|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Klimatyzacja części mieszkalnej
Monik_a - 2008-03-29, 11:13 Temat postu: Klimatyzacja części mieszkalnej Witam,
Zaryzykuję pytanie, od którego mogą się Panowie pokładać ze śmiechu, ale co tam
Czy klima w części mieszkalnej jest niezbędna, jeśli mamy następujące warunki brzegowe:
1) sierpień
2) Chorwacja
3) dwie osoby w tej części, a właściwie 1,5 bo 6-ściolatka nie wydziela tyle ciepła, co dorosły
Jak to jest z "docieraniem zimna" z szoferki? Wystarczy tylko klima ustawiona w szoferce, czy ugotują mi się dzieciaki? Wiem oczywiście, że wszystko można wytrzymać i jak się człek uprze, to każde warunki są ok, ale nie o to mi chodzi
Więc co, wypożyczać kamperka bez klimy w mieszkalnej, czy lepiej nie?
pozdrawiam
Monika
Wojtek ELCAMP - 2008-03-29, 11:41
Klimatyzacja w szoferce nie wystarczy do schłodzenia części mieszkalnej.
Poza tym taką klimatyzację możemy używać w tylko w trakcie jazdy.... a co będzie na polu kempingowym ?
A tak to wpinamy się w sieć 230 V i klimatyzacja działa nam bez zastrzeżeń.
pp - 2008-03-29, 14:13
w czasie jazdy wystarczy! a na miejscu to zależy czy znajdziesz odpowiednio zacienione miejsce! jeżeli tak to też spoko!
Jacek M - 2008-03-29, 22:29
W ciepłych krajach należy robić to co tubylcy - od 12 do 15 sjesta. Wystarczą rachityczne drzewka oliwne i spox
kaimar - 2008-03-30, 09:37
Można zastosować klimatyzację włoską. Stajesz w cieniu i otwierasz okna na przestrzał. Działa.
Monik_a - 2008-03-30, 12:51
Dzięki Panowie,
Wychodzi na to, że można bez ...
A czy : klima w części mieszkalnej=klima postojowa(zawsze, czy zależy od modelu samochodu)?
prezesuu - 2008-03-30, 13:39
Monik_a, Generalnie masz rację.
Agregat - kompresor klimatyzacji pobiera dużo prądu i trudno jest go dostarczyć z pokładowych źródeł energii. Dlatego tylko agregat prądotwórczy może sobie poradzić z obsługą klimy bez zasilania z sieci 230V.
janusz 52 - 2008-03-30, 16:11
Faktycznie Wojtek Elcamp ma racje podjeżdżasz wpinasz się i masz słodki chłodzik .
Ja tu poruszę inny temat a mianowicie wady klimatyzacji , wymienię tylko w punktach.
1. Widziałem już nie jednego który załatwił się klimą , a szczególnie gdzie się wchodzi i wychodzi z campa.
2. Może i dobre jezeli stoi się stacjonarnie kilka tygodni i włącza się na jakąś chwilę , ale czy warto w tenczas montować urządzenie za takie pieniążki.
3. W większości na południu stosuje się system przewietrzania i osłaniania przed słońcem , czyli wentylatory i osłony przeciw słoneczne.
4. Najgorzej znosza klimatyzację dzieci murowane zapalenie oskrzeli a mam w tym przypadku przykład .
5. Kochani tam gdzie się znajdujecie dostosujcie się do tubylców oni wiedzą najlepiej jak należy postępować z gorącem
6.W południe siądź pod drzewem oliwnym z dobrą kawką ewentualnie frappe no i szkleneczką uzzi .
7. Na pewno nie będzie potrzebna klimatyzacja i człowiek jest pewien że nie wróci po urlopie z zapaleniem płuc.
z poważaniem janusz 52
CrazyJack - 2008-04-04, 23:11
Całkowicie się zgodzę z januszem52.
Po przyjściu do kampera (po np zwiedzaniu) wystarczy na 5min. otworzyć okna na przestrzał i robi się bardzo przyjemnie.
Po co nam klimatyzacja, przecież nie siedzimy we wnętrzu cały czas.
Pewnie gdybyśmy chcieli cały czas siedzieć w kamperze nie ruszylibyśmy się z domu.
Pewnie są zwolennicy klimatyzacji, jednak sztuczne osuszanie powietrza
mnie osobiście nie pasuje. Czuje się w klimatyzowanym pomieszczeniu źle.
JaWa - 2008-04-05, 10:09
CrazyJack napisał/a: | Pewnie są zwolennicy klimatyzacji |
Chodzi o bajer. Można zrozumieć klimę w czasie długiej jazdy, ale po co na postoju nigdy nie zrozumiem.
OMEGA - 2008-04-05, 11:14
JaWa napisał/a: | Chodzi o bajer. Można zrozumieć klimę w czasie długiej jazdy, ale po co na postoju nigdy nie zrozumiem. |
Tak JaWa -
też tego nie mogę zrozumieć kiedy się jedzie na południe europy gdzie jest z reguły gorąco to trzeba się z tym liczyć że będzie pod nam kapał z czoła , owszem klima w czasie jazdy napędzana od silnika to jest super i taką mam i się z tego cieszę , ale na postoju jeszcze jak się stoi po za kempingami??? gdzie nie ma dostępu do elektryczności .
Reasumując:
1. klima ok. 4000 zł.
2.montaż ok 600 zł.
3. agregat prąd.ok. 3500 zł.
4. wyrozumiałych sąsiadów którzy pozwolą nam przez cały czas na używanie agregatu.
Ja osobiście uważam że taka klima która schładza nam wnętrze części mieszkalnej jest zbytecznym aczkolwiek bardzo drogim gadżetem.
janusz - 2008-04-05, 13:13
Powiem/napiszę tak jak jest zamontowana albo posiadamy taką to nie ma co jej wyrzucać. Natomiast kupno i montowanie takiej jest sprawą problematyczną. W poprzednim kamperze miałem zamontowaną i zdała egzamin na promie do Grecji. Miałem "kajutę z klimą". Sprawdzała sie na 1-2 godzinnych postojach (na tyle starczało akumulatorów) Przy zwiedzaniu zabytków albo supermarketów, po powrocie, w samochodzie było chłodno. Podczas jazdy moc Trumy 1700 nie wystarczała. Na kempingu często nie wytrzymywało zabezpieczenie podłączenia do prądu i konieczność zamykania wszystkich okien i drzwi. Generalnie, jak jest to może sie przydać, jak nie ma to montaż należy dobrze przemyśleć.
Monik_a - 2008-04-05, 17:03
Czyli więcej przeciw, niż za.
No i przynajmniej w wypożyczalni mnie nie oskubią za klimę.
Dzięki za posty.
pozdrawiam
Monika
JaWa - 2008-04-05, 17:31
Wino z wodą pół na pół i zapominasz o upale.
Monik_a - 2008-04-05, 17:38
Ja tam nawet wolę 3 do 1, ale co tam.....
Tylko nie wiem, czy Chorwackie się nada
W sumie okazało się, że wcale nie ma za dużo samochodów z klimą w części mieszkalnej w wypożyczalniach. Właściwie problem sam się rozwiązał.
dziadek - 2009-07-29, 17:44
Witam ALL i odświeżam ten temat.
Pocztałem Wasze wypowiedzi i mam mieszane uczucia
Właśnie wróciłem z Węgier prawie trzy tyg. upał był non stop 31-35 st.C w cieniu a w kamperze dochodzio do 37 st.C wietrzenie NIC nie dawało nie można było czasami usnąć bo o godz. 10-12 nadal było ok 30 stC .......pomyślałem io klimatyzatorze takim domowym pokojowym na wodę .......co o tym sądzicie ??
Koszt niewielki można już kupic za ok. 200-300 zł
ROBRE - 2009-07-29, 18:35
dziadek napisał/a: | takim domowym pokojowym na wodę |
co znaczy na wode?? chodzi ci o klimatyzator czy odciagacz wilgoci (nie wiem jak sie to dokladnie nazywa) po wlosku deumidificatore ??
andreas p - 2009-07-29, 19:47
Ja w tym roku zamontowalem klimatyzacje na dachu. Patrz Tu sie chwalimy
Dziabong - 2009-07-29, 22:06
dziadek napisał/a: | Witam ALL i odświeżam ten temat.
Pocztałem Wasze wypowiedzi i mam mieszane uczucia
Właśnie wróciłem z Węgier prawie trzy tyg. upał był non stop 31-35 st.C w cieniu a w kamperze dochodzio do 37 st.C wietrzenie NIC nie dawało nie można było czasami usnąć bo o godz. 10-12 nadal było ok 30 stC .......pomyślałem io klimatyzatorze takim domowym pokojowym na wodę .......co o tym sądzicie ??
Koszt niewielki można już kupic za ok. 200-300 zł |
Zamiast tłoczyć wilgoć do kampera lepiej tłoczyć suche powietrze, za 300 pln więcej można nabyć taki wiatrak. Działa w dwie strony nadmuch lub wyciąg.
O wilgoci nie piszę wiesz o co chodzi. Wspomniane urządzenie produkuje jej dużo!!!
koko - 2009-07-29, 23:08
Jak się chce coś spożyć w tropiku to się idzie do kolegi z klimą
TomekW - 2009-07-30, 00:08
dziadek napisał/a: | ...pomyślałem io klimatyzatorze takim domowym pokojowym na wodę .......co o tym sądzicie ?? |
Gdzieś na forum już była dyskusja na ten temat (nie mogę znaleźć), mowa była o wersji przenośnej. O urządzeniu zabudowanym na stałe było tu: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2214
Wszystko sprowadza się do jednego: nie warto... :
dziadek - 2009-07-30, 07:27
hm......
myślałem np. o czymś takim http://www.allegro.pl/ite..._hf_668_rc.html
no ale widzę że Brać Camperowa odradza tego typu wynalazki
MirekM - 2009-07-30, 08:10
Jak włączysz takie urządzonko i zamkniesz kampera, to już po parunastu minutach wszystko będzie pięknie pokryte rosą, a po roku przybędzie nieco kampera, bo ściany podwoją swoją grubość.
Arturo - 2009-07-30, 10:24
Pewnie że odradza, bo to wygląda na nawilżacz powietrza z funkcją jego oczyszczania, a "chłodzenie" to będziesz miał tylko przy wylocie nawilżonego powietrza, przynajmniej takie będzie wrażenie jak "dotkniesz zimnej mgiełki". Nawilżacz można kupić za trochę ponad 100zł ale jak koledzy napisali do kampera nie warto.
Jeśli chodzi o klimę (nawet najtańszą) to musi działać przy zamkniętych oknach, drzwiach itp. i mieć wyrzut ciepłego powietrza na zewnątrz. Bez wyrzutu to będzie działać jak otwarta lodówka w domu tj. jak ktoś będzie stał obok lodówki to będzie czuł chłód ale ogólnie w pomieszczeniu temperatura wzrośnie bo agregat wydziela więcej ciepła niż "generuje" chłodu.
roger - 2009-07-30, 11:18
dziadek popatrz na nazwę tego urzadzenia :
klimatyzator ewaporacyjny ...????!!!!!???????
ewaporacja (p.łc. evaporatio ‘wyparowanie’ łc. evaporare ‘zmieniać w parę’) 1. meteorol. zmiana stanu skupienia wody z ciekłego na gazowy; parowanie. 2. geol. odparowywanie naturalnych zbiorników wodnych zachodzące z wytrąceniem soli w nich rozpuszczonych.
to takie ruskie perpetum mobile co to goli .............. zęby wyrywa
klimatyzator jonizator wentylator
i troszkę danych :
zbiornik wody 13l ........ ??????? - oj będzie mokro wszędzie ....
zbiornik lodu 4l ....... ?????? - wniosek prosty wrzucisz lodu będzie chłodno tylko skąd chłopaku weźmiesz 4l lodu przy 35 stopniowym upale i na ile ci on starczy ?
PS
Dziabong-owy patent jest moim zdaniem najciekawszy jeśli chodzi o wymianę i cyrkulację powietrza w kamperze...... Krzysiu "kupuje" takie rozwiązanie tylko znajac siebie wykombinuje jakaś nakładkę na okno dachowe sam
Dziabong - 2009-07-30, 16:39
Roger właśnie montuję wiatrak w Dziabongu, ten jest nowszy ma termostat i roletę zaciemniającą. Z wyglądu takie same, a inne. Niestety manualnie u mnie na 3 no możne 4,5 dlatego montuję fabryczny - ciche śmigła działają w 2 strony wydajnie. Idę pracować dalej.
roger - 2009-07-30, 16:47
A ten stary co demontujesz wyrzucasz .....??? jesli tak to ja się na niego pisze Krzysiu jakby co ... za rozsądną cenę
ML - 2009-07-30, 16:48
Dziabong napisał/a: | Roger właśnie montuję wiatrak w Dziabongu, ten jest nowszy ma termostat i roletę zaciemniającą. Z wyglądu takie same, a inne. Niestety manualnie u mnie na 3 no możne 4,5 dlatego montuję fabryczny - ciche śmigła działają w 2 strony wydajnie. Idę pracować dalej. |
Fajny ten wiatrak - gdzie go zanabyć ?
Pozdrowienia.
Dziabong - 2009-07-31, 15:56
Roger zdjęcia z montażu. Kolejność zdjęć prawie dobra.
roger - 2009-07-31, 16:23
Wow no ładne cacko ..... hmmmm a mówiłeś że nie jesteś "manualny" oj kłamczuch z Ciebie Krzysiu
WINNICZKI - 2009-07-31, 23:31
Czytam,ten wątek piszecie o klimatorze,że niedobry bo duża wilgoć. Zgadzam się ,ale nikt nie pomyślał o zwykłym klimatyzerze , czyli o urządzeniu z kompresorem schładzającym powietrze na zasadzie zwykłej klimatyzacji? Co to za problem będąc na campingu z podłączeniem do prądu włączyć klimatyzator.Teraz pojawiły sie małe do 20 m2. Do camperka w sam raz. Jedyny problem to hałas ale jak czytałem 30-35 stopni w camperze to ja już wole chłód i mruczenie klimy Podejrzewam ,ze taki klimatyzator jest tańszy niż ten wiatraczek montowany przez poprzednika. Prawde mówiąc mam takowy zamontowany przez poprzednika , też hałasuje ,troche wieje ,ale jak jest upał to oczywiście powietrze jest gorące ,czyli pożytek niewielki
WINNICZKI - 2009-07-31, 23:42
Przeczytałem jeszcze raza cały wątek , i żeby nie było wątpliwości wyrzut ciepłego powietrza z klimatyzatora montuje się w szczelinie szyby w szoferce wykonując odpowiednią dodatkową zaślepkę do reszty szczeliny między szybą a drzwiami. Troche zamotałem,ale jak ktoś chce wiedzieć dokładnie wytłumacze na PW. Lub kierując do kratki wentylacyjnej (dolnej) przy lodówce .Przy szczelnie zamkniętym camperku 17-19 stopni gwarantowane w pierwszej godzinie
KOCZOR - 2009-08-01, 00:30
WINNICZKI napisał/a: | Jedyny problem to hałas ale jak czytałem 30-35 stopni w camperze to ja już wole chłód i mruczenie klimy |
Jeśli masz na myśli urządzenie, które schłodzi Ci kampiórka w godzinę do 17 stopni, to uwierz mi - żaden hałas nie ma znaczenia.
Przed spaniem wyłączasz klimę, przykrywasz się kołderką, a wyziębione meble i ściany nie pozwolą nagrzać zbyt szybko powietrza
w nocy i możesz spać komfortowo. Trzeba tylko założyć na noc szlafmycę, coby się nie przeziębić
dziadek - 2009-08-01, 04:47
WINNICZKI napisał/a: | Przeczytałem jeszcze raza cały wątek , i żeby nie było wątpliwości wyrzut ciepłego powietrza z klimatyzatora montuje się w szczelinie szyby w szoferce wykonując odpowiednią dodatkową zaślepkę do reszty szczeliny między szybą a drzwiami. Troche zamotałem,ale jak ktoś chce wiedzieć dokładnie wytłumacze na PW. Lub kierując do kratki wentylacyjnej (dolnej) przy lodówce .Przy szczelnie zamkniętym camperku 17-19 stopni gwarantowane w pierwszej godzinie |
Jak wygląda i ile kosztuje ten klimatyzator ??
WINNICZKI - 2009-08-01, 07:19
Castorama model WAP-021EC,sprawdziłem,działa,jedynie co mogłem przesadzić to 17 stopni w godzinę.Po prostu włączyliśmy i po powrocie to było TO o czym marzyłem
dziadek - 2009-08-01, 09:52
heh........a druga część pytania
WINNICZKI - 2009-08-01, 21:47
Ooo...ps 599,- w Krakowie Ale szły jak świeże bułeczki
wmaker - 2009-08-03, 09:00
WINNICZKI napisał/a: | Castorama model WAP-021EC,sprawdziłem,działa,jedynie co mogłem przesadzić to 17 stopni w godzinę.Po prostu włączyliśmy i po powrocie to było TO o czym marzyłem |
Pytanie do takich klimatyzatorów (u mnie 1200 bhtu 850W):
Jaką przetwornicę można wykożystac do uruchomienia podczas jazdy?
przetestowałem taką http://www.allegro.pl/ite...v_230v_hit.html
i nawet startowała ale rozłączała po ok minucie prawdopodobnie z przegrzania.
roger - 2009-08-03, 09:23
Cytat: | Jaką przetwornicę można wykożystac do uruchomienia podczas jazdy? |
Musisz znać moc urządzenia i przetwornicy , tylko nie patrz na obciążenie w szczycie tylko obciążenie pracy, z doświadczenia ci powiem ,że im większa przetwornica tym lepiej to kamperka optymalna jest 2000W niestety te lepsze są dość drogie
PS
Ta twoja z linku ma 1000W a 2000W w szczycie dlatego się wyłącza .....
Dziabong - 2009-08-03, 09:39
Truma produkuje odpowiednie przetwornice, ale dobre są odpowiednio droższe.
roger - 2009-08-03, 09:48
Święte słowa coś co działa kosztuje.
Taka powinna ci wystarczyć:
http://allegro.pl/item699...v_gw_fv_ss.html
kaimar - 2009-08-03, 09:56
W przy podłączaniu przetwornic o mocach rzędu 1000W należy zwrócić szczególna uwagę na podłączenie do akumulatora. Mamy do czynienia z prądami ponad 80A. Każda najmniejsza rezystancja na połączeniach to spadek napięcia. A gdy napięcie na zaciskach przetwornicy spodnie poniżej 10,8 V to przetwornica się wyłączy. Te przetwornice z allegro może i mocowo się wyrobią ale zaciski jakoś nie wyglądają mi na zdolne przez dłuższy czas przewodzić prąd 80A. A kabelki które są w zestawie to chyba przy takim prądzie świecą.
MirekM - 2009-08-03, 10:13
No i przetwornica powinna być z pełną sinusoidą, bo prawdopodobnie sprężarka nie wystartuje (silniki klatkowe czy jakieś tam inne, także porąbane). A taka przetwornica to już parę tysięcy. Poza tym chwilowy prąd rozruchu wymaga przetwornicy ze szczytową mocą min 3,5kW, a to już nie w kij dmuchał i wszystkie te tanie z Allegro wymiękają. Tak mi się w każdym razie wydaje.
wmaker - 2009-08-03, 22:20
tania (300zł) przewtwornica 1000/2000 W odpaliła moją klimę ale po minucie rozłączyła i była dobrze ciepła w ręku tak więc sądzę że termik zadziałał.
stąd wnioski:
1.Prąd max < 2000W
2.Kanciasty sinus wystarczy
3.jakościowo sprzęt musi by lepszy (droższy)
Mam nowe pytanie, mam do dyspozycji duży UPS 2000W ale na 24V. Jak podłączyc dwa akumulatory aby w czasie jazdy były ładowane z alternatora 12V i jednocześnie trzymały UPSa na 24V aby klima chodziła w drodze?
roger - 2009-08-03, 22:26
wmaker napisał/a: | Mam nowe pytanie, mam do dyspozycji duży UPS 2000W ale na 24V. Jak podłączyc dwa akumulatory aby w czasie jazdy były ładowane z alternatora 12V i jednocześnie trzymały UPSa na 24V aby klima chodziła w drodze? |
A zaglądałeś do tego UPS ....? ja kiedyś miałem podobny pomysł i bawiłem się możliwością zastosowania UPS - tak w 2 strony z 12-220 i w drugą stronę ... ale to nie jest takie proste.
Kup droższą dobrą przetwornicę i daj sobie spokój ..... dałem ci wyżej link do takiej która pociągnie to na 100%
wmaker - 2009-08-03, 22:50
roger napisał/a: | to nie jest takie proste. |
nie mówiłem że jest...
wiele żeczy nie jest, od tego między innymi są fora aby wymieniac się poglądami i pogląd Rogera też takim jest, czy ktoś ma inny na ten temat (poparty ośmioma stówami w kieszeni)?
Dziabong - 2009-08-03, 23:08
[quote="wmaker"]tania (300zł) przewtwornica 1000/2000 W odpaliła moją klimę ale po minucie rozłączyła i była dobrze ciepła w ręku tak więc sądzę że termik zadziałał.
stąd wnioski:
1.Prąd max < 2000W
2.Kanciasty sinus wystarczy
3.jakościowo sprzęt musi by lepszy (droższy)
Ad1 2000W to moc P=IxU ( dla prądu stałego )
Ad2 Kanciasty sinus - to trapez można go usłyszeć w drobnej elektronice, idealny do oświetlenia
Ad3 to prawda.
Jak wszystko działa to można zagłuszyć klimatyzator silnikiem np. w trakcie jazdy i będzie ok.
TomekW - 2009-08-04, 00:06
Obserwuję ten wątek, bo też noszę się z zamiarem wykorzystania w kamperku przenośnego klimatyzatora. Widziałem odpowiedni wymiarami model WAP-021EB (dostatecznie niski, żeby zmieścił się pod stolikiem) w Leroy Merlin za niecałe 700 zeta. Jak się nie sprawdzi, znajdę dla niego inne miejsce.
Szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad zasilaniem tego ustrojstwa z przetwornicy w czasie jazdy. Chyba poczekam na wyniki eksperymentów?
janusz - 2009-08-04, 07:27
wmaker napisał/a: | Jak podłączyć dwa akumulatory aby w czasie jazdy były ładowane z alternatora 12V i jednocześnie trzymały UPSa na 24V? |
Trochę skomplikowane. Ja widzę trzy wyjścia:
1. Drugi alternator do ładowania drugiego akumulatora. Ten drugi alternator musiałby być trochę przerobiony aby nie był połączony z masą pojazdu.
2. Zasilanie 24V przetwornicy ze specjalnego obwodu wykorzystującego zmienny prąd powstający w alternatorze i transformator trójfazowy podnoszący to napięcie, oraz prostownik.
3. Przebudowa instalacji samochodu na 24V połączona z wymianą alternatora na 24 voltowy.
Wszystkie trzy bardziej skomplikowane niż kupno przyzwoitej przetwornicy.
I jeszcze jedno zapomnijcie o skutecznych chłodzeniu kampera przez taką małą klimę której ma wystarczyć 1 KW mocy. O tym już było na forum.
Klimatyzacja zasilana silnikiem samochodowym może w szczytowych warunkach pobierać nawet 10kW a 3-4 kW to norma.
wmaker - 2009-08-04, 08:45
Skutecznśc faktycznie nie powala, bo 2-4 st/godz to nie szokujący wynik ale pozwala zasnąc w parną noc. Dlaczego klima TRUMY ma byc lepsza? ma podobne parametry?
a czy nie da się pokombinowac z diodą dzielącą dwa obwody po 12v? (pytanie laika jak Dziabong zauważył to praktyka nie fachura).
kimtop - 2009-08-04, 09:25
Mam u siebie załozoną klimę Dometic B1500S i do tego przetwornicę Dometic SI1500.
I wszystko ładnie pracuje ,tylko jedno ale....
Klima pobiera więcej prądu niż daje alternator.To znaczy,że w czasie pracy klimy na przetwornicy ,alternator nie nadąża doładowywać akumulatora.I tylko kwestią czasu jest,kiedy zostaniemy z pustym akumulatorem.
W czasie wyjazdu do Grecji żałowałem ,że nie zabrałem agregatu.
Stalismy na dziko i agregat mógłby sobie spokojnie pyrkotać.
roger - 2009-08-04, 09:33
Panowie nie wiem jak wy myślicie ale wydaje mi się że montowanie jakiejkolwiek klimatyzacji czy stacjonarnej czy przenośnej z założeniem że źródłem jej zasilania będzie przetwornica ( czyli tak naprawdę akumulator) to niestety drobna elektryczna paranoja
Jak klimatyzacja to 220V albo agregat prądotwórczy (tu podzielam w całej rozciągłości zdanie KIMTOPA) inaczej żeby nie wiem ile tych akumulatorów wozić i nie wiem jak duzych prądu musi zabraknąć i to szybciej niż wam się wydaje ...... wystarczy policzyć.
LANDEK - 2009-08-10, 09:54
Ja w tym roku zamontowałem sobie klimatyzację typu SPLIT, jednostka zewnętrzna z tyłu a nadmuch w środku. Działa wyśmienicie, jest bardzo cicha i wydajna - moc chłodzenia 2,6 KW, max pobór prądu 1,1 KW 6A, dodaqtkowo funkcja grzania i osuszania. Na kempingach 220V, na dzika agregat Kipora elektornic 2,2 KW z przetwornicy 1000/2000 W też odpalała i chodziła, ale nie było potrzeby. Co ciekawe przy starcie klima potrzebowała mniej mocy niż 70 litrowa zamrażalka na 220 V z zapotrzebowaniem na moc 35 W. Ja jestem z tego patentu bardzo zadowolony.
annihilatus - 2009-09-17, 15:23
Jedyne przetwornice na jakich można uruchomić klimatyzacje 220V to te z pełnym sinusem (true-sin) na tych z sinusem modyfikowanym ne wystartują ,jeżeli sie nawet uda to kompresor bedzie sie grzał .Sprężarka klimatyzacji czy lodówki przy rozruchu pobiera min 4-krotnie większy prąd niż jego moc znamionowa i pod takim kątem trzeba dobierać moc przetwornicy.Co do zamrażarki z postu powyżej to musiał sie zakraść jakiś bład bo najmniejsze kompresery w lodówkach mają moc 70-80W.Najmniejszy kompresor z lodówki samochodowej to Danfoss BD 35 F -w zależności od ustawienie obrotów mam moc od 60-90W i mniej wiecej 3-razy większa moc chlodniczą w zamrażarce musi być mocniejszy kompresor.W klimatyzacjach najmniejsze kompresory mają pobór mocy ok 800-900W i daja ok 2-2.5kW mocy chlodzenia.W praktyce trzeba mieć przetwornice sinus o mocy ciągłej min 1500W żeby chodziła na niej nieduża klimatyzacja.
Co do zasilania instalacji prądem 24V to sa przetwornice step-up 12/24V i to jest najprostsze rozwiązanie dające możliwośc ładowania w czasie jazdy baterii postojowych pracujących na 24V.Koszt takiej przetwornicy dającej prąd 15-20A /24V to około 250-350 PLN.Można wtedy podpiąć UPS dający czysty sinus pod taką baterie akumulatorównp UPS APC z serii Smart.Te o mocy 1000-2000W pracują na napięciu 24V i daja czysty sinus na wyjściu.
Darek o - 2009-09-17, 22:38
Poszukiwałem rozwiązania zastępczego dla drogich klimatyzacji
dachowych, trochę głupio przeznaczyc więcej niz 10 % wartości auta na
klimę
Postanowiłem spróbować z klimatyzacją przenośną
wybrałem miejsce montażu, dobrałem wymiary urządzenia
i tak w prosty i tani sposób stałem się posiadaczem sprawnego
urzadzenia do chłodzenia z wylotem skroplin pod autem
Sprawdziłem w Chorwacji, chłodzi skutecznie ale temperatury
wymaganej przez wino nie osiąga, około 22 st stojąc w pełnym słońcu
na zewnątrz w słońcu 36-38 st . Szumi oczywiście ale
nad morzem też szumi i spać można.
załączam parę zdjęć z montażu i efekt końcowy
koszt około 700 zł i mój czas, który oddałem za darmo
pozd
Darek O
48a-ELANKO - 2010-07-10, 11:44
Większość z nas nie ma klimatyzacji (w starszych autach). Zapewniam Cię, że bez żadnego kłopotu i problemów dojedziesz !. Więcej - nam zupełnie nie przeszkadza brak jakiejkolwiek klimatyzacji! Podczas postojów nie siedzimy przecież w autach a w nocy uchylone okna i wywietrzniki super spełniają swoje zadanie !
Miłych wrażeń z Chorwacji !!!
Świstak - 2010-07-10, 12:13
Klimatyzacja części mieszkalnej ma oprócz swoich wad (waga, cena, zapotrzebowanie na energię) jedną zaletę którą pomijamy w naszych rozważaniach: zdolność do osuszania. W zeszłym roku, w ciepły wieczór uruchomiłem klimatyzację na noc w celach testowych (tuż po montażu). Zamknąłem Milkę a skropliny skierowałem do wiadra. Ilość wody rano zaskoczyła mnie niesamowicie. Latem nie ma problemu z osuszaniem nadwozia - wystarczy przeciąg - ale pory przejściowe to już inna sprawa.
Zawsze uważałem klimatyzację za bajer nowobogackich, ale czasy się zmieniają, ceny spadają, a wraz z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na komfort. Zamontowałem typowy klimatyzator domowy i nawet nie próbuję zasilać go z przetwornicy. Ze względu na brak miejsca (nie śmiejcie się) zdecydowałem się na monoblok z możliwością wprowadzenia dwóch przewodów do chłodzenia skraplacza powietrzem doprowadzanym z zewnątrz. Mój błąd (który wkrótce poprawię) polegał na wyprowadzeniu gorącego powietrza obok drzwi (pod planowaną markizą). Zasysanie powietrza do chłodzenia skraplacza planowałem umieścić pomiędzy podłogami aby latem wentylować i suszyć tą przestrzeń, ale jeszcze tego nie zrobiłem. Tak więc w sumie wynalazek można uznać za przydatny zarówno na wyjazdach jak i w procesie przygotowania naszego ukochanego domku do zimy.
Dziabong - 2010-08-29, 08:55
Dla cyrkulacji powietrza. Turbo vent od Fiammy. Relacja z montażu gdzieś wyżej. Spisał się dobrze a nawet bardzo dobrze. Termostat pilnował temperatury. Klimy to nie zastąpi ale zdecydowanie poprawia komfort w aucie.
MAWI - 2010-08-29, 11:56
Wracając do tematu klimy.Kupiłem w tamtą zimę(promocja była 550 zł) klimatyzator kompaktowy wolno stojący ,z rurą spiro do odprowadzenia ciepłego powietrza.Ustawiłem ją kiedyś w kamperze między fotelami kierując oczywiście w stronę mieszkalną ,rurę wyprowadziłem przez lekko uchyloną szybę.(Miałem to na zlocie w Mrągowie).
Jest tam możliwość ustawienia różnych opcji np.sam nadmuch,płynna reg. temperatury i wiele innych,jest również pilot.Teraz kombinuję zamontować to ustrojstwo na stałe na jednej z szafek na stałe. Wylot ciepłego powietrza bezpośrednio przez otwór w ścianie na zewnątrz.jeśli chodzi o pobór prądu to od 50v sam wentylator do 1800v max.Poziom hałasu znośny .Myślę ,że jest to alternatywa dla bardzo drogich klimatyzatorów dachowych.Pamiętać należy ,że nie ma przymusu włączania klimy,tak samo jak ogrzewania ,kto lubi włącza kto nie lubi nie włącza,od cała sprawa.
kalinin - 2010-08-29, 12:12 Temat postu: W poprzednim kamperze poszedłem dalej Podzieliłem mobilny klimatyzator na dwie części.
Część zewnętrzną znalazła zastosowanie również jako suszarki do bielizny. A cześć wewnętrzna zajęła mi niewiele miejsca w górnej części szafy.
MAWI - 2010-08-29, 12:16
Mirek czy to był taki klimatyzator kompaktowy mnie więcej jak opisywany u mnie .
kalinin - 2010-08-29, 12:43
Działało bardzo skutecznie. Masz racje Gino, ze wyglądało dziwnie ale się przyzwyczaiłem i jeszcze była super suszarka? Ciekawe, że żaden z producentów klimatyzatorów nie wpadł na takie rozwiązanie. Może "rynek" za mały na masowa produkcje? a może dlatego, że każdy kamper ma inne mozliwości optymalnego zainstalowania. Szczegóły instalacji w moim kamperze umieściłem w jednym z artykułów w Caravaning Ekspert. Osobom zainteresowanym instalacją systemem służę pomocą techniczna, gdyż podział urządzenia wymaga wspawania zaworu serwisowego i ponownego napełnienia z przeliczeniem dodatkowej ilosci czynnika chłodniczego w zależnego od odległości między jednostkami.
Camper Diem - 2010-08-29, 13:35
MAWI napisał/a: | Kupiłem w tamtą zimę(promocja była 550 zł) klimatyzator kompaktowy wolno stojący ,z rurą spiro do odprowadzenia ciepłego powietrza.Ustawiłem ją kiedyś w kamperze między fotelami kierując oczywiście w stronę mieszkalną ,rurę wyprowadziłem przez lekko uchyloną szybę. (...)
Teraz kombinuję zamontować to ustrojstwo na stałe na jednej z szafek na stałe. Wylot ciepłego powietrza bezpośrednio przez otwór w ścianie na zewnątrz.jeśli chodzi o pobór prądu to od 50v sam wentylator do 1800v max.Poziom hałasu znośny .Myślę ,że jest to alternatywa dla bardzo drogich klimatyzatorów dachowych. |
całe szczęście kupiłem auto z zamontowanym "dachowcem", bo estetyczne zabudowanie takiego klimatyzatora byłoby dla mnie dużym wyzwaniem
przy niedużych kosztach rozwiązania praktycznie każdy kto podczas wyjazdów korzysta z prądu 250V może mieć klimę- super
pozostaje problem klimatyzacji części mieszkalnej podczas jazdy...
Camper Diem - 2010-08-29, 13:42
wmaker napisał/a: | Skutecznśc faktycznie nie powala, bo 2-4 st/godz to nie szokujący wynik ale pozwala zasnąc w parną noc. Dlaczego klima TRUMY ma byc lepsza? ma podobne parametry?
a czy nie da się pokombinowac z diodą dzielącą dwa obwody po 12v? (pytanie laika jak Dziabong zauważył to praktyka nie fachura). |
nie wiem jakie inni mają doświadczenia, ale mój Dometic schładzał właśnie o te 4 stopnie (nie jestem w 100% pewien czy to było jego maksimum)
swoją drogą lekarze nie zalecają schładzania o więcej niż 4 stopnie, to z całą pewnością wystarczy, żeby organizm mógł odetchnąć
TomekW - 2010-08-29, 22:23
Ja tez chciałem w tym roku poeksperymentować z stacjonarnym klimatyzatorem. Udało mi się kupić takie urządzenie po ekstra cenie; jego wysokość pozwala na ustawienie go w kamperze pod stolikiem (po odkręceniu kółek), a do rury odprowadzającej ciepłe powietrze dobrałem kątową złączkę wentylacyjną z przejściem kanał okrągły/prostokątny. Tymczasowo chciałem ją wystawić przez uchylone boczne okno, docelowo - przez otwór wycięty w podłodze.
Z braku czasu w domu miałem ten wynalazek wypróbować na kempingu. Niestety, pogoda nad Bałtykiem nie była mnie w stanie do tego zmusić...
dziadek - 2010-08-30, 12:47
a u mnie jest tak:
Odkupiłem od kumpla klimatyzator ROSEMAN przenośny używany sporadycznie 2 lata.
W zwiazku z tym ze w zasadzie nie używam łazienki w kamperze wsatwiłem tam ten klimatyzator a rurę rozciągnąłem na maxa i podiąłem pod wywietrznik w dachu ... i w sasadzie może byłoby to OK ale ta rura nagrzewa się niemiłosiernie i efekt jest taki że jak wiadomo powietrze zasysa z otoczenia a to jest grzane prze tą rurę odprowadzającą ciepłe powietrze na zewnątrz i efekt był słaby.
Ale pomyślałem że upały nie są stale 30-35 st.C i będę go stawiał w razie potrzeby przed drzwiami łazienki a wylot bedzie przez kratkę wentylacyjna w drzwiach kampera i zastosuję osłonę rury odprowadzającej powietrze ciepła z gąbki-pianki .
Dziabong - 2010-08-30, 13:43
dziadek napisał/a: | a u mnie jest tak:
W zwiazku z tym ze w zasadzie nie używam łazienki w kamperze wsatwiłem tam ten klimatyzator a rurę rozciągnąłem na maxa i podiąłem pod wywietrznik w dachu ... i w sasadzie może byłoby to OK ale ta rura nagrzewa się niemiłosiernie i efekt jest taki że jak wiadomo powietrze zasysa z otoczenia a to jest grzane prze tą rurę odprowadzającą ciepłe powietrze na zewnątrz i efekt był słaby.
|
Zrobiłem inaczej, jako rozwiązanie chwilowe wstawiłem monoblok pomiędzy fotele w kabinie, rurę za okno też w kabinie.Ponieważ rura się grzeje to zasłoniłem kabinę kotarą i tam zostało ekstra ciepło. Efekt ok. na dłuzszą metę jednak nieakceptowalny. Klimatyzator 1200 W schładzał duże auto poprawnie choć nieekonomicznie. Brak ekonomi wynika z konieczności zostawienia otwartego dopływu powietrza do klimy. Ustrojstwo w 50% konsumowało ryczałt za prąd na polu.
TomekW - 2010-08-30, 14:26
Dziabong napisał/a: | Ustrojstwo w 50% konsumowało ryczałt za prąd na polu. |
Znaczy, było nieekonomiczne. Powinno konsumować trochę poniżej 100%
artyst - 2010-08-30, 23:58
Tak sobie czytam o różnych dziwnych rozwiązaniach i przy tym zapotrzebowaniu na prąd nasuwa się myśl o generatorze. Sprawdziłem na allegro, można już za 800pln nabyć nowy generator o mocy 2.5KW. Zjada taki 1.2 litra benzynki na godzinę, ale waży prawie 50kg. Słabe rozwiązanie dla takich jak jak którzy podróżują T4 ale przy większych camperkach może nie głupie, szczególnie że wyprodukowany prąd można użyć nie tylko do klimy.
Camper Diem - 2010-08-31, 16:50
Adi napisał/a: | Niestety generatory, które są ciche i zabudowane (a i tak je słychać) są piekielnie drogie |
mógłbyś mi podać jakiś sprawdzony i co znaczy piekielnie drogie?
Camper Diem - 2010-09-01, 18:10
dzięki Adi
niestety za dużo zer
Camper Diem - 2010-09-01, 20:14
muszę sobie temat generatora odpuścić
taka honda za droga jak na późniejsze jej wykorzystanie
solary i tak sobie zamontuję, a klimę podczas jazdy sobie daruję
Dziabong - 2010-09-01, 20:20
Są jeszcze Kipory ( inverter ) za pół ceny hondy - połowa jakości podobno działają , ale mają słabą prasę .
nikita55 - 2015-01-19, 22:36
Używałem taki wentylator,okap montowany w pobliżu kuchni jak ktoś na zdjęciu podczepił. Działa to rozsądnie tylko podczas intensywnego gotowania , żeby tłuste opary wyciągnąć, a potem i tak włączam zawsze klimę. Są zwolennicy jak i przeciwnicy, ja jednakże bez klimy ,żyć nie mogę. Nawet split chodzi u mnie w domu przez pół roku, a co dopiero w upał w kamperku. Co do tych przeziębień to uważam , że nikt nie każe używać na maxa ale zamiast mieć 30 st. wolę mieć 21 st. Są też używki klimy i nawet jak taka ma 6/8 lat to może być w idealnym stanie bo niektórzy raz na rok na wczasy jeżdźą x6 lat np.
miklo75 - 2015-01-20, 22:13
A jest klima do auta na lpg?
slawwoj - 2015-01-21, 19:14
Temat z 2008-2010 mnóstwo informacji !
Obecnie mało jest takich tematów - a szkoda. Hmm. ciekawe dlaczego.
tom-cio - 2015-01-27, 21:01
Wiosna się zbliża,więc zadam pytanie w tym temacie,w sumie jest ono do Kalinina- gdzie dodatkowy zawór do nabijania można dorobić i czy jest możliwość zamontowania węży elastycznych- zabudowę mam na blaszaczku,pomysł z połową jednostki poza autem świetny,wyprowadziłbym sprężarkę na tylne otwierane drzwi.Powiem więcej,sprężarkę spróbuję zasilić dwojako - standardowy silnik 230 ,który jest i do tego silnik od agregatu benzynowy - na dziko bedzie soobie pyrkał i mechanicznie napędzał kompresor.Silniki od nawiewów wymienie na silniczki 12v z nawiewów z podszybia od samochodów.Miejsce na drugą cześc pingwina obok górnej szafki kuchenki,zmieści się.Co o tym myślicie?
MAWI - 2015-01-27, 22:02
tom-cio, odgrzewane kotlety. Poszukaj na forum.
tom-cio - 2015-01-28, 15:37
moze i odgrzewane,ale Slawwoj go odgrzal,nie ja A temat ciekawy,bo pomimo ze pingwina mam,to niepomyslalemm,ze go rozpolowic mozna.A wtedy potrzeba o niebo miejsca mniej.Ale jak sie Mirek Kalinin nie odezwie(przepraszam ze wczesniejmsamego nazwiska uzylem,ale w sumie uzywalem jako nicka,niemwiedzialem ze nazwisko) to podjade sie spytac gdzies u siebie,czy zawor dolutuja,bo glupio tak pociac i potem wywalic.No i kolebocze mi sie pomysl z tym silnikem od agregata,jakby tak wyciszyc mocno to mam klime na stale,no to radzcie
Bronek - 2015-02-20, 21:33
No i przyszedł czas jak to kiedyś chyba stwierdził Koko, i po per saldo kosztownych zabawach i eksperymentac, zakończyć wyważanie otwartych drzwi.
Czyli odstawić moje dwa monobloki, ktore popracowały sobie średnio wydajnie jako klimatyzatory w garażu kampera.
Rozwaźalem brnąc dalej, zamotowanie normalnej klimy split, ze złączem Parkera, by samemu to zrobić. Ale odradzono. Element zew. duży i nie za bardzo odporny na wstrząsy. Jednostka wew. też dluga i za duża .
Zmianę na monoblok Fral Spot Cooler, niby z wieksxym sprężem na wylocie zimnego powietrza ale to też eksperyment, no i cena ponad 2000. Dość.
Dachowej nie chcę.
Kamper mały, okno w centrum działa jako wyciąg kuchenny.
Tylne duże nad wyrkiem, służy do oglądania gwiazd i inspekcji dachu.
Klima nad spaniem to niedobry pomysł.
No to szukam podłogowej.
Dometic czy Truma?
Moc?
Z grzaniem czy bez? Warto wydać na ogrzewanie ok 2000 więcej
Kasa od ok 5000 do ok 9000
Gdzie kupić?
Wszystko niby wiem, pytania retoryczne.
Myślę o Trumie bo niby cichsza od Dometica,
Ale moja wiedza to teoretyczna, ma ktoś?
eler1 - 2015-02-21, 10:06
Bronek napisał/a: | Z grzaniem czy bez? Warto wydać na ogrzewanie ok 2000 więcej | moim zadaniem nie warto - mam dachowego dometica i z tego nie korzystam z prozaicznego powodu wydajność nie jest powalająca oraz nie zawsze jest 230V
Co do truma czy dometic to trudno mi powiedzieć miałem trumę 1700 mała wydajność a teraz B2200 i obie hałasują a to z wylotu powietrza, a to słychać sprężarkę najlepiej gdzieś wrzucić to pod auto
Rawic - 2015-02-21, 10:38
Bronek napisał/a: |
Wszystko niby wiem,
Ale moja wiedza to teoretyczna | Bronek a chcesz spróbować U-go, mój kolega chce sprzedać, mało używany, bo za mały jest do dużego kampera, ale do Twojego Vana będzie akuratny, mogę przywieź do Poznania na próbę, fajny bo cichy i przenośny ale przecież możesz go na stałe zamocować.
Bajaga - 2015-02-21, 10:39
eler1 napisał/a: | moim zadaniem nie warto - mam dachowego dometica i z tego nie korzystam z prozaicznego powodu wydajność nie jest powalająca oraz nie zawsze jest 230V |
No ale jak jest 230v to rozumiem, że korzystasz? I wtedy nie da się zrobić w aucie odczuwalnego chłodu ?
Bronek - 2015-02-21, 12:41
Zbysiu zbieram nakrętki to i stare klimy też nogę.
Te pomysły to z nudów. Siedzę w kabriolecie czekam na połowicę, wyprowadziłem obie by przewietrzyć.
Jutro ksmperek
Wiosna.
Brat - 2015-02-21, 18:31
Bronek napisał/a: | /-/ Siedzę w kabriolecie czekam na połowicę, wyprowadziłem obie by przewietrzyć.
Jutro ksmperek
Wiosna. | No i żałuj, że nie ma Cię w Uniejowie !
A skoro o klimatyzacji części mieszkalnej mowa:
Jest firma niedaleko Garwolina, montująca takową, nawet w starych samochodach. Założył takową klimę Donald (tak naprawdę - Daniel a to przechera - łatwo się pomylić ) Kosztowała 2,5 kpln, właściciel zadowolony. Klima działa jak samochodowa, tzn. tylko w czasie pracy silnika. Sam planowałem takową zainstalować ale zrezygnowałem po pytaniu bratowej "A komu potrzebna klima w części mieszkalnej kiedy my w czasie jazdy siedzimy w kabinie ?"
Gdzieś miałem telefon do tej firmy ale nie mogę znaleźć ... jakby ktoś potrzebował - Donald ma namiary,
Bronek - 2015-02-22, 10:37
Piwko poleciało za checi itd, ale po rozmowie ( no, raczej monologu) z żoną stwierdziłem, iż idę drogą przetartą.
Kupuję Trumę Comfort Saphir RC z grzaniem
U nas za 6400 zł ok.
Na Ebay z niemiec parę słówek taniej ok 5800 zł z wysyłką
Ebay Truma
I tu rodzi sie pytanie wspierać nasz handel??
Dałbym u nas 6400 ale z 10m rur, z wylotami plus dwa tłumiki
Zaznaczam, że tam płacę kartą via PayPal i nikt ceregieli nie robi. wrazie problemów.
Nie tak jak na Allegro, że na policje trzeba zgłaszać jakby co.
Z racji opłat w Polsce płacenie kartą jest nielubiane.
A ja tylko tak i tyle.
Mniej mnie boli, i tyle
Na wystawie w Poznaniu jak pamietam, to szkoda gadać nie ma co liczyć na upusty.
Zresztą w Dusseldorfie też szalu nie było.
Zobaczę może ktoryś z naszych bedzie miał ofertę?
Rawic - 2015-02-22, 10:56
Bronek napisał/a: | po monologu z żoną stwierdziłem, iż idę drogą przetartą.
| tylko z czasem te przetarte drogi stają się bardzo wyboiste.
Nie wiem jak długo wytrzymasz z tym super tornado, trzymaj się mocno....ścian.
MAWI - 2015-02-22, 11:04
Bronek ,takie cóś ma zamontowane w garażu Boral i sobie chwali.
Bronek - 2015-02-22, 11:31
Kwestia konfiguracji auta.
Próbowałem rok z klimą z monobloku.
W przyczepie była idealna, tu ma kłopot z mocą wywiewu. Rozprowadzenia i miejsca w garażu.
Nic mnie to niemal nie kosztowało, bo mam dwa stare monobloki. Parę dziur i przewodów, kratek za ok 400 zł.
Jest jeszcze opcja z innym monoblokiem np. Firmy FRAL, 2 tyś, ale najwyżej wrócę do tej opcji.
To dc. kamperowania na sucho.
Nie wszyscy to rozumieją, bo to tak jak wieśniaczym tuningiem— czyli spojer na Oplu.
Ten obecny kamperek to model testowy.
W swej konfiguracji jest OK. Ale to nie kamper, to półintergra ni pies ni wydra
A po za tym nie mam się już za bardzo czym się bawić......... nad kołderką
Ale.... To nie ostatnie słowo.
Skuter odpusczam bo, rampa itd.
Ps Wiesiu dzięki, może popytam o sugestie.
Zbysław, Ty masz kilka rzeczy które są fajne. Klimę z wydajnym wentylatorem z cyrkulacją bez węża wywiewu..
Konfigurację i wielkość kampera. Szerszy garaż.
Jak mam wydać 1/3 kasy dedykowanej klimy na kolejny eksperyment, to korci mniesprawdzenie co to cudowni projektanci stworzyli.
Druga sprawa, jak się sprawdzi, to zabiorę do następnego
Rawic - 2015-02-22, 17:30
MAWI napisał/a: | Bronek ,takie cóś ma zamontowane w garażu Boral i sobie chwali. |
Bronek napisał/a: | Ps Wiesiu dzięki, może popytam o sugestie. | Boral tak sobie chwalił, że sobie wziął i sprzedał i już nie ma, o
MAWI - 2015-02-22, 17:42
Rawic napisał/a: | Boral tak sobie chwalił, że sobie wziął i sprzedał i już nie ma, o |
Kolego ,jak ostatnio widziałem się z Boralem ,widziałem to u niego w garażu.Pytałem o opinię .Powiedział że działa super i ,że poleca ,same plusy( nie do porównania z moim monoblokiem). Jedynym minusem jest to że zajmuje sporo miejsca w garażu .To czy jeszcze ma, czy sprzedał tego mnie wiem.
WIEM CO PISZĘ. Sugerujesz ,że jest inaczej....
Bronek - 2015-02-22, 17:57
Same samce na klamce
I tak ma być.
Ciepłe kluchy to nie my
Dobra jak znajde namiary to pirv się popytam, ale dyplomatycznie Wam nie powiem. N
Jeszcze nie kupiłem, ale to bardziej ciekawość mnie popycha. I pytanie dlaczego i po co i co nie jest tak?
Chcialem nawet zwykly split lecz odradzono bo może nie wytrzymać naszych itp dróg.
Moj jeden monblok zaczął plamić po ostatnich podróżach.
Napisalem maila do Kaja sklepu. By być patriotą .
Ale moj patriotyzm nie może kosztować 600 ł.
Jak dorzucą to rozszerzę u nich zakupy. A jak nie bo nie mogą itd , to kupię u odwiecznych wrogów.
Dachowa odpada, bo to za proste, i bieda plan, Pasuje co prawda do półintegrala jako pół kampera. Ale to taki Merc 600 na gazie. Mam g. kamperka to chociaż klime będę miał prawdziwą.
Chodzi mi po głowie ten Fral fsc14sc!
papamila - 2015-02-22, 19:19
Bronek napisał/a: | Dachowa odpada, bo to za proste, |
Darek,
proste nie proste,
tylko pomyśl którędy pojdziesz z przewodami
bo musisz się dostać prawie pod sufit
MAWI - 2015-02-22, 19:29
papamila napisał/a: | bo musisz się dostać prawie pod sufit |
Nigdy nie widziałem ,że było naprawdę super. Zawsze to półśrodki ( nawet u Borala)
Bronek - 2015-02-22, 19:31
I to mnie kręci.
Ale nie..... jak żaba błota...
Pójdę chyba tylko dwoma trzeci zaślepię. Zobaczymy.
Z garażu isniejąca już dziurą i twardym przewodem w kąt wyrka....
Oj bedzie się działo
Drugi pójdzie za kabiną prysznicową szafką w kiblu i dalej bo tam chyba jest miejsce.
A propos masz te dachowe? Jakby co?
MAWI - 2015-02-22, 19:41
Darek latem będąc na coroczny wypadzie w Ustroniu Morskim, podjadę zobaczę ,będzie odbiór techniczny i w końcu będzie "ten pierwszy raz ,porządnie zamontowane"
Bronek - 2015-02-22, 19:48
Fajnie.
Zrobimy też spotkanie u SHADiego jako test jego camperplacu.
Twój kamper i mój erzatz
donald - 2015-02-22, 20:13
A skoro o klimatyzacji części mieszkalnej mowa:
Jest firma niedaleko Garwolina, montująca takową, nawet w starych samochodach. Założył takową klimę Donald (tak naprawdę - Daniel a to przechera - łatwo się pomylić ) Kosztowała 2,5 kpln, właściciel zadowolony. Klima działa jak samochodowa, tzn. tylko w czasie pracy silnika. Sam planowałem takową zainstalować ale zrezygnowałem po pytaniu bratowej "A komu potrzebna klima w części mieszkalnej kiedy my w czasie jazdy siedzimy w kabinie ?"
Gdzieś miałem telefon do tej firmy ale nie mogę znaleźć ... jakby ktoś potrzebował - Donald ma namiary,[/quote]
Klima chłodzi tez kabinę w trakcie jazdy..to nie jest "tylko" na zabudowę.. i w trakcie jazdy jest miło i chłodno i co najwazniejsze cicho bo okien nie trzeba otwierać...
a na postoju to wole w cieniu z piwkiem posiedziec albo w wodzie sie moczyć... co za frajda mieć chłodno na postoju.. lato w koncu..całą zime na to czekałem.. a do spania to byle wiatraczek w okno dachowe i starczy..
papamila - 2015-02-22, 20:21
Bronek napisał/a: | A propos masz te dachowe? |
Mam
MAWI - 2015-02-22, 21:23
U mnie ,niby dach wielki jak na stodole sołtysa, a mądrego miejsca na klimę brak.W garażu quad.
koko - 2015-02-23, 06:44
Tylko dachowa w przypadku samodzielnego montażu a i funkcjonalnie najszybsza i i z wszystkich które miałem najlepsza.
Amerykańce mają w tym względzie doświadczenie
Bronek - 2015-02-24, 12:26
MAWI napisał/a: | U mnie ,niby dach wielki jak na stodole sołtysa, a mądrego miejsca na klimę brak.W garażu quad. |
A co ja mam powiedzieć.
Trzeba by było antenę przestawić . może i solary. A i wywiew nad samą głową, jak coś gotujesz . Likwidacja okna dachowego .
Koko ma rację na pewno, bo przerabiał temat empirycznie , ale do tego malucha jednak rurami będę musiał .
Jest Dometic używka HB 2500 z grzaniem za ok 4000 zł ( nówka ponad 5200 zł ), lecz demontaż, z przyczepy i nie właściciel sprzedaje . Nie wiadomo od kogo i jaka stara jest.
Chyba jednak nówkę .
I Truma, Dometic i iiiiii .
Na Ebay taniej czy u nas kilka stówek drożej ?
Zapytałem Kaja sklep tu na naszym forum , to kazali pytać przez ich maila .
Nie chcą odpowiadać to nie .
Nie wiem skoro odczytali wiadomość to dlaczego mam pytać jeszcze raz .
jak zwykle nasz handel odbiega od świata.
Niestety cenowo też.
papamila - 2015-02-24, 12:44
Bronek napisał/a: | Trzeba by było antenę przestawić . |
z tym to akurat najmniej roboty
zapasowe podstawy mam,
jak obciąłeś kable na krótko, a nie chcesz rzeźbić -to też mam nowe
Bronek - 2015-02-24, 12:57
Obciąłem na średnio krótko, ale pewnie i za krótko .
Nie da rady bo widze ,że i dziura jest blisko . ale .... obadamy

Andrzej 73 - 2015-06-09, 12:35
No i co z tą klimą Bronku? Masz , zamontowałeś? Pytam bo muszę zakupić.
Bronek - 2015-06-09, 12:53
Pisałem w wątkach o Grecji, zamontowałem... schładza delikatnie i ok.
Nie sprzedam i na razie wystarcza, z turboventem wspólnie ok.
Warta swojej ceny, aczkolwieg upierdliwa z lekka bo zajmuje kawałek okna i trzeba wyjąć, bez niej kaplica
Ale upałów tu nie ma.
Na solarach piciągnie. i nie wywala bezpieczników.
Wacik pies tylko dzięki niej włazi do kampera.
Bronek - 2015-06-11, 11:25
Od dwóch godzin chodzi na samym solarze via przetwornica SOC wyświetlaczu w granicach 50%
Poziom naładowania trzyma się na ok 3/4, niebo z chmurami. Temp zew 26 st C w cieniu w słońcu gorąco.
Wew 23 st c
Podczas załączania sprężarki pobór do 3,2 A
V aku 11,8
Na panelu dwie diody z czterech zielonych.
SOC Spada nawet do 25%
Przetwornica chłodna kable ok. wentylatorki cicho pracują
Ładowanie ze wzg na chmury na panelu MPPT ok 24v do 31v jak jest słońce.
Dodam, że wcześniej zrobiłem dwie kawy w ekspresie 900wat i kilka cykli mikrofalówki.
Czyli pomijając sprawę upierdliwości wzgl. montażu, klima warta swej ceny.
Tu jest awaria zasilania, i agregacik zasila tylko lodówki kempingowe.
Szpan.... jedyny mam klimę I wszystko jasne...
Warunek by chodziła na słońcu parę godzin to akumulator o pojemności pow 100 Ah, aby niwelować spadki ładowania gdy są chmurki
Solar też moim zdaniem pow 100 i przetwornica z nadmiarem.
Oczywiście trzeba racjonalnie pidchodzić do zużycia, tak by przed wieczorem pozwolić podładować aku na noc.
To naprawdę już indywidualna sprawa.
W następnym kamperze napewno solary min 200w przetwornica 2000 /4000
MPPT, AKUMULATOR powyżej 150 Ah,
I ta klima w bagażniku gdy wyjazd do ciepłych krajów.
Bronek - 2015-06-11, 13:34
Około czterech godzin na średniej mocy i przetwornica zaczeła piszczeć, nie przerywając pracy.
10,7 v na wyświetlaczu.
Zatrzymałem klimę, po 10* min ponownie wystartowałem.... pisk po 20 min
Ciekawe przy ilu by przetwornica wyłączyła?
KONIEC włączyli prąd
Test wymuszony prawdziwą sytuacją zdany.
Nawet wiedziała kiedy skończyć
Cud jak nic.
Johny_Walker - 2015-06-11, 14:17
Dobijasz akumulator. Drogo to wyjdzie.
Bronek - 2015-06-11, 14:33
Cykliczny AGM Głębokiego....
Nie sądzę. To po co go mam mieć? dla ledów?
I dla mania
W TEJ CHWILI JUŻ NAŁADOWANY 100%
po godzinie. m/w
Normalne, że akumulator jest po to by dawać energię gdy jej nie ma, po kiego mi akumulator gdy go szkoda używać.
Przetwornica wyłącza się poniżej 10,7v.
Przypadek, że kurcze włączyli prąd.
Jak mi się zachce to eksperymentalnie odłączę się od zasilania
Tak zrobiłem w domu i tam było pełne słońce. Nie miałem cierpliwości i po kilku godzinach olałem test.
Dla mnie 4 h na solarach i aku w upał wystarczy
A akumulator to ma być dla mnie a nie ja dla niego
Brak akumulatora nie powoduje strat wynikających z jego posiadania.
Mamy odmienne filozofie, korzystania z dobrodziejstw .
Jedynie czego jeszcze się obawiam to zostawić bez dozoru pracującą przetwornicę.
Układ przetwornica, klima, ekspres, mikrofalówka - to tylko w rzadkich przypadkach
krzlac - 2015-06-11, 15:57
Bronek napisał/a: | W TEJ CHWILI JUŻ NAŁADOWANY 100% po godzinie. |
A czym można naładować aku z 10,7V do pełna przez godzinę?
Johny_Walker - 2015-06-11, 16:07
krzlac napisał/a: | Bronek napisał/a: | W TEJ CHWILI JUŻ NAŁADOWANY 100% po godzinie. |
A czym można naładować aku z 10,7V do pełna przez godzinę? |
Prądem jednogodzinnym.
100A z solara 1400W.
Johny_Walker - 2015-06-11, 16:08
Bronek napisał/a: | Cykliczny AGM Głębokiego....
Nie sądzę. To po co go mam mieć? dla ledów?
I dla mania |
Varta dla AGM gwarantuje 400 cykli 50% czyli mniej niż 200 dla pełnego. Powinien wytrzymać do lipca, a może nawet do sierpnia.
toscaner - 2015-06-11, 16:21
Poziom naładowania trzyma się na ok 3/4, niebo z chmurami. Temp zew 26 st C w cieniu w słońcu gorąco. |
Jak ja Ci zazdroszczę tych 26 w cieniu i nieba z chmurami. Wczoraj zjechaliśmy z gór na dół, do tego cholernego banku i właśnie spier... z powrotem w góry, gdzie teraz jest po 25-26C, bo tu na dole to w cieniu po 34C !!
Mogliśmy jednak do tej Grecji z Wami, człowiek by się ochłodził trochę.
Bronek - 2015-06-11, 16:37
Sieć, nie solar solo
Panel kampera 100%
SOC 80%
WSKAŹNIK na wyświetlaczu MPPT wszystki "beleczki"
A co ja się będę tłumaczył.
Pokazuje, że pełen, kłamię bo mam najlepszego....
Cykle? niestety ponoć niektórzy liczą nawet wtedy jak jest cały czas pod 230 v.
prawie trzeci rok akumulatorek sobie siedzi. To i nie go szlag trafi, nie mam nic przeciwko.
Tym bardziej, że cały czas jest w zabudowie.
Naprawdę mam w nosie, lubię tego kamperka, grzebać kombinować, ale to tylko samochód i to mocno do kitu.
Podziwiam budowniczych, ci mają szansę na zrobienie czegoś lepszego.
Johny, myślę że 200 cykli pełnego rozładowania, gdy raz dobiłem do dna akumulatora w drugim roku użytkowania, osiągnę po swojej śmierci, jak mi Monika z klimą włoży go do grobu.
TU JEST ZIMNO wieje
Grecja by by..
toscaner - 2015-06-11, 21:36
krzlac napisał/a: | Bronek napisał/a: | W TEJ CHWILI JUŻ NAŁADOWANY 100% po godzinie. |
A czym można naładować aku z 10,7V do pełna przez godzinę? |
Bronek krzlac ma rację. Masz jak pamiętam 130Ah aku, to bez szans, żeby rozładowany do 10,7V "nabić" w godzinę na full.
No chyba, że masz tam ładowarkę ze 100A.
U mnie 2x zleciałem przez 5 mies do 10,9V (tak ustawiłem odłączanie) i nabicie altkiem (brak słońca) trwało. Trzeba było trochę pojeździć, pomimo, że prądzik z altka dociąga do 80-85A, gdy trzeba. Normalnie 40-50A. Panele 12-15A.
Gdy napięcie zleci do np. 11,3 - 11,4V, to samymi panelami bez szans naładować 300Ah w 1 dzień.
Ale też mam w dupie iość cykli itd. bo na razie dobiłem 2x, producent podał 300, zostało 298.
Johny_Walker - 2015-06-11, 22:05
Wyjaśnię zagadkę.
10,7 V to nie było napięcie akumulatora świadczące o rozładowaniu. Ono świadczyło o dużym poborze prądu w stosunku do wielkości akumulatora lub zbyt cienkich kablach w co wątpię. Żeby zmierzyć stopień naładowania akumulatora należałoby odłączyć obciążenie, zaczekać i dokonać pomiaru nieobciążonego i "odsapniętego". Wtedy napięćko zwykle będzie wyższe.
Ten efekt to 90% fenomenu osiągniętego przez Bronka.
13V to nie było napięcie akumulatora świadczące o naładowaniu. Analogicznie podczas lub tuż po ładowaniu akumulatory czasem lubią pokazywać więcej niż rzeczywiście mają. Dlatego też powinniśmy odczekać z pomiarem.
Solar ładuje małym prądem (trickle albo itp) i podtrzymuje wysokie napięcie. Np. mój Votronic daje 14,4V przez dłuższy czas i dopiero kiedy program regulatora uzna za stosowne przestaje go ładować i napięcie spada do około 12,7-13,5V w zależności co mam włączone.
Bronek - 2015-06-11, 22:10
Wiem to wszystko jest lipa.
Nie z solara ale z sieci i solara bo prund włączyli..
Podaję dane z wyświetlaczy. godzina /dwie nie mierzyłem
Podobnie pewnie ze spadkiem.
Niby 10,7 a wszystko działa.
po pewnym czasie przetwornica piszczy i nierozłącza. Wyjdzie słoneczko i cisza, dalej pracuje.
Sieć i panel, szybciutko dobija do max, przynajmniej na dysplayu.
Mam to w d.... ważne by zaprzyć kawkę itd.
Empirycznie, chłopaki świadkami cztery godziny wiało lekko chłodem.
Niemiało to takiego wielkiego znaczenia bo upału nie było ale przypadkowo tak wyszło dzięki awarii zasilania.
Naprawdę teoria mnie wali, skoro ta śmieszna klima z lekka chłodzi tyle czasu bez sieci..
Jest jeszcze agregacik w zanadrzu, i alternator....
Akumulator za kilkanaście stówek jak wytrzyma dwa, trzy lata, to wychdzi po pięć dych na miesiąc....bez przesady. Na fajki pięć stów wydawałem.
My wytrzymamy, bez klimy. Ale Wacik lubi chłodek
Johny Toscaner i inni bardziej dogłebnie wchodzicie w temat, no i fajnie. Ktoś musi, dla dociekliwych.
Sprawdzałem czy kabelki się nie grzeją, nie grzały. Siedziałem w okolicy kampera by w razie sfajczenia czegokolwiek, zabrać saszetkę.
Ale badawczych ciągot nie miałem. Priorytetem była klima, inne media wyłaczyłem.
NADMIENIAM... Akumulator tuż przed załączeniem "parzył kawki dwie i zgrzewał mleczko MV" czy lekko już był trącony.
Cztery h...pracy ! to jedyne co jest pewne na klimie za 415€, poleconej do zbadania na forum
To wartość dodana do niskiej ceny
Klima, jako klima słabsz od tych za cztery razy więcej... ale daje miły klimat w małym kamperze.
Polecam jako drugą do dużego, gdy jedna nie wyrabia, a pobór prądu wywali bezpieczniki na kempingu itp.... Lub szkoda kasy. w cenie monobloku jest to jednak split! Cichszy.
Pobór prądu! aż nie chce mi się wierzyć.
Najsłabszy monoblok brał 700wat
Bajaga - 2015-06-11, 23:11
Bronek napisał/a: | Pisałem w wątkach o Grecji, zamontowałem... schładza delikatnie i ok.
Nie sprzedam i na razie wystarcza, z turboventem wspólnie ok.
Warta swojej ceny, aczkolwieg upierdliwa z lekka . |
Wystarczy teraz poczekać trochę, myślę, że rok powinien wystarczyć i ktoś powinien zrobić taką "mało żrącą" klimę jak ty masz ale w wersji dachowej i np od razu ze zintegrowanym solarem. Czy nie jestem genialny ?
Ps. Zapraszam tych co się znają na takich zagadnieniach i zróbmy to. Założy się firmę itd.
Rawic - 2015-06-12, 00:04
Bronnek ! , za kilka dni, już we wtorek będziesz miał 36 st w cieniu, wtedy zrobisz prawdziwy test tej klimy, wtedy będziesz miał możliwość właściwej oceny. Japonki wachlarzami też przyjemny klimat wokół robią.
toscaner - 2015-06-12, 00:48
Bronek, bo każdy inaczej używa. Ty masz jakiś super hiper aku i masz w dupie, ma działać, a jak nie będzie to sklep i kupisz nowy.
Johny liczy każdy Amper i cykl, bo chce, żeby mu starczył na tyle na ile kamper.
Ja dla odmiany kupiłem najtańsze, bo nastawiłem się na dużą eksploatację z opcją, że nawet po roku kamperowania wywalę i kupię nowe. Na razie po niemal pół nie ma potrzeby. Po dobrym naładowaniu bez obciążenia trzymają 13,1V. To też bez znaczenia, po mimo, że lubię wiedzieć jakie napięcie gdzie, co ile prądu i jakie temperatury nie tylko wewn i zewn, ale w lodówce, spiżarni, czy akumulatorów. Dlatego do samych parametrów napięć i prądów mam 5 wyświetlaczy i ewent. miernikiki w szafce.
To ma pracować, po to jest. Oczy cieszy, gdy ekranik pokazuje tyle ile ma być.
W osobówce (od salonu) mam akumulator nowy prosto z fabryki i ma już 11 lat. Wydawało mi się, że nie dbałem szczególnie, bo kilka razy padł do spodu, jak wyjechałem innym na dłużej, ale podładuję, albo kablami, później już altek.
Ale jak nie chce zdechnąć, to nie kupuję nowego.
Apple dla odmiany obiecywał 1000 cykli, a bat zdechła po 304-tym, w starszym bateria miało wytrzymać 300, spuchła przy 670. Nadal trzymała, ale wywaliłem jak przestała się mieścić w lapie.
Dlatego mam w dupie dbanie o akumulatory. Kupię nowe, czy to baterie do fona, laptopa czy kampera, gdy przyjdzie ich czas.
Na razie wnioski - im mniej dbam, tym franca dłużej się trzyma.
Bronek - 2015-06-12, 06:33
Jak to w życiu bywa,.....
"Bo ja Was Macieju nie lubię"..... rzekł PB.
A mnie lubi, na podobnej zasadzie, o której Toscaner napisał " im mniej......ty bardziej"
Jak z babą - im bardziej wredna, tym... bardziej kochana
Akumulator mam jakiś z Allegro za ok? 1000, nie pamiętam?
Samcze spory zamiast czego?
Pogoda... pozwala wleźć na Twierdzę w Naplio Palamidi czy cuś.... z 1000 schodów.
Warto, cudne widoki o zachodzie słońca
W Europie....... nie do pomyślenia by takie coś dopuszczono do ruchu turystycznego.
Kasa na górze, jak ci język wisi do pasa, i tracisz świadomość.... wtedy zapłacisz każde pieniądze (4 euro)
Ta pora to pewne ryzyko, chłodniejsza woda, wiaterek, bardziej dla zwiedzania niż byczenia się.
Rawic - 2015-06-12, 07:23
Bronek napisał/a: | Pogoda... pozwala wleźć na Twierdzę w Naplio Palamidi czy cuś.... z 1000 schodów.
Warto, cudne widoki o zachodzie słońca | warto
Bronek - 2015-06-12, 08:15
No chyba dzisiaj będziemy w końcu zdychać 9.00 czasu a już gorąco.
Płetwy sobie kupiłem,
Klimatyzacja startuje, do znudzenia... ale ludzie pytają po za forum.
Cena właściwa dla tego typu urządzenia.
Chcę być w miarę wiarygodny z jak najmniejszą dawką subiektywizmu. Ale dane jak temperatura nie oddają skuteczności.
Co z tego np. że termometr w kamperze pokazuje 27st c skoro poczucie chłodu jest..
Np tera w cieniu 24 ale w słońcu można zdechnąć
.....
toscaner - 2015-06-12, 09:30
Oj Bronek, narzekasz. Za gorąco, za zimno. Za długo w jednym miejscu siedzisz.
Johny_Walker - 2015-06-12, 09:48
Nie oszczędzam mojego akumulatora. Nie mogę się doczekać kiedy zdechnie. Zamontuję sobie LiFePO. Regulator solarny już jest przystosowany do ładowania litowych. Oszczędzę 10-15 kg na wadze albo dorzucę więcej pojemności i... zamontuję klimatyzację.
Bronek - 2015-06-12, 12:10
Panowie...... działa to budżetowe coś.
Pies nie chce wychodzić.
Johny idź tą drogą a ja podążę za tobą.
I pomyś jak by takie coś zamontować na stałe.
Cena ceną ale pobór mocy atrakcyjny.
Bronek - 2015-06-12, 12:13
toscaner napisał/a: | Oj Bronek, narzekasz. Za gorąco, za zimno. Za długo w jednym miejscu siedzisz. |
Mnie tu dobrze, wieczorami oblatujemy okolicę
Wszędzie lepiej gdzie nas nie ma.... z tym sobie poradziliśmy już
To nie jest prawda
Lepsze wrogiem dobrego.
Bronek - 2015-06-24, 21:10
Dobra cena. póki co
http://www.ebay.pl/itm/TO...=item56767cf177
Poszła za ok 1600*zł
Samirus - 2015-07-02, 12:51
kalinin napisał/a: | Ciekawe, że żaden z producentów klimatyzatorów nie wpadł na takie rozwiązanie. Może "rynek" za mały na masowa produkcje? a może dlatego, że każdy kamper ma inne mozliwości optymalnego zainstalowania. |
Wygląda na to, że ktoś wpadł. To urządzenie działa chyba na podobnej zasadzie.zobacz
.
Bronek - 2015-07-02, 13:12
Przerabialiśmy ten temat. Rawicki, ja, itd. Nawet jest taki klimatyzator do ustWienia na zew.
Ale to wszystko żre energię.
Niemniej to też dobry pomysł. O wiele tańszy
toscaner - 2015-07-03, 00:44
Przy obecnych upałach, gdzie nawet nasz Diesel (pies) ledwo zipie każda klima byłaby zbawieniem. W cieniu po 38C, a zapowiadają po 45-46C.
Tymczasowo że tak napiszę spie... przed upałami w góry. Im wyżej tym lepiej. Tam przynajmniej teraz miejscami nie przekracza 29C.
Dodatkowo kupiłem dziś okno dachowe i hiperturbo wentylator do okna. Turbowent przy nim to zabawka dobra do drona. Dziś to testowałem u sprzedawcy. Prawie kupiłem turbowenta. Cena dobra, bo nówka w foliach, ale chyba wyniesiona z fabryki. Kilka sztuk miał. Tylko to słabe, jak się mocniejszym podmuchało.
Ten drugi co kupiłem, chciał psa wydmuchać już na 2gim biegu. W tych górach jak nocami będzie po 21-23C będzie zimno prawie jak z klimy. A jak nie, to Bronek odezwę się po namiary na sprzedawcę tego pudła co Ty masz.
Bronek - 2015-07-03, 01:46
Szału nie ma ale w Grecji chodziła na okrągło. Teraz też bo u nas zaczyna grzać.
Link w poście wyżej na EBayu. Szybko przysłał, co chwila wystawia. Najtaniej poszła za 375 euro ja dałem 415
Turbowet góra do drugiego biegu potem kicha, lepiej monoblok taki sam hałas.
Najmniejsze monobloki biorą 700wat... cena ok 700 - 1500zł. Waga i gabaryty podobne do tej co mam.
Ale połowa ląduje za oknem. Hałasu też połowa i to szum powietrza . Sprężarki prawie nie słychać
Wada.... trzeba montować. 10min m/w
Bronek - 2016-05-31, 07:47
Split wczoraj poszedł do ludzi z czepką. Trochę żałuję ale to powód by "badać" dalej..
Oprócz tej fajnej przenośnej klimy, przeżyłem dwa monobloki, zarówno umieszczone w cz. mieszkalnej jak i w garażu.
W środku monoblok, moim zdaniem jest za głośny.
W garażu, kształt, oraz przeróbki konieczne to minus, lecz z racji kasy zaoszczędzonej kwestia do przyjęcia. Warto mieć z pilotem radiowym który ma wyświetlacz lub zastosować tzw przedłużacz pilota. Ale tu wchodzimy w wyższą strefę cenową już mniej opłacalną
Jeden po jazdach naszymi drogami lekko popuszczał płyny.
Skłaniam się do Dometica podłogowego ze wzgl. na mniejsze średnice rur. 6 cm
Tylko nie wiem czy brać FreshWell 2000 czy 3000
Pierwszy lżejszy nieznacznie, ale o 1/3 słabszy BTU , mnie mocy potrzebuje i może agregacik go pociągnie ??
Drugi to nowość i mocny i z grzaniem ale bardziej prądożerny.
Cenowo różnica paru stówek dosłownie.
Dachowa odpada...... póki co. Ze wzgl. na mój brak przewidywania takiej opcji, gdy montowałem solary i antenę sat.
Mam miły dylemacik
Bronek - 2016-06-01, 23:33
Postanowiłem kupić Dometic Freshwell 3000 z pompą ciepła. Wypust tegoroczny. Z miękkim startem.
Będę się bawił w dziurawienie kampera, co by rurki rozprowadzić. Wstawię też tłumiki wywiewu z trumy.
Koszt całej zabawki m/w 6400 zł ( klima + rurki itd)
Cytat: |
Specyfikacja produktu
WAGA 21.00 kg
Wydajność chłodnicza 2700/9200 (waty / BTU / h)
POBÓR ENERGII:
Zużycie chłodzenie:: 990 watów Pompa ciepła: 1100 watów
WYMIARY:
Wymiary zewnętrzne 400 x 286 x 628 mm (szer x wys x gł)
Tryb chłodzenie: 4,3 (A) Pompa ciepła: 4,8 (A)
LICZBA PRĘDKOŚCI DMUCHAWY: 3
CHŁODZIWO: R410a
Najlepsze do długości pojazdu max 8 m.
Wymagane zabezpieczenie przeciwzwarciowe: Chłodzenie 5 (A) ogrzewanie 5 (A)
WYDAJNOŚĆ OGRZEWANIA
3000watt, max wydajność pompy ciepła oraz ogrzewania | [code]
Kurcze mam 10 dni...
piotr1 - 2016-06-02, 01:03
A co myślicie o tym sprzęcie http://allegro.pl/klimaty...6105976016.html
Bronek - 2016-06-02, 06:37
TRZEBA DOPYTAĆ, np. gdzie rura ciepłego? Jest w opisie. Chyba, że przez adapter montowana. ta sama w do zimnego.
Też w ub roku miałem ochotę na tą markę ale jak to u nas nie mieli adaptera do drugiej rury...
Z chęcią bym potestował.
Z mojego pkt. widzenia : stoi w garażu wywala ciepłe przez dziurę w ścianie na zew. (mam taką).
Druga rura do kabiny z zimnym.
Cyrkulacja musi być taka, aby ciepłe powietrze z kabiny trafiało do klimatzatora ponownie. Wtedy ziększa się jego wydajność.
Do kitu opcja brania gorącego z zewnątrz i podawanie chłodnego do środka. Powinna być cyrkulacja. Przynajmniej częściowa. Monoblok to z lekka inny sposób od klimy typu split.
To kłóci się z zasadą i rozsądkiem.
Zaadowolenie z efektów, to indywidalna sprawa. Co kamper to inne rozwiązanie może być optymalne. Trzeba samemu popróbować na różne sposoby.
Jak były użytkownik takich patentów , mogę na oko ocenić, że warto spróbować do małego kamperka
To nie jest jedyny model, który podaje zimno widziałem też inne. Z innym rozwiązaniem, bo była druga rura wyzucająca gorące powietrze.
Ale... Dosyć mały, lekki i niedrogi.. Aż mnie korci bo mam instalację gotową tylko podłączyć.
Dylemat.... To trzeci byłby Ale gdyby się sprawdził to 5000 w kieszeni.
A już w koszyku na Allegro mam powstawiane....
Bronek - 2016-06-02, 09:37
I d.. pa cena była dobra ale towaru brak . Normalka .
Nie ma tej nówki FreshWell 3000, jest FWell 2000.
Cena była dobra bo ok 5600 za ta mniejsza 5000 zł Niby tylko o 600 zł więcej i z bajerami ... Trudno nie mam czasu czekać . Na wariata bo sprzedała się ta przenośna niespodziewanie .
Wziąłem słabszą , bo czas mnie goni i ta ruszy na mojej przetwornicy jakby co. plus agregacik lub alternator . Zobaczymy
Wg sprzedającego na wylocie FreshWell 3000, w temp zew. 25 st C daje 6 st C
mniejsza FreshWell 2000 8 st. C na wylocie.
Kurcze to już czwarta moja klima Nie jest ze mną dobrze .
Gdyby nie psy tobym się lodem okładał i po sprawie.
piotr1 - 2016-06-02, 14:48
TRZEBA DOPYTAĆ, np. gdzie rura ciepłego? Jest w opisie. Chyba, że przez adapter montowana. ta sama w do zimnego.
Też w ub roku miałem ochotę na tą markę ale jak to u nas nie mieli adaptera do drugiej rury...
Z chęcią bym potestował.
Z mojego pkt. widzenia : stoi w garażu wywala ciepłe przez dziurę w ścianie na zew. (mam taką).
Druga rura do kabiny z zimnym.
Cyrkulacja musi być taka, aby ciepłe powietrze z kabiny trafiało do klimatzatora ponownie. Wtedy ziększa się jego wydajność.
Do kitu opcja brania gorącego z zewnątrz i podawanie chłodnego do środka. Powinna być cyrkulacja. Przynajmniej częściowa. Monoblok to z lekka inny sposób od klimy typu split.
To kłóci się z zasadą i rozsądkiem.
Zaadowolenie z efektów, to indywidalna sprawa. Co kamper to inne rozwiązanie może być optymalne. Trzeba samemu popróbować na różne sposoby.
Jak były użytkownik takich patentów , mogę na oko ocenić, że warto spróbować do małego kamperka
To nie jest jedyny model, który podaje zimno widziałem też inne. Z innym rozwiązaniem, bo była druga rura wyzucająca gorące powietrze.
Ale... Dosyć mały, lekki i niedrogi.. Aż mnie korci bo mam instalację gotową tylko podłączyć.
Dylemat.... To trzeci byłby Ale gdyby się sprawdził to 5000 w kieszeni.
A już w koszyku na Allegro mam powstawiane.... |
Dziękuję za opinię na temat tej klimy
nikita55 - 2016-06-03, 21:31
BRONKU ,gratuluję dobrego wyboru......
U mnie w firmie w sklepie freshwell 2000 kosztuje 5660zł
freshwell 3000 kosztuje 6300 zł
Ja mam zniżkę do 30 proc,więc w dobrej cenie kupiłeś.....
Powodzenia w montażu,jak byś miał jakieś pytania to pisz......
Bronek - 2016-06-03, 23:36
Dzięki, ale przyszła uszkodzona.
Styropian odpadł. Postanowiłem naprawić. Dometic nie widział przeszkód, nie ma to wpływu na pracę. Czekanie Coś ostatnio mam pecha. Najpierw brak tej droższej w cenie o 5600 i już podrożały prawie 6000) teraz ta tania za ok 5000, walnięta.
Sprawdziłem działa fajnie chłodzi. Cicha.
Teraz kombinacje ile rur, jakie, bo mam też nieorginalne...
Sam montaż klimy to pestka, gorzej z rurami.
Jutro sprawdzę jak sobie radzi moja przetwornica, piwinna spoko 1500/3000.
piotr1 - 2016-06-03, 23:53
Kupujesz nie tanie urządzenie i jeszcze uszkodzone................ Sprzedawca nie jest ok.....
Bronek - 2016-06-04, 00:02
Sprzedawca po mojej informacji zaraz po rozpakowaniu, zadzwonił do Dometica przesyłając im zdjęcia.
Opakowanie było nieruszane i solidne.
Niestety czy stety, całe to ustrojstwo to jeden blok styropianu. Dlatego ciche i w miarę lekkie.
Mam zapewnienie sprzedawcy, że gwarancja jest i wymiana gdyby coś nie tak.
Musiało rąbnąć, i ciężki agregat wyłamał podstawą styropianowe denko. I to raczej dawno, bo jest odcisk tego wyłamania na zewnętrznym opakowaniu też styropinowym.
A jarton cały bez śladu. Tak jakby przed zapakowaniem.
Nie wpływa to na jego stabilizację, gdyż jest w tuleji też styropianowej. I to od spodu. Dometic zaproponował by podkleić
To monoblok z dwoma wentylatorami w styropianie szumnie zwany klimatyzacją kamperową
Biznes jak cholera.
Zobaczymy, ostatecznie wymienię. Lub zmiana styropianu. Ale czasu szkoda, bo wyjazd za 10 dni.
Ps Ale fakt, "super sprzedawa" powinien zaproponować natychmiastową wymianę lub zwrot kasy. A nie tylko dochodzenie u producenta.i reklamacja u źródeł.
Wkorzystał fakt, że mi się spieszy
frólik - 2016-06-04, 09:58
nikita55 napisał/a: | BRONKU ,gratuluję dobrego wyboru......
U mnie w firmie w sklepie freshwell 2000 kosztuje 5660zł
freshwell 3000 kosztuje 6300 zł
Ja mam zniżkę do 30 proc,więc w dobrej cenie kupiłeś.....
Powodzenia w montażu,jak byś miał jakieś pytania to pisz...... |
No to ja już nie wiem jakie upusty stosuję bo u mnie Fresh Weel 2000 kosztował by 5050 zł., a Fresh Weel 3000 5600 zł.
Ja natomiast do swojego Campervana montuję też klimatyzację "pod ławkową" ale Trumy ze względu na możliwość spięcia jej z piecem i wspólnego sterowania
Bronek - 2016-06-04, 11:00
Tak sobie kombinuję i... Może rurą pod podłogą przejść do SALANU kampera?
Właśnie ruszam.
nikita55 - 2016-06-04, 11:19
Do nas na magazyn jak klima przyjeżdża to ma na opakowaniu taką naklejkę ..z jakimś czerwonym płynem.. i jest oklejona ..nie rzucać..jak w transporcie ktoś mocniej rzuci ..jest ślad..i od razu nie przyjmujemy takiej przesyłki he he he
Bronek - 2016-06-04, 11:57
Proponuję nitroglicerynę
Nie wiem czy dobrze ale podłożę pod nią gumę antywibracyjną.
Mam taką z jakiejś pralki?
Wyciąłem otwory jak w szablonie, po bokach dam wyższe własne kątowniki.
Póki co służyć mi będze za wzór klimy. Do ustawiania
Darek Szczecin - 2016-06-04, 14:10
ma ktoś zdanie co takie coś jest warte?
http://allegro.pl/klimaty...4956980174.html
nikita55 - 2016-06-04, 16:29
To jest nic nie warte....jest mylnie nazywany klimatyzatorem choć w rzeczywistości nim nie jest.........klimatyzacja to kompresor ,skraplacz i parownik,a to jest zwykły wentylator......
Poza tym kamper to nie kabina 1m3 tylko duża powierzchnia więc można o tym zapomnieć..........lepiej kupić używkę na ebayyu od 500 do 800 euro ,czasem 2 ,3 letnie są (a przecież nie tak dużo to jest exploatowane,więc w stanie dobrym....)
nikita55 - 2016-06-04, 16:32
Pamiętaj Bronku ,że do tej klimy co ty masz ,można dokupić specjalny (tłumik z siatką) który montuje się pod samochodem i zmniejsza hałas na zewnątrz,np jak jesteś w pobliżu i grillujesz....
nikita55 - 2016-06-04, 16:35
Moja HB2500 dometic ma oryginalnie ..taką gąbkę..pod spodem więc pomysł masz dobry z tą matą wygłuszającą....
Bronek - 2016-06-04, 21:53
Prawie skończyłem, zostało tylko podłączyć docelowo czujnik podczerwieni.
Pytanie
Gdzie najlepiej?
Czy z niego bierze się odczyt temperatury?
Czy z pilota?
Rury podłączyłem nieorginalne lekko węższe. Taki erzatz. Nie za sknerstwa ale z wygody
Udało mi się przepchać jedną z garażu do salonu
Kamerka inspekcyjna z Lidla w końcu się przydała.
Dwie wychodzą "starym wyjściem" nad moje wyrko. Jedna w lewo dtugavw prawo
Nie dałem tej gumy. Ale dam.
Garaż działa jak bęben .. Ale tylko do momentu gdy się go nie załaduje.
Wszystkie trzy wyjścia wykorzystałem, jedno z boku i to ma największy "dmuch" , bo jest w osi wentylatora z niego rura do cz. dziennej idzie.
Dwa j/w.
Wszystkie wysoko, jutro izolacja. Muszę wymyśluć jakiś dyfuzor. Może rozwalę wentylator kolumnowy?
Jutro tłumiki, szału z cichością nie ma, ale jest dobrze. Chłodzi też ok.
Próba na przetwornicy, dla ciekawości
Jakać półeczka na agregatem
Uwaga trzeba kilka razy sprawdzać ułożenie szablonu, by się nie wpakowć np. w ramę.
Gdzie ten tłumik zewnętrzny dostanę?
Zdjęcia jutro, bo maszynista w smarfonie pamior. Tylko te dwa na razie przed akcją
Bronek - 2016-06-05, 10:59
Działa, jadę po izolację
nikita55 - 2016-06-05, 11:12
Kupisz tam gdzie klimę i rurki bo to jest specjalnie do tego modelu.
Mam nadzieję,że rurki do klimy masz dedykowane a nie np od ogrzewania trumy ,bo do klimy są specjalne wewnątrz z folią alu inne zaraz zapleśnieją od wilgoci.
W mojej klimie czujnik temp jest przy wejściu powietrza do klimy (przy tej chłodniczce).Więc umieszczenie podczerwieni nie gra roli.Pamiętaj ,że umieszczenie klimy tego typu w garażu wiąże się z tym ,że musi mieć możliwość bardzo dużej wymiany powietrza i najlepiej żeby była jakaś (duża)kratka którą powietrze z campera dotrze do klimy i z powrotem do campera.
Często się zdaża ,że każdy to olewa i klima działa ale znacznie słabiej ponieważ pobiera ziepłe powietrze z garażu i one tam wogóle się nie chłodzi a w camperze tak.Miałem taki przypadek,że klima taka była zabudowana ..pod siedzeniem..i tylko wentylowała ,a nie chłodziła ponieważ za mały był przepływ powietrza.Jak wyciąłem dużą kratkę to od razu było ok.W instrukcji masz podane jaka powinna być dobra.Jak będziesz montował tłumiki to tak jak ci już pisałem muszą być wygięte w 90 st i w takich miejscach też montujesz,jak dasz na wprost to efektu nie uzyskasz.
grzegorzalex - 2016-06-05, 13:03
Bronek napisał/a: | Działa, jadę po izolację |
Bronek teraz to dopiero będzie zimno Monika zmarznie
zbyszekwoj - 2016-06-05, 13:07
W tesco przecena podwójnych koców elektrycznych. Cuś poniżej 5 dych.
Bronek - 2016-06-05, 13:50
Po kolei.
Rury mam dedykowane, ale leżą sobie.
Założyłem plastikowe czarne z podwójną ścianką, do tego dam peszel izolacyjny.
To mój patent, podyktowany tym, że te orginalne były z lekka za szerokie, dosłownie 3 mm.
Garaż, ma kontakt z kabiną,
Specjalna dziura zrobiona ikratka w szafie.
Czy wystarczjąca, to sprawdzam lekko uchylając drzwi do garażu, jak nie słychać "ulgi" w pracy wentylatora i nie czuć zasysania drzwi to ok.
Testowane było przy monobloku
Pomiar temp rur 1m od klimy 4 st!
Na wylocie 6 st, też jestem zdziwiony in plus
Na zew. ok 19-21 st. Ale git Planeta daje ostro
I sufit 27 st.
Okno zasłonięte nad kabiną, auto stoi mordą na południe.... 32 st. Rolety na oknacha bocznych i przednich i na nich miernik 27 st C pokazuje.
Na upały, koniecznie osłona szyby przednie zewnętrzna np. Fiamma, i wew kotara, mam taką.
Kabina to najsłabszy pkt.
Najważniejsze, że wszystko jest poustawiane, teraz tuning i kombinacje.
Tłumiki niestety są duże i ich gięcie to tylko zaraz w okolicu klimy gdy idą w górę, czy coś da sprawdzę ?
Dzięki. NIKITA....
Ps. Grzesiu na priv wysłałem prykładowe namiary
Andrzej 73 - 2016-06-05, 14:24
Rozumiem że pozbyłes się podłogi w garażu , czyli garaż dla posiadania klimy.
Jak masz zamiar ten temat rozwiązać. Miałem kiedys podobny dylemat temu pytam.
grzegorzalex - 2016-06-05, 14:31
Ps. Grzesiu na priv wysłałem prykładowe namiary |
Widziałem dzięki
Przekazałem koledze może coś wybierze.
Bronek - 2016-06-05, 18:46
Po pierwsze .... Dzięki Nikita za cenną radę, zgięcie tłumika to super sprawa.
Nie wiedział bym, na wszystkich schematach są proste. A tematu bym nie drążył
Piwko..
Z tej rury z tłumikiem to szmerek jeno
Wszystko co mamy zabrać włazi do garażu.
Problem to DMC, bo koło zapasowe
Klimę woziłem przenośną a ta zajmowała o 1/3 więcej miejsca niż to cudo.
Rawic - 2016-06-05, 20:32
Bronek napisał/a: | Z tej rury z tłumikiem to szmerek jeno | . No to sprawdzam, ściągnij apkę na androida Sound Meter i zmierz decybele, u mnie pierwszy pomiar w kamperze, wszystko wyłączone jest poniżej 20 dB (wieś), załączona klima, pomiar na stole jest około 25 dB, pomiar na łóżku, czyli nad garażem w którym jest monoblock średnia 38 dB , po włączeniu telewizora na normalną głośność jest ponad 50 dB, u mnie wylot zimnego powietrza jest przez szparę szer.1 cm a dł. 500 cm czyli 500 cm 2, wylot powietrza przez dwie rurki fi 50 musi dawać niezły szum, urywa głowę
Bronek - 2016-06-05, 21:16
W monoblokach też miałem spokój ale za wielkie byłymdo mojego kampera i upierdliwe
Jeden jeszcze stoi w garażu, drugi oddqłem Pani sprzątaczce.
Zbysiu, to nie zawody i decybele mnie nie interesują. Tym bardziej aplikacje itd
U Ciebie daje z tyłu do przodu kilka metrów. U mnie nad stołem jest jeden z wylotów. Nie dwie ale trzy. Inna bajka.
Póki co działa lepiej niż monobloki, pilocik, timer i mało bierze.
Agregat Honda 1kw daje radę.
Zrobię test na przetwornicy, ale jak kamper stanie w pełnym słońcu, teraz z racji budowy wiaty jest z lekka zacieniony.
Nie mam szpary..... tak dużej. I jest pionowo
Dam tłumiki na pozostałe i zrobię dyfuzory. Z jakiś samochodowych wylotów lub wentylatorów kolumnowych?
I nie da się porównać niczego, z naszych rozwiązqń, bo......... wszystko jest inne..
Generalnie tylko zasada jest podobna.
Czyli Ty masz monoblok i ja miałem monoblok.
Reszta już nietożsama.
Nawet masz imię ładniejsze od mojego.
Gratulacje.
Ps. Co straciłem oprócz kasy.
To przestrzeń nad piecem, gdzie woziłem ekstra kasetę kiblową. Teraz pójdzie pod podwozie.
Trochę garażu przy mniejszych drzwiach. Ale zrobię półkę nad klimą i będzie ok.
W moim przypadku, po dwóch monoblokach, napewno jest lepiej, bardziej komfortowo.
Natomiast w porównaniu ze splitem, zaokiennym, to nie da rady chyba pochłodzić się na akumulatorze.
Sprawdzę tą.
Ważne by zakończyć chłodzenie "niskim programem" , bo klima startuje z ostatnio używanego. Chyba??
Jeszcze nie poznałem wszystkich opcji, ale to chwilka.
Sprawa powrotu powietrza, to mam trochę rur i grzania i klimy itd. Jak w hurtowni... zawsze nakupuję by mi nie brakło.
Myślę by pod autem puścić obieg wymuszony z kabiny kierowcy.
Ten kamper to test kamper. A test trwa długo, może do śmierci kampera lub mojej.
Niestety dachowej póki co nieprzetestuję, bo miejsca brak i nie da rady schłodzić wybiórczo stref.
A w tej po prostu zamknę jeden wylot i żona mi nie zmarznie.
Rawic - 2016-06-06, 06:52
Bronek napisał/a: | W monoblokach też miałem spokój ale za wielkie byłymdo mojego kampera i upierdliwe
Jeden jeszcze stoi w garażu, drugi oddqłem Pani sprzątaczce. | A ja Trumę podobną do Twojego Dometica ( też o trzech małych wylotach) oddałem 5 lat temu ze spokojem z przyczepą kempingową i więcej nie chciałem jej widzieć. a monobloki są różne, są rasowe i badziewne.
Bronek - 2016-06-06, 07:35
Ja miałem badziewiaty i lekko lepszy, bo to główna idea montowania monobloków w kamperach i przyczepach.. By przechytrzyć cwanych producentów dedykowanych urządzeń
Tanio i prosto. i satysfakcjonująco
Dachowa u mnie odpada, bo kamper mały i cały czas by mi w łeb wiało itd. Zaleta szybko wychładza bo jest u szczytu i prosty montaż bez kombinacji.
Próbowałem z monoblokami ciąłem, wierciłem, i była satysfakcja z "dzieła", niestety konfiguracja mojego malucha nie bardzo pozwalała na cyrkulację prawidłową, pomimo zastosowania Twoich metod (okno itd).
Dodałem elektryczny wymuszny przepływ..
Było mroźno w sypialni i gorąco przy stole.
GARAŻ niefunkcjonalny, a za duży nie jest.
Konflik domowy, psy zimno, ja średnio, żona ciepło...... Pomijam
Ta zaokienna split , to niezły pomysł ale interwencyjny i też waliła zimnem nad stołem.
Upierdliwa.
To klimatyzacja dla przeżycia psów i dzieci.. Zresztą sprzedałem małżeństwu z dzieckiem i czepką.
Spełniła swoje zadanie!
No i argument, do którego się nie przychylałem wcześniej Bo ambicja....
A teraz mogę z całą gębą Ach tylko gdyb jeszcze miał integrę np Cartago.. Laika.. reszta to "Opel Manta" ...
To co Cię zaboli
Bo tak my ludzie mamy, jak pieski, nasze siki na wierzchu.....
Monoblok, i ta moja zaokienna, to jak spojler na maluchu, a w Hymerze..... nieprzystoi.
I wymaga tłumaczeń
Poważnie to masz fajne warunki do tej swojej konstrukcji i dobrze ją zrobiłeś. Ważne, że u Ciebie działa, mi nie wyszło.
Konsyliacyjne
Zresztą, czy ta moja okarze się lepsza? Zobaczymy.
Może przeproszę się z dachową..? Kto to wie?
Rawic - 2016-06-06, 08:07
Bronek napisał/a: | Ach tylko gdyb jeszcze miał integrę np Cartago.. Laika.. reszta to "Opel Manta" ...
To co Cię zaboli | mnie to nie zaboli, ja się śmieję z integry, Bronek musisz się przejechać integrą bo inaczej nie zrozumiesz, tylko tak trochę szybciej autostradą 140, to przekonasz się o zaletach półintegry. Pod koniec lipca otwierają obwodnicę Łodzi, jeśli tylko na bramkach ceny będą całkowite 10 zł a nie 9.90 i jeśli kierowcy będą zabierać ze sobą banknoty o mniejszych nominałach, żeby nie czekać na resztę, unikniemy korków, to do trójmiasta dojadę za trzy godziny.
Bronek - 2016-06-06, 08:15
Nic nie kumasz.....
Półintegra może nawet latać, ale to półintegra.
Coś co jest pół nie jest litrem i koniec.
Twoja klima może nawet drapać ekstra po jajkach ale ja mam teraz Dometica nówkę prosto z fabryki. Reszta nieważna
Rawic - 2016-06-06, 08:48
Bronek napisał/a: | Półintegra może nawet latać, ale to półintegra. | a ja wolę kobietki, które ważą pół stówy. Bronek szkoda mi Ciebie, za tą kasę, którą wydałeś na Dometica, można było kupić dwa rasowe monobloki, ale to jest tak jak patrzysz tylko wertykalnie w szparki pionowe, trzeba czasami spojrzeć horyzontalnie. Będę mówił szczerze nie będę lizał, monoblok miałeś kiepskiej jakości i do tego fatalnie zainstalowany na środku bagażnika, powinien być przytulony do tylnej ściany, zostałoby więcej miejsca na bagaże, nad racjonalnym rozprowadzeniem zimnego też mogłeś popracować
Bronek - 2016-06-06, 09:47
Z boku by zasłaniał którejś z drzwi. a tam z jednej strony piec z zaworem zimowym i schowkiem z drugiej butle. Wąsko
Bagażnik mam wysoki ale wąski. Nie do tego kampera te ustrojstwa.
Były zamontowane bo zostały po czepce i szkoda je było wyrzucić.
Jeden tani z 800 zł i ten nawet lepiej sobie rade dawał ale drugi w sklepie prawie2500 kosztował , lecz ja go wyrwałem tanio z likwidacji magazynu.
Inne czasy były
W tym układzie została opcja dachowa bo zupełnie nie wpływa na przestrzeń , ale raz to co pisałem daje po łbie.
Dwa - nie przewidywałem jej z zasady i tak rozplanowałem dach ,że musiałbym antenę przestawiać , a tego najzwyczajniej nie chciało mi się robić
.... Nie zaklinam się jednak ..
I tak dobrze się skończyło bo myślałem o Trumie vario za 7-8 koła .. !!
Pamiętaj ,że jestem do przodu ponad 100 000 zł. Tyle więcej miał kosztować zamówiony kamper.... Mam więc troch jeszcze do wydania . To jest biznesowe podejście .
Oszczędzam wydając. A i żona ma okazała się ekonomiczna , ... zakładałem iż będzie mnie kosztować więcej kasy ale nie . Nie wymaga tuningu itd.
a propos integry , jechałem starym Rolsem starym znajomego, lub amerykańcem Pontiakiem. prowadziły się beznadziejnie.
Ale .... gdybym miał wybór,.. ??? To...
Bronek - 2016-06-06, 11:21
Dodam nie bierz tego wszystkiego poważnie.
Moja ocena klimy jest czysto subiektywna . Póki co badam . i mogę polecić podłogową , ale koniecznie z tłumikami . o ile ktoś ma miejsce na ich zamontowanie .
Samo urządzenie i jego montaż to prosto i przyjemnie . Natomiast usytuowanie i rozprowadzenie , o z tym jest zabawa.
Gdyby kamper budowany był od zewnatrz do środka , to łatwo by mozna dostać się do przestrzeni ukrytych . Niestety jest odwrotnie .
W czepce to łatwizna , są schowki pod wyrkiem i kwita
W dalszym ciągu problemem jest izolacja kampera , bez niej stosowanie klimy nieostrożne może źle skończyć się dla zdrowia.
Stawianie w cieniu , problem z satelitą . ITD .
Zanim kupicie taką i do samodzielnego składania , lepiej rozprowadzić instalację , przemyśleć , by potem nie być rozczarowanym .
Przede mną jeszcze montaż dwóch tłumików i poprowadzenie klimy do kibla bo tak sobie zamarzyłem .
Wymyślenie dyfuzora do wyloty w "salonie" , tak by kierować strumień chłodu . Z tego wylotu jestem bardzo zadowolony dzięki Nikicie .
Najlepiej być pięknym , młodym i bogatym.....
Rawic - 2016-06-06, 17:47
Bronek napisał/a: | Pamiętaj ,że jestem do przodu ponad 100 000 zł. | tylko tyle ?, bo ja jestem do przodu 80 tys. Ewronów, spójrz tylko Hymer StarLine 690 wewnątrz część mieszkalna taka sama, jedynie balonowa kabina czyli integra której nie chcę i nie lubię, silnik mercedesa którego też nie lubię, do tego waży blisko 5 ton, czego też nie pożądam bo i pali więcej no i opłaty drogowe większe.
nikita55 - 2016-06-06, 22:07
Jak ja nie lubię integry,szczególnie CARTHAGO ,dziś musiałem NÓWKĄ za 130.000 euro jeździć po autostradzie bo klient stwierdził,że coś skrzypi............przecież w integrach ZAWSZE skrzypi
nikita55 - 2016-06-06, 22:08
...ale jak bym był bogaty,to może by mi skrzypienie nie przeszkadzło.....
Bronek - 2016-06-06, 22:09
Bo une som do podziwiania i tyle.
To jak kobaltowo aluminiowo szczotkowana kuchnia...
Nie da się gotować, ale ładna.
Ad rem :
Zrobiłem półkę nad klimą, pozostawiłem przetrzeń, z boku wstawiłem prostokątny kanał wentylacyjny, by przez przypadek nie pozbawić jej powietrza.
Wyszło całkiem funkcjonalnie. Graty się mieszczą i jest zapas na agregat. Nawet zbiornik dodatkowy transportowy Fiamma na wodę wszedł.
Jutro montuję dwa pozostałe tłumiki
Mam ochotę wypruć ścianę w rogu od stromy łóżka u góry za kabiną prysznicową i wejść z rurą do kibla.
Zrobić otwór u góry w platikowej obudowie brodzika.
Nie mam lutości i skrupułów..
Tam w lecie jest gorąco.
Fajna zabawa.
nikita55 - 2016-06-06, 22:13
Testowałem już różne klimy,ale ta co ty masz Bronku ma taką zaletę ,że można ..rozmieścić..nawiewy np sypialnia *jak są drzwi* ,część centralna i kabina,czego nie potrafi dachowa
nikita55 - 2016-06-06, 22:15
Wiem wiem ,ta fura robi wrażenie,nawet jak kierujesz to ..siedzisz jak lord..a kabina wydaje się jak ..kokpit.. w 737
Bronek - 2016-06-06, 22:21
Pisaliśmy razem.
Jeśli uda mi się tak wyciszyć te dwa wyloty jak ten jeden to będzie super. Super jak na kamper.
( Twoja rada, gięcia tłumika jest nieoceniona)
Nie udało mi się znaleźć tego zalecenia.
Podsumowując koszty 6000 klima, 600 rury 650 tłumiki. To główne koszty.
A...... i świetnie osusza
nikita55 - 2016-06-06, 22:42
Gdzieś to było w ..nasze..dokumentacji ,że jak tłumik jest zgięty to szum ..wchodzi.. w te dziurki w środku i się ..rozbija..w każdym bądź razie ,było testowane i jest super.
zbyszekwoj - 2016-06-07, 08:15
Bronek napisał/a: | 6000 klima, 600 rury 650 tłumiki. To główne koszty.
|
I pomyśleć ,że to wszystko dla wygody ...psa.
Bronek - 2016-06-07, 08:19
Nie..... tak do końca
Dla jednego psa był monoblok.
Dla dwóch split split ( dwie jednostki zew/wew)
Dla dwóch psów, plus żona, - jest Dometic z trzema rurami
Siebie nie liczę ze skromności wrodzonej i altruizmu nabytego.
A właściwie to mogę swoją osobę podpiąć do SOGa, to też swoista klimatyzacja
Czyli każdemu wg potrzeb jak w komunie.
Wsiadam na rowerek i do "roboty" , tak na dwie godzinki, by się nie spocić
Bronek - 2016-06-07, 19:46
Sprawa garażu, w nim półka nad klimą, kanał powietrzny, dwa tłumiki obok siebie plus jeden nad piecem w boksie zakończona
A propos tłumików, to dostałem nieruszane i tam jest instrukcja by je giąć ok 90 st lub zrobić falę/uskok.
Na zjęciach widać, że wszystko co zabieramy wlazło i jest jeszcze miejsce na agregat ewentualnie, lub Grill Cadac,
Teraz w środku..... Jeden wylot zostanie na półce pod sufitem na łóżkiem, oczywiście schowany itp.
Drugi za telewizorem dziurą wejdze... mam nadzieję za róg kabiny natryskowej i tam go dyfuzorem wyprowadze do łazienki.
Kamerka inspekcyjna lidlowska znów się przyda.
Trzeci też w salonie do obróbki. W tym celu zakupiłem kilka różnych szrotowych wywiewów z BMW i Audi..
Tłumiki spełniły rolę, jedynie niskie dźwięki są, ale to wina podłogi garażu. Jednak dam tą gumę.
nikita55 - 2016-06-07, 19:58
...ale się wziąłeś do roboty...
Bronek - 2016-06-07, 20:09
Lubię coś nowego. Gdybym miał to jeszcze raz......
Kosztem wiaty..
Ale i jedno i drugie to niekonieczne rzeczy by żyć. Ptaszki śpiewają..
Cały czas kombinuję by wymuszonym ciągiem z kabiny dać powietrze do garażu.
Mam rur od cholery. 4 m klimatyzacji i z trzy grzania. Jak zwykle na wyrost wszystkiego.
Na razie nie ma upałów, choć słońce w pełni.
Czekam na kratki wywiewowe.
Jutro robię dziurę za telewozorem i zobaczę co tam jest.
Rawic - 2016-06-07, 22:00
Bronek napisał/a: | ,
Tłumiki spełniły rolę, . | tylko jak Legionella się w nich zagnieździ, to trudno będzie ją z tych tłumików wypędzić,.........a no tak zapomniałem, przecież masz sterylizator
Socale - 2016-06-07, 22:37
Bronek napisał/a: | Lubię coś nowego.
... |
A po kiego licha Ci aż 2 wiertarki?
Bronek - 2016-06-07, 22:55
Kur..
Masz najlepszy, najładniejszy i sztywny.... Klimatyzator. też
Prędzej marskości dostaniesz jak jak gorączki. Lub prostata mi nawali, albo wylewu dostanę.
O kawie zabójczej, nie wspomnę.
Gorzałę rzuciłem fajki też, bzykam tylko po mszy w niedzielę i po bożemu.
A umrzeć tzeba.
To jak Prezydent polegnę nie umrę, zdechnę na chorobę wojskową.
O Pontiacu pisałem jako aucie bezkompromisowym jak integra w kamperach lub alkowa. nie w sensie legonellozy i gorączki Pontiac.
Z trzy razy w roku ją użyję i sprzedam z kamperem lub bez.
A bym zapomniał..... tłumiki można wymienić, klimę typową też.
Zresztą obecnie jestem na wyższym poziomie kamperowym w dziedzinie wyposażenia. Mam nową prosto z fabryki. A nie bieda monoblok za dwa koła z okładem..
I tego obecnie będę się trzymał
...................................................
Poważnie to fajny patent, tak przychodzi mi na myśl, by wykorzystać nie trzy a więcej odejść.
Jest ich 6..
Czyli dla ambitnych można budując np. na blaszaku "sklimatyzować" w każdy kąt.
2x na przód, kibel kuchnia i jeden w sypialni
Otwór recykulacyjny z kabiny minimum 300cm2, lub wymuszony.
Mam dziurę zamkniętą po monobloku ale nie chcę brać z zewnątrz, wystarczą nieszczelności.
Koniec z pochłaniaczem wilgoci w zimie. Będę okresowo klimą osuszał.
Jest roboty ale warto.
6 st na wylocie to lepiej niż mi podawał sprzedający. Turbowet w centralnej części kampera też się przydał. Przy zamkniętym deklu i minimalnych obrotach, miesza powietrze.
Jestem ciekaw ile minut pociągnie na moim starym akumulatorze.
........
Ad wiertarki
Jedna to wiertarka druga to wkrętarka.
Wiercę sobie, wkręcam Rawickiego..
On ma trzy w tym jedną sam zrobił z wibratora.
Rawic - 2016-06-07, 23:01
Bronek napisał/a: | Jutro robię dziurę | następną, .....będzie jedyny w swoim rodzaju, unikalny, perforowany kamper Bronia, tak, do tego można zużyć kilka wiertarek z marketu, Bronek tylko uważaj na przejściach granicznych bo potraktują te dwie wiertarki jako ilości handlowe i jedną Ci zarekwirują.
Socale - 2016-06-07, 23:05
Bronek napisał/a: | ...
Jedna to wiertarka druga to wkrętarka.
Wiercę sobie, wkręcam Rawickiego..
On ma trzy w tym jedną sam zrobił z wibratora. |
I też spakował w garażu?
Bronek - 2016-06-07, 23:12
Jedną wożę bo podpory nią kręcę klucz 19" urżnąłemi no i lubię mieć Leciutka z Juli i do tego celu
Druga bije na boki swoje przeszła
A i trzecia niewidoczna, bo robota idzie i w kamperzevi przy wiacie. A to mym obejściu jest.
Z dwie kątówki wyżynarka itd.... Jak w warstacie
No i kamper za bajzel robi, by nie latać jutro po graty
Wiertarkę też masz lepszą
Bronek - 2016-06-07, 23:23
Aaaa nie paniał ja
Nie ku... Wiertareczka, to widać bez opakowania
Wy..z.. CIA jak Robert Redford w dziale analiz zdjęć i publikacji
To to podnośniki elektryczne, moje do przodu bom wygodny i na kliny mi się nie chce
Też lipa, ale nadają się do tego. Podnoszę dzioba na pilota
Wycofali i forsę oddają ale mi pasują i już
Niebędzie mi Polakowi , skandynaw dyktował co mam robić!
Bronek - 2016-06-08, 18:51
Zrobiłem dziurę za kabiną prysznicową i w sypialni za półką. I TV
Poparzyłem sobie kamerką Nawet czysto jest w tej martwej przestrzeni i mam nawiew klimy w kiblu.
Połączyłem orginalną rurą i dałem orginalny wywiew od Dometica
Będzie suszyło. Zawsze w upały była duchota.
Robię z puszki po wódce na myszach i kratce wywiewowej z beemki, dyfuzor w jadalni.
Potem jeszcze drugi nad wyrkiem nad garażem i finito.
Większa audica przegrała.
Za grosze pi 15 zł sztuka. Są tak szczelne, że przy zamkniętej przepustnicy nawet kropla wody nieprzeciekła.
Bronek - 2016-06-09, 17:30
No i tak zakończyłem na szybko, teraz testy
Póki co wyloty z BMW nad stołem i Audi nad wyrkiem się sprawdzają.
Jestem najbardziej zadowolony z tych co miałem. Ale tak mam zawsze mniecieszy byle co.
Najcichszy, był monoblok, ale rozprowadzał w jedno miejsce, był nieproporcjonalny, zawalał garaż.
Zbysiu Rawic Rawicki herbu.... ma optymalny układ z tym, że daje zimnem od tyłu do przodu wiec i cicho jest.
Ten split przyczepowy też ok.
Zaleta obu kasa.... mała
Stacjonarne podławkowe to możliwość rozprowadzenia powietrza.
I to ich największa zaleta.
Druga to wiadomo, masa na "dnie kampera" i wymiary akceptowalne... CDN.
Wróciłem z zakupów. I w kamperze chłód przyjemny, ale nieagresywny.
Dobrze, że WC jest teraz fajnie bo nie tak jak poprzednio rozchodziło się wszystko z jednego miejsca.
Chałas...... przy trzech wylotach musi być słychać szum, nieupierdliwy.
Kompresor tradycyjnie jak działa to mamy mruczenie. (dam tą gumę po klimę, bo zapimniałem a potem już poszło...).
Wszystkie moje trzy klimatyzacje, miały wady i zalety.
Najbardziej opłacalny i zbliżony do tej obecnej był monoblok.
W dużym garażu i przy albo szczęściu i konfiguracji kampera, jak np. u Rawica, lub pobawieniu się w rozprowadzenie, rur, różnica pomiędzy "monoblokiem" a "podławkową" , może być niewielka. Ale to kwestia bardzo indywidualna.
Należy uważać na wytrzymałość, ta droższa moja klima domowa monoblok, w pewnym momencie zaczeła lekko cieknąć. Monobloki nie są przystosowane do naszych dróg... Jak nic zresztą nie jest.
Polecam kratki szrotowe wywiewów z różnych samochodów. Fajne. Wsadziłem jedną w puszkę po gorzale na myszach i okleiłem
Drugą bezpośrednio na rurę o leż sobie na półce.
Zero ingerencji w konstrukcję kampera
nikita55 - 2016-06-09, 19:03
Bronku ty to niezły patenciaż jesteś
nikita55 - 2016-06-09, 19:12
Tłumik ten zewnętrzny (co by ciszej na zewnątrz było to koszt około 50 euro).
Oryginalne ..dyfuzory.. 3x 20 euro wychodzi 250 zeta ,a Ty wydałeś pewnie z 50 zeta....ale fajne są
Bronek - 2016-06-09, 19:37
Mam je też, lubię mieć swobodę. Rura 52 zł/1m a dyfuzory dałem 40 zł za dwa.
Pewnie kiedyś piwymieniam rury na większe fi, ale teraz przed wyjazdem niechciałem rozbabrać kampera za bardzo
Tłumik zew bym kupił.
nikita55 - 2016-06-09, 19:52
Naprawdę sporo daje ,bo jak włączyłem ..bez.. a potem ..z..to sporo wycisza na zewnątrz....
Bronek - 2016-06-09, 20:12
Gdzie można nabyć?
nikita55 - 2016-06-09, 20:41
Tam gdzie kupiłeś klimę ,jest to ..część opcjonalna..jak tłumiki wewnętrzne,myślę,że problemu z tym nie będziesz miał
Bronek - 2016-06-09, 20:57
Ten co mi klimę sprzedał niby oficjalny przedstaeiciel, ale widać, że coś dzinie.. .
W sumie słusznie.. Może ze wzgl na ceny. Przynajmniej nie z kosmosu.
Rury, przetwornice tzw Kity Dc. itd ma nieorginalne. Nie wiem jak to się ma do Oficjalnego Przedstaeicielstwa. Ale jeśli daje gwarancję.
Wkurw.. mnie, bo zobaczył, że mi się spieszy i zamiast wymienić na nową tą klimę, zaproponował reklamację... u producenta.
Nie dam mu już zarobić
Tłumiki kupowałem gdzie indziej
Dam radę, ale za 3 tg jak wrócę
Socale - 2016-06-09, 22:44
No cóż po takiej pracy każdemu smakuje
Leci <piwo>
Miłego użytkowania.
Rawic - 2016-06-09, 23:09
nikita55 napisał/a: | Bronku ty to niezły patenciaż jesteś | bo Bronka jak się opier..li, to weźmie się do roboty i efekty są, a jakby tak samolotowe nawiewy wykorzystać , to byłby odlot co?
Bronek - 2016-06-09, 23:21
Dzięki...
Jakby tak nas (wielu z tego forum) wziąć do kupy i dopieścić.
Zamknąć w enklawie....luksusowej.
To "projekt Manhattan" jest pikuś przy projekcie "idealnego naszego kampera".
Może byśmy się niepozabijali.
W innym wątku o klimie :
piotr1 napisał/a: | ..................... ......
Jak się ma kasę to można kupić kampera za 1 milion zł i niczym się nie przejmować |
G prawda...
Z "ulepszaniem", to niekończąca się historia.
Rawic - 2016-06-10, 08:11
Bronek napisał/a: | Może byśmy się niepozabijali. | ale trochę pokopać się wzajemnie możemy, zbliżają się mistrzostwa w piłce
Bronek - 2016-06-12, 13:51
Gdzie mam k...a jechać, żeby to g... sprawdzić.?
Jako PiPKa, chcę w po Kraju Umęczonym.
Chyba włączę ogrzewanie.
nikita55 - 2016-06-12, 18:23
Bronku,czy robiłeś testy na działanie klimy z przetwornicy???
Nie tylko czy rusza ,ale jakie są efekty ,czy dobrze chłodzi???
Gdzieś było na forum,że z 12v to lipa i nie działa prawidłowo???
Jestem ciekawy ,co z tym faktem....
Bronek - 2016-06-12, 18:37
Jeszcze nie bo 12 stopni na dworze pochmurno i wyjeżdżam jutro.
To nie chcę czegoś popiepszyć, jestem spakowany.
Ale zrobię tak
Przetwornica 1500/3000 Volt sinus. Jest podpięta ekstra do akumulatora zabudowy.
Dam przedłużacz i podłączę do klimy.
Chciałem to zrobić tak jak w Grecji z tą małą split, w pełnym słońcu. Ale jest pochmurno.
Robiłem dziury dodatkowe w tzw. szafie pod spaniem.
Rawic słusznie zauważył, że mam perforowanego kampera
nikita55 - 2016-06-12, 22:44
Ok,fajnie będzie jak przetestujesz,wiadomo kiedy będziesz miał czas i warunki,sam też pewnie jesteś ciekaw ile na aku by pochodziła.................
Raz montowałem przetwornicę WAECO 3512T o mocy ciągłej 3500wat i szczytowej 6000 wat!!!
Pewnie taka do klimy by w zupełności starczyła.
Ja się zastanawiam czy 2000/4000szczyt. pociągnęła by na 3x80AH klimę około 900 wat przez jakieś 2/3godziny???
Bronek - 2016-06-12, 23:05
Wg mnie podstawa, to duży akumulator.
Ładowany w różny sposób, alternator, 230v, solar,
Klima na nim raczej ma chodzić interwencyjnie. 2 h góra 3h
Tu bym się spodziewał tylko "podtrzymania życia" a nie komfortu.
Czyli minimalne parametry.
Dlatego w innym wątku jest mowa o akumulatorach lifepo4 i tu można piszaleć z pojemnością.
Też ważne by się rozsądnie gospodarzyć prądem i nie zajechać akumulatora lub pozostać bez prądu.
eler1 - 2016-06-13, 17:24
Po 5 latach podłączyłem klimę pod przetwornice warunki do testu słabe ale dzięki bocznikowi 100A który kiedyś zainstalowałem mogłem pomierzyć prądy pracy które mnie przyjemnie zaskoczyły.
I tak najpierw połączyłem poprzez przełącznik marin z juli akumular zabudowy z samochodowym bo przewody oryginalne jakieś chude więc poszedł Lgy 25mm2 "+" i "-" aby mieć możliwość zasilenia klimy podczas jazdy.
Przetwornica Volt 2000/4000W sinus poprzedni był Chiczyk 1500/3000 kwadrat zdechł pod ekspresem.
Klima dachowa Dometic B2200 na przetwornicy z pilota nie chce ruszyć trzeba ją z palca załączyć i później pilot działa ?
Co do prądów tutaj miłe zaskoczenie - w okolicach 11,80V prąd około 65A dmuchawa na maksa i na minimum 57-58A. Sam nadmuchu to około 7-15 A
A po odpaleniu silnika i wzroście napięcia spał prąd do poziomu 50A to tak na szybko z pamięci od soboty .
Co mnie zaskoczyło to liczyłem na pomiar prądu rzędu 80A .
Co zauważyłem przy starcie kompresora jest zauważalne dla oka gibnięcie napięcia na oświetleniu ale przetwornica nie piszczała.
Przy testach z sieci 230V w ciepłych krajach dla całego kampera czyli lodówka i jakieś oświetlenie oraz jakieś ładowarki 4A było na styk a niektóre podgrzane nadmiarówki potrafiły się wypiąć.
Bronek - 2016-06-25, 09:00
nikita55 napisał/a: | Bronku,czy robiłeś testy na działanie klimy z przetwornicy???
Nie tylko czy rusza ,ale jakie są efekty ,czy dobrze chłodzi???
Gdzieś było na forum,że z 12v to lipa i nie działa prawidłowo???
Jestem ciekawy ,co z tym faktem.... |
Teścik Dometic 2000 na Volcie 1500/3000 OK
http://www.camperteam.pl/...p=585642#585642
Dodam, że wczoraj wlazłem do kampera i 37 st na pilocie klimatyzatora po półgodzinnej pracy spadek o 10 st.
Kamper bez założnej fiammowskiej izolacji przedniej szyby, jedynie roleta. Ustawiony dziobem do słońca.
Głośność na poziomie turbowenta. Na pierwszym biegu.
Popracuję na kryzą rury chłodzącej WC. Może tam mniej wiać chłodem, aczkolwiek niekoniecznie. To już poprawianie dobrego...
Polecam wyziębianie kibla, bo to pomieszczenie w upały jest czasem jak sauna.
Generalnie jestem zadowolony.
Problemem klimatu w kamperze jest jego g... konstrukcja, izolacja i przepisy... CZYLI DMC.
A propos wątpliwości w pytaniu Nikity.... 230v za przetwornicą to 230v i albo jest albo nie ma.
Dometic nie wybrzydzał, albo się nie połapał iż z 12v zrobione... Dopóki przetwornica pracuje to takie 230 v pełny sinus, jest dla niego ok.
Uwqżam, że wydawanie masy kasy na przetwornice dedykowane to mega naciąganie klienta. Zresztą jak większość kamperowych rzeczy.
anw73 - 2017-01-07, 14:37
a uzywal ktos cos takiego ? zamiast montowac za 2 tys.euro w dachu ?http://www.ceneo.pl/30189813#mh=N5F6zZd734009blaupunktfnLla7g3Q1zwpzzaUaVfHSEkyhOQpTqyoz7pQIuthj5hHcHLL9-By4aydvS2ZtyJYDXlIV-_u3rH6bRjjPFJoa6a56rzORLcjVOmOxRQK1PMb-0NBhTRITNFKpzzsnWvv73Tp9TJ9rU7e4rBV6cRuQLDHAI4VekzieMyRV4hf1aoBEM5SlXLKqxY_I2PqEyy0
w wielu domach maja taki lub podobny wolno stojacy i chlodzi pokoje ok 15 m2.
Ja zastanawiam sie czy nie kupic i wyprobowac takiego lub podobnego.
Bronek - 2017-01-07, 14:54
wklejam Twój link lepiej
http://www.ceneo.pl/30189...XLKqxY_I2PqEyy0
To godny uwagi, i tu kwestia kombinacji
Poczytaj wątek Rawica, tu bawiliśmy się monoblokami
On ma, bo jego konfiguracja jest optymalna w jego kamperze.
Mi została tylko dziura po rurze wyrzutowej, w garażu kampera
http://www.camperteam.pl/...157f68cdb3db2ca
Moim zdaniem trzymanie monobloku w cz mieszkalnej to zły pomysł . Tylko przeróbka wylotu i albo w wygłuszonej szafce albo w garażu lub po za kamperem np na rampie.
Te patenty ludzie tu mają.
Kwestia wydajności i wielkości kampera. Rozprowadzenia zimna itd.
anw73 - 2017-01-07, 15:08
Tak czytam i czytam i sie zastanawiam.Wychodzi jednak na to ze trzeba zainstalowac dachowa bo jednak w lipcu na poludniu europy bedzie potrzebna.
Ktos cos moze polecic?
Zna ktos Eberspacher Breezonic 3000
http://www.eberspaecher.pl
Andrzej 73 - 2017-01-07, 17:16
Podaj wymiary kampera , może coś podpowiemy jaką klimę zainstalować.
anw73 - 2017-01-07, 18:02
6 metrow dludi,alkowa
Socale - 2017-01-07, 18:12
Nie wiem czy się powtarzam czy nie, ale napiszę.
W pierwszej wersji klimatyzator mono wstawiony w tylne siedzenie i schowek. Wystawał tylko wydech i było fajnie, cicho, chłodno.
W drugiej wersji mono stał w "garażu" a do środka wprowadzona rura karbowana fi150mm którą można sobie kierować z nawiewem wg potrzeb. To były stare kampery więc pozwalałem sobie na rzeźbę
W trzeciej wersji (obecnym prawie nowym kamperze) butle gazowe wywalę, pod podłogę wstawię butlę LPG samochodową, a w schowku po butlach będzie tkwił mono lub... i tu nowy dylemat bo rozważam założenie splita. Agregat trzymałbym w owym schowku, rurkami do środka i nawiew w niekolizyjnym miejscu.
Niestety mam zdjęcia w 1 wersji tylko.
http://forum.karawaning.p...ja/#entry433357
Bronek - 2017-01-07, 18:25
Aby Cię nieodsyłać do postów, to pwiem :
Przeszedłem trzy etapy klimatyzowania.
Ja Socale powyżej.. (3x) czepka i kamper.
Monoblok w budzie... do .
Chłodzi ale za głośny i dmucha z jednego miejsca, co jest upierdliwe w małej przestrzeni..
Monoblok w garażu 2x z przerobionym wylotem i wyprowadzeniem gorącego powietrza dziurą na zewnątrz......
Przy dobrym układzie i dużej robocie miejscu w garażu, można pokombinować.
Ja odpuściłem bo mam mały garaż i trudno było dobrze rozprowadzić zimno. Ale tył /sypialnia kampera była ok schłodzona
Miałem tzw split, montowaną w oknie, ta fajna bo 380wat na solarach chodziła, ale zajmowała miejsce nad stołem, cichsza od monobloku w kabinie ale wiało z jednego pkt. Niemniej pies Grecję przeżył.
Teraz jest podławkowa w garażu z rozprowadzeniem sypialnia, kibel, "salon" , też dla moich 6 m jest Ok
Andrzej73 ma dachową i dużego kampera to Ci powie.
Dachowa jak masz miejsce (u mnie solary) jest najprostsza w montażu i naturalnie rozprowadza zimne z góry.... Ale w małym kamperze może wiać po głowach
Kamper to nie dom i klimą na długo nie schłodzisz.
Tyle w skrócie, z poprawką na to, że tu każdy ma najlepsze, to decyzję podejmiesz sam.
Generalnie.... nie stać nas na taniochę...
Monobloki mogą cieknąć, nie wszystkie lubią wertepy i wibracje inne niż swoje
Pamiętaj o zabezpieczeniach na kempingach
Duże klimy czasem wywalają bezpieczniki przy starcie.
Warto sprawdzić też pibór startowy monobloku. Są już klimy domowe split i monobloki oraz kamperowe z tzw "miękkim startem"
Temat wałkowany
anw73 - 2017-01-07, 18:41
Dzieki Bronek
Jak widzisz jestem na forum od niedawna a i sprawy techniczne nie sa dla mnie. To nie moja dziedzina dlatego pytam ludzi doswiadczonych.Wiem jednak ze bez klimy nie ma co ruszac na poludnie chociazby ze mieszkamy tam gdzie mieszkamy i przyzwyczajeni jestesmy do innych temperatur.No chyba ze jes to Vegas gdzie nie ma wilgoci i sie nie pocisz.Ale w nocy bez klimy i tak bys nie zasnal.
Poczekam co napisze Andrzej 73.
Zamontowac zamontuje na 100 % tylko czekam na rade co.
Cos co malo pobiera pradu przy rozruchy jest malo awaryjne i sami wiecie co jest dobre bo na byle co szkoda pieniedzy.I tak mówimy tu o ok 2 tysiace euro.
MAWI - 2017-01-07, 18:57
Da się mieszkać i bez klimy .Uwierz mi. Trzeba tylko być czujniejszy . Np. stawać w cieniu. i takie tam. inne zasłanianki
Bronek - 2017-01-07, 19:00
Pewnie, ja przeżyję, żona tym bardziej, dziecko też. Ale psa to szkoda
Jak masz okno w dachu 40x40 w centralnym miejscu, to tylko doprowadzić tam kabel z 230v, tuba uszczelniacza, "wibrator męski" czyli narzędzie do usunięcia starego uszczenienia okna.
No. tak by było miło, to 3 lub 4 z kawką godziny roboty
Cena podobna jak "podławkowej".. Czy z funkcją grzania? Ja odpuściłem ze względu na pobór mocy (dzięki Nikita55}
Nie chciałem by brała więcej niż 3 ampery, tak by mi chodziła na 1kw agregacie Honda i na kempungach bez kłopotu było.
Mamy małe kampery, to te klimy mniejsze Np Dometic czy Truma 2000 dają radę. To bonus.
Gdybym kupował do większrgo kampera, to trudno i tak duża klima i wtedy z grzaniem, bo i tak pobory są duże stosunkowo. Lub dwie niestety.
Podławkowa wymaga więcej kombinacji i kasy (rury, tłumiki itp) oraz przemyślenia. Ale pozwala czasem lepiej (czasem niekoniecznie) rozprowadzić "wazduch". To kwestia układu. Mi się podoba. Ale musi bo sam robiłem, a tu każdy niemal musi mieć rację, to i ja mam. A co
Socale - 2017-01-07, 20:32
Jeśli chodzi o hałas moich prymitywnych bądź co bądź rozwiązań*, to łapę daję odciąć, że absolutnie nie przeszkadzał.
Gdybym miał porównać hałas w tym pierwszym z "wystającym łbem" to wentylator około 40cm szumiałby na podobnym poziomie. To naprawdę cichutko, spokojne burczenie sprężarki usypiało.
W drugim, to już cisza, słychać tylko było kiedy załączała się sprężarka bo wydech był wytłumiony przez rurę karbowaną. Spałem nad "garażem"
Trzeci nie wiem, ale jak się zdecyduję na split domowy to hałas będzie taki jak w domu/biurze czyli jeszcze ciszej jak 2 powyższe.
Wydech zimna fakt, jedno strumieniowy ale niezwykle skuteczny i właśnie to mi pasowało że potrafiło mocno wiać syberią kiedy tego potrzebowałem.
* pierwszy był na 3 dni przed wyjazdem, z braku laku i kit dobry.
Bardziej istotna jest tutaj pomysłowość niż cena, wszak młotek nie jest drogim narzędziem a cuda potrafi, tu bronię rozsądnej ekonomii.
Bronek - 2017-01-07, 20:51
Cytat: |
Bardziej istotna jest tutaj pomysłowość niż cena, wszak młotek nie jest drogim narzędziem a cuda potrafi, tu bronię rozsądnej ekonomii. |
Jest to rzeczywiście argument. Do tego satysfakcja.
Parę lat miałem monobloki. I wtedy byłem za, ale pierwsxy z racji kształtu "wadził" mi lekko w garażu,
drugi pi latach puścił lekko płyny.
To już mnie znudziło..
Roczek ponad miałem split i gdyby lekko inny układ okna, to by on został.
Ale ta chęć machania młotkiem zaważyła .
Duże znaczenia ma konkretny rozkład wnętrza, ilość osób itp.
Forsa też.
Preferencje obywateli. Np Ja jestem zimnolubny, żona odwrotnie.
A klima z monobloku chłodziła sypialnię bez możliwości zminy pkt nawiewu. I zdychałem z gorącaca a jej było zimno.
itp...
Teraz mamy trzy nawiewy i dwa wyrka
Jak się jej niepodoba to śpi z Tofikiem
Jest wykastrowany, to nie jestem zazdrosny.
Socale - 2017-01-07, 21:00
Socale z temperaturami mają podobnie jak Moni i Daro. Tofik dosłownie też jest, gigant 2,5kG ale jest.
Na baterie.
.
Znoszenie temperatur to bardziej kwestia organizmu niż wskazań termometru i higrometru.
Ja bez klimy nawet na Skandynawię (powtarzam się) bałbym się wyruszyć.
Andrzej 73 - 2017-01-07, 21:10
Wtrącę swoje do tematu.
W pierwszym kamperku (alkowa 7 m) miałem klimę podławkową Trumy 1700 trochę mała moc ale zadanie spełniało czyli osuszała powietrze i można było spokojnie i miło zasnąć.
Podławkowa klima traci na długich rozprowadzeniach czyli na wyjściu jest zimno , ale po dwóch metrach rozprowadzającej rury już tak dobrze nie będzie.
W obecnym kamperze (foto awatar) dł.7,5 m mam zamontowaną dachową klimę Truma Aventa comfort 2,4 z możliwością dogrzania. To urządzenie sprawuje się nadzwyczaj dobrze. Moc chłodzenia w wysokich temperaturach spokojnie wystarcza nawet na średniej mocy aby schłodzić kampera w krótkim czasie.
Przy doborze klimy zwróć uwagę na moc (BTU) czyli moc chłodnicza.
Poczytaj sobie ...
https://polskicaravaning.pl/pl/news/1380/klimatyzacja-w-przyczepie-i-kamperze
W poniższym znajdziesz tabele z BTU do długości kampera...
https://www.dometic.com/p...u-klimatyzatora
Jeszcze z Trumy...
https://www.truma.com/int...ing-systems.php
Skorpion - 2017-01-07, 21:17
https://www.truma.com/pl/...ing-systems.php
po polsku
Bronek - 2017-01-07, 21:21
No i "koniec balu Panno Lalu"
Myśl.
Socale!!
Tofik jedno imię a tyle radości
Różnie to urządzenie nazywają... Ale 2,5 kg na baterie?
Do takiego Tofika to "siłę" trza pociągnąć
anw73 - 2017-01-07, 21:25
Nikt nie zna firmy Eberspacher ? Dokladnie model Breezonic 3000 ?
Tutaj u mnie montuja to w naprawde duzych ilosciach.
Ciekawy jestem jak z serwisami itp.
Bronek - 2017-01-07, 21:34
8 Amper i 40 kg.
Cena ok 8700 zł tyle znalazłem.
https://www.google.pl/url...wIiTB0ygmnm90rw
Chyba będziesz tu pierwszy.
anw73 - 2017-01-07, 21:43
A co o nim myslisz ?
Warto nie warto.
Bezpieczniki bedzie wywalac ?
Bronek - 2017-01-07, 21:56
Tą co Andrzej Ci przedstawił masz tu
porównaj plus pochlebna jego opinia.
http://goliat.com.pl/klim...-kw,3,5241,4264
Wnioski?
ps Daczego tak się przypaliłeś na tą?
W Norwegi pewnie masz wszędzie słupki z prądem , u nas różnie. Co raz jest lepiej, ale czasem kilka przedłużaczy z gniazdka. leci.
W Grecji też różnie.
8 A to max, ale po kiego do 6 m kampera tak ?
Co użytkownik, to opinia. Jeśli już wiesz, że dachowa, to połowę dylematu masz z głowy.
Pytasz, a wątpisz?
Poczekaj, może inni Ci coś doradzą..
Wszystkie te klimy to jedna ściema, nie warte swej ceny. Tylko przeznaczenie determinuje ją tak wysoką
Truma czy Dometic, jak popatrzysz to są niemal jednakie.
Ad ampery : z tego co wiem różnie masz np we Włoszech Francji może być 6 lub 8 lub 10A
Czasem opłata za więcej amper jest wyższa. Czyli im mniej A, tym lepiej.
Socale - 2017-01-07, 22:08
Mój urlop kosztuje z przydziału 10kzł, czas nie ma znaczenia lecz wyznaczony limit złotówek.
Sorry, nie wydałbym na to urządzenie 87% mojego urlopu gdy za podobny w efekcie komfort można wydać 7-8%, no choć teraz będzie może 15-18%.
40 kilo na dachu i jego rezonanse... Potem dziwne że po czasie zgniłe co wzruszone.
Producent skutki ma w... sprzedawca też a złe objawy wyłażą po gwarancji.
Mój aktualny kamper jest na dachu goły, tzn bez obciążeń, taki chyba zostanie i tym samym będzie suchy mam nadzieję, może panele założę jak uznam je za niezbędne.
joko - 2017-01-07, 22:21
Mam tę Trumę (kupioną zresztą i zamontowaną u GOLIAT'a) i potwierdzam to co pisze Andrzej, że jest naprawdę bardzo wydajna . Nigdy nie miałem problemów z wywalaniem bezpieczników. Startuje mi również bez problemu z Hondy EU20.
U mnie kamper półintegra 7,65m. Klimę mam w połowie dachu w miejscu okna 40x40. Jak obrócę nawiewy jeden do tyłu drugi do przodu, to nawet przy silnych upałach w kamperku po chwili da się żyć.
Dla mnie klima to ważny element wyposażenia kampera i nigdy nie poszedł bym w półśrodki. Próbowałem różnych i ta z nich wszystkich najbardziej mi odpowiada (innej już nie szukam).
Dla mnie 10k wydane na wakacje w dusznym i źle klimatyzowanym kamperku to było by źle wydane 10k
Andrzej 73 - 2017-01-07, 23:37
Mnie ta klima kosztował ok.5500zł. , ale nie oto chodzi.
Dlaczego ta ?
1. Duża wydajność BTU 8200 lub 8500 różnie podają.
2. Ma możliwość dogrzania.
3. Bardzo odpowiada kolorystyka panela wewnętrznego do wnętrza naszego kamperka.
4. Dometic ma 2200 tj. 7500 BTU , obawiałem się że będzie mało.
4. Kontatybilna z panelem Trumy w kamperku , jegnej firmy grzanie i chłodzenie.
A i jeszcze jedno , dzisiaj nie wyobrażam sobie wyjazdu w lato na południe Europy bez klimy.
Ale to kwestia upodobań i wygody.
Roberto - 2017-01-08, 09:19
Andrzej 73 i joko macie rację co do używania klimy latem na południu Europy, jednakże jak to już kilka razy na forum było mówione, co w przypadku kiedy kamperujemy głównie "na dziko"
W tym momencie mocna klima się nie sprawdzi bo ciężko ją zasilić
Ja mam w tej chwili Dometica 2200 i w ostatnie wakacje na kempingach w Albanii doceniłem jej walory. Momentami w kamperze było aż za zimno
Mimo wszystko na wiosnę będę go ściągać i z powrotem zamontuję oryginalne okno.
Czy pozbędę się klimy całkowicie - pewnie nie. Mam w planach zamontować coś znacznie mniejszego (np. Truma Vario) tak, aby tylko schłodzić sypialnię znajdującą się nad garażem, ponieważ w ciągu dnia i tak nie siedzimy w aucie, a "małą" klimę zasilę bez problemu z przetwornicy...
MAWI - 2017-01-08, 09:28
Cytat: | Mam w planach zamontować coś znacznie mniejszego (np. Truma Vario) tak, aby tylko schłodzić sypialnię znajdującą się nad garażem, ponieważ w ciągu dnia i tak nie siedzimy w aucie, a "małą" klimę zasilę bez problemu z przetwornicy...
_________________ |
Jak też planuję
Comsio - 2017-01-08, 10:35
MAWI napisał/a: | Cytat: | Mam w planach zamontować coś znacznie mniejszego (np. Truma Vario) tak, aby tylko schłodzić sypialnię znajdującą się nad garażem, ponieważ w ciągu dnia i tak nie siedzimy w aucie, a "małą" klimę zasilę bez problemu z przetwornicy...
_________________ |
Jak też planuję |
O i tak że mnie takie coś interesii
Andrzej 73 - 2017-01-08, 12:56
Roberto,
Podchodzisz do tematu indywidualnie i w tym co piszesz jest również zależność od prądu , tylko że w Twoim przypadku jak domniemam masz więcej watów z solarów na dachu.
Ja obrałem lepszą klimę z ewentualnym zasilaniem z agregatu.
Alternatywnie na dziko uruchomię silnik i schłodzę klimą z kabiny.
Bronek - 2017-01-08, 13:12
Czarno widzę. Chyba, że min. M/w 300Ah efektywnej pojemności akumulatorów i cały dach w solarach.
Podstawowa sprawa klimy na akumulator, via przetwornica to bank energii.
A gdy ma działać na solarach to pełne słońce, w południowych krajach europy a i tak trzeba doładować potem akumulatory.
Na solarach, tylko interwencyjnie, "dziesiąt minut" ? , kilka godzin,? a ta vario niby 1,7 Ampera, więc może trochę pochłodzi? Może?
Przerabiałem. 380 vat 4 godziny ... pisałem w klimie split.
Dometic 2000 przy piborzev1, 6 A z pół godzinki. na 3 letnim akumulatorze 134Ah w naszym słabym słoneczku Panele? 200wat?
O klimie z akumulatorów bez agregatu raczej bym zapomniał.
Nie te kampery, nie to słońce i jeszcze nie te klimatyzatory.
Akumulatory się starzeją i spada ich pojemność. Marzyliśmy sobie tutaj o lifepo4..
Klima na dziko to prawie zawsze agregat, tak trzeba na to patrzeć póki co.
Owszem są wyjątki.
Malutkie klimy uruchamiane oddzielnie by schładzać tylko strefy kampera.
Tak miałem z tą split, ale to raczej namiastka komfortu prawdziwej klimatyzacji.
Tanirj, lżej, prościej i uniwersalnie, to dobry cichy agregat do wydajnej klimatyzacji. Tak to teraz widzę.
anw73 - 2017-01-08, 13:21
Wiec reasumujac najlepiej bedzie wynajac Tajke zeby nam wachlowala .
Bronek - 2017-01-08, 13:27
anw73 napisał/a: | Wiec reasumujac najlepiej bedzie wynajac Tajke zeby nam wachlowala . |
Też.
230v trza mieć pod dostatkiem i tyle. z dwóch akumulatorków to sobie można Tajkę zwibrowaćca nie ochłodzić i tyle
MAWI - 2017-01-08, 13:36
Każdy ma rację ,Tajka też dobra.Każdy ma priorytety , Ja boję się wagi ( przeładowania) . Andrzej wagi ma w d,,,,ie. Obecny mój kamp to do 3,5t a długo 7,5 m. .Zamierzam się w tym zmieścić. Birąc to DMC pod uwagę trzeba pójść na kompromis. Mam zamykaną część sypialną wie wykombinuję coś niewielkiego aby skupić się na schłodzeniu tej części . A to raptem 2,00 na 2,5m. więc powierzchnia niewielka. Nad łóżkiem mam okno 40x40 więc nie wykluczam niewielkiej lekkiej klimy dachowej. Mam w domu monoblok , Na noc mogę go zapakować do prysznica. Można w garażu ,jak Bronek zamontować klimę pod ławkową. Trochę szkoda miejsca w garażu . Można tam wpasować też monobloka i tylko wężami zimno do góry. . Ale... Raczej mała dachowa. Ale jaka?
Roberto - 2017-01-08, 13:42
Andrzej 73 napisał/a: | Roberto,
Podchodzisz do tematu indywidualnie i w tym co piszesz jest również zależność od prądu , tylko że w Twoim przypadku jak domniemam masz więcej watów z solarów na dachu.
Ja obrałem lepszą klimę z ewentualnym zasilaniem z agregatu.
Alternatywnie na dziko uruchomię silnik i schłodzę klimą z kabiny.
|
Andrzejku jak najbardziej masz rację z tym indywidualnym podejściem
W Albanii zrobiliśmy sobie z kampera "lodówkę" i zacząłem smarkać poza tym w nocy klima była na tyle głośna (u mnie jest ona nad łóżkiem), że i tak ją wyłączałem...
Bronek napisał/a: | Czarno widzę. |
Ja po prostu chcę schłodzić jakieś trzy m3 jakie mam nad łóżkiem i nie cały czas tylko przed snem. Mam kłopoty z zasypianiem w "piecu"
To jest mi potrzebne tylko na południu Europy gdzie temperatury są zabójcze - ale wysokie temperatury wiążą się z dużym słońcem, więc przy moich 550W z solarów i aku 200Ah powinno dać radę. Jakby co to mam jeszcze miejsca na dodatkowy solar 150W
Z resztą pierwsze próby na pożyczonym małym przenośnym klimatyzatorze wyszły obiecująco
Bronek - 2017-01-08, 14:09
Patrz na wagę i tyle. Do tego cena. To kryterium.
Przy Twoich kryteriach jak najtańszego Dometica lub Trumę o najmniejszej wadze.
A propos garażu i klimy. Wywaliłem monobloki na rzecz podławkowej.
To dobry kompromis Nie jest źle to skrzynka piwa m/w
Dachowa przebija prostotą, ceną, i oszczedzwniem miejsca
Wady... znane
Wiesiu, zrobił bym tak.. tanio, dachowa jak najmniejsza...
A gdy okaże się że apetyt rośnie... to drugą
PRZY dużym kamperze nie jest to głupie. A i tak wagę przekroczysz.
Sprawz pracy przemiennej nie wymaga dużych zabezpieczeń na słupku
Nie
No i masz wydajną klimę na raty!
Andrzej 73 - 2017-01-08, 14:14
Dobra niech każdy orze jak może.
Roberto - 2017-01-08, 14:18
Dokładnie
Każdy ma swoje priorytety
To co dobre dla jednego wcale nie musi być dobre dla wszystkich...
joko - 2017-01-08, 15:44
Panowie coś Wam podpowiem, bo dobrze kombinujecie z tym schładzaniem części wokół łóżka.
Jak wiemy największy problem z temperaturą jest w sypialni przed samym spaniem, bo wszystko nagrzane i duchota. Ograniczenie przestrzeni potrzebnej do schłodzenia to dobry krok, bo ogranicza ilość potrzebnej energii, ale chłodne powietrze nad łóżkiem to tylko połowa sukcesu.
Uzyskanie w krótkim czasie odpowiedniej temp. powietrza wokół łóżka nie gwarantuje równie szybkiego schłodzenia pościeli , a to właśnie jej temperatura gwarantuje komfort zasypiania
Dużo lepszy i szybszy efekt uzyskacie jak schładzanie zaczniecie właśnie od samego łóżka i pościeli. Jak ktoś miał tę wątpliwą przyjemność chorowania i leżenie przez kilka dni w wyrku, to zapewne zna to miłe uczucie, jak po wietrzeniu pokoju, kładł się do dobrze przetrzepanej i chłodnej pościeli.
W sytuacji kiedy komfort termiczny zapewni łóżko i pościel, to temperatura powietrza wokół ma już mniejsze znaczenie.
Nie będę się wdawał w techniczne szczegóły, bo te niech sobie każdy rozwiąże po swojemu, a wskazówką niech będą wentylowane fotele samochodowe
Patent uniwersalny bo załatwia nam zarówno klimatyzację jak i ogrzewanie ...... a ilość potrzebnej energii do zapewnienia jednego i drugiego bez porównania mniejsza.
Patent może nazywać się JOKOŁ (Jednostka Ogrzewania i Klimatyzacji Okolic Łóżka) ...... a Kolegom Forumowiczom daję darmową licencję na nie komercyjne wykorzystanie patentu
Bronek - 2017-01-08, 18:42
Nawet kiedyś takie materace chińskie z przewiewem czy prz3pływem gdzieś pokazywałem?
Alliexpress?
To naprawdę indywidualna sprawa, komfort nie jedno ma imię.
MAWI - 2017-01-08, 18:53
Bronek napisał/a: | Wiesiu, zrobił bym tak.. tanio, dachowa jak najmniejsza...
A gdy okaże się że apetyt rośnie... to drugą |
Tak . W tą stronę będę podążał.
Pytanie . tylko co kupić na dach jako pierwsze.????
A i jeszcze jedno. SCHŁADZAMY joko napisał/a: | Patent może nazywać się JOKOŁ (Jednostka Ogrzewania i Klimatyzacji Okolic Łóżka) |
Tak tak o tym właśnie myślę.
Andrzej 73 - 2017-01-08, 19:28
Wiesiu , waga klimy 1700 , a 2400 to różnica 4,5 kg więc praktycznie żadna.
Po co się ograniczać z mocą jak waga nie robi większej różnicy.
MAWI - 2017-01-08, 19:46
Nie chce oszczędzać na kasie. Ale waga i pobór prądu to inna zabawa. Małą klimę ,załatwiającej chłodek tylko w sypialni zasilisz W razie wojny, małym agregacikiem. Lub z niewielkiego słupka na kempingu. I lekka. W poprzednim kampie ,ogromna klima wywalała korki na kempingu. Nie chce tak.
Bronek - 2017-01-08, 20:10
Moim... moim to nic nie znaczy słusza droga (mały agregacik i słupek nie zawsze z dobrym /wystarczwjącym zabezpieczeniem )
Mała może też okazać się wystarczająca i po sprawie
Musiałbyś rozkład pikazwć i gdzie masz okno w dachu.
Szukałbym już teraz, leżaki magazynowe.?
MAWI - 2017-01-08, 20:41
Bronek napisał/a: | Musiałbyś rozkład pikazwć i gdzie masz okno w dachu.
|
Na łóżkiem ,centralnie nad środkiem.
MAWI - 2017-01-08, 20:45 Temat postu: KKK masz zdjęcie
Bronek - 2017-01-08, 21:23
Trochę może być za zimno i dla wrażliwych za głośno.
Ale w silne upały akurat.
Tu układ podobny jak u Zbyszka Rawickiego. On to fajnie z monobloku w garażu, przez szafy zimno rozprowadził.
To już musisz sam rozstrzygnąć.
Ideałem by było okno, na granicy sypialni i części środkowej kampera.
Można co prawda wyciąć, wzmocnić brzegi otworu, ale to po roplanowaniu dachu. Solary, antena...
To już każdy po swojemu.
..............................
Nie radzę tylko tak sobie dywaguję..
Ja bym w tym oknie nie montował, chyba że jako drugą, lub eksperymentalnie.
Zresztą zawsze można powrócić do stanu pierwotnego. W końcu może Ci to będzie pasowało?
szukał bym innej dziury. lub ją zrobił.
MAWI - 2017-01-08, 21:33
MAWI - 2017-01-08, 21:34
Skłaniam się do małej dachowej nad łóżkiem , lub mono w garażu i przez szafy, byle krótkie przewody zimnego. Nie wiem tylko jak to będzie ze sterowaniem z pilota
RadekNet - 2017-01-08, 21:38
A "mała dachowa" tzn jaka wydajność i ile A z 12V?
MAWI - 2017-01-08, 21:45
Myslałem tez o takiej dedykowanej do kabin maszyn rolniczych. Przeciesz taki kombajn ,ma niewiele mniejsza bude o tej mojej sypialn. A zasilanie 12 V
Socale - 2017-01-08, 21:49
MAWI napisał/a: | ...
szkoda miejsca w garażu . Można tam wpasować też monobloka
... |
Wiesiu, dlatego głoszę i podsuwam komu się nada mojego pomysła.
Schowek na butle gazowe z butli owych opróżnić i zamiast nich wstawić butlę LPG pod podłogą.
W schowku po butlach wstawić mono lub agregat a rurki doprowadzić do nawiewnika wewnątrz. Jest moc, panele nawet z udawaną klimą nie wydolą, więc po co się oszczędzać. Moim zamysłem jest klima na całą budę bez zajmowania miejsca w garażu, mimo że dosyć duży jest. Smart by tam może i wlazł... jak się go przerobi na skuter. Nie ważne.
.
Wagowo, aby ulepić zasilanie bez wspomagania ze słupka, dla wydajnej klimy typu split czy dachowej, to panele połączone z dużą pojemnością to gabaryt i masa, dużo lżej wyjdzie agregat + kanister, o gabarytach nie wspominam i zawsze można go wyjąć i zostawić w stodole w okresach niepotrzebności.
Bronek - 2017-01-08, 21:54
MAWI napisał/a: | Skłaniam się do małej dachowej nad łóżkiem , lub mono w garażu i przez szafy, byle krótkie przewody zimnego. Nie wiem tylko jak to będzie ze sterowaniem z pilota |
Rawicki np. miał pilota radiowrgo i z wyświetlaczem,
Ja PR to kupiłem tzw przedłużacz pilota, bo miałem na podczerwień.
Czyjnik temperatury który steruje monoblokiem i jest na wlocie, odciołem i na kablu przeniosłem do wnętrza.
Zmiana tematu. Ktoś napisał o spadku "zimna na wylocie przy długich rurach. Pewnie ale niewielkie.
Otóż ja ze swojego Dometica mam jedną rurę idącą aż do centralnej cz kampera z 4 m minimum. i wali zimnem.
Tu o klimie z monobloku m. in pisaliśmy http://www.camperteam.pl/...cf94578b64b3cfb
Monoblok to dziura na gorące powietrze (chyba, że otworzysz garaż) i odprowadzenie skroplin albo opróżnianie monobloku.
TA dziura to potem problem. U mnie Została cHGW po co. jako pamiątka w ścianie.
Zresztą pod podławkowrj też trzy są w dnie.
Dlatego te dachowe są najpopularniejsze. 3 h roboty i fertig. O ile w gotowy otwór się montuje.
O 12v wodnych zapomnij
MAWI - 2017-01-08, 22:00
Co do gazu ,za późno . Zainwestowałem w duo-komfort ( zmieniacz butli ). Cały komplet. Ale miejsce w garazu na mono jest. Rozprowadzenie do góry i przez szafy nad lóżko. Myślę jak by tym sterować z pilota. A po "gorącym" sezonie mono do stodoły.
Bronek - 2017-01-08, 22:10
Dodam, że w przypadku klimy w garażu monoblok, czy podławkowa, musi ten garaż mieć pobór powietrza z kabiny i to spory. M/w otwór to sr około 30 cm.
Tak jak w aucie, jest klima zamykamy okna
MAWI - 2017-01-08, 22:18
Bronek napisał/a: | M/w otwór to sr około 30 cm.
|
To nie problem . Jest miejsce. Musze pokombinować z tym pilotem. Co do wodnego na 12 V. To już zapomniałem. Ale są takie niewielkie kompresorowe nad kabinami. Chociaż miałem kiedyś wodną w przyczepie i tez było ok.
Socale - 2017-01-08, 22:19
Cokolwiek by nie wymyślić, każdy ma inne uwarunkowania, oczekiwania i przemyślenia.
Ulep naszych pomysłów daje wypadkową dla potomnych, pewno zmontuję fotopomocnik o realizacji klimy u mnie. Co raz bardziej przeważa koncepcja zamontowania splitu samodzieła.
Masy porównywalne ale środek ciężkości na parterze lub lekko pod nim.
Rawic - 2017-01-08, 22:49
Rawicki np. miał pilota radiowrgo i z wyświetlaczem | i mam go wciąż, a klimy mojej nie zamienię na żadną
MAWI - 2017-01-09, 07:56
Rawic napisał/a: | a klimy mojej nie zamienię na żadną |
Nareszcie się odezwałeś. Przekonaj do niej jeszcze mnie .
futro2606 - 2017-01-09, 09:44
Po tegorocznych wakacjach po raz kolejny doszłem do wniosku "po co klima mieszkalna ?" . Otóż w gorących krajach jeżeli stoimy na kempingu to prawie wszędzie jest takie zasilanie ,że wywala korki i więcej nie chodzi niż chodzi. Biorąc pod uwagę ,że jak chodzi klima to zamykamy wszystkie okna to otwierając drzwi (przy wywalonych korkach) mamy ok 50 stopni.Wystarczy zrobić przeciąg i jest przyjemnie . W tym roku na 30 dni wakacji byliśmy 4 dni na kempingu co daje do rozważenia celowość klimy. To już ostatni kamper z klimą części mieszkalnej -szkoda kasy lepiej te pieniądze zainwestować w inną bardziej potrzebną mechanizację ale to oczywiście tylko moje skromne zdanie.
Bronek - 2017-01-09, 10:08
mam odmienne zdanie ...
Raz nam wywalało ale na gównianym polskim kempingu gdzie do jednego gniazdka z 6 kabli było podłączonych .
Ślicznie osusza do tego kamperka i jest właśnie tym innym potrzebnym urządzeniem .
Stojącym u mnie w rankingu na drugim miejscu za ekspresem ciśnieniowym 15 bar . a nawet przed satelitą .
Od wywalania , ewentualnego ma agreacik, a nawet przy odrobinie determinacji na najniższym biegu na solarach i akumulatorze pochodzi.
Oczywiście nikt tu nikogo nie przekona , i nic w tym złego ,że mamy różne zdania.
Dyskusja nie po co ? Tylko jaka ta klima ? MAWI stary wyga , to nawyki
Monoblok daje masę frajdy przy zabawie z dostosowaniem .
Cenowo to ok 1/2 kosztów. Niestety gabaryty i instalacja może być zajmująca przestrzeń . Nie ma to takiego znaczenia w dużych kamperach .
U mnie garaż skromny i kabina też , to dachowa byłaby optymalna , ale ......
"gupek jezdem" i nakleiłem niefortunnie solary oraz zamontowałem antenę sat.
I już mi się nie chciało tego poprzestawiać
. Do tego miałem dwa monobloki z czepki , to sobie 2 latka w kamperze pochodziły , do momentu lekkiego rozszczelnienia jednego .
No i stare już były.
Wiesiu podstawa to monoblok , sterowany mądrym pilotem z miękkim startem. Dający przerobić prosto wydmuch powietrza , tak by go ująć w rury.
Zbyszek jest fachman , to spędzicie mile chwile na dywagacjach .
Niemnie podtrzymuje swoje zdanie , gdy barierą nawet mentalna nie jest kasa , a nie chce sie grzebać bo nie . To nie szedł bym ta drogą
joko - 2017-01-09, 11:03
Ze wszystkich wypowiedzi w sprawie klimy, zawartych i tutaj i w innych wątkach na pierwszy plan wysuwa mi się jedna podstawowa kwestia.
Chodzi o to , że odpowiedzi na pytania czy klima potrzebna, czy nie potrzebna, czy dachowa , czy podłogowa, czy zamontowana tu, czy tam, czy dedykowana, czy zaadaptowana ...... wszystkie one uwarunkowane są zasadniczo dostępem do zasilania, a głównie jego brakiem.
Nie zgadzam się z ogólną opinią, że klima nie jest potrzebna, ale przy argumentacji jaką przedstawił futro2606, trudno się nie zgodzić.
Jeżeli mamy na coś wydać kasę, wozić balast i nie używać z braku zasilania , to faktycznie sensu tu nie ma. Przypuszczam, że wszyscy , którzy uważają klimę za zbędną z podobnych powodów, szybko zmienili by zdanie, gdyby mogli z niej korzystać zawsze i wszędzie , gdzie była by taka potrzeba.
Chcę przez to powiedzieć, że uważam iż , zamiast poświęcać czas i pieniądze na dobór klimy i sposobu jej mocowania, bardziej efektywnym i dającym lepsze efekty było by zorganizowanie sobie odpowiedniego zasilania.
Też kombinowałem z klimatyzacjami , ale od czasu jak zorganizowałem sobie mój wbudowany i zautomatyzowany agregat i mam 230V w odpowiedniej mocy , zawsze , wszędzie i praktycznie bez ograniczeń, to typ , miejsce i sposób montażu klimy zszedł na drugi plan.
Mam tego dachowego Dometic'a i jak pisałem jest wydajny , cichy , spełnia swoją rolę i nie za bardzo widzę sens, aby tu coś więcej kombinować.
Równie dobrze mógłby to być split domowy, monoblock, klima podłogowa, itp ...... to już kwestia wtórna zalezna od własnych preferencji, układu wnętrza , możliwości , itp.
Jedyne co chcę jeszcze zrobić to ten nadmuch zimnego/ciepłego powietrza przez materac w łóżku (to co pisałem w poprzednim poście), ale bardziej z chęci mania , jak to mawia Bronek, niż z niezbędnej konieczności.
Socale - 2017-01-09, 11:22
Właściwie to już nic więcej pisać nie trzeba, podsumowałeś bardzo trafnie.
Dyskusja jednak będzie trwała nadal gdyż zawsze znajdzie się ktoś z pytaniem o coś, problemem, potrzebą porady.
I uparcie będę się powtarzał, jeździłem bez klimy i przeżyłem, zacząłem jeździć z klimą, umarłbym bez niej.
Bronek - 2017-01-09, 11:40
joko napisał/a: | Też kombinowałem z klimatyzacjami , ale od czasu jak zorganizowałem sobie mój wbudowany i zautomatyzowany agregat i mam 230V w odpowiedniej mocy , zawsze , wszędzie i praktycznie bez ograniczeń, to typ , miejsce i sposób montażu klimy zszedł na drugi plan. |
Śmiem polemizować.... Nic to nie zmienia a daje jeszcze większy wybór , oraz swobodę .
A jak jeszcze ma się dużo miejsca w dużym kamperze i zapas wagi.
Huston mamy problem .
I tak bez końca......
joko - 2017-01-09, 11:50
Spoko , luzik Darku, nie chodziło mi o to , że nie ma co się klimą jako taką przejmować, ale o to że zamiast dobierać klimę do zasilania jakim dysponujemy, skuteczniej będzie jednak dopasować zasilanie do klimy (i niech ona tam sobie będzie bądź jaka, byle nam pasowała)
Bajaga - 2017-01-09, 16:11
Nie jestem pewien czy o tym było ale jak wygląda sprawa klimatyzowania części mieszkalnej (powiedzmy klimatyzatorem dachowym) z przetwornicy ? Czyli jadę sobie autem, klimatyzator włączony i w chałupie zimno, i tak np 12 godzin. To bezproblemowe ?
Roberto - 2017-01-09, 16:48
wielokrotnie
np. tu: http://www.camperteam.pl/...a++przetwornicy
MAWI - 2017-01-09, 16:59
Już pisałem .że mam tę potencjalną dziurę na klimę nad tzw. królewskim łóżkiem ,czyli łóżko na środku. A dziura nie podparta z żadnej strony .Jak tam zamontuję klimę o wadze 30-40 kg ,To wcześniej czy później spadnie mi na d.....e. ZA CIĘŻKA. W tym miejscu. Jest to jednak najprostszy sposób i najlepsze miejsce na nią. Ale żeby jej waga była 10 - 20kg. Jakaś tam ,nawet niewielka wydajność .I do tego nie za ciężki agregat. Czyli waga zestawu klima +zasilanie 30-40 kg ,ale ( awaryjne) zasilanie na podłodze w garażu.
W tę stronę będę szedł. Do tego w garażu większa ,na tzw gorące dni w gorących krajach( ale tylko wkładana w 5 minut, i tylko przed takim wyjazdem).
Więc potrzebuję lekkiej klimy dachowej , o niewielkich potrzebach energetycznych i z niewielką wydajnością . Takiej ( jak pyta Bajaga ) aby z alternatora i przetwornicy też chodziła.
CO KUPIĆ.... ????
papamila - 2017-01-09, 17:26
mam tę potencjalną dziurę na klimę nad tzw. królewskim łóżkiem
Wiesiu,
A nie prosciej zamontowac nad kuchnia.
Bedzie centralnie i jest podparcie
Ew wycinaj w sypialni ale blizej przegrody
MAWI - 2017-01-09, 17:37
Jarek. Jak najmnie cięcia dachu
Andrzej 73 - 2017-01-09, 17:59
Jednak zdecyduję się o uzupełnienie kampera o agregat na potrzeby różne jak również na zasilanie klimy na dziko.
Już powoli snuję projekt...
Prawda Joko?
Rawic - 2017-01-09, 19:16
MAWI napisał/a: | Już pisałem .że mam tę potencjalną dziurę na klimę nad tzw. królewskim łóżkiem | a czemu to kolega Wiesiu, nie zmieni kampera w awatarze MAWI napisał/a: | .I do tego nie za ciężki agregat. | ja na samo słowo agregat w kamperze, dostaję dreszczy, mam dwa duży i mały, ale oba nie mają szansy na spędzenie urlopu ze mną. Do monobloku nie będę namawiał, teraz jest zima, za niska temperatura, nawet się nie załączy, spokojnie stoi sobie na regale w piwnicy, ale latem zapraszam na demonstrację. MAWI napisał/a: | Ale żeby jej waga była 10 - 20kg | to tylko wentylatorek sobie kup, chyba, że doczekamy jakiegoś nowego patentu, albo choćby lekkiej klimy na peltierach.
MAWI - 2017-01-09, 19:29
Rawic napisał/a: | to tylko wentylatorek sobie kup, |
Nieprawda, są już . Sprężarkowe ,montowane na ciężarówkach i na kabinach maszyn rolniczych. Właśnie w podanych wagach. Fakt szału nie wyrabia ,ale na niewielkie powierzchnie wystarczy.
P.s. Wentylatorki są lżejsze.
Rawic napisał/a: | a czemu to kolega Wiesiu, nie zmieni kampera w awatarze |
Może go jeszcze odkupię. To po co.
MiGa - 2017-01-09, 20:14
A może Dirna Bycool ? Używam od kilku lat. Zawsze to kilka stopni poniżej temperatury otoczenia.
Rawic - 2017-01-09, 20:55
MiGa napisał/a: | A może Dirna Bycool ? Używam od kilku lat. Zawsze to kilka stopni poniżej temperatury otoczenia. | to nie jest złe, ale ja zrobiłem swoje BYcool, i na prośbę Wieśka, pozostawię tutaj linka do Klimy- jak prawdziwej http://www.camperteam.pl/...a+jak+prawdziwa
MAWI - 2017-01-09, 22:28
Mirek ,temat Dirna Bycool. jest mi znany od ddawna. Jest to jakiś sposób. Ale ten patent Zbyszka kupuję. Zrobię podobne chłodzenie.
Zbyszek jak możesz zapodaj linka do patentu z monoblokiem. To chyba najlepsze patenty kempingowe.Póki co. U mnie dach odpada ,bo bym zrobił siodło na dachu.
Bajaga - 2017-01-10, 00:08
MiGa napisał/a: | A może Dirna Bycool ? Używam od kilku lat. Zawsze to kilka stopni poniżej temperatury otoczenia. |
A jak to wygląda cenowo w wersji 12v? Mają dilera na Polskę?
MiGa - 2017-01-10, 10:46
Dirna ma przedstawiciela na Polskę /firma montuje różne wersje w tym także sprężarkowe/ . Montują ten system / który ja posiadam/głównie w Tirach i wykorzystywany jest przez kierowców ze względu na mały pobór prądu na postoju/uruchamia wentylator i od czasu do czasu pompkę wody/ . Ja kupiłem go z kamperem i używam od ponad pięciu lat . Szczególnie wygodny w miejscach "na dziko". Jest na 12 v.
MAWI - 2017-01-10, 10:52
Mirek trzeba to u Cie obejrzeć.
Rawic - 2017-01-10, 12:38
MAWI napisał/a: | Zbyszek jak możesz zapodaj linka do patentu z monoblokiem. | Dzięki uprzejmości Bronka, temat był przypominany, ale jeszcze raz, proszę http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16687
Piotr71 - 2017-01-30, 23:24
Podpinam sie pod temat klimatyzacji, czy ktos moze slyszal o klimatyzacji na gaz LPG do kampera? Czy w ogole istnieje cos takiego?
tom-cio - 2017-01-31, 13:19
Nie ma niestety,ja to samo pytanie zadawalem 2 lata temu.Nie ma i juz
Argo - 2017-01-31, 14:02
tom-cio napisał/a: | Nie ma niestety,ja to samo pytanie zadawalem 2 lata temu.Nie ma i juz |
Jak nie ma, jak jest. Kupujesz agregat na LPG. Klimę poprzez przetwornicę podłączysz do akumulatora który jest ładowany agregatem na LPG i masz klimę na LPG.
Bronek - 2017-01-31, 15:05
Tym tokiem myślenia, można mieć klimatyzację na wodę lub wiatr.
O atomowej klimatyzacji, nie wspomnę
Argo - 2017-01-31, 17:19
Lodówka jest na lLPG czy amoniak. Odpowiedz sobie
Mirekl61 - 2017-01-31, 17:51
Lodówka jest na piwo
Bronek - 2017-01-31, 17:59
Mirekl61 napisał/a: | Lodówka jest na piwo |
Wkładasz
Zimne piwo zamiast wkładów.
Mirekl61 - 2017-01-31, 18:01
+ wkłady
Bronek - 2017-01-31, 18:03
Zmarnowane miejsce. Samo zimne piwo
Mirekl61 - 2017-01-31, 18:06
Nie bądźmy pazerni
Bronek - 2018-08-19, 05:06
Pomijam w ogóle fakt, że ktoś nie chce klimatyzacji, jego sprawa. Ja muszę, bo psy zostają czasem w kamperze i trzeba być ku, tasem, aby je tam bez klimatyzacji zostawiać, gdy kamper stoi w upale.
.................................
No i przerobiłem większość rodzai klimatyzacji i ....oto moja opinia :
Dachowa Dometic 2200 z miękkim startem jest najładniejsza i najskuteczniejsza najprostsza w montażu...... ale!
Ale czy warto? Bo jest głośna, niemal jak monoblok wolnostojący
Centralnie umieszczona i akurat u mnie schładza skutecznie, ale porównując z poprzednimi (monoblok bez rozprowadzenia ; monoblok przerobiony z rozprowadzeniem; split zaokienny; czy Dometic podławkowy z rozprowadzeniem} ~ wybrałbym PODŁAWKOWĄ rozprowadzające, ale mocniejszą i o ile dało by się rozprowadzić nawiewy w trzy punkty.
A to będzie już w każdym kamperze inaczej.
Ten nasz obecny kamper, jest "trudny" do takich przeróbek, czyli rozprowadzania rur.
A pakowanie agregatu podławkowego w części mieszkalnej, nie w garażu, pozbawi zalety tego typu klimy, czyli względnej cichej pracy.
Jest światełko w tunelu : klima domowa w kamperze, tej jeszcze nie miałem
Ps. na niskich obrotach jest dobrze. Tylko czy da radę tak w Grecji? Cienko...?
J.Leboski - 2018-08-19, 08:21
Bronek napisał/a: | Pomijam w ogóle fakt, że ktoś nie chce klimatyzacji, jego sprawa. Ja muszę, bo psy zostają czasem w kamperze i trzeba być ku, tasem, aby je tam bez klimatyzacji zostawiać, gdy kamper stoi w upale. |
Czuje sie jakoś wywołany do tablicy (▀̿̿Ĺ̯̿̿▀̿ ̿) ... ja nie mam klimatyzacji w kamperze i stałem nim z psem na słońcu i baaardzo tego żałuje pies źle to znosił, przerwałem natychmiast swój wyjazd i wróciłem prawie tysiąc kilometrów do domu. Mój pies to buldog angielski, pierwszy raz wyjechał z nami w takiej temperaturze, nie miałem pojęcia że będzie tak ciężko znosił wysokie temperatury. Do tej pory wyjeżdżaliśmy zawsze w chłodnych porach porach roku, ale nie ze względu na psa, tylko nam tak pasowało. Kampera kupiłem bez klimy bo uważałem ze mi nie będzie potrzebna i nawet w takie upały szło wytrzymać przy pewnej organizacji, w sumie to zakupu kampera bez klimy dokonałem pod wpływem tego forum. No, ale to był nasz pierwszy wyjazd tym kamperem w takich temperaturach, gdybym wcześniej widział dosadny komentarz kolegi Bronka to pewnie dziesięć razy bym sie zastanowił nim wyjechał z psem bez klimy...psy kocham, chyba nawet chyba bardziej niż ludzi, bo ludzie to tak jak kolega Bronek nieśmiało nadmienił, to "kutasy", a często i świnie nie znające umiaru...na nic tu piękne, puste frazesy i lśniące ich bolidy...Zauważyłem ze spora grupa kamperowców z tego forum jeździ z psami, a teraz otworzyły mi sie oczy dzięki koledze Bronkowi i dostrzegam że bez klimy ...Moi drodzy, nie jeździjcie w upały z psami bez klimy!
Bronek - 2018-08-19, 09:19
Przypadek i nawet gdybym wiedział przez wrodzoną delikatność i takt.... byłbym dyplomatyczy i dowalił inaczej . A sufit kampera nawet treaz jest gorący, solary fajnie go izoliją. Nie da się jednak uniknąć przegrzania, taka rasa te kampery.
Każdy popełnia błedy i tylko "gupek" nie wyciąga wniosków.
Jest wyjście gdy klimy nie ma, nie jechać tam gdzie bez niej pies czy człowiek cierpi.
Jestem pod wrażeniem, bo to bardziej edukacyjny post niż mój "czepialski"
J.Leboski - 2018-08-19, 09:42
Za piwo dziękuję...smakuje jak kubek wody w oazie
|
|