|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Wielka Brytania - Irlandia - Podróż do UK (Anglia, Walia, Szkocja)
ZbigStan - 2024-02-26, 08:47 Temat postu: Podróż do UK (Anglia, Walia, Szkocja) Przymierzam się do podróży, do Wielkiej Brytanii. Doświadczonych kolegów proszę o informację przydatne przy przemieszczanie się kamperem do 3,5t. Wjazd na paszport czy dowód, płatności na autostradach, rezerwację promów i inne znane Wam problemy o których warto wiedzieć.
Czy ktoś również planuje wyjazd do UK w połowie roku?
Pozdrawiam.
Mavv - 2024-02-27, 12:52
Cześć! Wjazd do UK tylko na paszport.
Nie ma problemów z kamperami do 3.5t.
Nie wypowiem się na temat płatnych autostrad, bo ich staram się unikać. Ale jak już mi się zdarzyło zapłacić, to pieniędzmi. Obecnie pewnie i kartą można zapłacić. Nie ma w UK na szczęście wiele płatnych dróg. Kilka sztuk.
Uważaj na fotoradary, bo one są wszędzie. Na autostradach i ekspresówkach bywają remonty i wtedy masz odcinkowe pomiary prędkości, zazwyczaj 50 mil/godz. Widać, że tubylcy przestrzegają. Trafi się jakiś jadący szybko, ale jest takowych mało.
Najwygodniejszy (i najdroższy) jest tunel. Przez kanał masz kilka opcji, chyba najtaniej to prom Calais/Dunkierka do Dover. Od czasu Brexitu nikt nam do lodówki nie zaglądał, jak można przeczytać na różnych forach (podejrzewam, że to miejskie legendy). Podobnie znajomi, którzy swoimi kamperami byli w UK nie mieli kontroli lodówek. Kontrola na granicy w porcie wygląda najczęściej tak, że zaglądają do kampera, mogą do kilku szafek czy łazienki zajrzeć. Sprawdzą lustrem, czy pod kamperem nic nie ma, mogą sprawdzić czujnikiem kierownicę w poszukiwaniu śladów narkotyków.
W tym roku będę znowu tylko przejeżdżał przez UK jadąc z portu do portu (Holyhead do Harwich). Bodajże 18 lipca. A Ty kiedy się wybierasz do UK?
yamah - 2024-02-27, 20:07 Temat postu: Re: Podróż do UK (Anglia, Walia, Szkocja)
ZbigStan napisał/a: | Przymierzam się do podróży, do Wielkiej Brytanii. |
Kurcze.. mnie od X czasu znajomi zapraszają na trip po Szkocji ale mam jakiś opór na ten ruch "lewusów" i dalej się waham..może po twojej wyprawie nabiorę pewności jedż ZbigStan, jedż..będę kibicował
ZbigStan - 2024-02-27, 20:13
Mavv, Dziękuję za informację, każda się przyda, bo to dla mnie nowy, nieznany kierunek. Dokładnego terminu jeszcze nie ustaliliśmy, ale wstępnie czerwiec/lipiec.
Jaka jest różnica w cenie biletów na prom przy rezerwacji z wyprzedzeniem, a zakupem z marszu. Czy dzień tygodnia ma wpływ na cenę promu.
Mam trochę obaw związanych z ruchem lewostronny.
Pozdrawiam.
drwoy - 2024-02-27, 20:35
Polecam - zwłaszcza Walię i Szkocję, a po przeprawieniu się promem do Dover odrazu Kornwalia. Infrastruktura dla kamperów dosyć słabo rozwinięta i wszędzie "Private". Przepiękne małe miejscowości, ale drogi strasznie wąskie dodatkowo krawędzie wyznaczone przez murki ułożone z łupków, zarośnięte zielenią tak, że są niewidoczne. Ludzie bardzo mili i pomocni. Warto korzystać z gospodarstw agroturystycznych, na łące bez specjalnych wygód ale najczęściej na atrakcyjnie położonych klifach.
Warto zaopatrzyć się już na promie w naklejki na reflektory.
Dobrym rozwiązaniem powrotu lub jazdy "tam" jest przeprawa promowa z New Castle do Amsterdamu i kilka dni w tym mieście na super kempingu (obowiązkowo rowery).
Przyjemności i wielu wrażeń. warto.
Poruszania się lewa stroną się nie bój. Po pierwszych paru kilometrach wejdziesz w trans, ale trzeba uważać na rondach, bo są wielo poziomowe.
Bilet zarezerwujesz wcześniej, ale nie zawsze jest możliwość wjazdu na wcześniejszą godzinę, a spóźnienie może spowodować przepadek przeprawy. Wszystko zależy od ilości podróżnych. Bilety droższe przed weekendem i w czasie. Najłatwiej na rejs w porze nocnej i najtaniej (stosunkowo).
zzz1001 - 2024-02-28, 09:55
Podepnę się pod temat - jakieś dobre rady dla DMC pow. 3,5t?
ZbigStan - 2024-02-29, 20:24
drwoy, "ziarnko do ziarnka..." i co raz więcej informacji. Dziękuję i pozdrawiam.
Mavv - 2024-03-05, 15:01
Nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi...
ZbigStan, już podpowiadam Kupując z marszu "krótki" prom, jak np. Dunkierka/Calais - Dover, cena pewnie nie będzie aż tak różna. Weekendowe ceną są ciut większe, podobnie jak te od 10 do 15. Rano i późnym popołudniem taniej. Kupując "długi" prom, np Cherbourg - Dublin możesz nie mieć kajuty ani klatki dla psa. Te krótkie promy zazwyczaj pozwalają psiakom spędzać czas w aucie.
Ruch lewostronny to chyba legenda miejska Zjedziesz z promu, to masz znaki, jak jechać. Znaki przypominające, że ruch jest po lewej. Do tego inne auta na drodze. Ronda są niemal wszędzie, ale nie da się wjechać na rondo pod prąd. Po chwili nie będzie Ci przeszkadzać, że masz lewy łokieć na poboczu To pasażer będzie raczej komunikował się na wszelkich bramkach. Za wyjątkiem portu/tunelu, bo tam bramki mogą być po oby stronach.
zzz1001, dla kamperów ponad 3.5t są nieco inne zasady - chociażby prędkość. 90 na autostradzie i 80 na krajowych. Bramki na autostradach cenowo są jak dla osobówek. Nie masz żadnych viatolli, boxów czy innych udziwnień.
zzz1001 - 2024-03-06, 13:23
Mavv napisał/a: | Bramki na autostradach cenowo są jak dla osobówek. Nie masz żadnych viatolli, boxów czy innych udziwnień. |
Miód na moje uszy
ZbigStan - 2024-05-09, 20:05
Wielka Brytania nie jest już w Unii Europejskiej i roaming nie obowiązuje. Jakie są najkorzystniejsze rozwiązania na łączność telefoniczną i przesyłanie relacji. Jakie macie z tym doświadczenia?
Czy tankowanie lpg jest bezproblemowe (mam wyprowadzone na zewnątrz) i jak gęsta jest sieć stacji z gazem?
Pozdrawiam.
Adampio - 2024-05-14, 20:31
Cytat: | Czy tankowanie lpg jest bezproblemowe (mam wyprowadzone na zewnątrz) i jak gęsta jest sieć stacji z gazem? |
Nie chce krakać, ale na którejś grupie Pejzbukowej wyczytalem że LPG u Brytoli to obecnie bardzo deficytowy towar i zwykle na stacjach gazu nie ma. Lokalsi co jeżdżą na gazie ratują się obecnie jakimiś butlami do grilli ogrodowych.
Ponieważ mój osiołek jest benzynowy dla mnie bardzo istotne jest potwierdzenie lub sfalsyfikowanie opisanej sytuacji z LPG
mierzejski - 2024-05-21, 23:42
Mavv napisał/a: | Nie wypowiem się na temat płatnych autostrad, bo ich staram się unikać. |
W UK nie ma płatnych autostrad. Jedynym wyjątkiem jest M6 Toll - obwodnica Birmingham, z której się nie opłaca korzystać, chyba, że się komuś strasznie śpieszy albo są jakieś wyjątkowe korki (ale i wtedy można objechać sensownie bezpłatnymi drogami).
Są natomiast różne płatne mosty czy tunele oraz niewielkie drogi turystyczne - na przykład przez las. Bywają jeszcze miejsca, że się wrzuca monety do koszyczka, ale już na przykład Dartfort Crossing (na obwodnicy Londynu) to opłaty tylko przez internet.
Kiedyś polecałbym, jak się komuś nie śpieszy, przejazd przez Woolwich Ferry - fajny widok na centrum Londynu z promu jest - ale teraz z tymi strefami niskiej emisji to jest strasznie dużo pałowania się. Trzeba się gdzieś rejestrować po internetach, kombinować.
Ostatnio jak jechałem (busem na polskich blachach) i mnie jakieś objazdy wepchnęły w Londyn to po prostu to olałem i przejechałem sobie przez Blackwall Tunnel na bezczela, nic do domu nie przyszło, ale to na własne ryzyko :P
Cytat: | Najwygodniejszy (i najdroższy) jest tunel. Przez kanał masz kilka opcji, chyba najtaniej to prom Calais/Dunkierka do Dover. Od czasu Brexitu nikt nam do lodówki nie zaglądał, jak można przeczytać na różnych forach (podejrzewam, że to miejskie legendy). |
Czasem na jakichś promocjach można trafić tunel taniej niż prom. A co do lodówki - mi zaglądali (ale była pusta). Natomiast koledze kazali wyrzucić kanapki z szynką, ale Francuzi, po powrocie z UK.
ZbigStan napisał/a: | Wielka Brytania nie jest już w Unii Europejskiej i roaming nie obowiązuje. Jakie są najkorzystniejsze rozwiązania na łączność telefoniczną i przesyłanie relacji. Jakie macie z tym doświadczenia?
|
Polecam kartę Lebara, za 20 funtów ma się na 30 dni nieograniczone telefonowanie po całej EU i paru innych krajach jeszcze plus 30GB internetu (można sobie dokupić).
Roaming w EU działa, więc jak można sobie potem "wydzwonić" po powrocie do domu.
ZbigStan - 2024-05-26, 07:31
"Mierzejski-Czasem na jakichś promocjach można trafić tunel taniej niż prom. A co do lodówki - mi zaglądali (ale była pusta). Natomiast koledze kazali wyrzucić kanapki z szynką, ale Francuzi, po powrocie z UK."
Gdzie odbywa się odprawa paszportowa, kontrola w kamperze, itp., przed wjazdem na prom czy już w Anglii?
mierzejski - 2024-05-26, 23:26
Kontrola jest niejako przed przejazdem. Brytyjczycy sprawdzają wjeżdżających do UK jeszcze we Francji, Francuzi wjeżdżających do Francji jeszcze w UK.
Na tunelu często się zdarza że ściągają Cię na halę na szegolowe testy jeszcze.przed wjazdem na pociąg. Wyjeżdża się z pociągu już prosto na autostradę.
Ale zjeżdżając z promu w Dover na przykład może się jeszcze zdarzyc że cię ściągną do hali na wyjeździe, podobnie we Francji na wyjeździe z portu może Cię dodatkowo zatrzymać radiowóz.
Kolega od kanapek jechał jako transport towarów. Ale mi zaglądali do lodówki w samochodzie na wjezdzie do UK w Dover właśnie.
ZbigStan - 2024-06-04, 06:40
Dziękuję za wszystkie informacje, przydadzą się . Coraz bliżej do rozpoczęcia podróży. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-06-11, 21:01
11.06.2024 Rozpoczęliśmy podróż, naszym celem dojechać do Szkocji. Jeszcze tam nie byliśmy, przed nami fascynujące odkrywanie nieznanych terenów.
Pierwszy etap podróży za nami. Zatrzymaliśmy się koło Barockschloss Rammenau 51.159497 14.129425, parking obok pałacu, nad jeziorem.
SalutElla - 2024-06-11, 21:06
Będę z zainteresowaniem czytać, bo we wrześniu też wybieramy się do Szkocji. Na dobry początek stawiam
Cyryl - 2024-06-12, 21:13
kibicuję, czytam, podziwiam i zazdroszczę.
ZbigStan - 2024-06-12, 21:31
12.06 Wczoraj przed wieczorem przyjechał francuski kamper, a rano jego właściciel zagadał po polsku i przez jakiś czas rozmawialiśmy o podróżach kamperowych. Może będzie jeszcze okazja i jakiś szczęśliwy traf pozwoli dokończyć sympatyczną rozmowę. Pozdrawiam Marka, rodaka z Francji.
Dzisiaj chcielismy "przeskoczyć" Niemcy i późnym popołudniem przejechaliśmy Ren koło Koblencji , aby zatrzymać się obok klasztoru Maria Laach 50.403195 7.255826.
ZbigStan - 2024-06-13, 20:23
13.06. Rano pojechaliśmy zobaczyć Schloss Burresheim 50.352561 7.181388 . Zamek o ciekawej architekturze, będący przez długi czas w rękach jednej rodziny co spowodowało zachowanie oryginalnego wyposażenia. Obok zamku jest parking z możliwością nocowania w atrakcyjnym i cichym miejscu, zakazów nie widziałem.
ZbigStan - 2024-06-13, 20:39
13.06. Dobra, choc kręta trasa do zamku zachęciła nas do przejazdu lokalnymi drogami przez Ardeny.
ZbigStan - 2024-06-13, 20:53
13.06. Dzień kończymy w Sankt Vith 50.2812 6.12278 , w Belgii, miasteczku zniszczonym w grudniu 1944 podczas bitwy o Ardeny.
peja76 - 2024-06-13, 21:40
Cicho z boku zasiadam i nic nie gadam, co by atmosfery nie popsuć
Miłego wyjazdu
Banan - 2024-06-13, 21:44
To ja też z browarkiem się dosiądę
Cyryl - 2024-06-14, 06:53
jak byłeś tak blisko, trzeba było wstąpić do Luksemburga i przy okazji zatankować.
ZbigStan - 2024-06-14, 20:40
Dziękuję za piwa i rady, a przede wszystkim, że chcecie relacje czytać, bo wtedy mnie się chce pisać. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-06-14, 21:19
14.06. Powoli przemieszczamy się w stronę Calais, śledząc warunki pogodowe na kanale, aby zanadto nie bujało podczas przeprawy promowej (warunek mojej żony). Teraz tam mocno wieje, ale od poniedziałku ma się poprawić.
Rano, po serwisie w S. Vith, nastawiłem na GPS Dinant i lokalnymi drogami, objeżdżajac odcinki zamknięte z powodu przebudowy, około południa tam dotarlismy.
ZbigStan - 2024-06-14, 21:45
14.06. Trzymając się naszego kierunku podróży znalazłem spokojne miejsce na nocleg w pobliżu ruin Opactwa d'Aulne. Klasztor ufundowany w VII w dla Benedyktynów, z czasem przejęty przez Cystersów został spalony w1795 roku przez rewolucyjną armię francuską. Rozmiar ruin unaocznia jak wielkie to były budowle.
Abaye d'Aulne 50.367097 4.331266
Tadeusz - 2024-06-14, 23:29
Zbyszku, będę śledził Waszą podróż z zainteresowaniem. Wielka Brytania jest mi bliska i dosyć znana. Bardzo jestem ciekawy Waszych wrażeń.😘
ZbigStan - 2024-06-15, 20:55
15.06. W dzisiejszym podróżowaniu, zatrzymalismy się w Mons 50.460775 3.95031, podaję namiary bo miejscówka w ładnym i spokojnym miejscu, dogodna na nocleg. Mons objechaliśmy na rowerach.
ZbigStan - 2024-06-15, 21:31
15.06. W drugiej części dnia we Francji, uzupełniliśmy gaz, paliwo, zrobiliśmy zakupy i serwis i wróciliśmy do Belgii, do Ypres. Miasto znane z użycia przez Niemców gazu musztardowego, iperytu, podczas pierwszej wojny światowej, jest też pełne średniowiecznych zabytków. Było w średniowieczu centrum produkcji i sprzedaży sukna flandryjskiego, co przynosiło takie dochody, że miasto było stać na wybudowanie największej w Europie, świeckiej budowli sukiennic i obecnie robi ona wrażenie rozmiarami.
Ypres 50.846732 2.880741.
aviator - 2024-06-16, 06:54
Oczywiście także śledzę - uwielbiam czytać Wasze relacje. 👋
LukF - 2024-06-16, 08:18
Loguję się do tematu i życzę przyjemnej podróży.
ZbigStan - 2024-06-16, 21:12
16.06. Dotarliśmy do Calais, pogoda coraz lepsza, więcej słońca i liczymy, że jutro przeprawiamy się do Anglii. Calais też ma się czym pochwalić.
Piotruś - 2024-06-16, 22:08
Jak zawsze ciekawie i konkretnie. Jedziemy z Wami
SalutElla - 2024-06-16, 22:08
ZbigStan napisał/a: | 16.06. Dotarliśmy do Calais, pogoda coraz lepsza, więcej słońca i liczymy, że jutro przeprawiamy się do Anglii. Calais też ma się czym pochwalić. |
To znaczy, że nocujecie w Calais w porcie promowym? Czy jest tu bezpiecznie, pytam bo są różne opinie.
Danyxm - 2024-06-16, 23:46
W samym miescie jest bezpiecznie .. jezdze regularnie ta trasa i od dawna nie widzialem @emigrantow@.
Choc jak dla mnie wolalbym nocowac w dover - juz po drugiej stronie kanalu.
Jestem ciekaw jak Wam podroz dalej pojdzie. Ja w szkocji bede okolo 26 go :]
Gdyby ktos potrzebowal pomocy , jakas sytuacja awaryjna , w centralnej szkocji (edynburg i okolice) to prosze smialo pisac
Danyxm - 2024-06-16, 23:59
Co do promow : ceny sa zasadniczo podobne pomiedzy trzema firmami ktore oferuja bilety : DFDS , p&O, Irish ferries. Warto poszukac w necie, bo nie zawsze jest taniej przez strone przewoznika. jesli plyniecie ze zwierzakiem to zdecydowanie polecam P&O - maja tam Pet Lounge, kawalek pokladu tylko dla osob ze zwierzakami. Dodatkowo platne, ale w cenie kawa, napoje i spokoj od wiekszej ilosci pasazerow. Ceny w sklepie wolnoclowym jakies kosmiczne - nie polecam :]
Ceny samych probow czy to z calais czy dunkierki podobne , najlepiej kupowac kilka dni wczesniej. Jak juz ktos wcześniej wspomnial : spokojnie można przyjechać wcześniej i jeśli będzie miejsce to wpuszczą na wcześniejszy prom, spoźnienie zazwyczaj oznacza dopłate.
Kontrole : po stronie francuskiej maxymalna ilosc kontroli to 4. I zazwyczaj kampery sprawdzaja - ale problemów nie robią. Po stronie brytyjskiej wyrywkowe kontrole zaraz przed wyjazdem z portu - generalnie brytole sa o niebo milsi niz francuzi.
W niektorych duzych miastach sa strefy LEZ (strefy niskiej emisji spalin)- sa rozne opinie , ale mandaty przychodza na polskie adresy. Warto unikac.
Przejazd kolo londynu albo platnym tunelen Dartford (chyba 3 funty, trzeba sie online zarejstrowac (https://www.gov.uk/pay-dartford-crossing-charge) - albo lewa strona za darmo (dopoki nie zjedziecie z m25) - w kierunku walii zreszta.
LPG nie jest super popularnym- zazwyczaj na stacjach shell jest.
Gotowka : w szkocji sa inne funty - sa niewymienne w polsce, wiec nie warto zabierac ze soba. Ale ladne :]
ZbigStan - 2024-06-17, 22:11
Dziękuję za piwa, za cenne informacje i za odwiedzanie relacji. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-06-17, 23:10
17.06. Po wszystkich informacjach, które do nas dotarły, podekscytowani przeprawą do Anglii, pojechaliśmy do portu ok. godz. 10 i opłaciliśmy prom lini P&O na godz. 12. (225 euro, kamper i dwie osoby). Ponad godzinę trwały kontrole i odprawy. Nas nie sprawdzano , ale widziałem, że większość pojazdów była kontrolowana. Prom płynie 1godz i 40 minut. Z promu ruszyliśmy w kierunku Hastings. Najpierw duże napięcie i skupienie aby trzymać się lewej strony, ale z czasem oswojenie z sytuacją na drodze, jest dużo oznaczeń na jezdni, a w przypadku ronda wjazd jest naturalny z lewej strony. Uważać należy, ale nie trzeba się stresować kierowaniem. Drogi lokalne wąskie i przy mijaniu gałęzie obcierały się o kampera. Na noc po sprawdzeniu kilku miejsc zostaliśmy w East Dean 50.758829 0.206596.
ZbigStan - 2024-06-18, 10:51
17.06. Obok East Dean są klify Birling Gap.
rakro1 - 2024-06-18, 16:38
Aż miło się robi czytają Twoją relację.
Jak zwykle perfekcyjny opis i super zdjęcia.
Gratuluję i trzymam kciuki aby wszystko poszło bez złych przgód🙌🙌💕
ZbigStan - 2024-06-18, 19:31
18.06. Przed Brighton 50.81476 - 0.09461 zostawiliśmy kampera i na rowerach pojechaliśmy zobaczyć znany kurort i jego molo. Całe molo to rozrywka i gastronomia, pewnie wieczorem, oświetlone, wygląda dobrze, w dzień nie zrobiło to na nas dużego wrażenia.
ZbigStan - 2024-06-18, 20:07
18.06. Zwiedziliśmy Arundel 50.855463 - 0.559041, miasteczko z dużym zamkiem będącym siedzibą rodu Norfolk. Po kilku próbach znalezienia odpowiedniego parkingu, zatrzymalismy się na noc koło Portsmouth.
Skwarek - 2024-06-18, 21:44
Bardzo urokliwe są te zamki i miasteczka. Fajna podróż i relacja. Chyba się też muszę ruszyć na dłużej gdzieś z dala od "riwiery" tam gdzie trochę chłodniej
ZbigStan - 2024-06-19, 22:23
19.06. Dziękuję za piwa i towarzyszenie nam w podróży.
Rano pojechaliśmy do Castle Portchester , zamek wzniesiony przez Rzymian, a później rozbudowany przez Normanów. Przy zamku duży parking, niestety z zakazem nocowania w kamperze.
ZbigStan - 2024-06-19, 22:43
19.06. Salisbury słynie z pięknej średniowiecznej Katedry i największej ówczesnej wieży.
Po południu zatrzymaliśmy się na nocleg w Keynsham 51.413064 - 2.495149.
ZbigStan - 2024-06-20, 21:22
20.06. W Bristolu 51.447356 - 2.597769 zrobiliśmy wycieczkę rowerową po centrum.
ZbigStan - 2024-06-20, 21:47
20.06. CD Bristol
ZbigStan - 2024-06-20, 22:05
20.06. Z przemysłowego Bristolu przenieśliśmy się do sielskiej Anglii, i zatrzymaliśmy się w Stanton Park 51.605031 - 1.74469
zbyszekwoj - 2024-06-21, 11:39
Z zaciekawieniem oglądamy.
ZbigStan - 2024-06-21, 20:01
21.06. Dziękuję za piwa i "podróżowanie" z nami. Pozdrawiam.
Po bardzo cichej i spokojnej nocy obok rezerwatu, przyjechalismy do Oxford 51.730099 - 1.699642. Miasto studentów, gdzie uprzywilejowanym pojazdem jest rower. Zaczęliśmy od ogrodu botanicznego.
ZbigStan - 2024-06-21, 20:14
21.06. Centrum Oxfordu to zabytkowe budowle związane z nauczaniem. Zwiedzanie budynków uczelni tylko jak nie ma w nich studentów, czego pilnują pedle (portierzy), w określonych godzinach, w weekend.
SalutElla - 2024-06-21, 20:26
Fantastyczna architektura! Czekam na ciąg dalszy
ZbigStan - 2024-06-21, 20:28
21.06. Jeszcze kilka zdjęć z Oxfordu, gdzie zmęczeni po zwiedzaniu zostajemy na noc.
ZbigStan - 2024-06-22, 20:37
22.06. W pobliżu Oxfordu znajduje się Blenheim Palace 51.844757 - 1.355739, jeden z największych pałaców Anglii, miejsce gdzie się urodził Wiston Churchill . Trafiliśmy na Flower Show i dużo czasu zajęło ich oglądanie, następnie spacer po palacowych ogrodach, zajmujących olbrzymią powierzchnię. Dzienną normę kroków znacznie przekroczyliśmy.
ZbigStan - 2024-06-22, 20:48
22.06. Blenheim Palace i jego ogrody.
ZbigStan - 2024-06-22, 21:11
22.06.Małe miejscowości położone na Wzgórzach Cotswold są synonimem sielskiej Anglii. Wąskimi drogami bez poboczy, między żywopłotami i murkami , dotarliśmy do Shipston on Stour 52.0971 - 1.608919, gdzie kończymy dzień z widokiem na pola
Skwarek - 2024-06-22, 21:48
Ale fajne
ZbigStan - 2024-06-23, 21:16
23.06. Stradford upon Avon 52.200755 - 1.7128. W niedzielę rano, w mieście Williama Szekspira, szukaliśmy pieczywa na śniadanie i zatrzymaliśmy się na parkingu, gdzie można stać do 4 godzin. Ten czas w zupełności wystarczył do zwiedzenia na rowerach, zabytkowego miasteczka.
ZbigStan - 2024-06-23, 21:33
23.06. Stradford CD.
ZbigStan - 2024-06-23, 21:52
23.06. Obraliśmy kierunek na Walie, po drodze uzupełniliśmy LPG. Mało stacji paliw prowadzi LPG i warto zainstalować apkę myLPG.
Nocleg już w Wali, na parkingu z widokiem na wzgórza, przy drodze do wodospadu. Krajobrazy inne niż w Anglii.
ZbigStan - 2024-06-24, 21:49
24.06. Walia zachwyca krajobrazami. Widokowa droga do Aberystwyth nad Morzem Irlandskim, a w samym mieście trudno było zaparkować i po przejeździe przez centrum pojechaliśmy do Barmouth 52.722751 - 4.059018. Tam miejsc na parkingach dużo, z zastrzeżeniem, że nie wolno nocować.
ZbigStan - 2024-06-24, 22:02
24.06. Barmouth
ZbigStan - 2024-06-24, 22:37
24.06. Na P4N znaleźliśmy miejscówkę onaczoną jako widokowa. Poniżej widać lotnisko, a syn, który śledzi naszą trasę, przysłał wiadomość, że w czasie II WŚ było to lotnisko RAFu i stacjonowaly tam również polskie dywizjony 302, 306, 308, 315.
Ignacy - 2024-06-25, 14:17
super sie czyta
ZbigStan - 2024-06-25, 22:20
25.06. Przez kilka dni nikt się nie odzywał i pomyślałem, że Was zanudziłem nadmierną poblikacją zdjęć i dalej się zastanawiam czy nie zacząć się ograniczać, choć to trudne bo ciągle jestem zaskakiwany urodą nowych miejsc. Dziękuję za doping. Pozdrawiam.
Na zwiedzanie zatrzymaliśmy się w Caernarvon , w miasteczku z kamiennym zamkiem.
ZbigStan - 2024-06-25, 22:45
25.06. Na ostatni nocleg w krainie czerwonego smoka zatrzymaliśmy się w Colwyn Bay 53.2929 - 3.716109 na ładnej miejscówce z widokiem na tereny rekreacyjne.
tomiy - 2024-06-26, 08:59
Pisz, pisz i wklejaj zdjęcia. Jak zawsze interesujące
SalutElla - 2024-06-26, 17:49
ZbigStan napisał/a: | 25.06. Przez kilka dni nikt się nie odzywał i pomyślałem, że Was zanudziłem nadmierną poblikacją zdjęć i dalej się zastanawiam czy nie zacząć się ograniczać, choć to trudne bo ciągle jestem zaskakiwany urodą nowych miejsc. |
Zapewniam, że codziennie sprawdzam czy jest ciąg dalszy opowieści i zdjęć, więc nie zaprzestawaj i dwaj tyle fotek ile się zmieści. Czekam z niecierpliwością na Szkocje, ale to chyba jeszcze trochę kilometrów, dni i fotek.
Ta Wielka Brytania całkiem fajna widokowo jest, a architektura czy to w postaci okazałej katedry czy mniejszych domków fantastyczna. Lubię architekturę bardziej od przyrody - taka "ułomność"
ZbigStan - 2024-06-26, 22:49
26.06. Jeśli czytacie i macie o relacji pozytywną opinię to wynagradza mi to czas spędzony na jej opracowanie, a internet często "chodzi" powoli. Dziękuję.
Moja żona jest fanką Jane Austen i jej powieści "Duma i uprzedzenie". W filmie z 1995r o tym samym tytule, gdzie rolę Pana Darcy'ego grał Colin Firth, zdjęcia pałacu i ogrodów były kręcone w Lyme House koło Manchesteru, stąd nasza tam obecność. Posiadłość ma 400 ha i dla jej poznania przydały się rowery.
Banan - 2024-06-26, 22:58
Zbyszku, jak zawsze - REWELACJA
Serdecznie pozdrawiam
ZbigStan - 2024-06-26, 23:08
26.06. CD. Lyme. Po zwiedzaniu pojechaliśmy nad morze do Lytham Saint Annes 53.73646 - 3.038951, na parking z miejscami dla kamperow, przy wydmie. Podczas odpływu morze cofa się ponad kilometr a plaża staje się olbrzymią.
Banan - 2024-06-26, 23:16
I jeszcze jedno
Roman-Halina - 2024-06-27, 09:14
Beatko, Zbyszku dzień bez zobaczenia gdzie jesteście i co zobaczyliście to dzień stracony dla każdego kto na co dzień żyje bieżącymi tematami a w głębi myślami tworzy plan na nową przygodę.
Po mojej tego rocznej 4 tygodniowej (2 x 2 tygodnie z przerwą 3 tygodnie pozostawienie kampera w Lille ) wyprawie do Francji codziennie zerkam na twoja relację i podziwiam twoja wytrwałość w opisie miejsc zatrzymań i zwiedzania. Ja dopiero dzisiaj skończę 5 odcinek filmu mojej relacji ze zwiedzania Francji. W tym odcinku będą zamki nad Loarą. Nie zamieszczam ich na CT gdyż są one w dużym stopniu relacją prywatną. Ale w nagrodę Wam w nagrodę wyślę adres do kolejnego odcinka.
Powodzenia
Jak wrócicie musimy się spotkać na grillu. Mam wspaniałe ślimaki Burgundzkie do degustacji.
Jacek L. - 2024-06-27, 12:26
Jak zwykle "jedzimy" z Wami :-)
Pozdrowienia i
ZbigStan - 2024-06-27, 20:29
27.06. Doping zawsze mile widziany, dziękuję. To mnie wzmacnia do dalszej pracy nad relacją.
Dotarliśmy do Szkocji, która powitała nas chmurami, wiatrem i deszczem. W okienku pogodowy spacer po Dunfries, mieście Roberta Burnsa poety romantycznego czczonego przez Szkotów.
ZbigStan - 2024-06-27, 21:08
27.06. CD Dunfries.
Na koniec dnia stanęliśmy pod ruinami klasztoru Sweetheart Abbey 54.980551, -3.619514.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2024-06-28, 15:12
Big Stan,zaglądając od czsu do czsu na CT,a pisząc na nim bez fot,stwierdzam że jesteś
nr 1 na CT,wpisaniu relacji i wklejaniu fot z nich,Dziękuję,Barbara Muzyk
ZbigStan - 2024-06-28, 22:10
28.06. Dzisiaj więcej słońca, wietrznie i temperatury poniżej 20 st. C. Objechaliśmy południowo zachodnie wybrzeże Szkocji z postojami w Castel Dougras, Girvan i Ayr, a po południu zatrzymaliśmy się na parkingu z P4N, blisko morza, między wydmami Irvine 55.600101 - 4.682321
Banan - 2024-06-28, 22:36
Wiadukt (akwedukt?) prawie jak w Bolesławcu
ZbigStan - 2024-06-28, 22:41
28.06. CD, Ayr - Irvine.
ZbigStan - 2024-06-29, 20:33
29.06. Bardzo się cieszę jak otrzymuję jakiś sygnał zainteresowania w postaci piwa (najcenniejsze bo idzie na licznik i świadczy o mojej aktywności na CT) , albo informacji, czy też opini. Przepraszam, że nie odpowiadam inwidualnie na każdy post, a to wynika z braku czasu, który upływa na obróbce zdjęć, przesłaniu, itp. W niektórych miejscach internet działa bardzo wolno i wysyłanie relacji jest czasochłonne, ale jeśli jest tylko możliwość to staram się umieszczać relację na bieżąco. Dziękuję, za uczestniczenie w naszej podróży. Serdecznie pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-06-29, 20:58
29.06. Przed południem podjechaliśmy pod automat pralniczy i przywróciliśmy do użytkowania odzież i ręczniki. Dzięki tym urzadzeniom nie zabiera się nadmiaru ubrań.
Dzisiejsza trasa wzdłuż Loch Lomond i jej zakończenie nad Loch Tulla 56.554939 - 4.748032 pokazało urodę Szkockich gór i jezior. Pogoda też była szkocka, trochę słońca, trochę deszczu.
ZbigStan - 2024-06-29, 21:16
29.06.Loch Tulla.
ZbigStan - 2024-06-30, 21:09
30.06. Dolina Etive jest uważana za jedną z piękniejszych, a drogą przez nią prowadząca ma szerokość jednego pojazdu, ale co kilkadziesiąt metrów znajdują się mijanki. Wyruszyliśmy dość wcześnie i bez problemów dotarliśmy do jej końca , do Loch Etive 56.56195 - 5.074604. Kampery do 7,5 m długości powinny dać sobie radę na tej trasie.
ZbigStan - 2024-06-30, 21:54
30.06. Z Loch Etive wróciliśmy do Doliny Glencoe. Obie te doliny uwieczniono w Bondzie "Skyffall". W Forcie William 56.700426 - 5.186922 uzupełniliśmy LPG, trochę go schodzi bo noce zimne. Następnie kontynuując wątki filmowe pojechaliśmy zobaczyć Glenfinnan Viaduct 56.87046-5.435388, którym jeździł pociąg wiozący Harego Pottera do Hogvart'u.
ZbigStan - 2024-06-30, 22:39
30.06. Zakończyliśmy dzisiejszą podróż w Arisaig 56.94887 - 5.852756, przy plaży.
SalutElla - 2024-07-01, 20:30
No wreszcie Szkocja i miejsca, które są też w naszym planie podróży: Loch Lomond, Glen Etive, Glen Coe, no i ten pociąg! Tylko my będziemy jechać w drugą stronę zaczynając od Edynburga, potem na północ i kończąc na Loch Lomond. Mamy o wiele mniej czasu.
Czekam na szkocki ciąg dalszy, a za dotychczasowe stawiam
ZbigStan - 2024-07-01, 22:45
01.07. Bardzo nam się podobają krojobrazy wyżynnej Szkocji, choć przydołoby się więcej słońca. Zdjęcia nie zawsze oddają co doświadczamy, ale nie mamy wpływu na pogodę.
ZbigStan - 2024-07-01, 23:15
01.07. Stoimy na miejscówce, między górami, gdzie w 1719 było pole bitwy "Małego Powstania Szkockiego" i Anglicy pokonali tu Jakobitów, zwolenników Jakuba VII. Stok obok poprzecinany jest licznymi wodospadami, do których dotarłem. Glenshiel 57.169648 - 5.294953.
ZbigStan - 2024-07-02, 21:12
02.07. Na wyspie Sky odwiedziliśmy Destylarnie Talisker 57.287456 - 6.43881. Zobaczymy czy lepszy smak ma ta kupiona u źródła.
ZbigStan - 2024-07-02, 21:31
02.07. Sky. Jak widać pogoda nie rozpieszcza. Zostajemy na noc w Staffin 57.636384 - 6.208157
ZbigStan - 2024-07-03, 23:02
03.07. Z powodu wiatru, chmur i deszczu nie mogliśmy zobaczyć miejsc, które w filmach na You Tube w pięknym słońcu zachęcają do przyjazdu, ale Sky warto mieć w planach podróżniczych, bo mimo niesprzyjającej w zwiedzaniu pogody, jest tu pięknie.
ZbigStan - 2024-07-03, 23:38
03.07.. Po południu zatrzymaliśmy się nad Loch Cluanie 57.146079 - 5.068137. Pogoda kilka razy zmieniała się, a w jednej z przerw na słońce, poszliśmy na spacer.
Danyxm - 2024-07-04, 12:12
No pogode macie iscie szkocka! W planach macie Edynburg ?
MOPAR - 2024-07-04, 17:43
Piwko postawione i śledzimy relację. Za rok w planach zabrać rodzinkę podobną drogą. Dzięki!
ZbigStan - 2024-07-04, 21:40
04.07. Dziękuję za śledzenie relacji i piwa, przy deszczowej pogodzie to poprawia mi nastrój. Edymburg chcemy zobaczyć.
Pogoda się ustabilizowała, cały dzień leje lub kropi. W Drumnadrochit 57.322721 - 4.48818 zrobiliśmy serwis i pojechaliśmy obserwować Loch Ness i nawet Nessie zobaczyliśmy, przy sklepie z pamiątkami.
ZbigStan - 2024-07-04, 21:59
04.07.Invernes, zrobiliśmy zakupy w Tesco i zostawiliśmy kampera, aby przejść się po centrum.
ZbigStan - 2024-07-04, 22:31
04.07. W Inverness rozpoczyna się i kończy North Coast 500 (Mil), trasa po północnej Szkocji i chcemy się nią przejechać. Podobnie jak na Sky widoki piękne, choć bez słońca. Dzień kończymy na parkingu Ardcharnich 57.85655 - 5.08737, przy jeziorze Loch Broom.
ZbigStan - 2024-07-05, 22:06
05.07. Wjechaliśmy na North Coast 500, aby objechać północ Szkocji. W Ullapool zatrzymaliśmy się przy Tesco i po zakupach przeszliśmy się po miasteczku.
ZbigStan - 2024-07-05, 22:31
05.07. NC 500 do Kylesku. Widoki piękne, ale dużo deszczu.
ZbigStan - 2024-07-05, 22:59
05.07. Pod koniec dnia poprawa pogody i słońce o sobie przypomniało. Zatrzymalismy sie nad zatoką Kyle of Durness , 58.5533 - 4.78706. Po podróży przydał się spacer po łąkach.
ZbigStan - 2024-07-07, 09:28
06.07 Po problemach z "radiostacją" Wasz agent ze Szkocji nadal nadaje.
Przejechaliśmy odcinek NC500 od Durmess do Thurso, północną stroną Highlandu. Widoki na rozległe przestrzenie przytłumione przez mgły i przelotne deszcze. Wreszcie udało się zobaczyć na pastwisku szkockie włochate krowy.
ZbigStan - 2024-07-07, 09:50
06.07. W Thurso, idąc za dźwiękami kobzy, trafiliśmy na koncert i paradę miejscowej orkiestry. Jak się dowiedzieliśmy, orkiestra, w okresie letnim, co sobotę ok 20 tej daje pokaz i zbiera datki na swoje potrzeby.
W Thurso 58.59142 - 3.522658, stanęliśmy w miejscu osłoniętym od wiatru.
ZbigStan - 2024-07-07, 21:23
07.07. Dzisiaj zrobiliśmy najkrótszą trasę na tym wyjeździe, a to dlatego, że chcemy pojechać na półwysep Dunnet Head, a dzisiaj tam mocno wiało. Za to wstąpilismy do Castle and garden of Mey. Było to ulubione przez królową Marie, matkę Elżbiety II, miejsce na letnie wyjazdy. Obecnie król Karol też tam często bywa. Podobały nam się wnętrza, ale że nie można ich fotografować, to umieściłem kilka znalezionych w internecie.
ZbigStan - 2024-07-07, 21:44
07.07. CD Castle of Mey.
Po południu zatrzymaliśmy się przy zatoce i małym porcie skąd odpływają promy na Orkady.Canisbay 58.63678 - 3.155421
ZbigStan - 2024-07-08, 21:21
08.07. Dunnet Head jest najdalej na północ położonym miejscem w Szkocji. Na klifach gniazdują maskonury i inne gatunki ptaków morskich. Maskonurów nie dostrzegliśmy, ich sezon lęgowy konczy się na początku lipca i pewnie już odleciały. Równie ciekawe klify są na Dunkansby Head.
SalutElla - 2024-07-08, 21:36
ZbigStan napisał/a: | 07.07. CD Castle of Mey.
Po południu zatrzymaliśmy się przy zatoce i małym porcie skąd odpływają promy na Orkady.Canisbay 58.63678 - 3.155421 |
Czy w tym miejscu nocowaliście?
ZbigStan - 2024-07-08, 22:14
08.07. NC 500. Odcinek do Tain.
ZbigStan - 2024-07-08, 22:26
08.07. Tain 57. 8167 - 4.053373.
ZbigStan - 2024-07-08, 22:34
SalutElla napisał/a: | ZbigStan napisał/a: | 07.07. CD Castle of Mey.
Po południu zatrzymaliśmy się przy zatoce i małym porcie skąd odpływają promy na Orkady.Canisbay 58.63678 - 3.155421 |
Czy w tym miejscu nocowaliście? |
Tak, wprawdzie parking przy drodze, ale w nocy jest cicho. Poza tym miejsce widokowe. Pozdrawiam.
Cyryl - 2024-07-09, 17:08
ostatnio zazdrościłem Wam ciepła oglądając Wasze podróże na południe Europy.
dzisiaj we Wrocławiu jest +33, a ja za chwile idę grać na piasek i znowu z zazdrością patrzę na Was w kurteczkach.
ZbigStan - 2024-07-09, 20:50
Cyryl napisał/a: | ostatnio zazdrościłem Wam ciepła oglądając Wasze podróże na południe Europy.
dzisiaj we Wrocławiu jest +33, a ja za chwile idę grać na piasek i znowu z zazdrością patrzę na Was w kurteczkach. |
To co napisałeś utwierdza nas w przekonaniu, że jesteśmy obecnie w odpowiednim miejscu. Choć mogłoby być tu trochę cieplej, a przede wszystkim bardziej słonecznie. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-07-09, 21:25
09.07.. W Inverness zakończyliśmy NC500 po północnej Szkocji. Jesteśmy pod urokiem tej krainy, pięknej przyrody i rozległych krajobrazów.
W Inverness odwiedziłem polski sklep i chwilę porozmawiałem z jego właścicielką. W mieście i okolicy mieszka dużo Polaków, miejscowi też przychodzą na zakupy. Sklep jest znany i nawet w przewodniku o nim czytałem. Ze sklepu wyszedłem ze zgrzewką Muszynianki.
Nastepnym przystankiem była Destylarnia Dalwhinnie, marka znana amatorom dobrej whisky.
Na dzisiejszej trasie przejeżdżaliśmy obok kilku innych Destylarni.
ZbigStan - 2024-07-09, 22:17
09.07. Zwiedziliśmy Castle and Gardens Ballindalloch 57.413254 - 3.370685. Pałac jest zamieszkały od 1546 roku przez rodzinę Macpherson-Grant i tylko cześć pomieszczeń jest udostępniona latem, do zwiedzania.
Pod wieczór będąc w Cauntry Whisky, stanęliśmy pod kolejną Destylarnią Glenfiddich 57.459954 - 3.132085, na spokojnym parkingu w górach.
ZbigStan - 2024-07-09, 22:32
09.07. CD Ogrody Ballindalloch.
ZbigStan - 2024-07-10, 21:37
10.07. Cały dzień pada deszcz. Zniechęca to do zwiedzania i oglądamy świat przez okna kampera.
ZbigStan - 2024-07-10, 21:55
10.07.. Podjechaliśmy zobaczyć ruiny zamku Stonehaven, ale aura nie pozwoliła na dokładne poznanie.
Na noc odjechaliśmy od morza i od wiatru do Friockheim56. 63712 - 2.654618. Prognoza pogody na jutro jest bardziej optymistyczna, liczmy, że nie będzie padać.
ZbigStan - 2024-07-11, 19:08
11.07. Dzisiaj mniej deszczu, czyli wyraźna poprawa pogody. W St. Andrew 56.33809 - 2.784609 zatrzymaliśmy się przy stary porcie, najbliżej ruin Katedry. W średniowieczu (od VII w) było to sanktuarium z relikwiami św Andrzeja, najważniejsze miejsce pielgrzymkowe i siedzibą biskupa Szkocji. Z ofiar została zbudowany w XIIw olbrzymia katedra, długa na 130m. Podczas reformacji w1569 r została zniszczona i popadła w ruinę.
ZbigStan - 2024-07-11, 19:28
11.07. St. Andrews. Ruiny zamku i centrum miasta.
Nocleg koło Aberdour 56.04599 - 3.317749.
ZbigStan - 2024-07-12, 20:51
Banan Dziękuję za piwa. Jesteś dyżurnym stawiaczem, inni tylko czytają i chyba im się nie podoba. Pozdrawiam.
SalutElla - 2024-07-12, 21:05
Podoba się!
ZbigStan - 2024-07-12, 21:30
12.07. Chciałem być w w Stirling, mieście bardzo związanym z historią Szkocji. Jak pamiętacie w filmie Braveheart, Waleczne Serce o Williamie Wallace jego wojska odniosły imponujące zwycięstwo w bitwie pod Stirling. Castle Stirling było siedzibą kilku władców z dynastii Steward'ów, a szczególnie był z nim związany Jakub V, ojciec Marii, królowej Szkocji, który uczynił z zamku renesansową siedzibę królewską.
ZbigStan - 2024-07-12, 21:50
12.07. CD Stirling.
ZbigStan - 2024-07-12, 22:39
12.07. W pobliskim Falkirk 55.999305 - 3.839629 znajduje się Falkirk Wheel, śluza będąca windą, zastępująca, dzięki temu rozwiązaniu, kilka śluz. Obiekt otworzyła królową Elżbieta II w 2002 roku na "złoty jubileusz" panowania. Wysokość podnoszenia 35m, pojemność doku 300 m3, długość doku 25m, energia elektryczna zużyta na jeden cykl tylko 1,5 kWh!
Na nocleg pojechaliśmy na miejsce z P4N 56.006024 - 3.7989917
ZbigStan - 2024-07-12, 22:43
SalutElla, Ty podobnie jak Darek i Tadeusz często mnie dopingujecie, ale mam nadzieję, że innych też temat Interesuje. Pozdrawiam.
Skwarek - 2024-07-12, 22:45
Świetna relacja z malowniczej krainy pełnej historii i zabytków. Zbliżacie się do Edynburga a tam pewnie będzie co zwiedzać
Pozdrawiam
Michał
mischka - 2024-07-13, 07:46
ZbigStan napisał/a: | inni tylko czytają i chyba im się nie podoba |
Relacja rewelacja!!! Kierunek raczej nie moja bajka, ale będę śledził do końca
peja76 - 2024-07-13, 07:54
mam nadzieję, że innych też temat Interesuje. Pozdrawiam.[/quote]
Zbyszku, interesuje jak najbardziej, ja codziennie rano otwieram laptopa i patrzę gdzie Wy znowu byliście, to już taki rytułał się zrobił
Mam nadzieję że jak wrócicie to za długo na miescu nie usiedzicie, bo co ja rano będę przeglądał
Staszek II - 2024-07-13, 10:06
ZbigStan,
Po powrocie z naszych wakacji mam w końcu czas i warunki (komputer - zdjęcia) by śledzić Twoją relację. Ze względu na odległości na razie ten kierunek nie jest dla nas osiągalny (czas) więc jesteśmy ""skazani" na podróżowanie z Wami . Mamy nadzieję, że nasz czas nadejdzie, nawet rozpoczęliśmy powolne odliczanie do zakończenia naszej aktywności zawodowej (taki rachunek sumienia co do priorytetów) a wtedy UK jest na naszej liści. Pisz dalej. Za relację zasłużone
Mirekl61 - 2024-07-13, 10:29
Zbyszku, czytamy, śledzimy, podróżujemy z Wami.Za relacje, piękne zdjęcia i ciekawe opisy, stawiamy zasłużone piwo, pozdrawiajac Was serdecznie.
ZbigStan - 2024-07-13, 21:50
Wiem dla kogo piszę. Skwarek, Staszek II, MIrekL61 dziękuję za piwa i sympatyczne komentarze.
Mischka, Peja76, miło, że "podróżujecie z nami. Serdecznie pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-07-13, 22:25
13.07. Rano zdjąłem rowery i pojechaliśmy zobaczyć Kelpies 56.00587 - 3.798845. W Szkocji uważano Kelpies za mityczne stwory wodne, które przybierały różne postacie, najczęściej pojawiały się jako konie. Rzeźby Andy Scott'a umieszczono nad kanałem aby upamietnić pracę koni ciągnących barki z towarami między Edynburgiem, a Glasgow. Następnie, na życzenie ważniejszej części naszej ekipy, odwiedziliśmy centrum ogrodnicze, co zakończyło się, zakupem koleinych doniczek," bo takich odmian u nas nie ma".
ZbigStan - 2024-07-13, 23:01
13.07. Po drodze do Edynburga, zobaczyliśmy Forth Brigde, wybudowany pod koniec XIX w, w rombowej konstrukcji kratownicowej, od 2015 na liście Dziedzictwa UNESCO. Na miejscu znaleźliśmy ciekawą miejscówkę, pod siedzibą Szkockiej Policji, powinno być bezpiecznie. 55.96099 - 3.224118
Skwarek - 2024-07-13, 23:24
Fajnie, że możecie pojeździć rowerkami, ja w swojej ostatniej trasie tylko raz miałem okazję pojeździć. Koniki i most fantastyczne. Dobrze, że tylko kwiatki bo posągi ogrodowe są też wyjątkowe
Pozdrawiam
ZbigStan - 2024-07-14, 20:06
Skwarek, Rowery ułatwiają zwiedzanie, a te ze wspomaganiem wymagają mniej wysiłku. Do zakupu roslin jestem już przyzwyczajony, z każdego wyjazdu coś przywozimy. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-07-14, 20:21
14.07. Zwiedzanie Edynburga, zaczęliśmy od Dean Village, dzielnicy z ciekawą zabudową. Obok naszego miejsca postoju jest Ogród Botaniczny, należało go zobaczyć.
ZbigStan - 2024-07-14, 21:27
14.07. CD. Edymburg. W niedzielę odbywa się Stockbrigde Market, targ z lokalnymi produktami i ulicznym jedzeniem z różnych stron świata. Tu się trochę wzmocnilismy, na dalsze zwiedzanie. Jak dotarliśmy pod zamek, to okazało się, że bilety na dzisiaj zastały już sprzedane. Zostawiamy go na inną okazję, a i tak dużo jeszcze zobaczyliśmy.
ZbigStan - 2024-07-14, 21:57
14.07. Royal Mile, ulica od Castle Edynburg do Palace of Holyroodhouse.
Zmęczeni, zostajemy jeszcze jedną noc w tym samym miejscu.
Danyxm - 2024-07-14, 22:46
Kurcze przejezdzalem dzis kolo waszego miejsca postoju, ale chyba nie widziałem polskich blach.. Jutro ma byc cieplej :]
ZbigStan - 2024-07-15, 22:09
Danyxm, Dziękuję za informację. . Mieszkasz w ładnym mieście. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-07-15, 22:37
15.07. Zatrzymaliśmy się w Dunbar na śniadanie, a później spacer po miasteczku.
Dunbar było ostatnią miejscowością odwiedzoną w Szkocji, gdzie spędziliśmy 19 dni.
Danyxm - 2024-07-15, 22:39
Dunbar bardzo fajnym miasteczkiem jest! I plaze dookola - szkoda ze nie mieliscie dobrej pogody! Na pocieszenie dodam ze to jeden z brzydszych lipcow jakie pamietam :] I nadal mokro..
ZbigStan - 2024-07-15, 23:48 Temat postu: Anglia 15.07. Wjechaliśmy do Anglii. W Alwick Castle, rezydencji książąt Northumberland nagrywane były filmy o Harym Potterze. Zamek od 1309 r jest w posiadaniu rodziny Percy. We wnętrzach nie wolno filmowac i znalazłem tyko dwie fotografie pokazujące książęce pokoje.
Na noc zatrzymaliśmy się w Haltwhitle 54.973833 - 2.457366
ZbigStan - 2024-07-16, 20:51
16.07. W pobliżu miejsca naszego noclegu znajdują się pozostałości Wału Hadriana, postawionego przez Rzymian dla obrony przed najazdami Piktów z terenów dzisiejszej Szkocji.
Dalsza nasza podróż prowadziła do York
ZbigStan - 2024-07-16, 21:03
16.07. Katedra w Yorku. Najwieksza sredniowieczna katedra na północ od Alp.
ZbigStan - 2024-07-16, 21:40
16.07. Spacer po Yorku. W czasach Rzymskich, Eboracum (York), było główną bazą wojskową w Brytanii. Tu zmarli cesarze Septymiusz Sewer i Konstancjusz I Chlorus, ojciec Konstantyna Wielkiego ogłoszonego tu w 306 r cesarzem. Miastem przez 150 lat do XI w rządzili królowie Wikingów.
ZbigStan - 2024-07-16, 21:46
16.07 Dzień zakończyliśmy na parkingu przy kanale Great Heck 53.68148 - 1.116269
ZbigStan - 2024-07-17, 21:36
17.07. Lincoln, miasto dużo spokojniejsze niż wczorajszy York, ale też pełne zabytków.
ZbigStan - 2024-07-17, 21:52
17.07. CD Lincoln.
ZbigStan - 2024-07-17, 22:01
17.07. Na nocleg znaleźliśmy piękną miejscówkę nad kanałem Denton 52.898813 - 0.714378.
Skwarek - 2024-07-17, 22:21
Z tych Rzymskich pozostałości współcześni Anglicy to chyba teraz są trochę dumni
Średniowieczne York i Lincoln bardzo fajne a miejscówki nad kanałami świetne. Dobrze, że pogoda jako tako Wam dopisuje i można swobodnie zwiedzać.
Pozdrawiam.
Jacek L. - 2024-07-18, 13:07
Piękna wycieczka! W Szkocji byliśmy kiedyś na rejsie. Czytając Twoją relację nabieramy coraz większej ochoty na wycieczkę lądową.
Pozdrowienia i
J.
ZbigStan - 2024-07-18, 21:43
Tadeusz Dziękuję za kolejne piwo i docenianie relacjonowania. Pozdrawiam.
Skwarek Brytyjczycy cenią przeszłość co widać, bo stare domy ciągle są używane, a wiele miejsc wygląda jak przed stuleciami. Pozdrawiam.
Jacek L Podróż lądowa też może być ciekawa. Znając Was na pewno tu przyjedziecie. Dziękuję za piwo. Pozdrawiam.
SalutElla Dziękuję za piwa. Przed Waszym wyjazdem do UK, chętnie podzielę się doświadczeniami. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-07-18, 22:03
18.07. Zaiteresowały nas nas dwie gwiazdki dla małej miejscowosci Ely. Przypuszczam, że jedna za gotycką katedrę, a druga za dom Oliwiera Cromwella, ważną postać brytyjskiej historii. Turystów mało, a miasteczko ładne.
ZbigStan - 2024-07-18, 22:24
18.07. Spacer po Ely.
Angielskie miejscówki na P4N to najczęściej zatoczki przy drogach, żeby znaleźć coś ładniejszego, to trzeba poszukać, a później sprawdzić wiele miejsc. Dzisiaj po przyjeździe okazywało się, że miejsce pełne, abo inne niż przedstawiane na zdjęciach. Ostatecznie stanęliśmy na małym parkingu przy jeziorze Paxton Pits Nature Reserve 52.2518 - 0.2508.
SalutElla - 2024-07-18, 23:12
ZbigStan napisał/a: |
Brytyjczycy cenią przeszłość co widać, bo stare domy ciągle są używane, a wiele miejsc wygląda jak przed stuleciami.
SalutElla Dziękuję za piwa. Przed Waszym wyjazdem do UK, chętnie podzielę się doświadczeniami. Pozdrawiam. |
GB miała to szczęście, że nie doświadczyła takich zniszczeń wojennych jak niektóre kraje na kontynencie.
Czekam z niecierpliwością na rozmowę, trasa już prawie gotowa.
Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-07-19, 21:03
19.07. Na początku podróży byliśmy w Oksfordzie, a dzisiaj chcielismy zobaczyć Cambridge. Trafiliśmy na dzień wręczania dyplomów ukończenia studiów, radość absolwentów i duma bliskich. Rowery znowu się przydały. Po opadach i chłodzie przyszły upały, temp. ok 30 st C.
ZbigStan - 2024-07-19, 21:19
18.07. CD Cambridge.
Odwiedziliśmy 4 miejscówki, żeby zatrzymać się na piątej w Hadleigh 52.047334 0.9471.
ZbigStan - 2024-07-20, 23:44
20.07. Dzisiaj zwiedzaliśmy Canterbery.
Bardzo słaby internet, spróbuję jutro.
Katedra w Canterbery, siedziba zwierzchnika kościoła anglikanskiego. Ciekawe , kilku poziomowe wnętrze.
ZbigStan - 2024-07-21, 08:42
20.07. CD Canterbery
ZbigStan - 2024-07-21, 13:32
20.07. Zakończyliśmy podróż po UK, w Dover 51.126347 1.313604. Rano jedziemy z marszu na prom do Calais.
Ignacy - 2024-07-21, 16:39
ZbigStan - 2024-07-21, 20:00
Banan, Ignacy, dziekuję za piwa. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-07-21, 20:26
21.07.2024 O godz. 8 wjechaliśmy do portu, a o godz. 12 byliśmy już w Calais. Patrząc po pokładach, prom był zapełniony w 2/3. Zdążyliśmy zrobić zakupy, w niedzielę francuskie markety pracują do 12.30, i pojechaliśmy do Belgii. Stanęliśmy przed Antwerpia w Puurs 51.074699 4.28333 Na bezpłatnym parkingu dla kamperów, z serwisem. W UK takich niepłatnych udogodnień brakuje.
ZbigStan - 2024-07-21, 20:29
Trasa po Wielkiej Brytanii, od 17.06 do 20.07.2024
Skwarek - 2024-07-21, 20:41
Ładna mapka, kawał drogi. Jakoś tak teraz dziwnie jeździć po prawej stronie drogi.
Pozdrawiam
aviator - 2024-07-21, 22:45
Jak zawsze super relacja
ZbigStan - 2024-07-22, 21:44
Skwarek, Tomiy, Aviator, Banan, SalutElla, Endi, dziękuję za piwa. Miło mi, że towarzyszycie naszej podróży. Jeśli chodzi o ruch lewo i prawo stronny, to w Anglii mówiłem pamiętaj o lewej, a po powrocie do Francji, szybko nastąpił powrót przyzwyczajeń, patrząc jak inni jeżdżą. W Anglii są bardzo czytelnie oznaczone kierunki i cele jazdy na znakach i na asfalcie. Szybko się to opanowuje. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2024-07-22, 22:06
22.07.2024 Na życzenie mojej żony odwiedziliśmy w Holandii, chyba największe dotychczas oglądane centrum ogrodnicze w Donekamp 52.401543 7.022072. Po tej wizycie ilość roslin przewozonych w kamperze znacząco wzrosła. Zatrzymaliśmy się jeszcze w Bad Bentheim 52.299983 7.167456, a następnie na nocleg w Melle 52.204459 8.322525
Skwarek - 2024-07-22, 22:15
Rozumiem, pierwsze gdzie po powrocie, to poszedłem do ogródka a na drugi dzień - koszenie pielenie i "zaległości". W dwa dni opękałem bo krótko mnie nie było. Będziesz miał pewnie więcej ogródkowej roboty. Powodzenia
Piotruś - 2024-07-23, 08:39
Przed naszym wyjazdem dzięki Tobie mamy duży ,,materiał do przemyśleń" Pozdrawiamy i należy Ci się cała skrzynka
ZbigStan - 2024-07-23, 21:36
23.07. Przed wieczorem, zmieniając się podczas jazdy, dotarliśmy do domu i zakończyliśmy Podróż do UK. Dziękuję wspierającym mnie komentarzami, radami, a szczególnie stawiającymi , co zdecydowanie podtrzymywało chęć pisania relacji. Postaram się zrobić podsumowanie i podzielić się naszymi doświadczeniami, bo kilka osób pisało o zamiarze odwiedzenia Wielkiej Brytanii i może takie informacje im się przydadzą. Serdecznie pozdrawiam wszystkich obserwujących nasz wyjazd.
peja76 - 2024-07-23, 22:23
Jak zawszę fajna relacja, należy się jak nic
Cyryl - 2024-07-24, 07:50
jak zwykle doskonały poziom relacji, piwko się należy.
westa76 - 2024-07-24, 19:22
czytałem, "jechałem" jak zawsze super.
Pozdrowienia.
Mariusz R.
ZbigStan - 2024-07-24, 21:43
Przymierzając się do wyjazdu do Wielkiej Brytanii zbierałem informacje i wiele ich otrzymałem, ale jak to wygląda wie się dopiero po podróży. Dla wybierających się do UK może kilka poniższych informacji będzie przydatne.
1 Prom. W obie strony wyjeżdżaliśmy na prom z marszu i kosztowało to ok 220 funtów (2osoby+kamper do 7m). Tunel jest trochę droższy. Wcześniejsza rezerwacja w obie strony, jeśli zna się termin podróży, jest tańsza i można trafić na promocję. Jeśli przyjedzie się wcześniej niż termin rezerwacji, to przy wolnych miejscach można wcześniej dostać się na prom, przy spóźnieniu się trzeba zrobić dopłatę.
2 Płatności Warto posiadać konto z funtami i do niego kartę bankową. Nie jest to problem, wiele banków oferuje jedną kartę do kilku kont z różnymi walutami. Tańsze paliwo na stacjach przy centrach handlowych, najczęściej jest opłacane kartą. Gotówkę też powinno się z sobą zabrać.
3 Drogi. O jeździe po lewej stronie już pisałem. Przestawienie się jest szybkie i nie należy się tego obawiać. Autostrady i ekspresówki są bezpłatne (po za M6 Birmingham - Liverpool) i jest ich dużo. Natomiast drogi lokalne z reguły nie mają poboczy, zaraz za jezdnią są drzewa, żywopłoty lub murki. Jest też wiele dróg z jedną jezdnią i zatokami do wymijanie, szczególnie na NC500 w Szkocji. Tu chciałbym podkreślić wysoką kulturę jazdy, przepuszczanie i wyrozumiałość. Trafiliśmy też na kilka mostów gdzie są pobierane opłaty gotówką, ale nie są wysokie, ok 1 funta. Płatny jest most Dartford Crossing, przez Tamize w ciągu autostrady M25. Tu zapłata (ok 2,55 F), tylko elektronicznie do godz 24 następnego dnia.
4 Serwisowanie. Ogólnie jest trochę trudniejsze niż we Francji czy Niemczech. Można korzystać z kempingów za opłatą (5-10 funtów), na niektórych stacjach paliw są dostępne krany z wodą, na P4N można znaleźć zdroje uliczne. Kasetę można opróżnić w toaletach publicznych. Jest ich bardzo dużo, praktycznie w każdej, nawet małej miejscowości, niektóre za małą opłatą 0,1-0,5 funta. Dobrze jest wozić drugą kasetę.
5. Paliwo i LPG. Najtaniej na stacjach przy centrach handlowych (w tym czasie ON 1.45 funta). Mam napełnianą z zewnątrz butlę GazBank i kilka razy ją uzupełniałem LPG (ok. 1 funta/litr), konieczny adapter. Najmniej stacji z LPG jest na północy Szkocji. Stacje wyszukuje z apką myLPG. Zabrałem, jako rezerwową drugą butlę i na północy przydała się.
6 Parkingi do zwiedzania. W miejscowościach turystycznych są trudności z zaparkowaniem kampera. Nasz "patent" to parkowanie przy dużych marketach typu Sainsburys, Tesco, Morrison gdzie są duże parkingi i można stać maksymalnie 2,3,lub 4godziny. Tam zostawialiśmy kampera i rowerami zwiedzaliśmy miasto.
7 Ceny żywności. Mam wrażenie że są tylko trochę wyższe niż w Polsce, 10 do 20 procent. Z uwagi na licznych rodaków są w marketach regały z polskimi produktami. Najpopularniejszy fastfood "fish and chips", który jest wszędzie, kosztuje od 7 do 11 funtów, a porcja jest duża. W marketach przed południem regały z mocnym alkoholem są zamknięte.
8 Bezpieczeństwo. Mieliśmy bardzo wysokie poczucie bezpieczeństwa, wyższe niż w innych krajach europejskich.
Banan - 2024-07-24, 22:14
Wielkie podziękowania Zbyszku za Twój trud i chęci dzielenia się z nami swoimi przygodami i doświadczeniem.
Z wielką przyjemnością i podziwem śledzę każdą Twoją relację.
to mało, skrzyneczkę i to nie jedną należało by postawić, więc Szanowni Koledzy, klikać piwko dla Zbyszka
mierzejski - 2024-07-31, 00:18
ZbigStan napisał/a: | 4 Serwisowanie. Ogólnie jest trochę trudniejsze niż we Francji czy Niemczech. Można korzystać z kempingów za opłatą (5-10 funtów), na niektórych stacjach paliw są dostępne krany z wodą, na P4N można znaleźć zdroje uliczne. Kasetę można opróżnić w toaletach publicznych. Jest ich bardzo dużo, praktycznie w każdej, nawet małej miejscowości, niektóre za małą opłatą 0,1-0,5 funta. Dobrze jest wozić drugą kasetę. |
Dzięki za fajną relację (już raz dziękowałem, ale Banan znowu ma power tripa i wywalił).
Chciałem tu dodać pewną istotną informację na przyszłość: pomimo tego, że wielu ludzi to robi, opróżnianie toalety chemicznej do toalety publicznej jest w Wielkiej Brytanii NIELEGALNE.
Znam kogoś, kto został przyłapany na tym przez pracownika firmy sprzątającej toalety i miał o to sprawę w sądzie. Skończyło się kilkusetfuntową grzywną. Dobrze, że Wam się udało, ale proszę - również czytających w poszukiwaniu informacji na przyszłość - o nie robienie tego.
Drugą relewantną dla tematu wątku informacją jest, że w Glen Etive można wjechać nawet dużym, ciężkim kamperem. Choć droga jest wąska, regularnie jeżdża po niej tiry z drewnem.
Problemem, szczególnie w sezonie, może być znalezienie miejsca do parkowania.
Generalnie jednak z ciekawością przeczytałem Waszą relację i cieszę się, że mieliście fajną wyprawę. Udało Wam się odwiedzić wiele ciekawych miejsc i wygląda na to, że nawet kiepska pogoda nie pospsuła Wam radości ze zwiedzania. Tylko pozazdrościć wyprawy.
Kiedyś dużo jeździłem po UK. Mam nadzieję też kiedyś wrócić do Szkocji na porządną kamperową objazdówkę :-)
ZbigStan - 2024-07-31, 10:53
Piotruś, Banan, Tadeusz, Skwarek, Peja76, Cyryl, LukF, Westa76, Dziękuję za piwa i towarzyszenie nam w podróży.
Mierzejski, Dziękuję za uzupełnienie podsumowania. O tym zakazie nie wiedziałem, nie korzystałem z toalet na których była informacja o zakazie wylewania toalet chemicznych. Na P4N jest wiele wpisów z lokalizacją WC public, które zamieszczają również brytyjscy kamperowcy. Twoją informację należy brać pod uwagę.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich śledzących naszą relacje z podróży po UK. Do zobaczenia na trasie.
yamah - 2024-08-10, 22:22
ZbigStan napisał/a: | [b]ozdrawiam wszystkich śledzących naszą relacje z podróży po UK. Do zobaczenia na trasie. |
Dziękuje i ja za piękną relację..jak zwykle nie zawodzisz
ZbigStan - 2024-11-01, 16:14
yamah napisał/a: | ZbigStan napisał/a: | [b]ozdrawiam wszystkich śledzących naszą relacje z podróży po UK. Do zobaczenia na trasie. |
Dziękuje i ja za piękną relację..jak zwykle nie zawodzisz |
Kaszpirowskim nie jestem, choć chętnie każdego kamperowca bym ozdrowił.
Bogdan dziękuję za wpis i piwo. Pozdrawiam.
|
|