|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Wskaźnik paliwa w Ducato.
Jaśko - 2011-07-23, 14:07 Temat postu: Wskaźnik paliwa w Ducato. Witam. Mam problem ze wskaźnikiem paliwa. Nic nie dała wymiana czujnika i wskaźników, dalej źle pokazuje. Może ktoś miał podobny problem? Jeśli tak to proszę o radę.
dziwaczek - 2011-07-23, 14:30
Jaśko napisał/a: | dalej źle pokazuje. |
Co to znaczy żel pokazuje? Opisz to się pomyśli.
airgaston - 2011-07-25, 05:46
Tzn pokazuje ze wiecznie jest pusto
dziwaczek - 2011-07-25, 11:04
A może jest przerwa na połączeniu miedzy czujnikiem a wskaźnikiem gdzies przy bezpiecznikach. Sprawdz przewody może gdzies jest przerwa.
erikson - 2011-07-25, 11:24
u mnie polowa stanu to znaczy ze już rezerwa.
martini44 - 2011-07-25, 13:22
u mnie rezerwa zaświeca sie przy 1/4 na wskaźniku.... obliczając przy tankowaniu wychodzi że rezerwa to ok 10 litrów diesla
dziwaczek - 2011-07-25, 14:12
martini44 napisał/a: | u mnie rezerwa zaświeca sie przy 1/4 na wskaźniku.... obliczając przy tankowaniu wychodzi że rezerwa to ok 10 litrów diesla |
U mnie jest identycznie.
kaimar - 2011-07-25, 15:08
O ile mnie pamięć nie myli, to w Ducato 94-02 po drodze pomiędzy czujnikiem a wskaźnikiem jest układ elektroniczny tłumiący wahania czujnika i zapalający kontrolkę rezerwy w liczniku.
Załoga G - 2011-08-07, 10:17
Ja też mam taki problem w moim Ducato 1.9td 2001r.
Cały czas świeci się kontrolka rezerwy a wskaźnik po tankowaniu na full pokazuje prawidłową ilość pełnego baku. Jeśli tylko wjadę na jakieś wzniesienie, tak że przednie koła są wyżej to wtedy wskaźnik świruje a jak wjadę na kolejne to znów wraca do normy.
Wniosek z tego, że trzeba jeździć po górkach. (ale też mnie trochę to wnerwia) :-)
Jaśko - 2011-10-19, 08:25
Pierwszy raz napisałem o poziomie paliwa w lipcu. Od tego czasu zmieniłem czujnik, wskaźniki i stabilizator drgań wskaźnika i niestety nic nie pomogło i wydaje mi się że - tak jak napisał Dziwaczek - pozostało mi jeszcze sprawdzenie połączeń na stykach przewodów.
gino - 2011-10-19, 08:43
Jaśko napisał/a: | pozostało mi jeszcze sprawdzenie połączeń na stykach przewodów |
Jaśku..od tego trzeba było zacząc..
sprawdz ''mase'' wskazników/licznika..
Jaśko - 2011-10-19, 09:16
gino napisał/a: | Jaśko napisał/a: | pozostało mi jeszcze sprawdzenie połączeń na stykach przewodów |
Jaśku..od tego trzeba było zacząc..
sprawdz ''mase'' wskazników/licznika.. |
Dzięki za zainteresowanie tematem, byłbym Ci bardzo wdzięczny gdybyś mi podał dokładne miejsce masy wskaźników
gino - 2011-10-19, 09:44
nie wiem jaki masz model fiata...
który rocznik
okonek - 2011-10-19, 10:11
Brak mi skali porównawczej..ale sadze że wskaznik ten powinien działac tak jak w moim egzemplarzu czyli.:
Wskaznik strzałkowy opada wraz z ubywaniem paliwa w zbiorniku , a gdy wskazuje juz zero zapala sie kontrolka "rezerwa" wtedy mogę jeszcze przejechać około 100Km czyli że rezerwa to około 10L paliwa
Tak to działa w moim ducato 1,9TD z 96roku
Pozdrawiam
RISTEAM - 2011-10-19, 11:37
miałem podobne objawy, aczkolwiek u mnie wskaźnik cały czas pokazywał full bak, ale kontrolka od rezerwy zapalała się gdy kończyło się paliwo. Okazało się, że jeden z przewodów (chyba masowy) był przetarty i stykał z ramą. Wydaje mi się, że to zamykało jakoś obieg (choć nie mam do końca pojęcia jak to dział) zaizolowałem przewód i działa
WINNICZKI - 2011-10-19, 11:44
A w moim jest zupełnie inaczej czyli wskaźnik opada do skali 1/4 i wtedy zapala się kontrolka rezerwy.Z jednej strony jest to troche wkurzające ,ale z drugiej logiczne. 1/4 to ok 10-13litrów i tyle jest do końca zbiornika. Zero to zero paliwa w zbiorniku,czyli dolewamy z zapasowego kanistra. Teraz jest inaczej pojmowana rezerwa ,ale jednak jest to mniej logiczne ,za to bardziej zgodne z psychiką ludzi: jadę do zera ,a potem szukam stacji benzynowej bo zostało mi w zbiorniku ok 10 litrów (troche to dziwne,)
okonek - 2011-10-19, 12:50
Współczesny użytkownik (nie tylko samochodów) jest coraz częsciej traktowany przez producenta jak idiota..:) dla tego pewnie w nowszych modelach samochodów zero na liczniku to dopiero początek rezerwy - jest wtedy szansa że kierowca nie będzie jezdził na resztach paliwa zasysanego z dna zbiornika , a dotykał się będzie pod maską tylko elementów zaznaczonych odpowiednim kolorem.:))))
Tadeusz - 2011-10-19, 12:58
okonek napisał/a: | jest wtedy szansa że kierowca nie będzie jezdził na resztach paliwa zasysanego z dna zbiornika |
Paliwo zawsze zasysane jest z dna zbiornika.
okonek - 2011-10-19, 13:54
a dokładnie..to znad dna....bo rurka idzie od góry.:))))
janooo - 2011-10-19, 13:55
tez mam problem ze wskaznikiem paliwa w naszym ducato 99r 2,8jtd
pokazuje w caly swiat. nie ma zadnej rutyny
poradzilem sobie tak:
tankuje do pelna i wiem ze moge przejechac 600 km (bak 65l)
musze pamietac zeby zawsze zerowac licznik i tyle
apropos pojemnosci baku:
na stacji schell w czestochowie zatankowalem kiedys 69l! zapytalem jak to mozliwe a Pan burknął że pewnie zle dziala odpowietrzenie
- nie mam pojecia o co mu chodzilo ale chyba cos jest nie tak
Tadeusz - 2011-10-19, 14:12
janooo napisał/a: | tankuje do pelna i wiem ze moge przejechac 600 km (bak 65l) |
Bak w moim kamperku ma 70 litrów. Jest to Fiat Talento z 91 r. Talento od Ducato różni sie rozstawem osi i długością ale nie wielkością zbiornika paliwa. Tak mnie się wydaje.
Bogusław i Ewa - 2011-10-19, 14:18
Wiąże się to z prędkością podawanego paliwa przez dystrybutor.Przy nalewaniu z kanistra wchodzi zawsze więcej.Różnice są czasem znaczne.Ma to związek z ciśnieniem powstającym w zbiorniku podczas tankowania
okonek - 2011-10-19, 14:25
Teoretycznie ...mógł mieć rację bo każdy zbiornik paliwa ma odpowietrzenie. które zapobiega powstawaniu podciśnienia podczas ubywania paliwa.
Teoretyzujac nadal....podczas tankowania w zbiorniku powinna pozostać poduszka powietrzna zapobiegajaca napełnieniu zbiornika po tzw kokardę..:) ...bo groziło by to eksplozją po np: pdniesieniu sie temperatury paliwa w zbiorniku.
Jeżeli odpowietrzenie działa nieprawidłowo to zmniejszeniu ulega owa poduszka powietrzna a w miejsce powietrza wchodzi dodatkowa ilość paliwa..i z tąd ta superata..:)
janooo - 2011-10-19, 15:08
no dosc fachowo
czuje sie przekonany
dziwaczek - 2011-10-19, 17:12
Oj trochę kombinujecie z tym napełnianiem zbiornika.
A nie zdarzyło wam się nigdy wlać pod korek - bo mi tak, nie jest to dobre ale przy starych samochodach tak się robiło.
Pistolet do nalewania wyłącza się jak przy jego końcu (na dole) pojawi się paliwa - rura wlewowa jest już napełniona.
A odnośnie wskaźników z "pełnoletnich ducato przy 1/4 zapala się rezerwa ok 10litrów. "Zero" na wskaźniku to zero w baku, one tak mają po prostu.
Należy się przestawić i finito
HarryLey4x4 - 2011-10-19, 20:13
poduszka powietrzna to jest w zbiorniku z gazem, a odpowietrzenie razem z przelewem jest po to, by nalać bak do pełna. Chciałbym zobaczyć ten "wybuchający" od "nadmiaru ciśnienia" zbiornik . Jak u nas na stacji ostatnio jakiś klient wlał do baku więcej niż fabryka dała - to się zjawił smutny Pan z teczką i o mało właściciela stacji nie zamknęli, bo miał lekko przesterowane dystrybutory i to na całkiem nowoczesnym Orlenie.
Tadeusz - 2011-10-19, 21:25
okonek napisał/a: | poduszka powietrzna zapobiegajaca napełnieniu zbiornika po tzw kokardę..:) ...bo groziło by to eksplozją po np: pdniesieniu sie temperatury paliwa w zbiorniku. |
Pełny zbiornik jest znacznie bezpieczniejszy niż częściowo opróżniony. Groźne są pary paliwa a nie samo paliwo.
Mała porcja benzyny wylana na talerz i zapalona palić się będzie jakiś czas, zależny od ilości paliwa.
Ta sama porcja rozpylona w powietrzu i zapalona eksploduje.
I tu i tu zachodzi spalanie. Róznica polega na czasie spalania.
W przypadku benzyny na talerzu tlen dochodzi tylko do cząsteczek znajdujących się na wierzchu. benzyna spala się powoli, warstwami.
Cząsteczki rozpylone spalają się wszystkie jednocześnie bo tlen dociera do każdej w jednej chwili. Jest to oczywistość dla każdego kto rozumie zasadę działania silnika spalinowego, stąd gaźniki i wtryskiwacze do rozpylania paliwa w cylindrze.
Aby pełen po brzegi zbiornik wybuchł trzeba go naprawdę solidnie zagrzać.
Młodzi motocykliści lubili kiedyś taką zabawę - napełniali zbiornik do samego brzegu a potem w benzynie gasili papierosa obserwując przerażone miny widzów.
Spróbujmy zbliżyć papieros do zbiornika w połowie pustego! To byłby nasz ostatni papieros.
Te różnice w ilości zmieszczonego w zbiornikach paliwa nie wynikają z zasad fizyki tylko z zupełnie innego powodu, bardziej prozaicznego - chciwości i nieuczciwości.
Jednym słowem, zgadzam się z HarryLey4x4.
HarryLey4x4 - 2011-10-20, 06:29
Benyzna jak benyzna, ale w kamperach to w 95% mówimy o ropsku. W nim to już w ogóle można sobie papierosy gasić .
P.S. Swoją drogą pamiętam te czasy z gaszeniem ćmików w baku lub na języku... ot głupota z komuny wyniesiona
SlawekEwa - 2011-10-20, 07:13
okonek napisał/a: | ..podczas tankowania w zbiorniku powinna pozostać poduszka powietrzna zapobiegajaca napełnieniu zbiornika po tzw kokardę..:) ...bo groziło by to eksplozją po np: pdniesieniu sie temperatury paliwa w zbiorniku. |
Po podniesieniu temp. paliwa w zbiorniku nalanym "po kokardę" nastąpi wyciek paliwa na zewnątrz zbiornika i wtedy o pożar nie trudno
Jaśko - 2011-10-20, 07:26
gino napisał/a: | nie wiem jaki masz model fiata...
który rocznik |
Ducato 2,8 idTD z 1999 roku.
Jaśko - 2011-10-20, 07:31
janooo napisał/a: | tez mam problem ze wskaznikiem paliwa w naszym ducato 99r 2,8jtd
pokazuje w caly swiat. nie ma zadnej rutyny
poradzilem sobie tak:
tankuje do pelna i wiem ze moge przejechac 600 km (bak 65l)
musze pamietac zeby zawsze zerowac licznik i tyle |
Robię dokładnie to samo ale jest to jednak nie tak jak być powinno. Skoro jest wskaźnik to powinien wskazywać !
Bim - 2011-10-20, 10:04
Dla tych co mają za małe zbiorniki paliwa na stacjach przygranicznych jest taki gadżet najazdowy do lania pod kokardkę
okonek - 2011-10-20, 21:38
Wniosek z tego taki iż jedni tankując robią tak... a inni siak..
Niezdecydowani zaś mają materiał do przemyśleń
ale w końcu nie wiemy czy kolegom z wskaznikowymi problemami udało się coś poprawić np: przez polecane poprawne zmasowanie instalacji wskaznika..?:
WALDZIOR - 2017-06-24, 17:28
Podłączę się do tematu. Na początku (około 6 lat temu jak kupiłem kampera) miałem podobne objawy jak Wy czyli w czasie jazdy wskazówka paliwa opadała zapalała się kontrolka rezerwy za jakiś czas wszystko wracało do normy. Przeczyściłem styki na tej kostce stabilizującej wskazania oraz na zbiorniku i było ok. Niedawno w czasie jazdy wskazówka poszła na full i zaczęła żarzyć się kontrolka rezerwy, która z czasem gaśnie ale wskaźnik cały czas na full, jeszcze gdyby faktycznie zbiornik był pełny to niech tam ale niestety. Dzisiaj przeczyściłem ponownie styki na stabilizatorze i na kostce przy zbiorniku ale nic to nie dało. Dodatkowo kontrolka rezerwy po włączeniu kierunkowskazu miga. Myślę, że to masa licznika gdyby ktoś podpowiedział gdzie jej szukać. Ducato II 2,8 idTD. Dzięki za wszelkie sugestie.
wirefree - 2017-06-24, 18:03
Tez sie podlacze bo mam problem ale chyba raczej z odpowietrzeniem baku, poniewaz nie moge wlac wiecej ni 48 litrow, raz udalo sie nalac 51. Dodatkowo czsami jak oskrecam korek wlewu to slychac syk powietrza tak jakby tworzylo sie podcisnienie w baku. Jest jakis odpowietrznik w ducato z 2001? Normalnie powinno wchodzic 65litrow chyba.
Tadeusz - 2017-06-24, 18:28
wirefree napisał/a: | Jest jakis odpowietrznik w ducato z 2001? Normalnie powinno wchodzic 65litrow chyba. |
Owszem, jest odpowietrzenie. Zbornik miesci 70 litrów paliwa.
wirefree - 2017-06-24, 18:47
A mozesz cos wiecej bo ostatnio bylem u tzw mechanikow i gowno zrobili bo za stare auto bo czesci trzeba zamawiac a najlepiej wymienic bak na nowy.
Tadeusz - 2017-06-24, 19:10
Zwróć się do naszego kolegi Gewehra. Jest doskonałym mechanikiem i znawcą Dukato. Napisz do Marcina na priv.
leszekk - 2017-06-24, 22:38
Miałem to samo myślałem że mam mały bak wlewałem okoł 50 litrów i konieci tak w kółko jechałem do Polski co chwilę tankowanie .Okazało się że wskaznik paliwa nie działał jak trzeba i ciągle dolewałem około 40-50 litrów myśląc że jest rezerwa jak pokazywał wskaznik co było błędne w baku było jeszcze z 20 litrów ,wskazówka też wariowała podłączyłem dodatkową masę do wskaznika i na razie spokojnie .Oczywiście po zakupie noweg zbiornika 70l okazało się że są takie same :haha:Teraz po wymianie wskaznika sokojnie jak rezerwa się świeci to wlewan 60-65 litrów chciałem dodać że czyszczenie (stailizatora wskaznika )nic nie dawało cały czas był ten sam problem .
Bim - 2017-06-24, 22:44
Musisz tankować na sposób ukraiński
Pod koło podkładają dwa najazdy od strony tankowania i masz 10 l więcej jak pod korek
leszekk - 2017-06-26, 19:18
Można i tak ale lepiej wyjezdzić paliwo i tankować ,zamiast wozić 20 l i dolewać 50 l
Wito - 2017-06-30, 16:46
Witam kolegów. Proszę o informację. Mam kampera na fiacie Ducato z roku 1992, silnik z 1985. Niedawno podczas jazcdy na tracie zaczęła mi się zapalać na żółto lampka na desce rozdzielczej przedstawiająca mały kanister. Samochód był zatankowany do pełna. Znaczek na desce znajduje się w dolnym rzędzie, drugi od prawej. Nie mam instrukcji aby dowiedzieć się co ona oznacza. Nigdzie nie jestem w stanie tego ustalić. Nie pomógł mi także mechanik. Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc?
WALDZIOR - 2018-07-06, 20:12
Witam wszystkich zainteresowanych "wariowaniem" wskazań paliwa w Ducato II 94-2002. Postanowiłem jakiś czas temu otworzyć przewód doktorski tytuł pracy "Jak przywrócić prawidłowe wskazania ilości paliwa na desce rozdzielczej". Jakiś czas temu w moim domu na kołach wskaźnik paliwa zaczął pokazywać stale pełny zbiornik a do tego świeciła się kontrolka rezerwy nawet po zalaniu do pełna. Pozostało kasowanie licznika dziennego. Podczas tegorocznej edycji Motor Show w Poznaniu nękałem wszystkich kolegów których udało się dopaść i sporo z nich stosuje metodę kasowania licznika. Mnie to trochę wkurzało bo trzeba uważać żeby nie skasować wskazań przy sięganiu np. po okulary, akurat u mnie to ich miejsce. Sprawdziłem wszystko co mogłem czujnik wyjęty ze zbiornika sprawdzony omomierzem w/g mnie sprawny nawet wyglądał jak nowy. Sprawdzony wskaźnik działa. Sprawdzone przewody wszystkie przewodzą żadnego zwarcia myślę już tylko pozostał ten wynalazek p.t. Stabilizator wskaźnika paliwa, schowany za deską rozdzielczą od strony pasażera. Ponieważ nie umiem wklejać zdjęć w tekst załączę wszystkie poniżej mam nadzieję że okażą się pomocne. Po wymontowaniu tegoż stabilizatora i wyjęciu z puszki powąchałem elementy zamontowane na płytce w okolicy jednego z nich poczułem zapach przypalenia. Ponieważ moja znajomość elektroniki kończy się na podłączeniu aku w samochodzie poprosiłem kolegę o sprawdzenie płytki. Przyniósł po 2 dniach i powiedział, że 3 tranzystory były przepalone (te zaznaczone strzałkami) Poprosił żebym sprawdził czy teraz działa. Podjechałem do kamperka zapiąłem płytkę do kostki kluczyk do stacyjki i szok wskaźnik stanął na połowie zbiornika. Pukam w płytkę nic wskazówka stoi na połowie. W miniony weekend zrobione około 120km wskazówka bardzo wolno spadła pomiędzy 1/4 a 1/2. Myślę SUPER. Teraz opisz żeby inni wiedzieli. Cały koszt coś koło 5 zł za 3 tranzystory i 8-pak piwa dla kolegi za pracę. Jeszce powiedział, że jemu wygląda na to, że te tranzystory przepala żarówka rezerwy. Myślę, że może to i prawda ale jak mówiłem żaden ze mnie elektronik. Mam nadzieję, że ten wywód pomoże niektórym z Was powrócić do stanu normalnego.
Andrzej R. - 2018-07-06, 21:31
Wito napisał/a: | Witam kolegów. Proszę o informację. Mam kampera na fiacie Ducato z roku 1992, silnik z 1985. Niedawno podczas jazcdy na tracie zaczęła mi się zapalać na żółto lampka na desce rozdzielczej przedstawiająca mały kanister. Samochód był zatankowany do pełna. Znaczek na desce znajduje się w dolnym rzędzie, drugi od prawej. Nie mam instrukcji aby dowiedzieć się co ona oznacza. Nigdzie nie jestem w stanie tego ustalić. Nie pomógł mi także mechanik. Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc? | To jest kontrolka informując o tym że w filtrze paliwa jest woda, pod filtrem jest zamontowany czujnik.
dziwaczek - 2018-07-06, 21:59
A dokładniej czujnik jest od dołu wkręcony w filtr taki plastikowy z przewidem i wtyczką.
Wito - 2018-07-08, 18:01
Andrzej R. Dzięki za odpowiedź. Stawiam piwko.
MER-lin - 2019-02-14, 19:11
Odgrzeję trochę temat, ponieważ problem ze wskaźnikiem paliwa w Ducato jest dla wielu z nas zapewne nadal aktualny. W moim Ducato II z 1998 r. wskaźnik też pokazywał co chciał, a nie co powinien. Kilka postów wcześniej kol. WALDZIOR ładnie przedstawił na zdjęciach elektroniczny stabilizator wskaźnika paliwa. To właśnie to rozbudowane urządzenie jest w większości przypadków przyczyną problemów z prawidłową pracą wskaźnika poziomu paliwa. Na płytce znajduje się 5 szt. kondensatorów elektolitycznych. Z upływem czasu kondensatory tego typu wysychają i przestają spełniać swoje funkcje. Korzystając z przerwy zimowej wymontowałem układ z samochodu i wymieniłem kondensatory. Koszt operacji 52 gr.
( pięćdziesiąt dwa grosze ) plus 10 minut pracy. Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy. Przed naprawą, przy pełnym zbiorniku wskaźnik dochodził leniwie do max. 3/4. Po zamontowaniu naprawionego stabilizatora natychmiast pokazał stan 1/1.
Gewehr - 2019-02-14, 19:43
MER-lin napisał/a: | Odgrzeję trochę temat, ponieważ problem ze wskaźnikiem paliwa w Ducato jest dla wielu z nas zapewne nadal aktualny. W moim Ducato II z 1998 r. wskaźnik też pokazywał co chciał, a nie co powinien. Kilka postów wcześniej kol. WALDZIOR ładnie przedstawił na zdjęciach elektroniczny stabilizator wskaźnika paliwa. To właśnie to rozbudowane urządzenie jest w większości przypadków przyczyną problemów z prawidłową pracą wskaźnika poziomu paliwa. Na płytce znajduje się 5 szt. kondensatorów elektolitycznych. Z upływem czasu kondensatory tego typu wysychają i przestają spełniać swoje funkcje. Korzystając z przerwy zimowej wymontowałem układ z samochodu i wymieniłem kondensatory. Koszt operacji 52 gr.
( pięćdziesiąt dwa grosze ) plus 10 minut pracy. Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy. Przed naprawą, przy pełnym zbiorniku wskaźnik dochodził leniwie do max. 3/4. Po zamontowaniu naprawionego stabilizatora natychmiast pokazał stan 1/1. |
Masz oznaczenie tych kondensatorów?
MER-lin - 2019-02-14, 20:00
Dokładnie nie pamiętam, ponieważ stare już wyrzuciłem, a nowe są w samochodzie. Zdaje się, że 2 X 47 mikro, 4,7 mikro i 100 mkiro, tylko na różne napięcia ( co nie ma aż takiego dużego znaczenia ).
Gewehr - 2019-02-14, 20:29
Też muszę to ogarnąć, dlatego pytam
janus - 2019-02-15, 13:36
Nie tylko Ty
U mnie po kilku miesiącach i przejechaniu 2 tys km. znowu powróciły problemy z elektryka. Pisałam o tym we wrześniu. Wracając w styczniu z Bogacsa, znowu próbował mi w tym kamperek przeszkodzić, ale się nie dałem i dotarliśmy szczęśliwie do domu. Jednak po jednym z objawów mogę podejrzewać, że i w liczniku są jakieś problemy.
|
|