Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Inne imprezy - już za nami - CAMPEROWY SYLWESTER W DWORKU ZIELENIN !!!

dworekzielenin - 2010-09-20, 13:40
Temat postu: CAMPEROWY SYLWESTER W DWORKU ZIELENIN !!!
Witam, po Zieleninskim zlocie zapraszamy na Sylwestra w Zieleninie niestety mamy tylko 15miejsc dla camperów ale jesli ktoś chce to można również zakwaterować się w pokojach w Dworku. Ogólny plan : Czwartek 30.12; przyjazd zakwaterowanie , :food Oficjalna kolacja powitalna dla Gosci Sylwestrowych, Piątek 31.12:wyjazd dla chętnych na stok narciarski w Oś. Narciarskim Trzepowo, Noc Sylwestrowa zabawa do bulu :band: (specjały naszej kuchni i jeden szmpan na parę w cenie ), Sobota 01.01. Kulig ,ognisko z kiełbaskami i grzaniec :pifko2 . Niedziela czas wolny. Jest możliwość wykupienia posiłków podczas pobytu (śniadanie 15 zł, obiad 25, kolacjia 15). Koszt pobytu campera przez 3 doby 60zł, koszt od osoby (kolacjia powitalna, noc sylwestrowa jedzenie i szampan, kulig ognisko i grzaniec) 165 zł osoba. Jeśli ktoś byłby zainteresowany pobytem bez Campera z noclegami w Dworku prosze o info na pryv. Chętnych proszę o wpisywanie się na wstępną listę , potwierdzeniem przybycie jest wpłata na konto zaliczki wysokości 100 zł od osoby. Pozdawiamy Ania i Michał
dworekzielenin - 2010-09-20, 13:43

A zapomniałem jeszcze że przed ogniskiem jest kulig lub bryczki z pochodniami :kon:
dworekzielenin - 2010-09-21, 10:34

No widzę że nieżle się zaczyna :) (ekipa przednia flanka :kon: ) a co dopiero będzie jak wyślę menu :-P sylwestrowe ! Pamiętajcie że ilość miesca jest ograniczona i dla osób juz pewnych przesyłam nr konta do zaliczki i potwierdzenia rezerwacji (przypominam że zaliczka to 100 zł od os z camperów).
dworekzielenin - 2010-09-21, 14:13

Nie ma problemu lista może być tworzona jak jest :) Ja bedę tylko weryfikował osoby potwierdzone a ta pozostanie lista wstępną i rezerwową za razem :) a do chętnych wysyłam do konto z warukami rezerwacji.
dworekzielenin - 2010-09-21, 20:03

Ponieważ są pytania o pobyt Sylwestrowy rownież w wersji w Dworku , jutro wstawię wersję na forum ;) w dworku jest ok 22 miejsca noclegowe do dyspozycji.
dworekzielenin - 2010-09-22, 06:14

Już wiadomo że Noc Sylwestrowa zaplanowana jest w klimacie Dworskim czyli Hrabiny , Hrabianki Hrabiowie Szlachta, peruki , szble , pistolce i kapelusze , sunie , pantalony i takie tam . Z menu prześlemy wam pare fot z tego typu imprezy. Stoje oczywiście polecam teatry , filharmonie i różnego typu wypożyczalnie.... Meniu i program jescze dzisiaj wieczorem. pozdro Ania
jacekiagatka - 2010-09-22, 11:32

Aż strach się bać :zimno :zimno :zimno

żeby tylko nowy rok zobaczyć :chytry

czy można zostać troszkę dłużej po sylwestrze, żeby odpocząć? Chociaż tak do kwietnia :aniolek :aniolek :aniolek

dworekzielenin - 2010-09-22, 15:01

Hejka
Podajemy szczegółowy program z menu.Jeden jest skierowany do Camperowiczów , drugi do zaiteresowanych osób nie posiadających campera z noclegami w dworku. Jesli ktoś ma jeszcze jakieś pytanka śmiało. Ekipa faktycznie nie w kij dmuchał... no,no... :diabelski_usmiech

dworekzielenin - 2010-09-22, 15:29

programy
AUTOJUR - 2010-09-22, 18:42

Camperowy Pobyt Sylwestrowy
Dworek Zielenin 2011
Czwartek 30.12
Przyjazd i kwaterunek
20.30 Powitalna kolacja integracyjna w Dworku
Piątek 31.12
10.30 Wyjazd do” Ośrodka Narciarskiego w Trzepowie„
(12km) – dla chętnych.
20.00 Bal sylwestrowy w „Podziemiach Dworku”
Menu:
Przystawka: Tatarzyn w sidłach cebulowo-ogórkowych
Danie ciepłe: Krem z grzybów licznych okolicznych zabielany śmietaną sypany pietruchą z lata
Wieprzek duszony w Zieleninie
Bulwy z ziołami
Kasza z gryki
Warzywny ogród
Zakąski zimne: Patera mięsiw pieczonych- karczek, szyna, schabik, polędwiczka,
Jaja zabrane przepiórce z sosem od Tatara
Pasztet z blachy słoniną kraszony
Śledzik pływający w śmietanie
Smalczyk dworski z ogórasem z beczki
Rybki zwędzone Kaszubowi
Serowe fantazje Jejmościny
Zmieszane warzywa
Marynaty Pani Domu w postaci różnistej.
Słodkości gburowej
Napitek wszelaki nieprocentowy
24.00 Szampański szampan i frajerwerki
Danie ciepłe: Gulasz Węgierskiego Hrabiego
Barszcz purpurowy w towarzystwie francuskim
Sobota 01.01
16.30 Kulig z pochodniami
18.00 Ognisko i biesiadka w „Wiacie Wojów”
Pieczone kiełbachy z ogniska
Bigos na winie
Chleb suto zasmalcowany
Ogóry beczkowe
Grzaniec prosto z Galicji
Niedziela 02.01
10.30 Pożegnalna herbatka i ciacho.
Zapraszamy serdecznie Hrabiostwo, Szlachtę, Jejmościny i Jejmościów na hulanki ,swawole przy Sylwestrowym stole…
Wszelkie przebieranki mile widziane – nawet te niekoniecznie w temacie!
Koszt pobytu 165 zł /osoba/60zł parking campera (3 doby).
Możliwośća wykupienia pełnego wyżywienia podczas pobytu w Dworku 80zł/osoba.

GOSIAARCADARKA - 2010-09-22, 19:07

W zeszłym roku na Sylwestrze CT tzw. "obcy goście" bawili się u nas super.
Nawet nie chcieli wracać na swoją salę :haha: :haha: :haha: :haha:

dworekzielenin - 2010-09-27, 10:25

No cóż, dopiero dzisiaj jestem w stanie coś kliknać :) ). Dziękuję wam wszystkim za wielką niespodziankę którą mi zrobiliście pojawiając się pokolei za wspańiałą zabawę i atmosferę która wam towarzyszy chyba zawsze. Bystemu przekazałem płytkę z urodzinowym hymnem, No i mam ndzieję że razem nagramy w całym składzie jakąś kolęndę na święta. Odrazy informuję że "Owoc" czuję się dobrze podobno trochę się bał zasnąc wieczorem więc sobie zapodał jedno Piwko na wszelki wypadek... :-/ . Jescze raz dziękuje wam wszystkim a jak już będą jakieś mmateriały po urodzinowe to dam wam znać...> Jęśłi chodzi o stroje na Sylwestra to podchodzimy do tego na luzie ....Pozdrawiam Michał :diabelski_usmiech
Bystrzaki - 2010-09-27, 12:32

dworekzielenin napisał/a:
No cóż, dopiero dzisiaj jestem w stanie coś kliknać ).

Michał co tak późno :lol:
Miło, że udało się nam zrobić Ci niespodziankę, ale nie udałoby się to bez Ani , która wszystko koordynowała i bardzo jej za to dziękujemy :bukiet:
Mieliśmy wpaść na grzybki , a jak to zawsze w Zieleninie skończyło się :diabelski_usmiech super zabawą.
Co do urodzinowego hiciora to chyba tylko poprzez YouTube da się wstawić u nas na forum. Kolegom spróbujemy przeslać e-mail-em .
"Owocowi" życzymy zdrówka , bo przyda się na Sylwestra :haha: :)

KOCZORKA - 2010-09-27, 18:19

maciejhonorata napisał/a:
Ups...A moja żonka miała nadzieję,że pierwszy raz pobawi się na prawdziwym balu kostiumowym...

I mam nadzieję, że będzie to Sylwester przebierańców (ja się przebieram). :bigok
Rok temu w Lusowie mieliśmy takiego właśnie Sylwestra i było SUPER!
Nie narzucajmy tylko tematyki wieczoru, zostawmy inwencję w rękach ludków - to dopiero będą niespodzianki. :szeroki_usmiech

ekosmak.dabrowska - 2010-09-27, 20:07

:spoko
dworekzielenin napisał/a:
No cóż, dopiero dzisiaj jestem w stanie coś kliknać )

Nie dziwota, wszędzie Cię było pełno. Super z Was gospodarze, a co się dziać będzie, po "ostatniej trójce z przodu" :?:
Wielkie dzięki za klimacik [ Floydzi, Stachura, SD, Dżem, same hiciory] :roza:
Szacun dla "skrzypka" szarej eminencji The Cleaners. :spoko
Zdrówka dla Owoca - dbaj o siebie, Sylwester przed nami.
KOCZORKA napisał/a:
I mam nadzieję, że będzie to Sylwester przebierańców (ja się przebieram).

Lucynko coś mi podpowiada, że tu nie o strój chodzi, coś mi mówi, że " moc będzie z nami"
Cytat:
Co do urodzinowego hiciora to chyba tylko poprzez YouTube da się wstawić u nas na forum.

Bystrzaki czekamy :spoko

dworekzielenin - 2010-09-28, 11:59

Wracając do Sylwka to napewno jest przebierany, kto za co się przebiera to już jego wybór. Chciałem tylko zapodać jakiś klimat imprezy a możliwości jest np. wiele. Co się tyczy wyjazdów na narty to informuję że na wyciągach działają wypozyczalnie sprzętu i to całkiem niezłej klasy więc kto nie ma może sobie wypozyczyć info na stronie oś. w Trzepowie. Kooperujemy ściśle ze szkółką narciarska więc można uzyskać porady lub wykupić poza (kolejnością oczywiście) szkolenie. Prosiłbym również o jakieś info dotyczące waszych pobytów (macie w końcu doswiadczenia z zeszłego roku ) Dworek jest do waszej dyspozycji tak jak i dla innych gości Sylwestrowych a na krzesełkach na dworzu mi siedzieć nie będziecie... :haha: .Czyli co jest potrzebne zimą do campera i jego załogi (przyjmijmy że będzie śnieg)
dworekzielenin - 2010-10-04, 11:37

:mikolaj No to zimowy spływ macie załatwiony :) ) zamiast wody będzie śnieg . Budujemy w Trzepowie w tym roku rynne kajakową w której będzie można zjechać z wyciągu na kajkach( proponuję na czas) żeby coś się działo więc Piotrze jest jak chciałeś:). W dworku został już tylko jeden pokój wolny a na liście 4 miejsca dla camperów . Osoby które już wpłaciły zliczkę proszę o wpisywanie się na listę główną . Ta lista pozostanie rezerwową jak ktoś z głównej zrezygnuje może odsprzedać swoje miejsce załodze (byle bez konikowania;-) z listy rezerwowej.Zibi i pozostali spiący w Dworku są już na liscie rezerwacj Dworkowej i mają pokój nr 2. Pozdrawiam Michał
dworekzielenin - 2010-10-07, 10:33

W sobotę wieszmy listę już pewnych Gości Sylwestrowych .... OJ BEDZIE SIE DZIAŁO :-P
dworekzielenin - 2010-10-10, 08:10

Anna Rudnicka, Zielenin 5, 83-422 Nowy Barkoczyn, Bank Zachodni WBK S.A. 53 1090 1896 0000 0005 0801 6715. Zaliczka po 1oo zł od osoby,pozostała kwota 65 od os do 20 grudnia , za capera na miejscu . Pozdrawiamy Ania i Michał
dworekzielenin - 2010-11-03, 15:46

Cześć, prąd jest oczywiście przewidziany do każdego campera (choć lepiej by było kożystać w miarę oszczędnie co bym z torbami nie poszedł:), a gaz można kupić na wjeżdzie do Zielenina po prawej stronie czyli ok 500 metrów przed nami po 45 zł za butlę.
dworekzielenin - 2010-11-03, 15:50

A jeszcze chciałem poinformować iż w najbliższą sobotę Gościmy Góralską Kapelę w Zieleninie impreza otwarta wstęp 50 zł (w tym orginalna Kwaśnica na żiobrze, Golonko Janosika, oscypki ..... itd ZAPRASZAMY Z CAMPERAMI Ania i Michał
dworekzielenin - 2010-12-13, 21:21

Witam, :mikolaj O to aktualna lista czyli zostały jeszcze 2 lub trzy miejsca na Campery . Jeśli są jacyś chetni można dopisać sie do listy i wysłać zaliczkę w celu potwierdzenia . Jutro oprócz osób które już sa potwierdzone powpisujemy pozostłe wpłatyt.

1.Tolo-Digli
2. Kurczaki POTWIERDZAMY
3. EKOSMACZKI
4.Bystrzaki POTWIERDZAM
5. ARCADARKA
6. jacekiagatka
7. KOCZORKI ,
8. AUTOJUR
9. maciejhonorata(4 osoby) POTWIERDZAMY
10. Papamila POTWIERDZAM

11.Hutarz Zbigniew (Zibi i Dona) +pokój 2-os POTWIERDZAMY
12. marius (mariusz i agnieszka) + pokój 2-os POTWIERDZAMY

:bigok

dworekzielenin - 2010-12-15, 19:55

HEJ HO,

Przy załogach pozwoliłem sobie postawic znaczek w postaci ixa:) są toosoby które zrobiły wpłaty, mam jeszcze wpłatę której nie mogę przypisać (Marcin Piaskorski z Szczecina -nie znam Niku ?)

1.Tolo-Digli POTWIERDZAM X
2. Kurczaki POTWIERDZAMY X
3. EKOSMACZKI
4.Bystrzaki POTWIERDZAM X
5. ARCADARKA
6. jacekiagatka POTWIERDZAM X
7. KOCZORKI 2 osoby POTWIERDZAMY X
8. AUTOJUR
9. maciejhonorata(4 osoby) POTWIERDZAMY X

10. Papamila +pokój POTWIERDZAM X
11.Hutarz Zbigniew (Zibi i Dona) +pokój 2-os POTWIERDZAMY X
12. marius (mariusz i agnieszka) + pokój 2-os POTWIERDZAMY X

Jeśli chodzi o ekosmaka jak nie przyjedzie odwołuję Sylwka :oko - Ania liczyła na to że chociaż w salatki bedzie mogła sie zaopatrzyć :) , Hej postarajcie sie koniecznie . Jesli ktoś zrobił wpłatę i go pominełem to niech da znaka- bedziemy szukać.

Pozdrawiamy wszytkich bardzo serdecznie i mam nadzieje ze chociaz częsć weżnie przebrania jak nie wszyscy, ja bede w przebraniu hahaha

dworekzielenin - 2010-12-15, 20:21

No kiedyś nawet mieliśmy wizję podstawienia pod dworek kół i pojechania na jakiś zlocik :ok
dworekzielenin - 2010-12-15, 20:30

No i juz sie wyjaśniło Macin to nie marcin tylko Mariusz . W tym pędzie już mi sie imona zomywają ale jest to Mariusz z Agnieszką. Pozdrawiam idziękuje za szybką odpowiedz.

Pozdrawiam

dworekzielenin - 2010-12-15, 20:54

:mikolaj A i najważniejsze w Zieleninie w tej chwili na Termometrze -24 stopnie !!!
ARCADARKA - 2010-12-16, 11:32

Witajcie :mikolaj
szkoda ,że mordeczki nie przywitamy z wami Nowego Roku :-/ ,ale nie zawsze jest pierwszy maja :) i musimy zrezygnować :gwm ,za duże koszty tej imprezy :-/ ,w tej chwili każdą złotówczynę oglądamy pod słońce ,muszę dbać o naszą inwestycję , a ona pochłania sporo o czym dopiero teraz się przekonałem :shock: :wyszczerzony: ale jeszcze nie jeden Sylwek przed nami ,otworzymy szampana z Gosiaczkiem i wypijemy za zdrowie wszystkich znajomych z CT

pozdrawiam i życzę miłej zabawy :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

Tolo-Digli - 2010-12-16, 14:25

Wiecie co mam pomysła zrezygnujmy wszyscy będzie super bo mi też już się nie chce jechać :bylo fajnie :aniolek
ARCADARKA - 2010-12-16, 14:57

Tolo-Digli napisał/a:
Wiecie co mam pomysła zrezygnujmy wszyscy będzie super bo mi też już się nie chce jechać :bylo fajnie :aniolek

Przyjacielu nie miej mi za złe :-/ wiesz jak was lubimy :bukiet: ,ale przeliczyłem się z inwestycją i musimy oszczędzać ,i to cała prawda ,a wiesz ,że zawsze walę prosto z mostu ,raz z górki ,raz pod górkę :bigok a nie jestem z tych którzy uważają postaw się ,a zastaw się :haha: :haha: nie mam nie jadę :gwm i wcale tego nie wstydzę się :)
Bawcie się i wypijcie zdrówko tych ,którzy nie mogli być ,i nie pisz głupotek ,że ci się nie chce ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,napisałem ,że jeszcze nie jeden sylwek przed nami ;) ;) ;) ;) ;) ;)

Mutek - 2010-12-21, 20:19

Kochani czy na te balety się przebieramy ???bo my się nastawiliśmy,ze tak..a jak Wy?????
Dona

Tolo-Digli - 2010-12-22, 16:03

maciejhonorata napisał/a:
Koczorka tez juz wcześniej pisała ,że sie przebiera
:haha: :haha: :haha: Lucyna nie musi się przebierać :haha: :haha: :haha: :aniolek
jacekiagatka - 2010-12-22, 22:55

Tolo zacznij uciekać :haha: :haha: :haha: :haha:

Agnieszka też ma już przebranie, ja nie muszę, idę jak zwykle jako SHREK :spoko

Bystrzaki - 2011-01-02, 16:18

Ani i Michałowi serdeczne podziękowania za zorganizowanie nam tylu atrakcji przez cały czterodniowy pobyt w Zieleninie. Jak zawsze nie sposób się u Was nudzić, ciągle zaskakujecie nowymi pomysłami, a my czujemy się jak u siebie w domu :lol:
A współbiesiadnikom oraz gospodarzom jeszcze raz życzymy , aby ten Nowy Rok 2011 był lepszy od minionego i przyniósł Wam tylko miłe dni. Wszystkiego naj....... i do następnego spotkania :spoko

Endi - 2011-01-02, 17:51

Czy Wy naprawdę sumienia :( nie macie !!!!?????????

Dajcie !! jakieś !!! F O T Y yyyyy !!!!!!!!!!!!! :diabelski_usmiech

Endi - 2011-01-02, 18:27

ptasznik napisał/a:
bredzi od rzeczy...

Pewnie jeszcze nie doszedł do siebie i ciągle mu się ...czka ...dla...dlaaa....czego ? :haha: dlaczeeeeego ???
Czym żeście tam, się struli ??? ;)

A moja przyjaciółka Katarzyna :roza: to...zdjęć nie robiła ?? :spoko

Bystrzaki - 2011-01-02, 18:45

Andrzejku ja niestety fotek nie robiłam, bo jak wiesz mamy zepsuty aparat od Mrągowa , a nowego jakoś jeszcze nie zakupiliśmy :( Nocne z telefonu kiepsko wychodzą.
Endi - 2011-01-02, 19:23

Trzymamy za słowo !! :ok ;)
jacekiagatka - 2011-01-02, 19:45

My również dziękujemy za wspaniałą zabawę. :spoko :spoko :spoko
marius - 2011-01-02, 19:53

Szczęśliwie dodarlismy do Szczecina.

Dołączamy się do podziekowań dla Michała i Ani. Spośród ostatnich 5 zabaw sylwestrowych, ta dzieki towarzystwu, strojom, gospodarzom oraz ADHD pewnego przesympartcznego osobnika wypadła najlepiej.
Tesknimy już do kolejnych spotkan w tym samym składzie.

Pozdrawiamy wszytskich wpółbiesiadników

Biskup z Gosposią

Mutek - 2011-01-02, 22:09

Właśnie przyjechaliśmy do domku szczęśliwie i przesyłamy podziękowania dla Ani i Michała za piękny Sylwester :kwiatki: i pozdrawiamy Wszystkich uczestników i dziękujemy że mogliśmy być z Wami :bukiet: :spoko
dworekzielenin - 2011-01-02, 22:20

:spoko Też serdecznie dziękujemy za waszą wizytę wspaniały humor i prześwietną zabawę. Jak zwykle byliście mimo różnych problemów które was spotykają w tryskający i wspaniali jak zawsze pełni optymizmu i usmiechu i pogody ducha na nadchodzący Nowy Rok. Pozdrowienia i podziękowania. Do zobacznia niedługo.... :kwiatek .

Pozdrawiamy Ania i Michał :diabelski_usmiech

WINNICZKI - 2011-01-02, 22:32

Musiała być niezła zadyma skoro nikt nie chce pokazać zdjęć :box :box2 :bajer :spoko
Endi - 2011-01-02, 22:43

WINNICZKI napisał/a:
Musiała być niezła zadyma

Oooo takkk...zadyma była, ale kilkanaście godzin wcześniej...wiało jak chol... :szeroki_usmiech Nie wiem tylko - czy wszyscy dojechali ?? ;) :spoko

Tolo-Digli - 2011-01-03, 16:23

Aniu Michale dziękujemy za wspaniały pobyt ,warto było taki kawał się przedzierać.
KOCZORKA - 2011-01-03, 22:33

Również Koczorki szczęśliwie dotarły dzisiaj do domu i pragną podziękować Ani i Michałkowi za Szampańskiego Sylwestra, przepyszne obiadki i prawdziwą, rodzinną atmosferę. :bukiet: :bukiet:
Dziękujęmy także wszystkim wesołym ludkom, którzy z nami tam byli i cudownie się bawili. :bigok

Pozdrowionka i do rychłego zobaczyska. :spoko

fest2 - 2011-01-04, 17:48

:shock: A zdjęć jak nie było tak nie ma :?
piotreksylwia - 2011-01-04, 19:03

Kochani z tego co piszecie bawiliście się wspaniale :ok :ok
Prosimy o fotki :bigok chcemy zobaczyć te wasze wesołe sympatyczne bużki
Pozdrawiam :spoko :spoko

Mutek - 2011-01-05, 18:52

Moi drodzy ze zdjęciami to dość trudno bo - na stok,który pokonywaliśmy w pięknym stylu (na oponach i tyłem)aparatów nie braliśmy bo niewygodnie,podobnie na kulig...a na sylwestrowe szaleństwo nałożyłam szkła kontaktowe. Efekt większość rozmazane co jest usprawiedliwione-5diopli na każde oko.
Ale w ramach relacji:...- była wśród nas szlachta coś około 6par, król Henio VIII(nawiasem mówiąc pięknie grający na gitarze wieczorami przy kominku) z jedną ze swych żon,maleństwo z boną ,Super Men,kilka piękności z epoki w pięknych perukach inne w kapeluszach, Al Capone z towarzyszką, jakiś pirat, jego wysokość biskup Mercedes,piękne dziewczę w króciutkiej ludowej sukieneczce i być może jeszcze ktoś,ale pamięć lekko mi się sylwestrowymi toastami,,przerzedziła". Kilka zabaw noworocznych już przeżyłam- ale witanie Nowego 2011 Roku długo w swej pamięci piastować będę.

Jeszcze raz WIELKI DZIĘKI Ani i Michałowi :za niepowtarzalną atmosferę -bo czuliśmy się jak u siebie w domu,za trud i masę pracy,którą w przygotowanie naszej zabawy włożyli.
Kochani wszystkiego najlepszego w Nowym 2011 Roku-do zobaczenia na zlotach lub na szlaku! Dona

janusz - 2011-01-05, 22:59

Będzie ktoś miał ochotę to wstawi, nie bądźcie nachalni. :spoko
KOCZORKA - 2011-01-06, 00:26

Koczorka bardzo koledzy przeprasza :bukiet: , ale na prawdę nie robiłam zdjęć. :oops:
Jakoś tak czas szybko zleciał i zimno na polu :wyszczerzony: (dworze) i dobra zabawa i fotek mi brak. :(

WINNICZKI - 2011-01-06, 10:56

Miałem,coś jeszcze napisać,ąle wstrzymam się od komentarza :-/ :-/
Dla mnie to tylko szkoda,że w wyniku zaistniałej sytuacji KOCZOR zrezygnował :bigok :bigok :bigok