Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - zakup nowego campera

Waldek - 2009-08-09, 11:02
Temat postu: zakup nowego campera
kochani naczytalem sie ostatnimi czasy bardzo duzo o wspanialosciach ktore przezywaja camperowcy samochodami starymi srednio uzywanymi pozyczonymi skladanymi i wyciagnelem wnioski chce kupic nowego campera spod igly lux prosze podpowiedzcie mi jakiej firmy i na co trzeba zwrocic uwage i wogole wszystko co wiecie prosze pomozcie waldek pozdrawiam
kimtop - 2009-08-09, 11:36

Waldek, myślę że najpierw powinieneś prześledzić ten temat http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=82

Żeby Ci coś doradzić,musisz podać więcej danych (dla ilu osób ten kamper,cena itp.)
Ja osobiście odradzam nowego jeśli to ma być Twój pierwszy kamper.
Dopiero w trakcie używania okazuje się ,że ten pierwszy przeważnie nie spełnia wymagań właściciela

Waldek - 2009-08-09, 12:06

dzieki za pierwsza odpowiedz te campery ktore analizuje to w granicach 110-135tys euro a potrzeby osobowe zona ja i nasz przyjaciel max(pies)pozdrawiam waldek
Jarosław69 - 2009-08-09, 14:47

Temat jest bardzo rozległy.Przeważnie 1szy kamper nie spełnia oczekiwań.Choć w moim przypadku pierwszy był właściwym.
Można dokonać własciwego zakupu za pierwszym razem ale wymaga to ogromnego wywiadu w temacie i choć jakichś prób bezpośredniego użycia takich pojazdów.Np wypożyczenie.Powrót.Przemyślenie tematu na chłodno.
Prawda jest taka,że nigdy nie utrafimy w 100% satysfakcji.Zawsze są jakieś drobne kompromisy.

kimtop - 2009-08-09, 15:30

Niedługo targi w Dusseldorfie.Podjedż,zobacz.Tam masz pełny przegląd.
kubak - 2009-08-09, 16:09

kimtop napisał/a:
Niedługo targi w Dusseldorfie.Podjedż,zobacz.Tam masz pełny przegląd.

OT: Kiedy te targi??

Pozdrawiam
/kk

kimtop - 2009-08-09, 18:15

kubak napisał/a:
Kiedy te targi??

29.08.-06.09.2009
zobacz http://www.caravan-salon.de/

Waldek - 2009-08-09, 19:17

dobry pomysl tak zrobie pozdrawiam waldek ;)
Waldek - 2009-08-09, 21:07

wiem wiec plan jest taki wynajme campera na miesiac i jade np.hiszpania a po miesiacu musze wiecej wiedziec i potem dopiero decyzja ale dzieki za podpowiedz pozdrawiam
ML - 2009-08-09, 21:24

Waldek napisał/a:
wiem wiec plan jest taki wynajme campera na miesiac i jade np.hiszpania a po miesiacu musze wiecej wiedziec i potem dopiero decyzja ale dzieki za podpowiedz pozdrawiam

Moim zdaniem tak właśnie powinien postąpić każdy, kto nie jest pewny decyzji :brawo
Nie musisz się wcale wybierać za daleko, ja pożyczając pierwszy raz wybrałem się nad Bałtyk i nad jeziora na Kaszubach - to wystarczyło, żeby połknąć bakcyla :mrgreen:

Pozdrowienia.

kubak - 2009-08-10, 08:23

kimtop napisał/a:
kubak napisał/a:
Kiedy te targi??

29.08.-06.09.2009
zobacz http://www.caravan-salon.de/

dzięki za info ;)

Witek Cherubin - 2009-09-21, 18:19
Temat postu: Kupno nowego kampera
Witaj kolego,
Też miałem ten dylemat. Zdecydowałem się jednak na kupno rocznego kampera jeszcze na gwarancji, bo koszt zakupu był dużo nizszy niż nowego. Poszukaj kolego w internecie, zwłaszcza na niemieckich i holenderskich stronach, bo tam kamperowanie jest najbardziej popularne. Ja kupiłem od Niemca rocznego kampera (15 000 km przebiegu) na gwarancji za 22 000 Euro i jestem z niego bardzo zadowolony. Za nowego musiałbym zapłacić ok. 35 000 Euro. Teraz na jesieni można trafić dobrą okazję !
Pozdrawiam
Witek

mondeo - 2009-09-22, 11:18

Witam .
Czy możesz podesłać jakieś stronki lub miejsca gdzie mozna kupić camperka w niemczech . .
Ja też chętnie kupię takie autko bo to co jest w Polsce to niestety albo walone albo ze znacznymi przebiegami .

Waldek - 2009-09-22, 17:21

Dzięki bardzo ale nastawiłem się juz na samochod nowy z moimi sugestiami.Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Waldek
Dorota i Robert - 2009-09-22, 23:12

cyt.Czy możesz podesłać jakieś stronki lub miejsca gdzie mozna kupić camperka w niemczech . .

np.
www.gebrauchtewohnmobile.de

www.wohnmobilforum.de -> Anzeigenmarkt -> Wohnmobil / Verkauf

powodzenia

Dorota

wbobowski - 2009-09-23, 00:16
Temat postu: Re: zakup nowego campera
Waldek napisał/a:
... chce kupic nowego campera spod igly lux prosze podpowiedzcie mi jakiej firmy i na co trzeba zwrocic uwage i wogole wszystko co wiecie prosze pomozcie waldek pozdrawiam

Na pewno nowy będzie dłużej służył, miejmy nadzieję bezawaryjnie. Najważniejsze to ile osób będzie tym najczęściej podróżowało, czy potrzebujesz bagażnik średni czy duży np. garaż. Kampery z garażem to łóżka z tyłu w poprzek, ale za to ze schodkami lub krótką drabinką. Jeśli nie potrzebny Ci garaż to lóżka są niżej i mogą być np. wzdłuż samochodu. Jeśli przewidujesz wieksze (ilościowo) przyjęcia w kamperze, to najlepszym rozwiązaniem są obrotowe fotele i 2.ga kanapa wzdłuż ściany poza tą przy stole. Jeśli jeździć będziecie np. w 4 osoby to musi to być kamper dłuższy z większą łazienką, najlepiej osobnym prysznicem itp itd.
Takich spostrzeżeń trzeba samemu dokonać, a decyzja o rodzaju kupowanego kampera będzie trafniejsza.
Ale jak się mówi w tym gronie - dopiero 3. kamper będzie tym najodpowiedniejszym.
Życzę powodzenia w zakupach.

Waldek - 2009-09-23, 16:19

Elu i Włodku!!!
Mam nadzieje ze się nie obrazicie za bezposredniosc dziekuje za uwagi decyzja juz jest moze kiedys wybierzemy sie razem.
Pozdrawiamy
Malgosia i Waldek

wbobowski - 2009-09-23, 19:41

Gratulujemy decyzji... a wybrać się razem zawsze można
Witek Cherubin - 2009-09-24, 13:36
Temat postu: kupno używanego kampera w Niemczech lub Holandii
Nie mam dużego doświadczenia, ale w Niemczech kupiłem jednego kampera i dostawczy, a w Austrii osobowy. Szukałem okazji na dwóch stronach: mobile.eu i AutoScout24. Na obu stronach jest wyszukiwarka zaawansowana, która pozwala określić podstawowe cechy samochodu (rok produkcji, rodzaj paliwa, przebieg, wyposażenie itd no i oczywiście przedział cenowy). Za każdym razem siedziałem w internecie przez kilka miesięcy i analizowałem oferty.
Kampera kupiłem jesienią po ponad półrocznym szukaniu okazji. Chodziło mi o krótki pojazd (poniżej 6 m) z alkową. Znalazłem na stronie "mobile.eu" rocznego Fiata Ducato z silnikiem 2,3 litra (110 KM) zabudowanego przez włoską firmę SEA - bardzo mi się podoba rozplanowanie powierzchni, jest funkcjonalne i daje swobodę poruszania się kilku osób. W ogłoszeniu był podany telefon więc skontaktowałem się z Niemcem, byli akurat na wakacjach w okolicach Rostoku, więc się umówiłem na spotkanie w Hamburgu. Obejrzałem sobie samochodzik, bardzo mi się podobał (cena też) i umówiłem się, że za tydzień przyjadę do Saarbrucken sfinalizować zakup.
Myślę, że używanego kampera można kupować od prywatnych osób, ale po uprzednim obejrzeniu i sprawdzeniu papierów. Moi Niemcy chcieli szybko sprzedać tego kampera, bo mieli już jedno dziecko a drugie było w drodze i byłoby im za ciasno z wszystkimi dziecięcymi manelami. Mieli też już nagrany większy kamper z dużym rabatem. Jednym słowem miałem szczęście, ale takie okazje są dość częste, bo pozostałe samochody, które też kupiłem tanio, były roczne i z niedużym przebiegiem.
Jeśli jesteście zainteresowani, to podajcie bardziej szczegółowe wymagania, a spróbuję poszperać w inernecie, może coś ciekawego znajdziemy dla Was.
Pozdrawiam
Witek