Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - zabudowy - w jakim kraju PRODUKOWANE

gino - 2010-03-17, 07:44
Temat postu: zabudowy - w jakim kraju PRODUKOWANE
troszke zmobilizowany dyskusja na temat ELNAGH..
pogrzebalem w necie..i..trafilem na taki spis..

Motorhomes and caravans

Adria -Slovenia
Ahorn- Germany
Alpha- Germany
Arca -Italy
Autoroller -Italy
Autostar- France
Bavaria-Camp- Germany
Bawemo -Germany
Benimar -Spain
Bimobil- Germany
Burow- Germany
Bürstner -Germany
CI International -Italy
CS Reisemobile- Germany
Carthago- Germany
Challenger -France
Chausson- France
Chrysler- USA
Coachman -Great Britain
Concorde- Germany
Cristall -Germany
Dehler- Germany
Dethleffs- Germany
Due Erre -Italy
Eifelland- Germany
Elnagh- Italy
Eriba- Great Britain
Euramobil- Germany
Euro -Liner- USA
Fendt -Germany
Fiat -Italy
Fleetwood -USA
Frankia -Germany
General Motors- USA
Granduca -Italy
Hehn -Germany
Heku -Germany
Hobby -Germany
Holiday Rambler- USA
Hymer -Germany
Karmann -Germany
Knaus -Germany
LMC -Germany
La Strada -Germany
Laika -Italy
MA-BU -Germany
Mazda -Japan
McLouis -Italy
Mercedes-Benz-Germany
Mirage -Italy
Mitsubishi -Japan
Mobilvetta- Italy
Niesmann+Bischoff -Germany
Nordstar -Sweden
Ormocar -Germany
Peugeot -France
Phoenix -Germany
Pilote -France
Pössl -Germany
RMB -Germany
Rapido -France
Reimo -Germany
Reisemobile Beier -Germany
Renault -France
Rimor -Italy
Riviera -Italy
Roadtrek -Canada
Robel-Mobil -Germany
Rockwood- Germany
TEC -Germany
Tabbert -Germany
Tischer -Germany
Triple E -Canada
VW -Germany
Vario- Germany
Weinsberg -Germany
Weippert -Germany
Westfalia- Germany
Wilk- Germany
Winnebago- USA
Woelcke -Germany

zrodło informacji/ http://www.autolot24.ru/u...r/?site_lang=en

w moim przypadku sie zgadza, mimo ze mam chyba tabliczke SZWAJCARSKA..
przypuszczam, ze moze miec to zwiazek z DEALEREM ktory autko sprzedaje..
ale zaskoczyla mnie ADRIA.... :)

kaimar - 2010-03-17, 09:54

Z tej wyliczanki po uzupełnieniu o jeszcze parę obecnie produkowanych marek można zrobić ładną mozaikę łącząc poszczególne marki co do firmy, a jeszcze ciekawiej w fabryki w których są produkowane.
Na przykład RollerTeam i CI jest to dokładnie to samo - różnica tylko w kolorystyce.
Possl jest robiony w fabryce Dethleffsa w Isny podobnie jak Concorde.
Sunlight to tańsza marka Dethleffsa a Carado Hymera - ale są robione w fabryce koło Drezna specjalnie wybudowanej dla tych marek a fabryka należy w połowie do Hymer i Dethleffsa.

A z tą "narodowością" marek to też nie jest takie proste : Knaus, Weinsberg to niby niemieckie ale nalezy do Holendrów. W jednej z niemieckich fabryk którą miałem ostatnio przyjemność zwiedzić, wiekszość pracowników jest jednej narodowości , bynajmniej nie niemieckiej.

gino - 2010-03-17, 10:29

wiesz...volkswagena NEW BEETLE produkuja tylko w meksyku..nigdzie wiecej..
czy stwierdzisz ze VOLKSWAGEN TO MEKSYKANSKA FIRMA??
raczej..nawet dziecko powie..ze volkswagen garbus NEW BEETLE,....to Niemiecki samochod.. :bigok
mimo ze..w sumie, nie jest Niemiecki..... :roll:

w/g mnie..
spis wykazuje NAZWE PRODUCENTA i BAZE SKAD MARKA SIE WYWODZI..
bez koopoerantow,montowni, i innych dalszych lub blizszych powiklan ''rodzinnych'' :bigok

teraz istnieje taka kooperacja..laczaca camperowe ''produkty'' i nazywa sie to Societa Europea Autocaravan czyli ...SEA .. ktora.. pod swoimi skrzydlami ,ma wiele znanych firm z Wloch i nie tylko

Rockers - 2010-03-17, 11:16

a ja mam takie pytanko gino stwierdził iż ma tabliczkę producenta, czy wszyscy mają jakąś tabliczkę producenta zabudowy ?? pytam bo ja takiej tabliczki nie mam, i w sumie nie wiem kto robił moją zabudowę a jest zbyt dokładnie zrobiona aby podejrzewać samoróbkę, samochód był w niemczech przemalowany więc nawet jeśli były jakieś oznaczenia na zewnątrz zostały zlikwidowane a bardzo jestem ciekaw gdzie to to powstało :?
MAWI - 2010-03-17, 16:55
Temat postu: zabudowy - w jakim kraju PRODUKOWANE
Popieram listę Gino.Nie tak dawno wiadomo było,że łada czy uaz były radzieckie ,syrenka była wytworem Polaków,skoda była czechosłowacka, vw to Niemiec .Teraz granice zacierają się i więszość podzespołów produkują wyspecjalizowane firmy. np.Lampy hella,osie allko.lodówki i kuchenki
za zwyczaj dometic czy electrolux .a całą reszte zawiasy zamki listewki osłonki chinczycy.Uważam ,że obecne fabryki to montownie,których właścicielami są często spóki których udziałowcami są ludzie z całego świata i własciciele mogą zmieniać się szybko i dobrze.nie ma znaczenia kto to składa czy Niemiec czy Polak czy Chińczyk,i gdzie to składa .CO nie znaczy ,że dziś Bentleja czy Jaguara posiada BMW i składają je Polacy ,czy to że nagle zaczeły być niemiecki.Hamera kupili chinole czy już jest chiński.Myśle lista Gina to geneza i nie należy wnikać w póżniejsze fuzjie,i przechszty,ale to moje zdanie .np.
gazik-ruski
mercedes-niemiecki
ford-amerykański.. itd

SlawekEwa - 2010-03-17, 19:15

A FFB- kto robił?
rysiol - 2010-03-17, 19:25

Na liście jest jeden błąd marka Dehler pochodzi z Biłgoraja nie z Niemiec.
gino - 2010-03-17, 19:27

rysiol napisał/a:
błąd marka Dehler pochodzi z Biłgoraja nie z Niemiec.

drugi blad....nie marka tylko ...Slawka :haha: :haha: :haha:

SlawekEwa - 2010-03-17, 19:31

Błąd- Dehler hula sobie w GB :spoko
Rockers - 2010-03-17, 19:52

aleście pobłądzili :haha:
może lepiej przesiąść się na wielBŁADA :haha:

Andrzej 73 - 2010-03-17, 20:27

Gino - znowu utwierdziłeś mnie w mojej wiedzy. :haha:
Elnagh- Italy

:spoko

TomekW - 2010-03-17, 20:29
Temat postu: Re: zabudowy - w jakim kraju PRODUKOWANE
MAWI44 napisał/a:
Nie tak dawno wiadomo było,że łada czy uaz były radzieckie ,syrenka była wytworem Polaków,skoda była czechosłowacka, vw to Niemiec .Teraz granice zacierają się i więszość podzespołów produkują wyspecjalizowane firmy. np.Lampy hella,..

Nie do końca, w bloku wschodnim kooperacja międzynarodowa też miała miejsce; np. lampy do Łady były produkowane... w Polsce, a ramiona wycieraczek do maluchów produkowali Węgrzy. Z pewnością było wiele innych podobnych przypadków.

Rockers - 2010-03-17, 20:53

A czy ktoś mi odpowie na moje pytanie odnośnie tych tabliczek ???
WINNICZKI - 2010-03-17, 21:22

Moja tabliczka jest przy wejściu do kamperka po lewej stronie na szafce kuchennej tuż przy podłodze.
roger - 2010-03-17, 21:22

Rockers napisał/a:

Ja tabliczki otrzymał Mojżesz..... na górze i krzew zapłonął ..... ;) :haha: :haha: :haha:

Rockers - 2010-03-18, 22:32

Roger to masz tabliczkę czy płonący krzew bo nic nie rozumiem z tego wywodu :? :bajer
gino - 2010-03-19, 05:59

a u mnie..tabliczka ''zabudowy'' jest na tylnym slupku drzwi wejsciowych do kabiny.../pod zamkiem drzwi/
ale, np w westfailach, tabliczki czesto sa na meblach...

TomekW - 2010-03-19, 09:27

W naszym Hymerku tabliczka jest przykręcona na szafce po lewej stronie wejścia, przy samej podłodze.
Duszka - 2010-03-19, 11:30

Podobnie jak u kolegów,moja tabliczka również znajduje się po lewej stronie tuż przy wejściu przykręcona do szafki.
kaimar - 2010-03-19, 12:05

Rockers napisał/a:

Podejrzewam że możesz nie mieć tabliczki , ponieważ Twój pojazd nie był zabudowywany - jest "blaszanką". W kamperach nieblaszankach jak wynika z homologacji , etap produkcji jest dwufazowy. Pierwsza faza to produkcja podwozia przez na przykład Fiat a druga faza to reszta nadwozia wykonywana w fabryce kamperów. Homologacja jest wystawiana na pojazd finalny na markę producenta zabudowy. Pojazd powinien mieć dwie tabliczki znamionowe , jedną z podwozia drugą z zabudowy. W homologacji jest określona lokalizacja tabliczki.

ccsrally - 2010-03-19, 18:53

ja u siebie w fendcie mam tabliczke od siedzeniem pasazera. a tato w busie t2 blaszanka nie ma tabliczki tylko logo REIMO na szafce kuchennej i na dachu podnoszonym:)
Rockers - 2010-03-19, 22:24

chmmmm ciekawe :-/ chyba musze bardziej pogrzebać bo jak na razie nie znalazłem tabliczki, jedynie jakieś badanie instalacji gazowej. Narazie mnie nie ma w domciu, jak wrócę w niedzielę wieczorkiem to pójdę pogrzebać po szafkach ciekawe czy znajdę.
Z tego co piszecie to każdy kamperek jakąś tabliczkę ma, jak nie znajdę to znaczy że mam jakąś dziwną zabudowę, mimo że solidną możliwe że własnej roboty :shock:

Witold Cherubin - 2010-03-20, 12:33

gino napisał/a:
....teraz istnieje taka kooperacja..laczaca camperowe ''produkty'' i nazywa sie to Societa Europea Autocaravan czyli ...SEA .. ktora.. pod swoimi skrzydlami ,ma wiele znanych firm z Wloch i nie tylko

Ja mam zabudowę oznaczoną jako SEA Winner 5.4 na podwoziu Fiat Ducato 2,3 JTD. Firma ma swoją siedzibę we Włoszech, ale nie wiem czy to duża czy mała firma.
Pozdrawiam :spoko

tolo61 - 2010-03-21, 23:51

Witam
Ja mamtabliczke przy wejsciu na dole z prawej strony .
Jest na bocznej scianie szafki z lodowka.
:spoko

gino - 2010-03-22, 06:31

Witold Cherubin napisał/a:
gino napisał/a:
....teraz istnieje taka kooperacja..laczaca camperowe ''produkty'' i nazywa sie to Societa Europea Autocaravan czyli ...SEA .. ktora.. pod swoimi skrzydlami ,ma wiele znanych firm z Wloch i nie tylko

Ja mam zabudowę oznaczoną jako SEA Winner 5.4 na podwoziu Fiat Ducato 2,3 JTD. Firma ma swoją siedzibę we Włoszech, ale nie wiem czy to duża czy mała firma.
Pozdrawiam :spoko

SEA to grupa zrzeszajaca duze i znane firmy budujace camperki....
takie jak
* Elnagh
* Mobilvetta
* McLouis
* Miller
* Joint
* Sharky
* Auto Sleepers
wiec Twoj camperek, zostal zaprojektowany i zbudowany przez jedną z tych firm..
a moze..kazda z nich dala swoj ołóweczek do rysowania..i wybrano najlepsze rozwiazania... :bigok