Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-06, 22:55 Temat postu: Hiszpania i Barcelona Pilne!! Takie plany,a to dzięki CHUDYM,którzy tam jada za tydzień/a byliśmy z nimi zima na Krecie/.Wszyscy koledzy,Jędrek,Stanek,Zbyszeksławoj,chemik, byli latem,a jazda zimą ,którędy,żeby nie było dużo gór,no i śniegu :Czytam nasza relacje zapisana w kalendarzu z 2010 roku,też latem,to wtedy jechaliśmy przez Słowację- Dunajska Strieda,Koper i Włochy,no właśnie górami. :!:Monaco i dalej morzem do Hiszpanii Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-07, 11:11 Nikt się nie odzywa,będę musiala do kolegów popisać na Pw.Lecz nie pokończone sa relacje,i nie ma na razie południowej Hiszpanii Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-08, 18:03 część relacji nieskonczona przeglądam,ale jeszcze nie natrafiłam na Barcelone Czyżby omijana jest przez towarzystwo W 2010 roku wg informacji wnętrze Sagrady Famill było puste,my byliśmy na moment pod,fotki i odjazd.teraz czytam i trzeba rezerwować bilety na cudeńka wnetrza Pomocy Fordek - 2016-12-08, 19:09 Witam byliśmy w tamtym roku pod koniec października - biletów rzeczywiście nie sprzedają w kasach - trzeba je kupić wcześniej w internecie .
Co do drogi to myśmy jechali przez Niemcy - tak -żeby nie było gór - to droga na południe przez Lyon ( długa i kręta jak nie płatną autostradą ) .Darmowa autostrada jest Z Clermond Ferrand do Montpelie Ale jeden duży zjazd i podjazd jeżeli chce się ominąć most zawieszony w chmurach. Dalej to już płasko wzdłuż wybrzeża .
Zamieszczam prowizoryczną mapkę .krzlac - 2016-12-08, 19:28
Fordek napisał/a:
jeżeli chce się ominąć most zawieszony w chmurach.
A dlaczego ominąć? Ten wiadukt to też przygoda. A i muzeum o jego budowie warte odwiedzin.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-08, 19:42 Fordek i krzlak,dzieki wielkie dla obydwu .Jedrek 49 był w tym roku,powie gdzie kupowali bilety.Z
Krakowa nie po drodze Niemcy,ale tak myślałam by dokąd się da jechać nimi.A jeżeli pojedziemy przez Wieden to tez zaraz na Niemcy no i potem już Francja.Szkoda że Andora jest górzysta Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-08, 19:45
krzlac napisał/a:
Ten wiadukt to też przygoda
gdzie dokładnie jest ten wiadukt krzlac - 2016-12-08, 19:53
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Szkoda że Andora jest górzysta
Widoki piękne, można bez wysiłku kamperem "zdobyć 2,5 tysięcznika", tanio się zatankować, nakupić tańszych trunków i dalej w drogę. Fakt, zimą może być niewesoło, ale latem polecam.izola - 2016-12-08, 19:58 Koordinaten: 44° 4′ 47,7″ N, 3° 1′ 20,6″ O |
Most jest płatny . Omijając go jedzie się dobrą drogą przez przyjemne okolice z widokiem na ten most Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-08, 20:00
krzlac napisał/a:
zimą może być niewesoło, ale latem polecam.
wiem latem jechaliśmy,tereny narciarskie wspaniale,ale chyba jednak nie zima,może przy powrocie Fordek - 2016-12-08, 20:24 Most jest płatny i widoki przy dobrej pogodzie wspaniałe . Droga pod mostem również jest urocza -tylko trzeba zjechać do pięknego miasteczka a później wyjechać z tej dziury w ziemi . Jak nie ma śniegu to polecam . Dzięki za piwko.
Szara droga przez most .Spax - 2016-12-08, 20:49 Trasa »»» http://tinyurl.com/hyrxqs4
Francję jednak polecam "nieautostradowo" - szkoda tych wszystkich pięknych miasteczek po drodze.
Przez Clermond-Ferrand w zimie odradzam - widziałem tam więcej śniegu niż niejednych wysokich górkach.
Bilety do Sagarada Familia »»» http://www.sagradafamilia.org/en/tickets/Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-08, 22:05
to nie takie proste,raz,że jak zaplanować ścisły termin,no i w ogóle.Zobaczę co powie mi Jędrek 49,a jak coś nie tak to muszą wkroczyć do akcji nasze rodziny :Trasa dobra,ale z pominięciem Szwajcarii,bo o ile wiem 40 frankow placi każdy za winete obojętnie na jaki okres ,no i kontrolują jedzenie. Powrót już sobie coś wymyślimy,bedzie cieplo,może bez problemu wjedziemy do Portofino,no idokończymy Cinqe Terre:!: Spax dobrze że jesteś na forum,dzieki ,jutro wszystko naniosę na mapy papierowe.BarbaraGENAS - 2016-12-08, 22:17 w ubiegłym roku byliśmy wewnątrz, bilety kupowaliśmy w kasie o godz 9.00 a wejście o godz 13,00 więc trochę czasu na zwiedzanie zewnętrzne tego wynalazku.MAWI - 2016-12-08, 22:19 Byliśmy tam dwa tygodnie temu. W prawdzie nie kamperowo , tylko samolotowo. Mieszkaliśmy w hotelu o nazwie Sagrada Familia ,nieopodal katedry. (Zdjęcia później) Co do biletów , nie mielismy większych problemów. kolega popytał w hotelu . Nie minęło wiele czasu .Podjechał pan i przywiózł.Wiem ,że można popytać u tych Od tych chłopaków od tych autobusów turisyic.( czerwone i niebieskie bez dachów) stają obok katedry.grzegorzalex - 2016-12-08, 22:24
GENAS napisał/a:
w ubiegłym roku byliśmy wewnątrz, bilety kupowaliśmy w kasie o godz 9.00 a wejście o godz 13,00 więc trochę czasu na zwiedzanie zewnętrzne tego wynalazku.
Jak dla mnie nic ciekawego w środku same rusztowania.
Trzeba uważać bardzo dużo złodziei.GENAS - 2016-12-08, 22:29 jak w całej BARCELONIE Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-08, 22:31
grzegorzalex napisał/a:
Jak dla mnie nic ciekawego w środku same rusztowania.
to jak robia takie piękne fotki w internecie MAWI - 2016-12-08, 22:33 w porównaniu do ubiegłego roku ( tez w listopadzie) spore postępy . Ale w środku istotnie doopy nie urywa.GENAS - 2016-12-08, 22:35 Basiu dla mnie piękna,ale jednemu podoba się matka a drugiemu córka o gustach się nie dyskutuje Spax - 2016-12-08, 23:01 To wieczna budowa - przewidywany koniec prac to chyba coś około 2030 r., więc rusztowania są na czas dzisiejszy jakby związane na stałe z tym miejscem. Fotki robi się tak, aby robotników nie było widać.
GENAS napisał/a:
jak w całej BARCELONIE
Potwierdzam - ksero papierków osobistych i kasy akurat tyle co by starczyło na zwiedzanie. Reszta zostaje tam, gdzie bezpiecznie zaparkowaliście wozidło. Uwaga na sztuczny tłok... Jednak tyczy się to miejsc szczególnie obleganych przez turystów i metra! Reszta to jak wszędzie w Europie.
Cytat:
Trasa dobra,ale z pominięciem Szwajcarii,
Inna droga to droga przez mękę. Zwłaszcza w zimie - "Schwarzwald" to niezłe górki, coś à la nasze Sudety. I zawsze pełne śniegu. Lepiej piknąć z portfela te 40 dychy na winietę szwajcarską.chemik - 2016-12-08, 23:14 Basiu!
Do Portofino kamperem się nie pchajcie, dojechać do miasteczka można, ale zaparkować to już raczej bardzo trudno. W samym centrum kończy się droga, a miejsca ledwo starcza na zawrócenie małym kamperem. Lepiej zostawić auto wcześniej na strzeżonym miejscu i dojechać autobusem, dużo ich jeździ To nasze spostrzeżenia z wyprawy, no, ale to było w sezonie letnimBarbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-08, 23:15 Tu nasz fotki z 2010 roku,6 tygodni w podróży,zaczynaliśmy kamperowanie,jeszcze pozowałam do fotek,teraz sporadycznie.Barcelona,udało nam się znaleźć 3 miejscówki .A propo dat,wtedy tak mało byliśmy kumaci,ze daty sa złe,był to wrzesień i początek października 2010 rokuBarbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-08, 23:19 cd.Spax - 2016-12-08, 23:49 My byliśmy w tym samym roku trzy miesiące po Was (czerwiec) w Andorze i na przełęczy wyglądało to tak zbyszekwoj - 2016-12-09, 09:23 My wracaliśmy dokładnie trasą podaną przez Fordka, wykorzystująć darmową autostradę. Przejechaliśmy pod mostem ale nie z uwagi na opłatę.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-09, 11:26 Co do powrotu,to nie wiemy.Odnawiam meilami,polaków z Toledo i Madrytu,zobaczymy co z tego wyjdzie Od 2010 roku na pewno dużo się zmieniło nie wiem czy na korzyść dla kamoerowania.Pomimo bramek na 2,20 wtedy wszystkie noclegi były poza kempingami,oprócz San Remo,no i Monte Carlo,wtedy płaciło się parking w porcie,teraz nie wolno,jest jakiś parking dla kamoerów. :Monserat była opłata 5 euro,a w Andorze spakismy na dużym parkingu za marketami było kilka kamperów.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-09, 11:37
grzegorzalex napisał/a:
Trzeba uważać bardzo pełno złodziei.
,w 2010,nie mieliśmy takich obaw,jeżeli chodzi o kradzieże,teraz jesteśmy ostrożniejsi,w Rzymie zwiedzamy osobno. Dlatego tak polubiliśmy Grecje,że tam jest bezpiecznie,chociaz i tak coś się komuś źle przytrafi grzegorzalex - 2016-12-09, 12:30
grzegorzalex napisał/a:
Trzeba uważać bardzo pełno złodziei.
,w 2010,nie mieliśmy takich obaw,jeżeli chodzi o kradzieże,teraz jesteśmy ostrożniejsi,w Rzymie zwiedzamy osobno. Dlatego tak polubiliśmy Grecje,że tam jest bezpiecznie,chociaz i tak coś się komuś źle przytrafi
My pierwszy raz w Barcelonie byliśmy chyba w 1996 r
No i mieliśmy pecha okradli nas właśnie koło Sagrady Famili, dlatego nie miło wspominamy zwiedzanie tego obiektu
Choć Barcelona jest bardzo ładna.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-09, 12:41
grzegorzalex napisał/a:
No i mieliśmy pecha okradli nas właśnie koło Sagrady Famili
ale to chyba nie było kamperem My spotkaliśmy tirowca,w 2010 była moda na okradanie tirów.Niestety jesteśmy coraz starsi,zobaczymy jak to bedzie Dzis jadaChudyz zona,zobaczymy jakie będą od nich wiadomości.Prawdopodobnie pojedziemy przez Wieden,aby nas podszkolili byliśmy razem kilkanaście dni na Krecie,co tam za swoboda,takiej nie ma nigdzie dlatego tak się boje tej twardej Europy ,pewna czeszka mówiła co za kraje ........że nawet za sikanie trzeba płacić grzegorzalex - 2016-12-09, 13:27
grzegorzalex napisał/a:
No i mieliśmy pecha okradli nas właśnie koło Sagrady Famili
ale to chyba nie było kamperem My spotkaliśmy tirowca,w 2010 była moda na okradanie tirów.Niestety jesteśmy coraz starsi,zobaczymy jak to bedzie Dzis jadaChudyz zona,zobaczymy jakie będą od nich wiadomości.Prawdopodobnie pojedziemy przez Wieden,aby nas podszkolili byliśmy razem kilkanaście dni na Krecie,co tam za swoboda,takiej nie ma nigdzie dlatego tak się boje tej twardej Europy ,pewna czeszka mówiła co za kraje ........że nawet za sikanie trzeba płacić
Nie to jeszcze nie kamperem
Kaperować zaczęliśmy dopiero w 2013 rBarbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-09, 13:36 Dzieki wszystkim za wpisy na forum,oraz na Pw. Naniosę to na mapy,zobaczymy co wyjdzie,no i dużo różnych przygotowań związanych z zimowym wyjazdem zbyszekwoj - 2016-12-09, 13:49
grzegorzalex napisał/a:
nawet za sikanie trzeba płacić
U nas częściej się za to płaci.@ndrzej - 2016-12-09, 14:03 W tym roku byliśmy w Barcelonie po raz trzeci. Dwukrotnie zatrzymywaliśmy się na kempingu "Tres Estrelas" w Gavie, niedaleko lotniska (16 euro na kartę ACSI i 1,5 euro dojazd autobusem do centrum), a w październiku tego roku stanęliśmy na jedną noc w miejscowości Vilanowa, oddalonej od Barcelony o ok. 50 km (kemping w Gavie czynny był bodajże do 15.października). Z przystanku przy kempingu jedzie się autobusem pośpiesznym odchodzącym co pół godziny ok. 50 minut (2 euro od osoby w jedną stronę). Plusem jest to, że autobus ten jeździ od wczesnych godzin rannych do późnych wieczornych (wyjazd z pl. Catalunya ok. 23.30), tak więc można się "nazwiedzać".
Gdybyście mieli pytania - piszcie. chudy - 2016-12-09, 15:29 Witajcie, właśnie wyruszyliśmy z Wiednia w kierunku Tarifa przez Wenecji, Mediolan i południowym wybrzeżem Francji, Hiszpanii aż do Giblartalu. Co warto zobaczyc?zbyszekwoj - 2016-12-09, 16:48 Na początek przejechać trasą widokowa Costa Brawa.Spax - 2016-12-09, 19:40 Możliwości zaparkowania bezpiecznie kamperka niedaleko centrum Barcelony
ceny w granichach 20 €Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-09, 21:37
Cytat:
z Wiednia w kierunku Tarifa przez Wenecji, Mediolan i południowym wybrzeżem Francji, Hiszpanii aż do Giblartalu. Co warto zobaczyc?
No mieliście Mediolan,to przynajmniej wjedźcie do Madrytu. W waszej relacji pisze że dziś ma być Madryt,to zjedziecie w dół,Toledo,Cordoba,Malaga.Ja patrze na nowy atlas europy 800 000,jak sa dwie gwiazdki to musi być ciekawe miejsce. będę pisać w Waszym poście Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-10, 19:25 Jutro wkleje trase,dziś królem jest kuchnia,mięso i słoiki na wyjazd. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-12-10, 19:30
Spax The Dog napisał/a:
Możliwości zaparkowania bezpiecznie kamperka niedaleko centrum Barcelony
,zobaczymy jak w lutym w Barcelonie,najpierw przejedziemy po centrum,a potem zadecydujemy. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-13, 21:37 Zima w pełnej krasie,jak trochę odpuści,zaczniemy pakowanie.Auto częściowo przygotowane do wyjazdu .Przeczekujemy chdząc na nartach w lesie koło domu zbyszekwoj - 2017-01-14, 10:13 Basiu ,zazdroszczę kondycji, ja tylko z górki na prostej wymiękam po 20m.
Jaka piękna zima,mróz wytępił wirusy. Na południu Europy przy plusowej temperaturze panuja epidemie. alekug - 2017-01-14, 14:47 Basiu pięknie wyglądasz masz figurę jak prawdziwa narciarka na tle pięknej polskiej zimy 2017 . Pozdrawiam Aleksander onionskin - 2017-01-14, 17:44
......Auto częściowo przygotowane do wyjazdu........
To mapka z turystycznymi POI ze stron: Bordatlas, Campercontact, Archiescampings oraz AreasAC- wyekstrahowałem z nich Portugalię oraz Hiszpanię, powtarzające się punkty z tych różnych katalogów wyeliminowałem.
U góry po prawej możesz wybrać inne mapy oraz (ikonka trzy poziome paski) ściągnąć KML lub GPX.Spax - 2017-01-14, 18:44 Fajnie, fajnie
A jaki wybór? Hiszpania/Portugalia czy jednak Grecja?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-15, 20:20
Spax The Dog napisał/a:
Hiszpania/Portugalia
na 99%.Drodzy koledzy wszyscy polecacie mi madre rzeczy.Laptopa bierzemy,ale nie kupujemy zadnego internetu nie wiem gdzie będzie jakieś wifi.może raz w Toledo Mamy przewodniki,mapy z tym ze Hiszpania duża i mamy tylko 800000.Mamy również kalendarz z 2010 roku.Zapisze sobie koordynaty od Chudego,Jedrka 49,inne też ale nie są w naszych współrzędnych czyli stopnie ,minuty.Mam od Spaxa jak to zrobić ale pani 70cio letniej nie zawsze się chce.Relacji tez nie będę pisać na bieżąco.Jak będzie s.o.s to zadzwonię do Alekuka,BAWa.Dzięki. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-15, 20:32 Poprosze zięcia by mi wasze podpowiedzi przetłumaczył na nasze i ewentualnie wydrukował.izola - 2017-01-15, 23:11 Basiu, mam Hiszpanię i Portugalię w formacie PDF jak byś chciała to daj cynk Spax - 2017-01-15, 23:30 Może to trochę upierdliwe (moje zdanie) ale McDonald's w Hiszpanii i Portuglii oferuje WiFi za darmochę. Zasięg niestety tylko w lokalu. Jednak, aby się skontaktować ze światem, czyt. Camperteam wystarczy.
Basiu, jeżeli masz te współrzędne co do których nie masz pewności jak je przełożyć na wasze wymagania to piknij mi je na PW. Przerobię na te, które są potrzebne.andi at - 2017-01-16, 07:44 Na tej już masz zaznaczone WIFI ,tylko poszukać na mapie
http://meinwomo.net/poiwa...rtPage=neulisteBarbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-17, 10:08 Dzieki wszystkim Jutro jestem sama w domu,Zbych ze szkola corki jedzie na narty Zabieram się za zapisywanie koordynatów do zeszytu. Okazało się że wnuk 16 lat /ten ze szkoły pod żaglami/razem z siostra przylecą do nas do Malagi22 kwietnia.Powrót mają 12 maja z Girony.Całe ładne wybrzeże przejedziemy razem.Filip zna się na elektronice to podgapimy wszystko,oraz pewnie uda nam się zrobić wpisy??.Napewno troche czasu spedzimy w Barcelonie :Może z Gava Mar będziemy dojeżdżać Troche zostało w pamięci z 2010 roku,ale wtedy mało zapisywaliśmy współrzędne GPS,bo to były początki.Kto przypuszczał,że to ważne Forum to moja miłość i ćwiczenie głowy,pamietacie jak dawniej pisałam po chińsku,nie stosując "Altu" barbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-17, 10:23 Przeczytałam teraz w moim przewodniku berlitza:Caravaca de la Cruz,z sanktuarium ,ma pielgrzymki co 7 lat.Maja błogosławieństwo Watykanu.Dobry omen bo my bylismy w 2010/wtedy były uroczystości/,a teraz 2017 tez powinny być :!:To miejsce jest niedaleko Murcii.andi at - 2017-01-17, 10:54 No i mamy
...........Zapisze sobie koordynaty od Chudego,Jedrka 49,inne też ale nie są w naszych współrzędnych..........
Plik KML który możesz ściągnąć z mapki którą podałem, wystarczy skopiować do nawigacji którą masz (pisałaś kiedyś że Becker Z10) i to wszystko.
Nie musisz niczego przeliczać.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-17, 14:09
w Barcelonie stalismy na parkingu przy pieknej duzej plazykolo fabryki czesto tam zajezdzaja polskie male dostawczaki ,fabryka jest cicha, GPS 41°25'05.5"N 2°13'49.4"E
41.418200, 2.230380,jest niedaleko do metra oraz autobusu turystycznego jezdzacego po calej Barcelonie ,parking bezplatny ,skad ok 15 min droga do przystanku autobusu turystycznego,pietrowego nizej GPS
41°24'37.0"N 2°13'05.8"E
Moze sie komus przyda,spalismy na tym parkingu przy plazy 2 noce/
jedrek49
WBarbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-17, 15:09 Wtedy w 2010,to był wjazd na 6 tygodni,zrobilismy 8800km.Mape kupiliśmy dopiero w Granadzie.Mielismy już GPS.Jedyny przewodnik to dodatek do czasopisma podróże =Hiszpania,najpiekniejsze plaże.Było ok.ani jednego kempingu,nie pamiętam jak z woda,wtedy jeszcze woda była na plażach w prysznicach.koniec sierpnia,wrzesien do 14go października 2010.Nawet data na aparacie zle napisana bo wtedy nie zauważylam :haha:Mieliśmy -krótką Mobilvette.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-17, 15:17 Pobłdziliśmy bo Krzysiu tak nas pokierował,że nie dało się zawrócić.Trasa dla mnie tragiczna,po jakims czasie przeszla w krajobraz górzsty i zajechaliśmy do Granady.Jeden raz tam spotkaliśmy drzewa korkowe.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-17, 15:22 W Granadzie spaliśmy w mieście przy parku z urządzeniami do gimnastyki,ale nie mamy namiarow,bo nie myśleliśmy,że to wazne Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-17, 18:00 Byliśmy na wielu plażach przy końcu plaż nie było już zakazu kamperowania Spax - 2017-01-17, 20:49 A gdybyście chcieli obejrzeć Gironę (polecam) to tu podawałem namiary koledze jarek73 »»» http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=24946
http://hiszpania-portal.p...trakcje/girona/Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-17, 22:09 Darek,dzięki,jutro rano zdzwaniam się z Jędrkiem 49,zakladam zeszyt ,a może kalendarz na 2017,zapisujac to co potrzebuje ,tzn.namiary,wspólrzedne,reszta będzie na miejscu.Odnawiam tez kontakty z 2010 roku.Myśle być w Toledo i Madrycie,Gironie tez z wnukami,tam jest lot do Krakowa.BaWa - 2017-01-18, 09:12
zakladam zeszyt ,a może kalendarz na 2017,zapisujac to co potrzebuje ,tzn.namiary,wspólrzedne,reszta będzie na miejscu
Basiu Twoje namiary są bardzo cenne , nie jeden z nich skorzystał ............my zresztą też. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-18, 10:10 Jestem po rozmowie z Jędrek49.Na Barcelone namiary do turystycznego autobusu,oraz jak to działa.Jędrek poda jeszcze miejsca noclegowe,nie na skaypie,a na forum,moze ktoś jeszcze skorzysta Ponieważ w wielu miejscach będziemy z wnukami,to zieć też się zaangażuje do pomocy i pewne rzeczy podane przez kolegów na forum,przetłumaczy mi tak bym umiała to zrobić. BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-20, 10:58 Ponieważ mam już zmiejszone fotki z 2010 to je wkleje.
la Manga del Mar menor Spax - 2017-01-20, 11:14 Basiu! Lecicie wzdłuż Morza Śródziemnego czy najpierw nad Atlantyk?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-20, 11:16 Troche Barcelony Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-20, 11:19 Za 6 lat pewnie Barcelona się zmieniła,wykonczono więcej w Sagradzie??wracaliśmy przez monserat,klasztor w gorach i Andore....Spax - 2017-01-20, 12:12
Cytat:
Basiu! Lecicie wzdłuż Morza Śródziemnego czy najpierw nad Atlantyk?
Pisaliśmy w tym samym czasie
Dodałem jeszcze plik PDF z moimi zapiskami dot. Francji. Plik do pobrania poniżej.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-20, 12:26 Od Sete wykorzystam,ale mapa mi się nie otwiera.Gdyby wszyscy wklejali tak jak ty to nie musiałabym prosić tłumacza,a moi stale nie maja czasu,a trochę km od siebie mieszkamy :!:Atlantykiem górą nie jedziemy w ogóle,wolimy tam gdzie cieplej,no i jak się uda Toledo i Madryt.moze płd.Portugalii. To będzie drogi wyjazd i bardziej męczacy,ale marzec może być na zwiedzanie,kwiecień,jak się uda Swięta w Sewilli,potem już tylko plaze pld.Hiszpanii no i z wnukami Granada i Barcelona.Bedziemy w czworo,ja z Filipem a dziadek z Kinga ,tak by kamper nie zostawal sam. Twoje rady cenne.Jak wyjedziemy to dam znac na forum,podam inny telefon,na którym będą zlotowki.Jak będziecie z radami dzwonic to ja płacę 5 groszy za minute,a doładuje 200zł.dla ciebie Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-20, 18:20 Południowa Hiszpania od kilkudziesięciu lat nie widziała sniegu,zasypało region Malagi,Alikante ,ronda,dzieci nie poszły do szkoły Spax - 2017-01-20, 21:10
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-24, 13:44 Jędrek 49 mapa park4nightwspaniala,ale zięć był pomocny mam to na pasku ,otwieram, ale już mnie pupa boli od siedzenia.Fajnie zapisuje 2 rodzaje GPS współrzędne,bo jedne to mamy w automapie,a teraz mamy druga karte z Aigo/uczymy się jej słuchac/i tu sa te drugie koordynaty,tak mówi Zbych.Ja do GPS nie wtrącam się,mam tylko zapiski które podaje do wklepania Spax - 2017-01-24, 14:21 Moja córka powiedziała mi kiedyś, a miała może 7/8 lat "...tatusiu! Człowiek ciągle się uczy" jedrek49 - 2017-01-24, 14:22 Basiu
Ja korzystam z park4nigt dzieki uczestnikom CT,to na tym portalu dowiedzialem sie o tym programie ,sciagnolem na tableta i do komputera i planuje postoje i droge w domu,korzystam w drodze z tej aplikacji o ile mam internet WiFi
pozdrawiam
jedrek49Mirekl61 - 2017-01-24, 15:11 Wołałaś mnie Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-24, 17:21 No nie zdziw się jak Ci wyslę sms z S.O.S. Spax - 2017-01-25, 01:30 W innym wątku pytałaś o gorące źródła.
Super gorące to one nie są. Ale zimą i wiosną ho ho.
Fuente de los Baños en Montanejos
12448 Montanejos, Castellón
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-25, 08:59 Dzieki zapisałam i dalam kółko na mapie.miejsce podobne do Albanii kanion rzeki Langrice.Dla Ciebie ,zapisuje tez twój telefonBarbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-26, 14:26 Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-26, 14:28
Spax The Dog napisał/a:
Montanejos
Darek a ziec znalazł"ścieżke króla" kolo Malagi otwarta w 2015 było 1 rok gratis.Zobaczymy czy nie trzeba rezerwować biletow przez internet
kiedy to zdążymy wszystko zobaczyć,to jest duzy piękny kraj Spax - 2017-01-27, 11:58 Basiu. Słyszałem o tej ścieżce, ale nigdy tam nie byłem. Trochę dzisiaj poczytałem na ten temat. Trzeba mieć kondycję i być dobrego zdrowia. Trasa to około 3-4 godz.
»»» GARSTKA INFORMACJI NA TEN TEMAT ««« oraz »»» I TO ««« To automatyczne tłumaczenia, więc się nie uśmiej z niektórych zwrotów.
Doczytałem, że trzeba rezerwować bilety. Jedyna możliwość kupienia biletów tylko przez internet. »»» https://reservas.caminitodelrey.info/janto/main.php «««
Płatność kartą kredytową. Bilety są imienne, z numerem dowodu lub paszportu. Cena biletu 10 € lub 11,55 € z biletem na autobus powrotny.
Darek a ziec znalazł"ścieżke króla" kolo Malagi otwarta w 2015 było 1 rok gratis.Zobaczymy czy nie trzeba rezerwować biletow przez internet
kiedy to zdążymy wszystko zobaczyć,to jest duzy piękny kraj
Stanek opisał Caminito del Rey w swojej relacji na gorąco w zeszłym roku i załączył sporo zdjęć.
http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=105Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-27, 20:32 Nie wiem dlaczego wydawało mi się że Stanek był w Portugalii.Zaraz poczytam.Dzisiaj mielismy spotkanie w holu Parku Wodnego z kolegą Dulare,Pawel poinstruował Z.na temat Aigo,a mnie jak uruchomić to co podalAndi at,odnośnie różnych miejsc na mapie.Mnie to nie bardzo wychodziło.Dzień dłuższy,zaczniemy się trochę spreżać Spax - 2017-01-27, 20:39 Wydawało Ci się - obleciał cały Półwysep Iberyjski Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-27, 21:20
Pawko napisał/a:
Stanek opisał Caminito del Rey w swojej relacji na gorąco w zeszłym roku i załączył sporo zdjęć
Bardzo ci dziekuje za podpowiedź Przecież my chcemy jechać tak jak on Jutro otworze od początku i zapisze interesujące nas koordynaty.Oni byli w Potrugalli ,a wracali Hiszpania.Ja komunikuje się z Jędrkiem 49 i chyba on tez korzystał z tej relacji za podpowiedź.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2017-01-27, 21:25
Spax The Dog napisał/a:
Wydawało Ci się - obleciał cały Półwysep Iberyjski
ok.ale relacja ma tytuł nasza Portugalia i tak zakodowałam ale jutro zabieram się na serio za wpisy do zeszytu.Na razie naniosłam na mapy miejsca interesujące nas w Hiszpanii płd. Spax - 2017-02-01, 20:18 To po drodze na południe Francji:
Jeżeli będziecie jechali drogą N7 wzdłuż Rodanu to w miejscowości Tain-l'Hermitage odbijcie na drugą stronę rzeki. Ładniejsza droga i dużo mniejszy ruch.
Koordynaty
45°04'08.9"N 4°50'31.2"E
45.069137, 4.842002
Béziers - bardzo ładne miasto. Trzeba wjechać na górę do centrum.
Koordynaty
43°20'29.9"N 3°12'37.7"E
43.341654, 3.210473
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-02-01, 21:57 DAREK o moście we Francji pamiętałam,ale super ,że mamy namiary. Obiecałeś,Drezno nie wiem jak będziemy wracać,ale teraz jedziemy przez Drezno.Czytalam w temacie Drezno miejscówki,podobala mi się ,nie wiem kto to pisał pod wiaduktem.Chyba ,że mmasz cos lepszego. Jak jest z naklejka ekologiczna w Dreźnie Dzieki ,dzieki BarbaraSpax - 2017-02-01, 22:38 W Dreźnie nie obowiązują strefy ekologiczne, więc i naklejek nie trzeba mieć. Parking pod mostem tylko dla autokarów. Do centrum Drezna nie ma się co pchać. Można stanąć gdzieś tu w okolicy mojej chaty - parking pod wiaduktem (bezpiecznie, można nawet spać):
51°02'45.8"N 13°42'19.5"E
51.046061, 13.705407
I tramwajem linia 12 (droga do przystanku) »»» https://goo.gl/maps/p9GeHfjMvsF2 ««« lub motorkiem pojechać zwiedzać. (Jakieś 3 kilometry do centrum)
Inne miejsca podane w tamtym wątku, o którym piszesz, są fajne jak chcecie zostać na dłużej w Dreźnie.OMEGA - 2017-02-02, 08:55 Jest Stellplatz w centrum miasta , 500 m na Starówkę ,kosztuje 14€ jak gdzieś staniesz na obrzeżach miasta i policzysz dojazd tramwajem to wyjdzesz na to samo.
Bilet jednorazowy, ważny z przesiadkami - 1,60 € Dla seniorów od 60.
Maks. 1 godzina jazdy w jednej strefie. Strefa główna obejmuje prawie całe miasto.
Daje to x4 = 6,40 € - w zupełności wystarczy, aby zwiedzić starówkę i przejść na drugą stronę Łaby i zobaczyć "Złotego Jeźdźca"
Bilet dzienny na wszystkie linie ważny od momentu skasowania do 4 rano - 5,00 € Dla seniorów od 60.
Bilety kupuje się w automatach na przystankach lub w tramwaju (też automat)
Główny przystanek w centrum nazywa się "POSTPLATZ"
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-02-04, 19:50 Wyjazd rodzil się w bólach,ale wszystko wskazuje na to ze jutro wyjedziemy koło 10tej. dojazd do Zgorzelca.Warunki na drogach nie za dobre,mgly i może być ślisko Może odezwiemy się dopiero z Sete.Dzieki wszystkim za rady Okazało się wczoraj,ze córka mówi;trzeba telefonować do Rayanera,jak z jazdą dzieci bez opieki Całe szczęście,przebukowali bilety o 4 dni później ,Filip konczy 16 lat i jest opiekunem dla młodszej Kingi BarbaraSpax - 2017-02-04, 22:13 Będzie dobrze Miłej podróży. Nie popędzajcie kół. Na tankowanie przed granicą, zjedźcie do sklepu Carefour w Zgorzelcu. Pierwsze skrzyżowanie/światła w lewo. jedrek49 - 2017-02-05, 07:18 Basiu
Zyczymy Wam wspanialego wyjazdu ,duzo zdrowia dla Was ,i wnukow ,zdrowia dla kamperka ,slicznej pogody,wspanialych miejsc postojowych,i wszystkiego co sobie zyczycie
Jak bedzie cos potrzeba to wysylaj SMS lub pisz ,lub dzwon
jedrek49Spax - 2017-02-11, 11:16 Barbara i Zbyszek mają się dobrze. Są już w Hiszpanii, okolice Przylądka Krzyża/Cap de Creus Niedaleko domu Salvadora. Drobna lecz nieco kosztowna awaria samochodu. Pozdrawiają nas wszystkich.zbyszekwoj - 2017-02-11, 14:52
Spax The Dog napisał/a:
Drobna lecz nieco kosztowna awaria samochodu
Nie zazdroszczę, takie uroki karawaningu. Spax - 2017-02-15, 20:07 Barbara i Zbyszek odpoczywają przy plaży w Benicarló (w połowie drogi między Tarragoną i Walencją). Pogoda jednak niezbyt dopisuje. No ale nie ma się co dziwić - jest przecież luty. I tak mają 13-17 stopni, co już dla mnie jest latem w stosunku do tego co u nas Spax - 2017-02-17, 12:21 Trochę licho z dostępem do internetu ☹ . Basia prosi o aktualizację.
Od dzisiaj w miejscowości Vinaròs karnawał. Chyba się wybiorą
Jesteś Wielki.Przez pieski można poznac dobrych ludzi Holenderka spacerowała z psem,poszlismy razem,okazało się że byli na kempingu od listopada a teraz 2 miesiące w apartamencie .Własnie się wprosiłam na komputer. Zbigniew na parkingu robi porządki,pojedziemy do Peniskoli,ale tam chyba nie ma stania za friko.Potem pojedziemy do Vinaros,sprawdzic.W Lidlu przyzwoite ceny,zwlaszcza chodzi o chleb.Nauczylam się obs
ugiwać krajalnice do chleba.Idac wczoraj spacerem w kierunku Peniskoli/o.2km w jedną/spotkaliśmy Polaka,oraz sklep "Fruti..."pomidory 0,90centa,cukinia 1,10e.Patrze a ludzie wchodzą w głąb sklepu.Jest tu hurt.Skorzystamy na pewno,wracajac,lub za kilka dni
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-02-17, 13:29 Dla Darka-Spax-sa 2 : Spax - 2017-02-20, 19:15 Barbara zw Zbyszkiem pozdrawiają
Siedzą przy plaży w Calp. To już za Walencją. Pogoda dopisuje. Za dnia temperatury wysokie, w nocy chłodnawo. Ludziska już się kąpią w morzu.
Zbyszek majstruje przy dekoderze - nie mają odbioru sat. Podobnie jak zbyszkowoj i janp podczas ich zeszłorocznej podróży po IberiiSpax - 2017-02-22, 17:58 Na prośbę Basi podaję aktualne miejsce pobytu: La Manga koło Catrageny. Mają zostać około tygodnia. Porządki, pranko i takie tam zwyczajne rzeczy. Basia jest przerażona zabudowanym turystycznie wybrzeżem Morza Śródziemnego. Wszędzie pełno kamperów, tłok jak na targowisku. Trudno znaleźć fajne miejsce do stania. Mówi, że nie ma to jak Grecja. Pozdrawia wszystkich forumowiczów i przesyła Spax - 2017-03-03, 10:23 Wczoraj Estepona a dziś w drogę na Gibraltal. Opalają się, komary zaczynają denerwować. Ehh - ich problemy to chciałbym mieć. Oczywiście pozdrawiają wszystkich czytających ten wątek.ZEUS - 2017-03-03, 14:50
Spax The Dog napisał/a:
pozdrawiają wszystkich czytających ten wątek.
podziękuj i przekaż zatem pozdrowienia również w drugą stronę... piotr1 - 2017-03-03, 20:19 Super relacja podłączamy się pod temat Spax - 2017-03-03, 22:09
ZEUS napisał/a:
Spax The Dog napisał/a:
pozdrawiają wszystkich czytających ten wątek.
podziękuj i przekaż zatem pozdrowienia również w drugą stronę...
Z Basią i Zbyszkiem mam kontakt dwa, trzy razy w tygodniu. Przy najbliższej okazji przekażę
To jest ich wątek i tak troszkę mi dziwnie się pisze w ich imieniu. To wszystko przez to, że nie wykupili sobie internetu. Mają to nadrobić i wtedy Basia będzie starała się pisać na bieżąco.jedrek49 - 2017-03-04, 08:36 Witam
Rozmawialem z Basia w piatek, jest w Giblartarze,stoja kolo morza,pada deszcz ,sa zdrowi i szczesliwi
pozdrowienia dla ich kibicowSpax - 2017-03-07, 18:48 Gibraltal okazał się pogodowym niewypałem. Lało kilka dni. Dopiero dzisiaj nastała piękna plażowa pogoda. Wrócili nad morze w okolicach Malagi. Mają zamiar pozostać dłużej dla Was.Spax - 2017-03-08, 19:47 Ale się obśmialiśmy ze Zbyszkiem
Pecha trzeba mieć. Zbychu zasuwał per peges 6 km do campera. Samo zdrowie, by ktoś powiedział.
Dzisiaj zadzwoniła do mnie Basia: "Darek, dzwoń na drugi nr telefonu - Zbyszek siedzi na policji!!!"
Se myślę, kurde za co? Dzwonię do Zbyszka i się okazuje, że zarekwlrowali mu motorek za jazdę pod prąd i brak ubezpieczenia. Zbyszek prosi mnie, żebym pogadał z policjantami.
Pani wyjaśnia mi, że jest mandat za jazdę pod prąd oraz brak papierków motorka - 250 €. Dobra, proszę ponownie Zbyszka do telefonu. "Wjechałem tylko kilka metrów i to na chodnik bo chciałem... a tam zaraz usłyszałem koguty i było po sprawie, motorek na parking... ubezpieczenie motorka mam, ale w camperze"
Więc proszę jeszcze raz polizaja. Twardzi są: jutro zapłacić 250 € i z kwitkiem do nas a potem z kwitkiem od nas na parking strzeżony po motorek. Więc pytam, co z tym ubezpieczeniem. Pani, a nie to już drugi polizaj, starszy rangą señor policía mówi, że jak pokaże ubezpieczenie to będzie taniej. Wyszło dużo taniej, bo tylko 100 €.
Zobaczymy co będzie jutro. Pewnie za odholowanie Zbyszek też będzie musiał zapłacić.SlawekEwa - 2017-03-08, 20:50
Cytat:
Ale się obśmialiśmy ze Zbyszkiem
To w końcu z czego Wam było tak wesoło zbyszekwoj - 2017-03-09, 09:09
SlawekEwa napisał/a:
Cytat:
To w końcu z czego Wam było tak wesoło
Pewnie ,że dziadka Zbyszka przegonili 6 kilosów piechotą ? zbyszekwoj - 2017-03-09, 09:56 Zbyszek zapłacił 100 mandat i poszedł po odbiór skutera. Ciekawe ile jeszcze skubną za lawetę. Przykra sprawa jak dopadnie człowieka taka rzecz za granicą .
Pogoda w lutym nie rozpieszczała. Obecnie Barbara już wygrzewa sie na pięknej plaży koło Malagi.
Zyczymy im dużo słońca. zbychu - 2017-03-09, 10:05 Basiu i Zbyszku , nie ma jak w Grecji tam za takim przewinieniem nikt by się nie oglądnął Spax - 2017-03-09, 11:08
SlawekEwa napisał/a:
Cytat:
To w końcu z czego Wam było tak wesoło
Nazwę to czarnym humorem I całe szczęście, że podejście Zbyszka do tej sprawy takie jest.
Basia dzisiaj powiedziała - pi..szyć motorek - to też czarny humor.
Rozmawiałem z panią "kasjerką od mandatów" i doopa blada - nic z tego, co wczoraj señor policía mówił się nie zgadza.
Zbyszek wybulił 250 € za mandat (tylko jazda pod prąd). Mógł wziąć kredytowy - zgadnijcie za ile?
Są teraz w drodze na komisariat. Zobaczymy co będzie dalej.
PS
Kilka dni temu była krótka dyskusja u Zbyszka (zbyszekwoj) w temacie o tablicach ostrzegawczych na bagażnik. Teraz wiecie o co biega z hiszpańską policją!
Są mili, ale wykroczenia nie odpuszczą. Zawsze tak było (autopsja)Spax - 2017-03-09, 14:22 odzyskany za 26 €
Reasumując: 276 € plus paliwo i nerwy na kilogramy.
Teraz jadą już na morze w miejscowości La Palo. Supr miejsce:
36°42'47.1"N 4°20'21.0"W
36.713071, -4.339164
EDIT w cieniu 24 stopnieblue60 - 2017-03-13, 19:53 My w ub. tygodniu objechaliśmy Andaluzję.Mimo, że nie sezon to tłoczno wszędzie.
W Sewilli wręcz nie mogliśmy znaleźć miejsca, żeby postawić kampera na parę minut.
Trzy lata temu zapłaciłem w Marbelli za zaparkowanie jednym kołem na żółtych pasach 250 Euro.
Potwierdzamy, że nie ma to jak Grecja.
Na półwysep wybierzemy się jeszcze ale do Portugalii.
Hiszpanii dziękujemy na kilka lat.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-16, 18:00
zbychu napisał/a:
Basiu i Zbyszku , nie ma jak w Grecji tam za takim przewinieniem nikt by się nie oglądnął
I to jest wlasnie to- tylko Grecja Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-16, 18:04
blue60 napisał/a:
Hiszpanii dziękujemy na kilka lat.
Nie wiedzieliście ,że jesteśmy w Andaluzji Byśmy pojeździli razem.A tak to kólko i plaże ,więcej czekamy na wnuki.Opracowałam już trase.BarbaraBarbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-16, 18:19 Nasi kochani forumowicze,pozdrawiamy wszystkich czytających Spax- Darek spisał się na medal Niestety brak znajomości sprawił,że dopiero wczoraj młodzi powiedzieli mnie o bibliotece.Gadam z kim mogę,ale bez rezutatu.Kamperowcy oprócz Niderlandów,same bufony w wypasionych kamperach,lub majacy mieszkania w apartamentowcach.a taka jest prawda ,że popukalismy się w głowy patelniami/mamy ich 4/,żeby jechać ponad 4000km i dopiero zaczynać przyjemność zwiedzania i kamperowania.Tylko Balkany Mirekl61 - 2017-03-16, 18:32 Pozdrawiamy
Przygody w kamperowaniu to wartość dodana Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-16, 18:43 4500 na liczniku,zaczynamy pomalu przyzwyczajać się do Hiszpanii,no i ona też pomału pozwala się polubić.Wiemy już jak pytac o targi cotygodniowe w danych miasteczkach.Lidle sa co pochwile,duzo większe jak u nas,te co maja piekarnie sa w nich krajalnice.Juz bez problemów kroje chleby.W pekarniach-bakery maja dobre pieczywo.Ci co handlują hurtowo przy drogach kantują i z cenami i z towarem.Przekonałam się sama o tym.W poniedziałek pojedziemy do TORROX,zrobie fotki.Kupujący sami Niemcy.Z woda tez dajemy sobie rade oraz nieczystościami.Sa tu parkingi dla aut i za osobówke 1 euro,a za kampera 2 euro/mysle ,ze nielegalnie bo na kwicie za szyba na kartce było 1 euro/.Jest całe mnóstwo kempingow na całej trasie,ale wszystkie daleko od wody i plaz.Pytam się to po co mi takie miejsce.Ja musze widzieć wode choć ostatni 3 dni to nawet ja słychać.Do pracy w bibliotece mogę przychodzić od rana do 14tej a potem od 17tej do 20tej.Kończe na dziś odrabianie lekcji.Jutro napisze wszystko po kolei /w skrocie/może udadzą się mi fotki/.Barbara Muzyk.ps.czekam jak Muzyk przyjedzie po mnie skuterkiem.Jesteśmy w Salobrenie/poniżej Granady/,promenada i plaża 1,5 km,ale samochody też są na parkingach.tylko kilka knajp przy morzu.apartamenty zaczynaja się tez daleko od wody,ładna aleja palmowa,je oddziela.Maszyn do ćwiczeń co niemiara,a u nas to nowość Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-16, 18:49 Z tym internetem tak jest,ze nie próbowaliśmy kupic bo na 3 miesiące to może wyjdzie drożej jak na m-c.Po drugie przed wyjazdem kupiliśmy nowa baterie bo ta trzyma 5 minut.Przywiezie ja dopiero wnuk.a po trzecie,Spax i zięć maja zajecie Komplecik - 2017-03-16, 22:35 Zdradziłaś Grecje Albanie oj Bbasiu wizjoner - 2017-03-17, 08:38 Powolutku zbliżamy się do was, gdzieś za tydzień będziemy w andaluzji pozdrawiamy Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-17, 11:06
wizjoner napisał/a:
Powolutku zbliżamy się do was, gdzieś za tydzień będziemy w andaluzji pozdrawiamy
ok.ale podaj swój telefon,bo nasz jest zawsze na forum wizjoner - 2017-03-17, 12:16 0048511583733 lub 0048732705707 dziś jedziemy do wspominanego już navajas na 2-3 dni potem dalej wspominane los banos de fortuna a później już andaluzja i plan jazdy na nowo będziemy wymyślać na pewno zahaczymy o safari koło malagi jedziemy z trójką dzieci w wieku 4,3 i 1,5 także za dużo zwiedzać nie możemySpax - 2017-03-17, 12:19
Spax i zięć maja zajecie
Mają, mają - cieszę się, że mogłem Wam pomóc.
Basiu, dawaj jakieś zdjęcia - pooglądamy sobie.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-17, 12:26
Spax The Dog napisał/a:
Basiu, dawaj jakieś zdjęcia - pooglądamy sobie.
PRÓBA SIE NIE POWIODŁA,nawet Hiszpan nie pomógł.Jak wklejamy to pisze system windous się nie powidł.Przyjdziemy wieczorem i zadzwonimy do zięcia co robimy nie tak Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-17, 18:35 Takie staruchy nie powinny pisać na forum. Dobrze ,że nie ma kampertimków,nie ma rywalizacji.Jak się cos robi raz na rok to się zapomina. Chcialam wklwic fotki,ale nawet Hiszpaowi się nie udało.Byly w kompie,ale jak się wyjelo karte to nie było nic. :oops:Oczywiście działając skasowały się zdjecia potem zepsuły się 2 myszki.Zbych kazal mi dać do smieci,a po pewnym czasie,zmienił zdanie i udało się je odzyskac,no i jedna naprawił- przepoił druciki,no działa. Pogoda od jutra bombowa.10 marca Z.już się kapał tak jak i dużo Hiszpanów,dzieci tez.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-17, 18:36 Wszystkim Zbigniewom,serdeczne życzeniaBarbara i Zbigniew Muzyk - 2017-03-17, 18:48 W Salobrenie nie ma targu,za to w Torrox w poniedziałek,wielki bazar warzywa,owoce,ale najwięcej szmat.Tu rosna tez awokado,i mango,wyczytalam,dlatego na targu było ich dużo,no i wysyp truskawek. Wezme kalendarz i cos chociaż popiszę.Pozdrawiam BarbaraHiszpania to piękny wielki kraj,wszystko jest,duże ale ładne,bardzo trzeba o wszystkim myslec,pilnowac się no i nie gnać jak niektórzy jada tu na 2-3tygodni.
Grecja mała biedna na końcu Europy,za to przyjazna turystom,tam wszystko małe i byle jak,no i niedaleko zbyszekwoj - 2017-03-17, 21:36
Grecja mała biedna
Tylko 3 razy bogatsza od Polski. inowa - 2017-03-18, 08:20 Basiu,
w Walencji w ten weekend odbywa się fajna, cykliczna impreza - takie palenie Marzanny na hiszpańska modłę La Fallas
program http://hiszpania-portal.p...encja-atrakcje/
Bardzo żałuję, że przeoczyłam to przy rezerwacji biletów, bo my w te stronę dopiero za kilka dni, ale wy jesteście w tamtym rejonie.
Wiem że bardzo lubisz zakupy w Lidlu, ale spróbuj w MARCADONE - to taka dość popularna sieć w tamtym rejonie. Córka jest na Erasmusie w Elche (obok Alicante) i mówi, że są bezkonkurencyjni cenowo.
Pozdrawiamy Spax - 2017-03-21, 12:27 Basia I Zbyszek aktualnie w Torrox przy plaży koło latarni. Zbyszek po kąpielach w morzu. Temperatura wody 15° C. Ja bym nie wlazł. Poznali jakiegoś jegomościa z Polski, który ma im doradzić w sprawach internetowych.
36°43'37.2"N 3°57'25.8"W
36.727003, -3.957175
Za dwa trzy dni wyjazd do Sewilli i Kordobywizjoner - 2017-03-24, 18:34 Gdzie jesteście i w jakim kierunku jedziecie ?Spax - 2017-03-29, 11:32 wizjoner,
W profilu Basi i Zbyszka jest ich numer telefonu. Rozmawiałem dzisiaj z Basią i powiedziała mi, że spoko możesz do nich dzwonić. Aktualnie są w Fuengiroli między Malagą a Marbellą.and123 - 2017-03-30, 22:19 Witajcie Basiu i Wizjonerze.
Będzie w tym roku, jakaś polska Wielkanoc w Hiszpanii?
Pozdrawiamy i trochę zazdrościmy.wizjoner - 2017-04-01, 21:21 Widocznie musieliśmy się minąć przedwczoraj byliśmy w benalmadena czyli po sąsiedzku dzis zwiedziliśmy ronde i obecnie przebywamy na świetnym bezpiecznym i darmowym miejscu z pełna infrastuktura w okolicy Granady powolutku zmierzamy na północ. święta spędzamy w Polsce w drodze powrotnej chcemy jeszczyvtroszke pobyć we Francji i odwiedzić znajomych koło Pragi także za kilka dni wyjeżdżamy z Hiszpanii Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-04-14, 21:44
inowa napisał/a:
Wiem że bardzo lubisz zakupy w Lidlu, ale spróbuj w MARCADONE - to taka dość popularna sieć w tamtym rejonie. Córka jest na Erasmusie w Elche (obok Alicante) i mówi, że są bezkonkurencyjni cenowo.
Mamy sprawdzone.Ja się znam na cenach.Poprostu zapamietuje cyfry.W Merkadonie jest tańsze mięso,chleb 800gramowy kupujemy za 1,15euro,oraz 2 razy pomarancze po 0,50 za kilo.Reszta to co na promocji w Lidlu.Dużo produktów i swoje słoiki mamy z Polski.Jeszcze warzywa i owoce na targu w Fegunroli i Torrox.Natomast plac w Cala Mijas bardzo drogi.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-04-14, 22:06 Kochani nas fani jesteśmy w El Palo 5km od Malagi na wschód .Zakupy na święta zrobione.TV poprawila się na tyle że mamy Polonie.Zmienimy TV z nc+ na Polsat+,podobno silniejszy sygnał.kolo nas stoi kolega Polak pokazał nam podlączenie przez telefon,ale my nie mamy internetu tak jak on w telefonie.OJ ta elektronika.Hiszpanie maja święta 13 i 14.ale nie cała?My święta sami ale tak jesteśmy przyzwyczajeni.Czekamy tu jak nas nie wygonia na wnuki.Juz niedługo 26.IV. My byliśmy w Kordobie,Ronda będzie 2 razy.Malaga zwiedzana jest przez nas wreszcie skuterkiem.Środa po południu byla wielka procesja,przez centrum Malagi.Jutro też jedziemy na dalsze zwiedzanie.Wszystkiego dobrego na świetaa.Pogoda wspaniala,ale w tym rejonie paskudny ciemny piach.Kapiemy się już od dawna w morzu.Pozdrawiamy Barbara Mirekl61 - 2017-04-14, 22:35 Wesołych wam również jedrek49 - 2017-04-15, 07:59 Basiu i Zbysiu
Wesolych zdrowych swiat
jedrek49Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-04-15, 18:53 Dzisiaj na plazy dalszy ciąg grillowania przez hiszpanow.Pogoda bomba,ale ma przyjść załamanie po niedzieli.Tubylcy calymi rodzinami griluja w specjalnie wydzielonym miejscu nad plaża oraz na samej plazy,stoliki,grile siaty jedzenia no i parasole ,a nawet baldachimy.My skromnie grillujemy miedzy kamperem a samochodem dostawczym poznanego na parkingu Polaka.Internet....wszystko się psuje pisze cos ze sterownikiem to myszka nie chodzi,morduje się bez niej.Czekamy z niecierpliwoscia na młodego informatyka,wtedy cos pomyślimy na powaznie Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-04-15, 18:56 Jędrek 49,dzięki za życzenia.Nasze zmiany pozycji zależne sa od dni targowych w danych miasteczkach.Jedne targi spotkaliśmy przypadkowo,inne mamy mala ksiażeczke o Costa del Sol,tam pisze w jakie dni sa targi w poszczególnych miasteczkach,a np. w Salobremie pokazałam pani obrazek z targiem o mowi pani u nas nie ma.Jest sama chińszczyzna w ciuchach,ale owoce i warzywa bomba.wizjoner - 2017-05-06, 22:33 jak tam wróciliście już ?Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-05-22, 19:36 A no wróciliśmy w piątek 19 maja.po przejechaniu prawie 10 000km. Wracalismy od niedzieli z plaży w LLarance/blisko Francji/przez Francje A 75 nieplatna autostrada/dzięki Spaxsowi/,opactwo CLUNY,do płd.Niemiec droga 31 koło jeziora Bodeńskiego/niestety dużo objazdów/ .Potem kolo Monachium,Linz w Austrii droga nad Dunajem ,Czechy od Rożemberka,do Hlabovki/piękny pałac ze zwiedzaniem/.Czechy pasowało by mieć winetę na autostrady.Powrót przez Cieszyn do Krakowa.Odezwal się ból kregoslupa u mnie od tak dłudiego siedzenia podczas powrotu.Pozdrawiam.Jeżeli znajde czas i ochotę to może cos napiszę.Zalożę wtedy nowy temat.Pozdrawiam Barbara Muzyk Powsinogi - 2017-05-22, 20:37 Kilometrów zacnie!
Podczytujemy Was pilnie, w tym roku mamy wyjazd do Hiszpanii przez północne Włochy i południową Francję. Dużo z Waszych postów się dowiedzieliśmy - dziękujemy Wszystkim!
Hasło "niepłatna autostrada we Francji" bardzo nas porusza
Będziemy jeszcze szczegółowo doczytywać.
Pozdrawiamy serdecznie!Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-05-22, 22:49
Powsinogi napisał/a:
północne Włochy i południową Francję
Ale to trasa piekna,lecz nawet jak pisala Chuda zatłoczona nawet w grudniu i styczniu.My w 2010 roku za Monakiem wjechaliśmy do Prowansji i wawozu Gordon bo tak się fatalnie jechało.Najszybciej Zgorzelec,Niemcy Francja z Clermou Ferand, A 75 nieplatna do Bezires.Hiszpania koniecznie od Francji nie na Girone a LLaranca i trasa cudowna nad morzem. Spax - 2017-05-23, 20:25 Basia ma absolutnie rację (Włochy) - droga nad wybrzeżem piękna ale ciężka - marnuje się niesamowicie dużo czasu i nerwów. Bardzo fajną alternatywą jest droga: Alessadndria, Asti, Alba, Cuneo i potem drogą nr SS21 przez przełęcz do Francji.
Tu dla zainteresowanych jeszcze link z darmowymi autostradami we Francji:
➜ http://routes.wikia.com/w...aises_gratuites
Mapka na dole strony
Kolor zielony to właśnie darmowe odcinki autostrad. janus - 2017-05-24, 07:09 Ale niestety to wszystko się zmieni kiedy zaczniemy płacić za autobany w D Komplecik - 2017-05-24, 10:03 cześć Basiu witamy w kraju Barbara i Zbigniew Muzyk - 2017-11-28, 16:25 Zapraszam do relacji Hiszpania Muzyków od 5 luty 2017