Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Inne imprezy - już za nami - weekend 7-9. 09 Na grzyby!

baja02 - 2007-08-24, 16:39
Temat postu: weekend 7-9. 09 Na grzyby!
JaWa zmobilizował mnie do napisania!
Nie pamiętam na którym Forum i kto napisał i zdaje się załączył zdj. z pola biwakowego w Fojutowie, wsi leżącej w sercu Borów Tucholskich. Poniweaż informacja była bardzo ogólna więc postanowiłem tam pojechać i sprawdzić "co jest grane".
Zacznę od opisu położenia: Jest to bardzo niewielka wioseczka leżąca na trasie Czersk - Tuchola ( ok. 10 km od Czerska w kierunku Tucholi - droga nr 237, dobra i przed wsią Legbąd skręcamy w prawo - drogowskaz Fojutowo i po przejechaniu ok. 1 km jest tablica informacyjna gospodarstwa agroturystycznego i pola biwakowego). Mam zdj. ale prawdopodobnie nie będę ich umiał umieścić na Forum i w tej sprawie zwrócę się do Janusza, może On to zrobi. Pole namiotowe jest bardzo ładnie położone w niecce, trawiasty, można ustawić się przy lasku, są podłączenia do prądu, ujęcie wody, w gospodarstwie sanitariaty i prusznic z ciepłą wodą. Miałwem przyjemność poznania właściciela tego gospodarstwa i zaproponowałem mu kilka rozwiązań, a mianowicie oświetlenie terenu, zorganizowanie "polowej" zmuwalni naczyń niestety tylko z zimną woda, WC servis i jeszcze kilka drobiazgów. Rozmowa odbyła się 3 tygodnie temu i obiecał, że większość tych propozycji zostanie wykonana. Ja tam wybieram się w czwartek bo narazie po tych ulewach dałem czas grzybom na rośnięcie.
Co do okolicy - przepiękne lasy i ciekawostka pod postacią aqweduktu. Górą płynie Wielki Kanał Brdy, pod nim 11 m płynie Czerska Struga. Jest to budowla z końca XIX w.
A więc do zobaczenia na grzybach! Pozdrawiam.

EDIT by paf
na prośbę kolego baja02 załączam fotki

Sowa - 2007-08-24, 17:50

baja02 napisał/a:
Nie pamiętam na którym Forum i kto napisał i zdaje się załączył zdj. z pola biwakowego w Fojutowie, wsi leżącej w sercu Borów Tucholskich. Poniweaż informacja była bardzo ogólna więc postanowiłem tam pojechać i sprawdzić "co jest grane".

Hmm,chyba ja zamieściłem to na karawaning.pl,jednak nigdy tam nie byłem(na tym polu,bo w Fojutowie i Borach wiele razy) ,a wygląda faktycznie obiecująco.
Po powrocie proszę o krótki opis,bo jak się domyślam chodzi o to gospodarstwo:

http://www.poddebami.borytucholskie.pl/poddebami/

Jeżeli się mylę(tzn,jeżeli to nie to gospodarstwo) to proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam.

tatkog - 2007-08-24, 20:17

A jakie ceny?
papamila - 2007-08-24, 22:17

razem z MK Kaszubską buszowaliśmy po tej okolicy tego lata. Wspaniałe miejsca, dzika niczym niezmącona przyroda. Grzybów co prawda nie było ale za to jakie pstrągi. Kupowaliśmy je w gospodarstwie rybackim niedaleko Fojutowa. Pamiętam że były śmiesznie tanie, już wypatroszone. Bestselerem stały się również pstrągi puszkowane w sosie pomidorowym.
Choć byliśmy tam nie tak dawno, zapas był spory ale z łakomstwa zjedliśmy cały zapas.
Zbliża się jesień i zwyczajowo w Borach Tucholskich będzie wysyp grzybów.
A może karawana grzybowa w jakiś weekend wrześniowy?

JaWa - 2007-08-26, 11:04

Dzięki Jacku za opis miejsca w Fajutowie, na pewno będziemy tam w tym roku na grzybkach.
Tak dla ciekawości, posłuchali Twoich rad ?

tatkog - 2007-08-26, 21:26

papamila napisał/a:
Kupowaliśmy je w gospodarstwie rybackim niedaleko Fojutowa
To miejscowosc Mylof .
tatkog - 2007-08-26, 21:28

papamila napisał/a:
karawana grzybowa w jakiś weekend wrześniowy
Zdecydowanie tak :hello
papamila - 2007-08-26, 22:49
Temat postu: Karawana grzybowa
tatkog napisał/a:
papamila napisał/a:

No to czekamy na propozycje i zgłoszenia :bigok
Miejsce: gdzieś w Borach Tucholskich, no może być niedaleko jakiegoś bajorka
/ ukłon w stronę JaWY/ :lol:

tatkog - 2007-08-27, 10:10

B.fajny camping (byłem wczoraj). Lasy(dużo i fajne) wyglądają na "grzybowe"- teraz zbierałem "kurki" ,położone przy rzece"Brda"(widziałem wędkujących)-niedaleko jezioro Płęsno, są koniki,sprzęt do pływania, wiaty,miejsce zadaszone na ognisko+stoły biesiadne, jaja prosto od krowy,ziemniaki,pomidory itp. 4 pln osoba(dziecko 3), pies 2, camper 10, prąd -licznik -ok.5-7 pln.(do pola na którym była MK jakiś 1 km.).
papamila - 2007-08-27, 14:23

tatkog napisał/a:
B.fajny camping (byłem wczoraj). Lasy(dużo i fajne) wyglądają na "grzybowe"- teraz zbierałem "kurki" ,położone przy rzece"Brda"(widziałem wędkujących)-niedaleko jezioro Płęsno, są koniki,sprzęt do pływania, wiaty,miejsce zadaszone na ognisko+stoły biesiadne, jaja prosto od krowy,ziemniaki,pomidory itp. 4 pln osoba(dziecko 3), pies 2, camper 10, prąd -licznik -ok.5-7 pln.(do pola na którym była MK jakiś 1 km.).

no to miejsce już mamy sprawdzone. :lol:
tatkog obejmiesz przodownictwo i organizację?
zgłaszam kampera, dwie dorosłe i psa (dzieci- jeszcze nie wiem)
termin: mi pasuje każdy weekend września, dopasujemy się do innych uczestników

JaWa - 2007-08-27, 16:22

Pierwszy weekend u nas odpada ( zlot w Radomiu ) i 15, 16 września - wesele kolegi. W pozostałe możemy jechać :bigok
baja02 - 2007-08-27, 18:18

Sowa napisał/a:
baja02 napisał/a:

Hmm,chyba ja zamieściłem to na karawaning.pl,jednak nigdy tam nie byłem(na tym polu,bo w Fojutowie i Borach wiele razy) ,a wygląda faktycznie obiecująco.
Po powrocie proszę o krótki opis,bo jak się domyślam chodzi o to gospodarstwo:

http://www.poddebami.borytucholskie.pl/poddebami/

Jeżeli się mylę(tzn,jeżeli to nie to gospodarstwo) to proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam.

Tak! To jest to gospodarstwo!

baja02 - 2007-08-27, 18:20

tatkog napisał/a:
A jakie ceny?

Ja płaciłem: 2 osoby dorosłe + pies + prąd - 30 PLN

baja02 - 2007-08-27, 18:27

papamila napisał/a:
razem z MK Kaszubską buszowaliśmy po tej okolicy tego lata. Wspaniałe miejsca, dzika niczym niezmącona przyroda. Grzybów co prawda nie było ale za to jakie pstrągi. Kupowaliśmy je w gospodarstwie rybackim niedaleko Fojutowa. Pamiętam że były śmiesznie tanie, już wypatroszone. Bestselerem stały się również pstrągi puszkowane w sosie pomidorowym.
Choć byliśmy tam nie tak dawno, zapas był spory ale z łakomstwa zjedliśmy cały zapas.
Zbliża się jesień i zwyczajowo w Borach Tucholskich będzie wysyp grzybów.
A może karawana grzybowa w jakiś weekend wrześniowy?

No to może naprawdę "mały zlocik grzybowy"!!! My bez względu na pogodę i inne przeciwności losu będziemy na tym polu namiotowym w czwartek w godzinach popołudniowych, lub w piątek rano. Nie zapomnijcie zabrać rowerów (pomagają w zbieraniu grzybów - kosze lepiejprzymocować do roweru niż .....). A więc do zobaczenia 8-)

baja02 - 2007-08-27, 18:29
Temat postu: Re: Karawana grzybowa
papamila napisał/a:
tatkog napisał/a:
papamila napisał/a:

No to czekamy na propozycje i zgłoszenia :bigok
Miejsce: gdzieś w Borach Tucholskich, no może być niedaleko jakiegoś bajorka
/ ukłon w stronę JaWY/ :lol:

No to zgłosiłem propozycję. Grzyby mają być, a rozlewiska Wlk. Kanału Brdy w zasięgu rzutu spiningiem.

paf - 2007-08-27, 18:42

zdjęcia w pierwszym poście już są :bigok
tatkog - 2007-08-27, 19:13

Oj coś mi się wydaje, że będą 2 MK Grzybowe.
1-2 września - "Pod Dębami."
Baja02
tatkog
7-8 września- " Nad Brdą"
Baja02(?)
tatkog
Papamila
Jawa
Kto jeszcze?

baja02 - 2007-08-27, 22:11

tatkog napisał/a:
Oj coś mi się wydaje, że będą 2 MK Grzybowe.
1-2 września - "Pod Dębami."
Baja02
tatkog
7-8 września- " Nad Brdą"
Baja02(?)
tatkog
Papamila(?)
Jawa(?)
Kto jeszcze?

Podaj dokładne namiary - "Nad Brdą".
Miejsca w Fojutowie jeszcze są. Przyjeżdżajcie!!!
Pozostaje jedynie kwestia grzybów, ale ...
Pozdrawiam i do zobaczenia. Jajecznica z grzybami jest pyszna!

tatkog - 2007-08-28, 11:50

Camping "Nad Brdą"
Droga pomiędzy Brusami a Swornymigaciami( nr 236). Jadąc od Brus, za miejscowością Drzewicz będą po pr. stronie 3 drogowskazy na pola namiotowe. Skręcamy w drogę przy 3 drogowskazie (2 km. do campingu -Płęskno 4).
GPS dla automapy N 53o 52'13'' E 17o 32'53''.
baja02 napisał/a:
Pozostaje jedynie kwestia grzybów
I tu zależy na co się kto nastawia-w najbliższy weekend powinny być kurki, niemki, gołąbki-czyli blaszkowce. Może zaczną się borowiki(ściółka była sucha). W następny więcej grzybów i rybki(JaWa :szeroki_usmiech ).
papamila - 2007-08-28, 20:30

tatkog napisał/a:
I tu zależy na co się kto nastawia

My nastawiamy się na wspaniałe spotkanie. :bigok
Meldujemy się 7.09 "Nad Brdą",bliżej wieczora.
Dwie dorosłe i pies, właściwie suka.
Koordynaty GPS pobrane.
Jakieś specjalne życzenia?

JaWa - 2007-08-29, 12:37

My również będziemy 7.08, bliżej wieczora. :bigok
OMEGA - 2007-08-29, 13:41

Oj , JaWa ty jeszcze myślisz urlopowa , wiadomo nie tak dawno wróciłeś .
tatkog - 2007-08-29, 14:07

OMEGA napisał/a:
myślisz urlopowa
Prawdziwy camperowiec zawsze mysli urlopowo. :haha:
OMEGA - 2007-08-29, 14:20

JaWa napisał/a:
My również będziemy 7.08, bliżej wieczora. :bigok

miałem na myśli datę przyjazdu , chciałbym by aktualnie był początek sierpnia i myślami przed urlopem , niestety już jestem po, szkoda.

JaWa - 2007-08-29, 16:56

OMEGA napisał/a:
Oj , JaWa ty jeszcze myślisz urlopowa

Szkoda, że to nie będzie sierpień, a więc do zobaczenia 7 września :mrgreen:

baja02 - 2007-09-02, 20:42

No i nikt nie zjawił się w Fojutowie! A szkoda! Pogoda było nienajgorsza i grzyby też były 8-)
JaWa - 2007-09-06, 10:54

Z wielkim żalem musimy zrezygnować z wyprawy na grzyby. Mało, że nie mogłem załatwić wolnego piątku, to jeszcze dołożyli dyżur w sobotę :gwm :gwm :gwm
tatkog - 2007-09-06, 20:55

No to jedziemy z Papamilami " do Baji02" i gosp. "Pod Dębami ". Jakby ktoś chętny był ( są grzyby) to zapraszamy.
JaWa - 2007-09-08, 11:16

tatkog napisał/a:
( są grzyby)

Wiem, wiem. Tylko nie umieszczaj fotek z pełnymi koszami, bo pogryzę klawiaturę :placze2 :placze2 :cry: :cry:

papamila - 2007-09-09, 12:21
Temat postu: Udało sie
W ten weekend spotkaliśmy się na MK grzybowej w gosp. agroturystycznym "Pod Dębami" w Legbądzie. Trzy załogi; baja02, tatkog i papamila ruszyły na podbój borów tucholskich.
Grzybów wystarczyło dla każdego. Nawet taki lamer jak ja znalazł coś grzybopodobnego.
Wieczorkiem dyskutowaliśmy i degustowaliśmy na wszystkie tematy.
W dyskusji z baja02 pojawił się znak zapytania w temacie wyjazd na termale- czy aby kempingi o tej porze bedą czynne, ale postaramy się to sprawdzić.
Co do miejsca i samego kempingu to same superlatywy: czysto, tanio, bezpiecznie - możemy teraz śmiało polecić. Do sklepu 2km.
i kilka fotek:

JaWa - 2007-09-09, 18:54

Cóż, tylko pozazdrościć. :-?
Termale np. w Buku na Węgrzech w pobliżu granicy z Austrią są czynne cały rok, tak jak kamping. :bigok

baja02 - 2007-09-09, 20:54

Ci co nie byli w Fojutowie "Pod Dębami" niech żałują (JAWA), ale dajemy jeszcze okazję w pozostałe jeszcze weekendy. Całą noc z soboty na niedzielę padał deszczyk, a grzyby rosły - było słychać. W nadchodzący weekend będę na zakończeniu sezonu Towarzystwa Statecznych Karawaningowców w Pieckach, ale już następny weekend 20-23.09. bedziemy tam na grzybach (JAWA - ryby też są), już to zapowiedzieliśmy gospodarzowi Panu Janowi. (Pan Jan prosi o zgłaszanie telefoniczne przyjazdu - nr telefonów widoczne na fotce reklamującej gospodarstwo agroturystyczne). :lol:
eeik - 2007-09-09, 20:56

Żałujemy oczywiście,

My z naszego lasku mamy maślaczki :)

Żałujemy, że nie mogliśmy się z Wami spotkać :hello

JaWa - 2007-09-10, 10:27

Ja, już na wszelki wypadek nic nie będę zapowiadał, aby nie zapeszyć :chytry
tatkog - 2007-09-10, 10:37

JaWa napisał/a:
Tylko nie umieszczaj fotek z pełnymi koszami
:aniolek
Było fajnie a grzybów-co spacer, wyjście z psem, wizyta w kibelku. Jedynie Baja02 wiedział co czyni bo wziął suszarkę do grzybów.

tatkog - 2007-09-10, 10:51

Kilka zdjątek uczestników.
JaWa - 2007-09-10, 10:54

:pad: :pad: :pad:
paf - 2007-09-11, 13:11

baja02, podesłał trochę zdjęć które wrzucam