|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FORD - Skrzynia
ARCADARKA - 2011-01-13, 22:13 Temat postu: Skrzynia kochani ,może ktoś coś będzie wiedział ,poszukuję w miarę po małym przebiegu
skrzyni biegów do Forda Transita 86-92 od modelu 2,5 D nr. skrzyni 9
dzięki z góry
krzysztofCz - 2011-01-14, 13:20
Darku a te sprawdzałeś ?
TUTAJ
TUTAJ
TUTAJ
TUTAJ
Pewnie sprawdzałeś, ale chciałem dobrze
ARCADARKA - 2011-01-14, 13:23
Dzięki wielkie ,już paru kolegów z CT szukają skrzyni za co wielki pokłon ,,ale z tą skrzynią kiepsko ,trza szukać
jeszcze raz dzięki
moja ARCA będzie wielce zadowolona jak dostanie oszczędniejszą przerzutkę
ARCADARKA - 2011-03-11, 23:30
No ,koleżeństwo znalazłem skrzynię czterobiegową ,ale trojka z nadbiegiem i oczywiście czwórka z nadbiegiem pasuje jak ulał do mojego zabytku w komplecie lewarek z przełącznikiem i kostka w komplecie do podłączenia długo szukałem ale znalazłem w transicie wersja Skandynawska ,zmieniam bo podobno poprawi trochę moc ,również znalazłem skrzynię piątkę ,która również pasuje do mojego MK II ,,,,,,,,,czy ludkowie znający się na rzeczy mogą się wysłowić ,która skrzynia lepsza
Łysy - 2011-03-12, 00:24
hhmmmmmm.....
prezesuu - 2011-03-12, 05:23
Jak wymienisz to może ją przetestujesz na trasie w tą i tamtą, by się troszeczkę obściskać?
ARCADARKA - 2011-03-12, 08:59
prezesuu napisał/a: | Jak wymienisz to może ją przetestujesz na trasie w tą i tamtą, by się troszeczkę obściskać? |
Jacku ,nie długo otwarcie serwisu ,to się na pewno obściskamy
zbychu91 - 2011-03-12, 22:38
Darku chyba lepsza będzie 5-tka , miałem skandynawskiego Transita z 4 i połówkami żadna rewelacja.(nie jestem pewien ale to nie nadbieg a pół do dołu)
koko - 2011-03-15, 22:31
Która skrzynia dodaje mocy ? Ja takiej nie spotkałem!
WINNICZKI - 2011-03-15, 23:06
Skrzynia z wódą
MAWI - 2011-03-15, 23:16
Koko pewnie że masz rację.Żadna skrzynia mocy nie dodaje jest to potoczne powiedzonko.skrzynia jak jest dobrze dobrana pozwoli wykorzystać moc silnika w największym stopniu wtedy kiedy potrzeba.Co do skandynawskiej wersji tranzita .Jest to wersja produkowana na rynek skandynawski i tam jest jago przeznaczenie.Wersja ta różni się wieloma rzeczami które są zazwyczaj uzyteczne w krajach skandynawskich,podam kilka różnic , dwa akumulatory, system specjalnej świecy żarowej ,podgrzewana przednia szyba podgrzewany zamek drzwi i specjalnie skonstruowany (bardziej skręcony) tylny most ,po to aby przy ruszaniu w poślizgu ruszać dwoma kołami(taka niby blokada).Skrzynia jest również inna w tym fordzie który ja miałem celowo wymieniłem za skadnynawskiej na naszą europeiską bo tamta była wolniejsza co dawało poczucie większej mocy auta.ale było wolniejsze (auta jeżdżące w skandynawi potrzebują trochę więcej mocy niestety kosztem szybkości).Dareczku sam wiesz do czego są przeróbki.zakładaj naszą piątkę będzie ok
gino - 2011-03-16, 02:26
Dareczku..
spróbuje co nieco wyjasnic....po swojemu..
na skrzyniach musza byc opisane przełożenia...lub chociaż symbole skrzyni,
dzieki ktorym mozna stwierdzic jakie to są skrzynie....sybkie..czy wolne....
jesli jest tzw ''krótka'' bedziesz szybciej przspieszał, ale wolniej jechał...
jesli jest tzw ''długa'' ...odwrotnie...troszke gorsze przyspieszenie , ale zyskasz na szybkości.....
taka jest ''zasada'' ale to też nie koniecznie...ale o tym-poniżej..
może sie zdarzyc tak..że Twoja czwórka, moze mieć takie samo przełożenie na 4tym biegu..co ktoraś z tych nowych skrzyń- na piątym...
wtedy róznice będziesz miał jedna....wiecęcej machania ręką...czasami wjazdy pod górke łatwiejsze, bo zyskasz jeden posredni bieg,ale zysków na szybkosci ZERO.
co do tych skrzyń jeszcze jedna uwaga.....
ta krótka i długa../5biegowa/ moga sie też róznic tylko pierwszymi trzema biegami..
czwórka i piątka, moga mięc juz jednakowe przełozenia....więc obie..szybkośc max będą miały taka samą , a jedynie będzie róznica w rozpedzaniu autka do końca 3biegu..pózniej..juz bez róznic.
ale....jest jeszcze jedno ''ale''....o tym za chwilke
nie mam żadnej literatury do transita..ale, jak Ty masz,znajdz oznaczenie tych dwóch skrzyń..i sprawdz...
wiem, ze bardzej chodzi Ci o szybkośc..wiec przełożenia niskich biegów nas nie będą interesować...
a szybsza bezie ta o nizszej wartości ''powyzej zera''...na piątym biegu
czyli np. jesli na piatce jedna bedzie miała 0,76 a druga 0,70 szybsza będzie ta druga...o mniej więcej 7-8%
tyle że w przypadku alkowy...nie tu moze byc sukces...
i tu to wcześniejsze ''ALE''
do ''szybszej'' , niestety, potrzebny jest .....wiekszy ZAPAS mocy....
czyli,może sie okazac, że przy alkowie, na szybszej.....będziesz jechał.......wolniej...
bo, najnormlaniej w swiecie..braknie momentu i poweru..do rozpedzenia autka...
dlaczego?
juz pisze....
Twoje autko..na Twojej skrzyni..ale-BEZ ALKOWY pojechałoby spokojnie o 20-30km/h szybciej...bo Twoja obecna skrzyna na to spokojnie, bez zająknięcia pozwoli...
skąd wiem że tak jest, Ty tez wiesz...tylko, nie powiązałes tego faktu-ze swoja skrzynia.. przecież,na 100% jak jedziesz za kimś, autko odazu nabiera wiekszej szybkosci...i utrzymując sie za szybszym kamperkiem..w bliskiej odległosci..pojedziesz nawet kilkanascie km/h szybciej..niz..na wolnej przestrzeni..
krotko mówiąc, nie skrzynia Cie ogranicza, tylko MOC SILNIKA....i to jest....gwózdz do trumny..
więc, teoretycznie, krotka skrzynia...może byc W TWOIM przypadku.....korzystniejsza...
gdyz lepiej wykorzysta potencjał silnika......
ale to wszystko TEORIA....a szybsze przełożenia..sprawdzaja sie raczej w zwykłych dostawczakach..
ja uważam..że w Twoim autku,fabryka wsadziła najlepiej dobrana skrzynie..w stosunku do oporu powietrza który daje ALKOWA ...
a szybkości..juz Ci 100razy mówiłem, gdzie masz szukać...
to tyle mojego wymądrzania...
Andrzej_M - 2011-03-16, 11:26
Gino: "i tu to wcześniejsze ''ALE''
do ''szybszej'' , niestety, potrzebny jest .....wiekszy ZAPAS mocy....
czyli,może sie okazac, że przy alkowie, na szybszej.....będziesz jechał.......wolniej...
bo, najnormlaniej w swiecie..braknie momentu i poweru..do rozpedzenia autka... "
ALE jeżeli jest ten zapas mocy, to na dłuższej szkrzyni wszystko będzie OK, a nawet może się okazać że ograniczeniem prędkości maksymalnej będzie maksymalna dopuszczalna prędkość obrotowa silnika. (oczywiście są to rozważania czysto teoretyczne; duzo racji ma Gino zalecając ostrożność w poprawianiu fabryki- nie ma nic za darmo)
gino - 2011-03-16, 11:53
dokładnie Andrzeju..dlatego uzyłem zwrotu - ''może sie okazać''
najlepiej byłoby porównac przełozenie obecnej skrzyni/najwyższych biegów/ z tymi, ktore chce zamontować
jedno jest pewne...
silniczek ktory jest teraz, nie wykorzystuje w pełni skrzyni ktora jest w autku, co...opisałem powyzej...
dlatego, JA , raczej suzkałbym MOCY... a nie zmiany przełożeń...
koko - 2011-03-16, 15:01
Jeszcze jedna uwaga wiem że ford (tylnonapędowy} miał mosty o różnych przełożeniach i tu szukał bym potrzebnych warunków do jazdy.
Darek pamiętam jak mnie wyprzedzałeś CZEGO ty potrzebujesz.
Skorpion - 2011-03-16, 15:36
Darecki wybiea sie swoim kamperkiem na rajd i szuka w nim predkosci
ARCADARKA - 2011-03-18, 16:44
Kochani ,dzięki wielkie za uwagi ,, ,,,,,,,,,,,,,ale przerzutkę chcę zmienić tylko ze względu ,aby ulżyć ARCE ,bo jak górkę zobaczy to ja się bardziej pocę ,założę skrzynię tradycyjną 5 biegową o nr.9 były one zakładane w 2,5 dieslach transitach 86/92 ,pasuje jak ulał , ,,,,,,,,,,,,założę i zobaczę ,jak nie wiele to da ,wymienię główkę w tylnym moście ,też już wiem gdzie można takową kupić ,,,,,dlaczego takie zmiany ,chcę Arcą jeździć do czasu jak pójdę na emeryturę czyli jeszcze 15 latek ,potem wypasik ciekawy i emerytura w Hiszpani ,albo Portugalii,,,,,,,,,,jak nie wystarczy na życie ,,,,,,,,,,najmę się gdzieś na plantację i będzie super ,nie mam zamiaru na emeryturze być władcą pilota ,lub działkowcem i sadzić kwiatki i w konkursach brać udział
czekam na chętnych za 15 lat ,
gino - 2011-03-18, 17:18
ARCADARKA napisał/a: | założę skrzynię tradycyjną 5 biegową o nr.9 były one zakładane w 2,5 dieslach transitach 86/92 ,pasuje jak ulał |
Dareczku..zanim to zrobisz sprawdz przełożenia swojej i tej od diesla..
poniewaz silnik diesel, kręci sie do ok 3tys obrotów, a benzynowy do ok 6tys...to skrzynia z diesla..w benzynie..moze byc baaaardzo ''krótka''
efekt bedzie taki..że będziesz cały czas ''mielił'' biegami....
ale..''mocy'' przybędzie na pewno....
ARCADARKA - 2011-03-18, 17:21
gino napisał/a: | ARCADARKA napisał/a: | założę skrzynię tradycyjną 5 biegową o nr.9 były one zakładane w 2,5 dieslach transitach 86/92 ,pasuje jak ulał |
Dareczku..zanim to zrobisz sprawdz przełożenia swojej i tej od diesla..
poniewaz silnik diesel, kręci sie do ok 3tys obrotów, a benzynowy do ok 6tys...to skrzynia z diesla..w benzynie..moze byc baaaardzo ''krótka''
efekt bedzie taki..że będziesz cały czas ''mielił'' biegami....
ale..''mocy'' przybędzie na pewno.... |
Grzesiu mój transit i 6 tyś obrotów ,chyba żartujesz ,co do dieselka masz rację ,założę i się sam przekonam ,,,,jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz
gino - 2011-03-18, 17:33
tak Dareczku..Twój silnik kreci sie do ok 6tys...
o ile pamietam, ma 105 czy 107KM przy 5200obr. /chyba ze masz wersje 90KM..nie wiem-obroty mniej więcej te same/
czyli...najwiekszy moment obrotowy masz przy 5200 wiec do 6tys..spokojnie go wkrecasz..
no nie na 4biegu oczywiście.. przy obecnej skrzyni..
ale na tej od diesla...będziesz pewnie tyle kręcił
Dareczku....przełożenia to czysta matematyka..tu nie ma ''pomyłek'' ...ani doświadczeń...nie trzeba sie ....przewracać
to działa jak przerzutki w rowerze....
pomysl dlaczego przy tym samym tempie pedałowania...na jednym przełozeniu jedziesz szybciej..na innym wolniej....
nadal uważam że lepiej dołozyc coś...co będzie mocniej...pedałować na najwyższym biegu
ale...rób jak uważasz...
MAWI - 2011-03-18, 18:49
Dareczku ja by pomyślał nad opcją GINO, dobry motor ze sporym zapasem mocy można uchodzić za niewielkie pieniądze.Mając twoje doświadczenie sam go sobie zaadoptujesz.Masz wtedy na pewno spokój do emerytury.Wymiana skrzynki to półśrodek i roota do której na bak wrócisz.Słyszałem jak pracuje twój silnik i wiem że w nim jest jeszcze duch .Zawsze Ci tej mocy będzie brakowało.Domem masz kultowy i niepowtarzalny jak mu nowe serduszko fundniesz to dopiero "będzie klawo jak cholera" i po wszelkich kłopotach.Masz bardzo uniwersalne miejsce na motor i możliwości co nie miara.Ja wsadził bym coś mocnego i typowego np.V6 opla W automacie 211 koni na szrocie dobry za psi grosz kupisz cały zespół.Jest o tyko jeden przykład które można mnożyć.Kiedyś do gaza wpakowałem V6 od BMW wiesz jaka była jazda.
zbychu91 - 2011-03-19, 07:53
MAWI napisał/a: | .Ja wsadził bym coś mocnego i typowego np.V6 opla W automacie 211 koni na szrocie dobry za psi grosz kupisz cały zespół.Jest o tyko jeden przykład które można mnożyć.Kiedyś do gaza wpakowałem V6 od BMW wiesz jaka była jazda. |
Autko Darka jest pojazdem zabytkowym,więc takie zmiany chyba niestety nie wchodzą w grę.
gino - 2011-03-19, 08:46
zbychu91 napisał/a: | MAWI napisał/a: | .Ja wsadził bym coś mocnego i typowego np.V6 opla W automacie 211 koni na szrocie dobry za psi grosz kupisz cały zespół.Jest o tyko jeden przykład które można mnożyć.Kiedyś do gaza wpakowałem V6 od BMW wiesz jaka była jazda. |
Autko Darka jest pojazdem zabytkowym,więc takie zmiany chyba niestety nie wchodzą w grę. |
no masz 100% racji...
i bez zezwolenia konserwatora...skrzyni tez nie mozna zmieniac...
ja podpowiadałem Dareczkowi silnik forda
taki jak ma OHC tylko z wtryskiem EFI /w sumie mógłby wykorzystac nawet swój silniczek/
lub, i to najlepsze wyjście w/g mnie DOHC EFI 125KM
doskonały, bardzo mocny silniczek, i przy tym bardzo oszczędny...
ale...dajmy mu już spokój...zna nasze opinie, wezmie wszystkie ZA i PRZECIW i zrobi to..co uwaza za dobre dla siebie i kamperka
Andrzej_M - 2011-03-19, 19:37
Gino, jest odwrotnie niż pisałeś wczoraj:
załóżmy, że silinik diesla ze swoją skrzynią przy 3000 obr/min daje prędkość samochodu 100 km/h,
jeżeli Darek w miejsce diesla wstawi silnik benzynowy i rozkręci go do 6000 obr/min, to będzie jechał 200km/h
ALE jest jeszcze przełożenie przekładni głównej (w tylnym moście, zapewne inne w dieslach i benzynowych) no i ALKOWA (o której pisałeś wcześniej).
Pisząc na poważnie: kiedyś, jak jeszcze pasjonowałem się samochodami i miałem czas na na studiowanie danych technicznych, to ta różnica pomiędzy roboczym zakresem obrotów silników diesla i benzynowych była zwykle "korygowana" przełożeniem przekładni głównej; dlatego jeżeli da się odczytać przełożenia z obudów skrzyń biegów, to jest dobry pomysł- będzie wiadomo jaki efekt będzie po zamianie skrzyń. (przykładowe dane: I bieg: 3,45; II bieg: 1,96; III bieg 1,37; IV bieg: 0,968- czyli im mniejsza liczba, tym szybciej samochód jedzie, ale pamiętaj o alkowie )
Jest jeszcze pytanie czy można bezkarnie kręcić szybciej skrzynią (w tej dieslowskiej, z założenia wszystko kręci się wolniej, bo silnik diesla kręci się wolniej niż benzynowy,
ale, z drugiej strony, skrzynia dieslowska z założenia przenosi większy moment obrotowy, bo diesel ma większy moment niż benzynowy- czyli powinna być mocniejsza). I bądź tu mądry
gino - 2011-03-19, 21:18
w sumie to wszytsko to tylko teoria..
dlatego, przy tego typu przeróbkach, nalezy się zastanowić i porównać charakterystye silników i przełożenie obu skrzyń. Diesle mają zupełnie inny moment obrotowy, który jest dostępny w niskim zakresie obrotowych silnika i wystepuje w sumie dośc krótko w porównaniu z silnikiem benzynowym, który , ma go znacznie wyżej i dłużej, stąd róznica w przełożeniach,byc może , a nawet na pewno równiez w tylnym moście,starszego typu Dieslem jeżdzi się w przedziale 2000-3500 i tak jest własnie dopasowana skrzynia-razem z dobranym do niej mostem....
podstawą tu , tak jak pisałem wczesniej..sa przełożenia tych skrzyń...i dyferków..
w pratyce, może byc tak jak piszęsz, lub na odwrót..
moze byc tak...że bedzie przyspieszał lepiej..i jechał wolniej..ale..równie dobrze, moze nie mieć sily ruszyc...ale jak sie rozpędzi..pojedzie szybciej....
bez danych..nic nie ustalimy..
mysle że Darek jak juz przerobi..wszystko nam opowie...
ARCADARKA - 2011-03-19, 21:38
tak tak ,wrażenia ,przekażę ,koledzy jeszcze raz dzięki ,skrzynia zamówiona tradycyjna 5 o nr 9
pozdrawiam
chris_voyager - 2011-11-01, 09:44
Hmm, brakuje mi na forum wyników tego ciekawego eksperymentu - pewnie zostały udostępnione zainteresowanym na jakimś zlocie. Ale czy mógłbym prosić o uchylenie rąbka tajemnicy ?
Pozdrawiam
|
|