|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Europa - pozostałe kraje - ISLANDIA 2008
pp - 2007-05-09, 10:17 Temat postu: ISLANDIA 2008 ta wyspa fascynuje mnie od dawna, może zrobimy polską inwazję na Islandię w 2008 roku?
co Wy na to?
eeik - 2007-05-09, 14:40
No mnie Islandia kręci, tak wstępnie, naprawde wstępnie możemy zbierac materiały ))
Nieśmiało się do niej zaczęłam przymierzac jak zakupilismy kampura .
sasquatch - 2007-05-09, 22:12
Wstępnie - prom płynie tydzień z Oslo - przez Wyspy Owcze - tam można zostac na dwa dni i wsiąść na ten sam prom. Jednak wyprawa długa - tydzień prom w jedną stronę tam tydzień jakiś dojazd do Norwegii - miesąć wyjęty
Ale się piszę !!!!!!!
hubert - 2007-05-10, 01:20
eeik napisał/a: | No mnie Islandia kręci, tak wstępnie, naprawde wstępnie możemy zbierac materiały ))
Nieśmiało się do niej zaczęłam przymierzac jak zakupilismy kampura . |
A ja właśnie po to kupilem kampera, żeby się tam wybrać
W tym roku dam mu wycisk lokalnie - trochę się powłóczę po Polsce i okolicach, jak sie coś ma zepsuć niech sie zepsuje, ja też muszę się jeszcze trochę nauczyć karawanowego życia i w przyszłym roku Islandia jak najbardziej wydaje się być prawdopodobna...
A o jakiej trasie myśleliście - bo ja kombinowałem zacząć od Litwy, potem Łotwa, Estonia, w górę przez całą Skandynawię potem promem na Wyspy Owcze i już Islandia. A powrót można by dołem - przez Niemcy uskutecznić.
Tylko do takiej wycieczki potrzebny będzie kawał urlopu i niemało kasy :-(
Jacek M - 2007-05-10, 01:47
No miałem już nie pisać - godzina bandycka. Mam ten wariant wstępnie przedumany, bo miałem go latoś ćwiczyć. Spójrzcie na ceny promu
http://www.smyril-line.pl/index.php?str=islandia
(za kampka wychodzi trochę więcej ).
Wychodzi z tego, że najfajniej byłoby we wrześniu, ale niektórzy mają szkołę, wtedy w ostateczności - 2 poł sierpnia - wtedy bilety zamkną się niewiele ponad 4000,- pln - chyba, że z kabiną, to ok. 5500,-
Przepraszam, że wam to powiedziałem...
pp - 2007-05-10, 08:38
jeżeli dobrze pamietam to prom wtpływa z danie w poniedziałek, we wtorek wieczorem jest się na wyspach owczych i w piatek wsiada się znowu abyu w sobotę być na miejscu. Powrót wychodzi szybciej. impreza tania nie jest. mozna poleciec ale wtedy trzeba na miejscu wynająć coś, na coś terenowego potrzeba ok 12 tyś za 2 tygodnie!
ale pomyslcie o tych gorących lagunach!!! :-)
eeik - 2007-05-10, 08:45
No to kochani mile widziane sugestie nt oszczędzania /inwestowania
Mamy cały rok na te sprawy
Ile trzeba na m-c odłozyć żeby spokojnie poislandiowac.
Kto się podejmie wstępnego wyliczenia przybliżonych kosztów podróży.
Na koniec -- te gorące laguny - to jest toooooooooooooooo
pp - 2007-05-10, 08:49
poza dojazdem (a raczej płynięciem) pozostałe koszty to paliwo, kempingi itp.
myslę że mozna to przyjąc na podobnym poziomie jak np w norwegii
eeik - 2007-05-10, 13:21
Czyli od lipca jak wrócimy z Norwegii do przyszłego roku o chlebie i wodzie
janusz - 2007-05-10, 14:10
Nie no rybek norweskich przywieziecie. To i do chlebka będą.
pp - 2007-05-10, 14:45
może sama woda wystarczy! chleb to luksus!
eeik - 2007-05-10, 19:01
Hmmm i dla zdrowotności głodówka wskazana, że o figurze nie wspomne
pp - 2007-05-10, 21:09
to może jeszcze zamiast camperem na piechotę?
eeik - 2007-05-10, 21:17
hmmm to po co oszczędzać jak teraz wyruszę na Islandię to akurat wróce w przyszłym roku.
pp - 2007-05-10, 21:19
jeżeli popłyniesz wpław to bedzie dobrze dla kieszeni i dla figury
eeik - 2007-05-10, 21:26
No i tu powstaje problem bo nie umiem pływać, ale jakby tak butle i pianka to może, może
Już powoli zbieram materiały , nt Islandii, zwłaszcza te cieplutkie wody -
Wycieczki autokarowe są przewidziane razem z Owczymi na 17 dni to kampurami spokojnie chyba da się radę w miesiąc.
A ja z reguły na tyle do przodu nie planowałam nigdy urlopu.
pp - 2007-05-10, 21:34
najwyższy czas zacząć! ja mam już narty zarezerwowane na luty!
eeik - 2007-05-10, 21:45
E wiesz Piotr my teraz to sobie możemy załozyć tutaj wątek
"NARTY - KAMPUREM" )
Tego jeszcze nie ćwiczyliśmy,
a narty to my rozpatrujemy we wrześniu/październiku.
pp - 2007-05-10, 21:50
watki, wąteczki, watusie - pogubimysie!
janusz - 2007-05-10, 21:50
No ale narty to nie w twmacie Islandia. Załóżcie sobie nowy wątek na temat nart.
pp - 2007-05-10, 21:52
to była tylko taka maleńka dygresja!
eeik - 2007-05-10, 21:58
Wielki brat czuwa
Janusz chodziło mi że można osobny wątek )))) na ten temat
Islandia zostaje tutaj
A tak Ot - tam gdzieś doczytałam , że na Islandii jest lodowiec więc pewnie i na nartach można
pp - 2007-05-10, 22:38
eeik ty to z ogniem igrać lubisz!
pp - 2007-05-11, 15:21
http://www.abcislandia.pl
hubert - 2007-05-11, 20:21
polak piotr napisał/a: | http://www.abcislandia.pl |
Uprzedziłeś mnie....
Kiedyś znalazłem tą stronę i właśnie miałem ją odszukać żeby się podzielić linkiem :-)
eeik - 2007-05-11, 22:45
Przeglądałam , a jakże ))
Jacek M - 2007-05-11, 23:25
I takie coś - zniżki na prom
http://www.tppi.org.pl/
Przydałoby sie zgłebić patent - zniżki obowiązuja po roku nalezosci do Towarzystwa, więc jak zapiszemy się w maju 2007 to zaczną obowiązywać od czerwca 2008
Kto na ochotnika popertraktuje z Towarzystwem?
Tu cytacik: Cytat: | Roczna składka wynosi min. 40 zł, a ulgowa dla młodzieży, emerytów i rencistów min. 20 zł.
--------------------------------------------------------------------------------
Towarzystwo założone w 1959 r. przez grupę wybitnych przedstawicieli nauki i kultury przetrwało wszystkie zawirowania polityczne i gospodarcze, zwłaszcza te minionego okresu. Od ponad 40 lat współpracuje z władzami Islandii i bratnim Towarzystwem Przyjaźni Islandzko – Polskiej w Reykjavíku, utrwalając przyjaźń między narodami.
Obecnie członkami Towarzystwa (ok. 200 osób), są rozrzuceni po całym kraju sympatycy Wyspy: podróżnicy, naukowcy, dziennikarze,ludzie wielu zawodów, studenci oraz młodzież szkolna. Towarzystwo ma charakter czysto kulturowy i utrzymuje się wyłącznie ze składek członkowskich. Własnym sumptem wydaje Materiały o Islandii – broszury popularno-naukowe oraz kolorowy biuletyn informacyjny Islandia(kwartalnik) o charakterze edukacyjnym. Przeprowadza spotkania, prelekcje, pokazy filmów, udziela porad turystycznych. Organizuje obchody Święta Narodowego Islandii w czerwcu każdego roku. Swą największą w Polsce biblioteką islandików (ok. 1,5 tys. książek) wspomaga studentów piszących prace kwalifikacyjne i uczniów uczących się geografii. Opiekuje się Islandczykami – ludźmi kultury, sztuki i polityki przybywającymi do naszego kraju. Wspiera także merytorycznie Konsulaty Honorowe Islandii w Polsce. Przez władze Islandii Towarzystwo jest postrzegane jako instytucja kreująca wśród Polaków przyjazną atmosferę dla Wyspy i uzupełniająca oficjalne kontakty państwowe. |
Powiedziawszy szczerze - po wstepnej lekturze wydaje się to wielce zacna brać i nie tylko zniżki mogą okazać się istotne. Ich siedzibę czyli NOK znam bardzo dobrze - mieszkałem o miedzę - bardzo zacne Państwo.
P.S.
I tu należałoby podnieść po raz k-ty kwestię osobowości prawnej naszego obecnego Stowarzyszenia Żywych Poetów - choć po poprzednich doświadczeniach czuję się trochę jakbym wyciagał trupa z szafy...
Pozdrawiam
Jacek M
pp - 2007-05-12, 17:57
ale czy aby maj to nie zbyt późno na zakupy biletów na prom?
pp - 2007-05-17, 17:44
http://www.islandia.pl/ sporo ciekawych rzeczy i stron
pp - 2007-05-27, 11:41
w 21 numerze Newsweeka jest artykuł o Islandii.
co 19 mieszkaniec wyspy mówi po polsku!
eeik - 2007-05-27, 21:49
No to tylko chwalić
Dla nas dobrze, nie bedzie problemu zdogadaniem się.
Muszę zakupic egzemplarz.
pp - 2007-09-05, 21:53
u mnie islandia odpada! po tak deszczowej Norwegii familja prędzej mnie do fotela przywiąże niż da się namówić na miejsce gdzie średnie temperatury nie przekraczaja 13 stopni! :-(
elgreco - 2011-07-01, 15:14
Witam
Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu. Dotarł ktoś na Islandię? Odświeżam temat bo sam myślę o czymś takim w przyszłym roku i chętnie wymieniłbym informacje.
pozdrawiam -- ElGreco
darboch - 2011-07-02, 10:18
Jakie info uzbierałeś do tej pory? Podziel się bo ten kierunek jest bardzo ciekawy.
elgreco - 2011-07-02, 15:14
Zamierzam zrobić mniej więcej identyczną trasę jak tutaj:
http://www.extrek.republika.pl/islandia.html
przy czym ponieważ będę z małym dzieckiem dłuższe trekingi odpadają. Samych kombinacji z trasą za dużo nie da się zrobić bo wyspę można tylko objechać. Do Interioru można wjechać tylko samochodami 4x4. W celu redukcji kosztów zamierzam zabrać jak najwięcej jedzenia z Polski. Mam nadzieje, że z logistycznego i pogodowego punktu widzenia wyprawa będzie podobna do wyjazdu na Nordkapp. Dla mnie jedyną nowością będzie sam kamper - napatrzyłem się na nie w Skandynawii i mam ochotę sam spróbować.
O Islandii jest mnóstwo informacji w necie.
http://www.nat.is/camping/camping_sites.htm
http://www.vegagerdin.is/...y/island1e.html
http://www.icelandroadgui...index&cmsszs=en
http://www.farmholidays.i...oliday-brochure
http://www.accommodation.is/
Ze źródeł papierowych mam Lonely Planet i atlas samochodowy 1:200 000.
Na temat Wysp Owczych zamierzam kupić online sam rozdział z Lonely Planet o Danii.
Póki co próbuje uzyskać informacje o cenach artykułów spożywczych w sklepach w Islandii, ale brak odpowiedzi.
Logistyka i samo przygotowanie nie zajmuje mnie tak bardzo jak szukanie informacji o samym "kamperowaniu". Pierwsza i najistotniejsza sprawa to wypożyczenie (niestety nie mam swojego kampera). Zamierzam założyć wątek o wypożyczalniach. Jakie są problemy, czego się wystrzegać i na co zwrócić uwagę? Zastanawia mnie też zapas gazu. Czy na dwadzieścia kilka dni wystarczy jedna butla? (chyba nie?). Na ile w praktyce wystarcza zapas wody i pojemność toalety. I tym podobne sprawy, które dla większości z Was są pewnie oczywiste
pozdrawiam -- ElGreco
P.S.
Był pomysł aby polecieć samolotem i wypożyczyć kampera na miejscu - ale upadł ze względów finansowych
darboch - 2011-07-02, 19:21
elgreco napisał/a: | Pierwsza i najistotniejsza sprawa to wypożyczenie (niestety nie mam swojego kampera). Zamierzam założyć wątek o wypożyczalniach. |
Na forum jest Kimptop - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta ale nie wiem skąd Ty jesteś bo może z drugiego końca
elgreco napisał/a: | Zastanawia mnie też zapas gazu. Czy na dwadzieścia kilka dni wystarczy jedna butla? (chyba nie?) |
To zależy jak często będziesz używać ale co to za problem jak miejsce jest na dwie butle?
elgreco napisał/a: | Na ile w praktyce wystarcza zapas wody i pojemność toalety. |
W praktyce to zależy od zapotrzebowania ale na naszą rodzinkę 4 osoby w tym trzy kobitki to wodę uzupełniamy co 2 dni [100l] mniej więcej a toaleta podobnie.
Pytaj jak coś
papamila - 2011-07-03, 15:32
darboch napisał/a: | Na forum jest Kimptop - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta |
trzeba posta trochę poprawić
winno być :
Na forum jest Papamila - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta
a Marek Kimtop to nasz wspaniały kolega i towarzysz wielu podróży
co do gazu to dwie butle powinny wystarczyć,
dla świętego spokoju można i trzecią wrzucić do garażu
elgreco - 2011-07-04, 10:22
Cytat: | Na forum jest Papamila - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta |
Zwiadowczo już tam pisałem Odległość do wypożyczalni jest problemem ale nie najważniejszym. Z grubsza wykluczyłem tylko te które oddalają mnie od celu Okazuje się (albo ja nie umiem znaleźć), że w łódzkim jest wielka posucha wypożyczalni kamperów. A precyzując - nie udało mi się namierzyć żadnej
Cytat: | co do gazu to dwie butle powinny wystarczyć,
dla świętego spokoju można i trzecią wrzucić do garażu |
I tak chyba zrobię, cena dodatkowej butli będzie znikoma w stosunku do reszty kosztów a mój spokój - bezcenny.
eler1 - 2011-07-04, 17:51
elgreco napisał/a: | Zwiadowczo już tam pisałem Odległość do wypożyczalni jest problemem ale nie najważniejszym. Z grubsza wykluczyłem tylko te które oddalają mnie od celu Okazuje się (albo ja nie umiem znaleźć), że w łódzkim jest wielka posucha wypożyczalni kamperów. A precyzując - nie udało mi się namierzyć żadnej | masz w Kaliszu http://www.wypozyczalnia-...id=44&Itemid=58 lub Warszawie był pod Łodzią Blucamp ale zwinęli żagle, a dalej to Poznań Kraków Wrocław Gdańsk
darboch - 2011-07-04, 19:42
papamila napisał/a: | darboch napisał/a: | Na forum jest Kimptop - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta |
trzeba posta trochę poprawić
winno być :
Na forum jest Papamila - Firma Ossowscy który wypożycza kampery...jest z Trójmiasta
a Marek Kimtop to nasz wspaniały kolega i towarzysz wielu podróży
|
bardzo przepraszam za pomyłkę...oczywiście miałem na myśli Papamila
szymek1967 - 2016-05-28, 14:47
czy w tym sezonie ktos wybiera sie w tym kierunku ?
jesli tak to w jakim terminie ?
ps. temat wart uwagi jakby nie było
vwyogi - 2016-05-30, 10:28
w tym sezonie to juz chyba mozna zapomniec o wolnych miejscach na promie. sprawdzałem dostepnośc w styczniu i juz było słabo. Jak w jedna strone w pasującym terminie były bilety to nie było na powrót. Wychodzi na to, ze trzeba rezerwowac w listopadzie na następny sezon
gressokk - 2016-12-05, 19:04
Wspaniałe miejsce. W przyszłym roku będę je brać pod uwagę na wyprawę.
|
|