Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - kroplówka...?

yannoo - 2009-11-13, 20:40
Temat postu: kroplówka...?
Jak wszyscy wiemy - a nasze kamperki najlepiej - ciągle pada. Zauważyłem w naszym "niedźwiadku" dziwne przecieki na podłodze w okolicach wejść (kabina kierowcy) oraz na wysokości pedału gazu. Czy jest możliwe taki skraplanie pary w aucie, aby ciekło bokami na podłogę? Cała szyba czołowa była totalnie zaparowana i mokra, ale czy to byłoby przyczyną?
Jak wygląda skraplanie się pary w Waszych mobilach?
Pozdrawiamy :?:

airgaston - 2009-11-13, 20:53

Pewnie masz taki przypadek jak ja. Przeciekała przednia uszczelka szyby i sobie tam kapało. Uroki fiata ducato.
MILUŚ - 2009-11-13, 21:15

Witaj !!!
U mnie też czasami po dużym deszczu ciurla spod deski rozdzielczej od strony nóg pasażera.Pociesz się , że mam w swoim camperku budkę doklejaną i chodż to żółta łódż podwodna kapie mi na łeb w paru miejscach. Ale walczę z tym :!: :!: :!:
Od czego w końcu jest SIKAFLEX :!: :!: :!:
PZDR> MILUŚ :spoko

JaroW - 2009-11-14, 14:23

yannoo napisał/a:
Czy jest możliwe taki skraplanie pary w aucie, aby ciekło bokami na podłogę? Cała szyba czołowa była totalnie zaparowana i mokra, ale czy to byłoby przyczyną?

Witam
często gęsto przyczyną jest wilgoć z ogrzewania kamperka + nasze płuca w trakcie przebywania + gotowanie... powinieneś wtedy mocno wietrzyć kamperka.
U mnie zawsze na zlotach jesienno -zimowych przednia szyba w aucie jest cała we łzach ale u kolegow także.

PS:
KABINA W KAMPERKU JEST NIE OGRZEWANA I JEST Z BLACHY... BEZ OCIEPLENIA
TAM JEST ZIMNIEJ
NIŻ W DALSZEJ CZĘŚCI WOZU MIESZKALNEGO
WIĘC ZARAZ POKAZUJE SIĘ PARA ..
Pozdrawiam

MER-lin - 2009-11-15, 13:18

Jeżeli przecieka uszczelka przedniej szyby, to woda zapewne cieknie równiez po grodzi czołowej. Zajrzyj pod dywaniki na podłodze przy szybie, czy nie są mokre. Jeżeli zamokły, to jedyne wyjście wyjąć i zabrać do domu do suszenia. Same raczej nie wyschną.
yannoo - 2009-11-20, 18:12

Wymieniłem dziś uszczelkę szyby czołowej - poczekamy do najbliższego deszczu...
MILUŚ - 2010-04-16, 20:46

yannoo napisał/a:
Wymieniłem dziś uszczelkę szyby czołowej - poczekamy do najbliższego deszczu...

Przestało ciurlać ?
:spoko

maszakow - 2010-04-20, 12:38

a co tam będziesz czekał - wiadro wody albo z węża polej, będzie szybciej ...
krynia i stan - 2010-04-20, 19:01

Jeśli zaparowały szyby od środka to znaczy że masz wodę w środku kamperka, jak MER=lin radzi sprawdź dywaniki i jeśli mokre to gdzieś cieknie deszczówka, a jeśli suche to pewnie wilgoć z użytkowania części mieszkalnej (ogrzewanie, gotowanie, kąpiel ) i trzeba przewietrzać w czasie korzystania .

Cytat:
a co tam będziesz czekał - wiadro wody albo z węża polej, będzie szybciej ...

Jak duży przeciek to zadziała, ale przy kropelkowaniu można nie zauważyć. Ale można kropelki przyjąć wewnętrznie, i wtedy będzie wszystko jendo :diabelski_usmiech

Tadeusz - 2010-04-20, 19:08

krynia i stan napisał/a:
Ale można kropelki przyjąć wewnętrznie, i wtedy będzie wszystko jendo

Ale gdy kropelek za dużo, to mogą być kłopoty z uszczelką. :diabelski_usmiech
I tak w koło Wojtek. :wyszczerzony:

MILUŚ - 2010-04-29, 14:47

Zastanawiam się więc czy próbować uszczelniać / SIKAFLEX 221/ czy pojechać do firmy zajmującej się wymianą szyb i wymienić uszczelkę szyby.
Jeśli kapie z przodku na dywaniki to pewnikiem ciurla spod uszczelki.Czy ktoś przy zdejmowaniu np.deski rozdzielczej lub innej robocie nie zauważył czy blacha pod uszczelką przedniej szyby nie jest skorodowana .Słyszałem ,że cieknąca woda spod przedniej szyby w Ducato to w tych rocznikach to standard.
U mnie jest jeszcze jeden problem bo woda która z przodu kapie na dywaniki wlatuje do takich jakby '' kanałów '' w wygłuszeniu podłogi kabiny które prowadzą powietrze z nawiewu pod przednie fotele / do skrzynek na którym są zamontowane/ :gwm

PZDR> MILUŚ :spoko

roger - 2010-04-29, 15:03

MILUŚ napisał/a:
Zastanawiam się więc czy próbować uszczelniać / SIKAFLEX 221/ czy pojechać do firmy zajmującej się wymianą szyb i wymienić uszczelkę szyby

Wyjąć szybę ....... oczyścić ranty i uszczelkę ...... obejrzeć wnękę szyby czy nie jest dziurawa ..... i zmontować to wszystko na silikon nie na klej do szyb ... ;)

yannoo - 2010-04-29, 15:45

Obawiam się, że rzeczywiście to chyba standard z tą cieknącą wodą... Po wymianie szyby zmienił się nieco obieg wody (nie kapie na środku, tylko od strony pasażera...) Zauważyłem, że powodem mogą być też cierpiące na starość gumowe obejmy pod wyjściem wycieraczek, a w ogóle tych powodów może być jeszcze parę... Chyba trzeba się po prostu przyzwyczaić!
Pozdrowienia dla wszystkich "wodniaków"

MILUŚ - 2010-04-29, 17:39

yannoo napisał/a:
Obawiam się, że rzeczywiście to chyba standard z tą cieknącą wodą... . Chyba trzeba się po prostu przyzwyczaić!
Pozdrowienia dla wszystkich "wodniaków"

Co......................... mamy jeżdzić w gumiakach :gwm

Skorpion - 2010-04-29, 17:44

MILUŚ napisał/a:
Co......................... mamy jeżdzić w gumiakach :gwm

zeby tylko w gumiakach radze zabierac kolo ratunkowe uwentualnie jakis ponton i wiosla :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :spoko :spoko :bigok :bigok

krynia i stan - 2010-04-29, 19:08

U mnie nic nie cieknie (na razie :diabelski_usmiech ) ale ponton wiosła i kapoki na wszelki wypadek mam :surf: , mówiono mi że to standardowe wyposażenie :szeroki_usmiech
staszek - 2010-04-29, 21:12

Proponuję zrób dziurę w podłodze woda wycieknie i po problemie
Rockers - 2010-04-30, 11:08

Nie wiem jak jest w dukato ale u mnie w LT-czku miałem uszkodzony wężyk od spryskiwaczy i tez pojawiała mi się woda pod nogami, może też być nieszczelny sam zbiorniczek płynu do wycieraczek.
roger - 2010-04-30, 11:28

Rockers napisał/a:
może też być nieszczelny sam zbiorniczek płynu do wycieraczek.

.... przewód tak ..... zbiorniczek nie ....... on jest w Ducato na wewnętrznym poszyciu błotnika i ładnie sobie ścieka jakby co ......
Jak do kabinki leci woda czy w LT czy Ducato to problemem jest albo szczelność szyby i uszczelki albo dziurawe podszybie ;) ....
Często w LT-u np woda dostaje się od góry szyby ..... i ścieka sobie a troszkę jej jest ..... nieszczelność wcale nie musi być w dolnej części .... ;)

Rockers - 2010-04-30, 11:32

U mnie na szczęście szyba jest szczelna :) jak kupiłem LT-czka zauważyłem że woda pojawia się jak uruchamiam spryskiwacze i nie sikało na szybą od mojej strony kierowcy, okazało się że przewód od spryskiwaczy przechodząc za nagrzewnicą poprostu się stopił :bajer totalny szok normalnie był sczerniony jak by go coś przypalało :gwm