Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zagraniczne - GDZIE SPEDZIC ZIME?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-28, 19:10
Temat postu: GDZIE SPEDZIC ZIME?
[/b]MAROCO,wiadomo przetarte szlaki.Gdzie jeszcze :?: [b]Proszę o podpowiedzi kolegow,znajacych temat,lub planujących przezomowanie tam gdzie w miare cieplo.barbara Muzyk
zbychu - 2013-05-28, 19:29

Ja proponuję Kretę
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-28, 19:37

Dobrze Kreta ale cos wiecej :?: Kreta z Pireusu,czy z Peloponezu,a może objazd z częściowo Cykladami.Kto znajdzie mi ceny promow,Barbara :spoko
fortero - 2013-05-28, 20:18

my spędziliśmy zime w hiszpani byliśmy 6 miesięcy ale następnym razem spędzimy w maroku pażdziernik listopad non stop padał deszcz noce chłodne mieliśmy jechać do maroka ale mieliśmy włamanie do campera i musieliśmy zrezygnować z afryki bardzo dużo było camperów które jechały tranzytem do maroka bo tam tanio i policja nie gania na dalekim południu coraz mniej jest miejsc dla camperów przy morzu i czasami ganiają jak stoji więcej camperów my raz dostaliśmy mandat 80euro za stanie na pustkowiu ale był zakaz dla camperów a niemiec dostał200euro dlatego jeżdżą do maroka pozdrawiam ale my jesteśmy uzależnieni hiszpanią I ZA PARĘ DNI ZNOWU TAM JEDZIEMY
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-28, 20:32

No dzięki,ale Maroco przetarl nasz kolega z forum,ktory,udzieli informacji.Chodzi o bliższe tereny,np.Kreta i Cyklady,Wlochy z Sycylia i Tunezja.No jeszcze Turcjja.Jak z Cyprem?,czekam na wszystkie wiadomości,Barbara :chytry :chytry
fortero - 2013-05-28, 20:40

a to nie mój kierunek ale spoko na zimę turcja itp fajnie powodzonka może i ja przekonam się do tych kierunków
Camper Diem - 2013-05-28, 22:36

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Proszę o podpowiedzi kolegow,znajacych temat,lub planujących przezomowanie tam gdzie w miare cieplo.

Basia, zima idzie? kurcze, a ja się właśnie na wakacje wybieram :haha:

CORONAVIRUS - 2013-05-28, 22:42

Zbigniewie ...Barbaro ...
Nie wiem jak inni , być może są takie rejony gdzie zima 12/13 nie dała po garach , u nas jeszcze 5 tyg temu leżał śnieg a mamy juz prawie czerwiec ....
Nie macie litości by zaraz po roztopieniu lodów , przypominać o następnej zimie .
Jesteście SADYSTAMI ...i tyle. :bajer

Ahmed - 2013-05-28, 23:03

Lepiej zacznij zbierać chrust ,bo zima tuz tuż :haha: :spoko
koko - 2013-05-29, 07:17

Fortero kiedy wyruszasz?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-29, 07:21

Ja się nie znam na waszych zartach,pisze poważnie.My urlop mamy za sobą 17kwiecien do 13 maj.Wlochy Toscania i baseny na Wegrzech.Na relacje na razie się nie zanosi,Wegry napisane przez innych kolegow,Toscania pokrywa się tez z innna relacja.Zima pisałam jak szlona,nie widze efektow :?: Proszę o poważne informacje :!: :!: pozdrawiam Barbara ps,czas szybko leci a do września tylko 3 miesiace :chytry :chytry
fortero - 2013-05-29, 14:01

kolwgo koko wyjeżdżam około5 czerwca prosto do hiszpani jeszcze muszę zabezpieczyć okna w camperze żeby znowu mi się nie włamali aco też jedziesz w tamtym kierunku
fortero - 2013-05-29, 14:31

właśnie niedawno zamieniłem się z jędrusiem na campery dałem mu długiego a ja mam krótkiego zpowrotem mam brykę co kiedyś mu sprzedałem teraz przynajmniej w hiszpani nie będę miał broblemu z parkowaniem a ty koko do hiszpani się kierujesz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-30, 13:58

Halo LANDEK :!: Bedac na forum ie da się przeczytać wszystkich relacji.Dzis dotarlam do Twojej Tunezji 2010. :stop: Bedac w Trapani na Sycilii w 2010 kwiecień/pytałam w porcie na ile się dogadałam ze do Tunisu 200euro/,namawiałam Medarda aby pojechal z nami.Ale on pojechal sobie do Afryki,a my nie myśleliśmy jeszcze o przezimowaniu.Masz racje ogromna roznica w cenie ale dla seniorow to nie problem jeczhac przez Sycylie.Co Sadzisz o przezimowaniu tam,pod uwagę biore wyspe Dzerba.El-Dzem widziałam bylam 2 tygodnie w Suse wtedy nie myśleliśmy jeszcze o zadnym kamperowaniu.Odezwij sie
artanek - 2013-05-30, 16:44

Z tym zimowaniem w kamperze to nie taka prosta sprawa .Nie odważył bym sie komuś powiedziec jedz tam bo tam zimy nie będzie .Przy dzisiejszych anomaliach pogodowych można spotkac sie z nią nawet w Afryce .Byłem raz zimą w Hiszpani to jest styczen i luty w 2005 roku i nie powiem przezimowalismy bez problemu .Jednak zdarzyły sie nam dni że w dzien było 20 stopni a w nocy temperatura spadała do -5 Pod Walencją spadł nawet snieg co prawda nie dużo ale bardzo odczuwało sie te różnice temperatur.Nad morzem często bywały wiatry i sztormy więc uciekalismy w głąb lądu .Nawiasem mówiąc przezimowalismy w takich miejscowościach jak Walencja ,Cartagena Almeria .aż pod Gibraltar.
Mam bratanice która mieszka na Rodoś od 10 lat i w tym roku napisała nam że tam w tym roku również w zime nie było za ciekawie bo zobaczyła śnieg. Musicie zaryzykowac i obrac takie miejsce z którego można sie będzie przemieścic szybko w drugie z inną mikroklimatem .Czasami wystarczy przemieścic sie z 100km.i znów jest dobrze. Według mnie jest takie miejsce w Hiszpani .Południe nad morzem Sródziemnym a jak tam jest niepogoda to można klimat zmienic przemieszczając sie nad Ocean w Południowej Portugali.
No i na bieżaco trzeba obserwowac meteo z wyprzedzeniem.
To moje zdanie ale każy ma swoje i może sie to ja sie myle myle.Jednak tak spędzilismy styczen i luty .W marcu i tak przyjechalismy opaleni.

koko - 2013-05-30, 21:15

W czerwcu z wnukami Chorwacja Krk Njiwice wakacje raczej w kraju potem chyba Maroko
z dojazdem przez Portugalię

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-30, 22:20

Na Krku,bylismy w Punacie,ale podobala nam się Baska,i Stara Baszka,tam gdzie Wy akurat nie byliśmy,ale ttto nie było kamperem tylko busem Zbych nas wiozl,razem z moimi kolezankami :!:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-30, 22:29

Wszyscy jak na razie pisza o kierunku Europy zachodniej.My natomiast chcemy sobie sprawdzić perełki Peloponezu,/jadac przez Montenegro,umowic się na kwitnienie mimozy/.Hiszpania jest daleko,jezeli And123 zrobil 20tys km,to nam do Maroka wyszloby powiedzmy 15-16tys.To ile samo palwo :?: Natomiast Peloponez ok 7000km,Kreta 1000 to razem 8000.No koszty promu,nie wiem może wyższe. :?: Ale nie znalazłam relacji z przebywania zima na Krecie.Mysle tez o Sycylii i Tunezji,ale nie w tym roku :!: :!: czekam na dalsze propozycje,ktore nie tylko mnie zaciekawia.Zaczyna robic się modne przezimowanie w cieplych krajach :?: :chytry :chytry dziekuje wszystkim Barbara
kazbar - 2013-05-31, 09:52

Byłem na Krecie jesienią (wrzesień-pazdziernik) jakieś trzy lata temu. W drodze na Płaskowyż Lasithi jest przydrożna knajpka (jakieś 400 m.p.m) prowadzona przez Polkę. Rozmawiałem z nią o zimie na Krecie. Otóż knajpkę zamyka bo jest zimno i musi palić w piecach a opał jest bardzo drogi.
Przenosi się do położonego nad samym prawie morzem domu ale zimą też niestety musi go często dogrzewać.
Najzimniejsze miesiące, to styczeń i luty
Styczeń – zimno, deszczowo, wietrznie.
Luty – trochę cieplej i więcej słońca niż w styczniu. Zmne i ciepłe dni przeplatają się na zmianę.
Średnia dobowa temperatura powietrza w miesiącach zimowych to 10-13 oC .Od października do marca występują obfite opady deszczu. W wyższych partiach gór zawsze pada śnieg. Bywa także, że zapląta się również na niziny ale bardzo rzadko.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-31, 13:08

Szkoda ze wcześniej nie interesowal nas ten temat,bo w 2011 w marcu przeczekując deszcz w Thermopilach przy cieplej rzece,bylismy z Niemcami którzy objechali Krete i Cyklady zima i teraz wracali do domu,ale nie pytałam ich o pogode.Czestawali za pyszna rakija wlasnie z Krety.Jak to się ma do swieta kwitnącej mimozy w Czarnogorze i na lazurowym wybrzezu :?: Swieto jest już w I pol.lutego
Andrzej1 - 2013-05-31, 17:59

Byliśmy w listopadzie na Krecie. Robiło się co raz chłodniej, wszystko pozamykane , opustoszałe. Żadnych kamperów , plaże mokre. Myślę że, Portugalia będzie lepsza, bo podobno kamperów dużo zimuje.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-31, 21:21

Ale tam bardzo wieje i jak na ten rok dla nas za daleko.I tak jedziemy na ulubiony Peloponez i po prostu zobaczymy co się będzie dzialo z pogoda.Nikt nie odezwal się kto był kamperem w Tunezji.A ty gdzie jedziesz w jesieni :?: :chytry :chytry
Andrzej1 - 2013-06-01, 08:26

Na zimę, pod rozwagę weź jeszcze Sycylię. Jest trochę kamperów i Afryka blisko.
My do grudnia, zostaniemy pewnie w Portugali. Święta w domu. Jest tu tanio, pogoda pewna, bezpiecznie i nie jest wcale tak daleko :-)) Portugalia jest śliczna :-)

Andrzej1 - 2013-06-01, 11:57

Barbara, trzymać miejsce dla Was :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-01, 13:17

Wyjechales za wczs,miala być Rumunia i baseny.Kupilam nowy przewodnik o Grecji,ogladam.Mysle ze ostatni raz pojedziemy /dopiero kolo 15 września,lato zawsze w domu/,Bi H,Czarnogora/umówienie się na mimoze/,Albania do j.Ochrydzkiego,Macedonia i Grecja zachobnia,caly Peloponez /kamperowcy niemieccy to kopalnia wiedzy/,nie byliśmy wogole w rejonie Aten,przyl.Sunion,wczesniej Vouliagmeni i cieple jezioro.W tym rejonie nie bedzie tak pusto.Potem w listopadzie zobaczymy.Moze same Cyklady wiatr ustaje w październiku.?Mam dużo swoich miejsc,znajomych,chce ich poodwiedzać,tyle jeszcze nieodkrytych miejsc.Nikt nas nie przekona ze Grecja jest najbardziej dzika i niekomercyjna ze wszystkich państw morza srodziemnego.Jechalismy teraz w maju,wybrzezem Toscani i Ligurii.Wiele miejsc z bramkami,platnymi parkingami i zakazami,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-01, 13:20

Jak zdrowie pozwoli i sytuacja polityczna umówimy się na Sycylie i promem z Trapani do Tunezji.Dzerba jest caloroczna :?: :chytry :chytry ,oczywiście to dopiero w 2014
koko - 2013-06-02, 06:12

Andrzej a gdzie ty jesteś?
SlawekEwa - 2013-06-02, 08:09

Dla polskiego emeryta to tu http://finanse.wp.pl/kat,...l?ticaid=110b20
Cyryl - 2013-06-02, 08:24

zimę najlepiej spędzić w pomieszczeniach ogrzewanych.

aby dobrze poczuć się u nas w zimie proponuje wyjazd na styczeń i luty do północno-wschodniej Rosji, wtedy nawet tegoroczna wiosna z -2 i śniegiem wyda się latem.

Jary70 - 2013-06-02, 11:06

Nie kamperowo można znaleźć coś na północnej półkuli za ludzkie pieniądze, Przeglądałem kiedyś Mauritius 6 osób 2200zł miesięcznie za trzypokojowy apartament przelot z Paryża za jakieś 4500 w obie strony (https://www.airbnb.pl/rooms/871272) i Madagaskar na tej ostatniej za 1560zł miesięcznie apartament 2 pokojowy dla 4 osób w centrum wyspy:https://www.airbnb.pl/rooms/773767
Słyszałem, że można się dogadać za opiekę nad obiektem.
Mam jeszcze ze 25 lat do TUSKOWEJ emerytki, ale trzeba się już rozglądać :spoko

Jary70 - 2013-06-02, 11:07

zony mi się pokitrały oczywiście południowej półkuli :oops:
rysiol - 2013-06-02, 12:15

Jarek nie rozglądaj się jeszcze bo do Twojej emerytury to już u nas może być klimat afrykański. :haha:
Zaradek - 2013-06-02, 13:19

Ciekawe miejsca do spędzenia emerytury podaje Wojciech Cejrowski:
Boso przez świat
Mniej więcej od 5:50 minuty mówi właśnie o krajach gdzie można spoko żyć z polskiej emerytury.

Jary70 - 2013-06-02, 14:13

rysiol napisał/a:
Jarek nie rozglądaj się jeszcze bo do Twojej emerytury to już u nas może być klimat afrykański. :haha:

Rysiu klimat może tak, ale wartość zakupowa nie bardzo :gwm
Jak do tego żarcik dość realny:
po badaniach że osoby biegające żyją dłużej rząd planuje podniesienie wieku emerytalnego dla osób biegających o 5 lat :spoko

Andrzej1 - 2013-06-02, 15:41

koko napisał/a:
Andrzej a gdzie ty jesteś?

Konrad, w Portugali.
Jadę dzisiaj z Lisbony, na południe. Bardzo ciepło mamy, dzisiaj 28 :spoko

fortero - 2013-06-02, 16:50

po moim zimowaniu w hiszpani i ogólnie jeżdżąc w tym kierunku tyle lat powoli dochodzę do wniosku że najlepszym rozwiązaniem na zimę będzie kupno tam mieszkania ceny bardzo spadły domów też częsciowo wynajmować a na zime pomieszkać tam też iw maroku jeszcze taniej i wtedy i z kolegów ktoś mógłby o demnie wynająć sporo francuzów w maroku camperami parkują pod swoimi domami
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-02, 18:16

Jednak większość jest za plw.Iberyjskim i Marokiem :?:
fortero - 2013-06-02, 22:33

jest pięknie i jednak w zime cieplej jak w innych krajach
stasiu - 2013-06-02, 22:36

fortero napisał/a:
po moim zimowaniu w hiszpani i ogólnie jeżdżąc w tym kierunku tyle lat powoli dochodzę do wniosku że najlepszym rozwiązaniem na zimę będzie kupno tam mieszkania ceny bardzo spadły domów też częsciowo wynajmować a na zime pomieszkać tam też iw maroku jeszcze taniej i wtedy i z kolegów ktoś mógłby o demnie wynająć sporo francuzów w maroku camperami parkują pod swoimi domami

jestem nowy i was nie znam ,ale tak nie dyskretnie spytam , jesteście emerytami ? że całą zimę jesteście po za krajem ? bez pracy ;)

fortero - 2013-06-03, 09:22

nie mam 34lata młodo zaczołem camperowanie miałem dochodowy interes teraz narazie zastój to mogłem sobie pozwolić nawyjazd planowany od dawna na zime teraz śmigam na3 miesiące i przerwa pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-03, 10:22

Oczywiście my jesteśmy emerytami,tak jest z wiekszoscia którzy podrozuja na więcej niż miesiac :? :No ale piszemy o drobiazgach,a brak konkretów,gdzie jeszcze jest cieplej i można spedzic czas do kwitnienia mimozy?Pobyt tylko kamperem,nie piszcie o wycieczkach SAMOLOTEM :!:
and123 - 2013-06-09, 23:41

Ierapetra, to najcieplejsze, w czasie zimy, miasto w Europie.
Dane statystyczne.
Byliśmy tam jeszcze na początku grudnia, było kąpanie w morzu, nurkowanie i spacery w t-shirtach.
Wtedy jeszcze byliśmy na etapie wracania na święta do gniazda.
Moi szacowni poprzednicy pisali o północnej Krecie. Tam w zimie nie ma nikogo!
Ierapetra jest osłonięta przed masami powietrza z północy przez Białe Góry, a na południe, to już same miodzio. Prawie pustynie widać!
W 2009 roku, było to miejsce, o niebo lepsze do przezimowania, niż ubiegłoroczna Portugalia, gdzie ogrzewanie chodziło nam prawie każdego wieczoru.
Czyli dużo zależy też od .......... pecha. :gwm

koko - 2013-06-10, 07:16

Ale kto, gdzie, kiedy,planuje czy wybiera się?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-10, 15:43

Andrzej dzięki Ci ,otwarlam wasz blog i po filmikach z Krety natrafiłam na inne fantastyczne filmiki z plaz Krety.My jedziemy kolo 15 wrzenia/po zamknieciu ogrodu/dużo mam jeszcze do odwiedzenia na Peloponezie.Mysle ze w polowie listopada najpóźniej popłyniemy tak jak wy z Githio,lub z Neapolis na Kithiare i Kreta,tam dokad się da.styczen; Milos,Santorini,Mykonos,Andros,potem Evia gorace zrodla,i Czarnogora kwitnienie mimozy.Jak cos nie wyjdzie to zweryfikujemy.Mysla ze wy tez będziecie do pol.wrzesnia w domu :?: Czy 20 będziesz na kawie :?: Może mi odsprzedaż mape krety :? :pozdrawiam,barbara z Muyzkiem
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-10, 15:47

Do Koko,przeczytales takie sa plany,CZY byliście może na krecie :?: macie szanse więcej kamperow razniej,nie musi się stale być razem,mozna na jakiś czs się rozdzielac,zalezy co komu się podoba :?: Taka trasa podrozuje duzo niemieckich kamperow.