|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Ducato 2,5td 89 tajemnicza szara skrzynka nad akumulatorem
ArekExpert - 2011-02-14, 11:41 Temat postu: Ducato 2,5td 89 tajemnicza szara skrzynka nad akumulatorem Witam wszystkich,
Od paru dni przegladam nowy nabytek i zastanawia mnie do czego sluzy i jesli dziala to jak sprawdzic czy ok, szara skrzynka umieszczona nad akumulatorem silnika (wyglada na oryginalane rozwiazanie Fiata). Ma podlaczenie dwoch srednio grubych czerwonych kabli i jedno wkrecane zlacze kilku kabelkow. Problem w tym, ze jeden kabelek pradowy (czerwony) jest odlaczony i boje sie, ze po podlaczeniu cos moze pojsc nie tak.
Na dostepnych schematach elektrycznych Ducato I nie udalo mi sie odnalezc tajemniczego pudelka. Bede wdzieczny za porade.
janusz - 2011-02-14, 12:09
Z takiego pobieżnego opisu wynika, że jest to sterownik świec żarowych albo płomieniowej. Wnioskuję to z położenia jej jakie podałeś. Może jakieś zdjęcie tego ustrojstwa pokaż. Trochę więcej, jaki silnik, może zdjęcie głowicy i kolektora dolotowego.
ArekExpert - 2011-02-14, 12:57
Swiec zarowych nie mam - jest plomieniowa i dlatego moze mnie to zmylilo. Rzeczywiscie przy rozruchu zimnego silnika kontrolka swiec na tablicy zapala sie na ulamek sekundy, ale auto przy -5stC zapalilo bez wiekszego problemu. Podlacze i poobserwuje reakcje.
Dzieki.
gino - 2011-02-14, 13:17
ArekExpert napisał/a: | Swiec zarowych nie mam - jest plomieniowa |
z avatarku wynika ze masz ''Ducato I 89 2,5td''
czy w tym roczniku były montowane swiece promieniowe? czy jednak...normalne..żarowe??
ArekExpert - 2011-02-14, 13:34
I tu mnie zaniepokoiles.... Ewidentnie mam jedna swiece plomieniowa. W papierach od poczatku istnienia wykazuje 89 rocznik. Moze ktos wymienil silnik? Calosc instalacji paliwowej i elektrycznej nie wskazuje na przeszczep.
pawel_j - 2011-02-14, 14:00
Mój 2,5 TD z 89 r. też ma świecę płomieniową i "tajemniczą szarą skrzynkę nad akumulatorem", która wg mechanika jest sterownikiem tejże świecy.
janusz - 2011-02-14, 14:11
gino napisał/a: | czy w tym roczniku były montowane swiece promieniowe? |
Fabryki produkują rożne kompletacje samochodów na różne rynki. Kto wie jaka jest historia samochodu za nim został kamperem. Zdarzają się sytuacje gdy producent kamperów kupuje cały transport "okazyjnych" podwozi bo jakiś kontrahent się wycofał i auta, które miały iść np do Skandynawii wylądowały w Niemczech.
Pstryknij fotkę głowicy.
eMKa - 2011-02-14, 15:10
wtyczka okragła wkręcana ?, jeżeli tak to od płomieniówki
eMKa - 2011-02-14, 15:16
pawel_j napisał/a: | Mój 2,5 TD z 89 r. też ma świecę płomieniową |
świece płomieniowe maja silniki z bezposrednim wtryskiem, ale były też wykonania z bezpośrednim wtryskiem beż świec !
ArekExpert - 2011-02-17, 11:15
Zalaczam zdjecie co widac po otwarciu maski komory silnika. Mam nadzieje, ze dobrze widac zespol swiecy plomieniowej.
Dzieki wszystkim za postowe rady.
Biore sie za doglebny przeglad bo widac, ze poprzednicy raczej uzywali niz zagladali. Poluzowane przewody paliwowe, elektryka na skretki, druciki zamiast srub... Feee.
A rodzinka chce juz na wycieczke... dlugi weekend z brudnymi raczkami sie szykuje...
Co ja narzekam? Przeciez ja to lubie.
kimtop - 2011-02-17, 11:21
A gdzie osłona paska rozrządu?
ArekExpert - 2011-02-17, 11:26
Zdjalem by wymienic pasek. Sama oslona ma nawet wszystkie gumki dystanse i srubki.
Mimo ze uzywam netu prawie od poczatku jego istnienia to nie przestaje mnie zadziwac jego sila wiedzy i potega reakcji. Szacun za spostrzegawczosc.
dziwaczek - 2011-02-17, 12:33
A u mnie chyba nie ma świecy płomieniowej? To jest 2.5 D 88r.
Czy ktoś wie jakie jest oznaczenie przepony w pompie paliwa- bo bym nabył tak na zapas.
eMKa - 2011-02-17, 21:04
dziwaczek napisał/a: | A u mnie chyba nie ma świecy płomieniowej? To jest 2.5 D 88r.
Czy ktoś wie jakie jest oznaczenie przepony w pompie paliwa- bo bym nabył tak na zapas. |
Masz 4 świece żarowe, przepona nie figuruje jako części zamienna, tylko cała pompa.W tym roczniku może być pompa starego typu,przykręcana na dwie śruby lub nowego typu na 3 śruby.Na 3 śruby jest dostępna "od ręki", na dwie musiałbym poszukać
Przepony słyszałem ze dobierano od starego Mercedesa, ale nie wiem czy Ci sie opłaca, bo pompa to wydatek ok. 65 zł. a zużyciu ulega nie tylko przepona ,ale cały mechanizm z zaworami włącznie.
martini44 - 2011-02-17, 21:59
Wy mówicie o pompie wtryskowej czy jakiej ??
eMKa - 2011-02-17, 22:10
mówimy o mechanicznej, stare rozwiązania w układzie zasilania, na zdjęciu silnika dziwaczka w lewym dolnym rogu, czarny okrągły detal ( 5cm średnica, pokrywka pompy)
martini44 - 2011-02-17, 22:30
i do czego ona służy ?? podaje paliwo do pompy wtryskowej??
eMKa - 2011-02-17, 22:47
w starych rozwiązaniach pompy wtryskowe rzędowe miały problemy z zassaniem paliwa, później rotacyjne sobie z tym radziły i zrezygnowano z pompy wstępnego zasilania.W najnowszych rozwiązaniach JTD sa ponownie pompy wstępnego zasilania, ale juz elektryczne i zamontowane w zbiorniku (np.Ducato), lub za zewnątrz (np.Iveco)
ArekExpert - 2011-02-17, 23:17
Chlopaki pisza o pompie paliwa zasilajacej pompe wtryskowa. Na zdjeciach widac ja nad pompa wtryskowa.
dziwaczek - 2011-02-18, 09:51
eMKa napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | A u mnie chyba nie ma świecy płomieniowej? To jest 2.5 D 88r.
Czy ktoś wie jakie jest oznaczenie przepony w pompie paliwa- bo bym nabył tak na zapas. |
Masz 4 świece żarowe, przepona nie figuruje jako części zamienna, tylko cała pompa.W tym roczniku może być pompa starego typu,przykręcana na dwie śruby lub nowego typu na 3 śruby.Na 3 śruby jest dostępna "od ręki", na dwie musiałbym poszukać
Przepony słyszałem ze dobierano od starego Mercedesa, ale nie wiem czy Ci sie opłaca, bo pompa to wydatek ok. 65 zł. a zużyciu ulega nie tylko przepona ,ale cały mechanizm z zaworami włącznie.
|
Bardzo dziękuję za informację. Sprawdzę chyba jaką mam. Zastanawiam się czy nie zakupić jako awaryjna (drogowa) część zamienna?
ArekExpert - 2011-02-18, 10:04
Zakup pompy na polke to nie wydatek. Ale wozic skrzynek czesci nie warto. W przypadku awarii pompy zasialjacej mozna ja zastapic kanistrem paliwa z wezykiem polozonym wyzej pompy wtryskowej np zamiast kola zapasowego. Pedzic nie bedziesz, ale na drodze nie bedziesz musial nocowac.
dziwaczek - 2011-02-18, 10:16
ArekExpert napisał/a: | Zakup pompy na polke to nie wydatek. Ale wozic skrzynek czesci nie warto. W przypadku awarii pompy zasialjacej mozna ja zastapic kanistrem paliwa z wezykiem polozonym wyzej pompy wtryskowej np zamiast kola zapasowego. Pedzic nie bedziesz, ale na drodze nie bedziesz musial nocowac. |
Słuszny pomysł będę miał na uwadze.
Bogusław i Ewa - 2011-02-18, 12:38
Czy zaworki w pompce mogą być przyczyną trudniejszego rozruchu po dłuższym postoju?Czy wydajność mechanizmu pompki i membrany ma wpływ na osiąganą prędkość?
eMKa - 2011-02-18, 16:22
Teoretycznie tak, ale może też gdzieś łapać "fałszywe powietrze" i schodzi paliwo z układu.Spróbuj rano przed odpaleniem podpompować ręcznie na pompie wstępnego zasilania .Jeżeli odpali bez problemów to już wiesz że paliwo "schodzi" z układu. winna pompka lub nieszczelność na połączeniach. Jeżeli nic to nie da to trzeba kopać dalej.
ArekExpert - 2011-02-18, 21:23
Bogusław i Ewa napisał/a: | Czy zaworki w pompce mogą być przyczyną trudniejszego rozruchu po dłuższym postoju?Czy wydajność mechanizmu pompki i membrany ma wpływ na osiąganą prędkość? |
Predkość obrotowa w silniku diesla jest prostą funkcją ilości wtryskiwanego paliwa na każdy cykl spalania. Im szybciej tym czas na napełnienie sekcji tloczącej krótszy, a przy zbyt niskim ciśnieniu na pompie zasilającej lub zapowietrzeniu może się zdarzyć, że sekcja tlocząca nie napełni się w 100% więc nie osiągniemy upragnionej predkości.
Skrajny przypadek to brak paliwa i oczywiście obroty spadają do zera (no chyba, że rodzina pcha auto z góry )
Bogusław i Ewa - 2011-02-20, 19:03
Dziękuję za fachowe info.Sprawdzę pompkę jak kamper wróci z zimowej drzemki.
ArekExpert - 2011-02-28, 12:58
janusz napisał/a: | Z takiego pobieżnego opisu wynika, że jest to sterownik świec żarowych albo płomieniowej. Wnioskuję to z położenia jej jakie podałeś. Może jakieś zdjęcie tego ustrojstwa pokaż. Trochę więcej, jaki silnik, może zdjęcie głowicy i kolektora dolotowego. |
Poskladalem do kupy wszystko co udalo sie rozkrecic. Wymienilem pasek rozrzadu i rolki prowadzace, zregenerowalem pompe wtryskowa i wtryskiwacze (serwis w Mlecznej). Podlaczylem skrzyneczke i zadzialalo jak nalezy ( po wlaczeniu pradu kontrolka swieci ciaglym swiatelkiem, a po uruchomieniu miga, poczym gasnie).
Regeneracja ukladu paliwowego bardzo dobrze wplynela na wrazenia z pracy silnika (nie robilem jeszcze prob wydolnosciowych) brak widocznego dymienia i mila uchu praca turbiny.
Dzieki wszystkim za pomoc.
|
|