzebuję robić chłodni w aucie ale móc jakby co choć trochę schłodzić wnętrze.
joko - 2026-03-08, 12:02
To jest FRAL 03 , bez tej jedynki
Ma kilka ładnych lat , więc pewnie aktualne modele są trochę przerobione ..... pewnie zmiany dotyczą głównie obudowy
Jak każdy monoblock do poprawnego działania i sprawności wymaga odpowiedniego obiegu powietrza.
Zwykłe postawienie w pomieszczeniu tak jak jest i załączenie jest bez sensu bo z jednej strony chłodzisz a z drugiej grzejesz i tylko bezskutecznie zużywasz energię.
Jak chłodzisz to powietrze do schłodzenia musi być zasysane z pomieszczenia i do niego wyrzucane (obieg wewnetrzny) , a ciepła strona musi być odwrotnie pobierana i wyrzucana na zewnątrz .
W kamperze FRAL pracuje najsprawniej w następującej konfiguracji :
Urządzenie zamontowane poza pomieszczeniem chłodzonym (np w garażu) , strona ciepła rurami na zewnatrz (zarówno wlot jak i wylot), a strona zimna rurami do środka kampera (zasysanie wyżej , wyrzut niżej )
Często ludzie używają monoblocków w ten sposób , że stawiają w pomieszczeniu i tylko wylot ciepłego powietrza wyrzucają na zewnątrz. Jest to oczywiście trochę lepiej jak zwykłe postawienie i włączenie, ale tylko trochę. W takim układzie są dwa duże błędy, ponieważ rura wylotowa i samo urządzenie grzeje pomieszczenie ponownie , oraz już wstępnie schłodzone powietrze z wnętrza jest uzywane do schłodzenia strony ciepłej i jest wyrzucane potem na zewnatrz (a na jego miejsce wchodzi ciepłe z zewnatrz ) i połowa energii jest marnowana.
Podsumowując FRAL postawiony i uruchomiony w środku zamiast chłodzić jeszcze bardziej grzeje, z wywalonym na zewnatrz tylko ciepłym wylotem chłodzi w 30-50% swojej mocy chłodniczej , a maksimum swoich niezbyt duzych możliwości daje jedynie w konfiguracji opisanej powyżej
Kazik II - 2026-03-08, 13:24
Jerry - a u Ciebie w kamperze jest z tyłu garaż? Bo jeśli tak, to pomyśl może o rozwiązaniu jakie ja mam. Czyli monoblok w garażu, ciepłe powietrze dmucha pod podłogę a zimne przeprowadzone rurą do ściany grodziowej skąd dmucha. Co prawda dmucha na wys. ok. 1 metra ale ma też swoje zalety: Niewielkie przeróbki, klimatyzatora w zasadzie prawie nie słychać, nie dodaje wysokości i niskie koszta (nowy monoblok w promocji można kupić już od ok. tysiąca złotych).
jerry1 - 2026-03-08, 13:30
Mam taki niby garaż, jest to bardzo duży schowek pod łóżkiem tzwfrancuskim. Nie jest na przestrzał bo obok łóżka jest łazienka.
Taki monoblok jak się nazywa?
, poszukam.
Komplecik - 2026-03-08, 13:54
| Jacek999 napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | | Jacek999 miał frala w blaszaku zdaje się że był z niego zadowolony, pewnie jak zobaczy wątek to coś powie. |
Tak średnio, mimo lekkiej modyfikacji, chyba Joko on tym pisał u mnie w Manie temperatura spadła max 2 stopnie. Na duży plus mniejsza wilgotność, drugi raz bym nie zamontował, wolałbym turboventa. |
Joko zrobił dobry wykład z działania monobloku działa to tak jak piszecie średnio, najlepszą sprawność ma kaseta w dachu umieszczona w środku bo można strumień chłodu podzielić lub skierować w zależności od potrzeb na salon lub sypialnie, proponował bym joko zrobić experymen podłączając do tego ustrojstwa które wykupił tą samą ilość rur którą ma być prowadzony strumień chłodu i zmierzyć przepływ wydmuchiwanego powietrza, jestem pewien że sprawność spadnie o co najmniej połowę i dalej będzie zong.
Będzie to dmuchało jak wiatraczek od komputera u wylotu
truma Aventa lub Połowę tańszy Sinclair
https://youtu.be/E068vGMx8gU?is=8nRPYDgmU0hOJ0Q_
https://allegro.pl/oferta/klimatyzacja-dachowa-do-kampera-sinclair-asv-25bis-dc-inverter-najnowszy-17395911812
Jacek999 - 2026-03-08, 14:29
| Komplecik napisał/a: | Będzie to dmuchało jak wiatraczek od komputera u wylotu
|
Dokładnie tak, u mnie było wyprowadzenie pod sufitem, Pobór powietrza spod auta, ciepłe powietrze wydmuch z boku samochodu
Kazik II - 2026-03-08, 14:31
| jerry1 napisał/a: | | Taki monoblok jak się nazywa? |
Monoblokiem nazywamy klimatyzacje do użytku domowego gdzie całe urządzenie mieści się w jednej obudowie. Jest tego na rynku do wyboru do koloru, choćby np:
https://allegro.pl/produkt/klimatyzator-przenosny-ariston-mobis-9-2600-w-599c892f-f4e6-4084-8448-17d9f22fab0c?offerId=17592279514
Sewek - Wczoraj 10:53
Witajcie! Przyznam, że trochę nie rozumiem, dlaczego jest tyle głosów odradzających koledze montaż klimatyzacji dachowej, nawet tak starej. Jeśli jest po serwisie i daje nadzieję, że jeszcze jakiś czas podziała, to dlaczego jej nie zamontować? Oczywiście, odradzałbym montaż na klej do szyb, ale w taki sposób, by dało się ją łatwo zdemontować.
Zostawiam do osobistej decyzji, czy ktoś potrzebuje klimatyzacji, czy nie. Moim zdaniem jest mnóstwo sytuacji, w których klimatyzacja jest niezbędna.
Sam dwa lata temu założyłem nową klimatyzację Dometic FJX4 o mocy 2200W do swojego kampera (długość 7,4 m). Jej maksymalny pobór prądu to 950 W. W czasie pracy działa bardzo cicho, spanie przy niej nie stanowi problemu. Nie pamiętam ile dokładnie waży, na pewno ponad 30 kg. Nie czuję żadnej różnicy w jeździe ze względu na dodatkowy ciężar i wyższy środek ciężkości. Na pewno ma na to wpływ spora masa kampera (4000 kg na pusto), długi rozstaw osi (4025 mm) i bliźniacze ogumienie tylnej osi.
Dodam przy okazji, że nie wiem skąd pojawiające się czasem głosy, że taka klima nie może działać (choćby przez jakiś czas) bez dostępu do sieci 230 V. W moim przypadku działa przez 6 - 8 godzin w zależności od warunków. Mam zamontowane: alternator 200 A, dwie ładowarki DC-DC Victron, każda po 50 A , przetwornicę Dometic 1800W, ładowarkę AC - DC Victron 25 A i dwa akumulatory LIFEPO4, każdy po 200Ah. 4 h jazdy wystarczą do naładowania pustych akumulatorów do pełna. Cały zestaw sprawdza mi się bardzo dobrze.
Andrzej 73 - Wczoraj 11:45
| Cytat: | | Przyznam, że trochę nie rozumiem, dlaczego jest tyle głosów odradzających koledze montaż klimatyzacji dachowej |
Już wyjaśniam. Jeśli ktoś jej nie używa , lub jemu jest to urządzenie zbędne , to inna osoba też niech nie zakłada.
Też tego nie rozumiem.
Podam przykład. Mam 300 watowe solary na dachu kampera. Nam taka moc wystarcza , a inny napiszę że mało. Osobiście nie widzę problemu ze komuś jest niewystarczająco. Potrafię się postawić w rozumowaniu i potrzebom innych osób.
Podsumowując. Nie oceniamy potrzeb innych , jak nie znamy dokładnie sytuacji.
aviator - Dzisiaj 7:19
Ja nie wyobrażam sobie jeżdżenia bez klimy - podróżujemy z kotem/kotami i podpięty pod słupkiem nie mam problemu aby je zostawić na dłużej samych. Na dzikusa mam maxxfana, który także się świetnie sprawdza a w duecie to już jest luksus. Dzięki oddzieleniu sypialni zawsze jest wybór czy zwierzak chce przebywać w cieplejszym czy chłodniejszym pomieszczeniu.
Owszem przy ponad 40stopniach żadna klima nie da rady ale i tak z niej nie zrezygnuje, nawet jeśli przez większą część roku jest zbędnym klocem. Mam wersję z oknem, takze nawet nie zabiera mi w środku światła
Komplecik - Dzisiaj 7:55
| Andrzej 73 napisał/a: | | Cytat: | | Przyznam, że trochę nie rozumiem, dlaczego jest tyle głosów odradzających koledze montaż klimatyzacji dachowej |
Już wyjaśniam. Jeśli ktoś jej nie używa , lub jemu jest to urządzenie zbędne , to inna osoba też niech nie zakłada.
|
Nie do końca Andrzejku tak jest, w 1 poście napisałem że do montażu klimy na płaskim dachu stosuje się uszczelkę, ktoś odpisał że tak uszczelkę, wywołała się dyskusja gdzie opisałem swoje doświadczenia z klimą którą wożę we wszystkich kamperach i bardzo rzadko z niej korzystam na zasadzie przypadku.
Masz też rację że sprzęt w kamperze dopasowywujemy dla własnych potrzeb.
Andrzej 73 - Dzisiaj 10:23
Zamontowałem w swoim życiu kilka może kilkanaście klimatyzatorów. Używane , nowe , stare z nowymi uszczelkami oraz stare montowane na butyl (brak możliwości dokupienia uszczelki). Nigdy nikt nie miał problemów z przeciekami po moim montażu klimy.
Jednak jedna zasada jest istotna. Po pewnym użytkowania czasie trzeba mocowanie dokręcić.
|
|