Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rosja i kraje poradzieckie - Białoruś

Bim - 2010-02-18, 11:28
Temat postu: Białoruś
Zainteresowałem się ostatnio tematem Białorusi.
Znalazłem ciekawy wątek na innym forum przepełniony zdjęciami nie dobrnąlem jeszcze do końca, ale naprawdę warto z czystej ciekawości zobaczyć to co uwiecznił jego autor i jaki ogrom pracy fotograficznej włożył w dokumentowanie rzeczywistości na Białorusi.

http://www.skyscrapercity...2239&highlight=

Ciekawe czy uda mi się kiedyś to zobaczyć na własne oczy ?

pirat666 - 2010-02-18, 11:29

Ten link nie działa :(
Bim - 2010-02-18, 11:34

poprawiony link

dzięki Pirat za wiadomość :spoko

tolo61 - 2010-02-18, 12:31

Witam
Bim widze ze jestes " chory" na wschodnie klimaty :wyszczerzony:
Takich jak Ty jest znacznie wiecej....przynajmniej tak mysle
Ja zadalem nowy temat /myslalem tez miedzy innymi o Tobie :-P bo widze ze masz to cos...nie ukrywam ja zachorowalem w 1988r :mrgreen: /
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=6659
moze maly rajdzik??? kamperowy???
jak myslisz znalezli by sie chetni???
Tak ze pozdrawiam
:spoko

Bim - 2010-02-18, 12:35

tolo61 napisał/a:
jak myslisz znalezli by sie chetni???

Myślę że tak :lol:

Jest paru warjatów na tym forum jak nas będzie dwuch to reszta też zwarjuje :haha: :haha:

W "Karawanie" raźniej :bigok :bigok :bigok

tolo61 - 2010-02-18, 12:48

No to mysle ze temat podejmiemy przy najblizszym spotkaniu :wyszczerzony:
W realu.....Chyba ze wczesniej by sie cos urodzilo..... :ok
Moj syn w tym roku zamierza jechac do ...........Czernobyla
Ja bylem tam 4 lata temu jakos nie napromieniowalo mnie...ale dla nie ktorych jest to hard core
Ostatni moj wyjazd na Bialorus samochodem mial miejsce w czerwcu 2009
i to byl dopiero hard corrrrrrr
Ale co tam ....raz sie zyje.......
Ja juz z nimi, mysle swoje przeszedlem...mysle...
Nie wiem jak teraz bedzie , bo stosunki dyplomatyczne z Bialorusia w zwiazku z przejeciem Domu Polskiego moga ulec zmianom ,...powinny.... mam nadzieje.
Wg mnie powinni nasi nie dawac ciala jak to robia do tej pory ale.....tu nie miejsce na takie opinie....
Ten cholerny watazka ......ok sork
Pozdrawiam :spoko :spoko

Bim - 2010-02-18, 12:57

tolo61 napisał/a:
Ostatni moj wyjazd na Bialorus samochodem mial miejsce w czerwcu 2009
i to byl dopiero hard corrrrrrr
Ale co tam ....raz sie zyje.......

To czekamy na opowieść co i jak :spoko

tolo61 - 2010-02-18, 13:07

Jak znajde troche czasu to opisze.....
Musi mi syn zdjecia zeskanowac bo mam tylko tradycyjne nie w kompie czy na plycie.

KOCZORKA - 2010-02-19, 10:45

Bim napisał/a:
Jest paru warjatów na tym forum j

Ja też jestem wariatka i najbardziej pociągają mnie wschodnie tereny.
Z tamtych terenów prawdopodobnie się wywodzimy (Słowianie) i fajnie jest sięgać po dawne nasze korzenie.
My w te wakacje chcemy poznać troszkę Litwy (jeszcze nie byłam).
Napiszę później relację i z ogromną przyjemnością poczytam opis kolegów z Białorusi. :bigok

Pozdrówka. :spoko

Bim - 2010-02-19, 11:43

Z wjazdem na BY nie jest tak różowo wizy nie takie drogie , ale żeby je otrzymać trzeba mieć zaproszenie od kogoś z BY potem meldunek na miejscu .

Ciekawy jestem jak jest z poruszaniem się i np ze spaniem w kamperku w tym totalitarnym państwie z takimi ograniczeniami swobody?

Z braku znajomości ,żeby otrzymać zaproszenie do BY trzeba by skorzystać z pośrednictwa biura koszt wizy i ubezpieczenia na 2 osoby na 10 dni to wydatek tylko 660zł :gwm

Marek - 2010-02-19, 14:06

Myślę że sporo informacji na temat jest na forum Camper Net Clubu podaję poniżej link polecam również opisy wypraw na Ukrainę i Krym

http://campernetclub.pl/viewtopic.php?t=194

Pozdrawiam
Marek :spoko

Bim - 2010-02-19, 16:17

Marek dzieki za link do strony kiedyś ja przeglądałem .
zastanawiałem się jak z noclegami o plebaniach powiem szczerze nie myślałem, trzeba się będzie przełamać

Ted dzięki za wiadomośc o voucherach

znalazłem cennik wiz BY ,ale nie wiedziałem co podlega pod wizę zbiorową i nne opisy
Cennik wizowy dla obywateli Polski

a tak wygląda wniosek jaki trzeba wypełnić przy składaniu wizy

Wnosek wizowy

teraz trzeba poszperać o cenach w BY żeby jakoś skalkulować wyprawę

and123 - 2010-02-20, 10:24

Witajcie ! Na karawaning.pl są posty zza wschodniej granicy. Przygotowują zlot w Mińsku w dniach 1-9 maja. Kukam na ten wątek, jako potencjalny ...........
W najgorszym wypadku, w drugim tygodniu lipca, ruszam po raz kolejny na ukraińskie Zakarpacie. Oczywiście tu i tam z ogonkiem.

JaWa - 2010-02-20, 10:59

and123 napisał/a:
Witajcie ! Na karawaning.pl są posty zza wschodniej granicy.

Ale gdzie, bo w żaden sposób nie mogłem znaleźć.

Bim - 2010-02-20, 11:27

[/quote]
Ale gdzie, bo w żaden sposób nie mogłem znaleźć.[/quote]

Tutaj w wątku powitalnym kol. Donbasa

I TU :spoko :spoko

tolo61 - 2010-02-21, 00:41

Jezeli dam rade to w poniedzialek dowiem sie o wizach i tzw registracji
Czyli obowiazku zameldowania sie na Bialorusi.
I co tam jeszcze mi do lba wleci. :mrgreen:
pozdrawiaam

tolo61 - 2010-02-21, 01:00

W momencie wjazdu do Bialorusi lub na Bialorus ...jak kto woli ,otrzymujemy tzw Karte Emigracyjna i deklaracje celna .Deklaracje wypisujemy wpisujac wszystkie wartosciowe przedmioty wraz zautem ktorym wjezdzamy ...jezeli mamy zamiar nim wyjechac :haha:
Na auto ponad 7 lat musimy dopelnic na granicy procedury "czasowego bezclowego wwozu srodka komunikacji". Na podstawie wydanego tam zezwolenia, samochod moze znajdowac sie na Bialorusi do 90 dni. Niedopelnienie tego obowiazku grozi powaznymi sankcjami, nawet z konfiskata samochodu wlacznie.
Pieniadze WSZYSTKIE wpisujemy do deklaracji / pomimo ze bez zezwolenia mozna wwozic do 3000usd lub rownowartosc / i pamietac nalezy ze w przypadku wyjazdu dobrze jest ich miec mniej niz przy wjezdzie.
Zbieramy wszystkie dokumenty i sprawdzamy po 5 razy czy wszystko dostalismy!!!!!!!!
Karta Emigracyjna
Sklada sie ona z dwoch czesci, takich samych.
Wypisujemy ja i jedna czesc zabiera wopista lub celnik a druga zabieramy ze soba./ jest stempel przekroczenia granicy /
Nie wolno jej zgubic!!!!!!!!!
Z tylu tej bumagi jestesmy zobowiazani posiadac pieczatke o zameldowaniu.
Moze to byc hotel lub przez osobe prywatna rejestrujemy sie w urzedzie / OWIR /.
W Rosji mozna bylo rejestrowac sie kiedys na poczcie :haha:
Postaram sie to sprawdzic.
Mozna zarejestrowac sie na jednym kempingu lub.....i tu musze sie dowiedziec co jak i dlaczego..... :-/
Moze komus cos wpadnie do glowy lub wie co z czym.....
Ja wczesniej nie mialem problemu z zameldowaniem z roznych powodow :haha:
Za brak meldunku kara i to w zaleznosci na jakiego buraka sie trafi od 10-300euro
To samo za brak Migracjonnej Karty ... :gwm
Ja nie strasze ale takie sa realia .
Jezeli mamy wszystko do czego sie moga doczepic to sie .......doczepiaja do zmieniono automatycznie na - opowiadaj za 2-5 usd lub daja spokoj
Teraz troche sie zmienilo i w lape im bierze sie ciezej bo za to sa surowe kary
Ale coz my nie jestesmy miejscowi i mozna probowac....z nas wyciagnac pare groszy.
Jednak przy swiadkach sa bardzo ostrozni i mozna ich tez postraszyc ....jak ktos umie.... :haha:
Co prawda ,po ostatniej mojej wizycie w tym fajnym Panstwie, pomimo braku polowy dokumentow i to nie tylko wyzej opisanych ale tez dotyczacych samochodu itp wypuscili mnie do Polski...... :ok
Bez lapowki ,na najgorszej zmianie ,u najbardziej znienawidzonego kierownika zmiany.
Facet ktory nie lubi Polakow......dal mi jeden warunek """ kazdemu moze sie to zdarzyc ale tylko jeden jedyny raz ....Ty go juz wykorzystales jedz do tej swojej Polski i pamietaj drugiego razu nie bedziesz mial..."""
Bylem w szoku i nie tylko ja inni tez ...jego wspolpracownicy rowniez....
A mowili mi ze juz po mnie i ....uze miejes po pelnom programie... :haha:
Tak ze teraz bede sie mial na bacznosci :lol:
i wszystko tak kak nada :bajer

JaWa - 2010-02-21, 10:32

To w sumie nie wiele się zmieniło, od mojej tam bytności jeszcze za czasów ZSRR. Nawet jakiś postęp, nie słychać o rozbieraniu samochodów na części.
Trochę o polakach na Białorusi można poczytać TUTAJ

and123 - 2010-02-21, 11:55

tolo61 napisał/a:
Co
tolo61 napisał/a:
Co prawda ,po ostatniej mojej wizycie w tym fajnym Panstwie, pomimo braku polowy dokumentow i to nie tylko wyzej opisanych ale tez dotyczacych samochodu itp wypuscili mnie do Polski

Spokojnie Panowie ! Skoro decyduje się na wyjazd da jakiegoś "dziwnego" ale nawet nie dziwnego - do każdego kraju - to trzeba uszanować ich "system prawny". Trudno się potem dziwić, że ten czy inny funkcjonariusz "wyżywa" się na nas.
Mnie przykładowo nie ciągnie do krajów policyjnych (Niemcy, Austria) bo lubię zatrzymać się tu czy tam, co jest nie mile widziane w tych rejonach. Odmiennie niż w Grecji czy Turcji. Dlatego jeśli jestem ok i nie przekroczyłem żadnego ichniejszego przepisu, to mogę zastosować metodę, która nawiasem mówiąc już stosowałem "na wschodzie". Rozsiadam się wygodnie i mówie: "poproszę o kontakt z polskim konsulem i tłumaczem". Skutkuje. Potem można nawet zaprzyjaźnić się z naszym "prześladowcą".

Bim - 2010-02-21, 12:06

and123 napisał/a:
Spokojnie Panowie ! Skoro decyduje się na wyjazd da jakiegoś "dziwnego" ale nawet nie dziwnego - do każdego kraju - to trzeba uszanować ich "system prawny". Trudno się potem dziwić, że ten czy inny funkcjonariusz "wyżywa" się na nas.

Akurat na wschód od Polski jak do tej pory ten system był podciągany pod swoje widzimisie kontrolującego i zawsze można się było dogadać.

Też nie przepadam za krajami policyjnymi gdzie przy każdej kontroli człowiek traktowany jest jak Persona non grata i mandaty są z reguły dużo większe jak już się coś przewini

tolo61 - 2010-02-21, 12:16

Witam
Nie bede komentowal tych wypowiedzi / link JaWy / z przyczyn tylko sobie znanych :mrgreen:
W momencie spotkania moze gdzies na zlocie cos opowiem....mysle ze wtedy tez podejscie do pewnych spraw nabierze innego znaczenia.
O pewnych sprawach sie nie pisze :wyszczerzony:
Z Panstw bylego ZSRR mysle ze Bialorus jest najbezpieczniejsza .
Generalnie nie ma lapowkarstwa a w witrynach okienek na przejsciach granicznych sa informacje ze lapowkarstwo jest karane ,zarowno dla tych co biora jak i dla tych co daja.
O wszystkich takich przejawach proszono aby informowac i jest podany numer telefonu.

tolo61 - 2010-02-21, 12:20

Powiem tak....
Dlugo moze bardzo dlugo jezdzilem po panstwach WNP i nigdy powtarzam NIGDY jak nie chcialem problemu to jego nie mialem.
O Konsula i tlumacza poprosilem raz jak w Omsku wraz z kolega Kazachem wsadzili mnie do ciupy :haha:
To bylo przezycie :box2 :zastrzelic :gwm
Raz w Kazachstanie przez moja.....glupote..
Ale to nie to miejsce i czas na opis
pozdrawiam

Bim - 2010-02-21, 12:31

w Białorusi byłem jeszcze za czasów ZSRR więc nie mam porównania co do łapowkarstwa i bezpieczeństwa dlatego mnie tam ciągnie ,żeby zobaczyć jak wygląda ten poukładany kraj

Na ukrainie też się totalnie walczy z łapówkarstwem wśród policji.Na samochodach często mają naklejone nr infolini gdzie można dzwonić jak się ma obiekcje co do legalności pobierania mandatu.Parę razy poproszono mnie w trakcie zatrzymania do kontroli sprawcy wykroczenia np wyprzedzania mnie na ciągłej do poświadczenia o przewinieniu delikwenta ale nie musiałem tego robić bo sprawca przyjmował mandat.

O bezpieczeństwie to nie ma reguły wszędzie są :spoko ludzie i ludziska trzeba poprostu nie stwarzać okazji

tolo61 - 2010-02-21, 12:59

Witam
Ja po "WSCHODZIE" jezdze od 1988r
Na Bialorus jezdzilem w ostatnich latach ok 2-3 razy na kwartal
Jednak wiekszosc pociagami .
Na Ukraine 2-3 razy w miesiacu wiekszosc autem.
W inne strony to 25% samolot i auto pozostale 50 % pociagiem do miejsca docelowego a po okolicy :haha: do 1500km :haha: z miejscowymi oczywiscie autem.
Tak ze cos tam wiem....tak mi sie wydaje

tolo61 - 2010-02-22, 16:14

Witam :spoko
Jutro bede mial odpowiedz z Wydzialu Konsularnego Ambasady Bialorusi dotyczacego wiz ,wjazdu i meldunku dla osob poruszajacych sie pojazdami typu Kamper i aut z przyczepami campingowymi.
Mysle ze nie bede sie powtarzal i odpowiedz napisze na stronie
http://www.camperteam.pl/...p=133398#133398

Bim - 2010-02-22, 21:00

Pasowało by jakoś scalić te dwa wątki dotyczą jednego ekskursji na BY?
tolo61 - 2010-02-23, 00:20

Bim
Tam jest o Polskosci i to nie tylko na Bialorusi. Natomiast tu o Bialorusi .
Mysle ze jak sa osobno to kto szuka informacji na temat Bialorusi wejdzie tutaj.
Mozna z tamtego sprawy MK przeniesc tu a tam ewentualnie dac odnosnik.
Tak ze jak cos jutro bede wiedzial napisze tutaj a tam wstawie linka. :spoko
Kto bedzie chcial i tak znajdzie :wyszczerzony:
Pozdrawiam

tolo61 - 2010-02-23, 15:16

Witam
Tak jak obiecalem opisuje tutaj to czego dowiedzialem sie odnosnie ewentualnego wyjazdu
MK na Bialorus i dalej.......Gdzie??????? gdzie bedziecie chcieli.......Rosja, Ukraina......
Ale konkrety --- Bialorus bo to chyba nie jednemu spedza sen z powiek :mrgreen:
Musimy miec wize turystyczna koszt 25 euro / jednokrotna , moze byc tygodniowa, dwu tygodniowa ,miesieczna/ dwukrotna 35 euro.
Ubezpieczenie 9 dni-27zl, 30 dni-60zl
Kwota ubezpieczenia zalezna od dlugosci wizy.
MUSI byc plan podrozy uwzgledniajacy miejsca ktore chcemy odwiedzic i miejsca noclegowe.
Musi byc wykupiony voucher na osobe - nie na auto koszt takiego czegos bez rezerwacji i miejsca to ok 150zl / probuje zbic cene ale nie zalezy to od firmy Polskiej tylko od Bialoruskiej moze sie uda ale nie obiecuje/
Wypelniony formularz wizowy z jednym kolorowym zdjeciem innym niz w paszporcie.
Paszport wazny min 3 miesiace od ukonczenia waznosci wizy.
Nie mozliwe jest mimo przejazdu przez Bialorus do Rosji lub na Ukraine otrzymanie wizy tranzytowej o przedluzonym terminie.
Zameldowanie w naszym przypadku nastepuje na pierwszym z wymienionych noclegow .
Jezeli jest to camping lesny musimy podjechac na najblizszy posterunek milicji i tam dokonac rejestracji - zameldowania na caly okres przebywania.
Pani Konsul poweidziala aby przy sobie miec plan podrozy .
Nie powinno byc z tym problemu........... :bajer
Koszt posrednictwa w zalatwieniu wizy przez agencje ktora za mnie do tej pory zalatwiala te formalnocsci to jak mi powiedziano ok 75-100zl netto od osoby / przy min 10 osob /
Nie bede pisal co to za firma / reklama /ale jak ktos z zainteresowanych bedzie chcial szczegoly to na PW.
Mysle ze ta kwota za posrednictwo wizowe jest do przyjecia.
Jezeli bedziecie chetni to moge sie podjac zalatwienia tego dla wszystkich.
Jezeli ktos ma lepsza opcje to ja jestem za :wyszczerzony:
W przypadku checi wjazdu do Rosji / Katyn bo Kozielsk czy Ostaszkow to juz moze byc za daleko / potrzebna byla by wiza Rosyjska 153zl jednokrotna ubezpieczenie do dwoch tygodni 33zl voucher 130 zl posrednictwo ok 65zl.
Tak ze z Rosji Na Ukraine lub powrot Na Bialorus i dalej na Ukraine lub.......wszystko do uzgodnienia.
Lub wariant Bialorus a w drodze do granicy Rosyjskiej Kuropaty Rosja -Katyn-Kozielsk -Ostaszkow -Estonia -Lotwa -Litwa wilno i do domu...
Ewentualnie z Rosji nie wracajac na Bialorus tylko terytorium Rosyjskim Katyn ,Smolensk,/ moze byc Kozielsk ale bedzie dalej /
Kijow -Bykownia.......dalej???? Lub...
Trasa wg uznania do przedyskutowania .
Najwazniejsze to termin i czy sa chetni / bo sredni koszt na osobe od 400 z sama wiza Bialoruska 800zl wraz z wiza Rosyjska -same wizy z zmieniono automatycznie na - opowiadaj /
Jezeli jeszcze jakies pytania o ktorych ja zapomnialem to prosze pytac :mrgreen:
Oczywiscie jezeli chodzi o trase to zeby bylo jasne :bajer
Ja niczego nie narzucam ....sam nie wiem gdzie lepiej i co w pierwszej kolejnosci...
Wszystkiego i tak sie nie da a po lebkach to mozna .....na plaze pojechac. :haha:
Jest to temat nie na jeden czy pare wyjazdow tak ze ............WYPOWIADAJCIE sie :ok
Aha zapomnialem ....dla tych co sa chetni na taki pierwszy wypad wymyslilem nazwe ...tak jakos wpadla mi w ucho......Tygrysy Wschodu...... :oops: :mrgreen:
Pozdrawiam

JaWa - 2010-02-23, 17:33

Wydaje mi się, że powinniśmy pozostać przy terytorium Białorusi, łączenie go z wypadem do Rosji to chyba min. 30 dni. Jest na Białorusi co zwiedzać. Nikt się chyba nie będzie nudził.
Czy czas wyjazdu, dwa tygodnie, wszystkim zainteresowanym odpowiada ?

PS
Początkowe koszty zwrócą się w paliwie. Można ich nie liczyć. No i tanie kempingi, albo ich brak. :haha:
Pewnie miejscowy proboszcz, za miejsce na parafii dużo nie weźmie. :szeroki_usmiech

Jerzy - 2010-02-23, 17:52

JaWa napisał/a:
Wydaje mi się, że powinniśmy pozostać przy terytorium Białorusi

Nasz forumowy kolega pokazał trochę białoruskich klimatów na innym, zaprzyjaźnionym forum: http://www.campernetclub....ht=bia%B3oru%B6

tolo61 - 2010-02-23, 23:55

Witam
Nie ma chetnych???
Czy kazdy mysli???
Pozdrawiam
:wyszczerzony:

Bim - 2010-02-24, 00:02

Tolo są o czym tu myśleć trzeba jechać :spoko
and123 - 2010-02-24, 00:28

Nie wiem czy był już ten link ?
http://serwiswizowy.pl/Bi...CFU0j3wod7W-mkg

Moja dwuosobowa ekipa chętna jak najbardzie.

Czas - no cóż - dla mnie czym dłużej - tym lepiej. Ale wydaje mi się, że 2-3 tygodnie
na SAMĄ Białoruś były by ok.

Termin ? Jeśli można coś zasugerować:
1. Spróbuje "podpedałować" Kolegów ze wschodu, co z tym zlotem w Mińsku ?
2. Jeśli można by coś zasugerować, to 10-17 lipca mam zmagania sportowe w ukraińskich Karpatach i Białoruś chętnie bym "zrobił" przed lub po tym terminie.

tolo61 - 2010-02-24, 11:22

Witam
and123 fajny link i ceny super
Widze ze faktycznie jak tak jest to ceny maja raczej nie do przeskoczenia.
Dobrze ze wiem to mam argument dla tych "moich " :wyszczerzony:
Ktos gdzies napisal ze voucher jest za 10 euro...
Nie moge sie do tego dokopac ....bo gdyby to byla prawda to tez cena jest super.....
Tylko czy ktos to sprawdzil???
No i co z terminem bo to chyba podstawa.
JaWa rzucil propozycje, dla mnie troche pozniej bylo by lepiej.
W maju 1-3 jest Warka na ktora jedzie duzo osob / ja sie zapisalem ale jak na dzien dzisiejszy to 50/50 bo nie wiem czy dam rade / po Warce jest Biebrza / na ktorej mysle bede na 95 % / W tym roku harmonogram jest napiety :roll:
Od 19.06-9.07 obiecalem zonie nieprzerwany urlop nad Morzem Czarnym i nie tylko, tak ze ten termin dla mnie absolutnie odpada. Na Bialorus jade bez zony tak ze tutaj mam troche szersze pole manewru jezeli chodzi o wolny czas ale tez bez przesady.
Pozniej zaczyna sie sezon urlopowy ...... kazdy ma juz jakies mniejsze lub wieksze plany .....tak ze komu jak pasuje???
Pisac ........mysle ze znajdziemy jakis wspolny dobry termin....
Pozdrawiam

tolo61 - 2010-02-24, 11:23

and123
Ten zlot na Bialorusi z tego co czytalem mial byc w Grodnie???
Czy w Minsku ??? bo moze jakis watek mi umknal???

JaWa - 2010-02-24, 11:56

tolo61 napisał/a:
JaWa rzucil propozycje, dla mnie troche pozniej bylo by lepiej.

Czy ten termin całkowicie wykluczasz ( 14 - 29. sierpień ) ?
stachwody, nie wybierasz się na BY ?

Zlot w Mińsku.

stachwody - 2010-02-24, 12:13

Myślę...szukam wody,trasy kajakowej przy okazji,ale intensywnie myślę..więc milczę. W sierpniu by mi pasowało jechać na Ukrainę z wariantem 4 dniowego spływu Dniestrem - od Halicza do Horyhladów.Nie mam wprawdzie skrzeli,ani nie wyrosły mi płetwy....ale bez wody- nie ma życia.Czytam i analizuję ,kombinuję... to jest właściwa pora.
stachwody - 2010-02-24, 12:16

Heimat mnie ciągnie...słonie wędrują ,żeby umrzeć ...tam skąd na świat przyszły..
tolo61 - 2010-02-24, 12:49

Witam
JaWa ...Ja jestem jak najbardziej za i przeciw tez jestem :haha:
Nie nie wykluczam ale juz pisalem ze plan urlopow itp....
Poczekam az inni zainteresowani sie wypowiedza.....
Wykluczam tylko termin 19.06-9.07..... chce aby moje klejnoty pozostaly tam gdzie sa do tej pory :haha:
Pozdrawiam

JaWa - 2010-02-24, 16:14

tolo61 napisał/a:
Nie nie wykluczam ale juz pisalem ze plan urlopow itp....

To fajnie, przesunięcie terminu w kierunku września skutkuje chłodnymi i już krótszymi wieczorami. Może na początek oprzyjmy się o ten termin i niech reszta chętnych się wypowie.

Dziś w TVP historia w programie "Goniec Kresowy" nadali bardzo ciekawy reportaż z Brasławia, z okazji Światowego Zlotu Brasławian. Ładne miasto, piękna okolica, Brasław jako stolica krainy dwóch tysięcy jezior. Duży ośrodek polonijny, z Mazur zawieziono nad Brasławskie jezioro 10 jachtów do szkolenia młodzieży. Można by wziąć pod uwagę przy ustalaniu tresy.

JaWa - 2010-02-24, 16:26

Czy to przypadek, czy nie, ale dzień po otrzymaniu odpowiedzi w sprawie naszego wyjazdu na Białorusi wprowadzono nowe prawo:
Białoruski parlament przyjął ustawę zakazującą picia alkoholu w miejscach publicznych. Za jej naruszenie grozi studolarowa grzywna albo areszt. Zdaniem komentatorów, egzekwowanie tych przepisów będzie niezwykle trudne ze względu na zwyczaj picia piwa na ulicach i skwerach.

Na Białorusi, szczególnie wiosną i latem, młodzi ludzie przesiadują w parkach, na skwerach i przed kamienicami pijąc alkohol. Bardzo często zdarza się, że młodzi mieszkańcy Mińska spacerują ulicami stolicy z butelką piwa. Komentatorzy uważają, że walka z tym zwyczajem będzie dla stróżów prawa prawdziwym wyzwaniem.

Według nowych przepisów, za picie alkoholu w miejscu publicznym trzeba będzie zapłacić około 100 dolarów grzywny. Jeśli występek powtórzy się w ciągu roku, można nawet trafić na kilkanaście dni do aresztu.

Bim - 2010-02-24, 17:27

:gwm :gwm :gwm NIE JADE BEZ PIWA UMRE 2 TYGODNIE NIE BĘDE SIE KATOWAŁ
JaWa - 2010-02-24, 18:40

Bim napisał/a:
NIE JADE BEZ PIWA

Damy radę, cichcem w alkowie ........ ;)

MAREKH - 2010-02-24, 22:01

Od roku chodzi mi Białoruś po głowie,już nawet pisałem do ambasady,ale ciągle brak czasu.
Sierpień dobry czas ale nie dłużej jak tydzień

prezesuu - 2010-02-24, 22:33

MAREKH, jak Cię widziałem ostatnio, to nic nie widziałem chodzącego po Twojej głowie. :helm
A tak na temat, to i mnie Białoruś interesuje.

JaWa - 2010-02-25, 15:32

MAREKH napisał/a:
Sierpień dobry czas ale nie dłużej jak tydzień

Zawsze możesz wcześniej wrócić. ;)

and123 - 2010-02-25, 18:19

Czas chyba na małe podsumowanie.
Polityk powiedził by: Zainteresowanie tematem BLR przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. Bo domniemani chętni to: Bim, Tolo, JaWa, MarekH, Prezesuu i and123.
Z wypowiedzi wstępnych wynika, że termin zlotu majowego na Białorusi odpada bo zlatujemy się w kraju tu i ówdzie.
Początek wakacji też nie bardzo, a realnym terminem jest sierpień.
Może to i nie zły termin ? Jakieś grzybki i rybki już być powinny w tamtejszych puszczach ?
Jest więc jeszcze trochę czasu, może uda się nawiązać kontakt z jakimiś tamtejszymi "podróżnikami na kółkach" ?
Czy dobrze kumam ?

JaWa - 2010-02-25, 19:41

and123 napisał/a:
Bo domniemani chętni to: Bim, Tolo, JaWa, MarekH, Prezesuu i and123.

Teraz czas, aby kierownik wyprawy, tolo61, przedstawił projekt trasy, przy założeniu, że wyprawa potrwa dwa tygodnie. Mamy czas, możemy sobie wszystko na spokojnie dograć.
Oczywiście uważam, że lista nadal otwarta.
tolo61 zaproponował, żeby uczestników MK BY nazwać "tygrysami wschodu". świetny pomysł. Warto by pomyśleć o jakichś "tygrysich" gadżetach. Proporczyki, naklejki. Może za każdy zaliczony przez załogę kraj wschodu, do proporczyka lub naklejki dodawać gwiazdkę, lub oznaczenie literowe danego państwa. Proporczyków, czy naklejek można by zrobić więcej, żeby zostawiać na pamiątkę naszym białoruskim gospodarzom. Kto by zrobił projekt ? Ja mogę się podjąć wykonawstwa ( mam zaprzyjaźnioną poligrafię ). Mogą to być również naklejki magnetyczne. Wspaniale, że zebrała się MK BY. :bigok :spoko

tolo61 - 2010-02-25, 19:43

Dobrze kumasz....
:wyszczerzony:
Chyba ze ......sie myle.....
Jak na razie cos ludziska slabo sie wypowiadaja....

Bim - 2010-02-25, 19:49

po przeczytaniu nowego dekretu Jawy wzburzyłem się deko :oops:

ale jadę 8-) na tydzień bo dwa to za dużo no chyba że będzie dobra zabawa to się zobaczy :spoko
termin ja wcześniej pisałem II połowa sierpnia

JaWa - 2010-02-25, 19:53

Bim napisał/a:
po przeczytaniu nowego dekretu Jawy wzburzyłem się deko

Bim, będziemy Cię żegnać tak czule, że zostaniesz dwa tygodnie. :pifko2 :pifko :dyskusja:

tolo61 - 2010-02-25, 19:58

:ok
Jak wroce tzn nie wczesniej niz w przyszlym tygodniu zaczne probowac opracowywac trase.
Jednak jestem otwarty na wszelkie propozycje.
Jestem za a nawet przeciw .... :haha:
Mam uwzglednic jeziora i rzeki z RYBAMI oczywiscie i Puszcze i Lasy z runem.....czy koniecznie z lesnym????? :haha: :haha: :haha:
Co do Projektu na nalepki lub jakies proporczyki to chodzil mi po glowie taki....
Glowa Tygrysa Syberyjskiego otwarta paszcza z wielkimi zebiskami a w srodku tej paszczy mapa wschodu tak jak by chcial ja polknac
Dwa warianty...dla uczestnika i dla sympatyka ...a co....???? :oops:
Oczywiscie na mapie zaznaczone........itp itd
Nie mam czasu na fotomontaż bo za 2 godziny jade do Krakowa ale jak wroce to......
Chyba ze juz ktos wczesniej cos zmanipuluje..... :mrgreen:

and123 - 2010-02-25, 20:42

JaWa napisał/a:
Teraz czas, aby kierownik wyprawy, tolo61, przedstawił projekt trasy, przy założeniu, że wyprawa potrwa dwa tygodnie. Mamy czas, możemy sobie wszystko na spokojnie dograć.

To może dajmy sobie trochę czasu, aby poszperać w necie czy też innych przewodnikach i zaproponować Kierownikowi to i owo. Bądźmy aktywnymi exploratorami wschodu :wyszczerzony:
Potem kierownik zbierze to i owo "do kupy" i złoży "propozycje nie do odrzucenia".
Sprytny jestem ? :wyszczerzony:

tolo61 - 2010-02-25, 21:41

Sprytny......
Mysle Brzesc i Twierdza Brzeska , Puszcza Bialowieska z siedziba Dziadka Mroza w Kamieniukach ,Grodno,Pruzana ,Kobryn,Wasiliszki-dom rodzinny Czeslawa Niemena,Wolczyn-miejsce urodzin i miejsce pogrzebu Krola Polski / ostatniego / Stanislawa Augusta,Nieswierz rezydencja Radziwillow, Zamek w Mirze, Kosow Poleski miejsce urodzin Tadeusza Kosciuszki i cmentarz zolnierzy Polskich z 1920r.
Dworek Tadeusza Kosciuszki, Muzeum Adama Mickiewicza, Nowogrodek, jezioro Switez , Folwark Mickiewiczow w Zaosiach
Minsk- myslalem o jakims spotkaniu z ichnym :bajer :haha: klubem kamperowym lub karawaningowym ,chcialem jeszcze Kuropaty ale i tak mysle ze za duzo chce.
Planowal bym jakies dwa trzy spotkania z Polakami
Do tego mysle ze piekne tereny, czysta / w miare / woda ,lasy brzozowo- lisciasto -iglaste i......jak znam zycie duzo niespodzianek :haha:
Ale zostawiam teraz sprecyzowanie Wam
Pozdrawiam

JaWa - 2010-02-28, 10:23

tolo61 napisał/a:
Minsk- myslalem o jakims spotkaniu z ichnym :bajer :haha: klubem kamperowym lub karawaningowym

Takie spotkanie byłoby bardzo ciekawe. Zapewne tych klubów nie ma jeszcze zbyt wiele. W maju w Mińsku ma być zlot, może ktoś od nas będzie i coś napisze. Oni wtedy mają naprawdę dłuuugi weekend. 1 maj ( święto pracy ) i 9 maj ( dzień zwycięstwa ).
Swoją drogą ciekawe, czy dziś na Ukrainie obchodzą dzień zwycięstwa, czy dzień klęski :haha:
Pamiętam, na początku lat '80 akurat 9 maja byłem we Lwowie, ale się działo. Kombatanci, a byli wtedy jeszcze w sile wieku bawili się na całego. Można powiedzieć, że całe miasto do nich należało. W sumie było to sympatyczne. Szczególnie miło wspominam spontanicznie zakładane chóry, miło było posłuchać ich pieśni w takim wykonaniu, że w Polsce nawet się nikomu nie śni. Mimo spożywania ogromnej ilości alkoholu, nie widziałem pijanego kombatanta. Wtedy jeszcze OUN-ocy, UPA-szki, własowcy i inni z ponad znaku SS siedzieli jak mysz pod miotłą.

PS
Jestem pewien, że na Białorusi obchodzą tylko dzień zwycięstwa. Szkoda trochę, że nie mogę na ten zlot pojechać.

JaWa - 2010-02-28, 15:53

Parę fotek z Białorusi.
autor zdjęć - Zbigniew Legutowski Kutno

tolo61 - 2010-03-31, 15:38

Witam
tutaj przenioslem sprawy zawiazane z wyjazdem na Bialorus
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=7005
Pozdrawiam

zet-g - 2016-11-17, 19:57

Reguły złożenia wniosku i opłaty usług "Вez wizy do miasta Grodna"

1. Przygotować i wysłać wniosek odnośnie pożądanych usług

2. Po otrzymaniu wniosku nasz manager połączy się z wnioskodawcą przez pocztę elektroniczną lub telefon, omówi szczegóły zamówienia i obliczy koszta potrzebnych usług.

3. Po uzgodnieniu kosztów usług, wnioskodawca dostanie pocztą elektroniczną fakturę płatniczą. Opłacić fakturę można będzie w następujący sposób:
Gotówką w kasie, znajdującej się w biurze naszej firmy.
Za pomocą karty kredytowej VISA, MasterCard, American Express, przez system ASSIST. Opłaty można dokonać przez Internet w reżymie on-line bezpośrednio po załatwieniu wniosku i otrzymaniu faktury płatniczej.
W celu dokonania operacji finansowej mogą być wykorzystane karty systemów międzynarodowych American Express, VISA, MasterCard.

Wniosek o bezwizowy wjazd do Grodna http://zetgrodno.com/wnio...wjazd-do-grodna