| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Kupiłem dawce :)
sarin7 - 2010-10-07, 15:44 Temat postu: Kupiłem dawce :) Witam grono kamperowiczów.
Kupiłem dawce- znaczy się przyczepkę kempingową angielkę która posłuży do budowy kampera , elementy które chce wykorzystać to przede wszystkim okna, sprzęt agd, oraz ogrzewanie z boilerem. Przyczepka niestety nie może się poruszać po polskich drogach , w związku z powyższym pytanie.
Jeśli przyczepka ma szerokość 2.20, to jaki może być rozstaw kół ? Pytam , bo szerokość załadunku autolawety to 2.10, i mam obawy czy wejdzie. drugie pytanie czy można transportować autolawetą przyczepki ? czy tylko auta ? pozd
Marek
janusz - 2010-10-07, 15:54
Po pierwsze witam cię.
Myślę, że będzie miała rozstaw większy od auto-lawety. A myślę tak bo kiedyś wiozłem taką kombinację, nie zmieściła się na szerokość, postawiłem ją na samych bębnach hamulcowych. Druga trudność to było umocowanie jej na lawecie, Przyczepa ma jedną oś i nie chce sama stać prosto. Ja przywiązałem dyszel przyczepy do dyszla lawety i wtedy cały zestaw miał pewnie z 5 metrów wysokości bo tył zadarł się do góry. Pewnie nie zmieści się ani do promu ani do tunelu. Są firmy które przywożą samochody z Anglii koszt jednak będzie chyba większy niż wartość przyczepy.
sarin7 - 2010-10-07, 16:10
| janusz napisał/a: | Po pierwsze witam cię.
Ja przywiązałem dyszel przyczepy do dyszla lawety i wtedy cały zestaw miał pewnie z 5 metrów wysokości bo tył zadarł się do góry. Pewnie nie zmieści się ani do promu ani do tunelu. . |
Problem w tym, iż nie mam prawka B+E i transport odbędzie się autolawetą , rzeczywiście jak ją przymocować ? dyszlem chciałem do tyłu , ale nie będzie do czego jej przywiązać . Ale mi dałeś do myślenia .
akissjg - 2010-10-07, 16:20
Witaj
W sprzedaży są kule do mocowania przyczep w quadach pokombinuj z przymocowaniem takiej do konstrukcji lawety i przynajmniej zaczep będziesz miał stabilny a pasami przyczepisz ramę do konstrukcji lawety i będziesz miał w miarę stabilnie przymocowaną cepkę.
sarin7 - 2010-10-07, 16:51
| KOGUT napisał/a: | po co chcesz wozić całośc ??????????????????????? rozkręć ja tam i wszystko zmieścisz w małym transicie ... rozwalić przyczepę na kawałki to jeden dzień i po kłopocie |
wynajęcie dostawczego , a autolawety podobna cena, a skorupka możę się przydać, albo pójdzie jako barak na budowe za 200zeta, gdyż zostawiam kuchenke zlew i meble.
| Cytat: | Witaj
W sprzedaży są kule do mocowania przyczep w quadach pokombinuj z przymocowaniem takiej do konstrukcji lawety i przynajmniej zaczep będziesz miał stabilny a pasami przyczepisz ramę do konstrukcji lawety i będziesz miał w miarę stabilnie przymocowaną cepkę |
witaj milo, czy możesz mi podać jakiegoś linka, gdyż nie zabardzo rozumiem o jakie kule chodzi . Dziękuje
sarin7 - 2010-10-07, 17:08
żebyśmy się dobrze zrozumieli, chce po nią wyjechać czyms takim autolawetą i starczy kat B
najmniejsza laweta do której mam dostęp to DMC 2000 + minimum auta Dmc 2000 , przekracza 3,5t, czyli kat. b_E
Uploaded with ImageShack.us
sarin7 - 2010-10-07, 17:13
zapomniałem dodać
wynajecie autolawety 300brytto
dostawczego 244 brutto
w sumie różnica znikoma
sarin7 - 2010-10-07, 17:17
to mała przyczepka 3,60 długość plus dyszel (strzelam 1.20) cirka 4,80
sarin7 - 2010-10-07, 17:20
sorki pomylka 3.80 plus 1.20 dyszel, w razie czego bede ciął dyszel
demontować koła ? kal wówczas zabezpieczyć taśmami koła ?
sarin7 - 2010-10-07, 17:22
a wymiar lawety 4.5 , a nie może wystawać poza obrys dyszlem do tyłu, z czerwoną flanelcią ?:)
sarin7 - 2010-10-07, 18:21
kogut , przyczepka jest w Pl, obrócę w jedną dobę . Tak wiec nie ma tak źle, sorki moze źle to opisałem , co nie zmienia faktu że musi być "lawetowana"
tylko czy samo ściągniecie kół , załatwi temat .
przedstawiam foto cepki, w sumie kupiłem ją dla okien bo ma regularne , co mi bardzo w przypadku zabudowy typowego dostawczaka "iveco daily 3 " odpowiada . Okna uchylne w całości w czasie postoju, a w czasie podróży , uchylamy góry okien jak w pociągu
sarin7 - 2010-10-07, 18:28
okno z bliska
akissjg - 2010-10-07, 19:11
| Cytat: | | czy możesz mi podać jakiegoś linka, gdyż nie zabardzo rozumiem o jakie kule chodzi . Dziękuje |
Witaj miałem na myśli coś takiego
sarin7 - 2010-10-07, 19:21
akissjg
mało kumata ze mnie bestia, i nie wiem jak to wykorzystać
donald - 2010-10-07, 19:30
wkrecasz kule zaraz za kabiną w podloge i do niej zapinasz przyczepe. Masz wtedy stabilnie zamontowaną przyczepe.Poten to tylko calosc przypiącpasem by do gory na dolkach nie podskakiwalo i wioo do domu. Na samych bebnach jak ją ustawisz to powinno być ok.
akissjg - 2010-10-07, 19:31
W auto lawecie zainstalowana kula za kabiną stanowi pewny uchwyt na którym zaczepiasz dyszel przyczepy, tył przyczepy mocujesz pasami do konstrukcji lawety i masz przypiętą przyczepę do transportu. takie rozwiązanie widziałem u jednego z gości zajmujących się ściąganiem przyczep z zachodu drugą ciągnął normalnie na kołach za pojazdem i w ten sposób przy jednej trasie ciągnie dwie.
sarin7 - 2010-10-07, 19:37
hm, pytanie czy taki uchwyt da się zamocować w tej autolawecie bez ingerencji mechanicznej. (rozwiercania)
druga sprawa, w sobote jade po cepke, więc zakup takiej kuli z allegro odpada, a szczerze powiedziawszy nie wiem czy dostanę taką kule w sklepie moto.
Spróbuje zrzucić koła, i na bębnach wciągnąć na pakę, i sciągnąć tył/przód pasami.
no chyba że jeszcze jakiś pomysł ?
szymon79 - 2010-10-07, 20:32
sarin7, a może warto poszukać innej autolawety z takim zaczepem na przyczepke?
a tak po za tym to KOGUT dobrze mówi - zakładasz tablice i wio do przodu
( ciekaw jestem ile km masz do przejechania)
Fux - 2010-10-07, 20:34
a czerwonych tablic nie ma?
Andrzej 73 - 2010-10-07, 21:14
A mogę spytać ile kilometrów masz do przejechania po cycepkę? Chyba nie dziesięć.
sarin7 - 2010-10-08, 05:54
przyczepka oddalona 600km . ( ja jestem ze śląska, jade na pomorze)
Nie mam nawet odpowiedniego samochodu do ciągniecia przyczepki, ( haka nie mam ! , i nie chce miec , a instalować za 500zł coś na jeden dzień ) bez sensu!
sarin7 - 2010-10-08, 06:05
a z tym dowodem i rejestracją dobry pomysł, przygodę z karawaningiem chcę dopiero zacząć, a żaden z moich znajomych/rodziny przyczepki nie ma , więc nie miałbym od kogo
Rockers - 2010-10-08, 06:13
możliwe że taką kulę da się dokupić w sklepie z akcesoriami do przyczep, zobacz w tamie w piotrowicach oni tam mają dużo części typu zaczepy do kul więc może i kule mają, akurat za tym tam nie patrzyłem ale jest duża możliwość, możesz zadzwonić się zapytać. Mam namyśli sklep TAM w Piotrowicach, gdzieś już podawałem do nich adres, nają też akcesoria do kamperów i kempingów.
No znalazłem adres http://www.przyczepy.katowice.pl/
sarin7 - 2010-10-08, 07:15
Rockers dzięki za info, trochę jestem ze wszystkim opóźniony, dziś i jutro pracuje do 16 i nie dam rady z Bielska Białej podskoczyć do Katowic , ale chyba zamówię coś podobnego u ślusarza, każe mu zrobić dłuższe na 50 cm , a wykorzystam stary hak . dzięki
sarin7 - 2010-10-09, 07:02
Mam jeszcze jedno pytanie , podepnę się do swojego wątku .
czy zakupując przyczepkę angielkę na umowę kupna - sprzedaży , ( bez dowodu rejestracyjnego , w Anglii nie ma ) muszę ponieść jakieś dodatkowe koszty ?
1. np 2 % do skarbówki ? ( i jak to mogą sprawdzić że zakupiłem? skoro nie była rejestrowana w PL )
2, Z cła są zwolnione, ale uważam że to sprowadzający miał się tym zająć
Przypominam że Cepka będzie rozebrana na częśći, ślad po niej zaginie, (dawca do kampera) czy musze posiadać dokument wyrejestrowania ? co sądzicie ?
Sorki za proste głupie pytania, ale to moja pierwsza cepka .
szymon79 - 2010-10-09, 08:11
| sarin7 napisał/a: | | Rockers dzięki za info, trochę jestem ze wszystkim opóźniony, dziś i jutro pracuje do 16 i nie dam rady z Bielska Białej podskoczyć do Katowic , ale chyba zamówię coś podobnego u ślusarza, każe mu zrobić dłuższe na 50 cm , a wykorzystam stary hak . dzięki |
przecież sklep masz pod domem
http://www.infofirma.pl/tadeo/[/b]
szymon79 - 2010-10-09, 08:14
link nie działa a poprawić nie moge podaje jeszcze raz działający
http://www.infofirma.pl/tadeo/
p.s.
przepraszam za bałagan
sarin7 - 2010-10-09, 08:36
szymon dzięki, sprawę transportu mam już rozwiązaną . będzie spięty dyszel do lawety. Dzieki za link, Tadeo znam , ale umkło mi
|
|