Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Nowicjusz kupuje campera-nasza pomoc w wyborze.

łoś - 2010-07-19, 22:14
Temat postu: Nowicjusz kupuje campera-nasza pomoc w wyborze.
Wszyscy mieli ten pierwszy raz. Wielką chęć i małą wiedzę. Kupno campera to większe wyzwanie i poważna decyzja. Ja z tym problemem walczyłem dwa lata. Przekonałem żonę, i trzeba było pomyśleć o właściwym sfinansowaniu tego pomysłu.
Wybrałem opcję- 20letnie. Zakup za 20-25tys + 10tys na naprawy. Dużo napraw i przeróbek wykonuję sam, ale to jest moje zakręcenie i kocham to robić.
Właściwie to najlepiej się czuję wśród starych ropniaków. Nie zawodne. I koszty prawie żadne.
Na temat turbo i komputerów to się nie wypowiem, bo się nie znam.
Wasze opinie, kolegów z forum oczywiście, rozwiną ten temat i pozwolą na zdobycie konkretnej wiedzy. :spoko :spoko :spoko

pirat666 - 2010-07-20, 08:35

Bo nie zakumałem Łosiu ? zmieniasz kampera, czy podpowiadasz szukającym ? :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
łoś - 2010-07-20, 13:59

Campera nie zmieniam, to pozostaje to drugie. Często na słowo kamper widzę zdziwienie i chęć zapytania- jak to się je? Przyznam, że parę lat temu też nie wiedziałem co to alkowa w samochodzie lub integra. Jest wiele tematów dotyczących tych problemów. Są rozrzucone i trzeba długo szukać. Tu wystarczy wrzucić odnośnik i to powinno ułatwić szukanie.
Nowe uwagi też będą przydatne. Kupując samochód oglądamy i sprawdzamy, a później i tak znajdujemy różne wady.
Ja w swoim niby wszystko sprawdziłem i miał być 100% sprawny. Później okazało się, że podpory na czas postoju są tak zardzewiałe, że nie ma siły by je ruszyć.
Więcej podobnych przykładów pomoże nowym i doświadczonym również w oględzinach kupowanego kampera. :spoko

jury - 2010-07-28, 18:31

Bardzo dobry temat. Ja sam zamierzam kupić camperka i znalazłem to forum żeby się dowiedzieć jaki by mi pasował.
W listopadzie minie rok a ja już wiem sporo ale nadal za mało. Wiem że będzie to zabudowa Dethleffs bo mam takie a nie inne schorzenie i wygodne stałe wyrko obok stolika to jest to a alkowa będzie wspaniałym pawlaczem gdzie można by „becik” chować na dzień.
Interesuje mnie kuchnia z tyłu zabudowy bo zapaszki niech sobie siedzą z dala od stołu który nie tylko do stawiania michy służy.

Na pewno podoba mi się camper półintegra z garażem i wygodnym wyrkiem po schodkach ale mnie na niego nie stać.
Już wiem że rozsądną sumą za którą można kupić camperka gotowego do jazdy to +- 40000zł.
Podziwiam wszystkich tych kolegów którzy sami potrafią, chcą lub mają warunki do napraw jakie opisuja i ilustrują na forum.
Ja szykuję się do samotnej jazdy camperkiem po Polsce i niewielkich wycieczek dalej.
Podróżowałem dużo z moim kolejnym „bąblem”, byłem we wszystkich krajach obecnej UE jak i poza nią ale nie znam tak naprawdę naszego pięknego kraju i chcę go dokładnie zwiedzić camperkiem na zbliżającej się emeryturze.
Ten temat będzie wiodącym na mojej liście tematów.

wbobowski - 2010-07-28, 21:35

Cytat:
nasza pomoc w wyborze.

Łoś, wydaje mi się mimo wszystko, że to dość trudne. Aby pomóc w wyborze, musisz znać potrzeby i oczekiwania. A nowicjusze bardzo często (wiem po sobie) nie mają pojęcia jaki kamper by im pasował. Sugerują się często bardzo nieracjonalnymi odruchami. Łatwiej jest odpowiadać na konkretne pytania.

krynia i stan - 2010-07-28, 22:07

Włodku, jest dokładnie jak mówisz, ale są pewne rzeczy które można wyliczyć na start niezależnie od oczekiwać zakupowicza:
1. Od kwoty jaka dysponujesz odejmij 20-25% i zostaw na ewentualne naprawy i przeróbki "pod siebie".

2. Pożycz (wypożycz) kampery z różnymi rodzajami zabudów abyś mógł wybrać tę odpowiednią dla siebie, chociaż i tak to kolejny twój kamper będzie lepiej dopasowany :)

3. Kupując używkę , w zabudowie szukaj nosem wszelkich nienaturalnych zapachów zarówno tych niemiłych jak i miłych gdyż te drugie może tylko maskują zgniliznę.
Otwórz każdą szafkę i schowek wąchaj, macaj szukając miękkości ścian i napraw (malowanie, oklejenie itp)

4. Licznikiem specjalnie się nie przejmuj (ale bez przesady 500 000 km to jednak dużo :) ) to są trwałe samochody.

5. Przesadnie czysty silnik jest podejrzany.

6. Przed zakupem zrób przegląd a po zakupie wymień oleje , płyny i paski (nie warto na tym oszczędzać)

dizi80 - 2010-08-28, 21:12

Witam,
chcę kupic kampera, sume jaką moge wydac to 50 000 tys i tu pojawia sie problem, bo do wyboru jest albo bardzo zadbany w starej budzie (taki old school) albo już nowsza zabudowa, ale dośc zdezylowany.
Nie znam sie w ogóle na mechanice, a planuje objechac Skandynawie i Europe. W związku z tym boje sie problemów z silnikiem i zawieszeniem, nie mówiąc o całej reszcie????
Nie wiem, na co mam zwrócic uwagę, czym się kierowac, co przede wszystkim sprawdzic. Kamper ma byc na 2-4 osób, 2 rowery i skuter.
Prosze o jakąś podpowiec, jakiś shemat czy spis rzeczy, które mają bardzo duże znaczenie.

brams - 2010-08-29, 09:57

Z powyższego wnioskuję, że masz 2 upatrzone kampery.
Daj linki, a jeszcze lepiej fotki.
Łatwiej będzie Ci pomóc.

dizi80 - 2010-08-29, 18:04

http://otomoto.pl/fiat-du...l-C8626340.html old school

http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C13005780 nowsza wersja

Mam 29 lat, wersja pierwsza królowala wtedy, kiedy mnie bardziej interesowały zabawki niż auta, dlatego boję się problemów z eksploatacją takiego starszego kampera.
Auta takie jak to nowsze, miłlem przyjemnośc prowadzic, choc nie kempingowe, ale firmowe - czesto się psuło, ale byc może dlatego że latało na okrągło i nikt o nie dbał, często też bywało przeladowane.
Największym problemem jest wybór rocznika, marki auta, a potem będę się martwił o zabudowe.
Podoba mi sie ducato starsze i nowsze tzn 1990 i 1996.
Napewno nie było by tyle kamperów na fiatach, gdyby to nie były dobre autka???
Bardziej podoba mi sie starsza wersja, ale jednak boję się, że będą się psuły.
Oczywiście za takiego "cukierka" trzeba dac nawet 45 tys i w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie: czy będzie mi póżniej dośc łatwo sprzedac takiego kampera, tzn, jaka jest tendencja wśród kupujących, czy raczej stawiają na strasze roczniki, ale zadbane, czy nie ważne jak wygląda w środku, ważne, że w nowej budzie?!

papamila - 2010-08-29, 18:35

nowsza buda to kilka plusów,
ot choćby seryjne wspomaganie,
większa cisza w środku,
lepsza ergonomia i przestrzenność kabiny
moce silników są nieco lepsze
zarówno zwykły 2,5D jak i 2,5TD świetnie sobie radzą
większa dostępność części zamiennych.
Co do ceny to 50 000 za ten rocznik to cena nieco wygórowana
( nawet przy zalożeniu całkowitej sprawności )
wg mnie realne to 10 000 mniej
Na plus przemawia fajny układ wnętrza i markowa zabudowa
Na minus to komisant a jak u takich słyszę "nie wymaga...."
.............

MER-lin - 2010-08-29, 19:01

Ten starszy kamper ogłaszany jest na Allegro dłużej niż rok. Cena też jest stabilna, dzieki czemu z każdym rokiem staje się coraz bardziej atrakcyjna :szeroki_usmiech Sądzę, że jeśli nie można sprzedać go od tylu miesięcy, to musi mieć jakiś poważny feler.
dizi80 - 2010-08-29, 20:49

Nie chodzi mi o konkretnie te auta tylko o rodzaje i roczniki aut .
Zakup planuje dopiero w styczniu lutym, podobno ceny najlepsze.O wspomaganiu doczytałem dopiero dzisiaj,czy niekture ze starszych modeli terz maja serwo???
Suma kturą chce wydac to 50 tys na autko 40 i do 10 na ewentualne naprawy i remonty.Nie wierze w slogan pod tytułem nie wymaga wkładu finansowego hociaż kilka razy sam sprzedawalem takie auta osobowe ale mialy gura 3 lata.

Czy 150 tyś km to dużo??? Czy 150 tyś km to naprawde 150 tyś km???

Czy cofanie liczników w kamperach to normalka??? Tak jak w busach czy raczej nie, i czy przebiek ma odniesienie w zużyciu kabiny mieszkalnej???

rafalcho - 2010-08-30, 04:56

dizi80 napisał/a:

Czy 150 tyś km to dużo??? Czy 150 tyś km to naprawde 150 tyś km???

Czy cofanie liczników w kamperach to normalka??? Tak jak w busach czy raczej nie, i czy przebieg ma odniesienie w zużyciu kabiny mieszkalnej???

Kamper ma 15 lat, więc 15 x 10.000 = 150.000 km

Możliwe oczywiście, ale nie chcę rzucać żadnych osądów. A co do cofania liczników ... tu ciężko osądzić, że w kamperach się cofa, albo nie. Baza (podwozie) to przecież samochód dostawczy z dołożoną przez jednego, czy 2-go producenta zabudową kempingową.

Wszędzie się zdażają przypadki i wypadki ....

A co do eksploatacji częsci kempingowej .... cóź wszystko zależy od porzedniego, albo poprzednich właścicieli i ich dbałości o własne mienie.

:spoko

kimtop - 2010-08-30, 08:51

Fajny nagłówek z pierwszego ogłoszenia "Fiat Ducato kempowóz"

Czyżby jeżdziła nim p.poseł Kempa :?: :-/

Viking - 2010-08-30, 14:33

MER-lin napisał/a:
Ten starszy kamper ogłaszany jest na Allegro dłużej niż rok.

Z moich obserwacji wynika, ze ten kamper jesty wystawiany na Allegro od prawie trzech lat. Poza tym samochod sprowadzony 3 lata temu jeszcze nie jest przerejestrowany na polskie numery. Czy to pociaga jakies skutki prawne za soba?
Zreszta z tego co wiem to sprzedajacy (pracowalem kiedys w delegacji w tamtych stronach) handlowal przyczepami (i pewnie robi to nadal) sprowadzonymi z Holandi. Trzymal je "pod chmurka". Trzeba miec tylko nadzieje ze kamper stal gdzies pod dachem przez te 3 lata.

cyprian - 2010-09-08, 09:32

Witam, jestem nowy na forum. Poszukuję kampera aby przemieszkać nim zimę w kopenhadze, nie ma tam z temperaturami tragedii, wykres pokazuje, że minimum to -2 a średnia ok. 0, więc to mnie nawet rozradowało. Budżet mam na to płynny, jak bym się zmieścił w 20 tyś to super jak nie to coś tam jeszcze ojciec powiedział że dorzuci więc było by z 40 tyś w sumie. Główkuję mocno nad fiatami z lat 91, 92, 93 bo są tanie , co o nich myślicie ? czy to kiepskie samochody czy dają radę ?? są 2 warianty silnika- 1,9 i 2,5 , który lepszY?
Najważniejsze pytanie dotyczy ogrzewania- gazowe czy na diesla ? które częściej się psuję ? i z jakim zużyciem należy się liczyć w obu przypadkach ? czy prąd jaki jest potrzebny do obsługi tego ogrzewania to może być masakra jak się nie jeździ tylko stoi 2 tygodnie a gniazdka obok nie ma ?? (( czy w takim razie opcja 1 lub 2 zmienia postać rzeczy))
Na co szczególnie zwrócić uwagę przyglądając się 15 letniemu kamperowi ?
dzięki za wszelkie sugestie
cyprian

janusz - 2010-09-08, 10:25

KOGUT napisał/a:
nie pokuszą się by przerobić już istniejące tematy

Bo odrzuca ich od lektury ciągły off-top i pouczania jak maja się zachowywać. :haha:
Aby wyłuskać zdanie z informacjami trzeba przeczytać 33 inne odbiegające od tematu.
Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje. :haha: :haha: :haha:

TOMMAR - 2010-09-08, 10:45

Januszu trafiłeś w sedno sprawy.
Tadeusz - 2010-09-08, 11:04

janusz napisał/a:
Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje.

Niestety niewiedza również kosztuje i często znacznie drożej. :-P

łoś - 2010-09-08, 11:25

Cytat:
Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje.

I tu pełna zgoda. Kolega Cyprian najwyraźniej nie zadał sobie trudu przestudiowania forum, bo tu ma większość odpowiedzi na swoje pytania.
Ja dorzucę tylko to, pięknie pokryte bitexem podwozie nie świadczy dobrze o właścicielu tylko o chęci zamaskowania różnych wad. Zgniłej podłogi lub przerdzewiałych elementów. :spoko

roger - 2010-09-08, 12:41

KOGUT napisał/a:
Jak wyobrażacie sobie żyjące forum ??? Tylko pierdoły o kranikach i markizie ??? Tego nikt nie zatrzyma jak chcecie by było ciekawie . Full merytorycznie chyba miało być na WC i może i jest bo dawno tam nie spojrzałem , tyle że nudno jak diabli , kto tam wchodził to liczył na zadymę bo przecież niczego więcej jak na CT wymyśleć się nie da w temacie kamperowania , tu mamy wszystko .

Robiłem na ten temat ankietę .......
Poważnie merytorycznie i elegancko ...... to w operze jest i nie mówię tu o przeglądarce internetowej - hmmmmm ale może komuś nawet sama zmiana przeglądarki na operę da to wszystko czego mu brakuje ... ;)

PS
Mimo że tu torszke się zgadzamy to i tak Cię pierzasty nie lubię i tak masz przechlapane ... ....... :ok :box2

WODNIK - 2010-09-08, 13:29

Kogut napisał:
dziś jeszcze przytrafia mi się temat na który nie trafiłem ...do tej pory.

Nie,nie i jeszcze raz nie, to jest absolutnie niemożliwe :gwm :haha: :haha: :haha:

janusz - 2010-09-08, 13:34

No dobra KOGUCIE :-P , chciałeś to masz. Ustosunkuję się do tego co napisałeś, chociaż w tym temacie to raczej nie na temat a może i na temat. Temat brzmi "Nowicjusz kupuje campera-nasza pomoc w wyborze." Czytając to co tu jest napisane "nowicjusz" dochodzi do wniosku, lub powinien dojść do wniosku, że najpierw opcja - szukaj. I wielu najpierw szuka. Czasami znajdują. Przyznam się, że ja mam tak samo jak ta druga grupa, która nie czyta 133 stron na temat bojlera by znaleźć zdanie "należny przeczyścić palnik". Wolę zapytać i pomiędzy dwoma zachęcającymi postami o treści "Wpisują się nowi ludkowie , którzy chcą wszystko mieć od razu na tacy , nie pokuszą się by przerobić już istniejące tematy (lenistwo? wygodnictwo? niewiedza?" (nie bierz tego do siebie, nie chodzi o te konkretne słowa lecz te miałem pod ręką) dostanę jakaś konstruktywną odpowiedź w rodzaju: poszukaj tutaj http//camperteam.pl/xxx/yyy, lub "pisał o tym kiedyś, ktoś, gdzieś, zaraz pomogę Ci znaleźć. Albo z goła radę "przeczyść palnik" Forum znam od początku :-P i wiem czego spodziewać się po Was Misiaczki moje. Wielu nowych jednak nie zna panujących tu obyczajów. Mają problem, znajdują forum i pytają tych którzy coś wiedzą, i chcą podzielić się swoją wiedzą. Trudno wymagać od ludzi by mając problem z palnikiem czytali całe forum, choć przedstawić się to należało by.

Wracając do tematu. Większość Was wie, że jestem na forum jednym z większych offtopowców i nader często zdarza mi się zakręcić temat. Chyba nawet częściej niż tobie.
KOGUT napisał/a:
Janusz , tO może Ty jako szef zdeklaruj jak widzisz przyszłość , jeśli wytykasz (nawet ze śmieszkami na końcu) jakieś błędy czy bolączki tętna CT to znak , że chciałbyś to widzieć inaczej , co innego dostawać takie uwagi ( i tu biorę to bardzo do siebie ) od zwykłego formułowicza , który może mieć swoje zdanie a co innego od Ciebie

To co napisałem to nie było wytykanie błędów tylko szukaniem a raczej przedstawienie mojego zdania w odpowiedzi na pytanie " dlaczego wolą ludzie zapytać niż przeczytać"
A jak widzę przyszłość? - świetlaną, będziemy najlepszym, największym, najzabawniejszym, najpoważniejszym, naj, naj, naj forum internetowym w tej części wszechświata. I niech tak pozostanie jak jest, chociaż opozycja pisze, że forum CT umiera.
Z wyrazami szacunku i życzeniami powodzenia na zbliżający się 2011 rok Wasz pucio pucio. :spoko :-P

roger - 2010-09-08, 13:44

janusz napisał/a:
Forum znam od początku :-P i

Hmmm no nie wiem .... nie wiem ....jakieś dowody może ...... :bajer boi wyglada na to żeś stworzył potwora :haha: :haha: :haha:

janusz napisał/a:
A jak widzę przyszłość? - świetlaną, będziemy najlepszym, największym, najzabawniejszym, najpoważniejszym, naj, naj, naj forum internetowym w tej części wszechświata. I niech tak pozostanie jak jest, chociaż opozycja pisze, że forum CT umiera.
Z wyrazami szacunku i życzeniami powodzenia na zbliżający się 2011 rok Wasz pucio pucio. :spoko :-P

A takie rzeczy to tylko w Erze ... ;)

No co Ty Januszku z tym końcem roku uwziąłeś się czy jak ...... czy gwiazdki się nie możesz doczekać bo Ci prezent jakiś obiecali :( ?

PS
Aha jaka opozycja .... ? :mikolaj :box :box2 jest jakaś w Kingsajzie :bajer

janusz - 2010-09-08, 13:50

roger napisał/a:
Aha jaka opozycja .... ? :mikolaj

Opozycję lub konkurencję zawsze jakaś trzeba mieć bo to jest zdrowo. Inaczej wkrada się anarchia.
Ostatnio planowaliśmy plany na Sylwestra i po tym planowaniu tak mi zostało, do tego aura za oknem jesienno zimowa, przepowiednie w telewizyji o pogodzie przechlapane, zbiorniki na opał puste, dostawca cały czas powtarza że będzie taniej należy poczekać. Ot taki choinkowy nastrój :mikolaj .

gino - 2010-09-08, 15:54

KOGUT napisał/a:

Wodnik , prawdę piszę ...
KOGUCIE..juz jasniej nie da rady tego napisac...
moze nie wszyscy na forum sa zainteresowani TWOJĄ PRAWDĄ w kazdym temacie...

:chytry

lepciak - 2010-09-08, 16:21

KOGUT
Cytat:
czasami to Ciebie SZEFIE nie kumam

Nie tylko szefa

Pawcio - 2010-09-08, 17:39

Kogut...
Cyprian zadał dość konkretne pytania, na które wielu z nas może odpowiedzieć w 60 sekund. A TY ZE SWOIM WSZECHMONOPOLEM MÓŁBYŚ TO ZROBIĆW 20 SEKUND.

Każesz mu wertować połowę forum, którego nie zna.. (że ile tam tych tematów jest?)
a wiesz, że sami czasem mamy problemy, aby coś znaleźć.
Nie wszyscy mogą siedzieć całymi dniami na CT.

Łosiu założył temat- i dobrze.. nikt za to go nie strofuje i nie każe mu grzebać w archiwach.
A czemu każesz to robić cyprianowi?
Skoro chcesz pomóc napisz coś konkretnego.. skoro nie chcesz NIE PISZ NIC i nie wyciągaj tego dywanika znów na sam wierzch.

łoś - 2010-09-08, 20:35

KOGUT napisał/a:
i mam olać nowego kolegę ??? :shock:

A wiejski zamek zamontowałeś? Jeśli nie to do łazienki kupisz sobie drugi. :bigok :haha:

łoś - 2010-09-08, 20:41

KOGUT napisał/a:
zamontowany ...jeden wystarczy :-P

Jesteś czujny jak kogut podwójny :haha: :haha: :haha: