Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Nie trzeba płacić akcyzy

jukagir - 2011-08-17, 22:32
Temat postu: Nie trzeba płacić akcyzy
Pragnę poinormować koleżanki i kolegów, że dzisiaj zarejstrowłem kampera. W wydziale komunikacji (Gdańsk), poinformowano mnie, że jeżeli pojazd jest w kategorii "specjalny kempingowy", to akcyza nie obowiazuje. W zwiazku z powyższym za pierwszym podejściem zarejstrowałem pojazd. Może jest, to rzecz już ogólnie znana, pisze jednak dlatego, ponieważ w internecie jest sporo sprzecznych relacji. Tak więc sierpień 2011` - nikt kwitu z UC ode mnie nie chciał. Pozdrawiam !
krzysioz - 2011-08-18, 04:57

Raczej ostrzegam przed przedwczesna radoscia. Warto przesledzic watek akcyzowy. Przy rejestracji wszystko zalezalo od interpretacji danego urzedu komunikacji , a jednak do mnie wezwanie o zaplate akcyzy dotarlo ponad pol roku po zarejestrowaniu wprost z UC. (oczywiscie z odsetkami)
Zdarzaly sie rowniez przypadki , ze do zaplaty akcyzy zoatal wezwany kolejny wlasciciel , jesli pierwszy tego nie zrobil.
:spoko

kimtop - 2011-08-18, 07:45

Kolego niech Ci wydział komunikacji da na piśmie,że akcyza jest niepotrzebna.
jukagir - 2011-08-18, 07:48

krzysioz210 napisał/a:
Raczej ostrzegam przed przedwczesna radoscia. Warto przesledzic watek akcyzowy. Przy rejestracji wszystko zalezalo od interpretacji danego urzedu komunikacji , a jednak do mnie wezwanie o zaplate akcyzy dotarlo ponad pol roku po zarejestrowaniu wprost z UC. (oczywiscie z odsetkami)
Zdarzaly sie rowniez przypadki , ze do zaplaty akcyzy zoatal wezwany kolejny wlasciciel , jesli pierwszy tego nie zrobil.

Myślę, że juz nieco wydziały komunikacji ostygły w nadinterpretacji prawa. Kiedy zapytałem, czy wymaga się zaświadczenie o "zwolnieniu z oplaty akcyzy" odparto, że nie. Zobaczymy. Pocieszające w sprawie jest, że ludzie, którzy zapłacili akcyzę wygrywają w sądach.

Duduś - 2011-08-18, 07:57

Swego czasu tez sie kłóciłem z naczelnikiem wydziału i przygotował mi wykaz samochodów specjalnych - nie było tam kamperów, kampowozów, samochodów kampingowych ani innych tego typu.
Inny jest wykaz samochodów specjalnych dla UC a inny dla UM

kimtop - 2011-08-18, 08:06

jukagir napisał/a:
Pocieszające w sprawie jest, że ludzie, którzy zapłacili akcyzę wygrywają w sądach.

Jakoś nikt się nie pochwalił,że ma prawomocny wyrok.

Mnie również poinformowano w komunikacji,że akcyza niepotrzebna.A po półtora roku pan w Urzędzie Celnym spytał czy mam to na piśmie.Nie miałem :gwm

StasioiJola - 2011-08-18, 08:28

U mnnie podobnie jak u Marka!!! Akcyza + odsetki + mandat!!! Wyroku sądu jakoś nikt nie ma, a interpretacja zalęży od urzędnika!!! :gwm :gwm
krzysioz - 2011-08-18, 12:36

Temat dosc obszerny tu jest dosc dluga dyskusja:
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=224

koko - 2011-08-18, 13:42

Wygrał sprawę w sądzie Robin
wbobowski - 2011-08-18, 14:13

koko napisał/a:
Wygrał sprawę w sądzie Robin

Ale nasze prawo to nie amerykańskie i o precedensach nie ma co marzyć.

piotr51 - 2011-08-18, 14:33

Ja jestem teraz na etapie walki o akcyzę za rok 2006 z UC.
Abym tylko uznał że jest to samochód osobowy proponują mi 152zł akcyzy.
Walczę dalej aby nikt z nas nie płacił frycowego.
Po zakończeniu tej sprawy wszystko opiszę.

papamila - 2011-08-18, 15:12

Robin jeszcze nie wygrał, (choć bardzo mu tego życzymy)
a tak mimo - jego spór dotyczy kamperka kupionego
przed 2005 rokiem -
od tego czasu były już zmiany w tabeli akcyzowej

@ndrzej - 2011-08-18, 15:39

Po wyroku Trybunału w Luksemburgu ja też, jak wiele innych osób w Polsce, otrzymałem zwrot nadpłaconej akcyzy - wraz z odsetkami. Nie znaczy to jednak, że akcyzy w ogóle nie zapłaciłem!

I jeszcze jedna uwaga:

co innego rejestracja kampera w wydziale komunikacji, gdzie opłata akcyzowa może urzędnikowi wisieć, a co innego naliczanie podatku akcyzowego przez urząd celny - do którego obowiązków to należy i który może ścigać za niezapłacenie akcyzy, wraz z karnymi odsetkami przez kilka lat... :evil:

Ale o tym była już mowa na forum kilka lat temu! :-/

Annmir - 2011-08-18, 18:50

Zastanawiam się czy jest taka możliwość żeby nasze forum wystąpiło do US o ogólnopolską interpretację, podana zostałaby podstawa prawna i może raz na zawsze skończyłyby się niedomówienia...
gino - 2011-08-18, 18:56

Annmir napisał/a:
Zastanawiam się czy jest taka możliwość żeby nasze forum wystąpiło do US o ogólnopolską interpretację, podana zostałaby podstawa prawna i może raz na zawsze skończyłyby się niedomówienia...

http://www.camperteam.pl/...p=191670#191670

Annmir - 2011-08-18, 20:19

No to jak tak to chyba trzeba płacić i tyle...
jukagir - 2011-08-18, 20:23

kimtop napisał/a:
jukagir napisał/a:
Pocieszające w sprawie jest, że ludzie, którzy zapłacili akcyzę wygrywają w sądach.

Jakoś nikt się nie pochwalił,że ma prawomocny wyrok.

Mnie również poinformowano w komunikacji,że akcyza niepotrzebna.A po półtora roku pan w Urzędzie Celnym spytał czy mam to na piśmie.Nie miałem :gwm

Poszperaj w necie. Np. po czytaj pod tym linkiem. To orzeczenie.

http://www.campernetclub....38a76130071c8fb
Sprawa z maja 2010`. Jeżeli zapłaciłeś, to żądaj zwrotu - podstawa w uzasadnineiu, które znajdziesz pod linkiem. Będzie trwało, ale wygrasz. Musisz jednak mieć wszystko ok tzn. oryginalną, a nie zaniżoną fakturę, bo będą w obronie sprawdzać prawdopodobnie. Pozdrawiam !

@ndrzej - 2011-08-18, 21:06

Rzeczywiście zapowiada się ciekawie!!! Trzymam kciuki za podtrzymanie wyroku w apelacji (o ile taka będzie).

Jakie to szczęście, że jesteśmy w UE i nasi domorośli "fachowcy od prawa" muszą liczyć się z prawem unijnym! :szeroki_usmiech

gino - 2011-08-18, 21:46

z tego co dzisiaj napisał ROBIN , wyrok juz sie uprawomocnił, i odwołania UC nie było....
obecnie tylko 3tyg czekania na ''odpis'' wyroku...i szlak dla oszukanych przez UC kamperowców bedzie przetarty...
to dobra dla nas wiadomość :bigok

jedrek49 - 2011-08-19, 18:20

witam
Ale bylo by wspaniale ,bez tej akcyzy
Bardzo prosimy o wynik koncowy sprawy o bezprawne branie akcyzy przez UC ,wraz z uzasadnieniem sadu i Nr sprawy
chyba wszyscy sa zadowoleni
pozdrawiam Jedrek49

@ndrzej - 2011-08-19, 21:05

No, ale jak tu ktoś napisał, w Polsce nie ma spraw precedensowych i żaden sąd nie musi (choć może) opierać się na orzeczeniu innego sądu. Zatem trzeba mieć baaardzo dużo cierpliwości, pieniędzy i dobrego adwokata aby sprawę, podobnie jak Robin, wygrać! :-/

Wg mnie najistotniejsze byłoby przeforsowanie w sejmie odpowiedniej ustawy (czy też poprawki do już obowiązującej) likwidującej akcyzę za sprowadzane kampery. I tu duże pole do popisu dla wszelkich organizacji skupiających polskich kamperowców. :ok

koko - 2011-08-21, 19:41

Gdyby ktoś przegrał we wszystkich instancjach i odwołał się do Strasburga i ten wyrok byłby korzystny to wtedy Obowiązywał by rząd RP
koko - 2011-12-04, 12:29

Chciałem zapytać ja się ma akcyza do camperów ponad 3,5t?
bogdanpiotr - 2011-12-05, 14:21
Temat postu: Urząd Celny w Warszawie
Właśnie dzisiaj otrzymałem "Postanowienie" z Urzędu Celnego II w Warszawie, który postanawia wszcząć z urzędu postępowanie w sprawie określenia zobowiązania podatkowego od nabytego wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego marki FIAT TALENTO 290, pojemność silnika 1929 cm3, rok produkcji 1993. Samochód został zakupiony 10.11.2009 roku na terytorium Niemiec. Zakwalifikowali ten samochód jako osobowy, Powołują się na wyjaśnienia w obwieszczeniu Ministra Finansów z 1 czerwca 2006 roku w sprawie wyjaśnień do Taryfy celnej (M.P. Nr 86, poz. 880) pozycja 8703. Za ten samochód zapłaciłem ok. 17 tys zł..
Co robić?. Jakiej wysokości może być ten podatek?.
Pozdrawiam

papamila - 2011-12-05, 14:58

akcyza od tej pojemności to 3,6% wart zakupu
+odsetki
to byłoby chyba najdelikatniej,
bo generalnie uchylenie się od płacenia akcyzy
jest bodajze zakwalifikowane jako przestępstwo karno-skarbowe

kimtop - 2011-12-05, 15:38

Poczytaj ten temat http://campernetclub.pl/viewtopic.php?t=343.
Może coś Ci pomoże

bogdanpiotr - 2011-12-05, 16:01
Temat postu: Cło
Czytałem, ale jest problem w tym, że kupiłem campera po 1.03.2009 roku a po tej dacie zmieniło się coś w podejściu do camperów.
Pozdrawiam

bogdanpiotr - 2011-12-05, 16:04
Jeszcze jedna sprawa. Jutro mam zamiar pofatygować się do UC i jak z nimi rozmawiać. Czy zapłacić i później dochodzić sprawiedliwości w sądach?.
SlawekEwa - 2011-12-05, 20:18

papamila napisał/a:
akcyza od tej pojemności to 3,6% wart zakupu

Jarku 3,1%

papamila - 2011-12-05, 21:09

dzięki za korektę,
pisalem zaślepiony moją stawką akcyzy :gwm

f68 - 2011-12-05, 21:43

e tam
w zeszły poniedziałek 28 listopada przyszło do mnie pismo z uc ostateczne
czyli decyzja o zapłacie za auto knausa zakup w 2008 roku
decyzja o zapłacie 2539zł wraz z odsetkami
pismo miało datę 12 listopad
a w czwartek 1 grudnia zjawił się poborca z us i jęczał o wpłatę
bardzo szybko działają
dostał część i odezwie się za 2 tygodnie - tak dla zasady
powiedziałem że będę się odwoływał
ale najpierw trzeba zapłacić
powiedział że ma w gdańsku i gdyni takie 4 sprawy
przyznał nota to nie ustawa ale interpretacja i na tym mozna się oprzeć
ale długa droga
nie słyszał również żeby ktoś wygrał z uc w takich sprawach , przynajmniej nie w pomorskim

bogdanpiotr - 2011-12-05, 22:05
Mam zaświadczenie z Urzędu Skarbowego VAT-25, w rubryce Typ jest napisane: samochód specjalny kempingowy. Na drugiej stronie tego zaświadczenia E. Zaświadczenie
I. Zaświadcza się, że Podatnik wymieniony w części B uiścił podatek od towarów i usług z tytułu wewnątrzwspólnotowego nabycia środka transportowego, wymienionego w części C
- nie dotyczy
II. Zaświadcza się, że na Wnioskodawcy, wymienionym w części B nie ciąży obowiązek uiszczenia podatku od towarów i usług z tytułu przywozu środka transportu, wymienionego w części C.

Pytam się, co tu jest grane?. Co ten UC się czepia!!!

janusz - 2011-12-05, 22:07

Cytat:
Pytam się, co tu jest grane?. Co ten UC się czepia!!!

Masz pismo o zwolnieniu z VAT a UC ściga akcyzę.

bogdanpiotr - 2011-12-05, 22:19
Wszędzie mam napisane(dow.rej., zaświadczenie z US, ubezpieczenie, dow. rej. niemiecki, DEKRA niemiecka) samoch. specjaln.
JHJKi - 2011-12-05, 22:26

No właśnie, ja też dostałem takie pismo, tyle że od Naczelnika I U.C. w Warszawie, o wszczęciu postępowania podatkowego z tytułu podatku akcyzowego, za kampera którego zakupiliśmy w 2008 roku i już sprzedaliśmy. Byłem i wyjaśniałem, ale nie ma za bardzo co wyjaśniać, gdyż trzeba czekać na przeprowadzenie postępowania podatkowego i jego wynik, żeby cokolwiek zadziałać. Jedynie na plus, stawienie się w urzędzie przyśpieszy zapoznanie się z aktami sprawy.

Co smutne, widziałem listę ze sprawami dotyczącymi 42 kamperów zarejestrowanych po lewej stronie Warszawy.

bogdanpiotr - 2011-12-05, 22:57
Tak to jest smutne. Miałem po przywiezieniu campera do Polski taką informację, że za samochody specjalne nie płaci się cła. Nikt mnie nie poinformował o konieczności takiej opłaty. Nie byłoby problemu. A byłem w Urzędzie Skarbowym, Urzędzie Dzielnicy- tu naczelnik wydziału komunikacji jeżeliby miał taką wiedzę by się ze mną podzielił. Coś tu nie jest w porządku.
JHJKi - 2011-12-05, 22:59

No właśnie mnie też tak informowali, w U.C., oczywiście na piśmie nie chcieli dać.... :-/
EwaMarek - 2011-12-06, 14:05

trzeba płacić - też mnie dopadlii i nie ma odwołania,
proszę nie piszcie, że nie wiedziałem.... to ty jesteś winny bo masz znać przepisy zanim cokolwiek zrobisz - takie prawo... :gwm

bogdanpiotr - 2011-12-06, 14:38
Byłem dzisiaj w UC i porozmawiałem z Naczelnikami, pokazali mi odpowiednie przepisy z których wynika jednak, że trzeba płacić. Z tą wiedzą i znajomością przepisów przez posiadaczy kamperów to można podyskutować. Ja uważam, że te przepisy, które nas zobowiązują do płacenia nie są znane do końca z powodu tego, że kiedyś nie trzeba było płacić cła za przywóz kampera do Polski. W US i Urzędach Miast też nie są znane nowe regulacje prawne. Wydaje się, że nie powinni wydawać dowodu rejestracyjnego bez załączonego kwitu z UC. W czwartek ponownie idę do UC rozwiązywać problem. Mogę tylko dodać, że w UC jest ogólne zrozumienie dla tych spraw.
JHJKi - 2011-12-06, 21:58

ja nie napisałem, że nie wiedziałem, napisałem że mnie poinformowali w 2008 roku, telefonicznie, w I UC w Warszawie, że płacić nie trzeba...
i wcale nie jestem zdziwiony ani zaskoczony ani się nie tłumaczę...

bogdanpiotr - 2011-12-06, 22:20
W oddziale II UC widziałem też plik wszczętych postępowań dotyczących niezapłaconej akcyzy przez posiadaczy kamperów. Pozdrawiam
łoś - 2011-12-06, 22:39

a moim zdaniem to jest problem, że przepisy są nie spójne. Skoro tak to nie doinformowanie obwinionego powinno być winą urzędu. I nie ważne, że U.C. ma inne wytyczne. Przepisy mają być jasne dla obywateli, a nie dla urzędników i ich interpretacji w/ w przepisów.
bogdanpiotr - 2011-12-06, 22:48
Problem jest obecnie taki, że jak się dostało pismo z UC o wszczęciu postępowania to trzeba tak działać aby uratować się przed zapłaceniem kary, np. 1500 zł. Jak to załatwię w czwartek powiem Tobie na Wigilii.
janusz - 2011-12-06, 22:48

łoś napisał/a:
Przepisy mają być jasne dla obywateli

Łosiu utopia, przepisy piszą urzędnicy. Jeśli miałyby być jasne dla obywateli to obywatele musieliby je pisać.
Gdyby obywatele pisali to by urzędnicy okazali się niepotrzebni i koło się zamyka. :haha: :haha: :haha:

bogdanpiotr - 2011-12-06, 22:52
Problem tkwi w braku wymiany informacji o zmianie przepisów między urzędami ( UC-US-UM).
łoś - 2011-12-06, 22:59

a moją linią obrony będzie właśnie ten punkt o nie wymagalności zaświadczenia o zapłaceniu akcyzy przy rejestracji pojazdu specjalnego.
Skoro pojazd został zarejestrowany bo poniosłem stosowne opłaty i nie było innych wymagań to problem mają urzędy. Wadliwe ustawy, przepisy wykonawcze itd. ...

OMEGA - 2011-12-07, 00:02

oj drogi łosiu, ja Tobie życzę z całego serca byś wygrał z urzędnikami , wszyscy wiemy, oni są bezkarni a pracują za nasze pieniądze .
łoś - 2011-12-07, 00:46

Powiem tak. Tu mnie grozi jakaś kwota i jest mnie stać na nią dziś i było stać wcześniej. Albo są ustawy i przepisy, albo jest burdel w tym kraju.
Wszystkie niejasności w przepisach,...wszystkie błędy sądownicze to dowody do skargi ...,

janusz - 2011-12-07, 00:54

łoś napisał/a:
albo jest burdel w tym kraju

A bo to jeden, tylko nazywają się nie tak dosadnie. :haha: :haha: :haha:
Jak jadę do Tarnowskich Gór to mijam jeden po drodze. :odjazd:

łoś - 2011-12-07, 01:13

janusz napisał/a:
A bo to jeden, tylko nazywają się nie tak dosadnie. :haha: :haha: :haha:
Jak jadę do Tarnowskich Gór to mijam jeden po drodze. :odjazd:

Tak niewinnie i obojętnie :haha: :haha: :haha:
P.S. podaj numer tel. to im kumpel skrzynki cocacoli podrzuci po znajomości :haha: :haha: :haha:

MariuszB - 2011-12-07, 07:11

łoś napisał/a:
a moją linią obrony będzie właśnie ten punkt o nie wymagalności zaświadczenia o zapłaceniu akcyzy przy rejestracji pojazdu specjalnego.
Skoro pojazd został zarejestrowany bo poniosłem stosowne opłaty i nie było innych wymagań to problem mają urzędy.

Tak by nakazywała logika ale pragnę przypomnieć, że aktualnie WK nie wymagają podczas przerejstrowywania nawet kwitka opłaty PCC3... tak jak to było kiedyś.

To "petent" ma wiedzieć co ma być opłacone, tak by jego tyłek był w przyszłości bezpieczny.

Nie ma też co ukrywać, że w tej chwili US i UC duszą $ gdzie tylko mogą... ssanie mają większe niż kiedyś i działają szybciej niż kiedyś :?

gino - 2011-12-07, 07:37

MariuszB napisał/a:
Tak by nakazywała logika ale pragnę przypomnieć, że aktualnie WK nie wymagają podczas przerejstrowywania nawet kwitka opłaty PCC3... tak jak to było kiedyś.

dokładnie Mariusz...

to nie wydział komunikacji decyduje o tym..czy mamy akcyze płacic..czy nie..
lekarz w przychodni tez nie...i nasza ulubiona sklepikowa z bazaru...też nie..
a przecież.....oni wszyscy mogą Ci podpowiadać...''chyba nie musisz płacić ''

nie rozumiem podejścia do sprawy typu ''nie wiedziałem''
jak nie wiem..to zadaje pytanie-pisemne..
i czekam na pisemna odpowiedz..wtedy..mamy czarno na białym.
http://www.camperteam.pl/...p=191670#191670

możemy sie z tym nie zgadzac...dyskutowac między soba.....itd
ale, nie możemy mówić..''nie widziałem, że jednak trzeba płacić'' bo...przepisy nieczytelne dla ''KOWALSKIEGO'' ....
jak widzicie powyzej..ja, pytanie zadałem..i dostałem odpowiedz czytelna nawet dla wspomnianego ''Kowalskiego''
ot...i cała prawda.

opłacic trzeba..bo tak stanowi ICH przepis../albo raczej..ICH interpretacja przepisu/
ale..po opłaceniu, chyba warto z nimi walczyc..o zasadność , a nastepnie/byc może/ zwrot tej opłaty..

MILUŚ - 2011-12-07, 09:13

gino napisał/a:

to nie wydział komunikacji decyduje o tym..czy mamy akcyze płacic..czy nie....

Zgodzę się ale.................jak przed dwoma laty rejestrowałem swojego białego u-boota urzędnik WK zapytał mnie czy mam opłacona akcyzę / nie czy ja płaciłem TYLKO CZY JEST OPŁACONA ?/ i powiedział ,że przed wydaniem twardego dowodu rejestracyjnego oni jako WK mają obowiązek wysłać takowe zapytanie do właściwego UC .Przypadek mój tak jak pisałem miał miejsce dwa lata temu może się przepisy zmieniły teraz ?A najciekawsze to to że, nie ja samochód sprowadzałem z UE !!!

bogdanpiotr - 2011-12-07, 10:55
Z tego wynika, że dobrze robię jadąc jutro do UC opłacić akcyzę. Czego i Wam radzę!!!
Pozdrawiam.

bogdanpiotr - 2011-12-08, 19:35
Temat postu: Akcyza
Byłem dzisiaj w UC i zapłaciłem 600 zł + 150 zł za niewiedzę od listopada 2009 roku. Jeszcze może być kara za niewiedzę.
bogdanpiotr - 2011-12-08, 21:10
Kwota akcyzy związana jest z pojemnością silnika, u mnie 1,9, i jest wyliczana od ceny zakupu. W moim przypadku jest to 3,1% od ceny zakupu. Dokumenty przesyłane są do UC z urzędów dzielnicowych.
Mutek - 2011-12-09, 21:48

Ja wiedziałem akcyzie ale nie zapłaciłem świadomie wziąłem na przeczekanie bo uważałem i nadal uważam że jej płacenie jest nieporozumieniem . Po niecałych dwóch latach wezwano mnie do UC w wiadomym celu , gdzie byłem strasznie zaskoczony tym że powinienem zapłacić akcyzę ale oczywiście nieznajomość przepisów nie zwalnia mnie z obowiązku przestrzegania ich i jako świadomy i solidny obywatel płacę bez żadnych dyskusji i przykro mi że nie zrobiłem tego w przewidzianym terminie ale była to tylko nieświadomość . w rezultacie odstąpiono od kary i odsetek i jako skruszony obywatel zapłaciłem tylko akcyzę ale nie małą bo kamper jest z silnikiem ponad dwulitrowym .

Zibi :spoko

WINNICZKI - 2011-12-09, 22:09

Płacz i płać i.....za żadne skarby nie wierz informacji telefonicznej w urzędzie. To mały off top bo temat moj z ZUS-u.Zadzwoniłem panienka w informacji poinstruowała mnie co mam zrobić i kiedy.Jak to wykonałem to dostałem pismo z ZUS-u że za póżno i ,że potrącają mi 25%świadczenia. Jaki z tego wniosek? Najpierw miałem ochotę zdenerwować się,ale pomyślałem sobie ,że w tym wypadku stracę podwójnie finansowo i na zdrowiu.Więc nie zdenerwowałem się i przysiągłem sobie ,że już nigdy nie będę uczciwy w stosunku do tej instytucji. Tracił będę na pewno dalej ,ale w pewien sposób będzie to tylko mniejszy zysk. :haha: :spoko
@ndrzej - 2011-12-09, 23:46

Sprawa akcyzy za kampera wałkowana jest na forum praktycznie od jego założenia...

Najwięcej na ten temat można znaleźć tutaj: http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=224

łoś - 2011-12-11, 03:26

Nawet nie wiecie ile nasi spece od prawa mogą stworzyć, a sejm to zatwierdzi.
Np. kij od lub do szczotki.
mniej więcej to same wprowadzające rozporządzenia już zajmą kilka stron.
Wiele pominę, ale zwolnienia z akcyzy i pod. VAT dla ambasad i instytucji użyteczności, innych fundacji i nie wiem jeszcze czego. Zobowiązania i zwolnienia i...........
I mamy DZ. U. 200 stron.
Może w ten sposób kij stanie się przedmiotem kultowym i mało dostępnym.
A najlepiej przestać importować i produkować te kije i problem zniknie. Bo jeszcze zostają zmiany do ustawy, a za dużo kijków .... na rynku (mogą pojawić się z przemytu, ale przy naszych szczelnych granicach od wschodu ... to nie możliwe) to kolejne zmiany i posłowie nam się zmęczą. :haha: :haha: :haha: :bigok :bigok

łoś - 2011-12-12, 22:32

Dziś zostałem poinformowany listem poleconym, że mogę zapoznać się w sprawie zebranego materiału dowodowego.
W terminie 7 dni. Z w/w pisma wynika, że już mogę się wypowiedzieć w sprawie zebranego materiału dowodowego.
Taką wypowiedź już przewidziałem i z gotową odpowiedzią pojadę zapoznać się z tym materiałem.
I jestem mocno zainteresowany materiałem dowodowym. Jak U.C. będzie motywować swoje postanowienia.
UWAGA!!!
Nie liczcie na szczegóły wymiany zdań z U.C.
Mogę jedynie informować o postępowaniu w/w sprawie.
:bigok :bigok
:spoko :spoko

bogdanpiotr - 2011-12-12, 22:43
Ja już rozliczyłem się z UC.
Pozdrawiam

StasioiJola - 2011-12-13, 00:02

Jak widzę to na razie wszyscy przegrani- zobaczymy co wywojuje Łos?????? :bigok :bigok :bigok :szeroki_usmiech :spoko
łoś - 2011-12-13, 01:43

Trudno mi wojować mając takich pomagierów.
Każdy co płaci bez odwołania jest tym co mi utrudnia wyjaśnienie tych zagmatwanych przepisów.
StasioiJola napisał/a:
ak widzę to na razie wszyscy przegrani- zobaczymy co wywojuje Łos??????

Oj nie szybko się dowiecie.
:bigok :bigok :spoko :spoko

piotr51 - 2011-12-13, 08:01

Łosiu, ja już ten etap z zapoznawaniem się ze zgromadzonym materiałem
dowodowym przerabiałem.Było tego tak dużo,że nie dało się przeczytać
i zrozumieć na miejscu.
Dlatego poprosiłem o skserowanie,abym mógł się spokojnie zapoznać
w domu,i Tobie też tak radzę.
Pozdrawiam i życzę Tobie jak i sobie aby te dwie sprawy potoczyły się
tak jak tego byśmy chcieli. :spoko

StasioiJola - 2011-12-13, 08:29

Pewnie usłyszysz takie zdanie- prosimy zapłacic akcyzę a pózniej sie odwoływać, a jak nie to zostanie sciągnięta na drodze administracyjnej!!! :gwm :gwm :gwm
bogdanpiotr - 2011-12-13, 09:46
Nie stać mnie na długą zabawę z UC, życie jest piękne ale krótkie. Pozdrawiam
bogdanpiotr - 2011-12-13, 10:21
Otrzymuję pytania o szczegóły mojego postępowania po otrzymaniu z UC powiadomienia o wszczęciu postępowania.
Na drugi dzień pojechałem do UC w celu zaznajomienia się z dokumentami. Byłem przeświadczony, że akcyzy się nie płaci, jak chyba większość kamperowiczów. O tym świadczą też pliki podobnych spraw w UC. Porozmawiałem z urzędnikami od naczelnika UC po osobę prowadzącą sprawę. Napisałem na miejscu pismo wyjaśniające, dlaczego nie zapłaciłem od razu akcyzy po przywiezieniu do Polski akcyzy, oraz załączyłem odpowiednie dokumenty, w których było napisane "samochód specjalny". Drugie pismo dotyczyło danych samochodu i dnia wwozu samochodu do Polski. Pani z UC obliczyła mi kwotę do zapłacenia (akcyza + procent). Tego samego dnia przelałem pieniądze do banku na odpowiednie konto. Na drugi dzień zaniosłem dowód wpłaty do UC i napisałem kolejne pismo z tzw żalem i prośbą o nienaliczanie kary. Jak słyszałem ten ostatni wątek ma być pozytywnie rozpatrzony. W sumie u mnie chodziło o małe kwoty a UC mieści się blisko mojego miejsca zamieszkania.
Pozdrawiam i już wycofuję się z tego tematu.

bogdanpiotr - 2011-12-13, 12:11
Nastąpiło przekłamanie w moim poprzednim wejściu, przywiozłem do Polski kampera a nie akcyzę (pośrednio). Pozdrawiam
piotr51 - 2011-12-16, 14:33

Właśnie dostałem zawiadomienie że moja sprawa odnośnie akcyzy,
odbędzie się przed samym sylwestrem 30 12 11 w SA.
Jestem dobrej myśli że będę świętował przywitanie nowego roku,
jak również pozytywnie rozstrzygniętej sprawy na moją korzyść.
:zastrzelic :box2 :box2 :zastrzelic

Skorpion - 2011-12-16, 14:36

Trzymam kciuki za pomyslnie zakonczona sprawe. :spoko :spoko
@ndrzej - 2011-12-16, 21:42

piotr51 napisał/a:

Jestem dobrej myśli że będę świętował przywitanie nowego roku,
jak również pozytywnie rozstrzygniętej sprawy na moją korzyść.
:zastrzelic :box2 :box2 :zastrzelic

Piotrze, widzę że na rozprawę wybierasz się z niezłym "arsenałem"! :haha: :haha: :haha:

Powodzenia!!! :bigok

MILUŚ - 2011-12-16, 22:00

@ndrzej napisał/a:

Piotrze, widzę że na rozprawę wybierasz się z niezłym "arsenałem"! :haha: :haha: :haha:

Powodzenia!!! :bigok

,,,,,,,,,,,,Sąd , sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie :bigok ,,,,,,,,,,