Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

VW - ¦wistakowy nastêpca Milki, czyli MiniMilka LT28

¦wistak - 2012-01-23, 21:04
Temat postu: ¦wistakowy nastêpca Milki, czyli MiniMilka LT28
Pierwszy post czasem cytuj± w gazetach, wiêc trzeba starannie dobieraæ s³owa...

¯ycie zmusi³o mnie do rozstania z Milk±, ale potrzeba ¿ycia bez ograniczeñ nie da³a spokojnie spaæ.... Jak tu teraz nie mieæ kamperka i nie móc w pi±tek po pracy wyjachaæ za pierwszy zakrêt i ju¿ byæ wolnym niczym ptak? Kto raz zakosztowa³ karawaningu musi go pokochaæ lub znienawidziæ. Ja pokocha³em. Moja ¿oneczka równie¿. Có¿ by³o robiæ???

Policzyli¶my kasê - sza³u nie by³o, wiêc wszystkie portale og³oszeniowe przeszukiwali¶my po uprzednim klikniêciu "sortuj wed³ug ceny". Znale¼li¶my LT-ka w którym mog³em siê wyprostowaæ, mia³ te¿ kibelek z du¿± kaset±, skuterow± rampê i wyrko nad g³ow±. Wszystko to czego szuka³em. Stareñki - pomy¶la³em, ale zadzwoniê, popytam... Najpierw jednak zajrza³em do listy SOS szukaj±c kogo¶ kto mieszka niedaleko i móg³by podjechaæ i sprawdziæ rzetelno¶æ sprzedaj±cego. Okaza³o siê ¿e do¶æ blisko mieszka Mirek Kalinin, znaj±c jego usposobienie wiedzia³em ¿e nie odmówi mi przys³ugi i odwa¿nie zadzwoni³em do sprzedawcy. Rozmowa jako¶ siê nie klei³a, badali¶my wzajemnie swoje intencje i traktowali¶my siê jak ludzie którzy drugiemu nie dadz± siê "naci±gn±æ". Dopytywanie o dra¿liwe tematy, odpowiedzi sprzedaj±cego na które kupuj±cy bierze 99% poprawki mówi±c krótko - standard gdy auto nie m³ode a odleg³o¶æ du¿a. Okaza³o siê ¿e sprzedaj±cy bêdzie za kilka dni troszkê bli¿ej mojej lokalizacji i mo¿emy siê tam spotkaæ. Troszkê bli¿ej czyli w Uniejowie.... "To Ty jeste¶ z CT ???" . Pó¼niej nast±pi³a tradycyjna wymiana nicków, koszulek, wspomnieñ i ubaw po pachy gdy powiedzia³em Mirkowi ¿e chcia³em go poprosiæ aby pojecha³ na kontrolê do siebie samego.... Oczywi¶cie gadka ju¿ siê klei³a i Mirek obieca³ poczekaæ kilka dni ze sprzeda¿±. Ogl±dali¶my z ¿oneczk± zdjêcia 1000 razy, a¿ zapad³a decyzja - damy radê zwi±zaæ koniec z koñcem, a ze zdjêæ robionych w czasie remontu wynika³o ¿e najgorsza robota ju¿ zrobiona. Zosta³a kosmetyka, a z tym damy sobie radê. Dzwoniê wiêc do Mirka ¿e przyjadê po autko w niedzielê rano aby za dnia wróciæ do domu. Wy¶mia³ mnie serdecznie ¿e przecie¿ my nie obcy i musowo przyjechaæ wieczorem na nocleg i wypoczynek, a rano po obejrzeniu auta - w drogê. Nocleg siê uda³, wypoczynek jednak nie bardzo bo czeka³a na nas wigilia... 12 dañ, wspomnienia, rozweselacz, granie i ¶piewanie. Troszkê nam zesz³o, ale trzeba siê by³o pilnowaæ bo rano w trasê... A rano powtórka z rozrywki - wielkanocne ¶niadanie z 12 dañ i wci±¿ u¶miechniêta gospodyni. Ciê¿ko siê nam by³o rozstaæ, ale styczniowe dni do d³ugich nie nale¿± i po licznych u¶ciskach ruszyli¶my w drogê. Autko do szybkich nie nale¿y - wolny most powoduje ¿e przy 90 km/h s³ychaæ mocno silnik pracuj±cy na 3000 obrotów. Do tego jeszcze ucho przyzwyczajone do 4 cylinderków wysy³a do mózgu maila "popu¶æ gaz bo silnik siê rozleci!" Nic takiego oczywi¶cie siê nie sta³o, ale ha³as i bardzo mocny wiatr boczny uderzaj±cy w nieznany jeszcze samochód walcz±cy z koleinami spowodowa³ migrenê. Deszcz ze ¶niegiem nie poprawia³ nastroju... Dojechali¶my wreszcie. ¯oneczka wybieg³a na ogl±danie i skwitowa³a krótko - "Ale wielki!" My¶lê sobie - pewnie te¿ ma migrenê a¿ jej siê na oczy rzuci³o, ole popatrzy³em na kamperka i - kurcze - faktycznie wielki! Szybkie spojrzenie do ¶rodka, ocena ¿oneczki ¿e pikny i ¿e wizja jakie bêd± firanki ju¿ jest i do domciu spaæ.....

OMEGA - 2012-01-23, 21:41

A zdjêcia to gdzie ????? u s±siadów ju¿ je wstawi³e¶ !!!! oj nie³adnie
ARCADARKA - 2012-01-23, 21:42

Arku ,pozdrawiam ciê cieplusio :bigok :bigok :bigok
WINNICZKI - 2012-01-23, 21:42

Widzia³em kiedy¶ tego kamperka w Krakowie.Faktycznie robi wra¿enie du¿ego. Pu¶æ pare fotek jak wygl±da przed "drobnym retuszem" w Twoim wykonaniu. Bardzo sie cieszê ,¿e masz ju¿ wozid³o do spania. :) :) :spoko
Skorpion - 2012-01-23, 21:43

Mala Milka to nie co jej starsza siostrzyczka.Dasz rade i to jeszcze przed wakacjami uporac sie z jej przebudowa :haha: :haha:
Misio - 2012-01-23, 21:44

I niech Ci ¶wista jak CamperBand. :roza:
koko - 2012-01-23, 21:50

Dlaczego ¿e¶cie mnie omineli jako ¶wiadka transakcji ,minus dwa piwa
gdyby liczyæ roboczogodziny to ten camper by by³ dro¿szy od mojego

ARCADARKA - 2012-01-23, 22:58

koko napisa³/a:
Dlaczego ¿e¶cie mnie omineli jako ¶wiadka transakcji ,minus dwa piwa
gdyby liczyæ roboczogodziny to ten camper by by³ dro¿szy od mojego

Oj Kondrat masz racjê :bigok ,to tak nie daleko ciebie :spoko :spoko :spoko

Mizio³ - 2012-01-23, 23:35

Ja te¿ ogl±da³em tego LTka bo bardzo mi siê podoba³o wyposa¿enie, niestety pêkaj±ca szpachla i dziury w tylnych pod³u¿nicach oraz to co wisi pod kierownic± odstraszy³o mnie. Ale model rzeczywi¶cie wyj±tkowy i wart grzechu. :mrgreen:
zibikruk - 2012-01-23, 23:52

Arku, gratulujê i do zobaczenia na trasie i zlotach. :spoko
WINNICZKI - 2012-01-23, 23:54

Mizio³ napisa³/a:
oraz to co wisi pod kierownic±
A co tam wisi :?: :?: :?:
zbychu91 - 2012-01-24, 06:06

Gratulacje Arku!
Czekali¶my na MiniMilkê :spoko
Gdzie zdjêcia?

Track222 - 2012-01-24, 07:02

Arek gratuluje i do zobaczenia na karawaningowym szlaku!!!
¦wistak - 2012-01-24, 07:07

Autko przesz³o remont blacharski oraz demonta¿ wyposa¿enia, ocieplenie i wymianê tapicerki ¶cian. Oczywi¶cie bêdê dopieszcza³ je w miarê mo¿liwo¶ci i umiejêtno¶ci, ale to robi³bym nawet w fabrycznie nowym aucie - podobnie jak ka¿dy z nas... Co do mechaniki i samochodówki - nie jest a¿ tak straszne jakby siê mog³o wydawaæ, poza tym to ju¿ prace do¶æ standardowy w których pomo¿e mi znajomy posiadaj±cy prê¿nie dzia³aj±cy warsztat samochodowy. Czê¶ci s± dostêpne i relatywnie tanie, tak wiêc jestem dobrej my¶li!

Kilka zdjêæ:

¦wistak - 2012-01-24, 07:10

cd
¦wistak - 2012-01-24, 07:13

Wnêtrze jakie jest teraz:
gino - 2012-01-24, 07:47

jako stary eLTekowiec..powiem jedno...

jak ja lubiê eLTeczki :ok

¦wistaki...gratuluje...

gdyby¶ chcia³..mam jeszcze pare drobiazgów do LT
g³ownie jakies plastki, szyby , i nie wiem co jeszcze...

mogê Ci to sprezentowac za koszty przesy³ki :spoko

donald - 2012-01-24, 08:04

jakiej przesy³ki.... niech przyjedzie na jakie¶ spotkanko mazowieckie i dostanie osobiscie :spoko :-P a tak swoj± drog± to fajny ten eltonek...ale ciekaw jestem jak d³ugi ma nawis za tylna osia... :bigok
pawel-m - 2012-01-24, 08:23

jak wszystko jest po remoncie i jest dobrze ,to co ty teraz bedziesz robil?,chyba ulepszal,pozdrawiam,uwielbiam klasyczna motoryzacje,i busiki vw
scuter0 - 2012-01-24, 08:31

:ok Wiedzialem ze dlugo bez :kamp nie wytrzymasz :mrgreen:
StasioiJola - 2012-01-24, 08:38

Jak zobaczy³em zdjêcie w awatarze to od razu pomy¶la³em, ¿e to jest LT od Mirka !! I druga my¶l - je¶li to ten - to Arek dobrze zrobi³!!!! :bigok :bigok Widzia³em ten pojazd w trakcie prawie totalnego demonta¿u jak by³em u Mirka rok temu i bardzo mi siê podoba³a przestrzeñ w takim blaszaczku!! Przy Arka zdolno¶ciach - wiem ¿e bêdzie to bardzo fajny kamperek z odpowiednimi udogodnieniami!!! Arku - gratulujemy i czekamy na jaki¶ zlocik coby za³apaæ siê na parapetówkê!!! :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :spoko :spoko
darboch - 2012-01-24, 11:44

gino napisa³/a:
jak ja lubiê eLTeczki

mi te¿ sa bliskie memy sercu...konstrukcja chyba zbli¿ona do LT35...liczê, ¿e co¶ wiêcej dowiem siê na temat LTów

¦wistak jednym s³owem gratulujê choæ Milki szkoda :spoko

Tadeusz - 2012-01-24, 12:33

darboch napisa³/a:
¦wistak jednym s³owem gratulujê choæ Milki szkoda

Nie szkoda, Darku, bo przecie¿ w dobre rêce posz³a i kontakt z Bartkiem i jego Milk± mamy i mieæ bêdziemy.

Arkowi gratulujemy bo biedaczysko w depresjê prawie popada³, a teraz jak nowonarodzony. :ok

Znam to autko, bom u Mirka sta³y bywalec. :wyszczerzony:

Arek nie pochwali³ siê, ¿e z ty³u ta dziwna konstrukcja to superklima. :szeroki_usmiech

Pawcio - 2012-01-24, 13:29

Gratulacje ¦wistaku! :ok

Mam nadziejê, ¿e przy modernizacji nowej MiniMilki dziêki Twoim opisom nauczymy siê znowu kilku po¿ytecznych rzeczy.
Ale jaki¶ malutki ró¿owy wy¶wietlaczyk za przedni± szyb± to by siê nada³. :idea

maszakow - 2012-01-24, 18:57

Pawcio napisa³/a:
Ale jaki¶ malutki ró¿owy wy¶wietlaczyk za przedni± szyb± to by siê nada³. :idea
Pawciu... nie przeginaj ... walnie typowy i zas³oni mu pó³ szyby :haha:
Ale zwis na ty³ to ma faktycznie gigantyczny jak na to auto. NIe do¶æ ¿e wyd³u¿ony o kibelek to jeszcze rampa - oj bêdzie ciekawie jak siê za³adujesz.

BiG Team - 2012-01-24, 19:10

Cytat:
oj bêdzie ciekawie jak siê za³adujesz.

zaoszczêdzi na przednich oponach, bo z asfaltem nie bêd± siê styka³y :haha:

arrtur - 2012-01-24, 21:48

BiG Team napisa³/a:
Cytat:
oj bêdzie ciekawie jak siê za³adujesz.

zaoszczêdzi na przednich oponach, bo z asfaltem nie bêd± siê styka³y :haha:

Nie ma bolu.
W T3 na rampe nic wiecej jak skuternie wlezie bo i silnik z tylu wiec ze sterownoscia na dolku moze byc srednio bezpiecznie

LT k to piekny kwal kloca ciezarowka i silniczek nie maly z przodu. Mozan mu dzwignie zakladac. To jest na blizniaku wiec i resory pewnie - piorko dolozyc troche stuknac mloteczkiem zeby z obciazeniem i bez jako tako sie bujal i bedzie pieknie.
Ta rampa jest dosc wysoko w brew pozorom.

Mialm rampe mocowana na prostych profilach pod podluznicami resorow, a na niej 150 kg
ehhhh bylo pieknie.

( nie doczytalem sie jaki tam silnik jest?)

pozdr

¦wistak - 2012-01-24, 21:59

Oj, wiele tematów poruszyli¶cie.... Odpowiem na wszystkie....

Nawis jest d³ugi, do tego planujê woziæ skuterek co spowoduje zwiêkszenie nacisku na tyln± o¶ i odci±¿enie przedniej, tak wiêc czeka mnie jaka¶ modyfikacja tylnego zawieszenia i przeniesienie ciê¿aru na przód, ale wszystko po kolei choæ z racji silnika 2,4 daleko z przodu i tak nie jest ¼le... Poszukam najpierw szybszego mostu, najchêtniej wci±¿ na bli¼niakach. Po¼niej resory i mo¿e pneumatyka (kwestia finansów). Nastêpny etap to modyfikacja uk³adu wodnego czyli doposa¿enie w podgrzewacz wody. W miêdzyczasie modyfikacja elektryki i doposa¿enie w zapas energii na postój w lesie wraz z elektronikê obs³uguj±c± oraz wymiana wszystkich ¼róde³ ¶wiat³a na ekonomiczniejsze. Instalacja gazowa - tu my¶lê o pozbyciu siê butli wymiennej daleko za tyln± osi± na zbiornik podwieszony maksymalnie blisko przedniej osi a box odzyskany z butli wykorzystaæ na agregat. Ale najpierw rzeczy najpierwszejsze: hamulce i kompletny przegl±d podwozia i osprzetu silnika (wê¿e, ciêgna, kable...) Muszê to zrobiæ na kanale i mo¿liwie szybko wróciæ na ogród...... Wtedy zacznie siê ostro... Wiosennie.
Wspomnienie Milki bêdzie zrealizowane przez kolorystykê - dodamy trochê akcentów fioletowych (folia) zmniejszaj±c ilo¶æ szaro¶ci i ³ami±c symetriê. Podejrza³em to u BigTeam'ów i bardzo mi siê spodoba³o.
Czê¶ci.... Wszystko co masz zbêdne chêtnie wykorzystamy - a je¶li nie ja to mo¿e poratuje siê którego¶ z kolegów. Mam miejsce aby magazynowaæ.
Najgorsze roboty s± zrobione, ale kilka rzeczy bêdê chcia³ dokompletowaæ lub przerobiæ. Inne pewnie bêdê stara³ siê uatrakcyjniæ lub zast±piæ elementami bardziej oryginalnymi albo i wrêcz odwrotnie ;) Zobaczymy na co starczy fantazji, czasu i ¶rodków. Wa¿ne jest jednak ¿e autko bêdzie przez ca³y czas gotowe do jazdy.....

BiG Team - 2012-01-24, 22:36

¦wistak napisa³/a:
Wa¿ne jest jednak ¿e autko bêdzie przez ca³y czas gotowe do jazdy.....

i o to mi chodzi³o, matka chrzestna "milki" ju¿ siê cieszy na wspólne wyjazdy z "minimilk±"

jarekzpolski - 2012-01-24, 22:50

te¿ masz takie ¶mieszne pojedyncze piórko ?

Wygl±da niepozornie, ale chyba du¿o mo¿e. Teoretycznie 2,8 tony ³adunku...
Bardzo nieufnie podchodzi³em do niego, do czasu kiedy spakowali¶my wóz przed wyjazdem z dwójk± dzieci i psem w dziewiczy rejs. ¯onka jest do¶æ zapobiegliwa i twierdzi ¿e bierze tylko to co niezbêdne. W rzeczywisto¶ci z tym co zabrali¶my, z dostêpem do wody byliby¶my w stanie prze¿yæ pewnie ok 2 lat od zakoñczenia cywilizacji. Raczej nieg³odni...Ja dowali³em 3 rowery i ponton na do¶æ d³ugim baga¿niku. Resor nawet siê ugi±³. Bardziej opona...
Pó¼niej spotka³em Rockersika który ma wersjê max (wyd³u¿on±) i te¿ ma takie piórko.
W razie czego mo¿esz wsadziæ od LT 45. Mocowania s± chyba w tym samym miejscu.
Pneumatyka zwiêkszy stopieñ skomplikowania budowy tego pojazdu dwukrotnie :mrgreen:
Awaryjno¶æ te¿..

Andrzej 73 - 2012-01-25, 07:25

Gratulacjê Arku , mo¿e nie tak poka¼ny i obszerny jak Milka , ale zapewne da Wam wiele satysfakcji.

Powodzonka. :spoko

¦wistak - 2012-01-25, 07:59

Obszerny nie jest, ale wystarczy. Dosta³em dzi¶ potê¿nego kopa emocjonalnego gdy zobaczy³em zjdêcia z dodatkowego ogrzewania Milki 1. Bartek za³o¿y³ potê¿ny ogrzewacz... zrobi³ to ³adnie, szybko i elegancko. Najpierw by³em z³y sam na siebie ¿e nie pomy¶la³em o takim rozwi±zaniu wcze¶niej i pomy¶la³em sobie ¿em "barania ³±ka", ale po chwili da³o mi to potê¿nego kopa do knucia przy MiniMilce.... Oj da³o kopa!

Piórka mam dok³adnie takie, ale chyba ju¿ swoje dni maj± za sob±. Wszystko sprawdzê z kana³u. Oczywi¶cie teraz gdy potrzebujê czasu jest to dobro którego mi brakuje w zwi±zku z prac± któr± w³a¶nie rozpocz±³em. Na szczê¶cie mój szef to caravaningowiec (choæ z ma³ym sta¿em budowniczego-przeróbkowicza) i opisy moich zamierzeñ dos³ownie spija niczym ¶mietankê... Nasta³ dla mnie dobry czas, Milka trafi³a w dobre rêce, MiniMilka ju¿ daje mi du¿o zadowolenia, a do tego praca zawodowa.... Wygl±da na to ¿e zaczyna siê dobry rok! Albo i dekada!!!

Skorpion - 2012-01-25, 08:26

Arku widze usmiech w Twoich oczach i chec do dzialania. :spoko :spoko :spoko :spoko
bogus bednarski - 2012-01-25, 08:53

no, no, widzê ¿e Milka zaczyna rodziæ potomstwo.
To znak ¿e jest w pe³ni si³ i jest jeszcze p³odna, ciekawe co jeszcze urodzi? :haha:

dudek_t - 2012-01-25, 09:26

¦wistak napisa³/a:
Nasta³ dla mnie dobry czas, Milka trafi³a w dobre rêce, MiniMilka ju¿ daje mi du¿o zadowolenia, a do tego praca zawodowa.... Wygl±da na to ¿e zaczyna siê dobry rok! Albo i dekada!!!

I tego Ci ¦wistaku z ca³ego serca ¿yczê!!!

Kuba L. - 2012-01-25, 10:22

Swistak - wielkie gratulacje z okazji nowego nabytku, ten LT-ek to fajna furka do pod³ubania "po twojemu" i rzeczywi¶cie ten samochód chyba juz siê przewin±³ przez forum z tego co pamiêtam to chyba ten "ogon" z ty³u to mia³a byæ ³azienka...
Jak by¶ siê w tym roku gdzie¶ dalej wybiera³ na wakacje, to proszê daj znaæ :spoko

darboch - 2012-01-25, 14:38

¦wistak napisa³/a:
Nasta³ dla mnie dobry czas, Milka trafi³a w dobre rêce, MiniMilka ju¿ daje mi du¿o zadowolenia, a do tego praca zawodowa.... Wygl±da na to ¿e zaczyna siê dobry rok! Albo i dekada!!!

i tak trzymaæ :ok :spoko

IAAN - 2012-01-25, 14:53

Widzê Arku, ¿e kupi³e¶ najlepszego lt na rynku
Auto to by³o sprzedawane chyba ze 2 lata cena by³a wysoka, pojawia³o siê i znika³o z og³oszeñ kolega Mirek opisywa³ je gdzie¶ na forum, ¿e robi³ i nie dokoñczy³ a chce sprzedaæ
To auto czeka³o chyba na ciebie a znaj±c twoje umiejêtno¶ci i wiedzê techniczn± to poje¼dzi jeszcze d³ugo
Dziwiê siê, ¿e wcze¶niej nie by³o na nie chêtnych chyba tylko cena odstrasza³a niektórzy chcieliby pewnie kupiæ co¶ takiego, chc±, aby by³o sprawne w 100% i wyremontowane, ale chcieliby zap³aciæ jak najmniej my¶l±c, ¿e jak kupiê za 5000 z³ to bêdzie ok. auto, a tak chyba nie jest ten, kto wie, co ma raczej ceny nie opu¶ci
¯yczê tobie, aby s³u¿y³o jak najlepiej i mo¿e trochê d³u¿ej ni¿ Milka, której nawet mnie jest ¿al, ¿e posz³a do ludzi, ale co zrobiæ niech inni siê naciesz± a Ciebie niech cieszy Lt

MAWI - 2012-01-25, 17:16

Arek dobry wybór.Nied³ugo aby patrzeæ jak znów go uzbroisz w wynalazki i patenty marki ¦WISTAK. :spoko
Misio - 2012-01-25, 18:27

Arku! zdrad¼ nam t± tajemnicê! A eltek bêdzie fioletowy? ;)
arrtur - 2012-01-25, 20:03

auto sprzedawalo sie bardzo dlugo glownei dlatego ze nie jest markowe, ale nie wyobrazam sobei kol Swistaka w seryjnej Westfalii

no vw rules, niszowy dzial/sekcja rozruszany na maxa

az chyba pojade zobacze jak sie czuja moje vw

pozdr

¦wistak - 2012-01-25, 21:43

Dzi¶ MM pojecha³a na kana³, czeka j± gruntowny przegl±d, wymiana t³umika, regeneracja hamulców z wymian± p³ynu, szarpaki i wymiana tego co bêdzie potrzeba w przednim zawieszeniu i uk³adzie kierowniczym. Zobaczymy co dalej - przymrozi³o troszkê i choæ silniczek zaskoczy³ za pierwszym razem pracowa³ nierówno póki nie z³apa³ troszkê temperatury. Wskazuje to na konieczno¶æ sprawdzenia ¶wiec ¿arowych....

By³em te¿ w Castoramie po parê drobiazgów do Firmy. Oczywi¶cie zesz³o mi troszkê d³u¿ej ni¿ planowa³em, ale có¿... Tyle tam nowo¶ci. Od pomys³ów a¿ mnie ju¿ skrêca! Muszê odkrêciæ jedne z drzwiczek i poznêcaæ siê nad nimi w piwnicy bo mam dylemat - robiæ nowe czy od¶wie¿aæ te które s± zamontowane... Jak zwykle tylko eksperyment prawdê powie! Jednak przedsiêwziêæ w toku ju¿ sporo - czujniki wody s± na ukoñczeniu, musze te¿ po¶wiêcic trochê czasu aby wprowadziæ zmiany do programu i personalizacjê przed ostatecznym programowaniem. Musze te¿ nakrêciæ filmik bêd±cy instrukcj± monta¿u i obs³ugi... Mo¿e nakrêcê go w MiniMilce?

W miêdzyczasie pojawi³ siê nowy kierunek zarobkowania i muszê siê pouczyæ aby nie wyj¶æ na idiotê w czasie rozmowy, a temat obszerny i ciekawy... Techniczny....

Z innej beczki - bardziej w temacie... Macie jakie¶ patenty na wyg³uszenie pokrywy silnika w LT???

maszakow - 2012-01-25, 22:54

A ju¿ chcesz go wyjmowaæ silnik ?? :) )
Raczej nie filc - bardziej ju¿ pianki PE z aluminium np maty typu jak linka ni¿ej
http://allegro.pl/apama-m...2078727797.html
najwa¿niejsze info - ta pianka nie ³apie w ogóle wilgoci - ale co do ceny nie skomentujê, nie mam rozeznania.
Na maskê na sam± blachê od spodu pewno da³bym punktowo parê wk³adek - cienkich mat bitumicznych by wyt³umiæ drgania. szukaj na allegro has³o APP lub BOLL tam znajdziesz full przyk³adów.

jarekzpolski - 2012-01-25, 23:03

¦wistak napisa³/a:
....Macie jakie¶ patenty na wyg³uszenie pokrywy silnika w LT???

Cze¶æ
Da³em piankê. Co¶ takiego jak ta:
http://allegro.pl/pianka-...2027907994.html
S³owo klucz: niepalna ! Sprawdzi³em zapalniczk±. Pali siê bardzo ³adnie.... ale natychmiast ga¶nie. Dowiedzia³em siê ¿e na tym polega "niepalna". Ale bez obaw: silnik nie rozgrzewa sie do 700 stC tak jak gaz. Moja ma trochê d³u¿sze "kolce". Kolce dotykaj± silnika bo miejsca jest niewiele. Trochê obawia³em sie jakiego¶ nadtapiania ale nic takiego nie nast±pi³o. Dzia³a wy¶mienicie. Jak ju¿ pójdziesz w temat wyg³uszania: generalna zasada, albo wszystko albo nic. Wszystko jest trudno i drogo. Rzuæ przynajmniej jak±¶ matê na pod³ogê w kokpicie bolida i na grodzie. Profesjonalne na Alledrogo s± nieprzyzwoicie drogie. Ja znalaz³em w Gliwicach "Sklep z wyrobami gumowymi". Dla mnie ¶wi±tynia...Oryginalnie jest tylko wyk³adzina+filc. Filc jest OK i powinien zostaæ, ale dodatkowa miêkka guma samoprzylepna pod niego na pewno pomo¿e.
Co¶ takiego jak to:
http://allegro.pl/maty-wy...2054018154.html
Mam miêkko jakby na dywanie. Obowi±zkowo drzwi. W drzwiach pod tapicerk± nie ma NIC. Jest trochê zabawy przy wyklejaniu, bo trzeba uwa¿aæ na mechanizmy podnoszenia szyby. Moim zdaniem warto. Po tej operacji mogê siê komunikowaæ z za³og± bez darcia mordy...Nabra³a te¿ sensu naprawa radia. Wcze¶niej nie mia³em motywacji :mrgreen:

jarekzpolski - 2012-01-25, 23:12

maszakow napisa³/a:
A ju¿ chcesz go wyjmowaæ silnik ?? :) ).....

Silnik wyjmuje siê wózkiem wid³owym, na pasach, przez drzwi kierowcy, po usuniêcia fotela i kolumny kierownicy. Dobrze ¿eby wózkowy by³ trze¼wy bo zapasu jest po 2 cm na stronê...Nie robi³em, ale obserwowa³em. Masakra...

¦wistak - 2012-01-25, 23:25

Eee. ¯adnego silmika nie wyci±gam! Chodzi jak ¿yletka! Trochê tylko g³o¶no w kabinie. Chcê zmieniæ most i wyg³uszyæ co trzeba i bêdzie miodzio!
maszakow - 2012-01-25, 23:52

fakt - przeoczy³em drobny fakt ¿e ty masz silnik w kabinie :) czyli nie masz czego¶ takiego jak grod¼, gród¼...no cholera przegroda silnika :-P
jarekzpolski ma racjê co do pod³ogi ale z drugiej strony ja bym sie nie odwa¿y³ takiej jak on pianki pchaæ na silnik. Który¶ kolega z MB100 wspomina³ o kocach na pokrywie silnika :)

WINNICZKI - 2012-01-26, 00:03

Zastanów siê CO ha³asuje? Sam silnik prawdopodobnie pracuje cicho, Ha³as powoduje kolektor ss±cy- Dopasuj z osobówki i mo¿e rura wydechowa - zrób kolanko (za ¿eliwnym) z rury grubo¶ciennej i do³ó¿ jeszcze jeden t³umik tak jak to ma Ducato I -ka.Jak to bêdziesz mia³ za sob± to do³ó¿ pod silnik blachê z wyt³umieniem i wyprofiluj j± tak aby przylega³a szczelnie do dolnej czê¶ci nadkoli przednich i pasa przedniego,powinien bzyczeæ jak pszczó³ka( oczywi¶cie nie zas³oñ ch³odzenia hamulców przód.) :spoko A potem dopiero maty czyli likwidacja skutków ,najpierw przyczyny!!! :spoko
¦wistak - 2012-01-26, 07:43

Otó¿ s³ychaæ w³a¶nie sinik! A konkretnie stuk spalanego paliwa. Da³o mi to do my¶lenia - mam uszkodzon± d¼wignie "ssania" które przecie¼ s³u¿y do zmiany parametrów pracy pompy. O ile sobie przypominam w³±czenie owego "ssania" powodowa³o ³atwiejszy rozruch ale równie¿ charakterystyczne spalanie stukowe... Czy¿by wiêc by³o w³±czone ssanie przez ca³y czas??? Bêdzie trzeba to sprawdziæ... I poszukaæ d¼wigni do linki na wymianê. Chyba ¿e tam te¿ jest automat podobnie jak w Ducato, ale w T4 pamiêtam ¿e by³a rêczna d¼wignia.... A jaka¶ linka mi sterczy ;) Resztê patentów obadam pod wzglêdem dostêpno¶ci elementów. Dziêki!
WINNICZKI - 2012-01-26, 09:08

Lubisz francuskie auta ( citroen ) -uwa¿am ¿e wystarczaj±co dobrze s± wyciszone ,mo¿e masz dostêp do czê¶ci u¿ywanych . Ja dodatkowa w swoim Ducato za³o¿y³em wyciszenie silnika (górna czê¶æ ) z laguny I dTi. To jest ten plastik który ma piankê i przykrywa dekiel zaworów.Ró¿nica zauwa¿alna,teraz mogê rozmawiaæ w aucie przy w³±czonym radiu :idea: :spoko
MAWI - 2012-01-26, 10:10

Arku jak to wszystko w silniku jest pouk³adane to naprawdê cicha maszyna .Silnik 2,4td który jest u ciebie to nic innego jak 1,6td z golfa czy innego vw,tu do³o¿yli tylko 2 cylindry i wszystko wyd³u¿yli .Te same t³oki,osprzêt itd.Mia³em kilka takich .Ja zmontowa³em jeszcze zawieszenie pneumatyczne bo pracownicy wozili na ni zawsze ok2,5-3tony sprzêtu.
jarekzpolski - 2012-01-26, 10:51

WINNICZKI napisa³/a:
Zastanów siê CO ha³asuje? Sam silnik prawdopodobnie pracuje cicho.....

Wierz mi. Ten silnik nie pracuje cicho :mrgreen: i nigdy nie pracowa³. Poza tym w ostatnich 30 latach pojêcie "cicho" zmieni³o bardzo wymiar. Niestety nie mam decybelomierza, wiêc nie podam Ci tej warto¶ci w jednostkach mierzalnych.

WINNICZKI napisa³/a:
...Dopasuj z osobówki...zrób kolanko....

Nie dotykaj uk³adu wydechowego. Kilka lat spêdzi³em w zak³adzie produkuj±cym uk³ady wydechowe na linie monta¿owe wielu wspó³czesnych samochodów. Nie bêdê sie tu popisywa³, ale zapewniam Ciê ¿e ka¿dy milimetr przekroju, ka¿dy stopieñ giêcia rury i punkty mocowania do nadwozia jest wynikow± pracy setek godzin wielu in¿ynierów. Harmoniczne drgañ, czêstotliwo¶ci rezonansowe i tak tam ró¿ne pierdo³y powoduj± ¿e uk³ad wydechowy jest integraln± czê¶ci± ka¿dego silnika i ma koloslany wp³yw na jego osi±gi.

WINNICZKI napisa³/a:
...do³ó¿ pod silnik blachê z wyt³umieniem i wyprofiluj j± tak aby przylega³a szczelnie do ...

powiedz szczerze. Widzia³e¶ kiedys ten silnik, jego po³o¿enie i sposób jego mocowania :mrgreen: ?

jarekzpolski - 2012-01-26, 11:31

¦wistak napisa³/a:
...mam uszkodzon± d¼wignie "ssania"

Czesc Swistak
Przypominam ¿e masz diesla i w zwi±zku z tym nie masz ga¼nika :mrgreen: To nie ssanie. To przyspieszacz zap³onu. Oczywi¶cie linka ma byæ "nie urwana"...
Zajrzyj tu:
http://www.brick-yard.co.uk/forum/forums.html.
Kopalnia wiedzy. Wcie³o niestety link do manuala. Zarówno do silnika jak i ca³ego bolida. Plik do silnika nazywa³ siê '6cylDieselWorkshopManual.pdf" i wa¿y³ ca 140 MB. Mo¿e z wujkiem Google gdzies namierzycie. Jak nie, a chcesz go mieæ, poslij mi na PW adres (w sensie murowany home gdzie mieszkasz :mrgreen: ). Po sieci tego nie przepchnê.
Po¶le ci plastykowy kr±zek a nim kilka GB przydatnych danych które naby³em/znalaz³em i zrabowa³em tu i tam...

Ewentualnie nauczcie mnie tej zabawy z torrentami, bo na tê chwilê tego nie ogarniam, za³aduje do sieci i zapodam linka. Wiêcej osób skorzysta. I oby¶my zd±¿yli przed ACT¡...

Pozdrawiam
Jarek

Leo2 - 2012-01-26, 12:39

Witaj w klubie! Ciesze siê ¿e kupi³e¶ LT-ka. Dla mnie jest to pierwszy w ¿yciu kamper. Ja mam oryginaln± zabudowê i naprawdê niewiele mo¿na poprawiæ! Je¶li pozwolisz to bêdê Ciebie podgl±da³, mo¿e co¶ na Twój wzór polepszê. Co do silnika 2,4D to uwa¿am ¿e jest wg³ mnie najlepszy z nieazawodnych silników. Trochê g³o¶ny, ja to polubi³em i tyle. Po³ó¿ na pokrywê silnika co¶ grubego i ³adnego. Sprawd¼ czy wyk³adzina pod³ogowa w kabinie jest oryginalna, to znaczy musi byæ gruba, kilka cm.
Pozdrawia Ciê serdecznie i ¿yczê mi³ych chwil z nowym nabytkiem.

Notker - 2012-01-26, 12:42

Poj±trzê trochê:)

Uk³ad wydechowy i jego parametry maj± "kolosalny" wp³yw na osi±gi a nawet zu¿ycie silnika ale tylko w przep³ywowych maszynach cieplnych dwutaktowych czyli silniczkach dwusuwowych takie jak s± montowane w kosiarkach, pi³ach spalinowych czy motorowerach.

Nie maj± a¿ tak wielkiego wp³ywu natomiast na silniki czterosuwowe-uzywa³em pojazów z kompletnie nieoryginalnymi uk³adami wydechowymi ³±cznie z kolektorem wydechowym i ¿adnych zmian nie zaobserwowa³em.

Jedyne problemy mog± byæ przy próbach przeróbki uk³adów wydechowych nowych diesli; tam mamy filtry cz±stek sta³ych inne duperele po³±czone elektronik±.

Istnieja jeszcze dwusuwowe silniki diesla, ale to rzadko¶æ.

Co do tematu:

Bardzo ³adny LT-ek.

arrtur - 2012-01-26, 14:45

jarekzpolski napisa³/a:
Po¶le ci plastykowy kr±zek a nim kilka GB przydatnych danych które naby³em/znalaz³em i zrabowa³em tu i tam...

a ja moge :)

tez moge sie podzielic manualem po niemiecku i niedawno nabyta ksiazka serwisowa - ma rzeczy ktorych nie ma manual choc nei wiem czy kiedykolwiek beda przydatne :)

Co do wyg³usznie - w dieslu jest seryjna taka oslona wygluszajaca od spodu, plastik z pianka - duzo daje
ma to ze trzyu czesci chyba i idzie az pod skrzynie

ta glowna czesc pod silnik moze i bym gdzies mial...
a jakbys odwiedzal arcadarca to niedaleko jest koles od LT koo I i ma to na 100% bo pelno aut na czesci stoi - zreszta wybieram sie do niego po siedzenie podwojne

Ta pianka ma jedna wade - nasiaka woda.
Najlepiej stosowac normalne pianki z zamknietymi porami dostepne sa wszedzie i maty bitumiczne czy elasto cos tam.
Czyli tradycyjnie. Materialy sa dostepne.

Dobrze jeszcze w LT ku wyciszyc przedni pas - tam jest zywa blacha jak w drzwiach.

Pozdr

WINNICZKI - 2012-01-26, 15:16

jarekzpolski napisa³/a:
Nie dotykaj uk³adu wydechowego.
Jak by¶ czyta³ ze zrozumieniem to zauwa¿y³ by¶ ¿e zwracam uwagê na grubo¶æ ¶cianki rury wydechowej a nie na ingerencjê w profil giêcia ,zreszt± najczê¶ciej uwarunkowany budow± podwozia. Czêsto zdarza siê ,¿e w starych samochodach rura wydechowa ma cienk± wypalon± ¶ciankê i TO bardzo podnosi poziom ha³asu (ale to powiniene¶ wiedzieæ bo lata spêdzi³e¶ na konstruowaniu wydechu do diesla) :evil:
jarekzpolski napisa³/a:
Widzia³e¶ kiedys ten silnik, jego po³o¿enie i sposób jego mocowania :mrgreen:
arrtur napisa³/a:
Co do wyg³usznie - w dieslu jest seryjna taka oslona wygluszajaca od spodu, plastik z pianka - duzo daje
ma to ze trzyu czesci chyba i idzie az pod skrzynie
Jak widaæ nie tylko ja widzia³em ale koledzy te¿, odbicie fali d¿wiêkowej od pod³o¿a ma du¿y wp³yw na poziom ha³asu. Na tym forum przede wszystkim staramy sie pomóc kolegom ,a nie wytykamy literówek czy b³êdów.¦wistak du¿o bardziej by skorzysta³ gdyby¶ podzieli³ sie z nim swoimi do¶wiadczeniami o które zreszt± prosi³ ,a nie szuka³ dziury w ca³ym :spoko
Rockers - 2012-01-26, 15:29

No no ¦wistaczek upodobni³ siê do mnie :szeroki_usmiech

suuuper ¿yczê powodzenia i proszê o duu¿o pomys³ów mo¿e co¶ do mnie przeszczepie :-P

Mój Lt-czek odmówi³ rozmowy parê dni temu próbowa³em odpaliæ i nawet nie zagada³ a zawsze pali³ od kopa dopiero po parustu metrach gas³ :-/

Ja mam os³onê silnika obci±gniêt± do¶æ gêst± piank± ale i tak g³o¶no w ¶rodku ale ja to lubiê zawsze kojarzy mi siê z wyjazdem na wczasy z rodzicami starym Jelczem ogórkiem.

MILU¦ - 2012-01-26, 16:39

¦wistak napisa³/a:
Otó¿ s³ychaæ w³a¶nie sinik! i!

A ja siê nie dziwiê ...............ca³e ¿ycie je¿dzi³es na wynalazkach g±sienicowych które mia³y silniki w ........du...e........ a Ty ......na g³owie he³mofon :haha: :haha: :haha: a teraz przysz³o Ci siedzieæ niemal na silniku .Wcale nie dziwiê siê ,¿e g³uchniesz :-P

:spoko

jarekzpolski - 2012-01-26, 16:46

Notker napisa³/a:
....Nie maj± a¿ tak wielkiego wp³ywu natomiast na silniki czterosuwowe...

Maj±. Poczytaj mo¿e na pocz±tek to:
http://team.fiatuno.pl/pliki/ar-55-wydech.doc
Bêdzie chcia³ poj±trzyæ dalej - za³o¿ymy osobny w±tek ¿eby nie ¶mieciæ ¦wistakowi

arrtur napisa³/a:
a ja moge :)

dawaj adres. Ale lepiej by by³o jak by¶my to w czelu¶cie sieci wrzucili, bo sie pewnie znajdzie wiêcej chêtnych. Tylko ja nie wiem jak. Nie ma tu informatyka ?

arrtur napisa³/a:
Ta pianka ma jedna wade - nasiaka woda.

W tym garbie jest tak gor±co ¿e nawet gdyby - wyschnie bez bólu.

WINNICZKI napisa³/a:
Jak by¶ czyta³ ze zrozumieniem...powiniene¶ wiedzieæ bo lata spêdzi³e¶ na konstruowaniu wydechu do diesla) :evil:

Twoja wypowied¼ jest niegrzeczna, niemi³a, ironiczna i nic nie wnosi. Móg³by by byæ klasyczny ZIEW, ale grzecznie odpowiem (bo ja w ogóle to taki mi³y jestem):
1.Nie konstruowa³em uk³adów - produkowa³em je. Konstruowali koledzy. Czasem siê przychodzili wy¿aliæ...
2. Zaproponowa³e¶ koledze do³o¿enie puszki - to zbrodnia na uk³adzie.
3. Zaproponowa³e¶ do³o¿enie blachy od do³u. Je¿eli siê przy tym upierasz - ja sie upieram ¿e nie widzia³e¶ nigdy tego silnika. Szczególnie od do³u.
4. Nie wiem o co Ci chodzi z tymi literówkami. Co¶ komus wytyka³em ?
5. Staram sie pomagaæ. Bez nachalno¶ci.
5. Jeszcze bardziej staram sie nie szkodziæ.

Ca³ujê gor±co. W skorupkê...

MILU¦ - 2012-01-26, 16:55

jarekzpolski napisa³/a:

............. Ja znalaz³em w Gliwicach "Sklep z wyrobami gumowymi". Dla mnie ¶wi±tynia...

Mo¿esz zdradziæ s±siadowi s³odki sekret i podaæ adres ? :-P

arrtur - 2012-01-26, 16:59

jarekzpolski, Twoje auto to Westfalia?, Jesli tak to ktory model?
gino - 2012-01-26, 17:03

¦wistaku..jesli bêdziesz mia³ jakies pytania, jak± czê¶æ kupiæ, jak z³o¿yæ ''cokolwiek'' w tym autku..wal smia³o do Arrtura..
wiem z ''pewnych ¼róde³'' :szeroki_usmiech
¿e ma doskona³± ksi±¿kê o LT prosto z serwisu VW :spoko

jarekzpolski - 2012-01-26, 19:39

MILUS napisa³/a:
jarekzpolski napisa³/a:

............. Ja znalaz³em w Gliwicach "Sklep z wyrobami gumowymi". Dla mnie ¶wi±tynia...

Mo¿esz zdradziæ s±siadowi s³odki sekret i podaæ adres ? :-P

Na Rybnickiej, na przeciwko BP. W co¶ a'la podwórko trzeba wjechaæ. Niedu¿y, ale dobrze zaopatrzony. Dla majsterklepków super sprawa.

BTW
gdzie Ty mniej wiêcej stacjonujesz ? Pytam w sensie jakiej¶ integracji co by powinna nast±piæ.

jarekzpolski - 2012-01-26, 19:46

arrtur napisa³/a:
jarekzpolski, Twoje auto to Westfalia?, Jesli tak to ktory model?

i tu kolego dotar³e¶ do problemu, który w swej bezsilno¶ci, z gilami do kolan, próbujê rozgry¼æ od Dnia Pierwszego.
Jaki¶ mutant / hybryda popromienna.
Wyrze¼biê dzi¶ krótkie streszczenie mojego remonciku. Wklejê parê obrazków. Obejrzysz i byæ mo¿e pomo¿esz.
Tak wiêc znikam. :spoko

MILU¦ - 2012-01-26, 20:18

jarekzpolski napisa³/a:
..........gdzie Ty mniej wiêcej stacjonujesz ? Pytam w sensie jakiej¶ integracji co by powinna nast±piæ.

Ma³y bia³y u-boot stacjonuje na parkingu na przeciw JW na Andersa a ja mieszkam na "MILLENIUM " :bigok . A'propos integracji ....zapisz siê na spotkanie w Sosnowcu 11.02 na pewno siê spotkamy :ok

¦wistak - 2012-01-26, 21:42

Szybki wpis - pó¼niej popiszê wiêcej. W za³±czeniu to co znalaz³em z dokumentacji. Je¶li macie wiêcej wrzucimu na torrenta albo za³o¿ymy gdzieæ na serwer pocztowy lub znajomego FTP.
maszakow - 2012-01-26, 22:33

¦wistak - zdaje siê ze masz przynajmniej 3-4 chêtnych do roboty nad Twoim egzemplarzem. Ch³opy ju¿ ci go wirtualnie na ¶rubki roz³o¿yli ..
Panowie - proponuje wam zlot u ¦wistaka na podwórku - Milkê zmie¶ci³o, zmie¶ci i 4 ElTeczki. Najlepiej tygodniowy, tak by¶cie zd±¿yli mu zgodnie z zasadami programów "Pimp my ride" "Overhauled" itp (tylko bez wodotrysków) wyrobiæ mu ludoauto na arystokratê szos i na ¿ywo uzgodniæ pogl±dy przy wieczornym browarku. :ok

¦wistak - 2012-01-26, 22:59

Wie¶ci z warsztatu:

Po pierwszych oglêdzinach do zrobienia troszkê uk³adu kierowniczego, troszkê hamulców, troszkê poprawek przy pod³u¿nicach.... No ale to s± rzeczy przy których pomo¿e mi kolega. Ma w tej chwili ma³o roboty i chêtnie siê podejmie pomocy. To na pierwszy ogieñ. Trzeba te¿ dok³adnie obadaæ silnik ¿eby miec spokojn± g³owê i czeka mnie sporo pracy przy elektryce. W nasze rejony zawita³a zima tak wiêc czas ten bêdzie wykorzystany w Z³otoryi w ciep³ym warsztacie na samochodówkê. Mo¿e przy odrobinie szczê¶cia nie wygoni± mnie z ciep³ej dziupli i pogrzebiê co¶ w ¶rodeczku.

Parking przy Andersa w Gliwicach znam a¿ za dobrze. S³u¿y³em w jednostce, a mieszkañcy buntowali siê ¿e auta z obcymi rejestracjami zajmuj± miejsca. Nawet tam siê krêcili ze szpikulcami przy oponach....

Literatury nigdy za wiele. Cokolwiek od Was dostanê wrzucê na jaki¶ serwer zewnêtrzny i udostêpniê linki.

Wyg³uszenie bêdê æwiczy³, najpierw jednak wygl±da na to ¿e muszê dok³adnie dopasowaæ pokrywê.... Znalaz³em szparê przez któr± bezczelnie wpadaj± decybele.

W linku do torrenta który wrzuci³em jest kilka ró¿nych serwisówek, miêdzy innymi do ró¿nych silników, skrzyñ, elektryka, instrukcja kamperka Florida, Westfalia, Weinsberg, Karmann.... Zbieranina wszystkiego.... £±cznie oko³o 1 GB.

Notker - 2012-01-26, 23:00

Jarkuzpolski, przeczyta³em ten materia³ i nic nowego siê nie dowiedzia³em a co za tym idzie nie mogê zmieniæ swojego zdania ¿e wp³yw uk³adu wydechowego na sprawno¶æ silnika 4T jest MARGINALNY. Podejrzewam,¿e s± to niepotwierdzone praktyk± teorie firm produkuj±cych uk³ady wydechowe-nie spotka³em sie z ¿adnymi wiarygodnymi badaniami, a temat mnie interesuje.
Gdyby p³yw by³ jakikolwiek, zaobserwowa³ bym to w pewnym starszym Oplu w którym to dokona³em wszelkich mo¿liwych "zbrodni" na uk³adzie wydechowym. Niestety nijak spalanie na 100km ,które jest bardzo miarodajne co do sprawno¶ci,wzrosn±æ nie chcia³o a silnik nie chcia³ siê psuæ.

Je¶li komu¶ z forumowiczów przeszkadza za¶miecanie tematu-niech da znaæ-wycofam siê z tematu wydechów.

WINNICZKI - 2012-01-26, 23:24

Notker, nie wycofuj siê,nikomu nigdy jeszcze nie przeszkadza³o czyje¶ zdanie na dany temat.Co do wypowiedzi jarkazpolski opracowanie po¶wiêcone jest silnikom dwusuwowym i marginalnie benzyniakom. Na temat silnika diesla nie ma s³owa,i racja poniewa¿ strojenie uk³adu wydechowego jest zasadne przy silnikach wysilonych (do sportu ) ,a silnik w samochodzie dostawczym ma sie tak do silnika sportowego jak palenie "sportów"(przypominam m³odszym kiedy¶ tak nazywa³y sie papierosy),do dopingu dla zawodników. Zatkany katalizator narobi wiêcej dziadostwa ni¿ zmiana ³uku giêcia rury czy t³umik przelotowy. Uk³ad rezonansowy z dyfuzorem,regulowan± czê¶ci± walcow± i konfuzorem plus odpowiednia d³ugo¶æ kolanka wydechowego ma kolosalne znaczenie przy sterowaniu gazami wylatuj±cymi z silnika dwusuwowego,poniewa¿ niedopalone paliwo wylatuj±ce przez kana³ wydechowy na zasadzie resonansu musi zostaæ wt³oczone z powrotem do cylindra silnika.Przewymiarowanie kana³ow ss±cych i wydechowego przy zastosowaniu membrany na kanale ss±cym i rezonansu na wydechu powoduje bardzo znaczny wzrost mocy silnika dwusuwowego. Dziêkujê za ca³uski w skorupkê :oops: :spoko
jarekzpolski - 2012-01-27, 00:15

Cze¶æ prowokatorzy :mrgreen:
Notker:
Jak Ci udowodniê, ¿e jednak ma wp³yw - stawiasz piwo ¦wistakowi za ¶miecenie w jego w±tku. Drugie od Winniczka, za podjudzanie do ¶miecenia. Stoi ?
Skorupiaku: Te¿ Cie kocham :roza:

Notker:
Wrzucam tekst poni¿ej w ca³o¶ci. Skopiuj je¿eli naprawdê Cie to interesuje, jutro wieczorem edytujê i wywalê bo siê ¦wistak wkurzy. Wiesz co mo¿e zrobiæ wkurzony ¦wistak ?
Jak s³owo pisane Ciê nie przekonuje, zorganizuje Ci mo¿e wycieczkê do Tenneco w Rybniku. Opowiesz ch³opakom z konstrukcyjnego i laboratorium o swoich w±tpliwo¶ciach. Wybacz ale twoje "odczucia" w stosunku do "starszego Opla" s± do¶æ ma³o wymierne. Udaj siê na hamowniê. Przed i po modyfikacjach.

¦wistaku: przepraszam, jutro po sobie posprz±tam

S³owo pisane:
Czê¶æ I

tekst Pana Grzegorza Grabowskiego jest dalej dostêpny, pod linkiem poni¿ej:

www.grabowski.com.pl

Cze¶æ

WINNICZKI - 2012-01-27, 00:27

Uff...przeczyta³em,jaki wniosek z tej rozprawki? ¦wistak czeka na uk³ad wydechowy przy którym jego wóz bêdzie je¼dzi³ powy¿ej 110km/h i szemra³ wydechem nie g³osniej ni¿ leniwy potoczek. Jarkuzpolski udowodni³e¶ tym wypracowaniem,¿e wiesz o co chodzi teraz to tylko wykonaj ,a wiem ¿e umiesz bo produkowa³e¶ uk³ady wydechowe. ¦wistak sie ucieszy :mrgreen: :spoko
¦wistak - 2012-01-27, 07:46

:hihi: :piwo:
gino - 2012-01-27, 07:53

Jarku...z Polski
ju¿ parê razy zwracali¶my na to uwage..
cytuj±c, wpisujemy autora oraz ¼ród³o

autorem powy¿szego tekstu o uk³adach wydechowych jest Grzegorz Grabowski.
uzupe³nij swój wpis, i dodaj ¼ród³o z którego go skopiowa³e¶

takie sa wymogi prawne
a nie administracji widzimisie :-P

bawcie sie dobrze ..tylko nie przeginajcie...rury
:haha: :haha:

¦wistak - 2012-01-27, 08:03

Fajnie siê czyta te materia³y. Podpowiem tylko ¿e ka¿dy z nas korzysta z tych zale¿no¶ci ka¿dego dnia... Mo¿e nie w dos³ownym znaczeniu, ale choæby prowadz±c rozmowê przez telefon komórkowy czy te¿ ogl±daj±c telewizjê. - tyle ¿e zamiast spalin jest pr±d, a wydech nazywa siê anten±.....

Kiedy¶ o tych zale¿no¶ciach pisa³o siê niewiele - by³y to opracowania przechwytywane przez wojsko. Swój rozkwit prze¿y³y podczas projektowania i wdra¿ania bezzaworowych silników pulsacyjnych...

S± te¿ konstrukcje mniej wyrafinowane technicznie, ale wykorzystuj± tê sam± zasadê.....

Zawsze by³em zachwycony metodami odpalania tych silników - ka¿dy ma inne metody, wa¿ne ¿e wszystkie s± skuteczne!

jarekzpolski - 2012-01-27, 09:06

gino napisa³/a:
uzupe³nij swój wpis, i dodaj ¼ród³o z którego go skopiowa³e¶

Bardzo przepraszam za nietakt. Teksty Pana Grzegorza ciesz± sie du¿a popularno¶ci± i rozsiane s± po wielu forach. Ju¿ poprawiam.

WINNICZKI - 2012-01-27, 09:56

No popatrz jakie sprytne,nigdy nie widzia³em takiej formy napêdu,tylko znowu Jarek by sie przyda³ bo ha³as jest nieziemski. Ciekawe jak ustawiæ taki silnik przy cofaniu :gwm :spoko
jarekzpolski - 2012-01-27, 13:06

¦wistak napisa³/a:
Szybki wpis - pó¼niej popiszê wiêcej. W za³±czeniu to co znalaz³em z dokumentacji. Je¶li macie wiêcej wrzucimu na torrenta albo za³o¿ymy gdzieæ na serwer pocztowy lub znajomego FTP.>

Ja bym chyba co¶ wiêcej mia³.
Z tymi torrentami i FTP to obja¶nisz ?, bo nie wiem jak to pos³aæ

jarekzpolski - 2012-01-27, 13:09

[quote="MILUS"]zapisz siê na spotkanie w Sosnowcu 11.02 na pewno siê spotkamy../quote]

wiem ¿e bêdzie fajnie. Zaproszenie widzia³em. Akurat w tym jedynym tygodniu mam szansê wyskoczyc z dzieciakami na narty. Ju¿ im obieca³em...

maszakow - 2012-01-27, 19:23

WINNICZKI napisa³/a:
No popatrz jakie sprytne,nigdy nie widzia³em takiej formy napêdu

no mo¿e nie widzia³e¶ ale na pewno O NIM s³ysza³e¶, w nieco mniej pochlebnej formie. To napêd bomby V1 - wunderwaffe Hitlera. ten kto to s³ysza³ nad Londynem z regu³y by³ szczê¶liwy - bo jak s³ysza³, ¿e przestaje s³yszeæ to móg³ nie mieæ szans o tym potem opowiedzieæ.
Nazywa siê to silnik pulsacyjny ale de facto jest to silnik odrzutowy. Sprzêt z takim silnikiem nie ma wstecznego. :-P
Zdaje siê ¿e W "Monster Garage" Jessie zrobi³ motocykl z takim napêdem. I nawet to jecha³o :-P
Zgadza siê huk jest potworny, ale nie huk jest problemem w naziemnych aplikacjach - tylko temperatura. Poniewa¿ silnik to w zasadzie tylko komora spalania - wszystko rozpala siê do czerwono¶ci.
Tylko s³uchajcie jak siê to wszystko ma do t³umika w LT28 ?? Wy chcecie ¦wistaka w kosmos wys³aæ ?? Rosjanie psy, Amerykanie ma³py, a Camperteam ¦wistaka... i to jeszcze w LT28... :haha:

¦wistak - 2012-01-27, 19:49

Jedno jest pewne - bêdê mia³ wiêcej miejsca ni¿ psy i ma³py razem wziête...
MAWI - 2012-01-27, 20:24

W podobny sposób zasilane s± ju¿ piece gazowe C.O..Czyli pulsacyjnie ,ponoæ to bardzo efektywnie wychodzi.
WINNICZKI - 2012-01-27, 21:22

Mo¿e by tak zast±piæ Trumê takim patentem w miniaturze.Wylatuj±ce gazy napêdza³y by turbinê ³aduj±c± akumulatory,a ciep³o grza³o by boiler z wod±,lub ogrzewa³o wnêtrze. :idea :spoko
¦wistak - 2012-01-27, 21:49

Prêdzej wezwa³oby wszystkie komary w okolicy....

arrtur - 2012-01-28, 10:37

http://allegro.pl/vw-lt-8...2066949788.html

oczywiscie cena niepowazna i nie okreslono co to znaczy szybki, ale takie cos w Twoim bolidzie byloby wyjatkowe i podniosloby znaczaco wszedolazowosc

(niestety dla mnie z blokada na pojedynczym kole bywaja rzadziej)

aha i jeszcze jedno - ta linka od ssania", proponowalbym poprosic mechanika aby nie wymienial samego wkladu tylko cala, ona jest z tego co pamietam stalowym drutem i wycina pancerz zreszta dlatego sie urywa

pozdr

¦wistak - 2012-01-28, 15:45

Dok³±dnie takiego mostu szukam, ale z bardziej przystêpn± ofert± cenow±....

Co do linki - oczywi¶cie wymieniê ca³o¶æ, ale uszkodzona jest d¼wignia i nawet nie wiem jak powinna wygl±daæ.

jarekzpolski - 2012-01-29, 09:26

helo³
W sprawie mostu:
Parê kilometrów od Gliwic jest taki ch³opaczek, na imiê ma Marcin który handluje czê¶ciami do LT-ków.
Sprowadza je z niemczarni, skupuje w Polsce i rozbiera.
Rozmawia³em z nim przed chwil±, twierdzi ¿e jest w stanie pomóc z tym mostem. Nie wnika³em w sprawê ceny, rozmowa urwa³a siê gdy rzuci³em has³o "szybki". Go¶æ potrzebuje raczej wiedzieæ konkretne warto¶ci prze³o¿eñ.

Zgodzi³ siê ¿ebym poda³ tu numer jego telefonu: 602 342 826, bo mo¿e kto¶ jeszcze bêdzie kiedy¶ w potrzebie.

PS
nic mnie nie ³±czy (szczególnie finansowo) z dzia³alno¶ci± tego kolegi, wiêc je¶li Gino uzna ¿e naruszam tu jakie¶ zasady kryptoreklamy, proszê o zbesztanie i usuniêcie tego postu.

Mi³ej niedzieli

¦wistak - 2012-01-30, 00:09

Serdecznie dziêkujê za kontakt - próbowa³em siê dodzwoniæ, ale bezskutecznie. ... Temat mostu po przemy¶leniu póki co odk³adam na pó¼niej. Robota nie jest czasoch³onna ani zbyt skomplikowana, ale pewnie jak zacznê skoñczy siê na powa¿niejszym remoncie... Znam siebie. Poleniuchowa³em dzi¶ uczciwie i przeczyta³em kilka relacji z wyjazdów. Poczu³em w sercu uk³ucie têsknoty za jazd±.... Szkoda mi traciæ sezonu na robienie udogodnieñ z których byæ mo¿e nie bêdê korzysta³. Poje¼dzimy trochê z ¿oneczk± i przekonamy siê co zrobiæ trzeba, a co mo¿e zaczekaæ. Oczywi¶cie rzeczy maj±ce wp³yw na bezpieczeñstwo bêd± zrobione na tip-top i to w najbli¿szych dniach. Póki trzyma mróz mogê co¶ zrobiæ wy³±cznie w warsztacie kolegi, a to kawa³ek od domu, zobaczymy na ile czas pozwoli. Silniczek i skrzynia nie bêd± sprawiaæ problemów. Sprzêg³o trochê wysoko bierze i bojê siê czy siê nie koñczy. Hamulce zamówione, dr±¿ki uk³adu kierowniczego równie¿. Reflektory wymagaj± wymiany, ale jako ¿e brakuje mi jednej maskownicy muszê sprawdziæ czy nie wymieniæ ich na prostok±tne - typowe w LT. Te które s± w tej chwili to typowe z golfa, wiêc cena nowych jest bardzo przystêpna. Mo¿e pozostanê przy okr±g³ych? Muszê te¿ zamontowaæ obrysówki na rampie i wymontowaæ monitorek podgl±du cofania - gdzie¶ jest zimny lut i po nagrzaniu zaczyna szaleæ. Mam nadziejê ¿e znajdê bo podoba mi siê o tyle ¿e podaje napiêcie na kamerkê i nie trzeba pamiêtaæ o wy³±czaniu... Z drugiej strony nowy monitorek to wydatek rzêdu 150 z³otych.... Mo¿e warto zainwestowaæ, bo stary mo¿e siê skoñczyæ gdy bêdê zmordowany noc± gdzie¶ próbowa³ siê wpasowaæ i rozwalê komu¶ auto - bêdzie dro¿ej....
grzesio - 2012-01-30, 15:46

Niby nie moja sprawa ale... Poniewa¿ sam tym autkiem kiedy¶ siê interesowa³em i zastanawia³em nad zakupem mam kilka w±tpliwo¶ci co do auta.. W±tpliwo¶ci dotycz±: rocznika, modelu, dokumentów.
Nadwozie pasuje do rocznika? Powinien byæ chyba po lf.. Oczywi¶cie lampy to nie problem ale tam jest deska od starszego...
28 na bli¼niaku? Bardzo rzadko spotykane i to tylko w "wywrotkach"... Blaszaki 28 mia³y w±skie nadkola...
Sprawdzi³e¶ wagi auta?- Polecam....
I taka dygresja.. Jak to jest ¿e nikt tego nie zauwa¿y³; forumowe auto wiêc nie wypada???

¦wistak - 2012-01-30, 17:14

No, kolego dziêki za zwrócenie uwagi na tych kilka detali.
Auto jest starsze od czê¶ci forumowiczów, by³o kilkakrotnie przerabiane, przebudowywane i przemodelowane, wszystko wskazuje na to ¿e jeszcze w latach 80-tych zaliczy³o dzwon przodem. Czê¶æ elementów pochodzi ze starszego modelu 35 który zapewne u kresu ¿ywota sta³ siê dawc±.... Zapewne wielu elementów, jednak diagnosta i rzeczoznawca uznali ¿e jest OK. Jest jeszcze kilka szczegó³ów które zwróci³y moj± uwagê bo uleg³y zmianie od kiedy auto opu¶ci³o fabrykê. Jednym z nich jest kolor który odrobinê odbiega od fabrycznego.... Wagi sprawdzi³em i wygl±da na to ¿e jest ciê¿sze ni¿ w dokumentach o ca³e 60 kilo, mam nadziejê ¿e to nie narkotyki w progach lecz rampa która te¿ nie jest wbita jako fabryczna. Równie¿ szpachla mog³a zawy¿yæ wynik.... Tylne lampy te¿ wzbudzaj± zastrze¿enia - w wiêkszo¶ci LT s± pionowe, a u mnie poziome... Czy¿by zgodnie z Twoj± sugesti± by³a to zamaskowana wywrotka???
Nie chcê rozwa¿aæ rzeczy o których nie mam pojêcia - opieram siê o pozytywn± opiniê ludzi którzy z tego ¿yj± - mam za ma³o do¶wiadczenia i wiedzy aby na ten temat dyskutowaæ. Zw³aszcza z fachowcami. Jakiekolwiek by³y to przeróbki - zosta³y dopuszczone i zatwierdzone.

Czy nikt tego nie zauwa¿y³? Zapewne wszyscy zauwa¿yli ale nikt komu nieobce s± przebudowy nie zwróci³ uwagi na takie pierdo³y jak zmienione reflektory czy deska rozdzielcza. Znam wypadek gdy autobus podjecha³ na przystanek i otworzy³ drzwi, a w ¶rodku wsiadaj±cy m³odzieniec ujrza³ salon, w kieliszkach nalane a do tego go³a baba biegaj±ca z krzykiem "zajête"... Niestety nigdy tego autobusu nie odnaleziono bo mia³ zatarty numer linii, a m³odzieniec ju¿ nie je¼dzi miejskim autobusami bo jest na odwyku....

Mam nadziejê ¿e kiedy ju¿ kupisz auto bêdziemy mogli Ci pomóc w odtworzeniu historii Twojego nabytku korzystaj±c z naszych ró¿norakich do¶wiadczeñ - mamy tu przecie¿ ró¿nych fachowców: samochodziarzy, urzêdników US, policjantów, krokodyli, a statystycznie znale¼æ siê powinna nawet dziewczyna lekkich obyczajów... Ka¿dy dorzuci trzy grosze i ³±cznie wystawimy listê naszych w±tpliwo¶ci. Oczywi¶cie wszystko jawnie, ¿eby nie by³o ¿e "forumowe auto" powoduje chêæ ukrycia swoich w±tpliwo¶ci... Nie bêdziemy tych spostrze¿eñ s³aæ na PW, bo to by by³o "niejawne"......

dudek_t - 2012-01-30, 19:43

¦wistak napisa³/a:

Znam wypadek gdy autobus podjecha³ na przystanek i otworzy³ drzwi, a w ¶rodku wsiadaj±cy m³odzieniec ujrza³ salon, w kieliszkach nalane a do tego go³a baba biegaj±ca z krzykiem "zajête"... Niestety nigdy tego autobusu nie odnaleziono bo mia³ zatarty numer linii, a m³odzieniec ju¿ nie je¼dzi miejskim autobusami bo jest na odwyku....

Le¿e :haha: :haha: :haha: :haha:
¦wistaku, jak to fajnie ¿e odzyska³e¶ dobry humor po przej¶ciu na mniejszy kaliber :bigok

maszakow - 2012-01-30, 23:02

Arek, Golfy mia³y w niektórych wersjach prostok±tne ¶wiat³a. :)
mimochodem wspomnê tu jeszcze VW Jetta któa jest niczym innym tylko Golfem sedan - i mia³a prostok±tne ¶wiat³a :)
W ostateczno¶ci zawsze mo¿esz zrobiæ import z VW T3 tam wersja Caravelle mia³a prostok±tne lampy. I by³a ¶wietna nie ma co :) .
Ale moim zdaniem to ju¿ jest zabawa... najpierw podstawy a potem tuning.
jak juz ci siê bêdzie naprawdê nudzi³o to miast wymieniaæ do³ó¿ dodatkowe superdu¿e okr±g³e halogeny Helli z superbia³ymi ¿arówkami OSram. bêd± pasowa³y jak ta lala, a skuteczno¶æ... uh niejeden nie bêdzie chcia³ by¶ mu takimi mrugn±³. :-P

¦wistak - 2012-01-31, 07:24

W kwestii ¶wiate³ nie chodzi mi o tuning, ale o wydajno¶æ na ¶wiat³ach mijania. Pow³oka odblaskowa to ju¿ w³a¶ciwie tylko wspomnienie. S± zamontowane dodatkowe reflektory dalekosiê¿na pod³±czone do obwodu ¶wiate³ drogowych i doskonale uzupe³niaj± braki, ale ¶wiat³a mijania to ju¿ wspomnienie. Skoro i tak muszê szukaæ brakuj±cej maskownicy to w sumie bez wiêkszego znaczenia okr±g³e czy kwadratowe.

Spêdzi³em wczoraj troszkê czasu w kanale omawiaj±c z koleg± zakres prac które trzeba wykonaæ. Zasadniczo nie ma tragedii, oczywi¶cie pracy jest sporo, ale ani koszty ani zakres nie powinny powaliæ na kolana. Zaskoczy³a mnie ilo¶æ miejsca które mo¿na wykorzystaæ pod pod³og± - chyba jednak domontujê okr±g³y zbiornik LPG zamiast butli - przesunê ciê¿ar do przodu, a z ty³u zyskam schowek.

Obejrza³em autko wewn±trz, pog³aska³em i odpali³em lodówkê, poknu³em troszkê, poprzek³ada³em poduchy i potrzaska³em drzwiczkami. Policzy³em ilo¶æ lamp które trzeba unowocze¶niæ o efektywniejsze ¼ród³a ¶wiat³a.... Zwyczajnie têskniê za wiosn±! Bardzo têsknie.....

Skorpion - 2012-01-31, 07:39

¦wistak napisa³/a:
Zwyczajnie têskniê za wiosn±! Bardzo têsknie.....
Arku nie tylko Ty tesknisz za wiosna tu jest wiekszosc takich co wypatruja wiosny :spoko :spoko :spoko
BiG Team - 2012-01-31, 09:30

¦wistak napisa³/a:
Czy¿by zgodnie z Twoj± sugesti± by³a to zamaskowana wywrotka?

Ustawia siê ¦wistak na kempingu i... kipruje ca³e wyposa¿enie :haha: szybko i sprawnie, a nie tak jak my, pod³oga, krzese³ka, stolik itd. nim to wyjmiemy i ustawimy, to Arek :kawka: bêdzie pi³ :kamp

bogus bednarski - 2012-02-02, 15:31

Malutkie OT.

Wiemy ju¿, kiedy skoñczy siê zima! ¦wiszcz Phil wyszed³ z nory Wiemy ju¿, kiedy skoñczy siê zima! ¦wiszcz Phil wyszed³ z nory Dzi¶ Dzieñ ¦wistaka
Mo¿e jakie¶ sto lat? :gra: :gitarra: :drum:

¦wistak - 2012-02-02, 16:12

Ja ju¿ robiê akompaniament....
tut tuuuu, tu tu ruttt tuuu, tu tu ruttt tuu, tu tu rut tuuu....

http://www.youtube.com/watch?v=pAGc2tSZxlU

WINNICZKI - 2012-02-02, 17:33

Zima bêdzie krótka,w tamtym roku ¦wistak widzia³ d³uuugi cieñ Milki,a w tym wyszed³ z norki i zobaczy³ baaaardzo krótki cieñ ( VW ) czyli zima zaraz sie skoñczy. Wró¿ba inna ni¿ w stanach ,ale to przecie¿ Polska kamperowa :) :)
¦wistak - 2012-02-02, 22:58

Oby¶ mia³ racjê... Na szczê¶cie ¦wistakowe przepowiednie sprawdzaj± siê dok³adnie w 50%, ale podobnie jak w ma³¿eñstwie - wa¿ne jest to lepsze 50% !!!

Swoj± drog± dziêkujê za pamieæ... Nawet nie wiesz jakie to mi³e....

Rockers - 2012-02-04, 16:46

jak ja Wam zazdraszczam miejsca do grzebania w swoich kamperkach :oops:

och jak ja bym pogrzeba³ tu i tam a nie mam gdzie :gwm :haha:

¦wistak - 2012-02-04, 17:19

No maj±c tak± stajniê jak w avaterku to siê nie dziw... Chyba z sze¶æ sztuk.... To hali trzeba a nie gara¿u... :mrgreen:
Rockers - 2012-02-04, 17:24

hmm no có¿ ale mój to tylko ten co siê wyró¿nia czyli czerwony :mikolaj

a reszta siê przypa³êta³a na jaki¶ zlot czy cu¶ :haha:

¦wistak - 2012-02-04, 17:29

Ty siê tak nie t³umacz... Nie doniesiemy do US....
Rockers - 2012-02-04, 18:27

baaardzo ¶mieszne :haha: :bajer

no i masz zmieni³ mi siê avtar :evil:

OMEGA - 2012-02-04, 18:34

czyszby¶ siê przestraszy³ donosu ¶wistaka ?????? :haha: :haha:
lepciak - 2012-02-04, 18:39

Rockers
Cytat:
och jak ja bym pogrzeba³ tu i tam a nie mam gdzie

Masz gdzie. Mo¿esz pogrzebaæ w moim kamperze, ale poczekamy do odwil¿y aby rêka do jakiego¶ metalowego elementu znowu nie przymrozi³a siê.

Rockers - 2012-02-04, 18:40

eee tam zaraz przestraszy³ :haha:

stwierdzi³em ¿e w zwi±zku z wprowadzeniem nowej ustawy potanowi³em usun±æ obce elementy z avatarku :diabelski_usmiech

¦wistak - 2012-02-04, 20:03

No to zobacz jaki Lepciak wystraszony - wcale w avatarku zdjêcia nie wkleja...

A Twój teraz pokazuje autko w PEEEEE£NEJ karasie. Piêkno¶ciowy. Jak siê wszyscy razem spotkamy - ustawimy autka w kó³eczku i wtedy zrobimy zbiorowe zdjêcie. Podpiszemy umowê ¿e siê zgadzamy, opijemy sprawê i bêdziemy mieæ jednakowe zdjêcia w avatarkach. Ciekawe czy kto¶ sie po³apie.

Rockers - 2012-02-05, 00:01

¦wistak napisa³/a:
bêdziemy mieæ jednakowe zdjêcia w avatarkach. Ciekawe czy kto¶ sie po³apie

Dobre mnie siê podoba jestem za a nawet przeciw :!: :diabelski_usmiech

lepciak - 2012-02-05, 07:14

¦wistak
Cytat:
No to zobacz jaki Lepciak wystraszony - wcale w avatarku zdjêcia nie wkleja...

Nie mam nic m±drego do wklejenia to nie wklejam. Na www.karawaning mia³em to wklei³em. A tak po prawdzie to strach te¿ swoje robi.

arrtur - 2012-03-27, 22:00

halo halo

co tam slychac w robotach nad autem

pozdr

¦wistak - 2012-03-27, 22:43

Ano troszkê lepiej. Podwozie zrobione, przynajmniej mechanika. £o¿yska piast, hamulce, uk³ad kierowniczy.... to co decyduje o bezpieczeñstwie. Poduchy ju¿ zakupi³em, ale zabrak³o czasu aby zamontowaæ - przy pierwszej okazji wcisnê zadek pod MiniMilke i w godzinkê czy dwie za³o¿ê pneumatykê.
Autko wreszcie na ogrodzie, sprawdzam po kolei wszystkie uk³ady i planujê jak zrobiæ od nowa ca³± elektrykê w oparciu o istniej±ce okablowanie. Tapicerka siê wietrzy, ogrzewanie przepala, instalacje siê p³ucz±. W weekend pierwszy wyjazd na regionalne spotkanie karawaning.pl. Póki co kamperujê na swoim ogródku.....
Jeden obraz wart tysi±ca s³ów, wklejam wiêc obraz aby nie przynudzaæ....

ARCADARKA - 2012-03-27, 23:44

Arek od pocz±tku twego istnienia na forum same k³opoty z przedmiotami ,zrób w koñcu ch³opie co¶ ,¿eby to zmieniæ :-P :-P :-P pozdrów ma³¿onkê ode mnie cieplusio :bigok :bigok :bigok :bigok
¦wistak - 2012-03-28, 07:45

Z jakimi przedmiotami???
Ma³¿onka pozdrowiona - odwzajemnia pozdrowienia!

matro - 2012-03-28, 11:39

ale bomba autko - jaki¶ czas temu ogl±da³em je chyba na allegro i bardzo mi siê podoba³o :spoko
¦wistak - 2012-03-28, 15:33

:mikolaj
¦wistak - 2012-03-28, 21:06

ARCADARKA napisa³/a:
Arek od pocz±tku twego istnienia na forum same k³opoty z przedmiotami ,zrób w koñcu ch³opie co¶ ,¿eby to zmieniæ :-P :-P :-P pozdrów ma³¿onkê ode mnie cieplusio :bigok :bigok :bigok :bigok

Czytam ju¿ setny raz ten post, i wci±¿ nie mogê zrozumieæ co mia³e¶ na my¶li...

janusz - 2012-03-28, 21:09

¦wistak napisa³/a:
wci±¿ nie mogê zrozumieæ co mia³e¶ na my¶li...

A sk±d Darek ma to wiedzieæ :haha: :haha: :haha:

ARCADARKA - 2012-03-28, 22:58

janusz napisa³/a:
¦wistak napisa³/a:
wci±¿ nie mogê zrozumieæ co mia³e¶ na my¶li...

A sk±d Darek ma to wiedzieæ :haha: :haha: :haha:

:niewiem: :pad: : :opps: :hihi:

Witek zbooY - 2012-03-30, 16:51

¦wistak napisa³/a:
....autobus podjecha³ na przystanek i otworzy³ drzwi, a w ¶rodku wsiadaj±cy m³odzieniec ujrza³ salon, w kieliszkach nalane a do tego go³a baba biegaj±ca z krzykiem "zajête"... Niestety nigdy tego autobusu nie odnaleziono bo mia³ zatarty numer linii, a m³odzieniec ju¿ nie je¼dzi miejskim autobusami bo jest na odwyku......

:haha: :haha: :haha:
niez³y thriller!
my za to mieli¶my przygodê ze straganiarzami i chyba te¿ s± na odwyku teraz... na odwyku od pracy jak zobaczyli wysiadaj±cych wypoczêtych ludzi o 9 rano kiedy oni od 6 siê rozstawiali pod jednym ko¶cio³em... ¿yczliwa wymiana zdañ i po 10minutach pojechalli¶my w sin± dal coby nie dra¿niæ :ok

LTeczek wypa¶ny i optymalny jakby co to zapisuje siê na listê z mo¿liwo¶ci± pierwokupu ... oby nigdy :spoko i ciekawym dalszych udoskonaleñ

Kuba L. - 2012-04-09, 07:50

Witaj Swistak, piêknie siê prezentuje teraz twoja bryka, takie widoki lubiê... dla mnie to klasyka gatunku... :spoko
¦wistak - 2012-04-11, 22:53

Mijaj± dni, a ja wci±¿ doprowadzam mechanikê do idea³u. Gdy kupi³em auto mia³o przycieraj±cy siê przedni prawy hamulec. Opona mimo ¿e nowa - ¶ciêta z jednej strony i auto ci±gn±ce w rów... Zacisk zregenerowany, opona odwrócona i auto dla odmiany ci±gnie w lewo... Wjazd na hamowniê wykaza³ ¿e lewa strona stawia opór, ale nie na tyle mocny aby mog³o to t³umaczyæ ¶ci±ganie. Przypuszcza³em ¿e za opór odpowiedzialne s± nowe klocki i pojecha³em na wiosenne wietrzenie. Zrobi³em kilkaset km, tarcza siê nie grza³a, opory toczenia spad³y do zera a auto dalej ci±gnie... Cholera. Zamiana kó³ - ci±gnie w prawo. Uff. Ulga. Wszystkiemu winna ¶ciêta opona. Zacz±³em szukaæ pary opon 14C na przód i wlaz³em w kana³ aby montowaæ pneumatykê. Zrzuci³em tylne ko³a i .... Kurde, trzy kapcie jednakowe a czwarty niejednakowy. Bie¿nik minimalnie inny, ale inny.. No niech to... Faja w zêby i rozpoczynam knucie. Jako ¿e trzy oponki w idealnym stanie i do tego radialne - przerzucê dwie na przód, trzeci± na zapas a na ty³ kupiê komplet o grubym bie¿niku najlepiej klocki które pomog± wygrzebaæ siê w mokrym terenie. Plan dobry, ale ceny ju¿ nie bardzo. Znalaz³em nalewki w cenie 180 z³/sztuka i na ty³ nada³y by siê idealnie, ale ksiêgowy siê odzywa.... Mo¿e z racji bli¼niaków skusiæ siê na tañsze z osobówek? Stówka czy dwie zostan± w kieszeni i bli¼niaki roz³o¿± ciê¿ar, ale co bêdzie na krawê¿niku??? Wytrzymaj± czy nie? I tak sobie knujê. Z bli¼niakami jest ten problem ¿e bie¿nik musi mieæ identyczn± wysoko¶æ na obu bli¼niaczych ko³ach bo je¶li jeden bêdzie ni¿szy - b³yskawicznie siê zedrze. Do tego na wszystkich czterech musi byæ jeden wzór bie¿nika. A taki kompet 4 opon do¶æ ciê¿ko trafiæ w¶ród u¿ywek. Ceny nowych nie zachêcaj±....
I takie to dylematy prze¿ywam spawaj±c uchwyty poduszek.. Jutro autko zjedzie z kana³u i czas bêdzie przygotowaæ siê do wyjazdu na Poznañ. A tam bêdziê siê dzia³o..... Oj bêdzie.

http://allegro.pl/195-r14...2268043975.html

BiG Team - 2012-04-11, 23:01

Arku, spotkanie kilku kamperków w Stêszewie na Orlenie w pi±tek ok. 14.30 :spoko
jarekzpolski - 2012-04-11, 23:19

ta jest tania, tyle ¿e trochê sobie pole¿akowa³a i trochê w±ska.
http://opony1.com/product...118cd35244b363d

taniej ni¿ ta chyba siê nie da, ale chyba za stara...
http://opony1.com/product.php?id_product=14133

Zadzwoñ do nich. Mo¿e co¶ wykopi± ? Przynajmniej nie je¿d¿one. Nalewki ciê¿kie s± i jak partacko nalane to pó¼niej le¿± na poboczach strzêpy tych wynalazków...

¦wistak - 2012-04-13, 07:25

BiG Team napisa³/a:
Arku, spotkanie kilku kamperków w Stêszewie na Orlenie w pi±tek ok. 14.30 :spoko

Oj, ja dopiero ok. 13,00 wyje¼d¿am z Legnicy..

Wieluniak_1 - 2012-04-23, 18:41

¦wistak ,jaki masz rozmiar opon (w tek¶cie nie widzê, ...). Ja w ostatni pi±tek kupi³em Goodyear cargo 185/75/14c za 250 sztuka nówka, z tego roku produkcja.
Co do nalewek, to fakt wytrzymuj± ok 50 -60 procent nowej, ale te¿ maja taki stosunek cenowy (przynajmniej w ciê¿arowych i autobusach).

Rockers - 2012-04-28, 07:36

te¿ tak my¶lê i¿ warto przenie¶æ ten w±tek do nowego dzia³u oddzielaj±c temat od ma³ej milki :spoko
janusz - 2012-04-28, 12:41

http://www.camperteam.pl/...aa61b1f0#280159
fraglesi - 2012-05-02, 18:10

jarekzpolski napisa³/a:
¦wistak napisa³/a:
...mam uszkodzon± d¼wignie "ssania"

Pozdrawiam
Jarek

A czy te¿ mogê siê u¶miechn±æ ?

A co do g³o¶no¶ci silnika to jak siê nie przekracza 80 km/h i nie do¶æ ¿e ma³o pali to jeszcze da siê spokojnie ¶piewaæ za kierownic± i s³yszeæ w³asne my¶li, a za oknami ¶wiat powoli siê przesuwa niczym morze widziane z mostka kapitañskiego ;-) Czysta poezja!

Zrobi³em swoim LT w ci±gu ostatniego roku prawie 10.000 km, nawet w zimie he he he

jarekzpolski - 2012-05-04, 19:46

a ja chyba zaczynam siê po prostu przyzwyczajaæ. W ostatnim tygodniu zrobili¶my oko³o tysi±ca kilometrów i ju¿ mi tak nie przeszkadza jak na pocz±tku.
Dzieci ogl±daj± bajki w s³uchawkach, a jak nie ogl±daj± to potrafi± zasn±æ i spaæ :shock:

Wci±¿ jednak przyzwyczajam siê do prêdko¶ci. Jak blokowa³em zakopiankê napieraj±c na trójce pod My¶lenicami, to jako¶ mi by³o g³upio....Odwracam g³owê w prawo jak mnie wyprzedzaj±, ¿e niby co¶ w radiu poprawiam :mrgreen:

Dzisiaj by³o ¶miesznie jak siê wdziera³em gdzie¶ w okolicach Czorsztyna. Wzniesienie mia³o 17%. Musia³em wrzuciæ 2-kê. Zaatakowa³ mnie skuter i czai³ siê za zdarzakiem, ale szybko skoñczy³ mu siê tlen. ¦ciana dymu go odrzuci³a :mrgreen:

Fragles daj adres na PW to po¶lê co mam, ale wiêkszo¶æ jest w tym linku który wkleja³ ¦wistak.

STRUSIEC - 2012-05-06, 15:36

Witam. przeczyta³em od deski do deski. Wyrazy uznania dla wszystkich lt kowych kamperowców. Zal tylko ¿e nikt o t4 tak ³adnie nie pisa³. :ok
Leo2 - 2012-05-06, 17:17

Witam LT-ki! Ja siê nie przejmujê prêdko¶ciami ani ogonem za mn±. Jadê swoim tempem. Nikt siê nie denerwuje, jak mnie wyprzedzaj± to nieraz pozdrawiaj±. Po Polsce nie je¿d¿ê, tylko 20 km bo tyle mam do granicy. Wcze¶niej ju¿ zwiedza³em co siê da³o. Wolê S³owacjê, Wêgry i ca³e po³udnie. Z ¯ywca mam bli¿ej do Egeru ni¿ np do Wroc³awia. A poza tym tam jest wiêksza kultura na drogach. Polacy od paru lat dopiero pozamieniali konie i furmanki na samochody, dlatego mamy taki horror na drogach.
¦wistak - 2012-05-06, 18:45

Czas opisaæ wra¿enia....
Na liczniku przyby³o trochê kilometrów, zbiornik paliwa wyp³uka³y z³otówki, kibelek odkazi³a chemia, zbiorniki wyczy¶ci³a ¶wie¿a woda a lodówkê gorza³ka. S³uch trochê przytêpia³, prawa noga zel¿a³a a rampa siê podnios³a. Autko spisuje siê na medal! Ale od pocz±tku....
Po zrobieniu hamulców opory toczenia spad³y do zera co odbi³o siê na spalaniu (jest teraz w granicy 10 l/100 km czyli akceptowalnym poziomie) oraz - co wa¿niejsze - na prowadzeniu siê autka. Mo¿na spokojnie pu¶ciæ kierownicê i nie obawiaæ siê o ¶ci±ganie. Pomog³a w tym te¿ kontrola geometrii, wymiana koñcówek i przek³adka opon. Bezpieczeñstwo poprawi³y te¿ nowe reflektory (cena by³a zabójcza - 30 z³/sztuka za fabrycznie nowe, gdybym mia³ wiêcej pieniêdzy móg³bym kupiæ u¿ywki po 50 z³/sztuka) Ale najwiêksz± poprawê komfortu i jako¶ci podró¿owania uzyska³em dziêki zamontowaniu pneumatycznego zawieszenia. Trochê przewrotnie kupi³em poduszki o ma³ej ¶rednicy i du¿ym skoku (trzy ba³wanki) co troszkê skomplikowa³o monta¿ i zmusi³o do napompowania 4 atmosfer, ale efekt przerós³ moje oczekiwania. Skuter wieziony daleko za tyln± osi± jest zupe³nie nieodczuwalny, autko buja siê piêknie choæ nie za mocno. Garby spowalniaj±ce pokonuje ¶piewaj±co, nic nie dzwoni na tarkach a ma³ych dziur w ogóle nie zauwa¿am (po czê¶ci dziêki zdublowanemu zawieszeniu, a po czê¶ci dziêki bli¼niakom). Silniczek krêci chêtnie choæ wysoko, ale z dokumentacji fabrycznej wynika ¿e obroty te s± dla niego norm±. Jak dowiedzia³em siê z wikipedii jest to silniczek golfa 1,6D z do³o¿onymi dwoma cylindrami. Silniczki te by³y tak wdziêczne ¿e z czasem Volvo zastosowa³o je do osobówek, gdzie zyska³y uznanie i dobr± opiniê. Z czasem nawet o silniczku tym zaczêto mówiæ ¿e jest to twór Volvo zastosowany do LT. Ot pokrêtne drogi s³awy. Nie jest dla mnie zbyt istotne kto by³ pomys³odawc± czy konstruktorem, wa¿ne jest za to ¿e odpala od pierwszego, nie grzeje siê, nie dymi i nie bierze oleju. Skrzynia biegów króciutka, pierwszego biegu praktycznie siê nie u¿ywa, choæ w terenie mo¿e siê przydaæ do wyci±gania zakopanego traktora :lol: Uk³ad przeniesienia napêdu ma ju¿ swoje lata, swoje wady i zalety. Most nie ha³asuje ani nie cieknie ale jest strasznie wolny. Próbowa³em znale¼æ zamiennik ale chyba zdecydujê siê siê na przeróbkê starego - komplet zêbatek kosztuje tyle co u¿ywany most, a po rozebraniu i z³o¿eniu bêdê wiedzia³ co w ¶rodku piszczy.... I na kolejnych hamulcach oszczêdzê, i pneumatyki nie bêdê musia³ znowu montowaæ od pocz±tku..... Same plusy dodatnie, ale i tak ponad 1000 z³otych bêdzie trzeba wydaæ.. Do tego chyba siê skuszê na opony 195 o 80% stosunku szeroko¶ci do wysoko¶ci. Znalaz³em nalewki o ciekawym bie¿niku. Zastosowanie szerokich opon doda mi kolejne kilka procent prêdko¶ci. W LT stosowane by³y opony 185 i 195, wiêc wybiorê szersze, a co za tym idzie i wy¿sze. Odrobinkê.... raptem 5%, ale w dobr± stronê :szeroki_usmiech ...
A jak przebiega³o kamperowanie? Rewelacyjnie! Miejsca zbyt wiele nie ma, ale wystarcza na wszystko. Podczas pakowania zdziwili¶my siê z ¿oneczk± jak wiele jest szafek i szafeczek w których mo¿na upchaæ ró¿no¶ci. Trochê ma³o jest pó³ek, ale nad tym ju¿ pracujemy. Okaza³o siê ¿e szafa - choæ malutka - spe³nia swoje zadanie. Problem jest jedynie z butami, ale ¿ona znalaz³a ju¿ na nie miejsce. By³a awantura, bo po co mi lewarek czy trójk±t ostrzegawczy w szafce3 która idealnie pasuje na buty??? Wyrzuci³em wiêc kliny i pojechali¶my w teren.... Buty by³y, ale poziomu ju¿ nie wiêc wrócili¶my po kliny a na buty ¿ona bêdzie szukaæ miejsca. Jak znam ¿ycie pewnie znajdzie, ale na kliny, lewarek i trójk±t. kobiety..... ¯adnego szacunku dla ¿elastwa.....
Odkryciem wyjazdu by³ p³yn Ajax z dodatkiem sody. Fantastycznie domy³ drewniane elementy. Teraz wystarczy odrobina pieszczot i bêd± wygl±da³y na 20 lat m³odsze. Jak im odj±æ lat? Wci±¿ siê waham. Z jednej strony chêtnie zrobi³bym nowe fronty, z drugiej za¶ oznacza³oby to w efekcie koñcowym konieczno¶æ zrobienia od nowa wszystkich mebli bo kolorystyki nie dobiorê. Tak wiêc o wyborze konkretnego rozwi±zania zadecyduje efekt eksperymentu z lakierobejc±......

szymek1967 - 2012-05-06, 22:15

¶wistak ,
a ty dopie¶ci³e¶ swego rumaka w koñcu,e ? :szeroki_usmiech

ps. do czwartku jecha³e¶ z tym koksem chiba :lol:
tera b³yszczy siê jak psu ....zêby :-P

¦wistak - 2012-05-07, 08:02

Troszkê dopie¶ci³em, ale przed nami jeszcze daleka droga. Tapicerka, elektryka, zas³onki, firanki ... Jako mê¿czyzna zawsze uwa¿a³em ¿e firanki to babski wymys³, ale muszê przyznaæ racjê ¿oneczce ¿e te drobiazgi nadaj± ka¿demu wnêtrzu domowego ciep³a....
szymek1967 - 2012-05-07, 13:37

te¿ mam firanki w oknach, mam tak¿e obrusik na stole i dywaniki w kibelku :mrgreen:
ps. taka namiastka domku,musi byæ mi³o i przytulnie :roza:

ps2. jednak najwazniejsza jest atmosfera :spoko

¦wistak - 2012-05-07, 17:07

I zapas Hepatilu na zloty....
BiG Team - 2012-05-07, 17:24

i 2KC...
arrtur - 2012-05-07, 19:05

no dobra, to i ja swojego odkopie

ostatnio kamperowalem autem pt... Kia Venga :) ale stanac nie mozna i lazienki nie ma
pomijajac ze ja rozbilem wracajac

PS
ale fajnie wyglada wskazanie sredniego spalania 4 l / 100 km przy predkosci kamperowej

szymek1967 - 2012-05-07, 20:35

4 l na setkie ,te¿ mi .... :-/

ps. ¶wistak je¿dzi na oleju z frytek ,o ! i to jest wyczyn 8-)

Jerzyk - 2012-05-08, 14:24

nie, ¿eby oraæ serce zranione, ale mo¿eby wymalowaæ z tego Milkê 3 ?
pozdrawiam J

Jerzyk - 2012-05-08, 14:25

nie doda³o siê :http://moto.allegro.pl/camper-setra-i2303401737.html
miciurin - 2012-05-08, 21:25

¦wistak napisa³/a:
... Jako mê¿czyzna zawsze uwa¿a³em ¿e firanki to babski wymys³

A ja w³a¶nie zdj±³em firanki do prania i chyba tak ju¿ bez nich zostanie bo autko wydaje siê nam jakie¶ wiêksze :mrgreen:

¦wistak - 2012-05-11, 20:54

Firanek jeszcze nie ma, ale wzi±³em siê za odnawianie mebli. Okaza³o siê jednak ¿e fornir jest zbyt g³êboko zniszczony i szlifowanie, lakierowanie i pieszczenie nie daje oczekiwanego rezultatu. Stó³ uda³o siê odnowiæ, ale mebelki bêdzie trzeba oklejaæ. Zacz±³em szukaæ laminatów jako ¿e ostatnie samoprzylepne tapety jakie zna³em wykonane by³y z papieru a ich jako¶æ - nêdzna. Nie znalaz³em jednak niczego ciekawego i uda³em siê do sklepów aby pomacaæ co tam maj±. Kupi³em troszkê tapety na próby, troszkê folii, troszkê tego i owego. Próby na meblach wysz³y bardzo obiecuj±co, ale robota mozolna, sprawdzi³em wiêc co warte s± inne folie. Oto efekty.... Oczywi¶cie to dopiero pocz±tek, mam jeszcze inne kolorki....
szymek1967 - 2012-05-11, 20:59

¶wistak,
jed¿ z bejc± :szeroki_usmiech

¦wistak - 2012-05-11, 21:11

Próbowa³em z bejc± i z lakierobejc±, ale fornir jest zbyt zniszczony. Musia³bym heblowaæ, a nie ma przecie¿ co... Obrze¿a wykonane z twardego drewna odnowi³y siê piêknie i po pokryciu lakierobejc± wygl±daj± wyj±tkowo dostojnie, ale tylko obrze¿a. P³aszczyzny bêdê musia³ okleiæ. Strasznie mozolna zabawa z idealnym dopasowywaniem do wnêtrza obramowania, ale jako¶ idzie....
szymek1967 - 2012-05-11, 21:25

oddaj wiê blat do renowacji starych mebli i antyków, tam wypiaskuj± :mrgreen:

ps. powodzenia i nie zra¿aj siê zbyt szybko 8-)

Jawor_ki - 2012-05-12, 08:32

Nie wiem jakie masz do¶wiadczenie w laminowaniu oraz jakie masz mo¿liwo¶ci techniczne, ale je¶li chodzi o materia³y to laminaty mo¿esz kupiæ w firmie ABET laminaty. Jest to dystrybutor-hurtownik ,który sprzeda Ci równie¿ jedn± sztukê. Wybór maj± szeroki wiêc jest z czego wybraæ. Chc±c obni¿yæ koszty mo¿esz próbowaæ zakupiæ laminat "na lew± stronê" . Wtedy wybór kolorów jest znikomy ale cena to 30% wyj¶ciowej. :spoko
¦wistak - 2012-05-12, 20:38

Dziêkujê ¶licznie za informacjê. Zakupi³em ju¿ jednak okleinê i z ni± bêdê siê bawi³. Po przemy¶leniu s±dzê ¿e zda egzamin - brzegi s± chronione prze wystaj±ce ramki, wiêc raczej nie bêdzie odchodziæ. Do¶wiadczenia wykaza³y ¿e po odpowiednim przygotowaniu pod³o¿a i potraktowaniu okleiny opalark± - trzyma bezb³êdnie. Informacjê o laminatach wykorzystam pewnie gdy ¿oneczka stwierdzi ¿e skoro fronty drzwiczek takie ³adne to czas siê wzi±æ za resztê....

Eksperymenty maj± to do siebie ¿e trzeba czekaæ. Pod³o¿e przygotowaæ nie jest tak szybko, co¶ musi wyschn±æ, przeschn±æ, odtajeæ... Co w tym czasie robiæ? Ano mo¿e okleiæ auto z zewn±trz??? Pobawi³em siê znowu i ju¿ jestem za pó³metkiem...

¦wistak - 2012-05-12, 20:43

To chyba pójdzie do likwidacji... Chyba troszkê za pstre... Jak uwa¿acie?
andreas p - 2012-05-12, 21:47

Nie nie zostaw troche kolorku bedzie ladniej :spoko
jarekzpolski - 2012-05-13, 20:41

jest super ! Zostaw to !
Ja oryginalnie chcia³em ca³ego okleiæ foli± z motywem ró¿owego s³onia na ¿ó³tym tle, ale zabi³a mnie cena za m2 oklejania i wymóg ¿e blacharka ma w nienagannym stanie. Jak znajdê foto projektu to wklejê. Zobaczysz ¿e to co masz na razie to skrajny konserwatyzm :mrgreen: w porównaniu co chcia³em mieæ u siebie ale kto wie, kto wie, mo¿e jeszcze wrócê do tego pomys³u.
Tak z innej beczki ¦wistaku: wymieni³em koñcówki wtryskiwaczy. 60 PLN za sztukê + 25 robota (da³em fachowcowi bo trzeba ustawiaæ na p³ytkach) = 85 PLN x 6 sztuk. Serdecznie polecam w 20 letnim dieslu je¿eli nie by³y robione. Jestem zachwycony now± prac± silnika (du¿o ciszej) i dynamik± (oczywi¶cie w realiach VW LT). Spo¿ycie ON te¿ ma spa¶æ, ale to dopiero sprawdzê. Na razie i tak jest super !

ARCADARKA - 2012-05-13, 20:48

Arku ,no mi osobi¶cie ,siê nie podobuje ,chyba ,¿e zapu¶cisz w³osy ,nie bêdziesz ich my³ czyli t³uszcz na g³owie i koniecznie dzwony :haha: :haha:
jak ty bêdziesz wygl±da³ w tej pstrokatej blaszance :-/ :-/ :-/ :-/
buziaki :-P :-P

WINNICZKI - 2012-05-13, 21:12

Autko weso³e ,ale czy ³adne :-/ Mo¿e by tak bardziej wystylizowaæ wzór pod k±tem epoki z jakiej pochodzi ten pojazd i nakleiæ pasy na boku podobne do BURSTNER-a, czy KNAUS-a Zrobiæ co¶ ,¿eby to autko wygl±da³o elegancko. :) :)
¦wistak - 2012-05-13, 23:39

Do wystylizowania trzeba talentu, a u mnie go brak. Ma byæ weso³y i troszkê bardziej kolorowy. Do tego folia ma zas³oniæ wszelkie braki i odwróciæ uwagê od niedoskona³o¶ci.

Dzi¶ mia³em zakoñczyæ "dzie³o", ale... Lodówka w domu powiedzia³a "¿egnaj" i ca³y dzieñ spêdzi³em na poszukiwaniach nowej. B³±d taktyczny polega³ na tym, ¿e na poszukiwania zabra³em te¿ ¿oneczkê... B³±d. Du¿y b³±d. No ale lodówka ju¿ w domu. Okaza³o siê ¿e teraz bêdzie trzeba robiæ kuchniê równie ³adn± jak nowa lodówka..... Chyba zapakujê kamperka, zgubiê telefon i gdzie¶ w lesie dokoñczê remoncik kamperka....

jarekzpolski - 2012-05-14, 09:47

pod±¿a³em tym samym tokiem rozumowania. Nie ma siê co stylizowaæ na powa¿nego kampera, bo i tak siê nie uda. To nich przynajmniej bêdzie ¶miesznie. Moje projekty (na oknach siateczka, tak jak reklamy w autobusach):

¦wistak - 2012-05-14, 09:52

Ten ¿ó³ty bardzo gustowny, a szary... Ju¿ mi siê znudzi³y szaro¶ci....
Nawet tu widaæ ¿e szary to typowy wó³ roboczy do wo¿enia gruzu, a ten ¿ó³ciótki ma zupe³nie inny.... Brakuje s³owa... Manifest???? Taki wesolutki.....

P.S. Dopiero na tych zdjêciach zobaczy³em ¿e mamy identyczn± czê¶æ górn± - chyba z jednej formy...

szymek1967 - 2012-05-14, 10:01

¶wistak,
a moe by tak w barwy narodowe go ubrac,e ?

ps. podkre¶lilo by to tozsamo¶c narodow± ,zw³aszcza na wyjazdach zagranicznych 8-)

darboch - 2012-05-14, 10:28

szymek1967 napisa³/a:

dok³adnie i oczywi¶cie centralnie orze³ albo lepiej jeszcze po jednym z ka¿dego boku :bajer

MILU¦ - 2012-05-14, 11:50

darboch napisa³/a:
szymek1967 napisa³/a:

dok³adnie i oczywi¶cie centralnie orze³ albo lepiej jeszcze po jednym z ka¿dego boku :bajer

I boczny numer taktyczny .........102 :wow ..........nie zapomnij o odciskach ³ap .........szarika :-P

Arku .............nie daj siê zwariowaæ

¦wistak - 2012-05-14, 14:45

Wczoraj w czasie poszukiwañ lodówki znalaz³em szablon do malowania... Piêkny Ci on by³, tylko my¶lê po co mi on. Przypomnia³em sobie jednak ¿e w piwniczce mam dwie puszki fioletowego spray'u. No i kupi³em szablon.... Da³em dychê, ale prze¿yjê. Chyba....
arrtur - 2012-05-14, 14:47

hehe, to i ja opowiem moja historie o naklejkach...

format17/15cm z napisem DIESEL i pare innych podobnych typu Kuhlschrank serviss
lacznie moze z 5 -7 sztuk , juz nie pamietam

ich wykonanie zajelo... 4 miesiace

generalnie wiem ze zlecenie za pare zlotych to nie zlecenie tylko problem, i najgorszym jest jak nie wiadomo czego klient chce ( cale zycie sie tym zajmowalem) wiec bardzo dokladnie choc odrecznie napisalem wszystko na kartce, srednio sprawnemu operstorowi przygotowanie wszystkiego powinno zajac jakies 15-20 minut ( wtedy to nawet sie oplaca)

problem w tym, dwie firmy na poczatku co to robia "nawet jedna sztuke i od reki" nie odezwaly sie w ogole, kolejna firma po dwoch dniach wyceniania przyslala koszt 500 zl...
kolejna nie odezwala sie poczatkowo w ogole, wiec nastepna podsylala mi ze trzy razy cos co nie mialo nawet podobnych formatow( napisanych wyraznie na rysunkach) i na koniec sie obrazili, po poltora miesiaca oezwalasie firma nr 3 i... srednio z czestotliwoscia raz na poltora tygodnia podsylali mi cos co nie odpowiadalo przekazanym zalozeniom ale za kazdym razem dokladali a to dobry format, a to prawidlowy font a to poprawke sprzed trzech maili....

i juz po tych kilku miesiacach stalem sie posiadaczem paru naklejek za 180 zl
( z czego jedna nadal nie jest w przekazanym formacje ale po tylumiesiacach juz sam zapomnialem jaka miala byc okazalo sie w praniu ze zrobili zle)

poddalem sie nie bede mial naklejki

pozdr

arrtur - 2012-05-20, 21:42

Swistak,
jesli jeszcze zastanawiasz sie nad tymi oponami o ktorych pisalismy to na teraz moge podzielic sie wstepnymi wrazeniami bo je kupilem.

Generalnie rysunek bieznika mistrzostwo swiata jak na takie opony, glebokosc w miejscu wzmocnien 5 mm, a w miejscu gdzie maja robic na luzniejszej nawierzchni 9 mm. Miesznka miekka M+S, obwod 210-211 cm przy tym rozmiarze.

Wstepnie tyle bo na razie zalozylem i nei wywazalem. Przejade sie , uloza sie, to dopiero pojade na wywazenie zeby po pic razy nie jezdzic i dam ew znaka jak sie wywazaja.

poozdr

¦wistak - 2012-05-21, 00:23

O których oponkach piszesz?
O tych: http://allegro.pl/opony-d...2351622803.html
czy o tych: http://allegro.pl/opony-l...2351622519.html
lub tych http://allegro.pl/195-14c...2356444551.html

arrtur - 2012-05-21, 12:50

¦wistak napisa³/a:
czy o tych: http://allegro.pl/opony-l...2351622519.html

to te

pozdr

¦wistak - 2012-05-27, 22:59

Póki co wstrzyma³em siê z zakupem, bo wci±¿ auto sakramencko wolne... Szukam szybszego mostu ale nie mogê znale¼æ. Chcia³em kupiæ nowe zêbatki i przyspieszyæ stary most (robi±c przy okazji przegl±d) ale te¿ ciêæko do takiego dziadka znale¿æ. Pomy¶la³em wiêc o felgach 16 cali skoro i tak muszê kupiæ opony... Oczywi¶cie te¿ nie mogê znale¿æ. Tak wiêc w ramach poprawy nastroju troszkê odnawiam wnêtrze. Mebelki ja¶niejsze i optycznie wiêcej miejsca. Tapicer da³ mi termin na po wakacjach, wiêc poduchy jeszcze troszkê poczekaj±, ale ju¿ wizja kolorystyki jest.... Zaczyna robiæ siê ca³kiem przytulny.....
papamila - 2012-05-28, 07:55

Arek,
jak mu dasz 16" to ca³kiem moc straci

¦wistak - 2012-05-28, 08:13

Biegów mam piêæ wiêc bêdzie wiêcej machania i mo¿e czasem bêdzie trzeba u¿yæ jedynki (w tej chwili bieg pierwszy bieg jest w ogóle nie u¿ywany), czasem pod górkê zredukowaæ do czwórki... Przy obecnym prze³o¿eniu przy 3000 obrotów jadê 75 km/h. Ekonomia ¿adna a ha³as bardzo mêcz±cy. Z moich obliczeñ wynika ¿e po takiej zmianie zyskam ok. 15-17% (zale¿nie od zastosowanych opon) prêdko¶ci, co powinno mi wystarczyæ.... Silniczek jest elastyczny i wcale nie taki s³aby jak mog³oby siê wydawaæ, rzadko muszê redukowaæ nawet pod ostr± górkê, a na pi±tce mogê jechaæ poni¿ej 30 km/h...
Wiem ¿e powolna jazda nam przystoi (nawet zamówi³em u W³odzia gustown± naklejkê), ale przy 3000 ha³as jest wyj±tkowo mêcz±cy, z kolei przy 2500 gdzie jeszcze jest w mirê komfortowo prêdko¶æ jest tak ma³a, ¿e wrêcz niebezpieczna dla innych u¿ytkowników.

jarekzpolski - 2012-05-28, 10:14

¦wistak napisa³/a:
...Przy obecnym prze³o¿eniu przy 3000 obrotów jadê 75 km/h...

To faktycznie masz bardzo wolne mosty (no ale to podobno mia³a byæ wywrotka...).
Po wymianie wtrysków, przy 3000 mam ok 95-100 (wzkazówka trochê skacze, a GPS jest niedok³adny :szeroki_usmiech ). Wcze¶niej nie chcia³ sie wkrêcaæ do tych obrotów.
Na kierownicy pojawi³y siê 3 sznyty (wyprzedzi³em 3 tir-y :mrgreen: )

Zanim zainwestujesz w felgi sprawd¼ ilo¶æ miejsca z przodu. Ja mam 215/80/R14 C i miejsca jest na styk (szczególnie na skrêconych ko³ach). A Ty chcesz tam 16-ki wcisn±æ ?

¦wistak - 2012-06-03, 23:50

Rozwa¿am za³o¿enie 16 tylko na ty³. Niby powinienem wtedy woziæ dwa ko³a zapasowe, ale tak na dobr± sprawê zapas potrzebny jest tylko na przód. W razie W do wulkanizatora dojechaæ mo¿na na po³owce bli¼niaka....

Du¿a Milka wróci³a do domu troszkê zmêczona wiêc bêdê musia³ teraz uwagê podzieliæ na dwa auta. Zasadniczy plan jest taki aby ma³± Milkê zostawiæ wy³±cznie dla nas, za¶ du¿± wynajmowaæ. Oznacza to ¿e du¿a ma pierwszeñstwo bo sezon w pe³ni, a ma³a jest wci±¿ spakowana i gotowa do wyjazdu. Przy du¿ej nie ma du¿o roboty - troszkê posprz±taæ, podokañczaæ ogrzewanie które poprzedni w³a¶ciciel zacz±³ montowaæ, od¶wie¿yæ wygl±d zewnêtrzny.... Poæwiczy³em na Ma³ej Milce ró¿nego rodzaju folie samoprzylepne i niestety za darmo nie ma nic. Jako¶æ kosztuje i tyle. Tanie folie s± dobre na podk³ad, ale do wzorów nadaje siê wy³±cznie folia wylewana. Zdobyt± wiedzê wykorzystam do od¶wie¿enia du¿ej Milki.
W ubieg³ym tygodniu by³em na targach w Poznaniu. Musia³em siê troszkê podci±gn±æ w zakresie maszyn i urz±dzeñ do obróbki metali. Przywioz³em wyciête plazm± bajerki które po zabezpieczeniu trafi³y na Mini Milkê.....

jarekzpolski - 2012-06-04, 10:15

no, no, te panienki proszê Pana s±....nieco dwuznaczne :mrgreen:
Ty wiesz ¿e w Dojczlandii robi± TO w kamperach zaparkowanych na le¶nych parkingach? Jak by Ci zapuka³ kiedy¶ kierowca TIR-a z bobrem na klacie to nie b±d¼ zdziwiony :mrgreen:

Zostaw ten znaczek VW! Jak by¶ mu duszê wyrywa³....

¦wistak - 2012-06-04, 10:42

WV zosta³, ale w tle. To zdjêcia z przymiarek. Co do kierowców TIR... No, chyba dam sobie radê. Chyba.... A je¶li nie???? No có¿. I tak ju¿ zamontowane wiêc za pó¼no...

Wiele siê dzieje, ale to dobrze. Dzi¶ prowadzê du¿± Milkê do Z³otoryi, zrzucam ko³a, robiê przegl±d podwozia. Pó¼niej zostawiê j± tam aby kolega przygotowa³ blachy do oklejania. Ja za¶ szybciutko wracam do Mini Milki i koñczê mebelki. Zosta³o mi to co najtrudniejsze, ale na samych frontach skoñczyæ nie mogê. Po odnowieniu wygl±daj± super i brzydko kontrastuj± z reszt±.... Tak wiêc zakres remontu siê poszerza, ale jak robiæ to robiæ.
Ojciec mnie namawia aby jeszcze popracowaæ nad silnikiem. Jest bardzo zafascynowany ró¿nymi metodami podnoszenia sprawno¶ci silników i namawia mnie na zrobienie uk³adu zasilania przegrzan± par± wodn±. Koszt niewielki a potencjalne oszczêdno¶ci warte grzechu. Ciekawe czy kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenia z tymi uk³adami?

cichy - 2012-06-04, 10:59

¦wistak napisa³/a:
........ robiê przegl±d podwozia........

po co ten przegl±d :?: chyba Milka nie zrobi³a zbyt wiele kilometrów od poprzednich serwisów

jacekiagatka - 2012-06-04, 11:04

z tego co wiem to STAN jest ju¿ na koñcówce z monta¿em parowozu do kampera. :spoko
¦wistak - 2012-06-04, 11:50

Przegl±d przy okazji wymiany felg. Skoro ju¿ bêdzie na kanale - przejrzeæ trzeba. Ot - taki wiosenny przedsezonowy przegl±d. Ale to dotyczy du¿ej Milki, a ten w±tek po¶wiêcony jest Mini Milce. Nie potrzebnie miesza³em w±tki :wyszczerzony:

Co do uk³adów podawania przesyconej pary wodnej - parowóz to to nie jest, ale wiele osób wspomaga siê takimi uk³adami. Szczególnie w starych wolnoss±cych dieslach. Zobaczymy, inwestycja niewielka, trochê zabawy... Temat mêczy mnie od ³adnych paru lat, zarzuci³em go jednak bo wydawa³ siê nierealny - podobnie jak zimna fuzja. Okazuje siê jednak ¿e zimna fuzja jest ca³kiem realna, a auta elektryczne (tak bardzo krytykowane przez wiele lat) nagle staj± siê super i hiper pod warunkiem ¿e na masce jest logo Leksusa czy Toyoty. Mo¿e podobnie bêdzie z uk³adem podawania pary? Tylko eksperyment mo¿e daæ prawdziw± odpowied¼.... Nie nastawiam siê na tak ambitne i technologicznie rozbudowane projekty jak zasilanie przez HHO, sprê¿one powierze czy inne alternatywne ¼ród³a napêdu, ale korci mnie troszkê sprawdziæ czy faktycznie koncerny paliwowe wprowadzaj± embargo na informacje o oszczêdzaniu paliwa czy te¿ to zwyk³e mity.

jarekzpolski - 2012-06-04, 12:48

fajnie ¿e zostawiasz poczciwego starucha LT-ucha. Bêdzie pole do wspólnych eksperymentów.

Tak przy okazji mieszania w±tków. Bêdziesz popycha³ temat czujnika poziomu gazu ?

¦wistak - 2012-06-04, 13:44

Tak. Czekam na zamówione podzespo³y. Pojecha³em na Targi miêdzy innymi ¿eby zasiêgn±æ jêzyka od fachowców, ale fachowcy zostali w laboratoriach, a na targach byli sami handlarze...
maszakow - 2012-06-04, 23:56

Arek...lachonarium na grillu... :confused zaostrzenie siê objawów kryzysu wieku ¶redniego...to gorsze ni¿ AMG na wlepce :-P
A co do paliw alternatywnych jest osobny w±tek na forum :) o parze wodnej te¿ by³o.

¦wistak - 2012-06-08, 21:42

Chyba gada³e¶ z moj± kobit±... Kaza³a zdj±c lachony....
maszakow - 2012-06-09, 01:06

nie musia³em - s± tak pretensjonalne ¿e same siê prosi³y na skup z³omu. jako ciekawostka do wyciêcia OK ale ¿eby eksponowac wynik to tylko i wy³acznie na dla IQ mniejszego ni¿ twoje, ¦wistaczku. :)
¦wistak - 2012-06-11, 10:26

No to skoro tamto nie³adne to poka¿ê co zrobi³em ³adnie. kilka zdjêæ mebelków nadszarpniêtych zêbem czasu.....
¦wistak - 2012-06-11, 10:31

W wolnych chwilach pobawi³em siê szlifierk±, pêdzlem i opalark± i oto efekty. Póki co zrobi³em fronty, ale gdy tylko skoñczê w domu schody i szafê - bêdê móg³ zaj±æ siê reszt± mebli. Zajmie to ze 2-3 dni....
¦wistak - 2012-06-11, 10:52

Szukaj±c narzêdzi znalaz³em termostat który kiedy¶ kupi³em na zapas do du¿ej Milki. No i jak go zostawiæ? Wytargowa³em z ¿oneczk± pó³ godzinki dla MiniMilki (tyle samo czasu zajê³o przekonywanie jej ¿e ani szafa ani schody nie uciekn± i ¿e do wieczora skoñczê przynajmniej szafê) i zrobi³em ch³odzenie lodówki. Zamontowa³em du¿e i ciche wentylatory z wbudowanymi termostatami, a dodatkowo regulowany termostat podaj±cy napiêcie dopiero po przekroczeniu ustalonej temperatury i troszkê dla bajeru pod¶wietlany wy³±cznik.... Du¿e wentylatory s± bardzo ciche, dodatkowo p³ynna regulacja obrotów zale¿nie od temperatury obni¿a poziom ha³asu do zera. Bimetaliczny termostat to bajer, ale te¿ i oszczêdno¶æ pr±du. A wy³±cznik? To ju¿ czysty bajer. ¯aróweczka pobiera niewiele mniej pr±du ni¿ wentylatory. Ale ¶wieci siê tylko wtedy gdy w ¶rodku gor±co.....
¦wistak - 2012-06-11, 11:01

¯eby nie by³o ¿e oszukujê ¿oneczkê... Szafê te¿ skoñczy³em. No, prawie skoñczy³em... Dobra, starczy tych wyznañ. Idê koñczyæ szafê bo jak ¿ona wróci z pracy i szafa nie bêdzie gotowa - czeka mnie g³ód i ch³ód.... A zosta³o trochê pierdó³: o¶wietlenie LED, wy³±czniki, ciche domykania, klamki, kilka pó³ek..... Kurde, sporo tego. Jak siê dobrze sprawiê to mo¿e pozwoli mi pogrzebaæ w Milce??? Spadam wiêc.
Do wieczora!

szymek1967 - 2012-06-11, 11:12

arek ,
widzê ¿e ty taki adam s³odowy II jeste¶ :mrgreen:

ps. dobrze ¿e moja zona tego nie czyta bo od razu wniosek wp³yn±³ by do s±du :-P

¦wistak - 2012-06-11, 21:28

Wieczór przyszed³, a ja wci±¿ w domu grzebiê. A wszystko za spraw± MiniMilki. W czasie odnawiania mebli ¿oneczka dostrzeg³a urodê dêbowych dodatków które zosta³y wielkim nak³adem pracy wyszlifowane i potraktowane kilkoma warstwami lakierobejcy. Cieszy³em siê ¿e siê ¿oneczce podoba, nie przewiduj±c nawet ¿e w swym pokrêtnym umy¶le ju¿ knuje jak by tu nowe umiejêtno¶ci mê¿a wykorzystaæ.... No i wykorzysta³a. W³a¶nie skoñczy³em montowaæ dêbowe porêcze. Oczywi¶cie jako cz³owiek leniwy nawet nie próbowa³em wywierciæ otworów prowadz±cych pod wkrêty. Jakie¿ by³o moje zdziwienie gdy poukrêca³em ³by owych wkrêtów.... Oczywi¶cie nie pêk³ pierwszy czy drugi lecz przedostatni. Dawaj wszystko mierzyæ od nowa, wytyczaæ nowe mocowania, szlifowaæ pobrudzone ³apami drewno.... ¯eby to jeszcze by³o na p³askim, ale skoro to porêcze to i schodów nie zabrak³o. Góra, dó³, góra, dó³..... A¿ choroby wysoko¶ciowej dosta³em. Ale chyba musia³o wyj¶æ ³adnie, bo ¿oneczka mnie od roboty odgoni³a i kaza³a si±¶æ do komputera co te¿ pospiesznie uczyni³em. A ¿oneczka maluje lakierobejc± i cieszy siê jak ³adnie drewno siê zmienia.....
Piêkny to materia³, choæ warsztat do obróbki trzeba mieæ. I mnóstwo do¶wiadczenia. Zawsze drewno omija³em szerokim ³ukiem, ale po ostatnich pracach zaczynam dostrzegaæ jego urok... Czy¿by to pierwsze oznaki staro¶ci???

maszakow - 2012-06-12, 01:12

taa...starzejesz siê Arku... coraz bardziej pod pantofel w³±zisz... :-P
Do drewna nie musisz mieæ du¿ego warsztatu, no chyba ze chcesz powierzchnie obrabiaæ.... ale tak to trochê podstawowej wiedzy przede wszystkim nt gatunku i wytrzyma³o¶ci, 2 udane projekty jeden spieprzony i ju¿ wiesz du¿o.

Slonio - 2012-06-15, 11:08

Witam.
Jestem tutaj ¶wie¿o zarejestrowany ale forum ¶ledzê ju¿ jaki¶ czas.

W tym w±tku pytali¶cie o mo¿liwo¶æ udostêpnienia w sieci materia³ów technicznych w wersji elektronicznej.

Mogê co¶ takiego zorganizowaæ, w sensie wystawiæ je w sieci dla wszystkich na jakim¶ darmowym serwerze.

Dysponujê szybkim ³±czem (64/8 MBit) i bez problemu gdzie¶ to mogê zrzuciæ (albo na swoim FTP, chomikuj lub jeszcze na innym serwerze).

Dla mnie te materia³y te¿ mog± byæ przydatne bo zainteresowa³em siê mo¿liwo¶ci± remontu na w³asne potrzeby vw LT.

jarekzpolski - 2012-06-15, 13:02

pewnie pojawi siê kwestia legalno¶ci posiadanych materia³ów, praw autorskich i takie tam ACTA w ogóle...
ja jestem za bo mam tego trochê i wiem ¿e siê przydaje. Niestety nie mam na to paragonu...

niech Mod zabierze g³os ! Grzesiu ?

Slonio - 2012-06-15, 13:42

Nie widzê ¿adnego problemu ¿eby dostêp by³ tylko na has³o. Has³o mo¿na podawaæ np. na priv.

Na innych forach na których zdarza mi siê pisaæ praktykuje siê podobn± formê.

¦wistak - 2012-06-16, 12:17

Zatem postanowione! Czekam na hase³ko i adres serwerka. Wrzucê co mam, ¶ci±gnê czego nie mam....
Slonio - 2012-06-18, 10:07

Witam po weekendzie bez komputera :)

Stwierdzi³em ¿e najpro¶ciej i najbardziej funkcjonalnie bêdzie za³o¿yæ chomika Chomik CamperTeam .

Chomik nazywa siê: CamperTeam
Has³o do przegl±dania chomika to: forumcamperteam
Zastanawiam siê nad form± udostêpniania. Czy bêdziemy do przegl±du udostêpniaæ chomika wszystkim (tak jak jest teraz) czy zrobiæ dostêp tylko na has³o a has³o podawaæ tylko u¿ytkownikom z forum (czekam na opinie).

Po has³o do modyfikacji plików proszê siê zg³aszaæ na pw.

@¶wistak
Za chwilê pode¶lê ci has³o na pw.

W razie chêci modyfikacji folderów itp. proszê pisaæ.
Poproszê admina ¿eby przyklei³ temat aby by³ widzialny dla wszystkich.

¦wistak - 2012-06-18, 11:07

Pliki ju¿ id±, ale nie mam mo¿liwo¶ci do³o¿enia dodatkowego katalogu VW
Slonio - 2012-06-18, 11:43

Testowa³em przed chwil± i na twoim ha¶le bez problemu mo¿esz dodawaæ foldery (w folderze ¶wistak zosta³ dodany folder VW).

Dla wiêkszej wygody mo¿na u¿yæ programiku do masowego wysy³ania plików na chomika (chomik box http://chomikuj.pl/ChomikBox.aspx )

jarekzpolski - 2012-06-18, 11:55

daj mi te¿ has³o.
Jak siê ogarnê z tym co mam, sprawdzê co wrzuci³ ¦wistak - do³o¿ê od siebie.

Slonio - 2012-06-18, 12:08

Posz³o na pw.

Tak jak napisa³em w mailu do ciebie my¶lê ¿e najrozs±dniej bêdzie zak³adanie w³asnych folderów (mo¿e z nickami z forum)

Pozdrawiam

jarekzpolski - 2012-06-18, 12:10

dosz³o, dziêki.
Slonio - 2012-06-18, 12:24

No problema.

Osoby chêtne do wrzucania proszone s± o pisanie do mnie po has³o.

Je¿eli chodzi o ¶ci±ganie z chomika to robimy to na koszt w³asnego transferu.

My¶lê ¿e przy du¿ym poziomie zaufania bêdê udostêpnia³ has³o administratora i w takim przypadku ¶ci±ga siê bez zu¿ycia w³asnego transferu (jako w³a¶ciciel).

Mankamentem tego rozwi±zania jest to ¿e maj±c has³o administratora z plikami mo¿e zrobiæ co zechce.

Trosze tutaj offtopujemy. Potrwa to do czasu jak odpowie mi administrator co zrobimy z fantem chomika. Mo¿e wtedy doczekamy siê w³asnego tematu dotycz±cego forumowego chomika.

Slonio - 2012-06-18, 15:42

Proszê o chwilowe wstrzymanie siê ze zrzucaniem rzeczy na chomika.

Rozmawiam z administracj± odno¶nie tego jakby to mia³o wygl±daæ i ¿eby nie wzbudzaæ niepotrzebnej poruty proszê siê wstrzymaæ.

Byæ mo¿e konieczna bêdzie zmiana formy ale to nie zale¿y odemnie tylko od administracji forum.

Przepraszam za zamieszanie ale nie chcê robiæ czego¶ na si³ê.

¦wistak - 2012-06-18, 22:21

OK. Ju¿ pouk³ada³em. Rano do¶lê resztê.
¦wistak - 2012-06-23, 01:31

Z nieukrywan± rado¶ci± informujê ¿e zakoñczy³em dzisiaj kolejny etap face-liftingu naszej MiniMilki....
¦wistak - 2012-06-23, 01:33

Remoncik by³ zaplanowany jako nisko-bud¿etowy, ale... darmo to i koñ nie pójdzie....

.

¦wistak - 2012-06-23, 01:49

Kilka elementów jest nowych... Instalacja elektryczna sprawi³a mi figla, tak wiêc s± nowe radioodbiorniki. Stolik równie¿ jest nowy - przynajmniej blat. Uda³o mi siê dorawæ ³adny kawa³ek konglomeratu i ju¿ jest blat jak z prawdziwego granitu. Stolikowi przyby³o z 5 kilo, ale mam zapas :mikolaj Ca³kowicie nowe jest ca³e o¶wietlenie - wszystkie ¼ród³a ¶wiat³a na 12V s± ju¿ w technologi LED, a jako ¿e kupuwa³em idealnie pasuj±ce rozmiarami oprawy ¶wietlówkowe - postanowi³em zostawiæ ¶wietlówki które pracuj± tylko na 230V. O¶wietlenie pod markiz± uzupe³ni³em o drobny patencik - pod ta¶m± LED naklei³em pasek folii odblaskowej. Ilo¶æ ¶wiat³a pod markiz± wros³a znacz±co. Wszystkie mebelki od¶wie¿y³em, choæ czê¶æ drewna musia³em wymieniæ. Pozosta³y mi jeszcze listwy przypod³ogowe, ale nie mogê znale¼æ niczego co by mi pasowa³o. Podobny problem mia³em przy ³±czeniu mebli z wyk³adzin± na ¶cianach. Nigdzie nie mog³em znale¼æ elastycznych æwieræwa³ków o szeroko¶ci 4-5 mm... Zrobi³em dzi¶ próby z w³asnym tworem i chyba bêdzie OK. Nowa jest tapicerka, firany i zas³ony. Nie ukrywam ¿e bardzo doda³y wnêtrzu uroku. Zrobi³o siê czysto i przytulnie.
Do zrobienia pozosta³ kibelek - dzieñ, mo¿e dwa - i najwiêksze wyzwanie - kabina kierowcy. Tu bêdzie siê dzia³o. Oj bêdzie.... Ca³y kokpit jest do wymiany lub odbudowy. Plastik zaczyna ulegaæ biodegradacji i chyba nic mu ju¿ nie pomo¿e. Nie mogê znale¼æ informacji czy kokpit od nowszego modelu bêdzie pasowa³..... Fotele te¿ ju¿ swoje najlepsze dni maj± ju¿ dawno za sob±. Bêdzie siê trzeba doktoryzowaæ z naci±gania kondonów na fotele, albo poszperaæ na szrotach. Na koniec zostawiam sobie "garba" którego ruszê przy okazji montowaniu uk³adu podawania pary. Ale to musi poczekaæ kilka tygodni. Sprawy zawodowe wzywaj±.... A ¿e w pracy mieszkam w MiniMilce - spieszy³em siê z robot±. Bardzo siê spieszy³em. Pewnie po¶piech z czasem wyjdzie w niedoróbkach, ale nic to. Najwa¿niejsze ¿e mój paniczny strach przed drewnem to ju¿ co¶ co by³o i nie wróci!
Jednak po powrocie z wyjazdu, po¶wiêcê trochê uwagi du¿ej Milce. Jest sprawna technicznie, ale jaka¶ tak brzydka i niedokompletowana. Mam ju¿ parê drobiazgów które poprawi± jej image, ale roboty jeszcze sporo. ¯ywica i mata, boczny baga¿nik, lakierek.... No bêdzie d³ubania. W ¶rodku te¿ parê drobiazgów które chcia³em przerobiæ ale brakowa³o czasu.... No ale to opowie¶æ na inny w±tek...

Andrzej 73 - 2012-06-23, 09:17

¦wistak napisa³/a:
Fotele te¿ ju¿ swoje najlepsze dni maj± ju¿ dawno za sob±.

Jak dasz radê podrzuciæ mi do Czêstochowy , to przerobiê i bêd± jak nowe.
Termin dostawy po 10.07.12 , gdy¿ teraz ¶migamy na CRO.

Slonio - 2012-06-23, 11:17

WOW, pojecha³e¶ ¶wistaku, LT-ek jak nówka :)
Kocer - 2012-06-23, 12:33

Za remoncik: wielkie brawa.

Wygl±da na to, ¿e (Z)Dolny ¦l±sk te¿ bêdzie mia³ swoj± Klinikê Zdrowego Campera?

WINNICZKI - 2012-06-23, 23:13

Fiu,..fiu..tera to on zacz±³ wygl±daæ :) . Na miejscu ¿onki samego bym Ciê nie pu¶ci³ :-P :spoko
¦wistak - 2012-06-24, 21:34

W³a¶nie siedzê sobie nad zalewem w Piotrkowie Trybunalskim. Niestety sam . Bêdê tu 2 tygodnie w pracy. Internet tylko w telefonie wiêc pisaæ du¿o nie bêdê co guziczki malutkie i trzeba siê zdrowo nameczyc ¿eby skleciæ jedno zdanie. Ale je¶li kto¶ bêdzie mia³ wieczorem ochotê na browara w moim towarzystwie zapraszam :)
arrtur - 2012-06-24, 21:55

bardzo zacnie!

co do kokpitu, masz jazde na zabawe wiec moze lepiej niz wymieniac na inny kawal blachy i czarnego plastiku wygladajacy jak tysiace innych... byloby obciagnac stary - skora, material, inne, troszke drewienka prawdziwego - pociagnac to na boczki i siedzenia, bylaby bajka.

samemu mi sie marzy chocby najprostrza jakosc seryjnego amerykanca z lat 80 tych - tym to sie zawsze chcialo robic inaczej niz z czarnego plastiku

niestety LT to auto hitle.. no dobrze, niemieckie, wiec finezji, polotu czy nawet estetyki :) raczej trudno szukac

( jak tam z predkosciami przelotowymi i maksymalnymi, cos pozmieniales w mostach/kolach?)

pozdr

CORONAVIRUS - 2012-06-24, 21:56

Arku ... dobra decyzja z rozja¶nieniem ¶rodka , ogólnie auto dostaje kolejne ¿ycie i to jest fajne ... jak ju¿ Ci samotno¶æ siê znudzi to zapraszam nad zatokê ... mamy tu z EKO kilka, nowych, fajnych "tajnych" miejscówek :spoko :spoko :spoko
jarekzpolski - 2012-06-26, 13:06

Piêknie to zrobi³e¶, Arku.
Zaskakuj±ce jak bardzo inn± zabudowê posiadasz, a niby auto to samo.

Deska (plastykowe elementy, bez blach) do LT u tego dilera którego juz Ci kiedys poleca³em - 350 PLN - wersja bez tacho. Z tacho - dodatkowe 200 PLN (szczerze mówi±c nie wiem o co chodzi z tym tacho, bo nie widzia³em jeszcze takiej wersji).

Ale je¿eli pójdziesz po ca³o¶ci i zdecydujesz siê na obci±gniêcie alcantar± z przeszyciami nitk± w kolorze nadwozia, wstawki z mahoniu i ga³k± biegów z ko¶ci s³oniowej - bêdê dopingowa³... :spoko

¦wistak - 2012-06-29, 07:25

Andrzej 73 napisa³/a:
¦wistak napisa³/a:
Fotele te¿ ju¿ swoje najlepsze dni maj± ju¿ dawno za sob±.

Jak dasz radê podrzuciæ mi do Czêstochowy , to przerobiê i bêd± jak nowe.
Termin dostawy po 10.07.12 , gdy¿ teraz ¶migamy na CRO.

Pewnie ¿e mogê! Jak wrócisz - zacznê Ciê napastowaæ....

Ko¶æ s³oniowa piszesz... A któr± ko¶æ mam sobie wyrwaæ aby zrobiæ te wstawki ? :mikolaj

Ogólnie obci±gniêcie tego co jest mog³oby wygl±daæ ca³kiem ca³kiem.... Nigdy tego nie robi³em i mam niez³ego stracha ogl±daj±c te "kr±g³o¶ci". Wymiana kokpitu to pó³ godzinki, jeden browar i po frytkach, ale to obci±gniêcie to co¶ co kusi... Nie, tego chyba nie dam rady zrobiæ sam. To jednak miejsce nara¿one na promieniowanie s³oneczne i byle czego tam zastosowaæ siê nie da. A jak porz±dny materia³ to i cena adekwatna i technika monta¿u wymagaj±ca warsztatu i umiejêtno¶ci. Chyba przyjdzie zamówiæ i wstawiæ fabryczn±.

Co do kó³ i przeniesienia napêdu - nie robi³em nic. Zwleka³em z decyzj± i w koñcu na nic siê jeszcze nie zdecydowa³em. Wkurza mnie to strasznie.

Rockers - 2012-07-01, 19:23

NIo Ma³a Milka zawita³a do D±browy Górniczej obejrzana opalcowana wszystko rewelacyjnie zrobione widaæ rêkê mistrza powodzenia w dalszych modernizacjach i do ponownego spotkania :spoko
¦wistak - 2012-07-06, 21:56

Dziêki Rockersik za dobre s³owo. Szkoda tylko ¿e tak ma³o czasu spêdzili¶my.... Mog³em przyjechaæ w sobotê... Oj mog³em...

Mini Milka stanowi teraz dla mnie dom na wyje¼dzie. Troszkê ciasno, ale przytulnie. Dobrze ¿e jest tak dy¿o otworów wentylacyjnych, bo chyba bym pad³ . Chyba by³o kilka zdrowasiek za wiele w intencji dobrej pogody :gwm

¦wistak - 2012-09-11, 23:28

Kto¶ mi zarzuci³ ¿e zaniedbujê MiniMilkê. A to nieprawda! Ona jest zadbana i u¿ywana! Ma³a, zgrabna, pozwala znale¼æ piêkne miejsca na byle ¿wirowni tu¿ za pierwszym zakrêtem. Wyrwaæ siê choæ na kilka godzin....
CORONAVIRUS - 2012-09-11, 23:41

ALLE KOLORKI...... :bajer :pifko
¦wistak - 2012-09-11, 23:51

Zapraszamy na po³udnie!
¦wistak - 2013-05-20, 11:31

Z racji powrotu du¿ej Milki, zapad³a decyzja o sprzeda¿y ma³ej Milki. Zwyczajnie nie mam czasu korzystaæ z dwóch kamperków równocze¶nie. Nawet bojlerka gazowego nie mia³em kiedy zamontowaæ..

Blacharka wymaga poprawek, uk³ad napêdowy i hamulce bez zarzutu, elektryka, lodówka, ogrzewanie i uk³ad wodny sprawne. Wnêtrze od¶wie¿one, o¶wietlenie wymienione na LED, nowe dwa radioodbiorniki z czytnikiem USB i SD. Zawieszenie pneumatyczne to mistrzostwo ¶wiata.... Do autka dorzucam nie zamontowany jeszcze bojlerek gazowy, mechanizm wycieraczek i co tam jeszcze mam ale nie zd±¿y³em wymieniæ. Trzeba autku po¶wiêciæ jeszcze kilka dni aby je dopasowaæ do w³asnych potrzeb i upodobañ, ale to historia ka¿dego kamperka.

eMWu - 2013-05-20, 11:51

Jakbys chcia³ sprzedac sam bojlerek - to przyjme na stan :szeroki_usmiech
¦wistak - 2013-05-26, 12:05

Nie bardzo mogê sprzedaæ samego bojlerka. Przepraszam.

Autko zosta³o wystawione na Allegro.
Link: LINK do aukcji

eMWu - 2013-05-27, 09:12

nie ma problemu - a spytac zawsze warto. Powodzenia w sprzedazy :ok
darciox - 2013-05-27, 17:15

Podziwiam twoj± pracowito¶æ, pomys³owo¶æ i wytrwa³o¶æ w realizacji planów ! Miejsca jest sporo mniej,ale koszty wypraw zmala³y i ³atwiej wbiæ siê w ciekawe miejsca. Próbowa³em swoich si³ buduj±c CAMPERKA,ale zabrak³o mi wytwa³o¶ci :roll: Postanowi³em g³ow± przebiæ jeden :gwm i kupiæ gotowca . Ciebie podziwiam i pozdrawiam :spoko
¦wistak - 2013-06-27, 21:52

Minimilka pojecha³a dzi¶ do nowego w³a¶ciciela na ¦l±sk. Szkoda siê by³o z autem rozstawaæ, ale cieszy ¶wiadomo¶æ ¿e trafi³ w dobre rêce. Bêdzie teraz mia³ m³odszego braciszka w jednej stajni, trafi³ bowiem do rodziny LT-kowców! Mam nadziejê ¿e w±tek bêdzie ¿y³ dalej, ale ju¿ pod nowym dowództwem, a na zdjêciach z woja¿y bêd± dwa LT-ki i mnóstwo u¶miechu....
piotr1 - 2013-06-27, 22:19

W³a¶ciciel auta cieszy siê zawsze dwa razy : pierwszy raz jak go kupuje , drugi raz jak go uda siê sprzedaæ :lol: :lol: :lol:
BiG Team - 2013-06-27, 22:59

No i jeden problem z g³owy :spoko
¦wistak - 2013-06-27, 23:19

Problem, nie problem... Autko fajne, ale z dwóch równocze¶nie korzystaæ siê nie da....