Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

PTTC - Nasze działania w sprawie camperserwisów.

Tadeusz - 2010-06-12, 12:37
Temat postu: Nasze działania w sprawie camperserwisów.
Nasze Towarzystwo mające w swych statutowych założeniach między innymi zabieganie o stworzenie sprzyjającego klimatu i infrastruktury dla rozwoju szeroko pojętego karawaningu, podjęło takie działania przygotowując materiały i organizując spotkania z potencjalnymi inwestorami.
Inicjatywą wykazała się nasza koleżanka, Małgorzata Bosacka, nawiązując kontakty z firmami i odpowiednimi instytucjami.
Z naszymi problemami zapoznał się p. Rafał Rosiejak, koordynator ds zakwaterowań i hoteli na Euro 2012, reprezentujący Spółkę Rządową PL 2012 podległą Ministerstwu Sportu. Oczekujemy odzewu na nasze propozycje.
Małgosia przygotowała prezentację komputerową i przekazała ją Spółce Zarządzającej infrastrukturą Stacji Benzynowych "ORLEN", w osobie p. Anny Masłoń. Materiał został zaprezentowany zarządowi i spotkał się z zainteresowaniem. Są poważne szanse na dalszą współpracę z ORLENEM.

W dniu 12 kwietnia 2010 r. zostaliśmy zaproszeni na konferencję dyrektorów oddziałów Mazowieckiego Banku Regionalnego i Banków Spółdzielczych z nim zrzeszonych. Działalnością swą obejmują teren całego kraju.
Małgosia przygotowała na tę konferencję prezentację, w czym starałem się jej troszkę pomóc, oraz prelekcję. Do prelekcji również ja się włączyłem prezentując różne rozwiązania techniczne dla serwisów kamperowych. Zainteresowanie było bardzo duże, bo zbliżające się Euro 2012 daje podstawę sądzić iż liczba pojazdów turystycznych z zagranicy zwiększy się wielokrotnie.
Dyrektorzy banków zwiedzali nasze kampery i poznawali korzyści płynące z tej formy turystyki. Dla nas jednak liczą się możliwości jakie dla turystyki karawaningowej otwierają się przy współpracy z bankami. Na swoim terenie każdy z banków podejmuje się propagować rozwój kamperserwisów, kredytując ich budowę i ułatwiając zdobywanie srodków unijnych.
Pani Lidia Jastrzębska, zastępca dyrektora Departamentu Komunikacji M R Bank - SA Centrala świetnie przygotowała konferencję pod względem organizacyjnym i merytorycznym, z wieloma interesującymi prelekcjami, ale z ręką na sercu możemy powiedzieć, że nasze wystąpienie odebrane zostało jako najbardziej interesujące, a co najważniejsze, po zwiedzeniu kamperów wzbudziło apetyty na podjęcie nowej formy działania banków.
Czekaliśmy z tymi informacjami, gdyż zależało nam aby o naszych działaniach rozmawiać dopiero wtedy, gdy mamy do czynienia z konkretami. Otóż doczekaliśmy się konkretnych działań. Od połowy czerwca banki rozpoczynają spotkania z potencjalnymi inwestorami przedstawiając im korzyści i formy współpracy, oraz zasięg udzielanej pomocy w formie kredytów i dotacji.

Aby mieć pewność zainteresowania bankowców naszymi problemami, musieliśmy zorganizować się sprawnie, zatem starannie przygotować pod względem merytorycznym i, co tu ukrywać, wizualnym. W tym ostatnim pomogła nam bardzo obecność Małgosi, ale także nasz pomysł aby zaprezentować trzy kampery i naprawdę zainteresować bankowców naszą pasją. Jesteśmy pewni, że to się nam udało.

Myślę, że ma znaczenie fakt, iż wszystkie dotychczas podjęte kroki nie uszczupliły ani o jedną złotówkę konta naszego Towarzystwa. Nie braliśmy żadnych delegacji na koszty paliwa. Byliśmy goścmi Banku i mieliśmy przyjemność brać udział w uroczystym obiedzie i kolacji. W założeniu uroczystość miała być wysokiej rangi z udziałem Ministra Finansów, ale ze względu na żałobę narodową minister swą obecność musiał odwołac.

Jako Wasz rzecznik prasowy pragnę podziękować Gosi Bosackiej za wspaniałe wystąpienie i świetną współpracę, Januszowi, który dla naszych idei przebył 650 km i dzielnie nas reprezentował świetnie prezentując kampery i zdobywając nowych zwolenników, a zwłaszcza zwolenniczki kamperingu, a także Darkowi Bosackiemu, który nam towarzyszył i wspomagał.

Drodzy Koledzy.
Przedstawiając Wam nasze starania o nadanie turystyce karawaningowej ogólnie, a kamperowej szczególnie, właściwego kierunku rozwoju, kierujemy się nadzieją, że włączycie się również czynnie i wykażecie inicjatywę w podejmowaniu podobnych działań lub pomagając tym spośród nas, którzy praktyczne działania podejmą.

Zamierzaliśmy załączyc prezentację przygotowaną przez Małgosię, przy moim skromnym udziale, ze zdjęciami z naszego zlotu pajęczańskiego i przykładowych urządzeń serwisowych z kilku krajów Europy. Oprócz moich są także zdjęcia Włodzia Bobowskiego.
Prezentacja w postaci pliku pdf ma jednak za duży ciężar, dlatego przedstawię je w taki sposób, że poszczególne elementy pokazu slajdów będą zrzutami strony.

Tadeusz - 2010-06-12, 12:42

Teraz przedstawiam pokaz slajdów rozbity na poszczególne obrazy. Są to zrzuty stron.
Był on pomocą w trakcie prelekcji wygłaszanej przez Małgosię i przeze mnie.

Uwaga, klikając możemy obraz powiększyć czyniąc czytelniejszym.

Tadeusz - 2010-06-12, 12:48

Oto dalsze elementy pokazu.
Pawcio - 2010-06-12, 13:00

Bardzo cieszy fakt, iż stowarzyszenie działa. Szczególnie, że zaczyna od spraw, które są podstawą uprawiania turystyki kamperowej.
Dziękujemy organizatorom i uczestnikom tego spotkania:Gosi, Darkowi, Januszowi i Tadeuszowi. :bukiet:

Elwood - 2010-06-12, 13:01

Odwaliliście kawał dobrej roboty i dzięki Wam za to.
Jest moim marzeniem by móc podróżować po Polsce kamperem bez konieczności zamartwiania się o problemy z jego serwisem. Pamiętam naszą pierwszą, własnym kamperem, podróz po Francji i miłe zaskoczenie kiedy praktycznie w każdym małym miasteczku a nawet wiosce mogliśmy skorzystać z serwisów kamperowych, zazwyczaj za darmo.

marko - 2010-06-12, 18:53

inicjatywa nader pozytywna zrobiliście kawał dobrej roboty :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet:
MILUŚ - 2010-06-12, 19:08

WASZA INICJATYWA I DZIAŁANIA GODNE PODZIWU I WDZIĘCZNOŚCI :bukiet: :bukiet: :bukiet:

Miejmy nadzieję ,że przy okazji Euro2012 przypędzie nam camperserwisów wzorem szlaków Francji , Hiszpani czy Norwegii i podróż przez Polskę camperkiem będzie cywilizowana :!: :!: :!:

PZDR> MILUŚ :spoko

pirat666 - 2010-06-12, 21:17

Super działania :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet:
Jestem pod wrażeniem BRAWO :spoko

Tadeusz - 2010-06-12, 21:26

Miło nam, że koledzy doceniają nasze działania.
Pragnę jednak podkreślić szczególną rolę jaką w tej sprawie odegrała GOSIAARCADARKA.
Jest to rola nie do przecenienia. Należą jej się wielkie brawa i dużo wirtualnych piw.
Ja jej daję jako pierwszy. Razem z kwiatkami.
:) :bukiet:

GOSIAARCADARKA - 2010-06-12, 21:36

Tadziu, dziękuję :logo: :pompon:
pirat666 - 2010-06-12, 21:46

Odemnie również - Jeśli dobrze wnioskuję z fotek to Ty Gosiu prezentowałaś całość ? :bukiet: :bukiet: :bukiet:
roger - 2010-06-12, 22:03

A jak się ładnie prezentowała na tej prezentacji .... ;)
No wszyscy jak z żurnala OD w gajerku i ta mina :bajer ..... no dziewczyny i chłopaki godnie było i mądrze BRAWO...... :bigok

PS
Szkoda że Dareczka w gajerku nie widziałem :( ....... bo ze mnie to się zawsze śmieje :(

Camper Diem - 2010-06-12, 22:13

trzymam kciuki za powodzenie Waszych działań, ale:

- Orlen zainteresował się tematem? super, trzeba jednakowoż pamiętać, że jakiś czas temu wycofał usługę wc-serwis, dedykowaną m.in. do kamperów i jakoś straciłem zaufanie

- Camperpark/camperserwis to żaden biznes. proponuję zainteresować tematem samorządy, to one powinny tworzyć camperparki w naszym kraju i mogą do tego wykorzystywać środki unijne.

GOSIAARCADARKA - 2010-06-12, 22:18

roger napisał/a:
Szkoda że Dareczka w gajerku nie widziałem ....... bo ze mnie to się zawsze śmieje

Na jednej z fotek jest w połowie w gajerku :bigok

roger - 2010-06-12, 22:22

EEEEE tam Gosiu to widziałem rozchełstany .... krawat zgubił koszulka mu wyszła ..... ogarnij się chłopie .... :bajer :haha: zobacz jacy OD i Tadeusz eleganccy .. o Gosi nie wspomnę ... :chytry :chytry :chytry
GOSIAARCADARKA - 2010-06-12, 22:33

Roger, tutaj masz Dareczka - elegancko z krawacikiem :bigok
roger - 2010-06-12, 22:36

:shock: :-/ ..... nie to nie Darek ..... ten jest za ładny Darek jest brzydszy i nizszy .... to jakiś obcy gość jest .... ale jak się co Ciebie przystawia to :box :box :box :box2 :box2
MILUŚ - 2010-06-12, 22:41

roger napisał/a:
:shock: :-/ ..... nie to nie Darek ..... ten jest za ładny Darek jest brzydszy i nizszy .... to jakiś obcy gość jest .... ale jak się co Ciebie przystawia to :box :box :box :box2 :box2

Ten tu był młodszy o cztery lata :haha: :haha: :haha: :haha:

wbobowski - 2010-06-12, 23:33

A ja myślałem, że ten temat sprowokuje innych do działania w ramach PTTCC.
Tam też można podziwiać Dareczka.

Annmir - 2010-06-13, 12:44

Cieszę się że takie działania podjęliście i dziękuję Wam za to bardzo. Oby odzew był wielki! Pozdrawiam serdecznie :spoko :spoko
Świstak - 2010-06-13, 22:12

Brawo!

Dziękuję.

Aulos - 2010-06-14, 12:45

Inicjatywa szczytna i oby się stała zaczątkiem budowy prawdziwej infrastruktury do obsługi turystyki kamperowej w Polsce.
:bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet: :bukiet:

maszakow - 2010-06-22, 00:03

Świstak napisał/a:
Brawo!
Dziękuję.

Tak tylko Arek będzie miał problem. Na prezentacji były małe kamperki. Jak przedsiębiorcy utożsamią sobie kampera z autem do 7m długim i rozwiną serwis do 3.5 tony, to Ty będziesz miał nadal poważne problemy.
Tadeusz - czy ktoś kiedyś szacował ile jest w Polsce kamperów klasy A i B ewentualnie ile takich pojazdów przekracza naszą granicę w ciągu roku ?