|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zagraniczne - GDZIE SPEDZIC ZIME?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-28, 19:10 Temat postu: GDZIE SPEDZIC ZIME? [/b]MAROCO,wiadomo przetarte szlaki.Gdzie jeszcze [b]Proszę o podpowiedzi kolegow,znajacych temat,lub planujących przezomowanie tam gdzie w miare cieplo.barbara Muzyk
zbychu - 2013-05-28, 19:29
Ja proponuję Kretę
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-28, 19:37
Dobrze Kreta ale cos wiecej Kreta z Pireusu,czy z Peloponezu,a może objazd z częściowo Cykladami.Kto znajdzie mi ceny promow,Barbara
fortero - 2013-05-28, 20:18
my spędziliśmy zime w hiszpani byliśmy 6 miesięcy ale następnym razem spędzimy w maroku pażdziernik listopad non stop padał deszcz noce chłodne mieliśmy jechać do maroka ale mieliśmy włamanie do campera i musieliśmy zrezygnować z afryki bardzo dużo było camperów które jechały tranzytem do maroka bo tam tanio i policja nie gania na dalekim południu coraz mniej jest miejsc dla camperów przy morzu i czasami ganiają jak stoji więcej camperów my raz dostaliśmy mandat 80euro za stanie na pustkowiu ale był zakaz dla camperów a niemiec dostał200euro dlatego jeżdżą do maroka pozdrawiam ale my jesteśmy uzależnieni hiszpanią I ZA PARĘ DNI ZNOWU TAM JEDZIEMY
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-28, 20:32
No dzięki,ale Maroco przetarl nasz kolega z forum,ktory,udzieli informacji.Chodzi o bliższe tereny,np.Kreta i Cyklady,Wlochy z Sycylia i Tunezja.No jeszcze Turcjja.Jak z Cyprem?,czekam na wszystkie wiadomości,Barbara
fortero - 2013-05-28, 20:40
a to nie mój kierunek ale spoko na zimę turcja itp fajnie powodzonka może i ja przekonam się do tych kierunków
Camper Diem - 2013-05-28, 22:36
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Proszę o podpowiedzi kolegow,znajacych temat,lub planujących przezomowanie tam gdzie w miare cieplo. |
Basia, zima idzie? kurcze, a ja się właśnie na wakacje wybieram
CORONAVIRUS - 2013-05-28, 22:42
Zbigniewie ...Barbaro ...
Nie wiem jak inni , być może są takie rejony gdzie zima 12/13 nie dała po garach , u nas jeszcze 5 tyg temu leżał śnieg a mamy juz prawie czerwiec ....
Nie macie litości by zaraz po roztopieniu lodów , przypominać o następnej zimie .
Jesteście SADYSTAMI ...i tyle.
Ahmed - 2013-05-28, 23:03
Lepiej zacznij zbierać chrust ,bo zima tuz tuż
koko - 2013-05-29, 07:17
Fortero kiedy wyruszasz?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-29, 07:21
Ja się nie znam na waszych zartach,pisze poważnie.My urlop mamy za sobą 17kwiecien do 13 maj.Wlochy Toscania i baseny na Wegrzech.Na relacje na razie się nie zanosi,Wegry napisane przez innych kolegow,Toscania pokrywa się tez z innna relacja.Zima pisałam jak szlona,nie widze efektow Proszę o poważne informacje pozdrawiam Barbara ps,czas szybko leci a do września tylko 3 miesiace
fortero - 2013-05-29, 14:01
kolwgo koko wyjeżdżam około5 czerwca prosto do hiszpani jeszcze muszę zabezpieczyć okna w camperze żeby znowu mi się nie włamali aco też jedziesz w tamtym kierunku
fortero - 2013-05-29, 14:31
właśnie niedawno zamieniłem się z jędrusiem na campery dałem mu długiego a ja mam krótkiego zpowrotem mam brykę co kiedyś mu sprzedałem teraz przynajmniej w hiszpani nie będę miał broblemu z parkowaniem a ty koko do hiszpani się kierujesz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-30, 13:58
Halo LANDEK Bedac na forum ie da się przeczytać wszystkich relacji.Dzis dotarlam do Twojej Tunezji 2010. Bedac w Trapani na Sycilii w 2010 kwiecień/pytałam w porcie na ile się dogadałam ze do Tunisu 200euro/,namawiałam Medarda aby pojechal z nami.Ale on pojechal sobie do Afryki,a my nie myśleliśmy jeszcze o przezimowaniu.Masz racje ogromna roznica w cenie ale dla seniorow to nie problem jeczhac przez Sycylie.Co Sadzisz o przezimowaniu tam,pod uwagę biore wyspe Dzerba.El-Dzem widziałam bylam 2 tygodnie w Suse wtedy nie myśleliśmy jeszcze o zadnym kamperowaniu.Odezwij sie
artanek - 2013-05-30, 16:44
Z tym zimowaniem w kamperze to nie taka prosta sprawa .Nie odważył bym sie komuś powiedziec jedz tam bo tam zimy nie będzie .Przy dzisiejszych anomaliach pogodowych można spotkac sie z nią nawet w Afryce .Byłem raz zimą w Hiszpani to jest styczen i luty w 2005 roku i nie powiem przezimowalismy bez problemu .Jednak zdarzyły sie nam dni że w dzien było 20 stopni a w nocy temperatura spadała do -5 Pod Walencją spadł nawet snieg co prawda nie dużo ale bardzo odczuwało sie te różnice temperatur.Nad morzem często bywały wiatry i sztormy więc uciekalismy w głąb lądu .Nawiasem mówiąc przezimowalismy w takich miejscowościach jak Walencja ,Cartagena Almeria .aż pod Gibraltar.
Mam bratanice która mieszka na Rodoś od 10 lat i w tym roku napisała nam że tam w tym roku również w zime nie było za ciekawie bo zobaczyła śnieg. Musicie zaryzykowac i obrac takie miejsce z którego można sie będzie przemieścic szybko w drugie z inną mikroklimatem .Czasami wystarczy przemieścic sie z 100km.i znów jest dobrze. Według mnie jest takie miejsce w Hiszpani .Południe nad morzem Sródziemnym a jak tam jest niepogoda to można klimat zmienic przemieszczając sie nad Ocean w Południowej Portugali.
No i na bieżaco trzeba obserwowac meteo z wyprzedzeniem.
To moje zdanie ale każy ma swoje i może sie to ja sie myle myle.Jednak tak spędzilismy styczen i luty .W marcu i tak przyjechalismy opaleni.
koko - 2013-05-30, 21:15
W czerwcu z wnukami Chorwacja Krk Njiwice wakacje raczej w kraju potem chyba Maroko
z dojazdem przez Portugalię
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-30, 22:20
Na Krku,bylismy w Punacie,ale podobala nam się Baska,i Stara Baszka,tam gdzie Wy akurat nie byliśmy,ale ttto nie było kamperem tylko busem Zbych nas wiozl,razem z moimi kolezankami
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-30, 22:29
Wszyscy jak na razie pisza o kierunku Europy zachodniej.My natomiast chcemy sobie sprawdzić perełki Peloponezu,/jadac przez Montenegro,umowic się na kwitnienie mimozy/.Hiszpania jest daleko,jezeli And123 zrobil 20tys km,to nam do Maroka wyszloby powiedzmy 15-16tys.To ile samo palwo Natomiast Peloponez ok 7000km,Kreta 1000 to razem 8000.No koszty promu,nie wiem może wyższe. Ale nie znalazłam relacji z przebywania zima na Krecie.Mysle tez o Sycylii i Tunezji,ale nie w tym roku czekam na dalsze propozycje,ktore nie tylko mnie zaciekawia.Zaczyna robic się modne przezimowanie w cieplych krajach dziekuje wszystkim Barbara
kazbar - 2013-05-31, 09:52
Byłem na Krecie jesienią (wrzesień-pazdziernik) jakieś trzy lata temu. W drodze na Płaskowyż Lasithi jest przydrożna knajpka (jakieś 400 m.p.m) prowadzona przez Polkę. Rozmawiałem z nią o zimie na Krecie. Otóż knajpkę zamyka bo jest zimno i musi palić w piecach a opał jest bardzo drogi.
Przenosi się do położonego nad samym prawie morzem domu ale zimą też niestety musi go często dogrzewać.
Najzimniejsze miesiące, to styczeń i luty
Styczeń – zimno, deszczowo, wietrznie.
Luty – trochę cieplej i więcej słońca niż w styczniu. Zmne i ciepłe dni przeplatają się na zmianę.
Średnia dobowa temperatura powietrza w miesiącach zimowych to 10-13 oC .Od października do marca występują obfite opady deszczu. W wyższych partiach gór zawsze pada śnieg. Bywa także, że zapląta się również na niziny ale bardzo rzadko.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-31, 13:08
Szkoda ze wcześniej nie interesowal nas ten temat,bo w 2011 w marcu przeczekując deszcz w Thermopilach przy cieplej rzece,bylismy z Niemcami którzy objechali Krete i Cyklady zima i teraz wracali do domu,ale nie pytałam ich o pogode.Czestawali za pyszna rakija wlasnie z Krety.Jak to się ma do swieta kwitnącej mimozy w Czarnogorze i na lazurowym wybrzezu Swieto jest już w I pol.lutego
Andrzej1 - 2013-05-31, 17:59
Byliśmy w listopadzie na Krecie. Robiło się co raz chłodniej, wszystko pozamykane , opustoszałe. Żadnych kamperów , plaże mokre. Myślę że, Portugalia będzie lepsza, bo podobno kamperów dużo zimuje.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-31, 21:21
Ale tam bardzo wieje i jak na ten rok dla nas za daleko.I tak jedziemy na ulubiony Peloponez i po prostu zobaczymy co się będzie dzialo z pogoda.Nikt nie odezwal się kto był kamperem w Tunezji.A ty gdzie jedziesz w jesieni
Andrzej1 - 2013-06-01, 08:26
Na zimę, pod rozwagę weź jeszcze Sycylię. Jest trochę kamperów i Afryka blisko.
My do grudnia, zostaniemy pewnie w Portugali. Święta w domu. Jest tu tanio, pogoda pewna, bezpiecznie i nie jest wcale tak daleko :-)) Portugalia jest śliczna :-)
Andrzej1 - 2013-06-01, 11:57
Barbara, trzymać miejsce dla Was
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-01, 13:17
Wyjechales za wczs,miala być Rumunia i baseny.Kupilam nowy przewodnik o Grecji,ogladam.Mysle ze ostatni raz pojedziemy /dopiero kolo 15 września,lato zawsze w domu/,Bi H,Czarnogora/umówienie się na mimoze/,Albania do j.Ochrydzkiego,Macedonia i Grecja zachobnia,caly Peloponez /kamperowcy niemieccy to kopalnia wiedzy/,nie byliśmy wogole w rejonie Aten,przyl.Sunion,wczesniej Vouliagmeni i cieple jezioro.W tym rejonie nie bedzie tak pusto.Potem w listopadzie zobaczymy.Moze same Cyklady wiatr ustaje w październiku.?Mam dużo swoich miejsc,znajomych,chce ich poodwiedzać,tyle jeszcze nieodkrytych miejsc.Nikt nas nie przekona ze Grecja jest najbardziej dzika i niekomercyjna ze wszystkich państw morza srodziemnego.Jechalismy teraz w maju,wybrzezem Toscani i Ligurii.Wiele miejsc z bramkami,platnymi parkingami i zakazami,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-01, 13:20
Jak zdrowie pozwoli i sytuacja polityczna umówimy się na Sycylie i promem z Trapani do Tunezji.Dzerba jest caloroczna ,oczywiście to dopiero w 2014
koko - 2013-06-02, 06:12
Andrzej a gdzie ty jesteś?
SlawekEwa - 2013-06-02, 08:09
Dla polskiego emeryta to tu http://finanse.wp.pl/kat,...l?ticaid=110b20
Cyryl - 2013-06-02, 08:24
zimę najlepiej spędzić w pomieszczeniach ogrzewanych.
aby dobrze poczuć się u nas w zimie proponuje wyjazd na styczeń i luty do północno-wschodniej Rosji, wtedy nawet tegoroczna wiosna z -2 i śniegiem wyda się latem.
Jary70 - 2013-06-02, 11:06
Nie kamperowo można znaleźć coś na północnej półkuli za ludzkie pieniądze, Przeglądałem kiedyś Mauritius 6 osób 2200zł miesięcznie za trzypokojowy apartament przelot z Paryża za jakieś 4500 w obie strony (https://www.airbnb.pl/rooms/871272) i Madagaskar na tej ostatniej za 1560zł miesięcznie apartament 2 pokojowy dla 4 osób w centrum wyspy:https://www.airbnb.pl/rooms/773767
Słyszałem, że można się dogadać za opiekę nad obiektem.
Mam jeszcze ze 25 lat do TUSKOWEJ emerytki, ale trzeba się już rozglądać
Jary70 - 2013-06-02, 11:07
zony mi się pokitrały oczywiście południowej półkuli
rysiol - 2013-06-02, 12:15
Jarek nie rozglądaj się jeszcze bo do Twojej emerytury to już u nas może być klimat afrykański.
Zaradek - 2013-06-02, 13:19
Ciekawe miejsca do spędzenia emerytury podaje Wojciech Cejrowski:
Boso przez świat
Mniej więcej od 5:50 minuty mówi właśnie o krajach gdzie można spoko żyć z polskiej emerytury.
Jary70 - 2013-06-02, 14:13
rysiol napisał/a: | Jarek nie rozglądaj się jeszcze bo do Twojej emerytury to już u nas może być klimat afrykański. |
Rysiu klimat może tak, ale wartość zakupowa nie bardzo
Jak do tego żarcik dość realny:
po badaniach że osoby biegające żyją dłużej rząd planuje podniesienie wieku emerytalnego dla osób biegających o 5 lat
Andrzej1 - 2013-06-02, 15:41
koko napisał/a: | Andrzej a gdzie ty jesteś? |
Konrad, w Portugali.
Jadę dzisiaj z Lisbony, na południe. Bardzo ciepło mamy, dzisiaj 28
fortero - 2013-06-02, 16:50
po moim zimowaniu w hiszpani i ogólnie jeżdżąc w tym kierunku tyle lat powoli dochodzę do wniosku że najlepszym rozwiązaniem na zimę będzie kupno tam mieszkania ceny bardzo spadły domów też częsciowo wynajmować a na zime pomieszkać tam też iw maroku jeszcze taniej i wtedy i z kolegów ktoś mógłby o demnie wynająć sporo francuzów w maroku camperami parkują pod swoimi domami
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-02, 18:16
Jednak większość jest za plw.Iberyjskim i Marokiem
fortero - 2013-06-02, 22:33
jest pięknie i jednak w zime cieplej jak w innych krajach
stasiu - 2013-06-02, 22:36
fortero napisał/a: | po moim zimowaniu w hiszpani i ogólnie jeżdżąc w tym kierunku tyle lat powoli dochodzę do wniosku że najlepszym rozwiązaniem na zimę będzie kupno tam mieszkania ceny bardzo spadły domów też częsciowo wynajmować a na zime pomieszkać tam też iw maroku jeszcze taniej i wtedy i z kolegów ktoś mógłby o demnie wynająć sporo francuzów w maroku camperami parkują pod swoimi domami |
jestem nowy i was nie znam ,ale tak nie dyskretnie spytam , jesteście emerytami ? że całą zimę jesteście po za krajem ? bez pracy
fortero - 2013-06-03, 09:22
nie mam 34lata młodo zaczołem camperowanie miałem dochodowy interes teraz narazie zastój to mogłem sobie pozwolić nawyjazd planowany od dawna na zime teraz śmigam na3 miesiące i przerwa pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-03, 10:22
Oczywiście my jesteśmy emerytami,tak jest z wiekszoscia którzy podrozuja na więcej niż miesiac :No ale piszemy o drobiazgach,a brak konkretów,gdzie jeszcze jest cieplej i można spedzic czas do kwitnienia mimozy?Pobyt tylko kamperem,nie piszcie o wycieczkach SAMOLOTEM
and123 - 2013-06-09, 23:41
Ierapetra, to najcieplejsze, w czasie zimy, miasto w Europie.
Dane statystyczne.
Byliśmy tam jeszcze na początku grudnia, było kąpanie w morzu, nurkowanie i spacery w t-shirtach.
Wtedy jeszcze byliśmy na etapie wracania na święta do gniazda.
Moi szacowni poprzednicy pisali o północnej Krecie. Tam w zimie nie ma nikogo!
Ierapetra jest osłonięta przed masami powietrza z północy przez Białe Góry, a na południe, to już same miodzio. Prawie pustynie widać!
W 2009 roku, było to miejsce, o niebo lepsze do przezimowania, niż ubiegłoroczna Portugalia, gdzie ogrzewanie chodziło nam prawie każdego wieczoru.
Czyli dużo zależy też od .......... pecha.
koko - 2013-06-10, 07:16
Ale kto, gdzie, kiedy,planuje czy wybiera się?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-10, 15:43
Andrzej dzięki Ci ,otwarlam wasz blog i po filmikach z Krety natrafiłam na inne fantastyczne filmiki z plaz Krety.My jedziemy kolo 15 wrzenia/po zamknieciu ogrodu/dużo mam jeszcze do odwiedzenia na Peloponezie.Mysle ze w polowie listopada najpóźniej popłyniemy tak jak wy z Githio,lub z Neapolis na Kithiare i Kreta,tam dokad się da.styczen; Milos,Santorini,Mykonos,Andros,potem Evia gorace zrodla,i Czarnogora kwitnienie mimozy.Jak cos nie wyjdzie to zweryfikujemy.Mysla ze wy tez będziecie do pol.wrzesnia w domu Czy 20 będziesz na kawie Może mi odsprzedaż mape krety :pozdrawiam,barbara z Muyzkiem
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-10, 15:47
Do Koko,przeczytales takie sa plany,CZY byliście może na krecie macie szanse więcej kamperow razniej,nie musi się stale być razem,mozna na jakiś czs się rozdzielac,zalezy co komu się podoba Taka trasa podrozuje duzo niemieckich kamperow.
|
|