|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Dlaczego ???
donald - 2009-10-29, 11:09 Temat postu: Dlaczego ??? Zastanawiam sie od pewnego czasu,dlaczego same ze starszych camperow sa zabudowane na podwoziach typu Fiat,Citroen,czy Peugeot. Czy to są jakies super auta?? czy maja jakies inne walory..
Ja jestem zwolennikiem Vw i Mercedesa, a tych jest jak na lekarstwo.
No i jak to jest z żywotnoscią tych fiatopodobnych??
Mam nadzieje że nie wywolam tym jakichś podzialow miedzy użytkownikami ale prosze postarajcie sie przekonac mnie do włoskich i francuskich aut>>>
TomekW - 2009-10-29, 11:13
Pdejrzewam, że ma to związek z układem napędowym. Mercedes (kaczka) i VW (LT) mają napęd na tylną oś, a co za tym idzie, wyżej położoną podłogę, niż przednionapędowe Ducato/J5/C25.
janusz - 2009-10-29, 11:23
Pewnie znaczenie ma tu cena podwozia. Drogie (luksusowe) samochody budowane też są na Mercedesach.
donald - 2009-10-29, 12:24
No to sie zgadzem z tym. Glosne sa ,ale nie mam porównania bo nigdy nie jechalem Fiatem czy innym takim autem (mowie o dostawczych)
Przedni napęd to jest dla przestrzeni niewątpliwy plus. A jak z żywotnoscia silnikow i skrzyn biegow?
Nieukrywam ze planuje sie do zmiany auta i zaczynam drązyc te tej kwesti.
majsterus - 2009-10-29, 12:29
koszty, koszty i koszty
silnik i dyszel i jedzie...
a w MB jest wał i most droższe i bardziej skomplikowane.
a w autach koncernu PSA tak jak w osobówce. W zupełności wystarcza.
To jest auto rekreacyjne a nie autolaweta gdzie potrzebny jest zapas mocy i dobry napęd tylni.
Skorpion - 2009-10-29, 12:32
Ja nie narzekam wcale na swojego choc tak ma dosc wysoko podloge ale za to na calej powieszchni jest taka sama .A w kampiorkach budowanych na bazie grupy FIAT-Peugeot -Citroen podloga kabiny jest nizej od zabudowy kempingowej.Kazdy wlasciciel swojego kamperka chwali i ma do tego prawo
Skorpion - 2009-10-29, 12:37
Moj niem namiaru mocy bo co mozna wydusic z silnika o mocy 48KW ?? Ja nie widze jeszcze gorki a on juz mi mowi,ze wlasnie zaczyna sie duza gora i z tym sobie moze nie poradzic
donald - 2009-10-29, 12:54
No nie wymagajmy ze to ma byc F1. Zastanawia mnie jeszcze jedno,a mianowicie ze o wiele wiecej jest w sprzedazy uzywanych aut na ramie Fiat-Citroen-Peugeot niz na Vw czy M-B. Czo ne juz mają po prostu koniec swego żywota??
Bo chyba jest jakas rownowaga w produkcji na tych i na tych ramach.
Ja zaczynam zalowac ze tak malo jest sven hendin i marco polo na rynku wtornym. A najbardziej mi podchodza te zabudowy. No moze jeszcze podoba mi sie karmann
Dzieki wielkie za odzew
Skorpion - 2009-10-29, 12:59
jakos lubie rozne zabudowy typu alkowa ewentualnie polintegral ale od zarania dziejow zawsze preferowalem zabudowe na Mercedesia typu integral i taka mam ,moze z wiekiem gdy bede juz starszy i wrescie zleze z tego drzewa na ktorym nadal sie bujam kupie sobie kampiorka z alkowa
donald - 2009-10-29, 13:03
Mnie kiedyś rozbawilo setnie ze ktoś nie jest wiewiorka by w dziupli spać ;-)
Skorpion - 2009-10-29, 13:09
A dlaczego nie mozna byc wiewiorka i spac w dziupli ?? Komu to moze przeszkadzac gdy ja tak bede chcial
donald - 2009-10-29, 13:26
Jasne ze mozna. Ale jak sobie to wyobraze to banan mi sie na gebie robi od razu...
Skorpion - 2009-10-29, 13:30
oj tam to co ze bana czyli usmiech pelna geba
donald - 2009-10-29, 13:35
dokladnie skorpionie;-) banan na gebie;-)
kazbar - 2009-10-29, 13:42 Temat postu: Re: Dlaczego ???
donald napisał/a: | Zastanawiam sie od pewnego czasu,dlaczego same ze starszych camperow sa zabudowane na podwoziach typu Fiat,Citroen,czy Peugeot. Czy to są jakies super auta?? czy maja jakies inne walory..
Ja jestem zwolennikiem Vw i Mercedesa, a tych jest jak na lekarstwo.
No i jak to jest z żywotnoscią tych fiatopodobnych??
Mam nadzieje że nie wywolam tym jakichś podzialow miedzy użytkownikami ale prosze postarajcie sie przekonac mnie do włoskich i francuskich aut>>> |
Dlaczego? Według mnie sprawa jest prosta:
- idiotyczne europejskie przepisy dotyczące amatorskiego prawa jazdy.
I tak...albo mam prawo jazdy (tzn. umiem jeżdzić i znam przepisy), albo...nie!
Po co jakieś kategorie? A,B, C i diabli jeszcze wiedzą? Przecież to śmieszne, że w myśl tych przepisów mogę jeździć Smartem i 3,5 tonową ciężarówką ale 4 tonowym kamperem już NIE!
Ponieważ wiekszość kierowców amatorów posiada kat."B" to firmy produkujące kampery musiały wyjść z okrojoną ofertą podwozi. Dlatego mamy Fiata, VW, Forda na podzespołach dostawczaka lub małej ciężarówki. Silniki z tych lat to głównie wolnossące diesle o bardzo małych mocach. No to mamy, co mamy i nic innego mieć nie będziemy
Inaczej ma się sprawa w USA, gdzie jak nazwa wskazuje - prawo jazdy, to prawo jazdy.
Amerykański kamper, to solidny i mocny pojazd, którego kierowca nie dobiera do kategorii posiadanego prawa jazdy lecz własnej wygody i przyjemności podróżowania.
Arturo - 2009-10-29, 16:02
donald napisał/a: | Zastanawia mnie jeszcze jedno,a mianowicie ze o wiele wiecej jest w sprzedazy uzywanych aut na ramie Fiat-Citroen-Peugeot niz na Vw czy M-B. Czo ne juz mają po prostu koniec swego żywota?? |
Myślę, że powód jest bardziej prozaiczny - po prostu skoro na VW i MB buduje się zazwyczaj drogie kampery to jest ich po prostu mniej na rynku wtórnym bo mniejsza była (i jest) ich sprzedaż.
Jarosław69 - 2009-10-29, 19:16
Powody :
1.waga
2.cena
3.prawo jazdy.
Duże auta na bliźniakach to często od 5 do 8 ton.Jeśli ktoś kupi taką furę to nie po,żeby po roku sprzedać ją biednemu Polakowi.Trzyma to baaardzo długo.
Więc statystycznie takich drogich aut "prawie " nie ma w porównaniu z konstrukcjami tanimi.Procentowo można powiedzieć ,że prawie nie ma.
No i zasyp aut 1,2 lub 3 rocznych po wypożyczalniach.
Tam się liczy tylko cena - niska cena.
Svena po wypożyczalni w super cenie - nie możliwe !
|
|