|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - zakup nowego campera
Waldek - 2009-08-09, 11:02 Temat postu: zakup nowego campera kochani naczytalem sie ostatnimi czasy bardzo duzo o wspanialosciach ktore przezywaja camperowcy samochodami starymi srednio uzywanymi pozyczonymi skladanymi i wyciagnelem wnioski chce kupic nowego campera spod igly lux prosze podpowiedzcie mi jakiej firmy i na co trzeba zwrocic uwage i wogole wszystko co wiecie prosze pomozcie waldek pozdrawiam
kimtop - 2009-08-09, 11:36
Waldek, myślę że najpierw powinieneś prześledzić ten temat http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=82
Żeby Ci coś doradzić,musisz podać więcej danych (dla ilu osób ten kamper,cena itp.)
Ja osobiście odradzam nowego jeśli to ma być Twój pierwszy kamper.
Dopiero w trakcie używania okazuje się ,że ten pierwszy przeważnie nie spełnia wymagań właściciela
Waldek - 2009-08-09, 12:06
dzieki za pierwsza odpowiedz te campery ktore analizuje to w granicach 110-135tys euro a potrzeby osobowe zona ja i nasz przyjaciel max(pies)pozdrawiam waldek
Jarosław69 - 2009-08-09, 14:47
Temat jest bardzo rozległy.Przeważnie 1szy kamper nie spełnia oczekiwań.Choć w moim przypadku pierwszy był właściwym.
Można dokonać własciwego zakupu za pierwszym razem ale wymaga to ogromnego wywiadu w temacie i choć jakichś prób bezpośredniego użycia takich pojazdów.Np wypożyczenie.Powrót.Przemyślenie tematu na chłodno.
Prawda jest taka,że nigdy nie utrafimy w 100% satysfakcji.Zawsze są jakieś drobne kompromisy.
kimtop - 2009-08-09, 15:30
Niedługo targi w Dusseldorfie.Podjedż,zobacz.Tam masz pełny przegląd.
kubak - 2009-08-09, 16:09
kimtop napisał/a: | Niedługo targi w Dusseldorfie.Podjedż,zobacz.Tam masz pełny przegląd. |
OT: Kiedy te targi??
Pozdrawiam
/kk
kimtop - 2009-08-09, 18:15
kubak napisał/a: | Kiedy te targi?? |
29.08.-06.09.2009
zobacz http://www.caravan-salon.de/
Waldek - 2009-08-09, 19:17
dobry pomysl tak zrobie pozdrawiam waldek
Waldek - 2009-08-09, 21:07
wiem wiec plan jest taki wynajme campera na miesiac i jade np.hiszpania a po miesiacu musze wiecej wiedziec i potem dopiero decyzja ale dzieki za podpowiedz pozdrawiam
ML - 2009-08-09, 21:24
Waldek napisał/a: | wiem wiec plan jest taki wynajme campera na miesiac i jade np.hiszpania a po miesiacu musze wiecej wiedziec i potem dopiero decyzja ale dzieki za podpowiedz pozdrawiam |
Moim zdaniem tak właśnie powinien postąpić każdy, kto nie jest pewny decyzji
Nie musisz się wcale wybierać za daleko, ja pożyczając pierwszy raz wybrałem się nad Bałtyk i nad jeziora na Kaszubach - to wystarczyło, żeby połknąć bakcyla
Pozdrowienia.
kubak - 2009-08-10, 08:23
dzięki za info
Witek Cherubin - 2009-09-21, 18:19 Temat postu: Kupno nowego kampera Witaj kolego,
Też miałem ten dylemat. Zdecydowałem się jednak na kupno rocznego kampera jeszcze na gwarancji, bo koszt zakupu był dużo nizszy niż nowego. Poszukaj kolego w internecie, zwłaszcza na niemieckich i holenderskich stronach, bo tam kamperowanie jest najbardziej popularne. Ja kupiłem od Niemca rocznego kampera (15 000 km przebiegu) na gwarancji za 22 000 Euro i jestem z niego bardzo zadowolony. Za nowego musiałbym zapłacić ok. 35 000 Euro. Teraz na jesieni można trafić dobrą okazję !
Pozdrawiam
Witek
mondeo - 2009-09-22, 11:18
Witam .
Czy możesz podesłać jakieś stronki lub miejsca gdzie mozna kupić camperka w niemczech . .
Ja też chętnie kupię takie autko bo to co jest w Polsce to niestety albo walone albo ze znacznymi przebiegami .
Waldek - 2009-09-22, 17:21
Dzięki bardzo ale nastawiłem się juz na samochod nowy z moimi sugestiami.Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Waldek
Dorota i Robert - 2009-09-22, 23:12
cyt.Czy możesz podesłać jakieś stronki lub miejsca gdzie mozna kupić camperka w niemczech . .
np.
www.gebrauchtewohnmobile.de
www.wohnmobilforum.de -> Anzeigenmarkt -> Wohnmobil / Verkauf
powodzenia
Dorota
wbobowski - 2009-09-23, 00:16 Temat postu: Re: zakup nowego campera
Waldek napisał/a: | ... chce kupic nowego campera spod igly lux prosze podpowiedzcie mi jakiej firmy i na co trzeba zwrocic uwage i wogole wszystko co wiecie prosze pomozcie waldek pozdrawiam |
Na pewno nowy będzie dłużej służył, miejmy nadzieję bezawaryjnie. Najważniejsze to ile osób będzie tym najczęściej podróżowało, czy potrzebujesz bagażnik średni czy duży np. garaż. Kampery z garażem to łóżka z tyłu w poprzek, ale za to ze schodkami lub krótką drabinką. Jeśli nie potrzebny Ci garaż to lóżka są niżej i mogą być np. wzdłuż samochodu. Jeśli przewidujesz wieksze (ilościowo) przyjęcia w kamperze, to najlepszym rozwiązaniem są obrotowe fotele i 2.ga kanapa wzdłuż ściany poza tą przy stole. Jeśli jeździć będziecie np. w 4 osoby to musi to być kamper dłuższy z większą łazienką, najlepiej osobnym prysznicem itp itd.
Takich spostrzeżeń trzeba samemu dokonać, a decyzja o rodzaju kupowanego kampera będzie trafniejsza.
Ale jak się mówi w tym gronie - dopiero 3. kamper będzie tym najodpowiedniejszym.
Życzę powodzenia w zakupach.
Waldek - 2009-09-23, 16:19
Elu i Włodku!!!
Mam nadzieje ze się nie obrazicie za bezposredniosc dziekuje za uwagi decyzja juz jest moze kiedys wybierzemy sie razem.
Pozdrawiamy
Malgosia i Waldek
wbobowski - 2009-09-23, 19:41
Gratulujemy decyzji... a wybrać się razem zawsze można
Witek Cherubin - 2009-09-24, 13:36 Temat postu: kupno używanego kampera w Niemczech lub Holandii Nie mam dużego doświadczenia, ale w Niemczech kupiłem jednego kampera i dostawczy, a w Austrii osobowy. Szukałem okazji na dwóch stronach: mobile.eu i AutoScout24. Na obu stronach jest wyszukiwarka zaawansowana, która pozwala określić podstawowe cechy samochodu (rok produkcji, rodzaj paliwa, przebieg, wyposażenie itd no i oczywiście przedział cenowy). Za każdym razem siedziałem w internecie przez kilka miesięcy i analizowałem oferty.
Kampera kupiłem jesienią po ponad półrocznym szukaniu okazji. Chodziło mi o krótki pojazd (poniżej 6 m) z alkową. Znalazłem na stronie "mobile.eu" rocznego Fiata Ducato z silnikiem 2,3 litra (110 KM) zabudowanego przez włoską firmę SEA - bardzo mi się podoba rozplanowanie powierzchni, jest funkcjonalne i daje swobodę poruszania się kilku osób. W ogłoszeniu był podany telefon więc skontaktowałem się z Niemcem, byli akurat na wakacjach w okolicach Rostoku, więc się umówiłem na spotkanie w Hamburgu. Obejrzałem sobie samochodzik, bardzo mi się podobał (cena też) i umówiłem się, że za tydzień przyjadę do Saarbrucken sfinalizować zakup.
Myślę, że używanego kampera można kupować od prywatnych osób, ale po uprzednim obejrzeniu i sprawdzeniu papierów. Moi Niemcy chcieli szybko sprzedać tego kampera, bo mieli już jedno dziecko a drugie było w drodze i byłoby im za ciasno z wszystkimi dziecięcymi manelami. Mieli też już nagrany większy kamper z dużym rabatem. Jednym słowem miałem szczęście, ale takie okazje są dość częste, bo pozostałe samochody, które też kupiłem tanio, były roczne i z niedużym przebiegiem.
Jeśli jesteście zainteresowani, to podajcie bardziej szczegółowe wymagania, a spróbuję poszperać w inernecie, może coś ciekawego znajdziemy dla Was.
Pozdrawiam
Witek
|
|